Koroški deželni glavar Kaiser miri Slovence glede zapisa nemščine kot edinega deželnega jezika v osnutku deželne ustave

Foto: epa

S strani Petra Kaiserja, koroškega deželnega glavarja, je bilo mogoče včeraj zaznati pripravljenost na pogovore glede deželnega jezika v novem osnutku deželne ustave. Za avstrijsko tiskovno agencijo APA je Kaiser dejal, da se nadeja umiritve čustveno nabite razprave, ki ne upošteva dejstva, da bo slovenska narodna manjšina prvič vsebovana v deželni ustavi. 

Po prepričanju Kaiserja je govora samo o 5. členu, v katerem je v znak kompromisa z Ljudsko stranko nemščina opredeljena kot deželni in zakonodajni jezik, kar po njegovo iz pravnega vidika nima nobenih negativnih posledic za slovensko narodno manjšino. Le na tak način naj bi bilo mogoče predsednika Ljudske stranke Christiana Bengerja prepričati, da se strinja z zapisom slovenske narodne manjšine v 7. člen nove ustave.

Za potrditev je potrebna dvotretjinska večina
Kaiser poudarja, da se sicer ni nadejal takšnega kompromisa, a je le tega moral sprejeti, da bo lahko slovenska narodna skupnost zapisana v ustavo, saj je za potrditev ustave nujno potrebnih 24 glasov v deželnem zboru.

Peter Kaiser (Foto: STA)

Glede osnutka ustave sledi razprava na pristojnem odboru deželnega zbora in ustavnih pravnikov, saj je po besedah Kaiserja še vedno mogoče kaj popraviti. Avstrijska socialdemokratska stranka, iz katere prihaja Kaiser, nujno potrebuje podporo Ljudske stranke in Zelenih v deželnem zboru, da doseže dvotretjinsko večino, ki je potrebna za potrditev ustave.

Foto: STA

Slovenska narodna skupnost zaskrbljena
Koroški Slovenci in slovenski politični vrh so glede osnutka deželne ustave izrazili veliko zaskrbljenost in ogorčenost, saj bi bil kot deželni jezik opredeljen samo nemški, ne pa tudi slovenski. V prihajajočem tednu je mogoče pričakovati več srečanj, na katerem bodo skušali doseči kompromis.

N. Ž., STA

 • RATATA

  Pa kaj bi sploh lahko pričakoval od potomcev grofovskih biričev in valptov s švabskega.
  Ni ga junaka, ki bi švabskim austrijcem v ksiht zabrusil, da so edini domorodci na Koroškem Slovenci in vsi na Koroškem so nekdaj Slovensko govorili.
  Nikjer še ni bilo te švabskih Austrijcev, ko je že »vindiše šprah« (in petje!) odmevala po slovenskih deželah. Tudi vladarji so morali samo v tem jeziku (ali ga zato sovražijo(?)) prisegati zvestobo našim prednikom.
  V KAMNU in zatiranih ter večkrat zlorabljenih Slovencih je temelj Habsburške in tudi te Avstrije.
  (za pomoč njim, ki sovražijo vse kar spominja na Karantanijo, Karantance in Slovence, pa se lahko zahvalimo kar “našim” titulirancem t.j. Repetitorjem, ćepićem, dopisnim ŠTIH-anim članom avstrijske akademije petrom damjanovićem ipd.saboterjem edine resnice)

 • France Korošec

  Res je ,Slovenke in Slovenci!

  LJUBI BOG NAM JE NAMENIL V TRAJNO LAST NEBESA POD TRIGLAVOM !
  AMPAK !
  On ne bi bil On, če nam ne bi dal za sosede Hrvate-Kravatarje, Lahe – Kurje tatove in Avstrijce – ferderbane Švabe !
  POL PA IMEJ RAJ, ČE ČEŠ !
  S hudičevo žlahto, komunajzarji in Yugoljubci. Pa smo , kjer smo !

  • VERA

   Raj pod Triglavom nam nič ne pomaga , če je naša zunanja politika zanič .

  • plamen

   ampak z Lahi in jodlarji se nekako pridemo na konec ampak s Hrvati ki imajo vse pokvarjene lastnosti Lahov, Avstrijcev in se Srbov povrhu (so le Balkanci) z nimi pa se do sedaj niti ene stvari nismo zmenili, kar karkoli so podpisali vse so prekrsili. Mi pa zadnje ovce in se pustimo da nas hrvatija krade tako pri meji, prodajamo ji najbolse slovenske znamke…skratka poden od podna, popolnoma smo nesposobni in je sploh skoda da imamo svojo drzavo da jo razdajemo Hrvatom.

   • RATATA

    Da se vse to dogaja so krivi “naši” nesposobnjakoviči, ki ne poznajo ( nočejo poznati) zgodovina, nimajo pojma o mednarodnem pravu in diplomaciji in jih ne briga za Slovenijo in Slovence.

  • RATATA

   Ja, tako je France.
   Opažam, da imaš tudi ti, tako kot jaz na vse strani neba smrtne sovražnike.
   +

 • Anonimno

  Saj bomo kmalu v Sloveniji zapisali tuj jezik v ustavo kot edini!!

 • Anonimno

  Pa naj gre v tri krasne taki portal!! Sploh ne odda komentarja ali moram čakati 2h, da ga pregledajo!

 • Olga

  Avstrijci v Sloveniji zaznavajo dvig komunizma (poglejte, kaj dela naša politika in s kom se druži), ki se ga vsak normalen človek boji! Leva vlada za narod in zamejske Slovence ni naredila in ne bo naredila nikoli nič, zato pa lahko Avstrijci delajo, kar hočejo!

  • Anonimno

   Olga : Točno tako je , saj jih na vse to opomni tudi naval naših mladih, ki doma ne dobijo dela . Človek , ki bi moral skrbeti za naše zamejce, pa vleče samo plačo, dela pa nič .

 • Lokomotivführer

  Kot največji garant avstrijske državne pogodbe je Rusija (SZ, CCCP) in me čudi, da naš ruski prijatelj ob vseh svojih obiskih še ni uspel zlobirati prenos iz podpisnice YU na novonastalo, zainterirano za vsaj člen 7, Slovenijo. Bi radi videli, da bi se kdaj tudi s kakšnim zares državotvornim projektom izkazal.

  • RATATA

   Tukaj Rusi nimajo kaj.
   Slovenija, če želi, to pogodbo ratificira.
   Ne vem sicer, kaj bi ta ratifikacija pomenila in kakšne druge posledica bi bile, je pa dejstvo, da se se 1943. v Moskvi zaveznice dogovorile in pogojevale Avstriji upor proti nacizmu. No upor se je zgodil na jugu Štajerske in Koroške, pa še to le s strani Slovenskega odporniškega gibanja po dolgotrajnam nemškem nasilju in iztrebljanju. Tako je in samo zato je Republika Avstrija nastala / lahko obstala v prejšnjih mejah nemške Avstrije.
   Glede Slovencev v nemškem delu Koroške je pa res, da je bil plebiscit in so se raje odločili za Avstrijo kot pa za Balkan.

 • simplya

  Za medsosedske odnose je to res malo neprijetno, vendar dokler nam doma na državni proslavi recitirajo SLO himno v arabščini nas ne bi smelo zanimat kako se govori v Avstriji ! Sredi glavnega mesta se uničuje slovenski jezik in ne pri sosedih !…pa po šolah, univerzah..itd.Pometite po svojih glavah najprej…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!