Ustavno sodišče sramotno poteptalo človekove pravice in zavrnilo pritožbo Andreja Širclja – ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič v ločenem mnenju priznava, da česa takega še ni videl!

Klemen Jaklič (Foto: STA)

Odločitev ustavnega sodišča, da zavrže ustavno pritožbo poslanca Slovenske demokratske stranke Andreja Širclja, še vedno odmeva. Šircelj se je pritožil na odredbo ljubljanskega okrožnega sodišča o preiskavi njegovih prostorov v državnem zboru decembra leta 2015, saj mu je bilo kršenih več pravic, med drugim pravica do zasebnosti in osebnostna pravica, prav tako je bilo v hišni preiskavi zaseženega ogromno podatkovnega materiala, ki se sploh ni nanašal na razlog preiskave, tj. obdobje, ko je Šircelj vodil upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na grob, protiustaven poseg v pravico do enakega varstva pravic je v odklonilnem ločenem mnenju opozoril tudi ddr. Klemen Jaklič, ki ob tem dodaja, da je preiskava poslančeve pisarne zanj strokovno najbolj problematična odločitev, odkar je sam na sodišču. V stranki SDS so sicer še vedno prepričani, da so poskušali z zlorabo izvršilne veje oblasti politični nasprotniki priti do strežnika stranke, saj so konec leta 2015 kriminalisti obiskali tudi sedež stranke, čeprav so dobro vedeli, da Šircelj tam nima svojih prostorov.

Naj spomnimo. Poslanec SDS Andrej Šircelj je že dan po kriminalističnih preiskavah, ki so se nanašale na njegovo delo v DUTB, dejal, da ni sodeloval ali pomagal pri kateremkoli očitanem kaznivem dejanju. Odvzem elektronske dokumentacije v državnem zboru pa je bil po njegovem mnenju nepravilen, zato je takoj napovedal pritožbo na ustavno sodišče. Šircelj je novinarjem takrat tudi temeljito pojasnil, da ni kriv, obtožbe v preiskavi pa označil za absurdne. Po njegovem mnenju je celoten postopek preiskave nesorazmeren zlasti zato, ker proti njemu niso bile uvedene nikakršne druge prikrite metode in sredstva.

Poročali smo že, da je bil na sedežu SDS drugačen postopek odvzema dokumentacije kot v DZ, kjer je potekal nepravilno. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v DZ prejeli vso Šircljevo elektronsko pošto v približno šestmesečnem obdobju dela na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) v letu 2013. Podatkov ni posredoval on osebno, pač pa sta o tem odločala predsednik DZ Milan Brglez ter generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar.

V odredbi za preiskavo, ki jo je izdalo ljubljansko okrožno sodišče, je bil omogočen tudi zaseg strežnikov, kar je protiustavno. Šircelj je bil celo prepričan, da je šlo za politično akcijo nasprotnikov, saj se je incident zgodil zgolj nekaj dni pred referendumom o družinskem zakoniku, na katerem so se kasneje Slovenci vseeno opredelili proti razvrednotenju slovenske družine.

Kot je znano, imajo preiskave v državnem zboru in zlasti preiskave njegovih elektronskih naprav – podobno kot preiskave pri odvetnikih – daljnosežnejše nepopravljive posledice kot je zgolj poseg v intimno sfero preiskovanih oseb. Morebitne protiustavne preiskave v državnem zboru s strani izvršilne in sodne veje oblasti namreč ne pomenijo le posega v pravico do zasebnosti posameznikov (poslancev, zaposlenih in drugih oseb, ki s temi osebami stopajo v stik), temveč lahko vplivajo na občutljiv sistem zavor in ravnovesij med zakonodajno ter izvršilno in sodno vejo oblasti.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Šircelj je žrtev sporne odločitve ustavnega sodišča, ki je preglasovalo svoj glas razuma, ki ga ima v ddr. Klemenu Jakliču. (Foto: STA)

Ustavno sodišče sploh ni presojalo glavnih očitkov
Vseeno so potem, ko so za lep čas odločitev zamrznili, ustavni sodniki odločili, da se Šircljevo pritožbo zavrže kot neutemeljeno, zaradi česar je ddr. Klemen Jaklič, ki je bil ponovno preglasovan, moral spisati ločeno odklonilno mnenje. Slovenska ustava v skladu z ustaljeno prakso ustavnega sodišča ne dopušča posegov v temeljne človekove pravice drugače kot le v primeru, če so posegi skladni z ustavnim načelom sorazmernosti. Bistveno vprašanje torej je, ali je takšen vseobsežen, celosten poseg v kar vse, tudi politično zaupne in občutljive vsebine, ki s kaznivim dejanjem nimajo prav nobene zveze, nujen za zagotovitev sicer legitimnega cilja, da se odkrije in preganja morebitna kazniva dejanja, razmišlja Jaklič.

Kako je torej mogoče, da bi kdo od slovenskih sodnikov in sodnic kljub nespornemu obstoju ustaljene prakse glede zahteve po sorazmernosti, ko gre za posege v temeljne človekove pravice, in hkratnem dokazanem obstoju za pravice milejših, a enako učinkovitih sredstev pregona, lahko pritožbo pritožnika sploh zavrnil? “Kdor bi kljub predstavljenemu vseeno vztrajal na zavrnitvi ustavne pritožbe, ki se v svojem jedru sklicuje ravno na kršitev načela sorazmernosti zaradi prekomernosti posega, bi moral ubrati način, ki je do pritožnika nepošten, v očeh prava pa nerazumljiv. Druge možnosti ni,” je še zapisal priznani ustavni pravnik.

Kaj je torej storila večina, ki se je zaključku o očitni kršitvi načela sorazmernosti (delu testa, ki zahteva presojo o nujnosti tako hudega posega) vseeno izognila in kljub opisanemu pritožnikovo pritožbo vendarle zavrnila? V ključni opombi 23 je v celoti neresnično in po Jakličevi oceni nepošteno navedla, da pritožnik v ustavni pritožbi ne zatrjuje, da bi bilo zasledovani cilj mogoče doseči z manj intenzivnim posegom v njegovo zasebnost. Zgolj takšna, kot bomo videli v celoti neresnična navedba, je večini omogočila, da se je izognila presoji o “nujnosti” posega (češ da ta ni bila zatrjevana), ki je sicer bistveni del testa sorazmernosti in ki ga izpodbijani poseg očitno ne prestane.

V resnici pa je pritožnik v svoji ustavni pritožbi, ki jo je vložil skupaj z nekaterimi kolegi poslanci, popolnoma jasen, opozarja Jaklič. Skozi celotno pritožbo namreč na številnih mestih zatrjuje ravno kršitev načela sorazmernosti. Ker gre za skupno ustavno pritožbo tako njegovih kolegov poslancev kot tudi njega samega, v besedilu pritožbe vseskozi ponavlja zatrjevanje kršitev sorazmernosti tako z vidika pravic preostalih poslancev, s katerimi je bil poslanec Šircelj v redni zaseženi komunikaciji, kot tudi z vidika pravic samega poslanca Širclja, in sicer v delu, v katerem so mu preiskovalci zasegli tudi tisto njegovo podatkovje, ki se preiskovanega kaznivega dejanja sploh ne tiče, ampak se tiče njegove komunikacije s kolegi. Z drugimi besedami, na ustavnem sodišču so politični interesi očitno še enkrat več preglasovali razum.

L. S.

 • althar

  Razsodba US bo brez doma padla na ESČP. Samo še ena sramota več za slovensko udbosodje.

  • jovan jovan

   Hahahaha….

 • 123Abc

  Klemen Jaklič bi bil super za položaj premiera…

 • jovan jovan

  Kaj jamra?! Za tako odpravnino, kot jo je on dobil, sam nesem računalnik na policijo. Razlika je v tem, da jaz nimam kaj skrivati? Sorazmernost? Se pravi, da gre za kaznivo dejanje?

  • Mare Kranjc

   Ti nimaš blage veze o ničemer. Si le zabit in nestrpni levičarski fašist, ki bi rad izpadel pameten! Nimaš niti najmanjšega pojma, kaj v pravu pomeni “sorazmernost”. In ti zabit levičarski bebec, bi rad učil dvojnega doktorja, ki ima doktorate s Harvarda in Oxforda, ter prakso na evropskih sodiščih? Vrni se nazaj na Balkan, na planino, kjer te še vedno čakajo ovce, čoban polpismen!

 • Franjo Trojner

  Odsotnost LUSTRACIJE takoj po letu 1991
  je omogočilo, da so se vsi kadri totalitarnega komunističnega režima neovirano zažrli v vse pore oblasti in civilne družbe, rezultat je danes viden v propadli tranziciji, v nedemokratični, nepravni, globoki državi, ki rehalibitira in časti bivši totalitarni komunističen režim in njegove vidne predstavnike.
  Oblast, ki v vseh 27 letih naše samostojne in BAJE demokratične države ni bila sposobna ali namensko ni hotela na dolgo robijo obsoditi vse kumunistične zločince, ki so medvojne in povojne poboje po drugi svetovni vojni zaukazali, jih izvršili ali namensko prikrivali ne more biti demokratična. Dolžnost policistvov, tožilcev in sodnikov v vsaki demokratični državi je, da po uradni dolžnosti raziščejo, obtožijo in obsodijo vse akterje zločinov storjenih proti človeštvu, ki nikoli ne zastarajo. Ravno v tem je bistvo demokracije, demokracija varuje človekove pravice in svobiščine, zakonodaja pa kaznuje tiste, ki človekove pravice in svobiščine kršijo!
  POLITIKI, POLICISTI TOŽILCI, SODNIKI ZAKAJ NE DELUJETE V SKLADU Z USTAVO IN DOMAČO, TER ZAKONODAJO EU??? VI VSI STE PADLI NA IZPITU IZ DEMOKRACIJE, ETIČNOSTI, MORALNOSTI IN STROKOVNOSTI , kar je dovolj velik razlog, da ste izgubili vso kredibilnost med ljudmi, kar vam ankete javnega mnenja vedno znova tudi povedo!
  Predvsem zaradi vas Slovenija, kot druga Švica, Avstrija ali Nemčija ne more postati NIKOLI!

 • Zgornji

  LAŽNA SODIŠČA, LAŽNE OBTOŽBE … POZNAMO TE BARABE POKVARJENE IN NJIHOVE HINAVSKE SPLETKE … !!! ! !!!

  • MižekFiga

   Kdaj si se pa ti spreobrnu?

   • Zgornji

    V kaj / na kaj / iz kaj in kam pa ?

 • tarantela

  Če ima kdo kaj skrivati, naj to dela doma na privatnem računalniku.

 • RATATA

  Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič bo še marsikaj hujšega videl v Sloveniji.
  Naj pove kolegom v tujini, kaj se dogaja pri nas.

  • SIMON ROZIC

   Potem ga bojo pa imeli Kučan& company za narodnega izdajalca!
   Levaki so se namenili funkcionirati in vladati do zadnjega daha, ko se
   bojo zadušili v lastnem dreku !!!!

  • Franc Šink

   To v tujini že vedo.

  • Darth Vader

   kdor si ne zna pomagati sam, mu tudi bog ne more pomagati

 • Anton

  vse to kar navaja spoštovani, eminentni Gospod Ddr. Klemen JAKLIČ, je že res, morda za svet, kjer je razvita DEMOKRACIJ že dlje časa uveljavljena in upoštevana in kjer je mentaliteta na drugem nivoju.Kombinacija mentalitete hlapčevstva in izkustva komunizma pa je po mojem mnenju uničujoča kombinacija. V tem pogledu se skriva odgovor čemu so ostale države, ki so bile pod komunizmom bile sposobne katarze z razliko od Slovenije, ki procesa očiščenja, ni bil v interesu politke, tako leve kot desne, da smo objektivni.Zato gre šteti v poduk tako levičarjem kot tudi desničarjem, je pa res, da bistveno večjo težo bremena greha nosijo kajpak levičarji. To je moje mnenje.

  sarkazem press

 • sodnikisozločinci

  Preiskava Širclja je bila samo izgovor za vohunjenje za SDSom. Ustavno sodišče je tako kot ostala orodje v rokah genocidnega režima za obračun z njegovimi nasprotniki.

 • antimur

  Očitno bomo morali sesuti še vso to bedno levofašistično sodstvo, ob RTV, Murglah, ljubljanskem magistratu, združbi roparjev v Forumu 21, barabe kot je Kos in Praprotnik in še in še takšne golazni. dela je ogromno, zato nimamo kaj za čakati in mencati, tako kot Šarec z vlado.

 • Anton

  na podlagi aktualnih pa tudi predhodnjih informacij, sem prišel do spoznanja, da mi sploh ne rabimo vojske, obrambe pred zunanjim sovražnikom, ker največjo grožno ljudem predstavljajo politiki. Bi pa nabavil pištor in jim za Miklavža podaril, paq naj se obračunajo med seboj, bo vsaj kaka korist za Državo.

  sarkazem press

 • montyamp

  ESČP je pre-potrebna rešitev za terorizirane Slovence .
  Murglosrbski mafiozarski prijemi so dokaz o neobvladljivi izkrivljenosti UDBOVSKE DECE , ki imajo večino na US .
  “””””Saj na sodiščih politične obarvanosti sploh ne bi smeli opaziti .”””””
  Obsesivni , psiholoških obravnav potrebni , napiflani s kumrovško šnelkursacademy judikaturo , z nepotizmom , klientelizmom in korupcijo naseljeni po nacionaliziranih katakombah polnih udbovskega kriminala , se mladiči CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA MAJMUNA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE YUGOMURGLOSLOVENIJE , več dolgo ne bodo norčevali iz slovenskega naroda .
  Bližajo se namreč nove volitve in zmaga SDS .

 • montyamp

  Gremo paradajzeki ESČP že čaka .

 • AlojzZ

  ” ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič v ločenem mnenju priznava, da česa takega še ni videl!”

  Zakaj pa hodi z zaprtimi očmi po Sloveniji?

  • lili pili

   Naj gleda in se uci, premlad in prezelen je za ustavnega sodnika, naj ge za sodnika za prekrske pol pa bomo videli ksko in kaj..

 • Franc Šink

  Šircelj ni v “pravi” politični opciji oziroma stranki.

 • Olga2345

  Bo treba na mednarodno sodišče za človekove pravice!

 • domovina mili dom

  Kučanovi mediji, kućanovi sodniki, kućanovo tožistvo, kučanova policija. Kaj še hoče lepšga, dosmrtni el presidente komunistične Slovenije.
  Ja g. Šircelj bo treba pravico iskati iz območja rdečih sodnikov, ni kaj.

 • Miro

  predlagam da se v ustavo zapiše, da ustavne sodnike imenuje izključno SDS

 • učko

  In to je vse, kar je imel ta drdrdrrrrrddddrrrddrrrr za izjaut ?!!!???!!! Fantastično !

 • Get Smart

  Mirće, pseto MURGL JUGOKOMUNISTIČKO bre, v ustavi takorekoč že piše, seveda ne dobesedno, vendar pa stvarno, da ustavne sodnike postavi Državni zbor, tega pa sestavljajo LJUDJE,
  torej LJUDJE,
  ne pa MURGL JUGOKOMUNISTIČKE kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČKE kreature oz. “smrtni neprijatelji ljudi”, kot te satanistične kreature same pravijo.
  Shvaćaš, mirće bre?

  Se pa človeku ti MURGL JUGOKOMUNISTIČNI mekanocurni psi (=WATCHDOGIćI si sami pravijo, da ne bo kake pomote nje) včasih skor skor mal zasmilijo nje: cele dneve jim razturajo biča željne in vajene SERBUSNE hrbte in dupeta ter jim tupijo v ritardirane in oprane glaviće, da je za njihovo raztureno dupe v MURGL JUGOKOMUNISTIČNI garaži kriv “J”
  in potem ti ti watchdogić-pussići prilajajo sem, med ljudi, ter ponavljajo mantre iz garažnih šnelkurskov.

  • lili pili

   Prav vse si pomesal, zrel za zaprti oddelek, diagnoza neozdravljiv…

 • Get Smart

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je KULTURA SMRTI.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem,
   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   .
   Jezus Kristus:

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • jovan jovan

   Prijateljstvo do ljudi in sekta?! Hahahahaha……Se hecaš?! Poišči si pomoč, dokler je zdravstvo še javno.

 • lili pili

  Sircelj se mi smili, koliko krivic so mu naredili, jebes milione, ki so sli v p.m. ko je vodil dutb…..

  Tale dddrrrrr pa me pa spminja na vilija k., ki ima tudi vedno loceno mnenje, diametralno nasprotno od vecine……

  • montyamp

   Večine ???????????????????
   Hahahaha , od kdaj so pa UDBOVSKI MLADIČI večina ?????????????

   • lili pili

    Udba je bila razformirana keta 1965, pa saj je vseno v tvoji glavi se obstaja….

    • Peter Leskovar

     You stupid ignorant mother fucker

     • lili pili

      Odgovor znacilen za sds ovce…

     • Bažek

      Kje najdeš bedake alias “lili pili”…

     • lili pili

      Glej ne vem, vem pa kje najdes ovce tipa sds na taboru… hooo

 • jovan jovan

  Kiliko je že “spulil” iz DUTBja?!

 • montyamp

  Hehe Jaklič , ti se še moraš veliko naučiti .
  Stalinove gliste niso kar tko .

 • hle

  Te dni sem v debatah večkrat zasledil da bi morala SDS za mandatarja predlagati drugo ime in največkrat je bil omenjen ravno Šircelj in tale gonja proti njemu je po moje ravno zaradi tega kot kaže je levakom v interesu imeti na drugi strani Janeza ne pa nekoga ki bi znal najti širšo podporo

  • Bažek

   Neumnosti govoriš. To se dogaja vsem, ki kakorkoli resno ogrožajo Kučanov komunistični režim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!