Dimitrij Rupel je mojster slovenske besede – nova knjiga je zgodovina iz prve roke

Po toliko letih samostojne države se Slovenci sprašujemo, kaj je zdaj pred nami in ali smo zadovoljni z okoljem, v katerem živimo. O tem govori nova knjiga Dimitrija Rupla, ne da bi avtor to vprašanje izrecno sploh zastavil. Namreč, knjiga z naslovom Železo in žamet, od kulture do države govori o državnosti in Evropski uniji po koncu hladne vojne. Gre tako rekoč za “zgodovino iz prve roke”, za (samo)kritično poročilo o dosežkih/težavah slovenske nacionalne in zunanje politike.

Knjiga Dimitrija Rupla je izšla ob 25-letnici mednarodnega priznanja Slovenije. Avtor pa razpravlja o času pred osamosvojitvijo, ko so bili Slovenci “kulturni problem” in “narodno vprašanje”, in o najnovejši krizi “upravičenosti poznega socializma”. S tem v zvezi ima eno od poglavij provokativni naslov “Pri klavirju Josip Broz Tito”, ki mu sledijo “Slovenske nacionalne elite”, “Begunci”, “Hrvati” itd. Rupel se sprašuje, kaj (kakšno vezivo) povezuje Slovence med seboj, kaj povezuje Slovence in Evropejce, in te v Evropsko unijo?

Na današnji novinarski konferenci v dvorani Slovenske matice v Ljubljani so poleg avtorja govorili še predsednik Slovenske matice Milček Komelj, Peter Jambrek in veleposlanik Igor Senčar. Zunanji in formalni povod za Ruplovo poročilo je sicer obletnica vstopa Slovenije v Organizacijo združenih narodov (22. maj 1992) in sklepnih dogodkov mednarodnega priznanja, brez katerega ne bi bilo samostojne slovenske države.

Milček Komelj, predsednik Slovenske matice, in dr. Dimitrij Rupel. (foto: Nova24tv)

Dimitrij Rupel je dejal, da je knjiga nastala zaradi prepričanja, da je slovenska osamosvojitev premalo raziskana in bi bilo o njej treba večkrat govoriti. Dejal je tudi, da je knjiga zgodovina iz prve roke. “Gre za prispevek k enciklopediji slovenske države,” je povedal avtor in dodal, da glavni pojem knjige, železo, pomeni železno zaveso. “Moram reči, da smo ta izraz narobe razumeli. Železna zavesa ne pomeni neke grožnje s strani Sovjetske zveze, temveč pomeni rdečo črto, od katere je ruski prodor dovoljen. Ta zavesa je namreč vključevala tudi Jugoslavijo.” Prav tako je Rupel povedal, da je drugi glavni pojem knjige žamet, ki je asociacija na žametno revolucijo. “Schengen je žametna zavesa. Schengen ni isto kot berlinski zid, saj on ni prepovedoval izhoda. Kot da bi bilo Evropejcem prepovedano oditi iz Rusije,” je še na primeru razložil avtor knjige. Dodal je, da je Slovenija leta 2015 naredila napako, ko ni dovolj zavarovala schengenske meje. “Ker Avstrija ne zaupa, da bi Slovenija zdržala pritisk prihoda migrantov, gradi svojo mejo.” Rupel je še povedal, da se je Slovenija začela leta 1991, z mednarodnim priznanjem, z vstopom Slovenije v Organizacijo združenih narodov. “Takrat je bila mednarodna kariera potrjena, vključitev v svet je bila potrjena.” Prav tako je dejal, da se vsi sprašujemo, kaj bo po brexitu. “Mislim da je izstop Velike Britanije iz Evropske unije velik problem. Velika Britanija je bila igralec iz ozadja.” O Josipu Brozu Titu, ki ga prav tako omenja v knjigi, pa je dejal, da je bil univerzalni voditelj in vsesplošna referenca za dogajanje v državi. Zakaj je Tito pri klavirju, pa je Rupel odvrnil, da je spremljava Tita spremljava našega življenja, saj nas spremlja kot referenčna postava in to ima svoje posledice.

Predsednik Slovenske matice Milček Komelj je tako kot Jambrek in Senčar pohvalil Ruplovo knjigo. Prav tako je dejal, da je knjiga večplastna in zgodovinsko informativno berilo. “Izhodišče za knjigo je aktualen pretres današnjega stanja. V knjigi nazorno prikaže življenje v socializmu. Socializem analizira kot slepo ulico, v kateri smo se znašli in ne najdemo poti iz nje.” Komelj je še omenil, da je knjiga izšla 6 let po izidu Ruplove zadnje knjige, ima 10 delov in 72 poglavij.

Rupel je mojster slovenske besede
Peter Jambrek pa je povedal, da v vsem času, odkar ga pozna, je bil Rupel pri vseh pomembnih dogodkih, ki so se zgodili v Sloveniji in znotraj Jugoslavije. “Ni bil samo zraven, bil je dejavno udeležen in je sam pomagal k uresničitvi.” Kar se Ruplovih napovedi tiče, pa je Jambrek dejal, da je bil bolj verodostojen od drugih, ki so samo napovedovali in gledali, storili pa nič. “On je svoje napovedi tudi uresničil.”

Pravnik dr. Peter Jambrek (foto: Nova24tv)

Železna zavesa in žametna revolucija
Jambrek je še razložil, da knjiga obravnava neko obdobje med železno zaveso in žametno revolucijo, ki simbolizira, kaj so z avtorjem počeli konec osemdesetih let, ko so z orodjem in orožjem žameta poskušali nadvladati nasprotnika, ki je imel v roki železno orožje. “Vendar smo dejali, da se bomo nasprotnika lotevali z demokratičnimi sredstvi, in ne na enak način, kakršnega smo bili deležni,” je še dodal.

V čem je ta knjiga nekaj novega v primerjavi z njegovimi prejšnjimi deli?
Jambrek je v prostorih Slovenske matice še povedal, da so se od leta 1991 naprej ukvarjali s problemi slovenske tranzicije, ki se je zgodila po teh žametnih revolucijah in dvigu železne zavese, kar je prispodoba nekega zidu, ki preprečuje Slovencem, da bi pobegnili iz svoje države ali pa, da bi v državo na nenadzorovan način prihajali prišleki, ki niso imeli pogojev za naselitev. “Zdi se mi, da je ključni element novi razmislek, ki ga prinaša ta knjiga. Po toliko letih samostojne države se Slovenci sprašujemo, kaj je zdaj pred nami in ali smo zadovoljni z okoljem, v katerem živimo.” Pri tem je dodal, da o tem govori knjiga, ne da bi avtor izrecno želel to vprašanje zastaviti. “Namreč, nismo zadovoljni z bivanjem naroda znotraj Jugoslavije in tedanjega komunističnega imperija – Sovjetske zveze. Sprašujemo se, ali je iz tistega časa kaj uporabnega.” Jambrek je prav tako razložil, da smo se po vmesnem obdobju tranzicije povrnili spet v nek čas, neke kritičnosti, samostojnosti, informiranega konstruktivnega upora, tistega okolja, v katerem smo se znašli. “To krizo moramo pomagati nekako prebroditi, jo okrepiti, ne pa porušiti.”

Mag. Igor Senčar, veleposlanik (foto: Nova24tv)

Veleposlanik Igor Senčar pa je dejal, da gre za izjemno zanimivo, aktualno delo, ki je zaznamovano na površju z blagim humorjem, ironije, kakršne nismo navajeni od slovenskih avtorjev. “Napisano je z veliko zavzetostjo in zaskrbljenostjo. Temeljno vprašanje je, kaj je zgodovina in kdo jo ustvarja. Ali gre za brezosebni tok ali pa so tu subjekti, ki jo soustvarjajo in lahko pomembno vplivajo na njen tok.” Senčar je še povedal, da je Rupel pristaš zgodovine, ki jo soustvarjajo subjekti, ki imajo pred seboj nek cilj in poudaril, da je Rupel prepričan, da živimo v legitimizacijski krizi. Povedal je  še, da se Rupel sprašuje, kaj drži Evropsko unijo skupaj oziroma sodobno evropsko družbo. “Ugotovitve, da zgodovina vendarle ni nekaj vnaprej predvidljivega in da sledi nekim zakonitostim, govori o obdobju petindvajsetih let. Lahko pride do menjave generacij, kar privede do vprašanja, kje smo po 25 letih in kako trdna je podlaga, na kateri stojimo.”

Celo knjigo sicer preveva jasen občutek, da jo je pisal nekdo, ki zgodovine ni samo opazoval, ampak je bil njen jasen soustvarjalec. Prav tako je to izjemno relevantno delo, v smislu uporabnosti za nek poglobljeni politični razmislek. Avtor namreč vabi k oblikovanju nove slovenske politične strategije in oblikovanju tesnejših, globljih odnosih s srednjeevropskimi narodi. Vabljeni k branju!

I. K.

 • Coeus

  A ni to tisti ti, ki je prevec slaboten, da bi lahko odsluzil zaporno kazen… po drugi strani pa lahko igra kosarko?
  In tak model je mojster slovenske besede, ki je spisal “zgodovino iz prve roke”?

  Lepo vas prosim… verjetno je lepo pisal o Jansi pa mu zato delate reklamo :)

  • Ryuk

   HAHAHA Tale zgoraj je zamenjal Bavčarja z Ruplom. Bedak

   • Coeus

    Ups…. my bad… zajebal :)

 • vsemojebabe

  zgodovina iz prve roke je vedno prilagojena možganom, ki jo pišejo.

 • montyamp

  Rupel in Peterle sta podrepnika tranzicijske prevare , oba ne moreta živeti brez žvepienega . Zgleda da ima tudi halbmadžarski murgelzvergl zelo rad izdajalske oportuniste , polne sanjaštva katerega lahko gojijo za pokraden denar , ki bi ubogemu narodu še kako prav prišel .
  Komunistični murglofašizem si je vzgojil tapravo nasledstvo , pišejo knjige zase , saj takšno branje sproducirano od sluzastih razvajencev kliče pri človeku ki mora za svoj denar DELATI , tazadnji obrok nazaj na svetlobo .

 • Demonkrat

  Pravočasno smo izvozili možgane.Zdaj imamo samo volilno telo

 • Viktorh

  Bravo Dimitrij.
  Zgodovina se mora beleži.
  Sedaj imajo vsi možnost potrditi ali ovreči napisano.

  Po vojni se je pisala laž, ne zgodovina, nihče ni smel povedati svoje resnica, niti namigniti ne.

  Ne pozabite, še leta 1989 je udba na skrivaj stražila mesta pobojev in preprečevala dostop. Še sveče nisi smel prižgati na mestu zločina.

 • janez zorman

  Na žalost tudi spoštovani dr. Rupel spada med ptice selivke oz. med “prave demokrate”, saj je zamenjal že najmanj 4 stranke in kar nekaj šefov vlad. Da ni prav daleč od Spomenke in sličnih Novorevijašev, je pokazal tudi pred dnevi, ko mu je zadnji vodja Komunistične partije Slovenije in obenem tudi UDBE, častil kosilo na Brezovici. Lahko, da je Milančka zanimala vloga v Dimitrijevi prozi in ga je malo pobaral; če ga je Dimitrij opisal tako lepo kot “udbo zgodovinar” Repe.

  • moon

   Cuden tic, ja…
   Ne vem pa zakaj na Novi ne objavite se druge platnice in par njegovih besed:
   “Kaj želi s tem sporočiti, se sprašuje Rupel. Najprej, da je bil Tito univerzalni voditelj in vsesplošna referenca za vse dogajanje v državi. Glasbeniki so ga imeli za klavirjem, kovinostrugarji za stružnico, mehaniki za volanom … 
   Rupel prihaja iz glasbene rodbine in je opazoval, kako njegov oče na klavirju spremlja drugega glasbenika. »Spremljava J. B. Tita je še vedno spremljava našega življenja. Še danes se ukvarjamo z njim, še vedno nas spremlja”.

  • Anthon

   O sancta simplicitas, si sicer stalni komentator Zarje?

 • Iza Demos

  Piše tudi kaj o Metkinih metlah?

 • tasilo

  “Gre tako rekoč za “zgodovino iz prve roke”, za (samo)kritično poročilo o dosežkih/težavah slovenske nacionalne in zunanje politike.”

  Khm … potem pa gotovo tudi samokritično piše o zgodovinskem “dosežku”, kako in koliko je njegova žena Metka državnega denarja zapravila za metle … khm …

  • tohuvabohu

   Metle so koristna in potrebna reč. Zato ne gre za zapravljanje!

   • RATATA

    Investicija pa tudi ni.
    Potrošna roba… za pozabit ……. in občasno za naprej metat, če ti prav pride.

    • Nata

     Predvsem to zadnje. . .

 • garfi

  Rupel je bil šokiran ko cerkvena revija družina ni želela objaviti majniške deklaracije 1989
  Podpisniki te listine izjavljamo in sporočamo:
  1.da hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda;
  2.kot suverena država bomo samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope;
  3.glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost je slovenska država lahko utemeljena le na:
  spoštovanju človekovih pravic in svoboščin,
  demokraciji, ki vključuje politični pluralizem,
  družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

 • Osti jarej

  še ena zelo pomembna informacija o referendumu proti 2. tiru in podlosti akterjev. Najprej spet ponovimo – 2. tir potrebujemo a ne za žepe eltie in sedanje vlade. Ko smo včeraj prenesel informacijo o podpori za podpis referenduma s strani SDS in kaj to pomeni, pa je danes še popolnejša informacija, kakšen je resnični namen te prevare. V časniku Delo si preberite obisk Orbana pri Janši in, če vam še ne bo jasno, potem nimamo več kaj iskati v lastni deželi.

  V soboto ima SDS svoj kongres v Mariboru, ki pa ga bo obiskal tudi Orban. So ga hoteli imeti v času koncerta Thompsona, pa se je malce zalomilo. A nič hudega, tema je itak zgolj vloga Madžarske po uspešnem referendumu. Padel bo Cerar, kar ni nič hudega, prišel bo Janša in z Madžarskim denarjem zgradil pol cenejši 2. tir, ga pa takoj podaril Orbanu in ves luški promet bo šel skozi madžarski žep. Le kje zdaj zagovorniki tega referenduma v rokah SDS še najdete upravičenost? Le zakaj hudiča se ne združimo in gremo v Vladno palačo, jo zavzamemo dokler ni preklicana vsa dosedanja prevarantska dejavnost in zgradimo 2. tir na način, ki je razumen, sprejemljiv in predvsem izvedljiv, brez milijarde in Madžarov? Kot sem pred dobro uro napisal – izjemen način za divide et impera, deli in vladaj. Ljudje pač nočejo razumeti, da je tudi 2. tir, ne glede na obliko in izvedbo postopka, zgolj umazana gledališka predstava povsem v sožitju s prepovedanim koncertom v Mariboru./publishwall B.Ž./

  • radames

   Avtoceste, Stožice, TEŠ-6, 2. tir, Magna, Tomos, NLB…
   Vse to (v veliki meri preplačano, oplenjeno) plačujemo davkoplačevalci. Referendum MORA BIT. TA VLADA MORA ODLETET!!!! Če ne drugače, jo mo vrgli s protesti. Pust Janšo. Ta vlada je najbolj mafijska od vseh vlad do zdaj.
   Orban-Janša. Spin, fake news! Göbbels propaganda. Ali udbovska dezinformacija.

 • Osti jarej

  ..prodanci so nas prodali….že davno!!

 • Osti jarej
  • Nata

   Tole kar si pripela, je zanimivo, pa tudi zelo verjetno v našem času.
   Kaj pa knjiga g. Rupla, o kateri piše članek?

 • stajerc5

  On ni ne tic, ne mis! …in se veliko taksnih imamo, zato pa je, tako kot je!

 • Govekar

  A ni Rupel zgodovina iz prve roke?

 • tomaž muhič

  Dimitrij Rupel je mojster menjanja barv! Je bolj kameleonovski od kameleona!!!

  • Anthon

   Če jemlješ te stvari shematično, je res problem. Kdor pa se je z njim kdaj pogovarjal, ne misli tako. Pač ni strogo strankarski človek, ni ga treba dati v generalštab neke stranke, pa je.

   • tomaž muhič

    ja fino kne, sam utis pa daje da je.

 • princeska

  Glej, glej, diplomat in politik pa mojster slovenske besede; kateri od politikov že.
  Če računamo, da mora vsaka knjižnica kupiti en izvod, izkupiček od prodaje knjig hitro nanese zajeten kupček denarja.

  • Nata

   No, saj knjigo napisati tudi ni kar tako!
   Če se v knjižnici najde prav vse, zakaj se ne bi ta knjiga ?

   • princeska

    Sem kje napisala, da knjiga ne sme zaiti na knjižne police knjižnic ali knjigarn?
    Sem samo omenila, da je pisanje knjig lahko delo?

    Za tiste, ki ne znajo brati med vrsticami: pišem o tem, kako so si postlali slovenski politiki, Rupel ni edini, da naše knjižnice morajo odkupiti njihova dela; pa kakršnakoli le-ta že so.

    • Viktorh

     Čista laž.
     Knjižničar je samostojen pri tem kaj naroča v okviru razpoložljivih sredstev.
     Ker pa ve, v tem primeru zagotovo upravičeno, da se bo knjiga brala, jo bodo naročili in plačali.

    • Nata

     Ne, ne. . . si pa zelo cinično omenila denar, ki se hitro nabere.Zato moja pripomba.
     Vendar tole tvoje nadaljevanje samo potrjuje, da sem te kar pravilno razumela.
     Koliko knjig teh omenjenih politikov si pa prebrala?
     Spodaj ti je pa tudi Viktorh dobro odgovoril.

     • princeska

      Viktorja so z vseh forumov pregnali, ker je znan …
      Tu ga še nihče ne pozna, pa se lahko še nekaj časa repenči.
      Koliko takih knjig si pa ti prebrala?
      Jaz gledam Pričevanja.

     • Nata

      Ja, ja . . . . .jaz tudi gledam Pričevanja. . . . . pa intervjuje g. Možine.
      Prebrala sem pa veliko, ker me knjige zelo zanimajo
      Npr. Cukjati – Poti in stranpoti. . .
      Štrovs – Neme priče
      Jurič – V senci dedijeve hruškeOmerza – Orwellovo leto
      Kaloh – Od Nagodeta……
      Pa Nežmaha. . . . , Omerzo. . . . .
      še kaj? In kaj bo sedaj ??
      Kar pa se Viktorja tiče, pa že nekaj časa sodeluje na tem portalu.
      Ampak ti, ti si bolj nova…..

     • MEFISTO

      Da se ne boste čudili, tale “princeska” je v resnici 70 letni dedec iz zahojenega dela Gorenjske.

      Iz istega gnezda je kot Osti jarej.

     • Viktorh

      No, no, ti usrane, ki se skupaj s svojimi prasci namaka v mlakuži za svinjakom, se najprej dobro skopaj, potem pa prosi za besedo. Mihael, preveč smrdi, da te ne bi prepoznal, govedo kosovsko.

 • Nata

  ” Avtor pa razpravlja o času pred osamosvojitvijo, ko so bili Slovenci
  “kulturni problem” in “narodno vprašanje”, in o najnovejši krizi
  “upravičenosti poznega socializma”. . … . . .

  Prav gotovo g. Rupel o tem času veliko ve. Saj je bil vedno zraven. Kdo in kdaj je napravil kakšno napako, bomo presodili, ko knjigo preberemo, ali ne?
  Mislim, da Rupel zelo dobro piše, pa tudi veliko ve.
  Nekomu je všeč. drugemu ne , vendar dejstva ostajajo.Čeprav je danes, ko si vse skupaj prisvajajo ljudje, ki niso prav nič pripomogli Sloveniji v najtežjih časih, nas je vseeno še nekaj, ki se spominjamo.
  Pustite tiste.. . . . . . . . kameleone. . . . .ne tič ne miš. . . . . . .prodanci. . . . . .pa metle. . . . . . . . !!
  Pa, kje živite ljudje ? Prav vsakemu v naši državi lahko kaj ” najdete ” , če le želite, ali ne ??
  Kako pa to poveste, je že druga stvar !!
  Veselim se , da bom lahko prebrala to knjigo. .. . . . seveda iz knjižnice.

 • radames

  Rupel – slovenski zunanji minister
  Erjavec – slovenski zunanji minister

  Ne gre! Ob tej primerjavi nekaj ne gre. Erjavec izpade klovn.

  • MEFISTO

   Erjavec ne samo izpade klovn, on je klovn.

   Slovenski upokojenci pa bedaki, ker ga še edini volijo.

   • traktor

    Pozabil si še omeniti, da je Desus cirkus. Karl ima v njem glavno točko. Zajebava Slovence.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!