Bridka usoda Tigrovcev in drugih primorskih domoljubov pod partijsko verigo (2. del)

Foto: sta

Istrski publicist Milan Gregorič je v prvem delu zapisal nekaj tragičnih usod Tigrovcev, še več jih boste našli v tem delu.

Gregorič navaja, da smo “iz časopisa Slovenec (24. 4. 1995) izvedeli, da je Udba 14. 9. 1947 v bližini Kobarida ugrabila domoljuba dr. Andreja Uršiča, urednika Demokracije, glasila stranke Slovenska demokratska zveza iz Trsta, in ga likvidirala. Za njim pa še Ferda Kalina, podpredsednika navedene stranke.” 

“Spovejte se in laže vam bo”
Zamejski tednik Novi glas (20. 10. 2016) pa je nedavno tega poročal o novi knjigi tržaškega novinarja Martina Breclja »Anatomija nekega zločina« (Mladika, Trst, 2016) ki je v zvezi z umorom velikega domoljuba, književnika in politika dr. Stanka Vuka, njegove žene Danice Tomažič in njunega znanca dr. Draga Zajca v ulici Rossetti v Trstu marca 1944 pokazal s prstom na Varnostno-obveščevalno službo NOB, in s tem postavil na glavo dosedanjo uradno trditev, da je bil zločin delo protikomunistične strani. Vuk kot ugleden krščansko-socialni intelektualec bi se naj namreč v času umora z ženo odpravljal v partizane, nad čemer pa bi naj vodstvo NOB ne bilo navdušeno, saj bi si naj ne želeli novega vplivnega potencialnega nasprotnika revolucije v svojih vrstah. Ob odkritju spominske plošče dr. Uršiču leta 2001 je završalo med ljudmi, ko je pisatelj in akademik Saša Vuga kot slavnostni govornik vzkliknil v množico (Delo, 14. 10. 2001): »Gospodje, ki me morda sedaj poslušate, povejte, kje je njegov grob. Spovejte se in laže vam bo«.

Na proslavi ob 50. obletnici osvoboditve v Gorici leta 1995 je Vuga prav tako pred veliko množico izrekel tudi sledeče pretresljive besede (Slovenec, 15. 7. 1995): »Na tem slavnostnem zboru med nami tu niso samo preživeli Tigrovci. Vsi so, do zadnjega, prav vsi. Nepregledna vrsta primorskih trpinov. In mučenikov. Tu so in nas poslušajo. In čakajo, kako bomo ravnali mi, ki smo poželi sad njihovega poguma, njihove neomajne domovinske ljubezni, njihovega trpljenja. Ali bomo ravnali kot presite zvegane pohabe, ali kot zravnani čuvarji dragocene dediščine … Tigrovci niso poznali političnega ekstremizma, kljub temu pa so ga občutili na svoji koži. Zato jih drugi strani odporniškega gibanja (NOB namreč, prip.avt.) ni bilo treba iztrebljati. Če se naj politična stran, ki je to počela, še lahko imenuje odporniško gibanje. Naj slišijo Tigrovci tudi to zamolčano besedo. Kdor to prizna, je lahko tigrovec, tudi danes«. Takšna so bila društvena srečanja v prvem desetletju njegovega obstoja, polna sproščenega vznemirjenja, poguma, iskanja resnice, kot je tudi sicer to bila slovenska politična pomlad.

Ponesrečen poskus, da bi TIGR spet privezali na partijsko verigo
Vendar ko je preživeli Tigrovec, 92-letni Anton Rutar iz Tolmina, zvedel, da je v društvo stopila tudi množica nekdanjih komunistov, je v svoji zli slutnji vzkipel, rekoč (gl. zbornik »Karlo Kocjančič, življenje in delo«, Mladika, Trst, 2008): »A sedaj bodo pa Tigr rehabilitirali Udbovci, tisti, ki so nas dolga leta po vojni zapirali, zapisovali v naše kartoteke, kaj govorimo, s kom se družimo, kam zahajamo, nas metali iz služb in premeščali…in nam bodo sedaj zaradi slabe vesti postavljali spomenike…Kot da bi Stalin odkril spomenik svojim žrtvam v Sibiriji…«

Rutarjeva slutnja se je začela uresničevati, ko so ustanovitelji društva, kot zakleto, pomrli eden za drugim. Najprej Karlo Kocjančič leta 2003 kot žrtev prometne nesreče in kmalu za njim še Ciril Pelicon in Nadja Maganja. Skozi leta so prišla nova vodstva in v društvo se je naselilo enoumje. Vse manj je bilo vznemirljivega odkrivanja bridke usode Tigrovcev pod komunizmom. Društveni sestanki so postajali podobni nekdanjim partijskim, kritika na račun partije pa utišana.

TIGR skrenil na napačno pot, častna govorca celo Veber in Janković
Govorci na zadnjih tigrovskih shodih so bili dobro premišljeno izbrani, kot npr. Janko Veber spomladi 2015 na pohodu po Malem Krasu, Zoran Janković istega leta na društvenem shodu pred Univerzo v Ljubljani itn. Na škodljivo drsenje društva na levo sem v zadnjih letih nekajkrat opozoril v društvenem glasilu, zaradi česar se v društvu tudi sam nisem več dobro počutil, in sem iz njega izstopil, tako kot pred tem že mnogi drugi člani, zlasti tisti iz pomladne opcije. In v teh razmerah je nenadoma vzniknilo Gibanje 13 maj (datum prvega spopada tigrovskih partizanov s fašisti na Mali gori, 1941), ki je kasneje preraslo v novo tigrovsko društvo Domoljubni TIGR – 13. maj, ki si je samoniklo, brez dogovarjanja s komerkoli, postavilo za svoj program afirmacijo celotne avtentične dediščine TIGR-a in širšega primorskega odporništva, tudi njegove bridke usode pod komunizmom.  Začelo je z organizacijo posvetov o TIGR-u v DS. Pripravilo je ločeno svečanost v čast bazoviškim junakom pred Univerzo v Ljubljani – mimo tiste, ki jo je organiziralo prvotno društvo. Organiziralo je televizijka soočanja in razprave v pisnih medijih ter na spletnih straneh. Posredovalo je DZ predlog za razglasitev 13. maja za (deloven) državni praznik kot tudi predlog za razglasitev Danila Zelena za narodnega junaka in postavitev njegovega spomenika v parku pred stavbo predsedstva republike. Ministrstvu za kulturo je dalo pobudo za postavitev kulturno-informacijskega centra primorskega domoljubja v Tomaju in za objavo javnega razpisa za literarni zgodovinski roman o Virgilu Ščeku in Danilu Zelenu idr.

Pod TIGR ne sodi le njegova junaška zgodba pod fašizmom, ampak tudi bridka usoda pod komunizmom
Tako je nov poskus partije, da bi TIGR ponovno privezala na verigo, spet propadel. Očitno TIGR-a ni več zadovoljilo zgolj protokolarno uradno paradiranje na proslavah in nikogar moteče ter pogosto neiskreno govoričenje o njegovem junaštvu pod fašizmom. Tako ostaja še vedno aktualno vprašanje, ali se bomo do TIGR-a obnašali kot »presite zvegane pohabe, ali pa kot zravnani čuvarji neke ponosne dediščine«. Kajti v TIGR-ovo dediščino ne sodi samo njegova junaška zgodba pod fašizmom, ampak tudi njegova bridka usoda pod komunizmom. In »kdor to prizna, je lahko Tigrovec, tudi danes«, je dejal Saša Vuga.

Milan Gregorič, istrski publicist

 • MEFISTO

  Mi lahko ksdo, ki mu tudi drugi priznajo, da je pameten, pove, kje najdejo pri ZB bebote v rdečih kravatah, da se smešijo pred celo Slovenijo, v kateri nas vendarle živi še nekaj normalnih ljudi?

  • Franc Šink

   Oni samo posnemajo nekaj ali nekoga.Sicer me pa moti samo zvezda na vrhu praporja. Ni važno katere barve.

 • MEFISTO

  Tudi me zanima, kako je skrajni desni na sliki bežal pred domobranci?

  Najbrž so ga večkrat ujeli in upehanega izpustili, ker so vedeli, da ga bodo kmalu spet dohiteli.

 • ahnenpass

  »Gospodje, ki me morda sedaj poslušate, povejte, kje je njegov grob. Spovejte se in laže vam bo«

  Točno tako, saj ni nič takega, samo povedati morajo, da bomo lahko Slovenci spoznali lastno zgodovino in se bomo končno spet počutili kot eno samo narodno telo. Smo pač zombi, kaj češ, tak je.

 • ahnenpass

  TIGR ni več, zdaj gre samo še za kondomij.

  • MEFISTO

   Samo kondomi ti gredo po glavi, čeprav jih ne potrebuješ več.

   Najbrž si hotel reči kondominij.

 • sloustava

  Kdor (se) ni verjel, kaj je udba bila in kaksne mladice je sproducirala, naj si ogleda portrete stricev in tet iz ozadja. Morda celo prebere, kdo je in kako utisal Kardeljevo. Bandi rdeci ni mar sorodstvena vez, pobiti vse, ki malo disijo po demokraciji. Mar ni Kucan nekaj takega izrekel v Novi Gorici? Najprej diskreditacija in nato likvidacija, ce je potrebno tudi fizicna? Naj me kdo popravi, ce si nisem prav zapomnila! In se ne nehajo, imajo nove in nove lenuhe, delomrzneze v lunatikih, kordesih, sarcih… Slovenec, NE voli sprijenosti, kucanizma, to sta zla slovenskega zivlja!

 • etrusk

  Leta 56-57 , sva skupaj delala in mi je povedal vso svinjarijo ki so jo delali rdeči fašisti. Tigrovec , celo Angleški oficir , Slovenec , ki se je takoj pridružil Tigrovcem . kaj vse so počenjali z njimi in celo to , da so njegovo četo vso pobili , le on je čudežno ušel in se je moral še dolgo po letu 45 skrivati , da ga nebi dobili in ga pospravili. Človek to ne more verjeti
  Danes pa celo hočejo to organizacijo izničiti, se pravi jo popolnoma diskvalificirati. Noro , kaj vse so ti heroji sposobni.

 • Slovenec 33

  TIGR je bila edina sila, ki se je v slovenskih deželah borila za osvoboditev Slovenije izpod okupacije, ki se je borila za SVOBODNO SLOVENIJO.
  Partizani, ki so jim pečat dali komunistični verski blazneži so izvajali genocid na slovenskimi rodoljubi v času vojne in po vojni v poblaznelem “junaštvu” pobijali od Angležev razoroženo slovensko vojsko, ki je med vojno obranila slovenski rod pred popolnim genocidom.
  Na ta genocid nas opominja nad 600 morišč po slovenski zemlji.
  Po koncu vojne so izvedli še veleizdajo in omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel.
  Kardinalna laž je, da sebi pravijo osvoboditelji in ne vidijo, da se jim še krave in prašiči smejijo.

 • MEFISTO

  A kdo ve, zakaj so Cerarjevi blokirali Požareport?

  Je to kaj v zvezi s tem, da se je zlagal, da je zaradi patriotizma raje obiskal v ujmah prizadeto Gorenjsko kot pa odšel v Pariz, čeprav ga v Parizu nIso pogrešali, v Bohunju jim pa tudi ni bil potreben.

  So rekli, da imajo dovolj eno naravno nesrečo.

  V resnici pa ni odšel v Pariz, ker se je pokvaril Falcon.

 • Jurko

  Že zadnjič sem pisal o tem kako je Tigr pred vojno sodeloval s komunisti in imel sklenjen tudi sporazum s KPI. Da bi bolje razumeli kako je bil že pred vojno razširjen antifašizem med Primorci in ne samo v okviru Tigra pa si je dobro pogledati še par primerov.

  V Trnovem so leta 1935 imeli tigrovci in komunisti skupno tiskarno. V Idriji je komunist Koler po dogovoru z enim izmed vodij Tigra Danilom Zelenom organiziral mladinsko skupino ki je širila odporniško literaturo in fotografirala številne vojaške objekte na tem območju.

  V Rihemberku je bila jeseni 1933 odkrita skupina sedmih mladih antifašistov. Vodil jo je Viktor Birsa. Delovala je brez povezav z voditelji v Sloveniji in spontano. Znana je bila po tem da je organizirala sekanje drevesc nasajenih v spomin na Mussolinijevega brata. Skrivali so tudi orožje in razstrelivo ki je izviralo še od AO vojske. Fašistična policija je pri zaslišanjih ugotovila: ”da gre za skupino iredentistov, ki se je obvezala vzdrževati živo slovensko čustvo…in nastopati sovražno proti državi in režimu… V primernem trenutku sprovocirati upor, da bi tako dosegla tiskanje slovenskih časopisov in obnovo slovenskih šol.” Pred posebnim sodiščem fašistične diktature v Rimu so bili septembra 1934 mladeniči obsojeni na kazni od 1 do 5 let zapora.

 • Jurko

  Še primer iz Ocizle. Od leta 1933 je tam delovala skupina neke vrste komunistov ki pa niso imeli povezav s KP niti s Tigrom. Usmerjeni so bili bolj nacionalno. Njena prva akcija je bila januarja 1933 ko so izobesili dve rdeči zastavi in napis Hočemo pohoditi fašizem. Kmalu nato so sledile še druge akcije. Poleti 1933 so izobesili rdečo zastavo in poleg je bil napis Smrt Mussoliniju živel Bidovec.

  Izvedli so tudi sabotaže. Januarja 1934 so zažgali fašistično mladinsko kolonijo v Hrpeljah. Marca istega leta poslopje občine. poleti 1934 so požgali šolo v Krvavem potoku ki je služila raznarodovanju. Hkrati so pošiljali slovenskim fašistom grozilna pisma s stavki kot: Ne izdajaj domovine, sicer boš na smrt obsojen…Nas ni strah smrti, ker smo sedaj bolje organizirani… Gremo v smrt kot Bidovec, Marušič, Miloš in Valenčič…Živela Jugoslavija-smrt fašizmu. Podpisovali so se kot slovenska tajna organizacija.

  Obsežne racije fašistične policije niso odkrile storilcev so pa zaradi teh racij leta 1935 prenehali z akcijami. Še vedno pa so skrivali dinamit. Odkrili so jih šele leta 1940 ko jih je izdal slovenski sodelavec fašistov. Šele takrat je bila odkrita ta antifašistična skupina ki jo je vodil Franc Klobučar. Ta je druge nagovarjal k sodelovanju z besedami: Italijani požigajo slovenske hiše in streljajo Slovane. Bili smo neumni in nesposobni, ker nismo enako ravnali. Aretiranih je bilo 18 oseb. Eden se je v zaporu obesil. Nekaj jih je dobilo manjše kazni. Pet pa jih je sodilo posebno sodišče fašistične diktature. Dobili so visoke kazni. Vodilni Klobučar 30 let zapora. Andrej Počkaj 28 let itd.

 • xtc

  Komunisti imajo le sebe za ljudi.
  Dejstvo je da TIGR ni baziral na komunizmu-torej so bili za odstrel,seveda pa so si hitro prilastili njihove zasluge.

  • Jurko

   Kaj pa praviš na dejstva da so Tigrovci sodelovali že pred vojno s komunisti v boju proti fašizmu in da so obstajale še druge antifašistične organizacije nekatere tudi sestavljene iz neke vrste komunistov ? Da so imeli sklenjen sporazum s KPI o boju proti fašizmu?

 • RATATA

  Zato, ker se Slovenci niso mogli zmenit (zaradi nasilne KP seve!!!)!
  Pripadniki protifašistične tajne organizacije “T I G R” so bili SLOVENCI! Državljani Dežele Primorske.
  Kaj vse je obsegala njihova (naša, slovenska) Dežela Primorska pove ime samo – T I G R (Trst – Istra – Gorica – Reka).
  Ti pogumni Slovenci, Primorci, so se uprli italjanskemu fašističnemu, genocidnemu nasilju. Uprli so se korajžno in organizirano zato, da bi ostali Primorci in Slovenci.
  Da bi pa izvajali kakšno komunistično revolucijo, pa niti slučajno!
  Tisti, ki so pripadnike organizacije TIGR med izvajanjem komunistične revolucije morili, jo po zaključku vojne zamolčevali, si jo zdaj brezsramno gnusno in v nagravžno običajni komunistični maniri prevzemajo pod svoje okrilje in poskušajo prirejati njihova veličastna dejanja v svoj prid ter se z njimi utrjujejo pri svojih bebavih slavilcih njihovega kvazi “no” boja, ki so ga izvajali z ropom (svojih), požigom (svojih) in umorom (svojih). Žalostna epoha zmage revolucije od poraza do poraza in do končne zmage, ki jo uživajo še dandanes njihovi nasledniki po političnem prepričanju.

  P.S.:
  Ko je ravno govor o Tigru, o Primoskih Slovencih in Deželi Primorski bo komu zanimivo še tole:
  NASTANEK OPATIJE
  Ljubljanski avguštinci so 29. oktobra 1555 prodali svoj ljubljanski samostan pri Sv. Jakobu in odšli na Reko na Krajnskem. Tam blizu so postavili nov samostan, prav tako Sv. Jakoba, in tako je nastala Opatija.
  Glej vir (link) čisto spodaj.
  http://www.domovinasospomini.eu/blog/2010/05/

  • Jurko

   Kaj pa praviš na dejstva da so Tigrovci sodelovali že pred vojno s komunisti v boju proti fašizmu in da so obstajale še druge antifašistične organizacije nekatere tudi sestavljene iz neke vrste komunistov?

   • RATATA

    Pravim to, da je KP postala preveč nasilna in zahtevala totalno prevlado v vodenju “oboroženega” odpora (seveda šele po napadu nacistične nemčije na stalinovo sovjetsko zvezo 22.06.1941, saj so bili do tedaj krasni zavezniki).
    To je seveda jasno, saj so komunisti imeli v glavah le prevzem oblasti z izvedbo komunistične revolucije v surovem času 2. svetovne vojne (okupacije slovenskih dežel s strani genocidnih sosed – po Preshernovo VRAGOV – nenacistične nemčije, madžarske, fašistične italije in nacifašistične hrvatske eNDeHa). Ta izvedba komunistične revolucije jim je tudi v popolnosti uspela z masakriranjem političnih nasprotnikov svojega rodu. Katastrofalne posledice izgube ozemlja in ljudstva pa čutimo še danes, kar se opazi mdr. tudi v tvojem primitivnem pasunjenju meni!
    Jurko, kaj si ti opranoglavi zastavonoša eNOBejevski?

    • Jurko

     Ampak sporazum med Nemcijo in SZ ni zajemal Italije. Leta 1940 so po sabotazah Tigra na zeleznicah aretirali tudi komuniste ki so sodelovali s Tigrom in pred posebnim sodiscem fasistine diktature so jih SKUPAJ sodili.

     • RATATA

      Ti, s tigrovci aretirani člani komunistične partije so bili verjetno čisto navadni ljudje, ki tedaj niso niti pomislili o izvedbi totalne komunistične revolucije po zgledu boljševikov.
      Morda so bili takrat to še “dobri” komunisti, saj so tudi takšni bili, vendar niso dočakali maja 1945, saj so jih pobili revolucionarji sami! (vos)

     • Jurko

      Eden izmed njih je bil Pinko Tomažič. Tomažič je imel višji položaj v KPI. Pomladi 1940 je organiziral prvo gverilsko enoto v okolici Milj. Orožje je dobival od vodstva Tigra. Na procesu pred fašističnim sodiščem je bil obsojen na smrt in tudi ubit.

     • RATATA

      Ga slavimo, Pinka Tomažiča, pevski zbor imenovan po njem pa NE!!!

    • Caetano

     Enostavno KPI je bila res malo bolj pripravljena na strateško sodelovanje z drugimi antifašisti do padca fašizma, medtem ko je KPJ/KPS čim bolj hitela z nasilno vzpostavitvijo svojega monopola.

 • Janez

  Še enkrat opozarjam
  na pomembno novo knjigo avtorja Martina BRECLJA “Trojni umor v Trstu”
  Gre
  za knjigo omenjeno tudi zgoraj v tekstu, ki podaja DOKAZE !
  Da
  so bili trije mladi Slovenci dr. S. Vuk, njegova žena in njun prijatelj – leta 1944
  na
  UKAZ KPS VODSTVA IN Z UPORABO KPS VOSA – NESODNO LIKVIDIRANI LE ZATO !
  Ker
  niso bili komunisti in nasprotniki uvajanja Stalina= stalinizma v Slovenijo.
  V
  KNJIGI SO TUDI DOKAZANI PRIIMKI IN IMENA
  – KPS UKAZOVALCEV IN STORILCEV
  TEGA GROZLJIVEGA, NEPOTREBNEGA KPS KOMUNISTIČNEGA UMORA. L.r. Janez K. KOMENDA

  P.S
  POROČILO O KNJIGI M. Breclja v Demokraciji.

 • Get Smart

  CILJ TIGROVCEV je bila SVOBODNA Slovenija in VRNITEV SLOVENSKIH POKRAJIN =
  = TRST = ISTRA (cela ISTRA je od pamtiveka SLOVENSKA) = GORICA = REKA =
  (REKA in cel KVARNERSKI ZALIV)
  Sloveniji.
  .
  To pa seveda ni bila in ni opcija MILANA KUćANA in MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE,
  in s tem tudi ni bila in ni opcija kaviaržido KOMINTERNE.
  .
  HITLER je lutka, je NEMŠKI SOCIALIST = kaviaržido KOMUNIST = tovariš in prijatelj MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE, ki je vseskozi od leta 1939 do 1945 PAKTIRALA S HITLERJEM, MUSSOLINIJEM, STALINOM in ostalimi kaviaržido KOMINTERNISTIČNIMI ZLOČINSKIMI lutkami,
  je torej topli bratec srečne ritke = MURGL JUGOKOMUNISTIČNEGA PSA, ki tu sere po portalu in blati ljudi,
  je pa srečen, LUCKY nje, kot pravi, ker mu gazda servisira dupe.
  .
  SLOVENIJA = GORIŠKA KRAJINA = TRŽAŠKA KRAJINA = VOJVODINA KRANSKA =
  je vseskozi IMELA PRIMORJE = veliko PRIMORJA =

  torej
  je leta 1947 kaviaržido KOMINTERNA in tu zanjo KOMUNNISTIČNA JUGOSLAVIJA

  Sloveniji ODTUJILA skoraj CELO GORIŠKO, skoraj celo TRŽAŠKO, skoraj CELO ISTRO in

  CEL KVARNERSKI ZALIV z REKO vred.

  • Get Smart

   Pomni, kaj so ti položili v zibko:

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   = poštenost,
   = pravičnost,
   = resnicoljubnost,
   = prijateljstvo do ljudi,
   = domoljubnost,
   = rodoljubnost,
   = svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
   podarili svetu.
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
    = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
    =
    detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =

    transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
    kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
    ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
    sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
    poznate PODTIKANJA o fovšiji =
    fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
    ženskih bolečin in užitkov,
    fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

    pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
    kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
    kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
    ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
    ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
    potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
    ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
    kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
    samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske,

    in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
    =
    enako velja za ostale -izme =
    = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
    KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
    … =
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)
    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    =
    “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

    1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
    2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    oz.
    z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

    Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
    seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
    .
    Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
    so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
    ZASUŽNJEVANJU ljudi.
    .
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
    osvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

    • Get Smart

     SOCIALIZEM=MURGL-JUGOKOMUNIZEM=FAŠIZEM=KOMUNIZEM=KAPITALIZEM=
     =FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
     so vse po vrsti onanije, drkancije nje,
     ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =

     =SUŽNJELASTNIŠTVO = kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

     Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
     = FORUM 21
     =
     FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
     predsednik je pa MILAN KUćAN,
     ki je tudi predsednik
     PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
     =
     ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
     in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
     = uradno preimenovan v LDS =
     DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
     i tako dalje do tokija,
     pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
     MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

     • Get Smart

      Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
      = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

      in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM = SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

      kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

      = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

      (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
      pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
      gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
      i tako dalje do tokija …)

      vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
      delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
      =
      “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

      1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
      2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
      psi čuvaji tekovina revolucije
      3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
      oz.
      z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

      Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
      seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
      .
      Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
      so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
      .
      .
      Jezus Kristus:
      »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas boosvobodila.«
      .
      »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

     • Get Smart

      ŠARAC ni slovenski premier, ampak je (de iure = po črki zakona premier Republike Slovenije), de facto=DEJANSKO pa je samo in le MURGL JUGOKOMUNISTIČNA lutka, ki pred mikrofoni in kamerami glumi bolesnog MURGL JUGOKOMI majmuma (srbo-šipcu je ta vloga seveda pisana na kožo, saj so garažni izdelki taki že po naravi, ko pa jih transićirajo, pa se združijo v eno z lastno gledališko vlogo.)

      JE MURGL JUGOKOMUNISTIČNI kao premier v Sloveniji,
      JE kaviaržido kominternistični kao premier v Sloveniji

      MESSI ni ŠPANSKI nogometaš, ampak je ARGENTINSKI nogometaš v ŠPANIJI.
      RONALDO ni ITALIJANSKI nogometaš, ampak je PORTUGALSKI nogometaš v ITALIJI.

      Srbska ambasada v Sloveniji NI SLOVENSKA AMBASADA,
      ampak je SRBSKA AMBASADA.

      Magarac, skoten v Lipici, ni LIPICANAC, ampak je magarac skoten v Lipici.

     • Get Smart

      Samo v primeru v STOŽIC nje, kamor je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku IZROPALA
      220 MILIJONOV € za projekt,
      ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
      40 milijonov €

      in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
      MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov = najboljš đupljan nje NI PLAČAL
      ampak jih
      je nagnal domov BREZ PLAČILA.

      Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
      Kaj odmeva v Stoščah?

      – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
      – ZA koga? Za PARTIJU?
      – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
      – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
      – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
      – “Evviva communismo!”
      – “Bandiera rossa la triumfera!”

      Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo osvobodila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!