Kulturnikom nekdanje pokojninske privilegije: Vsakemu kulturniku še vsaj 400 evrov k njegovi “penziji”

“Po zadnjih podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz leta 2017 se izjemna pokojnina izplačuje še 146 prejemnikom za dosežke s področja kulture. Podatke o zneskih ima ZPIZ. Dodeljevanje izjemnih pokojnin je že kar nekaj časa ustavljeno in bo ustavljeno do sprejema nove ureditve, saj po mnenju računskega sodišča obstoječa zakonodaja ni primerna. Zadnja podelitev izjemnih pokojnin na področju kulture je bila v letu 2008.”

Tako so z ministrstva za kulturo odgovorili na vprašanje, ali je zadnja leta kak kulturnik dobil izjemno državno pokojnino za zasluge. No, dejansko je vlada Janeza Janše med leti 2004–2008 za nekaj časa že ustavila dodeljevanje privilegijev zaslužnim in je bila zelo skromna v primerjavi s prejšnjimi vladami. V bolj daljni preteklosti so jih po tem zakonu dobivali tudi revolucionarji in podobni politično zaslužni.

Koliko dobijo in kdo je dobival?
Na ministrstvu se niso zelo potrudili s podrobnostmi o dodeljevanjih v preteklosti in višini teh pokojnin, a do podatkov je mogoče priti tudi brez njih. Računsko sodišče, ki je pregledalo podeljevanje izjemnih pokojnin do leta 2010 in ugotovilo, da je bilo pri tem narobe praktično vse, kar je lahko, je zapisalo, da je bilo izjemnih pokojnin leta 2009 na različnih področjih 342, skupaj je bilo zanje iz ZPIZ-a izplačanih 3,78 milijona evrov, doplačil (privilegija) države je bilo za 1,6 milijona. Če preračunamo: vsakemu od teh posebnih upokojencev je oblast mesečno k zasluženi pokojnini primaknila slabih štiristo evrov. Dosmrtno. Danes je vsota nekoliko višja zaradi usklajevanj. A dobivajo ta izjemen privilegij trenutno le športniki. Kako so vladi ministrstva v preteklosti predlagala izjemne pokojnine po letih in da je bila velika večina iz kulture, kaže graf:

Statistika, koliko izjemnih pokojnin je bilo na vladi po teh predlogih iz ministrstev, večinoma pa seveda iz kulturnega, res podeljenih, je po letih takšna:

Sedem predlagateljev, podpira skoraj nihče
Za pojasnila sem ministrstvo prosil, ker so poslanci DeSUS in SMC predlagali, da bi po Milanu Kučanu in športnikih privilegij višje pokojnine od zaslužene ponovno uvedli tudi za kulturnike in izstopajoče v raziskovalno-razvojni dejavnosti. Kar nekaj bralcev članka se je odzvalo, da brcam v temo, češ da se privilegirane pokojnine kulturnim delavcem zadnja leta delijo tudi brez spremembe, ki je predlagana.

Športnikom je na predlog Petra Vilfana (DeSUS) možnost, da dobijo najvišje pokojnine, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, čeprav niso vplačevali toliko, da bi bili do tega upravičeni, lani že zagotovilo 54 poslancev iz vrst strank SMC, DeSUS, SD in NSi. Proti je glasovala poslanka DeSUS-a Marinka Levičar. Vzdržali so se poslanci SDS in ZL. Koliko bo to državo stalo dolgoročno, še vedno ni povsem jasno.

Po anketi v Spletnem časopisu je javnost odločno proti predlogu pokojninskega privilegija še za kulturnike, ki so ga podpisali Primož Hainz (DeSUS), Benedikt Kopmajer (DeSUS), Saša Tabaković (SMC), Marjan Dolinšek (SMC), Simon Zajc (SMC), Janja Sluga (SMC) in Anita Koleša (SMC). Za dosmrtna darila oblasti zaslužnim je bilo manj kot dva odstotka glasujočih. Grafično je bil rezultat konec tedna naslednji:

Po predlogu sedmih poslancev bi privilegirano pokojnino dobili prejemniki Prešernovih nagrad za življenjsko delo ali opus in Zoisovih nagrad. Vlada bi jih lahko dodelila še vsem, ki so za življenjsko delo prejeli stanovske nagrade ali mednarodno nagrado najmanj evropskega pomena in so prispevali k razvoju ter ugledu države.

Ministrstvo za kulturo je sodelovalo
Z ministrstva za kulturo so mi pojasnili, da so že nekajkrat sprožili postopke za obravnavo pobud prosilcev za dodelitev izjemne pokojnine po še veljavnem zakonu, vendar jih vlada ni obravnavala. Med ministrstvi usklajen predlog zakona o doživljenjski renti za izjemne dosežke na področju kulture, raziskovalno-razvojne dejavnosti in športa je bil pripravljen leta 2011, a je bil postopek ustavljen.

Na ministrstvu so pojasnili, da so “strokovno sodelovali pri pripravi zakona, ki ga je zdaj predlagalo sedem vladnih poslancev o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti”. Po mnenju ministrstva glede na revizijsko poročilo računskega sodišča in mnenje pravne službe vlade o neustreznosti obstoječe pravne ureditve bo podeljevanje dodatkov k pokojninam spet mogoče šele po sprejetju novega zakona.

Kako je bilo finančno z izjemnimi pokojninami pred desetletjem, je računsko sodišče leta 2010 pokazalo s to grafiko:

Peter Jančič (spletnicasopis.eu)

 • MEFISTO

  Kakega pitbulterierja si ne bi upala siliti k takim perverznostim.

  Morala bi biti obtožena poniževanja in mučenja človekovega najboljšega prijatelja

  • Steiermark

   mučenja živali….

 • Ana Premuž

  Pa dajte že odstranit te ogabne fotografije ,na bruhanje mi gre ko to vidim te ženske nimajo nobene sramote , če je to umetnost sem jaz papež fuj jih bodi.

 • totex39

  To so pa res bedarije, kaj pa so kulturniki več od ljudi, ki s svojim delom ustvarjajo v naši državi.

  • Steiermark

   Zblojeni “kulturniki”, ki se več ali manj razkazujejo z bolanimi in za normalnega človeka nesprejemljiimi izpadi – z zoofilijo itd., si naj ustvarijo eksistenco s svojim delom, na prostem trgu, če pa tega niso sposobni, pa naj gredo oskrbovati zapuščene živali in za njimi čistiti!

 • Vera

  Po dolgem času sem pred dnevi vzela v roke mesečnik od naše občine . V njem je v glavnem pisalo največ o kulturi, kar pa ne bi bilo slabo, če bi bila to res ” prava kultura ” ne pa neka kvazi . Zato se postavlja vprašanje, če ima vsaka občina v Sloveniji ” toliko kulture “, zakaj je preveč nekulturnikov , ki se s svojo perveznostjo celo ponašajo , ter za svoja gnusna dejanja prejemajo celo nagrade Prešernovega sklada ? Čas je že , da se loči ” prava kultura ” od kvazi kulture . Ti ljudje ne vstajajo zjutraj ob 4 ali 5 ti uri , ter ne delajo nič, kot delavci v tovarnah, pa tudi mnogi po pisarnah v JU , ki so za delo zelo slabo plačani , da o kakih nagradah , niti ne pišem . Nagrade se naj podeli res pravim ustvarjalcem , ne pa tistim ,ki si jih ne zaslužijo. Tudi število nagrad se naj omeji, saj lahko danes vsak ,ki želi delati , delo dobi, če ne doma pa preko meje .

  • Steiermark

   Samo delno se strinjam s tabo, zmoti me pa končna pripomba, da vsak, ki želi delati, delo dobi -????? in če ne doma, pa preko meje???????? Kaj naj to pomeni, da naši ljudje, ki dela ne dobijo, naj odidejo “preko meje”, vedno znova pa uvažamo in imamo uvožene lenuhe z balkana, ex jugose, ki pridno žrejo naš denar, ustvarjeno od nas Slovencev!

   • Vera

    Ja kaj pa mladim preostane drugo,kot, da gredo v Avstrijo,kjer so dostojne plače in lepo vedenje nadrejenih ? Veliko so si pa naši mladi sami krivi , ker nočejo prijeti za vsako delo . Nisem za uvoz balkancev !

    Dne 26. februar 2018 13:38 je Disqus napisal/-a:

    • Steiermark

     Mislim, da je bore malo takšnih, ki “nočejo poprijeti za vsako delo”, medtem, ko so usposobljeni za določena in primerno kvalificirani! Moj sin je več let opravljal priložnostna dela, dokler ni dobil “dela” v stroki, za katero je visokokvalificiran – diplomiran, medteem ko zmeneti oz. potomci in nasledniki komunističnih podgan dobivaja odlična “delovna mesta” oz. vodstvene pozicije, brez kvalifikacij in brez resnične sposobnosti, ker so pač to kar so in ne to kar znajo – lizniki krvave rdeče zvezde, ki nas še vedno ugonablja! Kljubtemu, da je sposoben, usposobljen, pa je vedno manj plačan kot nesposobni in partijsko opredeljeni “kolegi”, ki imajo veliko večjo plačo od njega, za manj dela in manj odgovornega, medtem, ko imajo za določena opravila, ki jih mora sin sam opraviti, oni “zunanjo podporo – sodelavce”, ki pogodbeno opravijo njihovo delo…… Spomni se samo “gadafijevega sina”, ki je preden je opravil umazano delo za rdečuhe, brez kvalifikacij in sposobnosti zasedel direktorsko mesto,v banki, ki nas je ponovno oropala za 4,5 miliard! Pri nas, dokkler se nebo dokončno pometlo s komunističnim in nesposobnim gnojem, nebo nikoli boljše!

 • Sadako

  Torej bi se Jakov Fak imel bolje, če bi ostal na Hrvaškem?

 • črnaovca

  Nič ni narobe če kulturniki prjemajo neko pokojnino samo takoj jim je treba pobrati avtorske honorarje. Svetlana ima izredno pokojnino in še enkrat toliko avtorskih honorarjev. Navaden upokojenec takoj ko še nekaj dela zgubi pokojnino. Halo

 • ljubinica

  Kaksne “izjemne pokojnine”?
  To niso pokojnine, ampak drzavne rente.
  Ki jih komunisticna oblast dodeljuje svojim podpornikom. Placajo jih seveda davkoplacevalci.

 • primsek

  razumem tretjerazredne navijače za najbolj prodajanega slovenskega pisatelja in njihov bes : ko so šipca vprašali, od kje mu denar za volva v gotovini, za potovanje v Dominikansko in lomljenje čeljusti v Grčiji, je rekel, da od pisanja. zdaj se kot bogatašinja Desa Muck pritožuje, da mu branosti ne prevedejo naravnost v denar. ali pa zakaj mu za Noriško kraljestvo ne dajo Prešernove : odgovor je logičen, obljubljal je trilogijo in vsi z nagaradami čakajo samo še na drugi in tretji del

 • neny

  To zajetno vsoto keša je že zapravila, pa še kr objavljate.

  • bodvid

   Žeeee, pol pa ji je treba dati takoj še, saj sicer ne bo preživela.
   Po možnosti še poseben dodatek za psa. Vzdrževanje psa je še dražje, kot vzdrževanje otroka in, če dobijo starši dodatek za otroka, ne vidim razloga, zakaj ne bi bil tega deležen tudi pes, ki je zrasel na ženskih prsih.

   živaresnica.presssss

 • Stajerka

  NITI POD RAZNO……dokler je pokojnina z več kot 20 ali 30 let delovne dobe od 200-500 eur, NI GOVORA……da o invalidskih pokojninah in invalidskih nadomestilih NE govorimo – KATASTROFA od 200 eur……

 • garfi

  dojenje živali se splača, če ob tem še strgajo zastavo

 • Tweety Bird

  Gnide desničarske…kolikokrat še boste prepopali te fotografije nosečnice in dojilje? Novatv je totalno sranje od sranja!!!

  • pesjanar

   Kaj bi morali prikazovati opico katera te je dojila..

  • Beli Medo

   Spodobi se saj sta ti dve zblojenki Prešernovi nagrajenki mar ne ?

  • bodvid

   Ali ne prepoznaš v tem njune REKLAME ?
   Vprašaj Tuneka !. Tudi on je kozji umetnik.

 • samotoje

  Vsak zaposlen človek v Sloveniji bi moral zaslužiti dovolj za solidno življenje, vsak upokojenec s pokojninsko dobo in vplačanimi prispevki bi moral s pokojnino solidno živeti, vsak človek z izjemnimi, mednarodno priznanimi dosežki bi moral v svoji domovini dobiti priznanje. Problem je v “bi moral”. Ni uresničen, zato ne more biti privilegijev za ljudi, ki kokodakajo na domačem gnoju. Spomnim se neke Drage Potočnjak, ki je vreščala okrog Žige Turka in pa seveda Violeta Tomić. Dve tretjerazredni igralki. Na drugi strani Mitja Okorn režira odlične tuje filme, Jančarja prevajajo v velikih količinah, imamo znanstvenike svetovnega formata. In športnike, seveda.In ti veliki ne pričakujejo od države finančnih privilegijev na račun nizkih plač in pokojnin. Res zanimivo.

  • primsek

   ampak Jančar je vendar bil deležen vseh ‘privilegijev’! njegovi prevodi izhajajo s pomočjo podpore JAK, v službi je bil pa zraven na Slovenski matici in celo zamudil s prijavo na triletni razpis, pa ga je rešil njegov prijatelj Vasko in dal Matici nekaj iz svojih ministrskih rezerv. potempa ne, ker je SDS ukinila ministrstvo za kulturo in dalo računalničarja na čelo superresorja, da je govoril ravno o poljskem filmu in Okornu kot modelu . zgrešeno, preko Euroimaga dobiva tudi Okorn podporo za filme in podobne ‘privilegije’

   • macon

    Jančarjeve knjige izhajajo pri tujih založbah, predvsem iz nemškega govornega področja. To nima zveze z JAK, Jančar je tržno uspešen.

    • primsek

     zakaj potem zaprosi za subvencijo za vsako v SLo izdano knjigo, je to mogoče kot pri Svetlani, ki ima penzijo in zraven še honorarje? in zakaj je za podporo iz medijskega sklada zaprosila založba Nova obzorja, če so za trg in samo trg? in zakaj je strokovnjak za moderno umetnost Brščić v državni firmi, pa še tja ga je spravil tretjerazredni Tuerk, brat drugorazrednega, sicer znani primorski črnograditelj? vse skupaj je užaljenost Velikega psihiča, ki so ga vrgli iz pisateljskega društva in je po vzoru slabe banke, za katero je odgovoren, ustanovil slabo pisateljsko društvo

     • macon

      On nič ne zaprosi, zaprosi njegova založba, ker so subvencija sistemska igra, ki se jo vsi gredo. V bistvu kar po celi Evropi. Pri nas ni knjižnega trga, ker niti 10% ljudi ne bere, še manj pa jih kupuje leposlovje, hkrati je treba nekaj vložiti v pisano besedo zaradi samega jezika.

      Ostalo kar si pa napisal, je pa psihotična otročarija. Ne morem odgovarjat.

     • samotoje

      Meni se niti toliko ne zdi vredno. Pogledaš jezik tega “pisanja” in je vse jasno. Poleg tega niti ne razume prebranega.

     • primsek

      naj se potem javno odreče subvenciji in se preda trgu, če je do te mere liberalen in če je lojalen SDS, ki je ukinila ministrvo za kulturo. in naj NOva obzorja ne prosjačijo pri medijskem skladu ampak naj raje še naprej beračijo pri janševikih, Vasle, komunajzar in pedrajsek je recimo lep zgled, on daje milodar tistim, ki ga potem plačujejo po komunajzarskem principu roka roko in roka rit, to je tem pedrajskom blizu

 • Zaslužnim – kvalitetnim kulturnikom JA, …… zakaj pa NE,……. ne pa kar vsem,
  ki se imajo, ali se hočejo imeti za kulturnike, kot recimo naši zgornji “umetnici”.
  Politika pri tem ne sme imeti nikakršnega vpliva, ampak samo STROKA.

 • sprehajalec

  Kako pa ratam kulturnik, da bi bil še jaz deležen tega? Slika z Ljubljencem, kako me liže?

  • žogica

   Poskusi, mogoče ti pa priznajo tvojo kulturo hihihihiiiiii !

   • sprehajalec

    če so jo Maji za podoben izdelek, zakaj je ne bi še meni? Pa četudi se nisem oplodil s pasjim zarodnim jajčecem. hihihihihihi…

 • MEFISTO

  Govori se, da v Sloveniji primanjkuje pametnih ljudi.

  Če morajo polniti strani portala NOVE24TV taki retardiranci kot so žogica, primsek, Twety Bird, Luka Mrchesi, neny, črnaovca, Hun in drugi njim podobni, potem bodo govorice najbrž držale.

  • primsek

   govori se, da so se komentatorji na Novi nalezli paranoje in psihotičnega vedenja, podkrepljenega z manjkom izobrazbe, od samega presvetleta Noriškega psihošipca. če so zraven še osebnostno poškodovani, dobimo recimo Mefista, že nick kaže, da je globoko na Noriški strani pravice

   • MEFISTO

    In to trevščino si spravil skupaj z ostalimi retardiranci iz tvoje družine nickov in še z arhivom CK ZKS ste si morali pomagati.

    • primsek

     v CK so bili Slivnik Sifon, udbonarkomafijec, pa Vasle in še marsikdo iz SDS, kjer je itak leglo komunajzarjev in stalinistov. oni so nam priskrbeli materiale, sicer pa nas tudi plačujejo oni : kako bi sicer primitivci iz stranke in somišljeniki praznili svoj gnev, če imajo prazna že jajca od nevroleptikov, navijali za svoje in se zbirali v krdela? mi smo kot zajci, ki skrbijo za kondicijo prašiškov, mislečih, da so hrti, mi tečemo in vi se zaganjate. je pa res, da odkar je zaradi pranja denarja odletel Petek, očitno ni več denarja za desne komentatorje, kje so Donko in Škrinjar in Čita Štrovs in Ušajeva in podobni plačanci? pogrešamo tudi BM Turka in še recimo G Blažiča. dajte zagotovite denar iz medijskega sklada za te pluralizatorje javnega mnenja ,prosim, in aktivirajte ponovno Jožeta Jerovška in Pukšiča, onadva sta komedija na dveh nogah

     • Mojca pokraculja

      Ej pozabu si na tončka peinkircherja

     • primsek

      ti pa na dejstvo, da je podpora bralcev v resnici beračenje; in to je ponudila SDs kot alternativo subvencijam in zdaj se pametno ravna po lastnih načelih. in raje pere v republiki srbski in orbanovski denar

   • Mojca pokraculja

    JJ se ti zahvaljuje :
    Donacije @strankaSDS še vedno prihajajo. Iskrena hvala. Prav vsak € je dragocen prispevek v boju z #GlobokaDržava ki razpolaga s stotinami milijonov provizij od #IranNLBgate

  • žogica

   Ja, na desnici vam jih res primanjkuje, saj si sam ugotovil !

 • Olga_10

  Ukinimo VSE privilegije! Naženimo levico!

  • MEFISTO

   Če jim ukinemo privilegije, se bomo res znebili plenilske in sleparske levice.

  • antonius bi cigaro rektalno

   ukinimo podporo Jančarju in njegovim knjigam in naj Nova obzorja, ki so lastniki orbanovskega tretjerazrednega medija ne prijavlja več prošenj za podporo iz medijskega sklada (oprali bomo v republiki srbski press)

 • Antonius

  Drago Jančar je tudi kulturnik, pisatelj, pa iz državnega seska ne dobi niti za kavo.
  Za našo razgrajaško kulturno srenjo lahko človek mirno zapiše, da svoje ustvarjalno umetniško delo, po socialistično, združujejo na slovenskem državnem proračunu, ljudje, ki ta proračun z muko polnijo, pa njihovo zajebavanje mirno prenašajo.
  Kje pa piše, da morajo kulturniki delati v kulturi, če jim njihova umetnost ne navrže dovolj, da jim ne gre? Poznam dipl. ekonomistko, ki že štiri leta dela v gostinski strežbi, da preživi.

 • Tweety Bird

  Gnide desničarske…kolikokrat še boste prepopali te fotografije nosečnice in dojilje? Novatv je totalno sranje od sranja :)

  • MEFISTO

   Ker se tako rad oglašaš na njej ti in ostali nicki iz tvoje družine duhovnih nemaničev, bi bilo res mogoče sklepati na tvojo oceno “Novetv”.

  • Aresnica

   Al maš pri pasjih zadevah in rezanje zastav kej zraven_ Vprašam, ko se tako boriš za levo kvazi kulturo.
   ________
   Lep pozdrav

  • šmentanamuha

   Kaj nisi pred kratkim na veliko pisal, da so to umetniške inštalacije? Zdaj pa nenadoma takšen odpor…tc tc tc. Imaš prav. Takale “kultura” je navadno sranje in s kulturo nima nič skupnega, zato se pridružujem tvojemu protestu.

  • bednick

   “….kolikokrat še boste prepopali te fotografije nosečnice in dojilje?”
   ———————
   A ti nista všeč?
   Tukaj si ga pa mal phnla.
   A sem reku mal?

  • Beli Medo

   Nova dela reklamo za vašo izrojeno kulturo, takle imate!

 • MEFISTO

  Tweety Bird je pod prisego izjavil, da gornja pasja dojilja ni iz njegove garaže, ker je namenjena le pasjejebcem

  Sosedina je dejal, je namenjena pasjim dojiljam.

 • MEFISTO

  Psiček se je očitno s studom branil dojilje..

  Jaz bi se tudi!

  • žogica

   Ali ni bila tvoja mati nikoli dojilja, nisi bil nikoli dojen otrok ? Pri tem ni nobenega studa, ampak neizmerna ljubezen in povezanost med materjo in otrokom, ki ostane za celo življenje ! Škoda zate, ki te bo spremljala celo življenje in vplivala na tvojo kvaliteto življenja…., sicer so pa že videne hude posledice.

   • aleks

    psu naj dajo penzion…

    • bednick

     hahahahha

   • sprehajalec

    Hihihihi žogica, nekoč sem videl nek dokumentarni film, ko je afrikanka kar čez ramo vrgla joško nazaj, da se je tamali prisesal nanjo. Povezanost kar čez hrbet, hihihihihi Žogica.

 • trumpet2018

  za vsakega podojenega psa 100 eurov, če rada maltretiraš pse v garažah, pa še dodatni bonus.

 • Franjo Trojner

  Kulturnikom za 40 ur na teden kramp in lopato v roke, pol pa zaradi mene lahko po napolnjeni 40 letni delovni dobi dobijo še kak dodatek k penziji za svoje kulturno delovanje v prostem času. Če so profesionalci in so na trgu uspešni pa panzije itak ne porebujejo, ker v času svojega ustvarjanja zaslužijo bajne vsote cekinov. Dragi kulturniki, če na trgu niste sposobni preživeti in poskrbeti zase, kot poskrbi zase čistilka, bolničarka, vojak, delavec na tekočem traku itd., se boste pa morali lotiti kakšnega bolj stvarnega dela, ki vam bo omogočilo preživetje brez, da vas fojtra država/družba. Dobrodošli v realen svet kulturniki!

 • Anonimni_Profesor

  Kvazikulturniki so skupaj z zombiji rusili Jansevo vlado po napotkih iz Murgel in foruma21.

  • profesor je telovadec

   zombiji iz onstran groba so se pač hoteli poveseliti s svojim šefom; in kaj mu tako zateguje usta zadnje čase, je to retorični tik ali ga zategujejo nevroleptiki in antipsihotiki?

   • Steiermark

    Mogoče pa je njegova “ljubica” Matilda, ki ga vztrajno vabi k sebi…..

  • sprehajalec

   Tako kot povsod po svetu, je tudi takrat hodila CIA s kovčki denarja in financirala vstajo. Čudno bi bilo namreč, da je vse svetovne vstaje zadnjih 50 let financirala CIA, le tiste proti Ivanu janezu ne in se je zgodilo ljudstvo. Zoki je pa za dnevnico prtegnil. Pa obračuna ni naredil, ker mu ni treba. nje…

   • Anonimni_Profesor

    Ta je bila kar MurgelCIA.

    • sprehajalec

     priporočam uporabo mojega argumenta v konfrontacijah z levičarji, ki tumbajo o Ciinih kovčkih. Ko jim omeniš možnost, da je Cia potem tudi zimsko vstajo pripravila, če je že vse vstaje zadnjih 50 let, se vržejo v tla od togote.

     Oba veva da pa to ni res.

    • Steiermark

     Ja, to je murgelcia , ki svoje zločinske namere financira kar iz nam vkradenih miliard, deponiraih po fiskalnih oazah…… fuj jugokomunajzarska drhal, njee

 • exposingthetruth90

  Vsem kulturnikom presekat priveske na državo upravo, takoj ukinit za vekomaj ! tisti ki so pa prejemali do zdaj pa vse nazaj vrnit.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!