#IranNLBgate: Ljubezen slovenske tranzicijske levice do islamske države Iran

Foto: iStock

Od 12. decembra 2008 pa do 23. decembra 2010 je v NLB potekalo veliko pranje denarja, ki se približuje milijardi dolarjev. Pranje denarja v NLB se je začelo kmalu po začetku mandata devete Vlade RS na čelu z Borutom Pahorjem, ki je v parlamentu zaprisegla 21. novembra 2008, potem ko so z afero Patria uspeli blokirati normalno volilno tekmo na parlamentarnih volitvah.     

Torej tri tedne po zaprisegi nove vlade se je v NLB odprla pralnica denarja, ki je potekala na relaciji Export Development Bank of Iran iz Teherana prek več podjetij iranskega in britanskega državljana Iraja Farrokhzadehuja, ki je imel odprt račun pri NLB. Od naše državne banke pa se je denar stekal na več kot 9000 različnih računov po svetu, veliko tudi v različne davčne oaze.  Export Development Bank of Iran je bila v tem času na črni listi iranskih finančnih institucij, s katerimi banke v demokratičnih državah niso poslovale.

Zoper Iran sankcije, Slovenija krepi sodelovanje
To pranje – tako kot vsako pranje denarja – je potekalo v polju nelegalnosti, za to početje pa je vedel slovenski politični vrh, ki je kakopak tudi dobro vedel, da so zoper Iran v veljavi sankcije, ki so temeljile na resolucijah OZN in uredbi Sveta EU. Ekonomske in finančne sankcije zoper Iran so prenehale veljati šele 16. januarja 2016, ko je Svet EU odločil, da se s sankcijami preneha, čeprav so pri tem imeli velike zadržke Izrael, Saudska Arabija in še nekatere druge države,  ZDA pa so zoper Iran pred tedni uveljavile tudi nove sankcije.

Slovenska javnost, ki se ne zanima preveč za mednarodno politiko, saj ljudi bolj skrbi lastno preživetje, se seveda ni spraševala o tradicionalno dobrih odnosih med Slovenijo in njeno levo politiko na eni ter Iranom na drugi strani. Današnji Iran je seveda bistveno drugačen od tistega pred nekaj desetletji, ko je bila to država z večstrankarsko parlamentarno demokracijo. Slovenska politika se je zelo navezala na Iran v času, ko je ta država postala resna nevarnost za svetovni mir. Ne samo na način, da je v državni banki omogočala pranje denarja, tudi sicer je vzdrževala pestre stike s to islamsko republiko tudi v času, ko so se druge države Iranu na daleč  izogibale. Nekdanji  predsednik parlamenta Janko Veber je bil z delegacijo v Iranu leta 2014.

Iran je v Sloveniji v času sankcij odprl veleposlaništvo
V času sankcij zoper Iran, julija 2011, poldrugo leto za tem, ko je bila prek NLB oprana skoraj milijarda dolarjev, je Iran v Sloveniji odprl veleposlaništvo. Takrat je bil na obisku tudi zunanji minister Alija Akbar Salehi, ki se je sestal s takratnim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. Kot smo že večkrat pisali, Samuel Žbogar je bil med tistimi slovenskimi politiki, ki ga je Sova seznanila z iranskim pranjem denarja v NLB. Seveda protokolarna sporočila za javnost iz tistega časa ne govorijo o tem, ali sta se Žbogar in iranski minister pogovarjala tudi o pranju denarja, ki ga je Iran opravil prek svoje državne banke in NLB na 9 tisoč različnih računov povsod po svetu. Seveda je denar na NLB s strani iranske državne banke pritekal z vednostjo iranskih oblasti, zato je težko verjeti, da za ta posel vse do obvestila Sove (24. 11. 2010) ne bi vedele tudi slovenske oblasti. Salehi je bil v Ljubljani v času, ko so ZDA obtoževale Iran, da oborožujejo iraške upornike. Če vemo, da je Slovenija sklepala najtoplejše odnose z Rusko federacijo v času njihove agresije na Ukrajino in pospešila odnose s to državo v času sankcij Evropske unije, potem se seveda ne moremo pretirano čuditi navdušenosti slovenske tranzicijske politike do Irana.

Foto: iStock

“Zanesljivi policijski viri”
Ni ne častnega konzula tuje države ne slovenskega policista, ki bi ga sklicevanje na kogar koli smelo razbremeniti odgovornosti, da omogoči preiskavo vselej, ko gre za sum storitve kaznivega dejanja. Če “zanesljivi viri iz policijskih vrst”, na katere se 8. 6. 2017 ob 17.30 v zadevi Farrokhzadeh sklicuje Nova24TV, res navajajo mene kot razlog za “nedotakljivost” kogar koli, to kvečjemu pomeni, da organi pregona svojega dela ne opravljajo profesionalno. Ali pa, da policijski viri Nove24TV niso niti pravi niti zanesljivi.

Milan Kučan 

Počivalšek v enem letu dvakrat v Iranu
16. januarja 2016 je Evropska unija odpravila ekonomske in finančne sankcije zoper Iran, Cerarjeva vlada niti na ta datum ni mogla počakati, saj se je gospodarski minister Počivalšek podal na obisk v Iran že teden dni prej, preden je EU razglasila konec sankcij. Takrat so v Teheranu odprli tudi prodajni salon Gorenja in štiri pisarne slovenskih podjetij, v delegaciji pa je bil, seveda, tudi bankir, takrat je barve slovenskih bančnikov zastopal predsednik uprave SID Sibil Svilan.

Istega leta, to je novembra 2016, je Slovenija v Teheranu odprla tudi veleposlaništvo, v Teheran je poleg Boruta Pahorja spet potoval tudi minister za gospodarstvo Počivalšek, ki je bil tako v enem letu kar dvakrat na obisku v Iranu.

Lahko bi na dolgo in široko razpravljali, ali je Iran res tista država, kjer Slovenija zaradi državnih strateških interesov potrebuje predstavništvo ali pa je to vendarle država, ki je povsem zaradi drugih razlogov zanimiva za našo politično elito, ki ima izjemno velik interes, da se tako brati s to islamsko državo. Slovenska komunistična bratovščina očitno vidi v tej državi svoje zaveznike, najbrž tudi bogato založen bankomat za svojo dejavnost, in pri tem jih ne zanimajo mednarodne sankcije, smrtna kazen ali kršenje človekovih pravic v tej državi. To je za tovariše drugorazredna tema.

Iran kot država z okoli 80 milijoni prebivalcev za Slovenijo predstavlja šele petega najpomembnejšega gospodarskega partnerja med državami Perzijskega zaliva. Leta 2014 je vrednost izvoza Slovenije v Iran znašala 21,4 milijona evrov, vrednost uvoza iz Irana pa 0,6 milijona evrov. Torej drobiž in veliko je še držav na svetu, ki so z nacionalnega vidika bolj pomembne in kjer bi Slovenija lahko prej in bolj koristno krepila diplomatske in gospodarske stike.

Tranzicijska levica je v Iranu našla svojo tržno nišo.

Miro Petek

 • AlojzZ

  Ste mar pričakovali kaj manjšega? Kvečjemu večjega bi morali! Saj komiji in njihovi rdeči nasledniki ne znajo priti do denarja z dobrim gospodarjenjem!

  “If socialists understood economics they wouldn’t be socialists.” (Friedrich August von Hayek)

  “Težava socializma je v tem, da sčasoma zmanjka tujega denarja,” je govorila Baronica Margaret Thatcher.

  • hle

   Teževa današnjega kapitalizma pa da kmalu tiskanje dolarja iz zraka tudi ne bo več zadostovalo posledice pa so vidne že iz vesolja

 • PikaPolonica

  Mislim, da nam sama mafija vodi to državo. Pahor je pa še clo predsednik Slovenije. Provizije pa vrjetno padajo za taka opravila, ki jih opravljajo za Iran. Če je bil Foteljar 2x v enem letu v Iranu, je mogl kej kapnit pod mizo.

 • Clemen J.

  komunisti in islmisti z roko v roki. Ko jih bodo pa na led peljali pa bodo spet nasrkali nedolžni ljudje z izgovorom da so pobijali izdajalce. Zgodovina se ponavlja.

 • Olga

  Izdajalce moramo postaviti pred sodišča! Vsi na volitve in naženimo levico!

 • Morala

  Zaskrbi nas lahko tudi tole – “Islamska skupnost v BiH zahtevala pojasnila zaradi Grimsovih izjav”
  http://siol.net/aktualno/naslovna/islamska-skupnost-v-bih-zahtevala-pojasnila-zaradi-grimsovih-izjav-15656

 • Krtača 17

  Grimsov in petkov šupakgate. Glede na to da je nlb namenjena za prodajo je treba pač z deset let starimi zgodbicami zbit ceno. Simpl ko pasulj. In zdaj se tadva opranoglavca to trudita nardit. Sta pač smrdljiva šupka.

  • Morala

   Saj onadva nista proti prodaji!

   • Krtača 17

    Ja sej.

  • piko8

   Kar prihaja iz murgel smrdi po koripciji s tvojo pomočjo!! Ljubitelji kumrovškega klavca ste največji sovražniki Slovenije !!

  • slosin

   Ko so pa volitve, je pa treba vlečt 25 let stare zgodbe o Janši, a ne!
   Čedalje bolj cvilite, simpl ko štrudl.. ha,ha,ha….

 • princeska

  “Zanesljivi policijski viri”
  Ni ne častnega konzula tuje države ne slovenskega policista, ki bi ga sklicevanje na kogar koli smelo razbremeniti odgovornosti, da omogoči preiskavo vselej, ko gre za sum storitve kaznivega dejanja. Če “zanesljivi viri iz policijskih vrst”, na katere se 8. 6. 2017 ob 17.30 v zadevi Farrokhzadeh sklicuje Nova24TV, res navajajo mene kot razlog za “nedotakljivost” kogar koli, to kvečjemu pomeni, da organi pregona svojega dela ne opravljajo profesionalno. Ali pa, da policijski viri Nove24TV niso niti pravi niti zanesljivi. (Milan Kučan)

  Nič novega ni, da organi pregona ne delujejo profesionalno, da neprofesionalno delujejo tudi sodišča, in da policijski viri na veliko žalost kučana niso niti pravi niti zanesljivi niti pošteni in niti vedno vsi podkupljivi, kar si on kučan sploh ne zna predstavljati. Enkrat podkupljen, vedno podkupljen. Imamo srečo, da so kljub vsemu med nami še vedno pošteni ljudje.

 • Antonius

  A se veleizdajalska podlasica malo heca? Če s svojim udbovskim ozadjem ne bi imel takega vpliva na vse, kar se katastrofalnega dogaja v Sloveniji, potem meni in vsem vztrajnikom ne bi bilo treba tri leta hoditi protestirati pred sodišče.
  Poštenemu, kot ni, se pa res ni treba bati Janše, da se z njim sooči na tv!
  Saj vendar cela Slovenija ve, kdo je na tožilstvu naročil veliki bum, ki se je na koncu spremenil v mali prdec iz Murgel.
  Kar se pa Kučanove izjave o policijski profesionalnosti tiče, pa drži. Volontersko delajo samo amaterji.

  V zahvalo, ker je predsednik vlade Pahor molčal o kriminalnem pranju iranskih dolarjev v NLB, smo novembra 2016 Slovenci molčečemu Pahorju plačali še predsedniški izlet v Iran.

  • Krtača 17

   A smo v vojni z Iranom? Boš ti mal razsvetlil ozadje pa to?

  • RATATA

   In o vsem tem molčeča, nesposobna, opravilno nezmožna in primitivna spaka B.P., bo še en mandat precednik RS, podprt od vseh. Pri nas so vrednote tako zelo razvrednotene, da se nagrajuje po vrednostnem kriteriju le najslabše rangirane neosebe.

 • totex39

  Da sta si komunizem in islamizem podobna to drži, kajti njihov cilj je, da je po njihovem namišljene izdajalce potrebno uničiti in v to smer nas naši politiki peljejo.

 • Krtača 17

  Sploh se nebi čudil da bomo en dan odkril da ima miro al pa grimgobls nekje odprt en šupaktrade d.o.o. preko katerega dobi luštna nakazilca da mal pljuva po nlb. Ker s tem ko pljuva pač samo nam državljanom zbija ceno prodaje banke (če jo že mormo prodat). V glavnem, jaz ko peljem star avto prodajat vedno napišem – avto je star, zjeban, feltne skrivljene, kur 20L…. Šupaktrade vam povem.

 • Anton

  torej kdo sedaj stoji za tem irancem, kdo ga je pripeljal v nlb, no sicer pa jasno je kdo je bil v tedanjem času v nlb odgovoren za kaj, tako da ne vidim nobenih pravnih zadržkov glede sprožitve kazenskega postopka, razen, če ni to vse skupaj zopet kot mnogokrat do sedaj pomp, ki traja nekaj časa potem pa vse skupaj potihne.Če je interes da se odgovorne pripelje pred roko pravico, kaznuje, kazensko in materialno, se bo to zgosdilo, oz bi se to že zgodilo. Zakaj se ni nič zgodilo, kajti kot je Grims omenil se za ta priemr ve že 7 let. 7 let, pa koga imate vi za norca prosim?

 • Krtača 17

  Desni čistuni vidim da mate težave z zakonom. Un obtožen far se izmika zaporu, bavčar ne najde pošte (zgleda je to v sds nalezljiv) da bi se zglasil na Dobu. Roka pravice čaka. Počas boste šli vsi čičat.

  • slosin

   …v SDS,bumbar..Bavčar je bil dolgoletni član LDS, ne SDS. Bil je podpredsednik LDS v času Drnovškove vlade ….

   • Krtača 17

    Janšev prjatu v šverc komerc z orožjem, pol pa zarad mene če je bil papež. Janševo kukavičje jajce.

    • Bavčar je iz LDS-ovske šole nastal. Bavčar je bil pošten.
     Zdej pa se ga LDS sramuje, kot da so oni biseri pa so vse te lumparije in kraje njihovo maslo.

     • hle

      IB je bil en od podtaknjencev ki jih je udba spretno razpršila po novonastalih strankah in za to imajo ti akterji še danes kontrolo nad političnim prostorom pri nas bi napisal koga je po mojem mnenju podtaknila v sds pa raje ne bom morda se bodo pa komu kdaj začele odpirati oči

  • tohuvabohu

   Dobro spinaš, hehehe, Kučanova picajzla. Piškotek dobiš.

 • Aron

  Popolnoma podpiram gospodarsko in diplomatsko sodelovanje z Iranom, ki zaradi imperialisticnih zlocincev popolnoma neupraviceno trpi zaradi embarga. Kaj je lahko se bolj perverznega od tega, da nekoga ki sciti svoje drzavljane pred teroristi, le tega obtozujes terorizma. Nova je v sluzbi svojih gospodarjev, Petek pa je le marioneta, vredna pomilovanja.

  • Nata

   Mislim, da v članku ne gre za normalne zadeve. Pranje denarja ?

   • Aron

    Najprej je treb poznati definicijo pranja denarja. Ce ne gre za denar pridobljen s kaznivimi dejanji, potem ne gre za pranje denarja. Imamo pa seveda tudi za to institucije in postopke, samo dejstvo, da je Iran pod embargom pa me ne preprica.

    • Nata

     Ja, imamo institucije in postopke! Cele gore papirja popisanega z zakoni! In ? Kaj se je do sedaj zgodilo ? Nič!

 • Demonkrat

  Islandija je rešila svoje bančne probleme odlično .Tam je visok standard .

  • totex39

   Tako bi mi morali narediti z našo skrompirano vlado, kot so oni.

  • RATATA

   Tam so podgane s podganami poimenovali. Pri nas tega še večinsko nismo zmožni, ko pa bomo, rešitev ne bo daleč.

   • hle

    Ampak ne bi smeli ločevati med levimi in desnimi podganami ampak vse v isti sod zmetat pa naj se grizejo med sabo

    • RATATA

     Izogibam se definicije levičarstva in desničarstva, ker je pohabljena.
     Podgana je škodljivec. Definiran!

     • hle

      Zame so vsi isti pa bom rekel drugače naši in vaši

     • RATATA

      Tudi med “našimi” si svoje izbiram. Nekaj jih pa tudi ni mojih, čeprav jih med naše štejejo.

    • xtc

     Torej tebe in Milko v sod ali kako?

 • Krtača 17

  Kako že gre una – domobrančke vas je treba jebat. Tud če ne vemo za kuga, domobrančki že veste za kuga.

  • tohuvabohu

   Morda lutke res ne veste, ve pa vaš Veliki lutkar.

  • Nata

   Ooooo, veste, veste !! Tako so vam ukazali !

 • Caetano

  Najbolje bi bilo, da se predstavnike Irana izžene iz Slovenije. Takoj, ko dobi SDS oblast.

 • sprehajalec

  Iz doktrine neuvrščenosti dr. Aleša Beblerja, očeta znanih Beblerjev, strokovnjakov za energetsko prenovo stolpnic po Ljubljani sledi, da se mora tranzicijska levica bratiti z vsakim, ki ima težave v prijateljevanju z razvitim Zahodom.

  Tudi na Zahodu so takšni primeri, ko banka zgrabi priliko za zaslužek. Vendar je le razlika, ker NLB je v rokah politične levice na oblasti in tesno povezana z Oblastno nomenklaturo in vladajočim režimom.

 • Burek Burecki

  Vseeno pa ne vidim irancev bombardirati nedolzne ljudi. To da pobijajo pedre in sekajo lopovom roke je njihov problem. Vidim pa pajdase amerike in americane same kako pobijajo ljudi vsak dan v imenu “demokracije”. Jebes ti tako demokracijo zaradi katere umira masa ljudi…

  • stajerc5

   Atomsko delajo zaradi tega, da poletijo z njo na Neptun, a ne!?

   • hle

    Tri države so se do sedaj odpovedale jedrskemu programu Irak Libija in Jugoslavija in mirno so živele naprej

    • opazovalec

     Kje pa ti vidiš mirno življenje v Iraku in Libiji? A ti sploh veš, da obstajajo okulisti, da ti popravijo kratko(daljno)vidnost z ustreznimi lečami, če že ne z lasersko korekturo.

     • hle

      Za besedo sarkazem pa najbrž še nisi slišal

  • xtc

   Ti še marsikaj ne vidiš in ne veš tudi tega ne kdaj imaš polne hlače Iran nič manj ne preganja Kristjanov;Kurdov in tistih ;ki so kafirji oz;jih Koran zavrača:
   iRAN NEPRESTANO PROVOCIRA ShORMOZOM:sEVEDA BI BOMBANDIRAL;ČE BI LAHKO;VENDAR JE ISLAMSKI REŽIM VOJSKO DOMALA UNIČIL;IZ šAHOVE ARMADE JE NAREDIL POGORIŠČE;KI NI BILO ZMOŽNO NITI VEČJIH ZMAH NAD BISTVENO ŠVOHNEJŠIHiRAČANOV:sEVEDA PA RABIJO a BOMBO ZATO ;DA BI OSKRBELI Z NJO TERORISTE_NISMO VSI BEBCI KOT NEKATERI:

   • Aron

    Ojojoj, v Iranu zivi v popolni slogi in miru miljon kristjanov razlicnih denominacij. Ne mesaj Irana z ameriskimi sateliti tipa Savdska in Katar.

    • xtc

     A sti prbit ali ksaj?Šarija inkristjani živijo v slogi?Ti si navaden bedak nehaj se naprezati z neumnostmi obe skrajni veji sta za trdi islam inKoran_kaj tam piše o kafirjih pa je jasno_ne zavajaj:

     • Aron

      Kot sem napisal.

 • PLavi-mil

  Saj so tudi iranski avioni točili gorivo na Brniku, seceda so naši levosučni izdajalci Evrope, samo poglejte koliko so jih spustili čez Schenge, da je ta padel.

 • xtc

  Stvari tukaj se namenoma meglijo;komunisti so že ves čas dobri kolegi z Islamističnimi gibanji;v smislu kako pokopati;krščanskojudovske vrednote in zahodno civilizacijo:Iran je bil vsedemdesetih letih sinonim za hitro rastočo državo BVseveda je bil Šah;ki je državo;hitro spreminjal v moderno državo po vzoru zahoda;trn v peti Ruskim in ostalim komunistom po svetu;vključno z islamisti:
  Zato so komunisti s pomočjo;levičarjev iz Evrope;spodkopaliŠaha;fRANCOSKI SOCIALISTI;SO IMELI SKRAJNEGA ISLAMISTAhOMEINIJA NA AZILU IN GA VAROVALI PRED IZROČITVIJO šAHU;ČEPRAV SO TUDI zda PRITISKALE NA NJIH DA NAJ ISLAMISTE IZROČIJO šAHU;SEVEDA SO TO ZAVRAČALI:
  Nato je islamistom uspelo zrušiti Šaha in iz napredne države in lokalne velesile narediti tretjerazredno državo in jo gospodarsko uničirti in narediti državo narkomanov in seveda izpolniti;tisto kar jeRuse in ostalekomuniste najbolj osrečilo Iran iztrgati iz zahodne usmerjenosti:Iranska teokracija(muslimanski farji) so državo spremenili v strogo šeriatsko islamistično tvorbo;ki je složno z Yugo inRuskimi komunisti podpiral vojno v Libanonu;teroriste Plo:Fatah;Druze;Hamas;Hesbolah in še druge v novejšem času pa AlKhaido in Talibane:Yugo komunisti s Titom na čelu so ves čas skrbeli za islamske teroriste in poslovali zIranskimi mulami:Ne nzadnje jeYuga urila teroriste na poligonihSDV in KOS a in izdatno nodili finančno;materialno in logistično podporo teroristom;ne nazadnje je kup islamskih teroristov potovalo z Yugo pasoši in nekateri celo z diplomatskimi ;da o dobavi orožja;raztreliva in denarnih transakcijah ne govorimo;vse te rabote so Yugo komunisti sedaj zKučanom načelu obdržali;saj vse levake in islamiste druži skupno to kako uničiti zahodno civilizacijo:To da jeafera nekaj novega ni res;je pa postalo jasno;da slovenska levica omogoča financiranje terorizma;kršenje embarga in podpira širjenje skrajnega islama;karIranska teokracija in Islamska republika nedvomno je:
  Vsi tisti ;ki vam v obraz lažejo kako jeIran zlat inSA GRDA VM LAŽEJO V OBRAZ IN NATEGUJEJO IN VAS IMAJO ZA BEBCE;OBE DRŽAVI PREDSTAVLJATA SKRAJNI VEJI ISLAMSKIH NAJVEČJIH LOČIN;OBE PRAKTICIRATA ŠERIAT;OBE PRAKTICIRTA ORTODKSNI OZ:SKRAJNI ISLAM IN NJEGOVA PRAVILA:In obema je skupno to da bolj ali manj jasno povedano sovražita Izrael:

 • Nata

  + + + + + + + + + Dobra !! Iran – tržna niša levakarjev.
  O Milanu Kučanu. .. . . . . ljudje se sploh ne zavedajo, da so, ali pa še bodo svoje ugodnosti drago,plačali ! Ho ? Saj možakar na koncu ne bo prav za nič kriv !

 • Majda

  Nedotakljiv bo toliko casa, dokler Slovenec ne bo spregledal. Jasno pa naj bo vsem, ki zivimo tu, v Sloveniji: imamo kot ljudstvo skarje in platno in volimo tiste in tisto, kar je dobro za vse nas. To avtomaticno pomeni, da morajo biti komunisti lustrirani in procesirani. Dovolj je bilo madzaronskega rezanja in ponizevanja slovenskega delavca, kmeta, izobrazenca!

  • montyamp

   Ja , od besed k dejanjem .

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Ej kamor se obrnem ma kucan prste v mes pa to je zame terorist izdajalec provokator vojni dobickar grobar evrope pa dejte ga ze odstrant

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!