Evropska poslanka Romana Tomc: Migranti ne bodo rešili evropskih pokojninskih sistemov!

Evropska poslanka Romana Tomc.

Evropska družba se stara, kar za države Evropske unije pomeni številne izzive. Tudi za Slovenijo, za katero se zdi, da se resnosti demografskih sprememb še vedno ne zaveda. O prihodnjih demografskih izzivih, pokojninah in upokojevanju smo se za revijo Demokracija pogovarjali z evropsko poslanko Romano Tomc iz Slovenske demokratske stranke oziroma v Evropskem parlamentu članico Evropske ljudske stranke.

Vemo, da delež starejših iz leta v leto narašča tako na ravni Slovenije kot Evropske unije. Se evropska družba teh resnih in korenitih sprememb zaveda v zadostni meri? Merklova se je s povabilom Sircev že opekla, kaj ostane Evropi?
Najbrž pri tem ciljate na izjave, naj bi migranti iz Sirije reševali težave, ki jih imajo evropske države s svojimi pokojninskimi sistemi.

Tako je.
Ne bodo. Migranti in begunci so ta čas predvsem veliko breme, saj jih večina ne dela in tako nič ne prispeva v pokojninsko blagajno, ampak iz državnih sredstev prejemajo različne vrste socialnih pomoči. Evropa ne more in sme postati socialno-turistična destinacija.

Seveda se zavedamo, da se naše prebivalstvo stara in da je to resna grožnja, ki nas lahko pripelje do izjemno hudih posledic. Evropejci ali tisti, ki imamo tisočletne korenine v Evropi, imamo v povprečju precej manj otrok kot tisti, ki se v Evropo priseljujejo z drugih celin, zato bomo v generaciji ali dveh imeli popolnoma drugačno sliko prebivalstva. Glede na to, da ima Slovenija enega najslabših demografskih trendov v vsej Evropi, je ta grožnja za nas še večja.

Ukrepanje je torej nujno. Kako se države članice lotevajo reševanja demografskega izziva?
Različno, vendar prav vse države sprejemajo ukrepe, ki naj bi zagotovili dolgoročno stabilnost pokojninskih sistemov. Ti se med seboj precej razlikujejo, saj nimajo vsi takšnega sistema, kot ga imamo pri nas. Vse bolj pa prevladuje zavedanje, da se zaradi podaljševanja življenjske dobe podaljšuje tudi obveznost dela in da bo treba za varno starost več vlagati v tretji steber, v lastno zavarovanje za starost torej. Zelo nenavadno je, da Slovenci veliko več denarja namenimo zavarovanju svojih avtomobilov in nepremičnin kot zavarovanju sebe. Za zdravstvo še nekako poskrbimo, za starost pa le redko. Glede tega se zelo razlikujemo od skandinavskih držav, kjer za svojo starost skrbno varčujejo in jo zavarujejo veliko bolj kot svoje avtomobile.

Za katero državo bi rekli, da se je najbolje lotila problema starajoče se družbe in bi bila lahko vzorčni primer za reševanje problematike tudi v naši državi?
Ne moremo izbrati ene same, niti enega recepta. V veliko boljšem položaju so tiste države, kjer imajo polno zaposlenost in kjer imajo odgovorne vlade, ki ne odrivajo teh problemov, ampak se z njimi premišljeno spoprimejo. Kot enega pozitivnih primerov lahko izpostavimo Finsko, ki je v samo sedmih letih za več kot 15 odstotkov povečala stopnjo delovno aktivnih starejših oseb. Nujnosti sprememb so se zavedeli, ko je začelo naraščati število starejših brezposelnih, prav tako pa so prepoznali pasti zgodnjega upokojevanja. Reševanja demografskega vprašanja so se lotili že v 90. letih. Z uvedbo fleksibilnih starosti upokojevanja, kombiniranih upokojitev z zmanjšanim obsegom aktivnosti in številnih nacionalnih programov politike aktivnega staranja so starejšim omogočili, da ostanejo aktivni, a v zmanjšanem obsegu. Podobno bi morali storiti tudi v Sloveniji.

Ima tudi Evropska unija pripravljene jasne smernice, ki bodo članicam morda pomagale pri sistemskem urejanju tega vprašanja?
Področje socialne politike in s tem tudi izziv aktivnega staranja prebivalstva je v pristojnosti posamezne države članice. EU se načeloma ne vtika v to, kakšen pokojninski sistem bodo imele posamezne države, obstajajo pa smernice in priporočila. Teh je glede na aktualnost problematike čedalje več. Pomembno vprašanje v odnosu med EU kot institucijo in članicami je, v kolikšni meri se lahko EU vmešava v urejanje področij, če jih hkrati tudi ne financira. Kako lahko evropski predpis določi, kakšne naj bodo pokojnine, če je ekonomska sposobnost držav zelo različna. V Sloveniji si ne moremo privoščiti takšnih pokojnin, kot jih imajo npr. v Avstriji. Dokler bo tako, da bodo za pokojninsko blagajno morale skrbeti države same, ne moremo pričakovati zavezujočih predpisov.

Pred nekaj tedni je izšlo poročilo Evropske komisije o stanju v državah članicah. Kaj ugotavlja za Slovenijo?
Na prvi pogled deluje poročilo izjemno pozitivno. Nimamo več makroekonomskih neravnotežij, gospodarska rast je visoka, prav tako zaposlenost. Spodbudno, ampak zasluge za to si lahko pripiše le gospodarstvo. Vlada s svojimi ukrepi nima pri tem nič, čeprav se vztrajno hvali z rezultati, ki niso posledica njenih ukrepov. Kar bi nas moralo ob tem skrbeti, je ugotovitev Evropske komisije o odsotnosti ključnih reform za vzdržnost javnih financ. To pomeni, da mora Slovenija nujno izvesti reformo pokojninskega in zdravstvenega sistema ter sprejeti zakon o dolgotrajni oskrbi, na katerega čakamo že več kot 25 let. Seveda to ni vse. V desetletju nesposobnih vlad, ki niso znale sprejeti ukrepov, ki bi nas izvlekli iz krize, je bila izgubljena tudi priložnost za nujne spremembe v vseh naših podsistemih − od pokojninskega, zdravstvenega, šolskega, davčnega in vseh drugih.

Leta 2010 smo imeli v Sloveniji 16,5 odstotka starejših, v letu 2017 že 18,9 odstotka. Imate občutek, da naša država sploh sledi demografskim spremembam in staranju družbe?
Seveda. Nujno potrebujemo pokojninsko reformo, reformo trga dela in zdravstveno reformo. Seveda tudi sistem dolgotrajne oskrbe, ki ga obljubljajo že 10 let. Nič od tega vlada v odhajanju ni naredila. Nič. Imamo pa nekaj novih analiz, celo Belo knjigo o pokojninski reformi, obljube, zapisane v nacionalnem reformnem programu, in kup drugih papirjev. Veliko denarja je bilo vrženega proč, prepotrebnih rešitev ni. Rezultat tega je tudi ta, da ogromno mladih zaradi negotove prihodnosti odhaja v tujino, kjer je priložnosti zaradi prilagodljivega trga dela več, ponudba bolj raznolika in plače boljše. Soočamo se z begom možganov, pa to nikogar ne skrbi. To pove ogromno o viziji razvoja naše države.

Kako pa je z demografskim skladom? Lahko ta prinese več stabilnosti v pokojninski sistem?
Seveda, saj prav zato smo predvideli njegovo ustanovitev in delovanje že v pokojninskem zakonu, ki je začel veljati leta 2012. Žal tisti, ki so kasneje prevzeli vodenje države, niso bili sposobni teh idej spraviti v življenje. Tik pred koncem mandata je DeSUS s solo akcijo predlagal ustanovitev demografskega sklada, vendar ob takih nesoglasjih v koaliciji seveda ni mogoče pričakovati realizacije. Posebej zato ne, ker je bilo na daleč vidno, da je najpomembnejše vprašanje, okoli katerega so se vrtele razprave, vprašanje, kdo bo upravljal sklad. Kako se bodo torej delili stolčki. To pokaže vso resnost koalicije.

Kaj pa dolgotrajna oskrba? O tem zakonu se tudi že dolgo govori.
Ja, že celo desetletje. Slovenija je ena redkih držav članic EU, ki dolgotrajne oskrbe nima sistemsko urejene. Veliko bi se lahko naučili iz različnih primerov dobrih praks. Jasno je, da bo za to treba zagotoviti finančna sredstva. Ker gre za področje, ki je vpeto tako v pokojninsko kot v zdravstveno področje, je treba rešitev iskati tu vmes. Prav tako financiranje. Očitno pa je to pretežak zalogaj. Nezmožnost politične odločitve povzroča veliko socialno škodo vsem pomoči potrebnim.

Bo to izziv za prihodnjo slovensko vlado?
Eden od mnogih.

Cerar je odstopil. Kako komentirate njegov odstop?
Odstop je po mojem mnenju pričakovan, vlada ni izpolnila nobenih obljub, še več, slovenskim državljanom je naredila veliko škode. Dogodki zadnjega tedna predstavljajo sliko celotnega mandata, zdi pa se mi skrajno neokusno sprenevedanje in zahrbtnost koalicijskih partnerjev, saj kot člani vlade nosijo vso odgovornost za stanje v državi. Glede na to, da vlada nima polnih pooblastil, me predvsem skrbi nadaljevanje procesa prodaje NLB, o čemer sva se pogovarjali tudi s komisarko Vestagerjevo.

Zdi se, da bo morala politika narediti kar odločne korake, na drugi strani pa bo najverjetneje treba spremeniti miselnost in sprejeti aktivnost v vseh življenjskih obdobjih …
Res je, veliko Slovencev še vedno živi v prepričanju, da se bodo po 40 letih dela za nedoločen čas pri 65 letih upokojili in uživali v pokojnini, ki jim bo omogočala dostojno preživetje. Ljudje živimo dlje, zato je povsem logično, da bomo morali ostati tudi dlje časa aktivni, tega se morajo zavedati tako delavci kot delodajalci. Spreminja se trg dela, atipičnih oblik zaposlitve je vedno več. Struktura prebivalstva se spreminja, zdajšnji sistem financiranja je bil uspešen v času, ko je bilo razmerje med zaposlenimi in upokojenci 1:7. Danes je to razmerje le še 1:1,37. Skoraj vsak zaposleni torej vzdržuje enega upokojenca. Izračun se na koncu dneva enostavno ne bo izšel, ne glede na obljube, s katerimi zavajajo nekateri. Izredno pomembno je, da poskrbimo za zdravje in aktivnost tudi v tretjem življenjskem obdobju.

Kaj pa delavci, ki so desetletja opravljali težka fizična dela? Bi morali imeti drugačne pogoje pri upokojevanju?
Jasno je, da je treba prilagoditi delovna mesta. Ni mogoče pričakovati, da bodo starejši ljudje opravljali dela, ki jih zaradi zmanjšanja fizične moči preprosto ne zmorejo. Vendar to ni nemogoče. Nemogoče se zdi samo ob sedanji miselnosti in rigidnosti trga dela.

Predvsem žgoč je socialni in ekonomski status starejših, ki so razočarani nad dejstvom, da so leta in leta garali, na starost pa životarijo. Kako se spopasti s to težavo?
Res je, nedopustno je, da ljudje, ki so 40 let pošteno delali in plačevali prispevke, na koncu ne dobijo niti tolikšne pokojnine, da bi jim omogočila dostojno preživetje. Največ revščine v Sloveniji je med starejšimi ženskami. Mnogo je zgodb o upokojencih, ki prejemajo prenizko pokojnino, da bi si privoščili topel dnevni obrok ali ogrevanje v hladnejših mesecih.

Na drugi stani pa na dan prihajajo informacije, kako je slovenski denar odtekel v davčne oaze in se izgubljal v milijonskih, nikoli vrnjenih kreditih.

Že pred časom sem se pogovarjala z gospodom, ki mora za partnerko v domski oskrbi doplačevati vrtoglavih 700 evrov. Zaskrbljuje tudi podatek, da imajo starejši v povprečju kar za 280 evrov prenizek dohodek, da bi si lahko sami plačevali bivanje in oskrbo v domu starejših. Kaj je v slovenskemu sistemu narobe, da ne more zagotoviti človeku socialne varnosti na starost?
Dobro vem, kako se oblikujejo cene v domovih za starejše. Lahko rečem, da so glede na dejanske stroške, ki nastajajo pri njihovem poslovanju, te cene dokaj realne. Žalostno pri tem pa je, da so pokojnine tako nizke, da pogosto ne zadostujejo za njihovo pokritje in morajo oskrbnino doplačevati svojci ali občina. Na to bi morali spomniti vlado in ministrico Anjo Kopač Mrak, ki se hvalijo s socialno državo.

Domovi za starejše so seveda potrebni, vendar gredo trendi oskrbe starejših v drugo smer. Predvsem v čim daljše ostajanje doma s primerno oskrbo na domu. Prihodnost oskrbe starejših je treba graditi na tem. Tudi pri nas se počasi uveljavlja ta pristop, vendar smo še zelo daleč.

Kakšne pogoje pri upokojevanja imajo druge evropske države?
Zelo različne. Obstajajo tudi različni pokojninski sistemi. Pri nas imamo tako imenovani sistem pay as you go, kjer aktivni zavarovanci plačujejo prispevke, ki se uporabijo za pokojnine tistih, ki so že upokojeni. Obstajajo tudi drugačni sistemi, zato je zelo težko primerjati pogoje upokojevanja. Če sistem temelji na zavarovalnem principu, potem oseba v času upokojitve prejema pokojnino iz sredstev, ki jih je sama vplačala. Kolikor privarčuješ, takšno pokojnino lahko imaš. Dejstvo pa je, da se leta, pri katerih se človek upokoji, zvišujejo. Temu se ni mogoče izogniti v nobenem sistemu.

Ravno pokojnine bodo verjetno znova predvolilna tema, položaj upokojencev pa je ob vseh obljubah vse slabši. V času vlade Janeza Janše, leta 2005, so pokojnine začele rasti skladno z rastjo plač. Poznejše vlade pa so usklajevanje znižale na minimalne zneske. Je čas, da se komu pokaže rdeči karton?
Glede na to, da imamo več kot 600.000 ljudi, ki prejemajo pokojnino, ni presenetljivo, da so pokojnine pred volitvami vedno znova zelo aktualna tema. Usklajevanje pokojnin je vedno predmet pogajanj, saj ni mogoče preprosto določiti, ali je bolj prav, da se pokojnine usklajujejo s plačami ali s cenami. Prav tako ni enoznačnega odgovora na to, kaj se bolj splača. Vendar je po moji oceni bolj kot usklajevanje pokojnin pomembno, da se pokojnine že ob prvi odmeri določijo v višini, ki je pošten odsev vplačanih prispevkov.

Rdeči karton najbrž zaslužijo tisti, ki niso naredili nič, da bi bilo bolje, in tisti, katerih največji dosežek je izdelava strategije, analize ali bele knjige. Ve se, kdo so to, ta čas sestavljajo vladajočo koalicijo.

Zakaj so pokojnine vedno prostor za manipulacije?
Odgovor je preprost. Upokojenci odhajajo na volitve v večjem številu kot mladi. Poleg Hrvaške smo edina država v EU, ki ima v parlamentu stranko upokojencev, nima pa stranke mladih. Kljub manipulacijam in praznim obljubam upokojenci očitno hitro pozabijo na predvolilne obljube. Vedno znova volijo stranko upokojencev, saj imajo tako občutek, da je njihov glas zastopan. Stanje je zares alarmantno, saj vlada, ki odhaja, pa tudi tista pred njo nista naredili nič, da bi izboljšali položaj upokojencev. Leta 2008 je povprečna neto starostna pokojnina znašala 603,72 evra, deset let kasneje, leta 2018, pa 620,25 evra. V celem desetletju so se pokojnine zvišale za borih 16,53 evra. Naslednja vlada mora poiskati realne rešitve, take, ki bodo za 40 let poštenega dela in plačevanja prispevkov zagotovile dostojno pokojnino. Ne potrebujemo lažnih obljub o 1.000 evrih pokojnine in tudi novih analiz, belih knjig in raziskav. Teorije imamo dovolj, samo ukrepati je treba.

Pravite, da je treba razloge za nizke pokojnine in plače iskati tudi v aferah z NLB in podobnimi državnimi podjetji. Imajo vse te afere vpliv na naš vsakdanjik?
Seveda, iz NLB in drugih podjetij v državni lasti odteka ogromno denarja, ki bi ga lahko porabili drugje. Recimo v zdravstvu, za reševanje vprašanja oskrbe starejših, višanje minimalnih plač, pokojnin in tako dalje.

Naj povem bolj konkretno. Če moramo dokapitalizirati NLB, to pomeni, da gredo milijoni evrov v banke. Če bomo za drugi tir plačali 1,2 milijarde namesto 700 milijonov, to pomeni, da smo porabili za tri leta letnega dodatka za upokojence. Vsaka afera stane. Ne gre le za to, da eni neupravičeno bogatijo, gre tudi za to, da zaradi njih zmanjka na drugi strani.

Velikokrat se nam zdi, da je Slovenija država, kjer so zamrle vrednote, vsak dela v svojo korist, institucije ne delujejo. Kako je videti naša država, ko jo gledate iz Bruslja? Se lahko rešimo iz zank preteklosti?
V primerjavi z drugimi evropskimi državami je v Sloveniji premalo čutiti pripadnost, razumevanje in ponos. Najverjetneje je to posledica stanja duha naše države. Slovenci imamo zares lepo državo in smo kot narod zelo pridni, zato ne razumem, zakaj nam gre na nekaterih področjih slabše in zakaj zaostajamo. Ogromno je priložnosti za izboljšave. Samo miselnost v svojih glavah moramo obrniti, pomesti s škodljivci sistema in pijavkami javnega denarja ter na čelo države postaviti sposobne menedžerje, ki vedo, kam Slovenija želi. Le tako bomo lahko znova uspešna demokratična država.

Maruša Opeka, Demokracija

 • Tweety Bird

  Urška: Kakšni so tvoji načrti za Veliko noč?

  Janez: Isti kot Jezusovi.

  Urška: Kako to misliš?

  Janez: Izginil bom v petek in se pojavil v ponedeljek !

  ​Urška: Če to narediš, bom pa jaz kot devica Marija.

  Janez: A to je?

  Urška: Pojavila se bom noseča, brez da se me boš dotaknil.

  VESELO PISANKO VAM ŽELIVA FOGLOF TUNEK IN TWEETY BIRD :)

  • Franc Šink

   Izgine Tunek, se vrne čez tri dni in koza Julika je breja.Brez da je bil v štali.

  • Nekaj podobnega se norčuj iz muslimanov, če si upaš – Bednik, da ti bodo glavo podstavili.
   Da se ne moreš zdržat niti danes od tvojih traparij, ko je tako velik praznik – res si revež – fuj !

   • Tweety Bird

    Veselo pisanko in “trdi hren” ti želim :)

   • Tweety Bird

    Čuj martica, če pustimo politično in ideološko zlorabo vere, ki smo ji priča v vsakdanjosti (npr. islamski fundamentalisti ali zloraba katoliške vere med desničarji), je vsaka vera marsikomu tudi upanje, tolažba, neke vrste psihoterapija in tudi smernica za moralno delovanje. Tako, da se ne norčujte iz tiste komponente vere, ki posamezniku nekaj pomeni. Kdor praznuje mu želim lep praznik.

    PS: Kakšen nedolžen vic na račun vas desnosučnih pa nič ne škodi :)

  • Frank Novak

   ne zajebavaj kristjanov. Krscanstvo je osnova nase druzbe, tudi nas potomcev komunistov.
   VESELE VELIKONOCNE PRAZNIKE ZELIM VSEM.

   • Goran Hvala

    Kak osnova nase druzbe??..kaj res ne znate normalno zvet brez da fantazirate o nekih dzisusih?..zraven se seveda zgrazate ker na drugi stran sveta nekdo veruje v druzga dzizusa…tak da res ne stekam teh vasih futk…ti verjem v kar hoces ni pa treba tega naprej metat ker nismo vsi verni fanatiki..to da ne delam traparij pa ne ubijam vsakega ki ga srecam in ne okradem vsega kar vidim ne potrebujem boga da mi to pove…je dost sam da pomislim kak bi se jest pocutil v njegovi kozi..bi reku kolkr tolk zdrava pamet..ne pa dzizus…

    • Frank Novak

     Ves nas nacin razmisljanja temelji na Krscanstvu. Brez Krscanstva, Renesanse in Restavracije ne bi bili to kar smo.
     BTW, tudi jaz nisem veren, niti krscen, potomec komunistov, vendar razmisljam tako kot Evropejec, ne kot nekdo iz Saudske Arabije.
     ZAKAJ: ZARADI KRSCANSTVA.

     • Goran Hvala

      No to itak da so nam ze 2000let nazaj zacel prat glave…ne verjamem pa da pred tem niso znal zvet…in lovit kaj je prav in kaj ne..delas kar delas predvsem zarad zakonov…pa kazni…ce tega nebi blo bi zvev se zmeri 2000let nazaj…sej kazni so ble hujse takrat sam ce so te dobil…danes ce je volja pa dobijo vsakega..tak da se bolj po temu orjentira nase razmisljanje…ne pa po dzizusu…

     • Frank Novak

      In kje, in kdaj, ljudem niso prali glav?
      Vsaka druzba je sestavljena tako da nekdo na vrhu vlada in zivi na racun raje. V zameno za izkoriscanje dobi raja pravico do sanj.
      TI PAMETNJAKOVIC PA POVEJ KJE JE TO BILO DRUGACE? Mogoce v komunizmu, ali danes v ZDA?

  • Frank Novak

   Ce si iz Clevelanda, mogoce Ves kako kaj zivita dvojcka Skok?

   • Dragan Krstič

    H.H.Holmes alias Frank Novak. Glede dvojčkov Skok ti Tweety ne bo odgovoril preko tega portala. Pošlji mu mail na hotel Adria Ankaran, za gospoda Toneta Peinkiherja. Pa še veliko skupnega imata zagotovo, bosta tekmovala kdo bolj sovraži JJ

    • Frank Novak

     Od kdaj jaz sovrazim JJ?
     Je pa res da mislim da bi SDS bila veliko bolj uspesna ce bi on sel v ozadje, v ospredje pa Romana Tomc.
     Med obema je ogromna razlika, delno zato ker je JJ samo obramboslovec, Tomceva pa ekonomistka. Pa se razlika v znacaju.
     JJ je preje rinil v Titovo rit in bil kasneje razocaran. Gospe Tomc sicer ne poznam osebno vendar imam obcutek, da zaradi svoje razumskosti, ni lezla v rit prejsnjemu sistemu.
     SOVRASTVO JE NAMREC SLAB ZAVEZNIK. JJ NAJ KAR OSTANE V SDS, VENDAR NAJ GRE V OZADJE. CAS JE ZA NOVE OBRAZE KI NISO OBREMENJENI Z CUSTVI. GOSPA TOMC JE ENA TEH LJUDI.

 • Franc Šink

  Tisti ki so najbolj verjeli komunizmu so danes največji reveži.Tu ne mislim na “prvorazredne”

 • Frank Novak

  Gospo Tomc ze dalj casa obcudujem. Pozna se ji da je ekonomistka prav tako kot jaz.
  Ne presteva kosti (kot Jansa) temvec brez custev razmislja z razumom ter kuje realisticne nacrte za prihodnjost.

  Pri nas v ZDA je priblizno 1/3 dohodka upokojenih pokritega z slicnim sistemom kot v SLO : social security. Preostali 2/3 pa si upokojenec placa sam. Gre za pokojninske sklade kot 401K, 403B, 457 ki jih ustanovi delodajalec ali pa IRA ki si ga ustanovi delavec sam.

  Zal vecino denarja iz teh skladov ukrade financna industrija, to pa zato ker poprecen American ve izredno malo o financah. V ZDA financna industrija namrec skrbno cuva svoje “skrivnosti” ki bi se dale enostavno nauciti v dveh mesecih ali se manj. Poprecen American o tem ve bore malo, tako da ga moji kolegi enostavno ropajo v imenu “svobode”.

  Ko se bom upokojil bi z veseljem sodeloval z vlado pod okriljem SDS, seveda ce bi jo vodila gospa Tomc. Sam sicer izhajam iz komunisticne druzine, vendar to ni ovira ker pac razmisljam razumsko in ne custveno. Res je da imam na Josipa Broza lepe spomine. Tako kot vsi ostali uspesni ljudje svoje zivljenje vidim v pozitivni luci in ne krivim nikogar ce mi kaj spodleti. Pozna se mi da sem ze 4 desetleja uspesen poslovnez v ZDA. Vecino casa preziviva z zeno v Miamiju, nekaj tudi v Londonu, UK.

  Gospa Tomc, veliko srece in vesele Velikonocne praznike vam zeli Frank Novak aka Valter BraniSlav, potomec druzine Kardelj Macek.

 • Tweety Bird

  Romana Tomc je edina ki lahko reši SDS…sam pod pogojem, da gre Janša nazaj na Dob in odsluži svojo kazen. Kajti ne pozabite, bil je trgovec s smrtjo (orožje ubija, mar ne?), in to je zločin nad človeštvom. Romana Tomc je edina, ki bi lahko prepričala nekatere neopredeljene volivce, da volijo SDS :)

  • Roman Eržen

   ti si bil verjetno na drugi strani ali naši in streljal s fračo

   • Tweety Bird

    Jaz ne… je pa se moj Tunek boril v TO…na mejnem prehodu Gruškovje. Pa nima statusa vojnega veterana…kot Krkovičev sin.

  • Frank Novak

   TOCNO TAKO. JAZ SEM NEOPREDELJEN VENDAR
   1) NOCEM VOLITI ZA SDS KJER BODO VLADALI TIPI ALA JANSA (LUZERJI KI NISO DOSEGLI SKORAJ NIC IN NA TO REAGIRAJO S STETJEM KOSTI)
   2) NOCEM VOLITI LEVIH KI IGRAJO “HUMANOST” DO MUSLIMANOV KI NAS SOVRAZIJO.

   • Frank Novak

    SICER PA JE NOROST PREPRICEVAT PREPRICANE… HARD CORE JANSHA SUPPORTERS WILL VOTE SDS ANYWAY.
    THE KEY TO SUCCESS ARE WE IN-BETWEEN. HOWEVER, SDS, REPELS US WITH INFANTILE BEHAVIOR… TOMC IS MORE ADULT THAN JANSHA…

   • Dragan Krstič

    Muslimani najbolj sovražijo levake ,že zato ker so ateisti levaki jih pa obožujejo Če prav razumem je edina sprejemljiva stranka zate na levici Desus pa še ta se zavzema za muslimane
    s priznanjem Palestine.

    • Frank Novak

     Jaz sem liberanel socialno. Pac ze 40 let v ZDA. Tudi veren nisem, sem pa kulturno kristjan, drzim se vecine 10 zapovedi.
     Levica se mi upira ker k nam vabi muslimane. Desni pa pljuvajo po vseh.
     Levica zivi v iluzijah da oni pomagajo nekomu, desnicarji pa igraje kalimere in zivijo v preteklosti.
     ZA KOGA VOLITI JE SEDAJ VPRASANJE.
     KDO BO SLOVENSKI TRUMP ALI ORBAN?

  • Frank Novak

   Ni nujno da gre na Dob. Samo nekaj v ozadje naj odide… Dost ga imamo vsi mi ki bi radi ziveli v prihodnjosti.

 • Morala

  Izpraznili bodo socialno blagajno…na račun migrantov iz BV in Afrike tudi Nemcem ne gre več tako dobro!!!

  • Frank Novak

   JA NOROST NA KVADRAT. TAKIH NORIJ NISTA POCELA NITI MOJA STRICKA EDO IN IVAN.

 • Zgornji

  SAMO ŠE BOLJ BODO OBREMENILI VSESKUPAJ, VSE DO UNIČENJA KAKRŠNEGA IMAJO TAM OD KODER SO SE PRIVLEKLI !!! ! !!!

 • Borut Stari

  Ni treba enačiti pokojninski sistem s sistemom socialne pomoči. Za svoje pokojnine smo upokojenci vplačevali celotno zakonom predpisano delovno dobo. Zato mi ne prodajati floskule, da mora sedaj negdo delati za naše pokojnine. Problem pokojninske blagajne je v njenem zlorabljanju in plenjenju. V resnici se iz nje 73 let napajajo izbranci iz vrst komunistične oligarhije. Dokazano je, da socializem ne deluje brez tujega denarja.

  • Frank Novak

   SOCIALIZEM DELUJE SUPER ZA LEVICARSKO ELITO. SEVEDA LE DO TISTEGA DNE KO DELAVNO LJUDSTVO PODPIRA TA SISTEM.

   Levica ni sposobna produkcije. Ni sposobna ustanavljanja podjetij, kreiranja izumov ipd.

   Poslanstvo levice je da si pridobi oblast v “borbi” za izkoriscanega cloveka.

   Tako je v vzhodni Evropi prisel na obast Komunizem, ki bi brez Nacistov ostal za mejami Sovjetske Zveze.

   Danes Nacistov ki ogrozajo Slovanov ni vec, zato rabi Levica novo foro.

   Nasla je nove “ponizane in razzaljene” da se bo borila v njihovem imenu (za lastno oblast seveda). Ti “novi proletarci” so muslimani ki jih hoce levica privleci cim vec.

   Ob vsem tem pa levicarji pozabljajo da bodo prav oni tisti ki jim bodo muslimani, ko jih do kraja izkoristijo za potrebe invazije, prvim pognali metek v glavo.

   Muslimani ne prenasajo levicarjev in to zato ker so levi ateisti in ker se zavzemajo za enakopravnost spolov in spolnih orientacij. Kolikor vem levicarji ne sedijo v nobenem parlamentu musimanskih drzav.

   Tako dalec pa levim ne kapne. Lasten narod posiljujejo s toleranco do ljudi ki tolerance ne poznajo. Igrajo se z ognjem ki bo prve pogoltnil prav njih.

   Po njihovo, kdor aktivno ne podpiral islamizacijo Evrope in Slovenije je rasist in fasist.

   Ti levicarski skrajnezi bi takoj obrnili lajno ce bi za migrante morali dati kaj is svojega lastnega zepa.

   Tako pa delegirajo davkoplacevalce kaj morajo narediti. Pridejo na zbor, obsojajo druge “manj humane” Slovence in ob tem dozive katarzo.

   Kaksno Evropo bodo pustili nasim zanamcem jih ne zanima.

  • sodnikisozločinci

   Denarja je dovolj, dokaz so dokapitalizacije bank, financiranje raznih marginalnih skupin, zalivalcev fikusov v raznih agencijah, podpore migrantom… Najlažje se je pokvarjeni oblasti spravljati nad nemočne otroke – splav in starčke, ki se ne morejo braniti. Namesto pokojnin nas bodo “uspavali” kot pse, za katere gospodarji nočejo več skrbeti, temu bodo pa rekli evtanazija. Ne vem zakaj bi sploh še delal. Za afriške in azijske horde, katere rdečesrajčniki naseljujejo na našo zemljo?

 • Osti jarej

  …merkelci povej,romana

 • lado

  DOKLER BOTE TU GOR PA STOKALI,JOKALI ,BLABLA ;BO TKO;REVE SLOVENSKE!!!!!!!!!! GREMO TO POĐTIMAT KOT TREBA PA V POVEZAVO Z AUSTRIJO!!!!!! KOLPA PA STROGI SENGE IN CELOTNA MEJA!!!!!!!! DRGAČ SMO ZGODOVINA!!!!USTANMOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Jana učak

  Tudi romana jih ne bo rešila!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!