Anton Drobnič: Roman Leljak me je finančno izsiljeval

Foto: B. G.

Anton Drobnič, prvi generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji, je obtožil Romana Leljaka, da ga je ta finančno izsiljeval, preden je objavil seznam sodelavcev Udbe. Leljak naj bi bil pripravljen proti plačilu umakniti Drobničevo ime s seznama. Leljak obtožbo zanika.

Roman Leljak naj bi pred objavo knjige Špilji Udbe preko telefona stopil v stik z enim od Drobničevih prijateljev, je v oddaji Vroči stol na TOP TV zatrdil Drobnič. Njegovemu prijatelju naj bi po telefonu povedal, da se je Drobnič znašel na seznamu sodelavcev Udbe in da bi se bil pripravljen “nekako zmeniti”, da njegovo ime ne bi prišlo v javnost, saj bi mu drugače lahko povzročil veliko škodo.

Roman Leljak: Drobnič se laže
 “Da sem hotel denar, da ga ne objavim, je nesramna laž. Sam Bog ve, da to ni res,” se je na obtožbo odzval Leljak na socialnem omrežju Twitter, kjer pa se je sprl tudi z Janezom Janšo, ki je Leljaku očital, da je neobjektiven pri svojem pisanju o Drobniču ter da je bil Leljak tudi sam profesionalni sodelavec Kosa (kontraobveščevalne službe) ter da mu je (Janši) v stanovanju nastavljal prisluškovalne mikrofone.

Roman Leljak je sicer prepričan, da so imeli vsi sodelavci Udbe 25 let časa, da bi lahko pojasnili svoje sodelovanje z zločinsko organizacijo, kot jo je označilo slovensko ustavno sodišče. Drobnič je obseg svojega sodelovanja s to organizacijo pojasnil v intervjuju z Novo24TV, kjer je povedal, da je po vsej verjetnosti podpisal dokument o sodelovanju, vendar se ne more natančno spomniti, saj je bil podvržen hudemu mučenju. Tudi kasneje naj ne bi izdajal svojih kolegov, kot ga obtožuje Leljak, kar naj bi dokazal tudi zapis v arhivskih dokumentih, kjer piše, da Drobnič ni bil pretirano aktiven sodelavec. 

Anton Drobnič trdi, da Roman Leljak zlorablja njegovo ime, zato ker želi iz svojega pisanja narediti senzacijo. Leljak je kmalu po objavi omenjenega intervjuja javnosti oznanil, da bo knjigo umaknil iz prodaje, kar pa se ni zgodilo, saj je knjigo pogosto videti na prodajnih policah.

Ž. K.