Komunisti izgubili vojno z Masko demokracije – njihov vpliv je ničvreden, prepovedani film končno tudi na slovenski televiziji

Za film Maska demokracije so komunisti uporabili vse svoje zveze in naveze, da bi preprečili njegovo predvajanje na slovenskih televizijah. A očitno njihova moč plahni, saj so film po dveh letih bitk, cenzure in diskreditacij le zavrteli na slovenski televiziji Nova24TV, kjer je doma resnica.

Na Nova24TV smo tako premierno med vsemi slovenskimi televizijami zavrteli film Maska demokracije, ki si ga je sicer v kinematografih ogledalo nekaj več kot 2000 ljudi, na YouTubu pa 13 tisoč gledalcev. Film se sicer prodaja tudi na DVD-jih, a svojo pravo moč dobi šele takrat, ko je tudi na televiziji. Direktor Novih obzorij Mihael Hočevar je razkril, da bi moral biti že pred dvema letoma na Planet TV, vendar so slednji zadnji hip odpovedali predvajanje. “Na Planet TV je bil planiran marca 2014. Že ob dogovorih, kdaj bo film predvajan, so s Planet TV želeli, da iz filma umaknemo določen del, predvsem tisti, ki se nanaša na sodnike in tožilce pri zlorabi svojih funkcij. Temu nismo želeli ugoditi in to je bil njihov formalni razlog, zakaj tega filma ne bodo predvajali,” je povedal Hočevar.

Pripravljen je bil prevzeti vso odgovornost, a zaman
Da so bili vse, kar so na Planet TV uradno izjavili, le plehki izgovori, pa priča tudi dejstvo, da so sprva datum predvajanja Maske demokracije s sredine marca prestavili na konec istega meseca, nato pa film popolnoma umaknili iz programa, čeprav je bil napovedan. “Uraden razlog, ki so ga navedli, zakaj ga ne bodo vrteli, je bil, da zakon o medijih določa, da za vsebine, ki so objavljene v posameznem mediju, odgovarja družba. Bali so se prevzeti odgovornost. Zavedal sem se, da v filmu ni nič tako pomembnega, da bi kdo moral odgovarjati v kazenskem pogledu, zato sem predlagal, da to odgovornost preložijo na založbo Nova obzorja. Pripravljen sem bil podpisati tako pogodbo, da mi krijemo vse morebitne zahtevke tretjih oseb, ampak to ni bilo dovolj. Razlog je bil drugje, potrebovali pa so formalen odgovor oziroma opravičilo,” je dejal Hočevar.

Govorice so bile, da je pri njegovi umaknitvi iz programa ukrepala takratna vlada z Alenko Bratušek na čelu, ki naj bi se dobila z lastniki Planet TV, to so Antenna Group. Hočevar je prepričan, da je nasprotnikom tega filma najbolj moteča resnica ter da nočejo, da resnica pride na dan. S tem se strinja tudi David Tasić iz Založbe Karantanija, sicer pa močno znan po aferi JBTZ: “V filmu je jasno pokazano, kakšna so ozadja naše neuspešne tranzicije in kdo je v senci teh dogajanj. Ne pozabimo na to, da je film vedno močno orožje, in tisti, ki se z njeno vsebino ne strinjajo, se ga na nek način bojijo. Tudi diktatorji so se zavedali, kakšno moč ima film, zato v tem vidim razlog za tako živčno reakcijo nekaterih.”

Komunisti izgubili vojno z Masko demokracije - njihov vpliv je ničvreden, prepovedani film končno tudi na slovenski televiziji 1

Na RTV Slovenija kar dvakratna cenzura
Velik problem je bilo pridobiti tudi dokumentarne posnetke iz javne hiše RTV Slovenija, saj so postopek zavlačevali, dokler je le šlo. “Težav je bilo na vsakem koraku ogromno – že na začetku na RTV SLO, ko smo želeli odkupiti avtorske pravice za arhivske filme. Za 6 minut arhivskih filmov smo porabili mesec in pol, da smo sploh prišli do pogodbe. RTV ima namreč dvofazen postopek – najprej hočejo vedeti namen, kar je že to neka cenzura, potem pa šele steče procedura, ki traja in traja. To smo premostili in tudi drago plačali,” je razkril direktor Novih obzorij ter dodal, da so za 6 minut plačali neverjetnih 8000 evrov!

Poleg tega, da je bil film prepovedan na slovenskih televizijah, pa je bil deležen še mnogih napadov predvsem s strani režimskih novinarjev. Večina novinarjev se je namreč ukvarjala s tem, kdo je film naredil in financiral, ne pa z njegovo vsebino. Hočevar je pojasnil v oddaji Aktualno na Nova24TV: “Vsa vprašanja novinarjev, ki smo jih dobili, so bila uperjena v to, da bi projekt očrnili. Želeli so ga spodkopati, ga diskreditirati, da bi zmanjšali gledanost ali jo celo preprečili. Nihče ni vrtal o vsebini. Napad novinarjev je bil vezan samo na finance, tu so videli srž problema.”

Janšo so želeli dokončno uničiti
Po mnenju Tasića je glavna tarča teh režimskih novinarjev in komunistov prav prvak SDS Janez Janša, zato so delali vse, da bi njegovo predvajanje preprečili: “Film razkriva določene stvari, ki so vsekakor moteče, ne glede na to, kdo je glavni protagonist. Leta 2014, ko je bil film pripravljen na predvajanje, se je vse usmerilo na Janšo in na to, da ga dokončno uničijo v političnem smislu in verjetno tudi da ga diskreditirajo po človeški plati, kot osamosvojitelja.”

NE ZAMUDITE! Film Maska demokracije si lahko ogledate na Nova24tv ponovno to nedeljo, 13. novembra 2016, ob 19.30. 

“Türk je politik druge lige”
Film Maska demokracije pa razkriva tudi Milana Kučana brez maske ter ozadje montiranih procesov, za katerimi stoji prav Kučan. “Kučan pri teh montiranih procesih stoji verjetno kot najmočnejša figura, čeprav nisem prepričan, da je on najmočnejša figura, saj je kar nekaj teh protagonistov, ki so na nek način imeli direkten opravek z Udbo in so enako močni kot Kučan,” je prepričan Tasić. V enaki kategoriji, kot je Kučan, pa ne vidi Danila Türka, sa je po njegovem mnenju “Türk politik druge lige”.

Govornika sta razkrila, da se omrežja vodilnih komunistov prepletajo po raznih interesih, predvsem pa po finančni in gospodarski plati. “Medtem si ščitijo vodstvene položaje, denar. Moteče za njih je, da je teh resursov v koritu vedno manj in se med sabo spopadejo, sporečejo okrog določenih interesnih sfer,” pojasnjuje Tasić.

Pri nas vlada negativna klima – tudi do lastne države in osamosvojitve
Voditeljico oddaje Sofijo Piko Simič pa je zanimalo tudi mnenje Davida Tasića o tem, v kolikšni meri je po njegovem mnenju mladina seznanjena s ključnimi dogodki Slovenije. Tasić ob tem ugotavlja, da premalo, saj večina ne ve pravzaprav ničesar: “Snov v zgodovinskih učbenikih o osamosvojitvi Slovenije je proti koncu in ponavadi ni časa, da to obravnavajo v šoli. Tudi starši očitno ne opravijo svojega in premalo povedo otrokom, na kakšen način smo pridobili svojo državo. Ugotavljam, da generacije, ki so rojene po 1991, ne vedo skoraj nič o tem. Seveda pa so tudi takšni, ki nekaj dajo na to, patriotizem in državljansko vzgojo posebej negujejo, a še vedno je premalo teh ljudi. To odraža tudi neko splošno klimo, ki je negativna do vsega pri nas, pa tudi do lastne države, in tudi osamosvojitev nekako dajejo v nič, kot da ni pomembna. Ne zavedamo pa se, da smo preko te osamosvojitve prišli do Evropske unije in odprli vrata Evrope. Ni prave vzgoje doma niti šolah.”

V Maski demokracije je slišati Kučana, kako pravi, da je Janez Janša težava in ovira k demokratični Sloveniji. Tasić pravi, da je to narobe svet in da je “žalostno, da večina ljudi sploh ne razmišlja o dejstvih, ampak samo o tem, kdo je pripadnik katerega tabora, torej kdo govori, ne pa kaj govori.”

Celovita reforma države je nujna
Tasić je omenil, da je presenetljivo, da je sicer že 25 let, odkar socializma v Sloveniji formalno ni več, a se še vedno ukvarjamo s temi temami in da “šele zdaj določene zadeve prihajajo na plano. Po 25 letih odkrivamo resnico, ki bi jo morali odkriti v petih letih po osamosvojitvi. Mislim, da se bomo še kar nekaj časa ukvarjali z našo zgodovino, kar je seveda potrebno. Nekateri pravijo, naj se raje ukvarjamo s prihodnostjo, a to so samo floskule, ker še vedno nismo razčistili zgodovinske resnice.” Dodal je še, da bi potrebovali celovito reformo države.

Slovenija je v državljanski vojni
Hočevar je dodal, da smo Slovenci izgubili zelo pomemben del: “Lustracija bi se morala izpeljati pet let po osamosvojitvi, saj bi bil takrat efekt mnogo večji, kot je danes. Toliko naslednikov od komunističnih voditeljev je že zasedlo svoja mesta, da je njim to dokazovat’ prepozno.” Tasić pa je ob tem dodal primera Češke in Poljske, ki sta to razčiščevanje naredili v nekaj letih po osamosvojitvi in zdaj napredujeta ne le gospodarsko, temveč tudi na drugih področjih: “Tudi v miselnosti. Mi tudi v tem zaostajamo, naša miselnost je še vedno arhaična. V petih letih bi morali zaključiti neko obdobje, odkriti vse Hude jame in druga grobišča, pokopati svoje mrtve … Ampak tega ne moremo narediti, ker smo še v državljanski vojni, ker nam je ta vojna še vedno vsiljena.”

Zaslužimo si domovino brez maske
Ob tem pa je prav neverjeten odziv gledalcev, ki so si film Maska demokracije ogledali. Vsi klicatelji v oddajo so bili enotnega mnenja, da film razkriva pravo resnico in da je dokumentarec primeren za učno gradivo. Hočevar pa je o odzivih gledalcev povedal: “Še vedno sem pod vtisom nagajanj in blokad, vidim pa, da so odzivi večinoma pozitivni. Seveda se najdejo tudi posamezniki, ki želijo projekt pokopati oziroma ga diskreditirati.” Tako Hočevar kot Tasić pa sta na koncu prišla do zaključka, da si zaslužimo domovino brez maske.

Marjanca Scheicher