Bolnišnice zaradi virusnih obolenj omejile obiske

Omejitev obiskov v jeseniški bolnišnici (foto: STA).

Na vseh kliničnih oddelkih splošne bolnišnice Jesenice so zaradi porasta virusnih obolenj obiske omejili na eno zdravo odraslo osebo pri vsakem hospitaliziranem bolniku. Omejitev obiskov velja do preklica tudi v drugih bolnišnicah.

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica so, kot poroča STA, zaradi povečanega števila gripoznih obolenj in zaradi preprečevanja vnosa in širjenja bolezni obiske na enega zdravega obiskovalca omejili že konec decembra. V Splošni bolnišnici Izola pa so v torek zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami do preklica prepovedali obiske na vseh oddelkih. Omejitev obiskov še vedno velja tudi na nekaterih oddelkih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa svojcem bolnikov priporočajo, da v bolnišnico prideta največ dva hkrati. Čeprav okužbe z respiratornimi virusi večinoma minejo brez posebnosti, lahko pri bolj ogroženih skupinah povzročijo nepredvidene zaplete. Največje tveganje predstavljajo za dojenčke in majhne otroke, pri katerih lahko poleg prehlada povzročijo resnejša obolenja dihal.

V eni sezoni lahko večkrat zbolimo zaradi popolnoma enakega virusa, ker se ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Za preprečevanje širjenja okužb so zato zelo pomembni preventivni ukrepi, ki jih moramo izvajati vsi.

V tem času so se povečale okužbe z respiratornimi virusi, predvsem respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Z RSV se v prvem letu življenja okužita dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok. Pri majhnih otrocih pa je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa (vnetje malih dihalnih poti) in pljučnice (vnetje drobnih pljučnih mešičkov). Po podatkih prof. dr. Miroslava Petrovca, predstojnika Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, se lahko zgodi, da lahko v eni sezoni večkrat zbolimo zaradi istega virusa, tudi RSV, saj se v telesu ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Hkrati pa je virusov, ki povzročajo zelo podobna prehladna obolenja, zelo veliko.

Če bi se z različnimi respiratornimi virusi okužili več kot petkrat letno, jih do konca življenja ne bi zmanjkalo. Virusi se namreč spreminjajo, nastajajo vedno novi in krožijo med populacijo. Respiratorni virusi torej niso težava le za otroke, ampak za celotno populacijo. Za odrasle in večino zdravih otrok okužbe z respiratornimi virusi ne predstavljajo večjega problema, saj prehlad večina preboli brez posledic. Pri ogroženih skupinah pa je ob okužbi z RSV večja verjetnost hujšega poteka bolezni.  V času porasta virusnih obolenj je priporočeno redno umivanje rok s toplo vodo in z milom. Izogibajmo se stikom zdravih ljudi z obolelimi. Ne pozabimo na redno zračenje prostorov, dovolj gibanja na svežem zraku ter na zdravo in uravnoteženo prehrano.

Branka Jurhar

 • Nata

  Čakaj, čakaj, no ?? Kakšne dokumente o državljanih pa naj bi ZPIZ hranil ?
  Ali hranijo vse podatke, tako kot včasih ? Kdo hodi in kolikokrat na teden v cerkev? Pa , kdo poje na koru, pa kdo hodi k verouku ? Predvsem pa , če ima v sorodstvu osebo, ki ni bila za komunistično Jugo ?? In, ali slučajno poseduje, ali bere zamejsko literaturo in časopise ??
  Tristo zelenih, no !

  • stajerc5

   Hihihi,hehehe, ja ljubica zlata, ali ti resno mislis, da so tvoje ali moje udbodokumente zazigali in proc metali? Ah, daj no!

   • Nata

    Mejdunečka. Kej pa bova zdej ?
    Ampak, resno. . . UDBA naj jih ima. Ampak ZPIZ ??

    • stajerc5

     Isti K…, drugo pakovanje!
     Pa ti res mislis, da se ne zliva cela svinjarija v eno greznico?

  • Franc Šink

   Dvojno,ali celo trojno štetje,”delovnih” let določenih ljudi.

   • Nata

    Imaš prav. Zato jim ne gre ” iz rok “!

  • tarantela

   A misliš resno?

   • Nata

    Resno!

 • Marija

  Zpiz se ne drži niti Zakona o upravnih postopkih. Leto in pol potrebujejo, od dneva vložitve zahtevka, do izdaje odločbe o reviziji, za samo tri leta pokojninske dobe, ko so bili prispevki plačani. Človek dvomi v zakonitost in točnost, te inštitucije, tako kot cele državne uprave. Pod Cerarjem, ki je na vrhu te uprave, so postali pa še arogantni, do davkoplačevalcev, saj vejo da ne bodo leteli. Davkoplačevalci do kdaj bomo še to prenašali.

  • stajerc5

   …in ti se dvomis o zakonitosti.., da o tocnosti ne govorim?

 • Olga

  Okostnjaki! Kdo dobiva privilegirane borčevske penzije, saj jih je čedalje več?! Bomo naslednja Grčija, ki je mrtvim izplačevala pokojnine?!

  • Lokomotivführer

   Okrog tega je najbolj smrdljivi point! Zaslužni za kaj že, …

  • stajerc5

   Glej, jaz bi jutri “umrl”, ce vem, da bi imel tam nekje med dvapapol in tri jurje:
   Garantiram ti, da bi drugi dan od mrtvih vstal, ce bi mi uspelo z denarjem, seveda…

  • francelj3

   Morilske penzije, ne pa borčevske. Za povrh ti morilci očitno večno živijo.

 • tarantela

  Eden išče dokumentacijo za čas, ko je po haloških gorcah sesalnike tovoril, mu manjka ta delovna doba.

 • Unikatna

  Saj že vsi delajo po domače, ker nihče nikoli za nič ne odgovarja!!! Vsak si zakone po svoje razlaga in vsa ta leta je bilo sprememb toliko, da kar glava boli. Ni čudno, da je toliko zmešnjave.

 • Beli Sneg

  Taka je evidenca SPIZ-a. Ker niso našli dokumente za par let za moj primer so mi poslali domov naj jim jaz dam podatke. No k sreči sem imel plačilne liste od prvega dne delovne dobe. Tako da…. vam svetujem ne zanašajte se na javne delavce in na njihovo odgovornost. Ker jo ni.

 • Darth Vader

  mene bolj zanima, kako lahko prispevki, ki jih podjetje nakazuje na SPIZ, izginejo neznano kam….

  • Franc Šink

   Država od SPIZa posoja denar za druge socialne transferje, potem pa denarja enostavno ne vrne.

 • tarantela

  Tole z virusi so pa zagotovo levičarji krivi, za prmej!!!

 • tarantela

  Ampak spodnje komentarje ste pa kar preplonkal od prispevka z ladelci na slikci.

 • stajerc5

  Z to “omejitvijo” obiskov se vidi vsa primitivnost nasega zdravstva! Omejitev “na eno osebo”???
  Ne vem ali je se sploh kdo normalen v tej nasi yugosleniji! Ena oseba na obisku v bolnici prenese virus vsem v druzini, da o sluzbenih prostorih sploh ne govorim. Joj, joj, joj, med kaksnimi bistrimi umi zivim!?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!