Tragična zgodba Branka Šalamuna – Šalčija in zakaj je policijsko veteransko Združenje Sever lahko sram!

Foto: YouTube/PlanetTV

No, kar zamislil sem se ob današnjem datumu (29. 11. 2017), ki je bil nekoč daleč največji praznik nekdanje skupne države. Pa pustimo zgodovino. Te dni sem se veliko ukvarjal s položajem Branka Šalamuna – Šalčija, upokojenega policista, ki je bil nekoč kadet takratne miličniške šole v Tacnu, jaz pa sem bil tam vzgojitelj in ga poznam od takrat.

No, on že tretje leto uživa sadove svojega dela – pokojnino, jaz pa še kar hodim v službo – naj bo to odgovor tistim, ki me nagovarjajo, naj se ne upokojim.

Šalčijeva zgodba je tragična. Več kot trideset let elementarnega policijskega dela je za njim. Tu in tam sva se v tem času tudi srečala. Vem, da ni navaden veteran vojne za Slovenijo, kakršen sem tudi jaz, ki nikoli v tistem času nisem bil v življenjsko ogroženi situaciji. On pa je bil, pa ne le enkrat, ampak večkrat. Daleč največja preizkušnja za slovensko policijo takrat je bil spopad z jugo vojsko pri Trzinu. In takrat je bil Šalči tam, neposredno je zrl smrti v oči, a ostal je živ. Da ne govorim o njegovi akciji reševanja Rajka Meha, Slovenca, ki je takrat poveljeval vojaški policiji jugo vojske v Ljubljani. Tudi takrat je njegovo življenje viselo na nitki. Takšnih in podobnih herojskih dejanj Šalčija je še veliko več.

Da pa bi bila mera polna, ga je v zadnjih letih doletelo najhuje, usodno je zbolel, dvojna delna možganska kap, odpoved delovanja ledvic, presaditev ledvice in posledično dializa, sladkorna bolezen, odrezani del noge in še kaj bi se našlo. Po vrhu pa še sam živi s sinom, ki ga ima očitno neizmerno rad, kar očitno velja tudi obratno, o tem sem se lahko sam prepričal ob obisku Šalčija.

To pa ob skromni pokojnini niti ni še vse. Šalči živi v policijskem službenem stanovanju. Ta pa so namenjena aktivnim in ne upokojenim policistom, zato ga notranje ministrstvo preprosto meče na cesto. Res je, da so mu ponudili nadomestno stanovanje v Logatcu, toda le za eno leto. In kako naj se od tam vozi na dializo v Ljubljano ob odrezani nogi? Ne, to ne zanima nikogar. Le, da je odklonil nadomestno stanovanje mi razlagajo. Tudi zato sem sam spisal spremembe policijskega zakona, ki bi takim, kot je Šalči, omogočil nadaljevanje bivanja v policijskem stanovanju. Videli bomo, kdo ga bo podprl in kdo ne.

Toda veterani vojne za Slovenijo imamo svoje veteransko združenje, ki se imenuje SEVER. Sam sem iz tega društva izstopil že leta 2009 ali leta 2010, takrat ko je to združenje predlagalo Tomaža Ertla, enega zadnjih šefov SDV – UDBE, ki ima zagotovo krvave roke, za državno odlikovanje, ki mu ga je podelil takratni predsednik države Danilo Türk.

Te dni pa sem dobil zanimivi SMS-sporočili, ki ju objavljam brez navedbe podatkov obeh pošiljateljev, ker nimam njune privolitve za objavo njunih podatkov. Prvo SMS-sporočilo se glasi takole: “Čestitam za reševanje položaja Šalčija – sam sem že izstopil iz združenja SEVER.” Sporočilo navajam zato, ker mi ga je poslal veteran vojne za Slovenijo, preprost policist, ki je sicer po upokojitvi občinski svetnik SD. In drugo sporočilo: “Bravo Vinko, hvaležen sem ti za tvojo odločno akcijo na neupravičeno stanje v primeru Šalči….očitno si eden redkih….sprašujem se, kaj je združenje SEVER…na njihovih spletni straneh  razen praznovanj partizanskih obletnic…NIČ.”

To me je vzpodbudilo, da sem po skoraj desetletju kliknil na njihovo spletno stran. Kdo so vodilni združenja si lahko pogledate TUKAJ. Kakšne so njihove aktivnosti, si lahko preberete TUKAJ. Njihov program dela si lahko preberete TUKAJ, pozorni bodite na njihove visoko leteče besede o skrbi za vojne veterane, kar Šalči je. No, za konec pa v brskalnik njihove spletne strani, ki ga najdete TUKAJ, vtipkajte besede Branko, Šalamun ali Šalči. Uganili ste, število zadetkov je nič. Prav ste prebrali: NIČ. To pomeni, da Združenja SEVER ne zanimajo njihovi člani, ne zanima jih, kako živijo. Sram naj jih bo. Vesel sem, da sem iz združenja izstopil že pred veliko leti.

dr. Vinko Gorenak

 • karlina

  GROZLJIVO ŽALOSTNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Franc Šink

  Čakam dogodek ko bo ZL ugrabila g. Šalamona in ga odpeljala v parlement na kavo.

  • Slovenec 33

   Nepoboljšljivi optimist si.
   Okupatorji in izdajalci slovenskega naroda že 1. 12. 1919., naprej niso naredili nič v korist Slovenca ampak ga le ropajo in zatirajo.
   Zato so pa silno ustrežljivi do novih okupatorjev, kot so s tem dezerterjem ravnokar dokazali.

   • Franc Šink

    Res sem prevelik optimist.Samo z njim je nekoliko lažje živeti.

   • Franc Šink

    Ah bo že.

 • moat

  Podpišem g. Gorenak. Tudi sam sem mnenja, da je lahko policijsko veteransko organizacijo sram, da ne ukrepa, ker Šalči ni osamljen primer. Za veterane ni napravila kaj dosti tudi država, beguncem pa daje veliko več kot veteranom. Sramota, res!

 • V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za državljane RS in izobesiti Slovensko zastavo na Lublanski grad. Potem pa ostali, tako bi morala država funkcionirat. Ugledni pravnik dela po svoje…vse za zaslužek.

 • Steiermark

  Rdeča jugookupatorska drhal že ve, zakaj tako ravna ravno z zaslužnimi, za našo osamosvojitev! Potrebno jih je “sfu……ti”, tako govorijo jugosrbski tepihovalci in njihovi razočarani braćža, ki nas komandira, potem ko se je po izdaji Slovenije in Slovencev, priplazila nazaj, na oblast ter se polastila vseh ključnih pozicij, čeprav nepismeni jugočobani, ki jim Samostojna in svobodna Slovenija pomeni “grožnjo” za njihov parazitski obstoj. Zato takšni delajo vse, da tiste, ki so najbolj zaslužni za samostojno državo Slovenijo, tudi ddokončno uničijo, onesposobijo, osiromašijo! Nihče se ne vpraša, zakaj imajo laho posiljevalski kamelarji in jugoizmečko domovanja, na naš račun in pred nami in zakaj mora nekdo, ki je leta in leta delal v korist Slovenije in Slovencev, se nazadnje znajde, kot invalid, na cesti! Bruh od komunajzarskih svinj!

 • karpelec

  Šalči ni svetovna zvezda, kot Ahmad, da bi naši levi tratili čas z njim in izgubljali sij. Za blišč in prodor je vedno boljše ustvariti tujo zvezdo, ki sega v svet in ima mednarodne razsežnosti. Tako se leva zvezda bolj iskri in sij dlje traja.

 • Zima prihaja

  Nekako človek dobi občutek da se tukaj ne izplača živeti .Ni ugodna finančna klima.

 • ahnenpass

  Kaj naj rečem, Gorenjaka se splača poznat in biti z njim dober prijatelj, res škoda, da pri nas ni več takih.

 • ahnenpass

  V redu, kakšen miličnik in policist je bil gospod Šalumun, naj presodijo njegove stranke, jaz ga ne poznam. Verjamem pa kar je opisano v članku, njegovo zdravstveno stanje je resno, zagotovo ga ni vredno poslabšati zaradi nekih birokratskih neumnosti, tega si ni zaslužil. Na splošno menim, da se ne sme nikogar metat iz njegovega brloga, človek lahko dom edino proda ali prepusti nekomu drugemu, pod nobenim, ampak res nobenim pogojem ga nihče pri nas ne bi smel izgubiti, zagotovo ne zaradi malenkosti. Razmislite, za dom gre, naši fašisti pa se menijo o nekih nepremičninah in zakonskih oslarijah.
  Mogoče obstajajo kakšne alternative, kot policist se je seveda zavedal, da mu službeno stanovanje pripada edino do upokojitve, občina pa je morala vedeti, da so mu dolžni po upokojitvi zagotoviti ustrezno javno stanovanje, iz katerega ga ne sme do smrti nihče metat ven. Oziroma ga ne bi smel, ampak pri nas je vse pokvarjeno in skurompirano, saj ja to ve, če je bil pa policist. Potem se lahko počasi in mirno preseli, kot veteranu,bi mu lahko vendar tudi še drugače pomagali, saj gre za enkratni dogodek. Vprašanje kakšne potrebe ima policija, mogoče bi lahko oni zamenjali službeno stanovanje za prosto v Logatcu ali kaj takega, odvisno od njihovih aktualnih potreb in volje, da se to uredi verjetno.

  Rešitve torej so, pri nas se je zgodilo veliko več neprimerno bolj nezakonitih in tudi moralno ogabnih deložacij, ki si zaslužijo obravnave pred Evropskimi sodišči in pozornost javnosti, če bo boj za policista Šalumuna kaj pomagal, z vsem srcem podpiram akcijo in upam na zanj najboljši izhod.

 • RATATA

  Nabijem sever iz juga, vzhoda in zahoda!!!

 • montyamp

  Slovenija se na žalost pametnih , ukvarja s preveliko koncentracijo Leninovega NKVD kominternističnega boljševizma , ki je s Stalinovo glistavostjo (TITOBANDITO , France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček … ) med WW2 prilezel pod Alpe .
  Marionetne zasedbe po parlamentu danes , so opranoglavi vajenci samozapravnega fašizma-ideje blesavega Kardelja .
  Le zakaj beži vse v tujino ???
  A mogoče zaradi dobrote mladičev ki živijo od pokojnin kakršnih svet ne pozna ???
  Murglosrbska demokracija je res neka čudna tvorba , prekleta golazen kurćanistična , spravili so se na osamosvojitelje in jih mečejo iz stanovanj .
  Seveda jih pred volitvami tudi zapirajo , zmontirano na suho .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!