Evropo in tudi naše kraje zajel polarni mraz

Foto: epa

Pogled na temperature po Evropi razkriva neverjetne številke, ki so padle do -50 na severozahodu Rusije in severu Skandinavije. Na območju Baltika in Belorusije pa so bile temperature med -20 in -40 stopinj Celzija. 

Zračne mase polarnega zraka so že dosegle osrednjo Evropo in Balkan, prav tako pa bodo temperature globoko pod ničlo v Sloveniji. V notranjosti države in tudi na Primorskem v krajih brez burje, kot je Goriška, se vse do nedelje temperature ves dan ne bodo dvignile nad ledišče. Jutranje temperature bodo bodo večinoma pod -10 stopinj Celzija. Občutek mraza bo do -20 stopinj Celzija.

V sredogorju in visokogorju bodo vremenske razmere zaradi izrazitejšega občutka mraza ekstremne. Temperature se bodo gibale od -15 do -22 stopinj Celzija, občutek mraza pa bo od -30 do -38 stopinj Celzija.

Vremenska slike Evrope

Vremenska slike Evrope

Hladen val zajel tudi sosednjo Hrvaško in Bosno
Mraz je zajel jugovzhod celine, močan veter in sneg ovirata promet na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter v Makedoniji. Jutro je bilo povsod mrzlo s temperaturami globoko pod ničlo. Na Bjelašnici v BiH so namerili -22 stopinj Celzija, na Velebitu in na Biokovu na Hrvaškem pa -17 stopinj.

Zimski rekord v Švici in Nemčiji
Sibirski mraz ni dosegel le Rusije, ampak so ga začutili tudi v švicarski dolini La Brevine, ki je znana kot švicarska Sibirija. Tu so danes izmerili skoraj -30 stopinj Celzija. Najhladneje pa je bilo v La Brevine 12. januarja 1987, ko so izmerili -41,8 stopinje.

V Nemčiji so danes izmerili najnižje temperature letošnje zime. Najhladneje je bilo na Bavarskem, kjer so v kar nekaj mestih izmerili temperature, nižje od -20 stopinj Celzija, na najvišjem nemškem vrhu Zugspitze pa kar -26 stopinj.

M. P., STA

 • Vera

  To ni nič napram letom tam po 1960 , ko smo zmrzovali , čakajoč vsaj na vlak , toda ni ga bilo . Ceste so bile zaradi visokega snega neprevozne , toda vse smo prejemali,kot normalno . Danes pa zapade 2-5 cm , pa je že vik in krik . Zemlja mora biti pokrita s snegom , pa mraz mora biti , da uniči škodljivce na vrtovih in na njivah . Peš smo nekoč gazili tudi do 15 km v eno smer, po delu pa nazaj , toda nismo tako jamrali, kot nekateri danes , čeprav se do delovnega mesta pripeljejo z lastnim ali javnim prevozom .

 • Anton

  nič novega v dolini Šentforjanski vremenarji, zopet paničarjo

 • RATATA

  Kadarkoli do sedaj je bilo res hladno, me je v bistvu zeblo “ko prasca”. Že od kar se pa tole s temi muslimajzarji dogaja, me pa zanima, če tudi njih, kadar je res hladno, zebe “ko prasca” al kako drgač?

  • Franc Šink

   Zakaj ne “migrirajo”poleti?.Seveda je to njihova taktika, da se ljudem smilijo.Privoščim jim pa kljub temu ne.

   • RATATA

    V bistvu so pa pokvarjeni kvargli, zakaj vendar ne javijo svojim, ki še niso štartal od dol, da je tuki mrzl in naj ne hodjo.

 • tarantela

  Včasih smo imeli pravo zimo, sneg od novembra do konca februarja, mraz, da je škripalo pod nogami, ponoči je bilo slišati drevje, ko je pokalo od mraza. Česa takega že dolgo nismo imeli.

 • Franc Šink

  Kakšen polarni mraz Pa to je za ta čas povsem običajno.In zdravo!!

 • dob

  Meni je en prijatelj pravil, da je pri njih na vasi bilo eno zimo tako mrzlo, da so kure pokale in je perje frčalo.

 • samsara

  Samo, da se pri nas nastanjenim muslijem, toplo oblečenim, dobro nahranjenim, nastanjenim v toplem in suhem, kaj ne zgodi.
  Slovenski brezdomci, in obubožanci, ki živijo lačni, brez zdravstvenega zavarovanja v nezakurjenih prostorih in objektih, so za veleizdajalske levičarje nepomembni. Nekako drugorazredni, prosto po rdečemu sluzavcu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!