Kršenje ustave, razvojni zaostanek in odhod mladih v tujino so zadostni razlogi za interpelacijo vlade

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

V trenutni sestavi državnega zbora primanjkuje samokritike, zato koalicijski poslanci interpelacijo vedno znova razumejo in razlagajo kot napad opozicije na delo vlade. Interpelacija ni napad, ampak je z ustavo določen inštrument parlamentarne kontrole nad delovanjem vlade ali posameznega ministra, v mandatu vlade Mira Cerarja je bilo tako interpeliranih že 6 ministrov, o njihovem obstanku pa so odločali predvsem koalicijski poslanci, tudi iz strahu pred predčasnimi volitvami.

Z gotovostjo pa lahko trdim, da so bile vsaj interpelacije, ki jih je vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke vsebinsko tehtne in upravičene. Na nezadovoljivo delo ministrov pa ne opozarjajo zgolj poslanci v opoziciji, ampak na to nakazuje tudi sam predsednik vlade, saj je zamenjal že skoraj polovico ministrske ekipe. Ministrstvo za izobraževanje vodi že tretja ministrica, na njegov predlog pa je bil razrešen minister za obrambo.

Vlada krši Ustavo in zakone Republike Slovenije
Kršenje Ustave in zakonov Republike Slovenije, slabo upravljanja z državo in državnim premoženjem, vse večji razvojni zaostanek v primerjavi s preostalo Evropsko unijo in ne uresničevanje zavez iz koalicijskega sporazuma so vzroki zaradi katerih je poslanska skupina SDS tudi vložila interpelacijo o delu in odgovornosti celotne Vlade Republike Slovenije.

Interpelacija se nanaša na vsa področja, kot podpredsednica Odbora za proračun v Evropskem parlamentu pa se bom osredotočila predvsem na področje financ in gospodarstva. Marca letos je Evropska komisija v območju evra Slovenijo pri oceni proračuna za leto 2016 uvrstila v najslabšo skupino držav, zaradi tveganja neskladnosti nacionalnega proračunskega osnutka z evropskimi pravili.

Po oceni Komisije obstajajo tveganja neskladnosti osnutka proračunskega načrta z evropskimi pravili tudi za leto 2017, Komisija pa lahko za državo članico, zaradi kršenja cilja treh odstotkov predlaga kazen v višini 0,2 odstotka BDP, kar bi za Slovenijo pomenilo približno za 76 milijonov evrov kazni.

Mladi ljudje se izseljujejo iz Slovenije
Čeprav Slovenija v zadnjem času beleži gospodarsko okrevanje in se stopnja brezposelnosti niža, gospodarska rast še vedno zaostaja za preostalimi z nami primerljivimi državami članicami Evropske unije, npr. Baltskimi državami, premalo je investicij in vlada se ne usmerja v dvig produktivnosti. Brezposelnost se je znižala na račun zaposlovanja v javni upravi in na račun izseljevanja.

V zadnjem letu se je okoli 13 tisoč Slovencev zaposlilo v Avstriji, Slovenijo pa je zapustilo tudi preko 8 tisoč mladih. Sredstva proračuna se porabljajo le za tekoče potrebe države, ukrepov za manj birokracije, ugodne kredite in pravično obdavčitev, ki so gonilo za razvoj gospodarstva pa ni na dnevnem redu vlade.

Vlada se tudi ne posveča razvoju regij. Projekti, tudi tisti sofinancirani iz evropskih sredstev, so usmerjeni v vse večjo centralizacijo. Skupno je na voljo 3.2 milijarde evrov nepovratnih sredstev, vendar pa ministrstva ne upoštevajo razlik v razvitosti regij. Osrednjeslovenska regija je na 116 % razvitosti EU, ponekod v Pomurju, Zasavju, Posavju in Podravju pa je razvitost pod 60 % glede na povprečje EU. Večino evropskega denarja bi tako morali nameniti manj razvitim regijam, dejansko pa večino evropskih sredstev počrpajo mestne občine, konkretno Ljubljana je v obdobju 2010 – 2013 prejela skoraj 25 milijonov nepovratnih evropskih sredstev, mnogo manj razviti Veržej v Pomurju pa dober milijon evrov.

Slovenija pa bo kot neto prejemnica prejela v letu 2016 tudi 1.000.686.656 evrov iz evropskega proračuna, ki v letu 2016 znaša 155 milijard evrov obveznosti in 143,89 milijard evrov plačil, za leto 2017 pa 157,7 milijarde EUR obveznosti in 134.9 milijard evrov plačil, večina sredstev je namenjenih za gospodarsko rast in nova delovna mesta, za nove naložbe in za soočanje z migrantsko krizo.

Črpanje evropskih sredstev je katastrofalno
Žal je v prvi polovici leta 2016 vlada Mira Cerarja pridobila zgolj 29.6 % evropskih sredstev. Da razpoložljiv denar ostaja ni zmeraj kriva le bruseljska birokracija, ampak tudi premalo znanja in preslaba nacionalna podpora za porabo sredstev. Na primer. Javna Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ne kandidira na EU razpisih, ker po besedah njenega direktorja niso sposobni pripraviti uspešne projektne vloge za ta razpis. Tako ostaja do 20 milijonov sredstev, ki bi jih lahko namenili usposabljanju doktorskih študentov v Sloveniji in za projekte, ki bi individualnim raziskovalcem omogočili kroženje, npr. raziskovanje v tujini in reintegracijo v Slovenijo.

Prav tako je Slovenija iz 315 milijard vrednega Evropskega sklada za strateške naložbe, ki bo do leta 2020 povečan na 500 milijard evrov, pridobila le 187 milijonov evrov poroštva za mala in srednja podjetja za ugodnejše bančne kredite za Slovenski podjetniški sklad, kar tudi pomeni, da ni pridobila sredstev za infrastrukturne projekte kot tudi ne za ostale projekte. EFSI namreč podpira strateške projekte na področju infrastrukture, kot so širokopasovna omrežja ter digitalni notranji trg, promet, izobraževanje, raziskave in inovacije ter spodbujanje obnovljivih virov energije in energijske učinkovitosti.

Slovenska vlada pa ne posveča dovolj pozornosti niti sektorju prometa, ki je med prioritetnimi področji evropske politike. Že v koalicijski pogodbi ni nekih jasnih ciljev. Čeprav je bila Strategija razvoja prometne infrastrukture sprejeta, manjka izvedbeni načrt, pomanjkljivi pa so tudi projekti na področju javnega potniškega prometa.

Še kar nismo pripravili dokumentov, da bi lahko črpali evropska sredstva
Prav tako Evropska komisija Sloveniji še ne izplačuje sredstev za evropske projekte, saj je vzpostavitev akreditacijskega sistema pogoj brez katerega nobena država članica ne more prejeti povračil sredstev. Slovenija, ki še vedno nima pripravljenega akreditacijskega sistema za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020, ni pripravila dokumenta, v katerem mora natančno opredeliti vse postopke na področju porabe evropskih sredstev, kot je razmejitev odgovornosti, določiti naloge posameznih organov, opredeliti kako se izvaja nadzor in preprečujejo goljufije. Res je, da tudi bruseljska administracija deluje počasi, vendar pa odgovornost nosi predvsem Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Slabo črpanje prepotrebnih sredstev prav gotovo vpliva na blaginjo, ni pa to edina poteza s katero Vlada RS postavlja v nezavidljiv položaj državljane in državljanke. Nepripravljenost na migrantski val je razgalil šibkost na področju varnosti, skrb vzbujajoč pa je podatek na spletni strani Global Firepower, ki postavlja Slovenijo po vojni moči in obrambnih sposobnosti na 111 mesto med 126 državami. Kritična situacija pa je tudi v pravosodju. Slovenija je v samem vrhu kršiteljic človekovih pravic, kar potrjujejo izidi postopkov proti Sloveniji pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu.

Odgovornost je na strani vlade, več urna razprava pa bo pokazala ali je le ta sposobna odkrito odgovoriti na ključno interpelacijsko vprašanje, ki se glasi: “V kolikšni meri je vlada RS v prvi polovici mandata 2014-2018 uresničevala ustavno prisego in lastno koalicijsko pogodbo ter na katerih področjih so odstopanja od zastavljenih ciljev največja?”

Patricija Šulin

 • rubec

  Patricija je fejst pusi.

  • Feriss.H

   In res je

  • pajot

   Kenede?

  • nevtrino

   In tukaj marsikateri nespodoben zagnojenc.

 • Viktorh

  Pravilno razmišljanje.

 • Borut Stari

  Interpelacija celotne vlade? Nihče od poslancev koalicije ne bo žagal veje, na kateri leži. Tudi zavestno kršenje zakonov in kaj hujšega Ustave, ne bo zadosten razlog prenehanja vladanja najbolj nesposobne in arogantne vlade v zgodovini Slovenije.Slovenci ne moremo izreči besede “naša” vlada.

 • Feriss.H

  Fejst in pametna ženska ki ni iz Murglovskih vrst in bi v SDS morali razmišljati da bi taka dama bila primerna za mesto predsednika vlade Slovenije. V primerjavi z dosedanjimi Levibanskimi Loji je Patricija kraljica.

  ZAKAJ – ?

  Janša za večino Slovenistancev, torej tiste ki ne volijo SDS zaradi njega, nikoli ne bo sprejemljiv. Tu odloča kemija, in te enostavno ne bo, ne glede na njegove sposobnosti. On si pri temu ne more pomagati, to je del njegovega značaja iz katerega, podobno kot Trump, enostavno ne zmore.

  Patricija je tisto kar v Angleščini pomeni – LOVABLE, in vemo da pri večinski volilni masi prav ta lastnost odloča. Jugo-“Slovenci” ne bodo dali glas SDS zaradi Janše. Futrani in vzgajani z strani TVS, POP, Big-Brother, Slovenija Ima Talent in podobnih cirkusov, enako ne bodo glasovali za SDS. Obojih pa je zagotovo več od 80%.

  Enostavna matematika pove vse. Na JJ mestu bi jaz začel razmišljati v tej smeri. Zamudil je priložnost ko so takrat v odločilnem času helikopterji z MORIS samo preletavali parlament, namesto da bi vdrli in lustrirali trajno-lepljivo nesnago. Patricije ni treba spuščati iz helikopterja v vladno poslopje, naj bi deložirala trajno-lepljive z prihodom skozi glavna vrata.

  Če bi se to zgodilo, bi bilo enkratno se zbrati pred poslopjem ko bi Serarjevi zapuščali prizorišče in se posloviti od “zaslužnih” z GOJZAR-BRCAMI v … no ja, saj veste kam.

  • rubec

   Izpadla ti je Kmetija – the new begining. Ne vem če to po slovensko ne pomeni, da je zaenkrat še benigna.

   • Feriss.H

    LOL
    Sicer si mi tudi ti izpadel, sugeriral bom naši Patriciji da te vzame za Ministra za Informiranje. Edino moraš obljubiti da jo ne boš grabil za pussy

  • tarantela

   Jest bi Evo Irgl za predsednico.

   • Feriss.H

    Ja Irglova je tudi OK, v vseh ozirih, sposobnostnih in estetskih.

    PS
    Edino na eventualnega inform-ministra rubeca bi trebalo malce popaziti. Namreč, njegovo informativno pussy-tipanje bi nekateri lahko narobe razumeli

    • dob

     Mission impussyble?
     Če je regrat levo in pussy desno, za kero se bo rubec prej odločil.

 • totex39

  Mladi nas zapuščajo in gredo v tujino, zaradi nesposobnih veleumnih mučkačev na vseh področjih. Ostali bodo pa samo nesposobni, ki so jih odgnali in priviligirane mlajše osebe, ki imajo žlahto ko jim omogoča, da dobijo dobra delovna mesta pa čeprav niso sposobni. Tako podkupovanje v tej deželi vlada že nekaj časa.

 • Slovenija moja dežela

  Revščina,izplačila pod minimalno plačo,pokojnine pod 300 eur,porast dela na črno,goljufije,ubogi otroci,neenakopraven položaj avtohtonega prebivalstva v primerjavi z prišleki,gospodarstvo v zelo slabem položaju,visoki davki…..,to so bolj tehtni razlogi za interpelacijo

  • nevtrino

   Še več: ropanje poštenih državljanov, razvrednotenje delavnih ljudi, zatiranje vsakogar, ki z delom na kakršenkoli način poskuša preživeti in ne potoniti v totalno beračijo, sprenevedanje ob kriminalu in gangsterjih, diskriminacija slovenskih državljanov in dajanje prednosti vsakemu cigojnerju in vpadniku …

 • valentin

  Butasta Vlada, izvedite naslednje !

  1. Vsak opravljeni delovni dan se šteje v delovno dobo
  2. Za vsak dan morajo biti plačani prispevki in obveznosti delodajalca
  3. Vsak zdrav in dela sposoben mora biti zaposlen, zdravstveno zavarovan in za to mora poskrbeti vsaka aktualna vlada( npr. preko javnih del v interesu državljanov RS, če ne drugače…in ne samo
  po 49. členu Ustave RS, ki vsebuje – Svoboda dela, Vsakdo prosto izbira zaposlitev, Vsakomur je pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto in Prisilno delo je prepovedano.
  4. Znižajte davke, obremenilne stroške iz naslova dela, na minimum ( saj si morajo osebe kot so s.p.sami izkati delo, ga opraviti in pridobiti plačilo, pri njih vlada samo pobira in nič zanje ne naredi )
  5. Prispevke, davke se plačuje izključno po prometu, po prihodku ( kar pomeni, ni prihodkov, ni plačila državi )
  5. V primeru likvidacije, stečaja podjetja, bankrota iz krivdnih razlogov se zakonsko nujno izterja poplačilo dolga do delavcev, ki so že opravili določeno delo.
  6. Nadzor se opravlja po zakonu in kršitve strogo sankcionira, tako delodajalca kot delavca !
  ( visoke denarne kazni, zapor, prepoved opravljanja dejavnosti v primeru kršitve za zmeraj !

  Gospoda ali tovariši, kršite Ustavo RS, ki ste jo sprejeli kot najvišjo zakonodajo RS !

  • Feriss.H

   Na žalost je ustava bolj za dekoracijo, praksa kaže da je temu tako. Tudi omare v Strasburgu so polne pritožb iz Slo

   • valentin

    Ja dalo bi se porihtati hitro in učinkovito, ampak za to ni interesa ali bolje šoldki ne padejo v prave roke.. Take, ki delati nočejo, pa bi jih postrojil vsako jutro pred občinsko zgradbo, jim dal delovno obleko, obutev, naložil delovne obveznosti in dodelil vodjo s pooblastili. Bili bi zaposleni, zavarovani, pripadal bi jim topel obrok, tekla bi jim delovna doba. V nasprotnem primeru brca v rit, nobene socialne potuhe, podpore, ujčkanja, itd. Nisem diktator a red in disciplina mora bit. Lahko bi bili raj v Sloveniji, za naše ljudi in naše otroke.

 • valentin

  Prav presenetljivo je kako dobro Ustavo imamo, zapisano po zgledu in prepisu Nemške ustave, ki pa je večini Slovencev nepoznana, sama vlada RS pa jo krši po dolgem in počez.
  http://www.egov.ufsc.br/portal/sites/default/files/anexos/21387-21388-1-PB.htm

 • if

  Hanžkovo načelo “Ni sramota sprejeti neko neustavno odločitev v primeru zelo različnih pravnih mnenj.”, slišno in vidno je na https://youtu.be/jtlES1cI93M?t=2 , sedanja oblast praktično izvaja zavestno in v nizu.
  Po tem kriteriju se sedanja oblast umešča med politične kriminalce podprte s strani mnogih medijev in odločilnega dela pravosodja!

 • valentin

  In ko si bodo izpogajali višje plače, preboj v višje plačne razrede, nagrajevanje, tedaj ne bo več sledu o izgorelosti, pomanjkanju kadrov, zmogli bodo premostiti vse težave in baje tudi čakalnih vrst ne bo več.
  Ha, kako prepričljivo !

 • Franc Šink

  Cerarjevo vlado je treba nenehno napadati. Z vsemi zakonitimi sredstvi!

  • valentin

   Z vsemi zakonitimi, pravnimi sredstvi ! Na koncu pride v poštev tudi sekira.

   • if

    … skladno z načelom Iztoka Mlakarja: “Tudi sz motorko pade glava preč.”

    • valentin

     Ja in kaku je že reku Mlakar: ” Eno je člouk in drugo je mona.”

 • garfi

  Trump je začel delati še pred prevzemom oblasti
  cmerkovi pa šele po izgubi oblasti
  na novi volilni prevari namreč

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!