Komisija za peticije in človekove pravice: Anja Kopač Mrak naj nemudoma odstopi, Pahor in Cerar sta ravnala strahopetno

Foto: STA

Člani in članice Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki ji predseduje Eva Irgl, so na nujni seji v Državnem zboru obravnavali točko z naslovom Kršitve človekovih pravic s strani državnih organov v primeru koroških dečkov. Koalicija je sejo popolnoma ignorirala, stranki SDS ter Gibanju za otroke in družine pa očita, da pritiska na sodišče. Ob tem so vladajoči očitno pozabili, da je ustavno sodišče že pred dvema mesecema razsodilo, da so bile starima staršema grobo kršene človekove pravice.

Na seji so navzoči praktično soglasno obsodili (ne)ravnanje predsednika vlade Mira Cerarja in ministrice Anje Kopač Mrak v zadevi koroških dečkov, čeprav je ustavno sodišče že pred časom odločilo, da je bil odvzem koroških dečkov starima staršema nezakonit in da so bile kršene osnovne človekove pravice. Po mnenju Francija Donka iz Gibanja za otroke in družine je to pokazatelj trenutnega stanja duha izvršilne veje oblasti.

Gre za niz kršitev in zlorabo osebnih podatkov, pa tudi za zlorabo socialnega dela v politične namene, dejanje obsoja Donko. Po njegovem mnenju je Anja Kopač Mrak osebno odgovorna za primer koroških dečkov, saj je javnost zavajala z besedami, da jo je ministrstvo izločilo iz postopka, a je vseeno podprla poteze svojih podrejenih, kar je jasen pokazatelj, da je bila z vsemi postopki seznanjena. Ker se je s primerom osebno seznanila, je tudi strokovno odgovorna.

Pahor se za dečka ni zavzel, Cerar ni zbral poguma
Donko je kritičen tudi do predsednika države Boruta Pahorja, ki bi se moral kot predsednik vseh Slovencev še posebej zavzeti za najšibkejše, a se Pahor ni zavzel za koroška dečka, pobudo odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev pa je strahopetno odstopil Anji Kopač Mrak. Slednja se nikoli ni odzvala, čeprav bi morala po sodbi ustavnega sodišča nemudoma vzpostaviti prvotno stanje in dečka vrniti dedku in babici. Ker se to ni zgodilo, so člani Gibanja poizkušali stopiti v kontakt tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki pa prav tako ni zbral dovolj poguma, da bi se odzval. Vse to kaže na človeško nespoštovanje in politično nekorektnost odgovornih.

Na seji so opozorili, da je v primeru koroških dečkov zatajila tudi varuhinja človekovih pravic, na katero se sicer ljudje obračajo, ko nimajo drugih možnosti. Poslanec stranke SDS Vinko Gorenak je njeno odsotnost, kot tudi odsotnost predstavnikov ministrstva za delo, označil za beg pred resnico. Kritičen je bil tudi do sodišč, ki bi lahko po njegovem mnenju storila še več, npr. zahtevala, da se otroka takoj vrneta starima staršema. “Potrebno se bo zamisliti, kako naprej. Imamo inštitucije, ki sebi pravijo stroka, njihove odločitve pa padajo,” je na seji povedal Gorenak.

Na seji komisija o sklepih ni mogla odločati, prisotni pa so se strinjali, da mora ministrica Kopač Mrakova nemudoma odstopiti, in to zato, da bo na njen položaj prišel nekdo, ki bo imel človeški etični čut in bo upal storiti ta odločilni korak, da bo otroka vrnil v njuno edino pravo družino.

L. S.

 • karpelec

  Pahor ob svojem manekenstvu nima časa za koroška dečka. Predsednik vlade in ministrica pa tudi varuhinja človekovih pravic, pa morajo trobit v isti rog kot doslej in nehumano branit svoje položaje milom ali silom.

  • Vera

   ŽAL . :(

 • Aton

  Tisti, ki imajo stalno človekove pravice na jeziku, jih tokrat najbolj kršijo! Ali ne, Cerar in Pahor in Nusvašćanka?

 • trobenta

  Kršitelji in branitelji človekovih pravic-v eni osebi….

 • Iza Demos

  Predsednik države in predsednik vlade morata zaupati sodstvu. Zato je prav, da se v tožbo, ki je še v postopku ne vmešavata. To je po mojem mnenju osnova pravne države, ločitev sodne veje oblasti od politike.

  Pa ne pozabit, ustavno sodišče ni odločilo o “koroških dečkih” temveč je, po stari slovenski navadi, odločilo, da sam postopek, ki se navezuje na stare starše ni bil pravilno izveden ni pa se spuščalo v to ali je bil odvzem otrok starim staršem upravičen ali ne. To je naložilo nižji instanci.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!