Kučanov prijatelj Stojan Petrič bo masovno odpuščal v časopisni hiši Delo

Kučanov človek in tajkun Stojan Petrič (Foto: STA)

Stojan Petrič, ki so ga zaradi spornega menedžerskega prevzema Kolektorja že preiskovali kriminalisti in je odkupil časopisno hišo Delo za 7,3 milijona evrov, bo odpustil kar 60 zaposlenih.

Po poročanju spletnega portala Požareport je bil v časopisni hiši Delo pred dnevi sestanek, ki ga je sicer javnosti neznani Petričev človek Gregor Knafelc sklical z namenom strateške sanacije Dela. Na dnevnem redu so bila predvidena tudi odpuščanja zaposlenih. Brez službe naj bi ostalo kar 60 ljudi, to je 18 odstotkov vseh zaposlenih.

Obeta si od pol milijona do milijon letnega zaslužka
Da se bo prihodnje leto zgodil res velik val odpuščanja, povedo Petričeve namere, ki želi z Delom zaslužiti od pol milijona do milijon evrov na leto. Številni finančni poznavalci namreč menijo, da je bil Petričev nakup Dela naložba, ki ne bo nikoli povrnjena. Delo posluje z izgubo že zadnjih nekaj let, zato bi bilo za pozitivno poslovanje potrebno odpustiti 30 do 40 odstotkov zaposlenih v prihodnjih dveh ali treh letih.

Na listi za odstrel številne staroste novinarstva
Odpuščanje je že zajelo nekatera znana imena iz vrst urednikov in novinarjev. Poleg Erike Repovž, ki je pokrivala gospodarsko redakcijo, so brez dela ostali tudi Ljubo Vukelič, Jelka Šutej Adamič in Maja Megla. Zaradi slednjih dveh so kulturniki podpisovali celo protestno peticijo.

Najbolj na udaru kulturna redakcija
Petričev val odpuščanja bo očitno najbolj udaril po kulturni redakciji, kejr naj bi bilo zaposlenih kar 20 ljudi. Strah naj bi bilo tudi pisateljico in novinarko Vesno Milek, ki ji številni očitajo, da svoje intervjuvance sprašuje vedno iste stvari in da kot novinarka ni nič napredovala. Milekova naj bi pred leti za seksi branje na zabavah zaračunavala tudi po 3 ali 4 tisoč evrov.

Kdo so glavni eksekutorji in kolikšna je škoda?
Spiske bodočih odpuščenih na Delu pripravljata direktorica družbe Irma Gubanec in odgovorna urednica Mateja Babič Stermecki. Ukinjajo pa tudi zgrešene poslovne in vsebinske projekte (štirinajstdnevnik Pogledi in mesečnik De Facto). Delo je leta 2013 pridelalo nekaj več kot en milijon evrov izgube, leta 2014 pa je bila izguba še višja, za sto tisoč evrov – 1.157.100,00, čeprav so po javno dostopnih podatkih imeli 3 milijone evrov manj prihodka (okroglih 41 milijonov evrov letno).

Ker je naš, ne protestiramo
Petričev pedigre ožjega člana Kučanovega Foruma 21 mu gre tako na roko, da ga številni uredniki in novinarji ne upajo ali ne smejo ideološko napasti. Če bi šlo za koga iz kroga Janeza Janše, bi novinarji in novinarska združenja počela nepredstavljive reči, tako pa so vsi popolnoma tiho. Niti ni naključje, da se Petrič izogiba odpuščanjem novinarjev v notranjepolitični redakciji, ki imajo močne zveze pri nekaterih politikih. Z odpustitvijo Janeza Markeša bi privarčeval med 60 in 70 tisoč evrov.

Politik z največjim vplivom na Delu je preverjeno Janez Kocijančič, ki prihaja iz ožjega Kučanovega kroga. Za vse usluge na Delu ali pri Petriču je najbolje poklicati kar Kocijančiča.

Na Delu ne bo Frankla niti Požarja
Petrič pa na Delo ni hotel vzeti Petra Frankla, sicer direktorja Financ. Menda sta se na koncu celo sprla, zdaj pa naj bi bil Petrič jezen na Frankla, ker naj bi ta za svoj prihod na Delo preveč intenzivno lobiral. Petriču naj bi ponujal tudi odkup usihajoče tiskane izdaje Financ. Za konec je lastnik portala Požareport Bojan Požar še zapisal: “Brez panike – ne prihajam na Delo.
M. P.