[Video] Darko Kuzmič, ki mu je vlada Alenke Bratušek nezakonito podrla hišo, komaj preživel najbolj mrzlo noč v letu: “Mraz me počasi načenja, sklepi me vse bolj skelijo!”

Ekipa Drugorazredni je decembra, tik pred božičnimi prazniki, v Gorjušah nad Bohinjem obiskala Darka Kuzmiča, najbolj slavnega slovenskega brezdomca, ki so mu leta 2013 v času vlade Alenke Bratušek vzeli edino streho nad glavo, saj so porušili hišico, v kateri je bival trideset let, zaradi domnevne črne gradnje. Poročali smo, da je samo nekaj dni pozneje tedanji okoljski minister Samo Omrzel sprejel moratorij in ustavil rušenje črnih gradenj več politikom iz prejšnjega režima. Z drugimi besedami, drugorazredni je bil žrtvovan zato, da je imela vlada razlog, da je sprejela moratorij.

Darko Kuzmič živi v nemogočih pogojih, njegova hiša nima ogrevanja, naš sogovornik se greje z drvmi, ki jih kuri v stari peči v kuhinji. Temperatura v vseh drugih prostorih, vključno s kopalnico, se giblje okrog ničle, na oknih je led. V teh dneh, ko je še posebej mrzlo, se je tudi na ploščicah v kopalnici nabral led. Prekmurskega nesrečnika, ki živi na bohinjskih koncih od leta 1983, ko je postal upravitelj hišice ob hotelu, ki so mu jo pozneje funkcionarji nekdanje Zveze socialistične mladine Slovenije, ki je bila predhodnica zloglasne LDS, z najemno pogodbo dali v najem za nedoločen čas brez plačila, smo znova obiskali pred napovedano najbolj mrzlo nočjo v letu.

“Po pravici povedano, s strahom,« nam je povedal Darko Kuzmič. “Človek se navadi vsega hudega, toda pričakujem, da naslednjo zimo ne bom več tukaj. Če bo sreča, se bom preselil. Mraz počasi načenja moje zdravje, boli me v sklepih, nimam več energije kot prej,” nam je povedal sogovornik. Temperature so se spustile celo do minus 20.

Kuzmičev prijatelj Branko Herić, s katerim se poznata že 30 let, ne more verjeti, kaj so storili nekdanjemu oskrbniku hotela v Bohinju. (foto: Nova24TV).

Trije radiatorji za novega sostanovalca
Zanimivo je, da se v teh dneh v zapuščeno osnovno šolo seli tudi nov sostanovalec, kateremu pa so s komunale pripeljali tri radiatorje, medtem ko ima Kuzmič samo enega. Naš sogovornik se sprašuje, zakaj se tudi zanj na občini ne zanimajo bolj, čeprav je hvaležen bohinjskemu županu Francu Kramarju, da mu je ponudil vsaj streho nad glavo, potem ko ga je država novembra 2013, na 60. rojstni dan, pustila dobesedno na cesti. Bohinjski župan Franc Kramar o novem sosedu bojda ne ve kaj dosti, zagotavlja pa, da bodo Kuzmiču še naprej vsake pol leta, v skladu z občinskim odlokom, podaljševali možnost bivanja v objektu na Gorjušah.

“Odzivi po prvem prispevku v oddaji Drugorazredni so bili zelo veliki. Ljudje so me klicali z vseh koncev Slovenije in mi izrekali besede podpore. Nihče ne more verjeti, kaj so mi storili. Poklicala sta me tudi Matjaž Han in Janko Veber. Oba pravita, da sta mi pripravljena priskočiti na pomoč, z obema sem se v državnem zboru dobil na sestanku,” razlaga Kuzmič, ki pa se boji, da bo, tako kot do zdaj, vse ostalo pri praznih obljubah.

Janko Veber je nepovezani poslanec v državnem zboru in primer Darka Kuzmiča dobro pozna. (foto: Nova24TV).

Janko Veber: Že zdaj bi bilo mogoče Kuzmiču za nezakonito rušenje izplačati odškodnino
Kuzmič trenutni vladajoči politiki sicer ne zaupa več. Sprašuje se, zakaj niti štiri leta po nezakonitem rušenju zanj ni pravice. To smo jih vprašali tudi mi. “Mislim, da bi lahko Slovenija že po obstoječi zakonodaji Kuzmiču izplačala odškodnino za očitno nezakonito rušenje hiše v Bohinju,” je povedal nepovezani poslanec Janko Veber, ki razkriva, da vseeno v parlament vlaga nov zakon, s katerim bi bilo izplačilo odškodnine še lažje doseči. Tudi Matjaž Han iz SD se hvali, da je pripravljen priskočiti na pomoč, a vsaj zaenkrat njegova stranka ni naredila še popolnoma ničesar.

Povezava na videoprispevek o zgodbi Darka Kuzmiča:

Politika se je hitro zavzela za Ahmada Šamija
Darku Kuzmiču torej ostaja samo ena možnost – da čaka na pravico. Hkrati se zaveda, da vlada počasi končuje svoj mandat. In da medtem, ko se ukvarja z usodo nezakonitih migrantov, kot je Ahmad Šami, povsem pozablja na malega slovenskega človeka. “Darko je super človek. Poznam ga 30 let. Ne vem, zakaj se mu to dogaja. Živi v nemogočih pogojih. Prvi dan, ko so ga naselili na Gorjušah, sem ga obiskal. Tisti večer je bilo tako mrzlo, da sva morala pasulj pojesti pri štedilniku, sicer bi zmrznila,” pa se spominja njegov prijatelj Branko Herić.

V stranki Socialnih demokratov so doslej samo obljubljali rešitve, Kuzmič pa že pet let živi v mrazu. (foto: Nova24TV).

Darko Kuzmič bi sicer rad ostal v Bohinju, saj je nanj navezan. Mimo objekta CŠOD, kjer je nekoč stala njegova hišica, pa se ne pelje več. Na vse skupaj ima preveč slabe spomine.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]

 • MEFISTO

  To je levica s posluhom za uboge ljudi.

  Repovž je rekel, da smo mala država, kar pa ne pomeni, da je treba zaradi videza skrbeti tudi za male ljudi.

  Mene poleg Kuzmiča skrbi tudi brico Ahmad Shani zaradi katerega se zaskrbljeno sprašujem, zakaj še ni deportiran.

  A mora SD razen za Škoberneta in njegovega ata res skrbeti tudi za Ahmada!?

 • Franc Šink

  Stavim da mu politika in politiki ne bodo nikoli pomagali. Nikoli

  • KIKI

   Kje pa so debelorite CSD-jevke, poštenjakinje s tresočimi se podbratki
   in kje je tovarišica “betlehem” Nusdorferica, da bi katero rekla o človekovih
   pravicah!? Tovariši, vsi lepo pregreti in sitih riti kukajo izza zastora vladnega
   teatra in pišejo, pišejo, pišejo nove zakone za nove kriminalce!

   • Mojca pokraculja

    Odlično!

 • Naš ugledni pravnik Cerar bi lahko poskrbel tudi za Darkota K., če že skrbi za Ahmada.

  • AlojzZ

   Ne, ker je Darko Slovenec. Za te veljajo neka druga pravila, velja tajni zakonik.

 • totex39

  Tako je pač v naši ljubi državi, da oblast raje poskrbi za tujce kot za svoje slovenske državljane. V tem primeru je samo ena zgodba od mnogih, kjer politiki z neživljenjskimi in nepremišljenimi zakoni lahko uničijo človeka.

 • Anton

  očitno bi moral Slovenec v svoji državi postati migrant

  sarkazem press

  • KIKI

   Saj smo že, migranti v lastni državi, le da smo brez vseh pravic in brez bodočnosti!
   Oropani dostojanstva imamo samo eno samo možnost: crknimo in naredimo prostor
   novi komunistični diktaturi!

 • Olga_10

  Če bi bil Kuzmič v naši stranki, tako kot Vitoslav Türk, mu zagotovo ne bi rušili bajte! Bi mu Janša vse zrihtal!

  • KIKI

   Blebečeš! Vitoslava Tuerka ščiti slavni brat Danilo in cela zalega F21¨!
   Tudi , če bi Vitomir zgradil grad na tvojem vrtu, bi moral(a) držati gobec!

  • tarantela

   Če je JJ človekoljub, bi tudi sedaj poskrbel za Kuzmiča, ne moreš pomagat samo strankarskemu pripadniku!

 • toxico

  ko bi vsem tako podrli iz začeli pri najbogatejših

 • beno

  “Mraz me počasi načenja, sklepi me vse bolj skelijo!”

  Le kako da ne…. v letošnji zimi še posebej, ko jih je baje po Evropi že preko 60 ljudi zmrznilo samo
  v zadnjem času, še sreča, da ni že zmrznil.

 • MEFISTO

  Pri nas imamo socialno državo samo za prvorazredne državljane.

 • McBobo

  “””Z drugimi besedami, drugorazredni je bil žrtvovan zato, da je imela vlada razlog, da je sprejela moratorij.”””

  Zdaj mu naj pa bajto nazaj postavijo, ker to je bila pa res nelegalna rušitev, saj je bila hiša zgrajena še za časa Tita, do tja pa zakoni za rušitev ne segajo.

  • stajerc5

   Na ta nacin se sploh nisem razmisljal, imas pa prav, ce je po nasi zakonski gnojsnjici sploh mogoce. Postaviti nazaj kot je bilo oz. temu ustrezno!!!

 • xtc

  Ma kaka vlada AB kobile
  Pravilno je vlade Milana CK Kutchanskega.

 • Borut Jug

  Ampak kaznovati odgovorne za rušenje. tako, da se jih postavi pred strelski vod in ustreli s praznimi naboji, da se userjejo v gate,m če jih sploh imajo. Ker jih ne rabijo zaradi naglice.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!