Komunist Ivan Maček – Matija grozil stavkajočim rudarjem: “Povejte tem prascem, da če ne bodo nehali stavkati, jih bomo zalili z vodo”

V letu 1958 se je prvič v novi Jugoslaviji dogodilo nekaj nezaslišanega. Takrat  so  morali politiki biti plat zvona, ko so v prvi povojni stavki v socializmu stavkali trboveljski rudarji. Zrušila se je podoba socializma kot družbe brez sporov in nasprotij. Komunistični režim jo je označil za “trboveljske dogodke”. Stavke v socializmu ne more biti, so dejali. Ta se lahko pripeti samo v kapitalizmu. Komunisti so si za isti pomen dogodkov izmišljali olepševalne izraze: prekinitev dela, ustavitev dela, protest, spor, konfliktna situacija, demonstracija ali morda celo incident. Vendar je njihov namen izboljšati delovne pogoje in plače. Organizirane stavke vodijo sindikati.

Tlenje nezadovoljstva med rudarji je bilo čutiti že nekaj mesecev pred izbruhom. Na partijski konferenci v Zagorju, 4. 8. 1957, je prisostvovala slaba polovica od 306 komunistov  in med problemi rudnika je bila poudarjena zaskrbljenost zaradi draginje, delitve dohodka po novem zakonu, slabega dela sindikatov in ostalih težav rudnika. Očitano jim je bilo slabo reševanje zapletenega finančnega stanja rudnika, neprimernih že maksimiranih cen premoga zaradi močno naraslih stroškov dela.

Direktor je organiziral stavko
Za preprečitev inflacije je do tedaj veljal dogovor Marinko – Rudnik o nezvišanju cen premoga. Nujno je bilo treba povečati produktivnost in omejiti stroške dela. Dogovor Izvršnega sveta Slovenije, da krije stroške izplačila dobička iz investicijskega sklada za 29. november, se ni uresničil. Ta se je zavlekel na konec leta in s tem močno poslabšal razpoloženje rudarjev. Na seji sindikata so ugotovili 60 milijonov dinarjev izgube, ki je ne more rešiti za 5,2 odstotka višja cena premoga. Rudniški sindikat je bil prisiljen odstopiti.

Predsednik SZDL občine Trbovlje Jože Pikl je opozoril sekretarja CK ZKS Miho Marinka, da bodo stavkali, če ne dobijo denarja. Čeprav se je zadeva počasi reševala, se je ožji krog odločil za stavko. Očitno je postalo, da je v igri globlji interes. Direktor Alojz Ribič je želel postati poslanec, vendar mu je Marinko nasprotoval. »Ti si gospodarstvenik, ne pa politik,« mu je zabrusil. Potem se je zgodil unikum v zgodovini delavskega razreda, da je direktor organiziral stavko. V bistvu se je zanjo odločil ožji krog vodilnih, ki so ga sestavljali še predsednik SZDL občine Trbovlje in sekretar občinskega komiteja ZKS Jože Pikl ter še predsednik sindikata rudnika Trbovlje in sekretar štrajka tovariš Šipek ter šef Udbe v Trbovljah in poznejši župan tovariš Cink, ki je bil nato zaradi prevelikega odmerka svoje plače odstavljen.

Delegacija veljakov se je napotila v Beograd na ministrstvo za rudarstvo in zvezni sindikat, da razložijo težke razmere v Trbovljah. Ko so čakali na vlak v Zidanem Mostu, da presedejo, so dobili sporočilo, da se je že začela stavka v eni od jam nočne izmene. Delegacija se odloči za nadaljevanje poti. Delegacija kliče iz Beograda v Trbovlje in tu jih prevežejo neposredno v jamo, kjer stavkovni štab ne verjame njihovim obljubam. Pri povratku iz Srbije se ga tovariš Pikl napije in v pijanosti izreče nekaj neprimernih besedi, zato ga zaprejo. Stavkovni odbor zahteva nujen obisk Mihe Marinka v Trbovljah. Komunikacija razjarjene množice s predstavnikom oblasti in njihovim rojakom sploh ni bila mogoča. Kot zelo slab govornik in retorik je z jecljajočim nagovorom pred pettisočglavo množico razložil težko situacijo, in namesto, da bi obljubil trinajsto plačo, jim je potarnal, da je denarja le za polovico trinajste.

 

Prevarani rudarji so v besu prevrnili njegov avto in mu preprečili nadaljnji govor. Besen rudar mu je s sekiro presekal mikrofonski kabel. Ker je bil ta dan tudi plačilni dan, so prišle ženice po plačo. Takrat so bili rudarji deležni vina za pitje med delom in tobaka za žvečenje. Tokrat so jim žene prinesle alkoholno pijačo. V besu so ga pregnale z besedami: »Ti nam boš govoril, ki si nam med vojno kure kradel.« Resnično so domačini svojega rojaka poimenovali kurji tat.

Slovenski “Atila” v ozadju grozil s svojo strašno šibo
Njegovo srečanje se je končalo v spremstvu milice in vračajočih se rudarjev v jamo. Marinko je postal krivec, da se stavka ni končala. Postal je ideološki mečkač. Krivda se lahko pripiše tudi nesposobni partijski smetani v Trbovljah. V času stavke je prispela delegacija iz Beograda v sestavi Ranković, Kardelj in Todorović v Ljubljano. Obljubila je 30 odstotkov mesečne plače kot novoletni dobiček. Rudniška uprava s tem nizkim dodatkom ni upala stopiti pred rudarje in jim je obljubila 50-odstotni dodatek, da jih je lahko pripravila do dela. Po teh dogodkih je stekla politična akcija za dokončno ureditev razmer. Stavkajoči so za prekinitev stavke podali svoje zahteve v devetih točkah.

Milan Kučan (levo) se rokuje z Ivanom Mačkom – Matijo.

Za dokončanje stavke so v Trbovlje prišli Stane Kavčič, Lidija Šentjurc in Boris Kraigher. V tem kriznem času je postalo stanovanje direktorja Ribiča sedež vodstva občine. Da vsa zadeva ni ostala v okviru političnih obljub in prerekanj, je v ozadju grozil s svojo strašno šibo sam slovenski “Atila”. Številčno je Maček povečal ekipe v vseh treh mestih postaje ljudske milice. Občinskemu sekretariatu je poslal v pomoč skupino uslužbencev državne varnosti. Direktorju rudnika je zabičal in zagrozil s fizičnim napadom vojske in enot milice, ki čakajo v tovornjakih na Trojanah. Njegovo grožnjo je pozneje potrdil tudi Edvard Kardelj v svojem ekspozeju na seji CK ZKS.

Damjan Likar

 • FORT WORTH

  To so bili casi yugoblaginje. (:-DDDD
  VEC SO PORABILI, kot pridelali.
  Cisto vsega je primanjkovalo.
  Niti METEL ni bilo mozno kupiti v tistem casu.
  Kupovali so jih v Avstriji in Italiji.
  Trgovci so se smejali, cim so zagledali jugoslovane.
  Srbi so se pokazali v vsem svojem sijaju.
  V Trstu so v trgovinah kradli in kleli mater kapitalusticnu, na plocnikih rezali slanino, cebulo in paradiznike ter se hranili.
  Ostanke in smeti pa pustili, kar na ulicah…
  In tako je se danes, ko revolucionarni retardi vodijo drzavo.
  S-edam
  F-olira
  R-adi
  J-edan

  • Valter BraniSlav

   SFRJ = SAD FALI RANKOVIC JUGOSLAVIJI.

   • Palter

    Valter tebi fali en kolešček v glavi… Ti in tvoj rankovič, vsi ste isti. Ajd, je čas da se vsaj malo zbudiš iz svojih sanj in otopelosti …

   • etrusk

    Ja tov Valter, nekaj časa sem vas imel za pametnega , sedaj pa vidim da ste cepec.

    • Valter BraniSlav

     Jaz sem pameten glede denarja. Spomin paje dominiran z roznatimi ocali. Vse vidim lepo in to me osrecuje.

  • Valter BraniSlav

   FORT WORTH, cimpreje pridi k nam v ZDA… bos malo se sprobal kapitalizem…

   • FORT WORTH

    Poizkusi v Fort Worthu (TX).

  • Miro Jereb

   Pozabil si dodati…za izhod v tujino smo morali plačati takso…in na meji pokazati potrdilo o pačilu….mislim da je blo 600 ali 900 din za vsak izhod…plačali so nekateri 6 din in potem na potrjeno opijo dopisali ničle…pač snadji se…

   • Ivan Friderik Novak

    Bistroumnejši so napisali št. svojega računa.
    Vsaj v začetku je to “palilo”.
    Cariniki so bili sploh ah in oh . . .

  • Valter BraniSlav

   No nekateri potomcev smo tudi milionarji v ZDA..

 • Valter BraniSlav

  Kaj naj recem. Tocno taka sta bila moja stricka Edo in Ivan – Matija. Clanek ni izmisljen. Poznal sem dobro oba. Taka sta bila kot tu pise.
  Macek bi rudarje tudi v resnici zalil z vodo ce ne bi bilo Tita. Josipa Broza sta se moja stricka bala kot se psi bojijo gospodarja.
  ZATO, DA NISTA MOJA DVA STRICKA MORILA KOT DVA STEKLA PSA, SE MORATE ZAHVALITI VELIKEMU JOSIPU BROZU – VECNA MU SLAVA!

  • centurion

   Stalinslave, tvoji v garaži jebejo pse.
   Idi tja, boš kmal na vrsti in v družbi, ki
   ti bo prisluhnila.

   • Jakob Kovač

    TI pa pod nujno v VOjnik !

    • centurion

     Jakob ZAVRNIK.
     Lociran si.
     Zdaj pa spet v Lj.Polje, pa spet v garažo.

     • Jakob Kovač

      Na tem portalo je večina forumašev psihopatov!

  • KIKI

   IDIOT!

  • Schemva Miro

   Spelji se že iz tega portala,provokator posrani.

   • Valter BraniSlav

    zakaj pa provokator. Povem tisto kar je res. Tak je bil Macek, ce bi vi takole gobezdali za casa SFRJ bi vas zalil z vodo, njegov svak goreci inkvizitor partije pa bi vas skuhal v vrelem olju.

   • Valter BraniSlav

    Ja kam pa naj grem?
    A ti bi mene kar v maloro?

 • Miro Jereb

  Hvala za članek…resnica mora priti na dan…mora. Resnica celi in ne sme deliti. Še enkrat hvala.

  • samsara

   Resnico se lahko zadržije, ne more pa se je zadržati.

 • MEFISTO

  Nespodobno je kaj slabega reči o Ivanu Mačku Matiji, Stanetu Kavčiču, Lidiji Šentjurc, Borisu Kraigherju, Mihaelu Marinku in Edvardu Kardelju ter drugih, saj so bili predstavniki ljudske oblasti, ki je bila izvoljena na neposrednih, demokratičnih in poštenih volitvah kot vse komunistične in levičarske oblastne garniture do današnjega dne.

  • etrusk

   Izvoljeni na demokratičnih volitvah. Ali sploh veš kako so te volitve potekale.
   Bilo je več skrinjic , v tistih ki niso bili komunistični kandidati, ni bilo žametastega podne , temveč samo deska . če je kateri vrgel kroglico v te skrinjice je zadonelo in je bil ta volilec že zapisan in je potem imel sankcije. Seveda so ljudje to takoj pogruntali in raje pomolili v skrinjico samo roko , kroglico pa niso spustili. S temi kroglicami , smo se na skrivaj kasneje igrali.

 • RATATA

  Nekdaj so bili Trboveljčani.
  Potem so jih skoraj vse podkupili komunisti.
  Ostal sem sloraj sam.

  • RATATA

   Mnoge so tudi ustrahovali.

 • janez zorman

  Takrat so bili tastari še v pogonu in v formi. Izkušnje so imeli že iz Barbara rova – v bližini.

 • sloustava

  VSI, prav vsi drzavljani in drzavljanke, Slovenci in Slovenke , izseljenci in izseljenke SI MORATE ogledati to sliko! Ucenec in ucitelj si podajata roki. Zdaj razumete, zakaj Kucanova intimna opcija nikoli ni bila samostojna Slovenija! Zdaj razumete, zakaj tako brezmejno, brezumno in brezsramno sovrazi Janso in s tem vse Slovence, ki smo za svobodno Slovenijo? Za Slovenijo brez kraj, klientelizma, cerarjev, golobicev in fake news, za Slovenijo, kjer vsak slehernik ljubi samega sebe in druge, za Slovenijo, ki ima korenine v Karantaniji, in od nekdaj gravitira na Zahod, k krscanstvu, ne otomanstvu!

  • Artur

   Kje je kašen “pijani lovec ” a Slovenija ne premore več nobenega takega , da nas odreši tega zla ?
   http://www.politikis.si/?p=108886

   • KIKI

    Premore! Bojim se samo, da nagrada za odstrel ni
    razpisana ali dorečena, tako kot pri Ivanu Krambergerju!

 • indijanka

  Včasih so štrajkali knapi, danes stavke napovedujejo javni uslužbenci. Jih bo Cerar zalil z vodnim topom?

  • RATATA

   Kdaj pa naj bi jih zalil(?) julija in avgusta, ko je največja poletna vročina?
   Takrat nikogar od teh ni, saj dopustujejo.
   Delavce bi zasneževal s snežnim topom, pri minus dvajset stopinjah.

   • Ana Job

    Cmerar je res pravi brezvestni sadist!

  • KIKI

   Mogoče! Provizija je že izplačana, uporabnost pa še ni preverjena?
   Kako to? Čakajo na volitve, če bi slučajno zmagala SDS ….

 • centurion

  Te gnusobe so rudnike pred tem zalivale tudi z betonom….

  • MEFISTO

   In jih polnile s trupli!

 • sprehajalec

  Bil je Titov najzvestejši oproda, brez razmišljanja bi likvidiral tudi Kardelja, če bi mu Tito to ukazal. Oziroma prav vsakega, vključno z lastno mamo. Primitiven in surov, idealen partijski vojak. Še sam Broz se je po pripovedovanjih prič norčeval iz njega.

 • Kučko pod pručko

  Zločinec Maček je bil Kučanov politični boter

  Nisem priholog pa vidim na tem okrutnem obrazu izraz hudega zločinca in tak je tudi bil. Partija je v svojem revolucionarnem boju potrebovala prav take okrutneže, da je lahko izpeljala revolucijo in nadaljevala svoj teror nad slovenskim narodom. Kardelj, Kidrič, Maček, to je trojica zločincev najvišjega formata, ki je svoje rojake pobijala s sekirami, krampi, noži, kladivi, skratka z vsem, kar jim je prišlo pod roke. Tudi zidarje so se šli, da so v globokih rovih za številnimi zidovi ostale žrtve najhujših krvnikov.

  Primitivnost teh polpismenih zločincev, je botrovala temu, da niso znali ustvariti pogojev za dobro gospodarstvo in boljši standard ljudi. Normalno je bilo, da je narod pričel protestirati in da so se tudi v Trbovljah zganili rudarji. Ampak oblast vase zagledanih krvnikov tega ni prenesla in je nad stavkajočimi knapi pričela zganjati teror. Na pomiritev besnih rudarjev so poslali najbolj zabitega od najbolj zabitih, to pa je bil kurji tat Miha Marinko. In ko tudi njegovo posredovanje ni bilo dovolj, je stavkajočim pričel groziti najhujši krvnik slovenskega naroda, zločinec najvišje kategorije, šef slovenske policije Maček.

  In prav ta zločinec je bil politični boter zadnjega predsednika Centralnega komiteja ZKS, Milana Kučana. Od njega se je mali Murgelčan naučil zelo veliko. Njegovi nasprotnike sicer ne zazidavajo, jih pa steljajo razni lovci, padajo z lojter ali pa enostavno pokončajo plačani morilci!!!

  • samsara

   In na koncu je tudi tega ‘prasca’ pobralo, tiste, ki jih še ni, pa še bo.
   Spominjali se jih bomo in bodo, kot ‘prasce’. Primitivne, pohlepne, agresivne, krvoločne sociopate, morda psihopate.

  • samsara

   “In prav ta zločinec je bil politični boter zadnjega predsednika Centralnega komiteja ZKS, Milana Kučana. Od njega se je mali Murgelčan naučil zelo veliko. Njegovi nasprotnike sicer ne zazidavajo, jih pa streljajo razni lovci, padajo z lojter ali pa enostavno pokončajo plačani morilci!!!”

   “Milan Kučan je zločinec prve kategorije.

   Mimo vprašanj o Kučanovi vlogi vendarle ne moremo. Kdo je pravzaprav
   Milan Kučan?

   (JJ) Zločinec prve kategorije.

   Težke besede. Temeljijo na dejstvu, da vas je dal leta 1988 aretirati in izročiti vojaškemu sodišču JLA ali da je organiziral veliki pok iz Finske, kot je v Nedeljskem dnevniku o njem zapisal

   Aleksander Lucu?

   (JJ) Temeljijo na dejstvu, da je bil član najožjega partijskega vodstva SFRJ v
   času, ko je to odobravalo likvidacije, torej umore političnih nasprotnikov in
   teroristične akcije SDV v tujini. Nato je bil kot predsednik CK ZKS Slovenije
   in predsednik Komiteja za SLO in DS prvi šef SDV, slovenske Udbe torej, ki je v
   tistem času prav tako sodelovala pri podobnih rabotah v tujini in doma − ne
   samo z njegovo vednostjo, temveč neposredno pod njegovim vodstvom in političnim
   nadzorom.”

   Izsek in intervjuja z Janezom Janšo objavljen na Nova24TV
   dne 20.10.2016.

 • Franjo Trojner

  Kakšna kvazi, pravna, demokratična, moralna, etična družba, država te smo mi, da še danes častimo tako sporne osebke?

 • učko

  Jah, škoda, da takrat še ni blo Branimirja Štruklja !

  • sprehajalec

   Ja, škoda res. Maček je kar na gobec užgal, po pripovedovanjih prič….

 • učko

  Ampak Maček je biu zadovoljen z ukradenimi kurami, njegov vajen’c Kučan ‘ma rajš milijarde ! Njega lahko potem imenujemo milijardo-tat !

 • pajot

  Leta 45 so prišli na oblast psihopati,morilci,lopovi,kurji tatovi,delomrzneži,alkoholiki,skratka ljudje najslabše sorte. Kdor jih podpira je njim enak. To je vsa resnica.

  • Ana Job

   Izhajam iz teh krajev in stari starši so vedeli mnogo o sprevženih komunističnih aktivnostih v okviru premogovnika.

   Po vojni so za rudniške nadzornike nastavljali predvsem podoficirje nemške vojske in “capote” iz ječ, kateri so nad rudarji kričali in niso bili sposobni normalne komunikacije, v kolikor so se partizanski podoficirji valjali po upravi. Rudarjem se je dajala enaka zanič plača, kot v stari Jugoslaviji, tudi kar se tiče zdravstva za knape ni bilo poskrbljeno. Povsod po Sloveniji se je že zdravila jetika, v Zagorju pa so imeli kar do konca 60-ih let hiralnico, kamor so pošiljali umirati ljudi z jetiko, namesto, da bi jih zdravili.

   Med vojno je rudnik obratoval pod nemško upravo, ki je izboljšala nekatere pogoje. Takoj po vojni je OZNA izbrala vse te ljudi iz vseh izmed in jih v rudniku pobila, ker so jih smatrali za izdajalce, čeprav niso bili, če je kdo veliko spraševal, je vzela noč še njega.

   Naj se vrnem k zgornjemu uporu v naslovu. Eno leto po uporu, ni bil od organizatorjev upora nihče več živ. Tisti, ki so bili zaprti so pomrli za neznanimi vzroki, očitno so bili pomorjeni eden za drugim. Komunisti so imeli v Zasavju precej krvave roke in uspelo jim je, da so s strahovlado spreobrnili narod v rdečo vero.

   • RATATA

    Miličar je mojga deda, jamomerca (roj.1893 +1970) jeseni leta 47 prestrelil skozi dlan in koleno. Bila naj bi svoboda že od 09.05.1945 jebemomatr!!!

 • Ivan Friderik Novak

  Tesarski pomočnik, primitiven, surov, rojen za boljševika (nič slabega o tesarskih pomočnikih). . .

  • Valter BraniSlav

   Ja tak je bil stricek Ivan.

 • Olga_10

  Tudi prasec Maček si je prislužil svinjsko glavo kot ikebano, saj ga za rešetke ni možno spraviti!

  • Valter BraniSlav

   In zakaj ga niste zaprli se za casa SFRJ?

 • Kri ni voda

  Kakšno diagnozo je imel ta človek ?

  • RATATA

   Dg.: komunist.

  • montyamp

   Incidenca te patologije je odvisna od tega, koliko je bilo povojnih morilcev in udbovskih špicljev.

  • KIKI

   Vampirsko udbovsko shizofrenijo!

 • Viktorh

  Da, da, tovariši, tako se je delalo, živelo in uživalo v lepem brozovem socializmu.
  A kaj zardevate?
  A vas je kaj sram teh kriminalcev?
  Takšnih zgodb je ogromno, iz vsake fabrke bi jih lahko opisovali, pa se ni smelo pisati, še govoriti ne.

  Še pomnite, tovariši?

  • slosin

   … a tile da zardevajo! Njih ni bilo nikoli ničesar sram…

   • Artur

    Še ni dokazanega primera, da bi psihopati zaradevali kaj šele iskreno pokesali danes z začetkom ob 12 uri v državnem zboru bo to evidentno kot vedno.

  • samsara

   Bo tovariš Tit kaj povedal…
   Za Türka pa je to itak drugorazredna tema.
   Morda bi pa küćan kaj pomodroval, tisti, ki mu samostojna Slovenija inkoli ni bila najintimnejša opcije in je o tem bilo nemogoče že samo razišljati.

  • Janko Gedlička

   Mojo mater (bila je odlična sopranistka na koru) je “personalni” v tovarni nekajkrat “obvestil”, da je zanjo še metka škoda. Reševalo jo je, da je obvladala gospodarsko poslovanje zaradi dobro opravljenega šolanja na predvojni trgovski akademiji, predvsem pa, da je edina v tovarni obvladala stenografijo. Direktor navkljub “preverjeni” tajnici pogosto ni mogel brez nje.

 • montyamp

  Na fotografiji zgoraj , sedi na levi poleg žveplenega halbmadžara Korošec .
  Udbovski finančnik , ki je skrbel za tranzicijsko prevaro , katero so izvajali
  LJUBLJANA
  ZAGREB
  BEOGRAD
  udbovski centri , ki še danes kot vzporedne ekonomije starih partijskih fosilov ,
  MERCATOR-IZIRAJO celo podalpsko območje iz Rusije , tja so namreč z žveplenim pritlikavcem na čelu partijskega terorizma zavlekli miljarde , zaradi katerih je v Sloveniji revščina .

 • Artur
 • pajot

  Na sliki zraven mačka sedi viktor avbelj. Nekoč je naneslo,da sem se moral rokovati z njim. Ko sem ga prijel za roko,je bilo tako,kot da bi prijel mrtvo.mrzlo,crknjeno ribo. Gnusno.

  • sprehajalec

   Takoj po koncu druge svetovne vojne, vse do avgusta 1945, je bil Avbelj namestnik načelnika OZNE za Slovenijo. To je bilo obdobje, ko je OZNA opravljala ključno vlogo pri organiziranju povojnih koncentracijskih taborišč v Sloveniji, izvedbi povojnih pobojev in nezakonitih zaplembah premoženja slovenskim civilistom.

   seveda o teh zadevah ni nič vedel, oziroma je moral izvrševati ukaze. Sloveniji resnično manjka nek Nürnberg. Ki je zdravil psihopatijo. V Sloveniji še kar živi naprej in to je glavna težava Slovenije….

 • xtc

  He,he,he toliko o “uspešni” Titekovi Yugi,prisilno delo,nizke plače,pomanjkanje in mizerija. ter partijske grožnje z pobijanjem.

 • Rotar Jakob

  kurćan še vedno drži mačkovo roko nad slovenci!

 • Caetano

  Saj zakaj pa je bil preganjan in zaprt Joze Pucnik?! Prvic ker je hotel ustanoviti neodvisni sindikat in drugic ker je napisal kriticen clanek v casopisu.

 • Caetano

  In tudi Jansa je kot disident hotel, da bi nastala civilna druzba, ki ne bi bila odvisna od nadzora ter pokroviteljstva partije in udbe. Kos in udba pa sta imela namen to zatreti o cemer med ostalim pricuje tudi vojaski dokument, ki ga je na takratno Mladino prinesel Borstner.

 • sprehajalec

  Če so spoštovani diskutanti opazili, pod tem člankom ni običajnega zaganjanja “tovarišev” takšnih in drugačnih. Čeprav bi seveda raje videli, da se o Mačku sploh ne govori. In se mrtve pusti na miru in gleda naprej, kot radi rečejo.

  Pravzaprav se nihče mačku niti ne postavi v bran, čeprav gre za njihovega idejnega očeta in vzornika. Zaganjajo se pa na veliko, če je beseda o medvojnih zločinih komunistov. Vzrok je lahko samo eden in je finančne narave. Transferji iz proračuna, ki si jih je tovarišija izposlovala v 70 letnem obdobju in za kar je konec koncev zaslužen tudi Maček Matija.

 • janez zorman

  A potem Milan ni samo knjižice deponiral ? Je deponiral tudi Mačkona ?

 • milanček

  Lep dober dan Slovenci in Slovenke! Sprašujem, a je kućan še živ?

  • garfi

   ker hodi na zdravljenje v tujino in ne k njegovi milojki

 • Antonius

  JBTG. Danes pa tudi dediči tedanjih knapov v rdečih revirjih še vedno volijo *komunistično* kleptomansko drhal.
  V Kontičevem Velenju se še danes nočejo odpovedati Titu. –

  Posledica tega štrajka in vse večje nezadovoljstvo slabo plačanih delavcev je bila, da so Jugoslovanom dovolili pasoše. Kdor ni zadovoljen z revščino v Titovem socializmu, lahko mirne duše zgine po službo čez mejo. In so se znebili nezadovoljnežev in groženj s stavko.

  • Caetano

   Spomnimo se tudi kako so obracunali z Alicem zaradi Hude jame…

 • Primosio

  Maček je bil navaden primitivec, ki je bogato vnovčil svoje izpostavljanje v vojni. Sicer pa je bil navaden prostak in samopašnež in nikakor uspešen vodja. In to je moje mnenje, pa čeprav sem levičar. Tudi bi verjel, da je resnično izrekel grožnjo, ki je zapisana zgoraj. Pa vendar, udrihanje, da je bil celoten prejšnji režim slab nikakor ni pošteno. Imel je tudi zelo dobre strani in ne samo za priviligirance. Kar poglejte, že 27 let se na debelo krade (levi in desni, da se razumemo), pa še kar ne zmanjka imovine, ki jo je po 2. vojni postavila v 45. letih prejšnja država.

  • sprehajalec

   primsio, Maček Matija je reprezentativni primer partizanstva. Boljšega ni bilo, saj je zasedal najvišje funkcije. ki jih ponavadi zasedejo samo najboljši.

   ki je bogato vnovčil svoje izpostavljanje v vojni

   Ha, ha, vsi so preživeli Primsio, oziroma kakor je Daki (oziroma so mu) napisal, najboljši so padli. velika večina španskih borcev je preživela. in nasploh skoraj vsi začetniki komunistične gverile v tedanji dravski banovini.

   pa še kar ne zmanjka imovine, ki jo je po 2. vojni postavila v 45. letih prejšnja država.

   največ jo je že prej stalo. ne zmanjka pa je, ker je cerar zopet šel po milijarde…

   • Primosio

    Najboljši, ali pa najbolj pokvarjen in odločen, ne glede na žrtve. In takšni so zmožni najboljše likvidirati, da se zavihtijo na položaj…

    • sprehajalec

     Saj so jih Primsio, 15.000 plus…..

     Na splošno je pa tako, ti imaš lahko najboljši sistem in ureditev na svetu, najboljši izdelek,, vendar če bo marketing slab, pa če ga bo tržila veriga pokvarjencev in lopovov, potem bo tudi izdelek zanič. Oziroma sistem in družbena ureditev.

 • garfi

  leviĆarji a je to mogoče, da komunajzli grozijo ?

 • lokec

  Kako je umrla njegova sestra Pepca

 • župnik cefizelj

  bravo ivan maček-matija, da si utišal reakcijo, ki je slaboumne rudarje naščuvala v upor. tako naprej , čast in slava !

  • macon

   Ti si izgleda en od klavcev iz Hude jame, ki so ga po pomoti zazidali skupaj z žrtvami in si kot zombi prilezel iz luknje.

   • Luiggi

    Cefizelj je vsemogocni zupnik iz hude jame,ven je usel se prej,preden so jo zazidali,no ja saj je cefizelj!!

  • pink

   Ti Cefizelj si po razmišljanju isti kot tvoj maček-matija. Se vidi da je tvoje razmišljanje sprevrženo. Tako in tako se vidi kam spadaš in si ena velika sramota za vso Slovenijo ko tako sladko zagovarjaš tega Hudiča ki ima na vesti mnogo nedolžnih žrtev. Le malo se poglej v ogledalo mogoče ti bo postalo kaj jasno …

  • sprehajalec

   Dnevna doza provokacije Cefizelj. sedaj pa še enega zvrni, pa domov, da te bo tvoja nabutala doma. Potem pa v kot počivat.

 • Kučko pod pručko

  Če ima kdo fotografijo z Mačkom, ki drži roko na Kučanovi glavi, naj jo objavi!!!

 • antimur

  V kolikor bi bil ta zločinec še med živimi, bi se zagotovo danes repenčil ob Kučanu in Jankoviću na zombijevski veselici v Dražgošah. Kajti zločinci in kriminalci, sploh pa antislovenci, se radi grupirajo, predvsem pa pred njihovim neizbežnim koncem.

 • učko

  Sam te komunajzarske pezdete mamo še vedno na oblasti !!! Kwa pa zdej to, aaaaaaa ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • črnaovca

  Največja opozicijska stranka SDS je posojilo najela pri osebi, ki je povezana z mednarodno mrežo za utajo davkov. Naše analize v zadnjem mesecu so pokazale, da je v njej izginilo najmanj 1,3 milijona evrov davkoplačevalskega denarja.
  A so ti tudi komunisti

  • sprehajalec

   Verjetno ti verjamemo na besedo. ker si zaupanja vreden. Če ti pa ne, smo pa ovce pa verniki pa podobno….

   • župnik cefizelj

    ivan janša pa ja ne krade on je kot devica marija nedolžen. baje so sveti trije kralji napumpal devico marijo, ta glavn je bil pa zamorc. tko je ivan janša kradel kot šiptarska sraka, najprej v mikroadi, še pred tem je prodajal orožje, nato pa lupil svoje katolibanske ovčice, ki so samo zamenjale malika. ivan janša, sin grosupeljske radodajke in šiptarskega brusilca škarij, romar po poteh avnoja, mačkov učenec in študent akademije đerđinskega. prava komunjara.

    • sprehajalec

     če bi Ivan janez kradel, bi ga levičarji že zdavnaj zazidali v rudnik, po svoji stari navadi. 27 let se trudijo, da ga odstranijo, pa jim še ni uspelo nič dokazati. kaj bi leteli zamaški za šampanjce in bi se veselili levičarji, Zoki, Milan, Ivana janeza smo pospravili, bi odmevalo po Ljubljani in murglah. Sedaj imamo proste roke, da trpamo “socialno” in “naše”.

     pa ne bi vozil starega volvota, če bi kaj imel.

     to je bila teorija vašega levičarja delavca Adolfa, da je jezus nezakonski sin germanskega vojaka v rimski službi Pantere…

    • FRANC3

     Dokažite, obsodite in zaprite. Imate dokaze??

 • župnik cefizelj

  bravo ivan maček.matija. dobro smo belčke zmatral skupaj z angleži. še kako bi nam prav prišel danes, ko se zopet dviga kolaboracionistični smrad. potrebujemo tvojo trdo roko, da pokažeš, kako se streže izdajalcem in reakciji. slava in čast!

  • FRANC3

   Ti si očitno zglajzov.

 • Norm Kinley

  Lol, smeh…. In taka drhal naj bi vladala narodu? Ma to je za pobit, to so polcivilizirani produkti medsorodniskih spolnih odnosov. Pogledas to napolcivilizirano opico macka, ne ves, al je simpanz, ali srbjanc. Macek je bil pizmovka (produkt ljubezni med sestricno in bratrancem) ja slovenci moji, to so bili komunajzetji. Defektna abotna drhal, samo za pobit.

  • župnik cefizelj

   poglej jo katolibansko tercialko, ki se navlaži le na prižnici. svinja pokvarjena. je anglež pokazal kako se ravna s katolibansko greznico, ki kolaborira in izdaja.

   • Norm Kinley

    Crkni, pizda stara, degenerirana morilska, lopovska. Crkni, pizda rdeca. Smrduh opicji lopovski.Samo crknjen komunist je dober komunist.

    • župnik cefizelj

     bo moral spet anglež narediti red? so bili partizani preveč odpuščajoči? bo anglež zopet kot leta 45 ravnal z izdajalsko greznico, le da bo tokrat kar sam potamanil izdajalsko svojat.

    • janez zorman

     Ne se prosim spuščat na njihov nivo, ker jim nismo dorasli.

     • župnik cefizelj

      nivo katolibanskega desničarja je župnik karl jošt in njegovi ideološki somišljeniki. bo kmalu prišel anglež in potamanil izdajalsko greznico in gamad.

     • viRus

      Upam, da te ne bo zgrešil.

     • Valter BraniSlav

      IN potem se katolibani sprasujejo zakaj izgubljajo volitve?
      Zaradi takih kot Norm Kinley ljudje volijo leve.

 • Valter BraniSlav

  srcna kap.

 • Valter BraniSlav

  Kaj naj recem. Tocno taka sta bila moja stricka Edo in Ivan – Matija. Clanek ni izmisljen. Poznal sem dobro oba. Taka sta bila kot tu pise.
  Macek bi rudarje tudi v resnici zalil z vodo ce ne bi bilo Tita. Josipa Broza sta se moja stricka bala kot se psi bojijo gospodarja.
  ZATO, DA NISTA MOJA DVA STRICKA MORILA KOT DVA STEKLA PSA, SE MORATE ZAHVALITI VELIKEMU JOSIPU BROZU – VECNA MU SLAVA NA VEKE VEKOMAJ!

  • FUCK COMMUNISM

   Ti si fuknen do fundamenta! Vsi tvoji posti kazejo na hudo dusevno bolezen. Si eden najvecjih idiotov tu gor!

   • Valter BraniSlav

    Sploh ne… sem ze 40 let v UK in USA… gledam na drzavo mojega otrostva in mladosti z distanco.
    Vam se mesa od sovrastva. Ne cenite nicesar. Se najmanj pa cenite same sebe.

    • Luiggi

     Ce bos na zahoidu javno objavil kaksen gnoj si,te bodo hiter vun fuknili!!

     • Valter BraniSlav

      Sovjetske Zveze ki je ogrozala ZDA ni vec. O komunizmu razmisljate samo se v SLO. Americani so vcasih hlinili simpatijo do zrtev komunizma. Danes jih komunizem ne zanima vec.
      Edino kar jih zanima je kako znam jaz obrniti njihov denar.
      Americani ljubijo sami sebe in svoj denar. Slovenci ljubite tujce in sami sebe prezirate. Imaste pac nizko samospostovanje.

  • Luiggi

   A mas Brozovo nogo se doma v spirit namoceno???

 • Norm Kinley

  A je ta izrodek od macka sploh znal pisat in brat? Al je blo to polpismeno, prepito hlapcevsko defektno govno?

  • Valter BraniSlav

   Pisat in brat je seveda znal. Matematike pa tam do kaksnega 7 razreda osnovne sole. Sicer pa vec ni rabil, imel je oblast. Oba z Edom pa sta se bala Tita kot se pes boji gospodarja… zato sta prezivela.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Tako kot se spodobi za gospodarja. Njegovi psi se ga morajo bati.

 • Valter BraniSlav

  Od leve proti desni: KUCAN – VRATUSA – KRAIGER – MACEK.
  Sem prav povedal?

 • Valter BraniSlav

  No nekaj bolj veselega…. tovarisica Lidja Sentjurc in nas najvecji sin pleseta:
  https://youtu.be/34NhzA6_oXk?t=142

 • Valter BraniSlav
  • Viktorh

   Ti, gnoj provokatorski.
   Vesel sem, da sem si končno pridobil tvoj IP, naslov in tvoje podatke.
   Nisem presenečen, vem kdo si, bolj sem razočaran, ko vidim kako si veliko komentatorjev ne upa, da bi ti v tvoj smrdljivi obraz zabrusiti, da si naveden rdeči gnoj.
   V naslednjih dneh pa le pričakuj tel. klice in obiske pristojnih organov, pa srečno gnoj, rdeči.

 • Osti jarej

  ….komentator pravi:Krvnik vseh krvnikov Slovencev na slovenskih tleh. Umetna identiteta. Tujec.

  “Bratomorno klanje” in “državljanska vojna”! Laž, ki jo je plasirala UDBA, ustvarjena od lože in za ložo, da je opravičila svoja krvava dejanja genocida in etnocida pomora vseh nekomunističnih partizanov med vojno in ostalih domoljubnih ljudi po vojni, kateri še vedno po vsej Sloveniji čakajo na javno obsodbo zločina, v prikritih moriščih- več kot 600, v številu 600 000.
  Zazidani otroci, žene in možje, v večini civilisti, za 11- timi betonskimi stenami.

  Laž, ki se jo uradno še v današnji čas poslužuje SDS, da si ohranja privilegije in politični obstoj: Janša, Dežman, Juhant, Brščič, Šturm…

  Sodelavci srbske lože. Skriti (ne več) potomci teh krvnikov. Tujcev.
  Kdo vlada Sloveniji? Loža?

  http://buchela.blogspot.si/2013/09/ivan-macek-aleksandar-karaorevic.html

  http://buchela.blogspot.si/search?q=ivan++ma%C4%8Dek

  • radames

   Da človek poda kot vir bučelo, mora biti totalno nor. Tipična baba, ki ji je nesramno opravljanje glavno opravilo. Več ne zna, ni sposobna!
   Kakšna primitivna baba si, pove tale tvoj odgovor: “…sedi na kurac….”

 • RATATA

  Sramoval se me zihr ne bi! :-)

 • Osti jarej

  https://www.youtube.com/watch?v=6WLxRavUYsw

  vsi ostali državniki se lahko samo po riti praskajo in moledujejo za fotosešne…..v mafijastanu in yugomafijastanih.

  • sprehajalec

   Govorimo o Ivanu mačku, ne o Brozu. Kaj bi dala, da bi te takrat naskočil, kerlc…

   https://www.youtube.com/watch?v=ihQl0PBQwlI

   Tukaj je vsa vaša filozofija zbrana…pa himna SD na začetku.

   • Osti jarej

    …sedi na kurac….

    • sprehajalec

     mačkov je bil rezerviran zate…

  • radames

   Kakšna škoda!!! Ubili so Kennedija – namesto, da bi tita!!! Tle je mel prste vmes sam Lucifer. Tako kot pri Hitlerju. Nanj in na tita je bilo izvedenih ali načrtovanih mnogo atentatov. Nobeden se ni posrečil. Varoval ju je sam Lucifer! KAKŠNA ŠKODA!!!!

 • FUCK COMMUNISM

  V tem videu ta rdecuharski ubijalc sam izdavi, da so se hostarji borili za prevzem oblasti in ne za narod…
  https://www.youtube.com/watch?v=ihQl0PBQwlI

  • sprehajalec

   levičarji izumljajo sedaj nek nov NOB. Kot temelj državnosti današnje države. pa bi si morali samo tale tvoj youtub link ogledati, pa bi jim bilo vse jasno. In bi vsa filozofija odpadla.

   kaj bi dali, da bi prepovedali internet, če bi lahko….

  • domovina mili dom

   Prihrani si link za vedno znova in znova pripeti praznoglavim. Morda se jih bo dotaknilo.

 • domovina mili dom

  Ah dajte no. To, da je ta govoreči mucek, pa še komunist- socialist za povrhu, grozil proletarcem? Ne, to pa že ne bo držalo. Samo poglejte te socialiste, govorijo o sociali, zaščiti proletarcev, istočasno bodo pa obdavčili proletarske hiše, nabili davek. Ah dajte ,no.

 • dr Janez Sveti

  Ivan Maček je bil morilec.
  DR Janez Sveti genij

  • sprehajalec

   In to ne enkratni. Mnogokratni. Zelo verjetno je pa moril tudi s svojimi rokami, takšnim tipom z lahkoto to pripišem. In ne samo po komandni dolžnosti….

   http://zgodovina.si/wp-content/uploads/2015/09/image_8960590_2-e1442858749742-872×450.jpg

   Vsi se spominjajo, da so se jim tresle hlače, ko je on udaril po mizi. Poznal sem v življenju še nekaj takšnih tipov, ki so uživali v tem, da so se jih drugi bali. Zato ga je partija imela zelo verjetno za najokrutnejša in umazana opravila. Zadnja njegova naloga je bila počistiti arhiv v Gotenici, da se lahko sedaj mladiči komunistov usajajo.

   • Valter BraniSlav

    Zelo strupena sta bila tudi Mitja Ribicic in Zan More… oba sta uzivala ko sta tepla in pobijala jetnike.
    Vsi skupaj pa so se bali Josipa Broza…
    Niso pa bili vsi komunisti slabi. Tudi nekateri UDBOVsi so bili kar normalni.
    Pa se to moj stricek EDO je igral violino in rad poslusal Vagnerja. Pa Mayerbeyerjeve Hugenote je imel rad, pa fantasticno simfonijo. Orgazem pa je dozivljal v uverturi 1812 in finalu Mojstrih pevcev.

    Do onih ki so mu bili zvesti je bil Kardelj izredno ocetovski. Ko je v Krki utonil njegov osebni strazar mladi dolenjski fant France leta 1943 je Edo jokal kot otrok ki je izgubil mamo… Po vojni je pomagal Francetovi druzini da so laze ziveli in redno posiljal cvetje na njegov grob.

    • sprehajalec

     Tudi delavski socialist Adolf, je bil zaljubljen v Wagnerja. Izgleda ga imajo socialisti radi.

     Striček edo je brez razmišljanja poslal v smrt tisoče in tisoče nedolžnih. Za takšna dejanja so malo bolj proti severu mnogi viseli po vojni….

     • Valter BraniSlav

      Ne brez razmisljanja, ampak z globokim delavskim in marksisticnim razmisljanjem. Stricek Edo je bil veliki inkvizitor partije. Stricku Matiji si se se lahko kako odkupil ce si padel pri njemu v nemilost, Edotu pa ne…
      Edo je imel podoben znacaj kot Tomas Torqemada. Google him.
      Resnici na ljubo pa moram povedati da me nista oba stricka prav nic ovirala ko sta izvedela da ne bom prevzel mesta asistenta na EF v Ljubljani, pac pa bom raje odsel kar v prvo dezelo kapitalizma ki sta ga ona tako prezirala.
      Edo je celo placal mojo prvo karto. In ko sem se vrnil z svojo Venezuelsko zeno v Slovenijo sta jo oba zelo lepo sprejela. Moja zena namrec je izvstna kuharica. Ko sva se vrnila je v Tacnu naredila Venezuelsko vecerjo. Vsi so jo hvalili, oba strica sta jo obrajtala.

     • sprehajalec

      Imaš domišljijo, ali pa govoriš tako, kot da si bil res zraven…..

     • Valter BraniSlav
 • Osti jarej

  So bili zelo utesnjeni v neki čudni državi, ki ni priznavala njihovega nakradenega bogastva in jim ni dovolila zlorabljati vere v politične in zaslužkarske vode.
  Kar so stoletja jemali ljudem s prevarami z odpustki in mašami za lepši jutri, jim je ta čudna država vse vzela in pustila le pozidane objekte, sicer zgrajene s tujim denarjem.
  A zdaj je vse spremenjeno, Vatikan ima besedo močnejšo od naših hlapčevskih voditeljev, ima celo večjo moč kot sodišča.
  Na mašah za zagotovitev visokega položaja so hlapci obljubili vračilo nakradenega in zdaj je to potrdilo tudi sodišče.
  Še več, nakradeno so jim že vrnili, toda vračilo je bilo prepočasno, zato so oblastniki v črnem zahtevali še odškodnino z obrestmi, torej 29 milijonov iz naših žepov.
  Dobili bodo enega od kupov bogastva, Pahor in Cerar jim bosta paket prinesla osebno, da jim ne bi bilo treba kakšnega davka na goljufijo plačati.
  Potem pa sledijo dogovori kaj vse jim bo treba še vrniti, čeprav so oboji že zelo blizu, da bi črnim preprosto predali državo in oblast, hlapci na političnih funkcijah pa bi dobili plačo za služnostno delo.
  Je pa res, da kriminal ne morete ločiti na mojega in tvojega.
  Tu gre za enak kriminal, enako ropanje in, če so politiki oproščeni bo tudi Cerkev!
  Bogat si, ker ljudem lažeš in jih zlorabljaš!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/343786/milijonska-kazen-za-prepocasno-vracilo-ukradenega

  • Luiggi

   And what this got to do with coal miners strike in Trbovlje????

   • Osti jarej

    …..it’s connected with a comrade ivan maček

  • radames

   A vse tole limaš semle (sama nisi sposobna spisati daljšega teksta), da bi zameglila ZLOČINSKA dela Ivana Mačka Matije? Tistega zločinca, ki je v 60. letih na zaprtem območju Gotenica-Kočevska Reka lastnoročno ustrelil gozdarskega delavca, ker ni dovolj hitro odstranil na cesto podrte smreke?

  • Valter BraniSlav

   Tocno RKC in Komunisticna partija sta delali eno in isto. Eni so pobirali denar za nebesa po smrti, drugi za nebesa v prihodnosti… nebes pa ni ne od enih ne od drugih.
   NOBENE RAZLIKE NI MED RKC IN KOMUNISTI. Je pa RKC trajala dalj in si je lahko vec nakradla.
   Sicer pa mi ki delamo v financni industriji delamo isto. Jaz vsaj to priznam.
   Vedno je smetana zivela na racun raje. Tako je vedno bilo in vedno bo. IN jaz sem se odlocil da bom raje smetana kot raja.
   K poti navzgor mi je ogromno pomagala SFRJ. V Ljubljani sem dostudiral ekonomijo, potem pa s tem znanjem mastno zasluzil v ZDA in UK.

   Treba je pac znati in dobro preziveti cas med rojstvom in smrtjo. Jaz sem SFRJ hvalezen za vse. Isto pa tudi ZDA. SFRJ je mama, ZDA je zena… rabis oboje.

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  Grožnja polkovnika Tromblona je zagotovo resna provokacija, ki je ne smemo obiti.
  Človek je umsko bolan, vojaško izgubljen, ki vidi rešitve le v krvavih rokah.
  Takšni ljudje nikoli ne bodo priznali zgodovine, ki lepo pove, da smo mnogi doživeli mejo na reki Mirni še v času bolj poštene domovine Jugoslavije kot je naša NATO danes.
  Bodo Hrvaški politiki našli vsaj kanček razuma in preprečili iskro spopada v Piranskem zalivu?
  Dvomim, kajti njim je sovraštvo do vseh sosedov prednostna zadolžitev, zato se klanjajo Ameriškim gospodarjem.
  Ne bo šala, če vpluje 100 nasilnih hrvaških ladij v zaliv, ki je arbitražno papirnato pomemben, v resnici pa ne predstavlja nič drugega kot prosto pot novim nemškim lastnikom Luke Koper.
  In kako bodo ukrepali naši, če Hrvaški provokatorji nasilno prestopijo mejo?
  Pahor je že zbežal na sedež NATO prosit za osebno zaščito.
  Naša policija nima sto ladij, da se zoperstavijo nasilnežem, bo potrebna vojska?
  Nas bosta Cerar in Katičeva branila z lastnimi rokami?
  Besedno prilizovanje Bruslju ne pomeni nič, pa čeprav gre za vračilo majhnega dela nekoč ukradenega slovenskega ozemlja, ki bi ga Hrvatje zdaj radi spet ukradli.
  Zakaj naši brezjajčniki ne dajo nasprotne zahteve, če Hrvatje ne mislijo spoštovati prevarantske arbitraže?
  Reka je slovenska, Istra je slovenska!
  Pri vsem tem pa ne gre pozabiti, da se je Pahor klanjal Ustaškim zločincem, ki so končali v Hudi jami! Sicer po naročilu Bruslja, ki v Balkanu vidi zgolj lepo priložnost za vzpodbujanje sovraštev in posledično še česa hujšega.

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/343591/vojaski-kaos-v-piranskem-zalivu

  • sprehajalec

   če mu boš nastavila, se bo Tromblon morda premislil….

   vendar verjamem, da ko te bo videl, bo povečal svojo napadalno floto.

 • tomven

  Upam, da se ta prasec, debilnega izgleda, cvre v Peklu, na roštilju!

  • radames

   Malenost nižje sem opisal kakšen morilec je bil še dolgo po vojni. To mi je povedal neki gozdarski inženir.

  • Osti jarej

   ..nak…zaradi zaslug,ki so imponirale vatikanu,ga je papež spravil v nebesa

   • if

    Papež nimna te pristojnosti in tudi ne kompetence. Niste tega vedeli?

    • Valter BraniSlav

     papez je veleposlanik svetega Petra in lahko izda vizo za odhod v nebesa.

  • Hribouc

   Ne verjemi! Prasec je bil hujši od Džerdžinskega, zato ga je Satan umestil za svojega levega hudiča spremljevalca! Hudič od Mačka je imel devet, ne sedem življenj, dve za v Pekel in tam nadaljuje svoj komunistični ples.Hudič ga je nagradil šele potem, ko je dal fentati lastno sestro, Kardeljevo Pepco, tako se menijo po koluarjih rdeče greznice, Lublana!

   • Valter BraniSlav

    Pepca je umrla za srcno kapjo… naravne smrti… v nedeljo je bil na sam Tax day in usa, leta gospodovega 1990.
    Umrla na isti dan kot bozanska Greta Garbo.

    • Hribouc

     Vi srečneži iz USA in Canada ste pa kurbe, veste vse, čisto vse!
     Tukaj v Udbokučanistanu se pa gremo neke zarote, pičke!
     ————————————-
     Srečna Pepca, da je umrla naravne smerti – tlele pa gobcajo, de jo je Maček
     živo požru, s kostmi in kitami vred, mater !

     • Valter BraniSlav

      Takole je bilo.
      Konec marca 1990 je sla Pepca na koronarografijo v KC. Preiskavo je delal dr Andrej Cijan danes ze v pokoju (letnik 1938). Koronarografija je pokazala 70% zozitev arterije LAD (left anteriro descendent artery). Pepca bi morala kmalu iti na sirjenje srcne arterije. Odlocila se je da bo pocakala doma do datuma.

      15 Aprila, v Nedeljo, jo je obiskala hci Vera z mozem ing Soltesom, ocetom Igorja. Povabila sta jo na kosilo k Macku (gostilna Macek). Pepca je sla v gornje prostore da se oblece.

      Dolgo je ni bilo nazaj. Po njo je sla hci Vera in se vrnila solzna rekoc: mama lezi mrtva….

      TISTO PISMO OBJAVLJENO V TRIBUNI JE PONAREDEK. PEPCA JE BILA PREVEC TUPA DA BI KAJ TAKEGA KDAJKOLI NAPISALA…. Poleg tega je do zadnjega diha verjela da so komunisti delali dobro.

      Ljudje radi fantazirajo in si v domisliji prirejajo dogodke tako da zadostijo svojemu obcutku za pravico. Ob tem pa pozavljajo da so bili prav belogardisti in domobranci oni ki so se spajdasili s Hitlerjem. Vsi se kdaj napadno odlocimo in potem razmisljamo kdo je bil kriv da smo se odlocili sebi v skodo.

     • Milan Muhič

      In kje tebi, da je umrla naravne? A nisi bral v cajtngu Tribuna, kako je kritizirala partiske poboje in kmal za tem pa so jo angelčki k sebi vzeli

     • Hribouc

      Slabo ali nič ne bereš Valterja BraniSlava
      ON JE RAZLOŽIL ŽE 2x.
      Živi v USA in dobro ve kaj priča.

  • Valter BraniSlav

   Stricek Ivan in stricek Edo sta oba v Vicah… 200 let vic vsakemu, Josip Broz pa samo 99 let. 4 maja 2079 bo Josip Broz sel v nebesa. Zemljo bo obsijala mocna svetloba, na nebu se bodo pokazali srpi in kladiva in zbor nebeskih angelov bo vzneseno prepeval:
   DRUZE TITO MI TI SE KUNEMO…

  • Pezde

   Bi mu že takrat moral nekdo z macolo razbiti ta hinavski friz in glavo, a Slovenci so bili vedno hlapci in si nihče ni nič upal. Če so nam Cankarja pretepli do smrti, bi pa še naši tegale drekača.

 • Olga_10

  Zločinec Kučan v prvi vrsti z zločincem Mačkom! Dosmrtna kazen!

 • Hribouc

  Milanče -Plavi ima njegovo sliko v zlatem okvirju z krvavo obrobo nad posteljo, v garaži in v skretu – stalni stik je za kondicijo zelo pomemben, če ne satanski naboj splahni hitro.

 • janez zorman

  Zakaj pa Milan čestita Mačku ?

  • Valter BraniSlav

   za zmago revolucije…

  • učko

   Za to, ker je Maček sedel in mu Kučan ni mogel riti polizat !

  • sprehajalec

   Bil mu je verjetno boter. Vsak ga je imel v partiji. Drugače ni zlezel naprej. Tako kot danes na javnem in upravnem in državnem, kjer te botri ščitijo in ti odpirajo vrata. V Sloveniji si brez botra mrzel. Na splošno se temu reče “zrihtati” ali pa Vip, veze in poznanstva.

   Kučan naj bi do konca hodil tudi v Martuljek, kjer je penzioniral slavni penzioner, Stane, partizansko ime Jurček.

 • Valter BraniSlav

  VSI VI KI PRIDIGATE DA SE V SLO NE DA NIC NAREDITI KER VSE SPROTI UNICI ZLOBNI KUCAN:
  https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/uf-kaksni-dosezki-slovenskih-zdravnikov-302583

 • Anton

  “Kakšni zlati časi!” To je zelo primerna tema za yugonostalgike.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Te gnide niso vredne niti ene črke na papirju, kaj šele kakšne pozornosti.

 • Valter BraniSlav
 • Slovenka

  Komunist Ivan Maček – Matija grozil stavkajočim rudarjem: “Povejte tem prascem, da če ne bodo nehali stavkati, jih bomo zalili z vodo”

  1945. so zalivali z betonom, 1958. pa z vodo?

  • Valter BraniSlav

   Edo Kardelj pa bi zalil z vrelim oljem… ali pa sezgal na grmadi revolucije… On je bil veliki invkizitor Komunizma… pred katerim se je lahko skril Robespierre…

   • Slovenka

    Fini vzornik.

    • Valter BraniSlav

     Sami fejst fantje.
     Pardon tovarisi.

  • Jože Novak

   Ne, ker leta 1945 še nismo poznali betona.
   Takrat so zalivali s svincem, ali noži. Včasih s sekirami.
   1958 zalivanje z vodo? Kaj ni jasno?
   Povedal je, da bodo v rudnike (ponavadi so pod zemljo) nalili vodo, ko bodo rudarji v jamah.
   S tem bi jih verjetno utopili. Ali mislite drugače?

   • Slovenka

    Ups, nekdo ni razumel ironije, ki se skriva v vprašaju. Drugič bom bolj nazorna.

 • Valter BraniSlav
  • učko

   Ampak mačkaronar nič ne piše o tem kje je bil in kaj je počel med vojno ! Samo pred vojno in osvoboditev je mal rezumiral !

   • Valter BraniSlav

    Ata Ivan je imel malo selektiven spomin. Tako kot ga imamo vsi. Vsi ki smo uspesni smo uspesni zato ker vrsimo selekcijo v spominih. Tudi jaz sem pozabil vse slabo.
    Desnicarji pa se kopljejo v svetobolju in slabih spominih. Imajo pac slabo selekcijo in s tem odbijajo potencialne volilce. Upam da se bo to spremenilo.

 • FUCK COMMUNISM

  Ajde, svinje komunajzarske, a bo kdo demantiral Mackovo gobcanje, da ste pobijali zavedne Slovence izkljucno iz pohlepa po oblasti in ne zaradi osvobajanja naroda?!?
  https://m.youtube.com/watch?v=ihQl0PBQwlI

 • DUŠAN ZALAR

  Isti kaliber MORILEC je BIl STANKO SEMIČ- DAKI ,Bločan.ki je svoje žrtve ustrelil v glavo ( španska šola)
  njegav pomočnik pa ga je polil z bencinim in zažgal.To je meni pripovevedoval moj pokojni oče,ko se je DAKI hvalil v gostilni na Bloški polici ( v 50-letih ).Mit o njem z napadom na LOŽ je pa čista LAŽ!!
  Skratka bil je navadni morilec kot MAČEK MATIJA!!!

  • radames

   Vsi, ki so bili doživljensko – in tudi za onkraj – označeni s herojem, so bili in so zločinski množični morilci, ki imajo celo ta “privilegij”, da bodo vedno in za vselej obveljali za najhujše zločince, ki so se kdajkoli rodili v slovenski narod.
   Sčasoma bo označba “narodni heroj” veljala za sramotno označbo, ki bo zaznamovala tudi njihove družine, rodbine in potomce.

  • Branko

   Dakija se pa spomnem, ko nas je imel na orožnih vajah na Blokah.Bolj majhne postave po činu zelo visoko, ni pa hotel spregovoriti niti ene slovenske besede, saj smo vedeli, da je Slovenec. Po obrazu in karakterju, zelo zajeban tip. Med pavzo, ki smo jo imeli, se je skoz držal za sebe, nič družabnosti v njem…….Ne morem verjet, kaj slišim o njem.

  • sprehajalec

   Daki je imel štos, da je v menzi spustil bombo z osiguračem, pa zagnal paniko. Pptem se je pa valjal od smeha. pa menda je počil s pištolo v glavo študenta, ki naj bi ga zahebaval….

   psihopat na kvadrat….

   • Milan Muhič

    Pisalo se je leto 1972, ko je bil Tito v Sloveniji, kjer je obiskal tudi Mačkovo druščino na njegovem vikendu v Gabrovčcu, katerega je imel na levem bregu ob Krki na koncu gozdička. Ob cesti proti vikendu je stala čuvajnica za miličnika, v kateri je bila straža takrat 24 ur. Ta druščina je bila v spodnji sobi z ravnim izhodom na večjo teraso- V tej druščini pa so bili predvsem nekdanji partizanski oficirji in polit komisarji kod npr,;S. Daki, Rohaček, V. Avbel, B. Krajgar, N. Šilih in drugimi. Res so bili verjetno vsi v varovanju in spremljanju teh ljudi “preverjen in zanesljiv” kader, seveda razen mene. Tako sem tudi v tej druščini lahko marsikaj in veliko gnusnega slišal. Tudi iz tega razloga imam vso pravico komurkoli glasno reči, komunizem je bil zločinska organizacija, ki je morila lasten narod, da je tako z krvjo prišel na oblast, zato, narod slovenski, poglej resnici v oči in spreglej!

    • sprehajalec

     Bravo, takšne dopise rabimo, živih prič. Čim več takšnih dopisov milan, tudi z podrobnostmi. In če bo kdo Kordiša pa Meseca propagiral, mu jih je treba servirati.

  • Valter BraniSlav

   Daki je imel mnogo grehov, vendar je med ofenzivo pomagal nesti moji stari materi mitraljez. Se dolgo sta ostala prijatelja zaradi njegove nesebicne pomoci.

 • učko

  Ta pravi komunjari so vedno od drugih veliko zahtevali, sami pa so “hvatali krivine” !

  • Valter BraniSlav

   to delajo vsi ki so na oblasti.
   Ce imajo neomejeno oblast to delajo neomejeno.
   Popolnoma vseeno ali levi ali desni.

 • Jani Steiner

  Pa saj ravno komunisti ljubijo denar (predvsem tujega, ko ga zmanjka komuniem propade) in razkošje. Za delovno ljudstvo jim nikoli ni bilo mar!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Jani Steiner

  Tako kot nekatere posthumno imenujejo za heroje, bi bilo treba mačka posthumno imenovati v vojnega zločinca in klavca(lastnega naroda).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!