Kolumna: Vzpon in padec Danila Türka

(Foto: epa)

Kaj imajo skupnega Gregor Golobič, Katarina Kresal, Zoran Janković, Danilo Türk in Miro Cerar? Omenjene osebe so politično nastavljene figure že znanih slovenskih eminentnih omrežij. Njihovi politični vzponi se berejo kot pravljice, ki pa imajo na koncu bridek konec.

Prejšnji teden je aktualna slovenska politika, potem ko je postalo jasno, da njihov kandidat dr. Danilo Türk ne bo postal novi generalni sekretar Združenih narodov, doživela še en velik ponižujoč debakel brez primere.

Politična kariera Danila Türka se je v slovenskem političnem prostoru pričela spomladi leta 2007 v eni izmed ljubljanskih restavracij, kjer so se strici iz ozadja sestali na kosilu, na katerem so izbrali svojega novega predsedniškega kandidata.

Bilo je leta 2007, ko so strici odločili …
Uradna razlaga njegove kandidature je povezana s slovenskim državljanom Aleksandrom Boštnarjem, doma iz Dravograda, ki naj bi ga navdušil intervju Danila Türka v enem izmed slovenskih časopisov, v katerem je izrazil svojo domnevno neobremenjenost s slovensko preteklostjo in z dejstvom, da ni povezan z nobeno stranko. Ta državljan je tako njemu osebno kot tudi uredništvu časopisa, v katerem je bil objavljen intervju s Türkom, poslal pismo, v katerem mu je predlagal kandidaturo, in na podlagi tega pisma naj bi se potem Danilo Türk odločil za svojo predsedniško kandidaturo.

Junija leta 2007 je Danilo Türk pri Državni volilni komisiji s podporo državljanov vložil svojo uradno predsedniško kandidaturo.

Ko se posesivnost sprevrže v pohlepnost
V času njegove volilne kampanje so ga pričakovano podprle stranke levega političnega pola. In potem ko je v drugem krogu predsedniških volitev z 68,03 % glasov premagal kandidata slovenske desnice Lojzeta Peterleta, je postal tretji predsednik samostojne Republike Slovenije. Dokaj hitro je postalo jasno, da Danilo Türk kot novi predsednik države zaradi svojih globokih idealističnih načel ne bo izpolnil obljub, da bo na podlagi svojih bogatih mednarodnih izkušenj slovensko politiko dvignil na višjo raven.

Za razliko od njegovih že omenjenih političnih sopotnikov je bil Danilo Türk v svojem političnem delovanju preveč posesivno obremenjen s svojo funkcijo in ta posesivnost se je kmalu sprevrgla v pohlepnost, zaradi katere je naredil tri ključne politične napake, ki so ga stale njegove nadaljnje politične kariere.

Prva ustavna obtožba predsednika republike v zgodovini
Leta 2008 je podelil državniško odlikovanje za zasluge pri policijski operaciji Sever. Med prejemniki tega odlikovanja se je znašel tudi nekdanji šef Službe državne varnosti in nekdanji vodja Republiškega sekretariata za notranje zadeve, ki je med drugim leta 1988 odredil aretacijo Janeza Janše, Tomaž Ertl. S to nepremišljeno politično potezo, na podlagi katere so se pokazali tudi prvi zametki delovanja znanih omrežij, je bila prvič v slovenski zgodovini kot proti prvemu slovenskemu predsedniku vložena ustavna obtožba, v kateri so mu očitali veleizdajo lastne domovine.

V svojem zagovoru ob vloženi ustavni obtožbi je jasno in glasno povedal, da si glede podeljenega odlikovanja ne bo premislil, saj ga je podelil po tehtnem premisleku na predlog združenja veteranov, kar je bila seveda ena velika laž in manipulacija na račun vseh članov omenjenega združenja, iz katerega je po tej izjavi protestno izstopil njegov član Vinko Gorenak.

Blamaže so se vrstile
Drugo, še večjo blamažo si je Danilo Türk privoščil leta kasneje. Potem ko je v javnost prišla vest o odkritju povojnega morišča v Hudi jami, je na novinarsko vprašanje, kakšno je njegovo mnenje o tem odkritju in predvsem kaj pričakuje od teh izkopavanj, hladokrvno in samozavestno odgovoril, ne da bi pri tem pomislil na morebitne še živeče sorodnike posameznih žrtev, da je to drugorazredna tema, na katero bo odgovarjal, ko si bo za to vzel čas.

Tretjo in tudi usodno politično napako pa je storil po državnozborskih volitvah decembra leta 2011.

Potem ko je po državnozborskih volitvah decembra leta 2011 postalo jasno, da še en izvoljenec slovenske levice, Zoran Janković, ne bo sposoben sestaviti svoje vlade, je kljub dejstvu, da je imel Janez Janša zadostno podporo posameznih strank, za mandatarja predlagal Marka Voljča, vendar pa ta predlog ni bil sprejet.

Nato je sledil njegov konec …
Danilo Türk je postal politično mrtva figura z dejanjem, ko zaradi svoje domnevne moralnosti in etičnosti ni predlagal Janeza Janše za mandatarja. In sicer zaradi takratnega dejstva, da je bil Janez Janša v kazenskem postopku zaradi razvpite afere Patria, ki je bila decembra leta 2014 s strani Ustavnega sodišča Republike Slovenije v celoti razveljavljena, kljub dejstvu, da je na teh volitvah Slovenska demokratska stranka dosegla drugi volilni rezultat.

S tem ko je obšel voljo ljudstva, je naredil svojo usodno napako, ki se mu je maščevala na predsedniških volitvah 2012, ko ga je že v prvem krogu premagal sedanji predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Država vlagala denar v zgrešen projekt
Po velikem porazu se je Danilo Türk vrnil nazaj v akademske vode, vendar pa te vode seveda niso tako prestižne in bogate, zato je proti koncu lanskega leta samoironično lansiral svojo kandidaturo za novega generalnega sekretarja Združenih narodov. To njegovo kandidaturo je seveda naš vrli moralni teolog Miroslav Cerar ml. brez zadržkov sprejel in jo skupaj z njegovimi političnimi veljaki tudi na veliko oglaševal. Za njegovo samopromocijo je bilo vloženih veliko denarnih sredstev, ki pa bi bila v normalni delujoči pravni državi namenjena za investicije, ki nujno potrebujejo reorganizacijo in novo opremo.

Zgrožena in ogorčena pa sem, ko slišim, da naši vojaki in vojakinje, ki so steber naše varnosti in suverenosti, pri svojem delu uporabljajo obrabljeno opremo, raztrgana vojaška oblačila, počene vojaške čevlje in, kar je še najbolj žalostno, ob tako pomembnem in tudi življenjsko nevarnem poklicu v službi svoje domovine za svoje preživetje rabijo pomoč v obliki paketov, ki jih Slovenski vojski dostavlja malteški viteški red iz Italije. Je to normalno? Si to pripadniki in pripadnice slovenske vojske zaslužijo?

Če se slovenski narod vsakodnevno bori za svoje preživetje in se ob tem nima časa in še manj volje ukvarjati z umazanimi političnimi igricami, to še ne pomeni, da teh umazanih igric ne opazijo drugi znotraj Evropske unije kot tudi izven nje. Zato ta globok ponižujoč poraz Danila Türka zame ni bil nobeno presenečenje.

Umazana dejanja slovenske politike se nam vsakodnevno grdo maščujejo in čas je, da narod to uvidi in se začne jasno in glasno postavljati zase in svoj boljši jutri.

Suzana Maučec Balažic

 • Franc Šink

  Koliko “vojaških”paketov bi lahko kupili za eno samo avionsko karto za Sarajevo?

 • indijanka

  Kar zmrazi me..vrača se v akademske vode. Vsi razkrinkani se vračajo v pristan, kjer svojo energijo prenašajo na tiste, ki v sebi posedujejo moč za spremembe.

  • janez zorman

   Tisti, ki grejo to poslušat imajo itak že oprane glave, drugače ne bi šli tja !

  • karpelec

   Ob tem dejstvu lahko rečemo samo-adijo spremembe.

 • VERZIFIKATOR

  Zgubidanul Danilajev

  TURKESTAN V LIGI NARODOV

  Turkestan, dežela znana,
  ne prav dolgo samostojna,
  videla se je dostojna
  v svetu biti prepoznana.

  Svojega je prezidenta,
  ki pred leti je odslužil,
  goro kritik si prislužil,
  v boj poslala za regenta.

  Vodil narodov bi ligo,
  takšne so neznatne nade
  turkestanske samovlade,
  ki prikriva v žepu figo.

  Zamolčuje trop strežajev,
  šans da nima prav nobenih,
  da je eden izgubljenih,
  njih predsednik Danilajev.

  V drugi ligi dasiravno
  brcal bil je prezident,
  skuhal večkrat incident,
  to pozabljeno je davno.

  Vlada vseeno predlaga
  ga za mesto velevažno,
  češ saj on s podobo lažno
  konkurentov ne premaga.

  S petih ti so kontinentov,
  vendar le on, Turkestanec,
  biti more odposlanec
  brez predsodkov, sentimentov.

  Ni za drugo nič mu mar,
  kot da sam po svetu leta,
  mu edina stvar je sveta
  zlahka pridobljen denar.

  Ga država mu namenja,
  Danilajev troši pridno,
  vede se na moč perfidno,
  ko lakajsko gor se vzpenja.

  Za ligaša bo primeren,
  pravi vlada s figo v žepu,
  saj pristal bo prav na repu,
  kazal vsem obraz čemeren.

  Sklenejo ga v boj poslati,
  javno ligi se predstavi,
  Danilajev zdaj je pravi
  in enak med kandidati.

  Ves hinavski in nadut
  šobi usta prav na tanko,
  pazi, da ne pade v zanko,
  kjer grozi mu padec krut.

  Pazi, da se ne ujame
  na besedah leporečnih
  in grimasah samovšečnih,
  sam da si ne skoplje jame.

  Huda bi bila napaka,
  če negiral bi krivice,
  v slogu afriške lisice
  prav previdno fant koraka.

  Se v angleščini spakuje,
  upa, da s tem vsem ugaja,
  vendar ga naglas izdaja,
  saj turkmensko zateguje.

  Na široko zateguje,
  takt njegov je prav počasen,
  videz silno dolgočasen,
  ko lakajsko poplesuje.

  Se kar sam v gosté povabi
  gost bil ruskega bi brata,
  pa pokažejo mu vrata,
  na večerjo naj pozabi.

  Češ da imidž si popravlja
  fant pred lastnim gospodinjstvom
  in mednarodnim občinstvom
  z Majklom Džeksnom se pojavlja.

  Pravijo, da kompanjon
  dvojnik je samo v resnici,
  a povejmo po pravici,
  da je kakor Džeksnov klon.

  Nanj naš Danilajev stavi
  kot eksotike ljubitelj,
  tretjega sveta voditelj,
  kot rešitelj končno pravi.

  Rad bi deloval pohleven,
  ligi narodov bil všečen,
  a je po nastopu tečen,
  srep njegov pogled poševen.

  Fant igral bi Evropejca,
  se ima za gentlemena,
  pa je drža narejena,
  bolj spominja na Korejca.

  Drugi bil bi Ban Ki-Moon,
  Danilajev rad razmišlja
  in naivno si domišlja,
  vidi se kot Dan Li-zun.

  »Dva predstavljam kontinenta,«
  nastopaško vsem razlaga,
  »meni naj pripade zmaga,
  le podprite prezidenta.«

  Res otrok je dveh celin,
  zagovornik akrobacij,
  čezuralskih integracij,
  evroazijski je sin.

  Prav evropsko birokratsko
  je razmišljanje njegovo,
  vse ravnanje pa surovo
  pristno turko-aziatsko.

  Če na koga vas spominja
  Danilajev, ta Turkmenec,
  jasno je, da ni Slovenec,
  rima dejstev ne spreminja.

  Zgodba tale je turkmenska,
  je Turkmenec Danilajev,
  takšnih sluzastih lakajev
  zemlja ne rodi slovenska.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + Ojoj !! Zgubidanul !! Dobra .
   Ja , ta se je pa naletal po svetu !
   Še vedno leta in ne bo letel .

  • KIKI

   Perfektno, spoštovani svobodomislec in pesnik! V vsebini pesnitve je
   celosten prikaz perverzno domišljavega Tuerka! Če bi bila jasnovidka,
   bi želela vedeti le, koliko časa bodo on in njemu enaki še plazili po našem
   planetu in sesali kri iz ljudi z globokimi, nezaceljenimi ranami!

 • janez zorman

  Zelo lepo napisano. Sama dejstva, ki stojijo, kot pribito. Manjka pa še marsikaj; njegove pregrešno drage vožnje z aviacijo – po Bosni, želja po lastnem državnem dvorcu, sodelovanje z UDBO ali kot Omerza raziskuje, naj bi bil celo sekretar Udbe,…

  • Antonius

   Bo držalo, dANILO tÜRK je zabito dejstvo!

 • totex39

  Normalno temu slinavcu se ni potrebno boriti za službo, ker ga vedno čaka. Za njega namreč ne velja, če jo zapustiš se moraš dokazati, da jo lahko ponovno zasedeš.

  • Nata

   Me prav zanima , kje mu sedaj urejajo kakšno dobro plačano ” svetovanje ” ?

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + Dober članek .
  Nova , predlog !
  Morda bi uvedli novo rubriko – Satirikon , Satira , Smetišče zgodovine ?
  Tja bi – namesto Za delničarje – uvrščali take članke o odsluženih, nesposobnih , zgrešenih ” projektih ” ?

 • dež

  Hvala bogu, da je teh kljukčevih dogodivščin enkrat konec. Se opravičujem Nacetu Simončiču, ki je bil izjemen Kljukec, tisti za otroke.

  • karpelec

   Misliš , da jih je res?

   • dež

    Mislim da, saj ga nihče več ne jemlje resno. Podpore nima niti med levimi.

 • Borut Stari

  Hudič je, če človek živi prepričan v svoji zmoti. Peispodoba temu gre tako: Ko si mrtev ne veš da si mrtev. To vedo drugi. Enako je če si neumen.

 • Olga

  Dobil je to, kar je iskal, udbaški gnoj!

  • von Rhein

   Ne še.

 • Capi

  Na bruhanje mi gre ko vidim njegovo faco….bljak…

 • Viktorh

  Če bi leta 1991 izvedli lustracijo, bi ta fakin bil že takrat odstranjen s političnega prizorišča skupaj z ostalimi fakini.

  Sramoto bi prihranil sebi in nam – državljanom.

 • PIA PlA

  Če se sliniš, kamor ne sodiš, si slej kot prej izpljunek.

 • von Rhein

  Nobena od teh pravljic ni imela bridkega konca. Vsi “pravljični” junaki (ne samo navedeni) so dobili lep,udoben in dobro nagrajen parkirni prostor v politiki ali blizu nje. Tudi ta bo uvrščen v sistem,ki mu bo nudil lagodno življenje po njegovem okusu.Verjetno bo pristal kje v diplomaciji.

 • xtc

  Tuerek;Zoki;AbCerar;Pahor in še kak levaški izvoljenec;so v Sloveniji lahko “pop ikone” slovenske levokmetavzarske čustunskovisoko moralnoetične politike;vendar pa so mednarodno politična ničeta;politična trupla podobno kot Kučan nihče nemara tretjerazrednih levaških politikov;hujskačev;podpornikov zločincev in zločina;ter politikov brez lastnega jaza_zato tudi tako brezmejno sovražijo JJ;KI JE SEDAJ JASNO DOKZANO EDINI SLOVENSKI POLITIK;KI JE ZMOŽEN FUNKCIONIRATI TUDI V MEDNARODNIH VODAH ZA OSTALE JE BOLJ ALI MANJ JASNO ;DA GRE ZA GLOBALNO TRETJO LIGO;PA NAJ DOMA PROPAGANDMAKERJI ŠE TAKO DELAJO ZVEZDE IZ NJIH:
  Poraz Tuereka;blamaža AB IN ŠE DRUGE NEUMNOSTI SO SAMO DOKAZ NESPOSOBNOSTI;NEZNANJA;NEPOZNAVANJA IN NEGATIVNE SELEKCIJE V SLOVENSKI POLITIKI;KJER DOMINIRA LEVICA;TEMU PRIMERNE PA SO TUDI KLOFUTE DRŽAVI:

 • Iza Demos

  Morda pa jih je nastavila skupina bilderberg in so del N.W.O……………….

 • Shalalabayzer

  Če se ljudem ne ljubi razmisliti o tem, koga bodo volili, potem jim gre dobro in imajo dovolj denarja za polne vozičke hrane.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!