Koliko provizij so pobrali prodajalci Mercatorja? Veber pravi, da je to zgodba, ki jo je treba razčistiti

Janko Veber (foto: STA).

Odpadnik poslanske skupine Socialnih demokratov in poslanec Janko Veber na spletnem omrežju Facebook protestira proti odkupu Mercatorja iz potapljajočega se Agrokorja. Kot pravi je treba najprej ugotoviti zakonitost prodaje Mercatorja iz leta 2014, čeprav je bil tudi sam član koalicije, ki je prodala “najboljšega soseda”.

“Sem proti temu, da razmišljamo o odkupu Mercatorja, preden ne ugotovimo, ali je bilo pri prodaji vse zakonito,” se je na orkestrirane namige osrednjih levičarskih medijev, da bi iz prezadolžene skupine Agrokor, lastnice Mercatorja, tega spet odkupili nazaj v slovenske roke, oglasil Janko Veber. Kot poroča Požareport se za ponoven odkup zanimata dva sklada – en tuj in en domači, za katerima stoji najvplivnejši nečak iz ozadja Borut Jamnik. Ker aktualna Cerarjeva vlada nima kaj pokazati, se omenja ta scenarij kot zelo verjeten, za ponoven dvig njihovih ubogih rejtingov.

Z dokazi na dan – kdo je dobil provizije?
Zanimivo pri vsem tem je, da temu nasprotuje največji zagovornik nacionalnega interesa. Poslanec Veber želi razčistiti zakonitost prodaje, saj po njegovem mnenju obstaja verjetnost kršenja protikorupcijske klavzule, ki bi imela za posledico ničnost prodaje. Kot je zapisal, obstaja preveč indicev, da bi bilo vse čisto, najmanj pa si želi, da bi tisti, ki so sodelovali pri prodaji, z odkupom še enkrat ponovno zaslužili na račun davkoplačevalcev. Spomnimo, da je bila končna cena prodaje Mercatorja bistveno nižja od prvih ponudb, ki sta jih za odkup predlagala Agrokor in Ivica Todorič. Ob prvi nameri za prodajo je Agrokor ponudil kar 221 evrov za delnico, nato pa so levičarske vlade s prodajo toliko časa odlašale, da so ga prodale po ceni 86 evrov za delnico. Številni menijo, da gre pri tem za spretno igro lobistov in umetnega nižanja cene, pri kateri so največ zaslužili prav igralci iz ozadja, državo pa so na grd način osiromašili.

Veber je v svojem zapisu zahteval še pojasnili predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za kmetijstvo Dejana Židana o strategiji razvoja kmetijstva in agroživilstva. Šefa svoje stranke je kočevski poslanec večkrat obtožil izdaje strankinega programa zaradi prodaje Mercatorja in drugih podjetij v času vlade Alenke Bratušek.

C. Š.

 

 • FORT WORTH

  Pri Elanu je bilo isto.
  Prodaja neukim in pohlepnim Hrvatom. Nato spet nas odkup.
  Pri prodaji in odkupu so si nekateri izbranci in castilci revolucije dobro nabasali zepe.
  Pri Mercatorju se obeta isti scenarij…

 • 5-RA

  Vsi, ki bi radi odkupili Merkator…zberite keš, zastavite svoje premoženje in ga KUPITE. Bo čisto vaš in boste delali kar boste hoteli in ga seveda tudi sanirali…to je čisto preprosto, ne silite pa mene, da prispevam v to zablodelo investicijo…ne dam niti centa.

  • anzek

   Popolnoma se strinjam s tabo. Bojim pa se, da naju nihče ne bo vprašal ali sva za.

 • Olga

  Kakšna skrb Jankota, le zakaj?! Kaj pa je pri komunistih čisto?

 • rubec

  Kakšne bleferje slovenci to plačujemo in temu ni videti konca. Janko kaj ko bi se dokazal še v kakšnem drugem poklicu, v politiki si se že, v igralskem recimo. Na Bavarskem iščejo nekoga ki bi v vojnem filmu upodobil enega nemškega Feldvebra, ki se je ko je lovil ameriškega padalca z vojaškim prikoličarjem zaletel v kravo. Vsekakor zanimiva zgodba.

 • Lisjak

  Lopov se dere,”Primite lopove!”.

  • VERZIFIKATOR

   Hočeš reči:
   Tat pravi tatu: “Tata, i ja bi ovo radio.”

 • VERZIFIKATOR

  Rdeča kapica

  ODRINJENI VOLK

  Zgodba naj do konca se razčisti,
  je dejal, in skisano pripomnil,
  česa se nekdo je polakómnil,
  treba iti da je do obisti.

  Nek trgovec sebi sam prodaja,
  so posredi grde lumparije,
  on pa ne prenaša provizije,
  to nazadnje stvari tej dodaja.

  Preprodaja ta da je sumljiva,
  on da stopil kupcem bi na prste
  in tatov razredčil v hipu vrste,
  ve, kdo klika ta je podkupljiva.

  Kdo je ta, ki vidi v saldu manko?
  Ga iz pravljic dobro vsi poznamo,
  uprizarjal svojčas malo dramo,
  v njej igrala Metka je in Janko.

  So kuríli vešče kot za stavo,
  on sodeloval je vedno zgledno,
  skliceval na držo se razredno,
  drugim kot za šalo trgal glavo.

  To ni Janko, tisti s sestro Metko,
  tudi ni od sedmih on kozličev,
  niti ni od bratov, treh prašičev,
  volk je, ki se zdaj drži bolj jedko.

  Ga pustila Kapica je rdeča
  sredi pravljice pač na cedilu,
  odpovedal volk se je krmilu,
  volčja ga je zapustila sreča.

  Zdaj po gozdu teka, samcat tuli,
  na Kočevskem najdete ga vedno,
  ves užaljen se repenči redno,
  proti Kapicam rdečim kruli.

  Niso pri koritu ga pustili
  in deležen ni bil provizije,
  pa zato zdaj zganja te norčije
  in sam sebi se nesrečnež smili.

  Prej bil vedno k tropu je prislinjen,
  s Kapico je rdečo koketiral,
  zdaj bo sline zgolj lahko požiral,
  revež tja v kočevski gozd odrinjen.

  • rubec

   V kočevskem gozdu ga že dolgo nočejo. Starosta tamkajšnjih veprov mi je zagotovil da če se to zgodi pridejo vsi kaj jih je direkt pred občino. Tudi s transparenti.

 • Nata

  Celi svet se nam smeji. Hrvator bo zopet Mercator ???

 • Franc Popndekl

  Ko so ga razrešili z ministrskega položaja sem v njem videl narodnega heroja.

 • Morala

  Poceni se proda, dražje se odkupi nazaj! :)
  Tole je prava trgovina politike in me spomni na čase, ko sem delala v KBM – združevanje z LB, preteklo 2 leti in spet ven iz LB, takoj je sledila sanacija KBM.

 • RealRevolution

  In tako dalje…
  Pohlepni kmetje in posestniki(tisti,ki so).Za primer odstrela na tisoce jelenjadi vec kot ponavadi,ki ga je sprozil zidan je ne gospodarno in se kaj…
  Naj si placajo pastirja,ki bi odganjal ponoci zivali.Saj imajo denar in nimajo pridelka za sebe.Za prodajo imajo .Ce gradis biznis preudarno se prilagodis.
  Placat nocne paznike ,ce hocejo obdrzat.Drugace moras pa tudi nekaj ddvja naravi pustit.
  Mogli bi povecat vsaj 2-krat vec jelenjadi in srnjadi.
  Ce je lovcev toliko…

 • xtc

  Vebra sovražim;vendar ima tukaj pev;ne odkupu Mercatorja_ostalo me ne briga:Mercator ni naš problem in ga e želim slovenskega;naj sanirajo;prodajajo itd firmo vendar naj se v to ne vmšuje držva in politiki: temveč tisti;ki so za to:

 • AlojzZ

  Država ni namenjena upravljanju in lastništvu podjetij. Država naj skrbi, da bo laž kaznovala, da bo pravični bolje živel od lopova in morilca!

 • AlojzZ

  Hm … pravzaprav vsi moramo skrbeti, da bo laž kaznovana, da bo pravični živel bolje od lopova in morilca. Zato moramo takoj prenehati krasti: mi majhni ljudje z majhnimi krajami in veliki ljudje z velikimi krajami. Na potezi so majhni ljudje, ker se njim to bolj splača, saj velikokrat potegnejo krajšo. Ta veliki lopovi pa ta zapora pravzaprav od znotraj sploh ne vidijo. Razen v propagande namene.

 • dvanajstzvezdic

  To so reforme Cerarjeve vlade. Spet bo plebos financiral zavoženost nekega podjetja. Bravo, levaki..

 • črnaovca

  Kar so podarili so podarili lahko ga kupijo nazaj po 1 EUR za delnico ali pa še to ne. Vedelo se je komu se prodaja a so razni Dimniki in ostale hijene tako dolgo dokazovale potrebo po prodaji da se je politika uklonila. Kdo pravi da niso zadaj lobirali še ostali trgovci vedoč kako je z Agrokorjem računajoč na to da se bodo morda znebili enga konkurenta

 • dare326

  O provizijah in podkupninah pri prodaji M. se govori še iz časov pred prodajo. Številke so med 30 in 50 mio€, najbolj verjetna je 36 milijonov. Mediji tega ne omenjajo, verjetno so tudi njihovi lastniki dobili kakšno kuverto. Veber ima prav, prej pa se ni oglašal, ker ni imel informacij, sedaj jih ima in to podkrepljene s papirji. O tem, kdo je dobil denar, morata vse vedeti PR in PV, ker imata po službeni dolžnosti možnost priti do vseh informacij, ki jih imajo VO službe. Zakaj nista ukrepala, vesta samo onadva in sta za neukrepanje tudi kazensko odgovorna. Te informacije bodo prišle na dan, čeprav jih nekateri skrivajo kot kača noge.
  Tudi iz primera pasjejebcev je vedno več informacij, tako da nekega dne bo nekomu, ki bo dobil premalo za njegove zasluge, počil film in bo objavil vso resnico.

 • dr Janez Sveti

  Dol mi visi
  DR Janez SVeti 3%

 • hle

  Mercator je tako kot teš ac križ prodaje orožja in še bi lahko naštevali korito iz katerega sta se napajala oba politična pola zato tudi nihče ne bo odgovarjal za svoje rabote le mi ovce bomo z prstom kazali drug na drugega in tulili vaši so bili

 • Dušan Lesar

  Čas bo pokazal, kako zakonito je on delal, pri mojem primeru leta 1997
  tudi za njega šiba raste, kot vsakega, ki je nepošten in gleda samo za
  svoje interese za druge ga pa čisto nič ne briga !!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!