Partizansko herojstvo v vsej svoji bedi – med žrtvami Krimske jame komaj enomesečni dojenček

Foto: Damjan Debevec

V začetku tega meseca se je zaključilo izkopavanje posmrtnih ostankov iz Krimske jame, ki so ga izvedli jamarji iz Borovnice v sodelovanju s številnimi strokovnjaki in prostovoljci, poroča portal Moja občina – Borovnica. Rezultat je šokiral marsikoga, saj so bili med žrtvami še nerojeni otrok, enomesečni dojenček in 2- do 3-letni otrok. Mladoletnih žrtev je bilo skupno kar devet.

Prve pobude za prekop žrtev iz jame so se pojavile že pred desetimi leti, a je bilo vendarle potrebno čakati vse do današnjih dni. Izkopavanje je potekalo v obliki 21 akcij, pri katerih so iz jame izvlekli 300 120-litrskih sodov, napolnjenih s skalami in zemljo. Prav tako so pri tem izkopali veliko hlodov in ostankov lesa, pomešanih s skeleti 28 ljudi.

Kljub temu da so občinski svetniki že pred štirimi leti s soglasjem sklenili, da se prekop izvede in da se zagotovijo finančna sredstva zanj, do realizacije ni prišlo zaradi številnih birokratskih in politikantskih ovir.

Potek izkopavanja
Lansko jesen so v začetni fazi izkopavanja iz jame potegnili veliko hlodovine, dela pa so se intenzivno nadaljevala z letošnjo pomladjo. Pri izkopavanju so Jamarskemu klubu Borovnica na pomoč priskočili tudi številni člani iz Planinskega društva Borovnica in Turističnega društva Borovnica, jamarskih društev iz Ajdovščine, Logatca in Rakeka ter številni prostovoljci iz Borovnice, Zavrha in Zabočevega. Pomoč so borovniškim jamarjem nudili v obliki finančne in fizične pomoči (pomoč pri izvleki, prevozu in sortiranju).

Foto: Peter Svete

Foto: Peter Svete

Poleg vseh zgoraj naštetih so pri pokopu sodelovali tudi strokovnjaki: arheolog dr. Anton Velušček, antropologinja Martina Kocmur, arheolog Uroš Košir in dr. Andrej Mihevc, ki je kot sodelavec zaposlen na Inštitutu za raziskovanje Krasa in Postojne.

Izkopavanja so v povprečju trajala od 12 do 13 ur in so bila izvedena v 21 akcijah, ki so potekala v obdobju od novembra lanskega leta do letošnjega septembra. V času izkopavanj so jamo poglobili za 5 metrov in s tem dosegli prvotno globino 25 metrov. Vsa najdena okostja so prenesli v Begunje pri Cerknici in poleg tega uredili bližnjo okolico.

Med okostji tudi trije otroci in osem žensk
Na podlagi antropološke analize najdenih skeletov so ugotovili, da so v Krimski jami življenje izgubili trije otroci – eden še nerojen, ki je bil star 32 tednov, enomesečni dojenček in otrok star od od 2 do 3 let. Življenje je izgubilo tudi osem žensk, starih med 16 in 35 let, in sedemnajst moških, starih med 11 in 50 let.

V Krimski jami je življenje izgubilo 9 mladoletnih oseb in 19 odraslih oseb, med katerimi je bilo le 5 starejših od 30 let. 

Zaradi pomanjkanja delov okostij so imeli nemalo težav pri identificiranju vzrokov smrti. Večina ljudi naj bi umrla zaradi topih udarcev, pri dveh pa je bilo mogoče ugotoviti, da sta umrli zaradi sledu strelnega orožja, ena oseba je umrla zaradi vboda noža. Na nekaterih skeletih ni bilo možno zaslediti nobenih poškodb, zato je mogoče, da so osebe izgubile življenje zaradi padca v jamo, pri čemer so bile zaradi pomanjkanja hrane in vode obsojene na počasno in mučno smrt.

Spregovorile so kosti
V jami so poleg okostij našli tudi tulce pištol in pušk ter žico, s katero je bila ena izmed umrlih oseb tudi zvezana. Zaradi miniranja področja v preteklosti je bila preiskava zelo otežena, poleg tega pa je bilo najdenih zelo malo osebnih predmetov, med katerimi so bili novčiči, žepni nožek, lasne sponke, zobna ščetka, posamezni deli očal. Preiskovalci so ugotovili, da so bili številni v jamo pometani goli, zato ni presenetljivo, da je bilo mogoče najti le nekaj delov oblačil. Antropologinja Kocmur je dejala, da so v tem primeru “spregovorile kosti”.

Na podlagi primerjave najdenih skeletov in seznamov žrtev, ki jih je na področju Krimske jame med majem in julijem 1942 likvidirala 3. četa 1. bataljona “Ljubo Šercer” Notranjskega odreda, je mogoče zaslediti ujemanje, ki kaže na to, da so med umrlimi tako partizani kot tudi civilisti.

N. Ž.