Lahko spor med Klemenčičem in Györkös Žnidarjevo ogrozi varnost Slovenije?

Koalicijski vrh je razpravljal o razlogih za sprejem novele zakona o tujcih, čeprav se o operativnih rešitvah še niso pogovarjali. Za podrobnosti novele zakona na novinarski konferenci nismo izvedeli, smo pa izvedeli, da predlogu vlade nasprotuje pravosodni minister Klemenčič. 

Prizadevanje ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, ki želi spremeniti zakon o tujcih – da bi ob mejnem številu pod tisoč prosilcev za mednarodno zaščito država RS lahko razglasila moratorij za evropsko zakonodajo in takoj prenehala sprejemati prosilce za azil – se po oceni poslanca Vinka Gorenaka zdi “smiselno, pametno in dobro”, saj po njegovem mnenju “ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidar pelje neke vrste prizadevanja, ki so prava, so v interesu RS in v interesu prebivalcev RS.”

Minister, ki ni končal mandata

(Foto: STA)

Klemenčič naj bi odšel v Strasbourg na novo delovno mesto. (Foto: STA)

Po mnenju poslanca SDS Vinka Gorenaka “gre preprosto za to, da vladi izjemno nasprotuje minister za pravosodje Goran Klemenčič.” Predsednik vlade Miro Cerar pa se očitno noče opredeliti do predlogov notranje ministrice Györkös Žnidar. Preden je postal pravosodni minister, pa Klemenčič od l. 2000 ni dokončal nobenega mandata ali funkcije, ki jo je prevzel, z nasprotovanjem  do notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar pa kaže, da to počne zaradi lastnega interesa in v imenu funkcije njegove “bodoče službe”.

Klemenčič odhaja v Strasbourg?

Izredna seja DZ na zahtevo poslanske skupine SDS, na kateri naj bi poslanci odlocali o zahtevi za uvedbo postopka zoper pravosodnega ministra Gorana Klemencica pri KPK zaradi suma korupcije. Pravosodni minister Goran Klemencic in ministrica za notranje zadeve Vesna Gyorkos Znidar.

Pravosodni minister Goran Klemenčič in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar (foto: STA)

Minister Klemenčič bo zagotovo po prenehanju mandata te vlade ali pa celo prej odšel v smeri Strasbourga, kjer se bo lahko s temi potezami, ki jih danes počne, preprosto hvalil – kako je bil demokrat, kako je zagovarjal človekove pravice. Na njegovo delo kot ministra za pravosodje leti največ očitkov. “To je izjemno slabo,” pravi Gorenak.

Podobnosti s predlogom SDS
Zanimivo je, da je novela zakona o tujcih na nek način zelo podobna predlogu, ki ga je SDS vložila spomladi in govori prvenstveno o varnosti državljanov RS, kar pa je tudi eden od razlogov za sprejem novele zakona o tujcih. Predsednik vlade Miro Cerar bi moral nemudoma podpreti notranjo ministrico ter tako utišati Klemenčiča.

Policisti in vojaki so že na južni meji

Lahko spor med Klemenčičem in Györkös Žnidarjevo ogrozi varnost Slovenije 3

Slovenska vojska in policija v Rigoncih, oktobra 2015 (foto: EPA)

V javnosti pa je tudi manj znano, kaj slovenska policija počne. Medtem ko večina medijev poroča o tem, kako notranje ministrstvo išče lokacije za nastanitvene centre, registracijske centre, azilne domove, pa v tem trenutku večina slovenske policije varuje južno mejo. V notranjosti države pa je tisto število policistov, ki je najnujnejše za obvladovanje varnostnih razmer. Navkljub policistom, kolikor jih je na razpolago, ki varujejo mejo, pa vsakodnevno prihaja iz Hrvaške povečano število migrantov.

Ko zavrneš pomoč – večkrat

Migranti na poti iz Slovenije v Avstrijo na mejnem prehodu Sentilj. Foto STA

Prebežniki na poti iz Slovenije v Avstrijo na mejnem prehodu Šentilj (foto: STA)

Vse to pa je seveda mogoče udejanjiti, ampak pod mnogimi pogoji, ki pa so odvisni od Cerarjeve vlade. V koaliciji ocenjujejo, da v tako izjemnih razmerah na koncu država ostane sama in da “ne moremo realno pričakovati, da bomo imeli skupni solidarnostni odziv članic EU.” Kako bi pa lahko še pričakovali pomoč, ki jo je vlada že nekajkrat zavrnila?

Vse za varnost državljanov

Lahko spor med Klemenčičem in Györkös Žnidarjevo ogrozi varnost Slovenije 2

Nov migrantski val bo dosegel Slovenijo (foto: EPA)

Po neuradnih podatkih se Sloveniji približuje približno 100.000 migrantov. In če bi tako število migrantov nenapovedano želelo vstopiti v Slovenijo, mora imeti vlada zelo jasen scenarij. To je veliko, za slovenske razmere absolutno neobvladljivo število. Slovenija ima po eni strani omejene kapacitete za migrante, praviloma je velik odpor lokalnih skupnosti, prav tako pa nas obdajajo države, ki se že zapirajo in moramo biti tudi zaradi zagotavljanja notranje varnosti glede razmer izjemno pozorni.

Z nacionalno gardo na južni meji

Lahko spor med Klemenčičem in Györkös Žnidarjevo ogrozi varnost Slovenije 5

Najprej varnost državljanov RS (foto: EPA)

Verjetno je vlada sprevidela vse svoje napake in zapoznele reakcije po zadnjem migrantskem valu. Šibka točka, kjer bi morali takoj ukrepati, je južna meja – maksimalno število policistov in vojakov, ki jih država lahko zagotovi, bi morali takoj poslati na južno mejo in zaprositi za pomoč tuje države pri varovanju meje. “Če bi pa vlada spoštovala predlog SDS, ki smo ga vložili spomladi o nacionalni gardi, bi imeli danes na meji nekaj tisoč prostovoljcev Slovencev, ki bi varovali južno mejo. Vendar žal tega niso hoteli sprejeti,” je povedal poslanec SDS Vinko Gorenak.

S. P. S.