Čudna so pota Gospodova: Poglejte, kako si sodobni katoliki poiščejo partnerja

Mojca in Kristjan (foto: MM)

Več kot 400 samskih katolikov iz Avstrije, Nemčije in Švice je že ubralo to sodobno pot spoznavanja in se naposled poročilo. Medtem ko imajo nekatoliški spletni portali za spoznavanje le 2- do 3-odstotno uspešnost, se lahko katoliški pohvalijo kar s 15-odstotno. Junija letos se bo poročil tudi prvi slovenski par, ki se je spoznal preko spletnega portala katStik.

Mojca Belcl Magdič je magistra teologije družine in zakona, ki v Murski Soboti vodi družinski center Dlan. Z možem Kristjanom sta junija 2015 ustanovila katStik, prvi katoliški portal za samske, ki je namenjen medsebojnemu spoznavanju in navezovanju stikov med samskimi katoliki.

V Slovenijo je ideja prišla iz tujine; od kod, zakaj?
Ideja o katoliškem portalu za samske je prišla z Dunaja, kjer kathTreff uspešno deluje že od leta 2005. Na njegovo 10. obletnico obstoja, 13. junija, so v svojo mednarodno skupnost želeli priključiti še 10. državo. Izkazalo se je, da bo to Slovenija. Tako sva z možem 13. junija 2015 samskim Slovencem omogočila, da se lažje povezujejo in spoznavajo. Danes, ko vernega samskega ne najdeš več za vsakim vogalom, je katStik odlična priložnost.

Morda poznate kakšne statistične podatke; koliko Slovencev in Slovenk (in parov v tujini) se spozna preko spletnih portalov; koliko se jih poroči, ustvari družino?
Preko kathTreffa (Avstrija, Nemčija, Švica) se je v zadnjih 10 letih poročilo preko 400 parov. To je zelo veliko. Nekatoliški portali imajo 2–3 odstotno uspešnost, katoliški pa kar 15-odstotno. Tudi sosednji parKatt (Madžarska) in katSus (Hrvaška) sta že poročili nekaj parov. V tem času se je zgodilo tudi nekaj mednarodnih porok. Tudi naš portal je uspešen. Junija letos se bo poročil prvi par, dobila sva tudi nekaj zahvalnih pisemc in klicev parov, ki so že v resni zvezi. V 8 mesecih se je s katStika odjavilo več kot 40 samskih, ki so »odkljukali«, da so nekoga spoznali. Vesela sva za čisto vsako novo ljubezen!

katStik je namenjen tistim, ki se ne bojijo velikih ciljev in ki jih vleče avantura po zakonu in družini. (Mojca Belcl Magdič)

V Sloveniji poznamo več spletnih portalov, ki so namenjeni zmenkarijam in neobveznemu spoznavanju. Vaš se od drugih razlikuje po tem, da že v osnovi apelira na tiste, ki iščejo partnerja za trajno zvezo oz. zakon …
Da, katStik je namenjen tistim, ki se ne bojijo velikih ciljev in ki jih vleče avantura po zakonu in družini. Je za vse, ki si želijo spoznati človeka, ki ima podobne vrednote, načela, pričakovanja, ki je za resno zvezo, ki ga ni strah reči doživljenjskega »da« in ki ima jasen cilj, da si ustvari družino. Vera in vrednote so danes zelo iskane kvalitete, saj so odlična podlaga za graditev dobrega odnosa.

Kaj v okviru prijave na portal pomeni biti katolik: imeti zakramente, imeti odnos z Bogom, živeti krščanstvo?
Uporabnik mora biti katoličan ali oseba, ki se pripravlja na prejem katoliške vere. To pomeni, da sledi nauku vere, še posebej na področju družine in zakona, in da je sposoben skleniti zakon. To so tudi osnove za prejem krščanskega zakona. KatStik ne zahteva več. Prepoznavam pa, da naši člani presegajo ta minimum. Osebno poznam kar nekaj parov, ki so se našli preko katStika in za katere lahko rečem, da imajo globoko vero.

Mojca Belcl Magdič (levo) na predstavitvi portala katStik (foto: MM)

Mojca Belcl Magdič (levo) na predstavitvi portala katStik. (Foto: MM)

Kako portal deluje? Se je potrebno registrirati, je plačljiv?
Portal je dovolj enostaven, da se nanj lahko vpiše vsak, ki je polnoleten – tudi tisti, ki ni pretirano računalniško spreten. Ob registraciji nam zaupaš svoj spol, email, uporabniško ime in s klikom potrdiš, da si neporočen katoličan, ki bi se želel cerkveno poročiti. Nato izpolniš svoj profil, naložiš sliko in postaneš viden. Portal je plačljiv; stane 12 evrov za 3 mesece, 30 evrov za 1 leto. Lahko pa se registriraš tudi kot pasiven član, izpolniš profil, vendar ne moreš komunicirati s preostalimi člani. Članarina pokriva stroške vzdrževanja in razvijanja celotnega sistema, hkrati pa omogoča tudi večji filter pred neresnimi in površinskimi flirti.

Koliko članov in članic imate? So vsi iz Slovenije ali prihajajo tudi iz drugih držav po svetu?
Od junija lani se je na portalu registriralo preko 2000 Slovencev, od tega je skoraj 800 aktivnih. Preostali so pasivni, nekateri so se že odjavili, tretji pa že ob registraciji niso bili dovolj vztrajni in so zato nevidni. Za katStik so se zanimali tudi sosednji Italijani (pri njih tovrstni portal še ne obstaja), prijavljeni pa so tudi Slovenci, ki živijo v tujini. Kar dela katStik še posebej zanimiv, je to, da je povezan z desetimi drugimi državami Evrope (z Avstrijo, Nemčijo, Švico, Hrvaško, Madžarsko, Portugalsko, Litvo, Latvijo, Češko in Slovaško). Skratka, izbira je široka.

Foto: katStik

“Le nekaj kilometrov narazen sta živela, pa se nista nikoli srečala.” (Foto: katStik)

Slišali smo, da se je s pomočjo portala zaljubilo že več parov, obeta pa se tudi že prva poroka. Nam lahko poveste več o odzivih vaših članov in zgodbo bodočih zakoncev?
Najbolj nas veseli to, da katStik služi svojemu namenu. Krajša razdalje in omogoča samskim, da se spoznajo. Letos junija se bo poročil eden izmed naših prvih parov. Zanimivo je to, da sta zaročenca iz sosednjih krajev, vendar sta se spoznala šele preko katStika. V svoji zgodbi sta nam zaupala, da se jima zdi, kot da je bil katStik ustvarjen le za njiju. Znan mi je še en par, ki ima podobno zgodbo: le nekaj kilometrov sta živela narazen, vendar se v vsem tem času nista nikoli srečala. Pred kraktim sem izvedela tudi za dva, ki zaradi prezaposlenosti nista imela časa za zmenkarije. Poskusila sta svojo srečo preko katStika in glej, danes sta v resni zvezi. Prepričana sem, da bo takih in podobnih zgodb še več.

“Najino spoznavanje ‘po žicah’ je potekalo zelo preprosto, simpatično in z iskreno željo spoznati drug drugega. Dopisovala sva si približno tri tedne in kmalu ugotovila, da imava podobna načela in pričakovanja ter poglede na življenje. Na vroč avgustovski dan sva se dobila na sladoledu, na najinem prvem zmenku. Ta je potekal ob sproščenem klepetu in skritem analiziranju drug drugega. :) Najin ’tisti pravi’ zmenek pa je bil na avgustovsko nedeljo, in sicer sprehod na idilični hribček sredi Poljanske doline, kjer se bohoti cerkev sv. Volbenka”, sta za portal katStik povedala bodoča mladoporočenca Kristina in Matevž. Njuno zgodbo lahko v celoti preberete tukaj.

Katere vzporedne dejavnosti oz. srečanja še organizirate za vaše članice in člane?
Zaenkrat na katStiku objavljamo le dogodke, ki jih organizirajo drugi. To so razna srečanja, pogovorni večeri z gosti, romanja, odmiki za moške in ženske, duhovni vikendi v naravi ipd. Pred kratkim so bile tudi duhovne vaje za samske, kamor sem bila povabljena kot ena izmed gostov, in odziv je bil velik. Portal spodbuja k proaktivnosti tudi same člane. Poleti so organizirali en tak dogodek sami, drugače pa v prihodnosti načrtujemo enodnevno srečanje za člane katStika oz. za vse samske. Na portalu se trudimo, da samske preko različnih člankov ohranjamo v pozitivnosti, v smislu, da ti na svojo samskost ne bi gledali kot na izgubljen čas.

foto: MM

“Bog nam daje orehe, ampak jih ne odpira sam.” J. W. Goethe (Foto: katStik)

Kako bi nagovorili tiste samske, ki oklevajo s prijavo? Kako zbrati pogum, zakaj poskusiti najti ljubezen in srečo na tak način?
Iz Nemčije imamo podatek, da se preko spleta najde vsak šesti par. To nam pove, da iskanje partnerja preko spleta ni taka novost, hkrati pa ni »bav-bav«. Prava ljubezen se rojeva tudi preko spleta! Portal katStik je dovolj anonimen, saj se člani pojavljajo le pod uporabniškimi imeni in z osebnimi podatki razpolagajo po želji – nekateri o sebi povedo več, drugi manj. Prisotnost in odzivnost administratorja predstavlja še večjo varnost. Portal ni stičišče obupanih, ampak so na njem člani vseh starosti in interesov. Če si bolj introvertiran ali pa imaš omejene možnosti, da bi spoznal nove obraze, imaš sedaj odlično priložnost. Že Goethe je rekel: »Bog nam daje orehe, ampak jih ne odpira sam.« Morda je katStik eden izmed orehov, ki čaka, da ga odprete ravno vi!

 Vesna Vilčnik