[Foto] Tradicionalni Vranski karneval ne bo prenehal in bo s takšnim vodstvom še dolgo trajal

Foto: Nova24tv

Na Vranskem je potekal že 58. tradicionalni Vranski pustni karneval. Pustna povorka je, kot vsako leto, potekala po trgu Vransko, na pustno soboto, z začetkom ob 14. uri. Glavno delo je sicer imela pustna vlada generalov Vranarjev, ki je prevzela pustno oblast in pripravila letošnji karneval.

S prevzemom pustne oblasti so Vranarji že prejšnjo nedeljo zapečatili uradne prostore njihove občine, osamili župana Franca Sušnika ter pred njegovo hišo postavili posebno skupino, ker sumijo na begosumnost. Pustni zakoni, sprejeti v štabu Vranarjev, pa veljajo vse do pustnega torka.

Aleksander Reberšek, poveljnik karnevalov, nam je zaupal, da so ves čas šivali obleke, polirali priznanja in orožje ter se pripravljali na boje. Dodal je, da so bili cel teden zelo aktivni in so obiskali vse njihove prijatelje in občine – Spodnjo Savinjsko dolino, Lukovico. Reberšek je še dejal, da so obiskali tudi vse gostinske lokale, kjer so preverjali, če upoštevajo pustni zakonik, če natakarice točijo čez rob in če se držijo vseh pivskih zakonikov, ki jih njihov generalštab predvideva. In niso ugotovili nobene kršitve.

Foto: Nova24TV

Aleksander Reberšek: “Naredili smo zelo veliko reklamo za naš Vranski pustni karneval in temu smo tudi danes priča. Na veliki Vranski pustni karneval, z zelo velikim obiskom, smo v našem generalštabu še posebej ponosni.”

Vranski pustni karneval ima precej dolgo tradicijo
Dolgoletni organizatorji se ne spomnijo točnega datuma. Slikovni viri segajo v leto 1959. Skozi leta so se na Vranskem izoblikovali tradicionalni pustni liki, in sicer pustni generali Vranarji. Ime Vranarji je povezano z vrano, ki je simbol Občine Vransko.

General Vlado Rančigaj, ki je že častni upokojeni general, pa je povedal, kako je sploh nastal zdaj že tradicionalni Vranski pustni karneval. Pred nekaj dnevi je sicer vstopil v 80. leto starosti in še vedno aktivno deluje: “Od 1959 leta sem vodja karnevala. Spodbudila me je vaška šegavost.” Dejal je, da se je vse začelo z nekaj veseljaki in tako se je to stopnjevalo. “Ne vem, kako se je rodila ideja, da smo osrednji lik generali. Ampak, začelo se je z neko vojaško skupino.” Rančigaj je še povedal, da imajo okoli 30 uniformiranih generalov.

Foto: Nova24TV

General Vlado Rančigaj: “V generalski penziji se počutim strašansko lepo in vsakič, ko vidim na Vranskem kolone srečnih ljudi, sem v duši vesel in mi je toplo. Verjamem, da so drugi karnevali bogatejši. Ampak, nekaj sem pa prepričan – na Vranskem karneval ne bo prenehal z delovanjem in bo pod takšnim vodstvom še dolgo trajal.”

Na največjem pustnem karnevalu v Spodnji Savinjski dolini pa so pripravili tudi nagrade. Izvirne maske so prejele nagrade v skupni višini 1.100 evrov. Kasneje je bila tudi zabava s skupino Veseli Savinjčani.

Vranski pustni karneval je največji karneval v Spodnji Savinjski dolini. Tradicionalno je postalo tudi sodelovanje z drugimi slovenskimi kraji, ki organizirajo karneval. Tako se na Vranskem vsako leto predstavijo Rokovnjači iz Lukovice, ptujski kurenti, Boj se ga iz Mozirja, Striček Pustne sekcije Vir in ostale skupine iz Savinjske doline, Zasavja in Tuhinjske doline ter godbe na pihala.

Pustna delegacija na Vranskem je tako tudi letos pozdravila pomlad. Že po tradiciji pa bodo obiskali tudi prijatelje na Viru, kjer se bo pustni karneval prav tako začel ob 14. uri.

I. K.

 • centurion

  Karneval z najdaljšim stažem v Sloveniji je tradicionalni
  Dražgoški pustni karneval z znamenitimi oboroženimi
  šemami “gošarji in ušivci”

  • janez zorman

   Letos so bili že precej zdesetkani. Ne vem kaj jih pobira, starost ali slaba vest ?!

   • RATATA

    Internet je kriv

   • airways

    A Vi to resno? Resno sprašujem, ker ne gledam dnevnika. Lp. Mogoče pa imajo ljudje dost, ko vidijo kaj se v državi dogaja in jim je ta rdeča folklora že odveč? Lp.

    • janez zorman

     Resno. Iz prve roke domačina, ki ima že dovolj maškarade iz štiridesetih let.

     • airways

      Aham. Hvala za info.

  • Peter

   Hihihihi, no…

  • karpelec

   Njihove uši so zgodovinsko in še kako drugače zaščitene in noben insekticid jim ne more do živega. Kmalu bodo na ogled v pustnem muzeju.

 • janez zorman

  Samo da se Vam kakšen “ta topli” maršal ne prislini zraven.

  • airways

   Ja, Ta original posnemovalec rdečega diktatorja je topel bolj, kot si mislite. Kolega je tud osvajal. Pa precej ga pije. #alkoholik

 • Marija

  Z generalskimi pokojninami bi tudi mi lepo živeli.

 • Kekec.Mali

  Dobr del maškar je bil tud trick-or-treating al kak se to reče po slovensko fehtanje sladkarij? :D

 • Anton

  Se je kakšna deklina našemila v pingvina oz. ninjo? Ne ? Si ne upamo a ne?
  U fajmoštra pa ja, to je pa smešn…

 • janez.pokoncni

  “Tradicionalni Vranski karneval ne bo prenehal in bo s takšnim vodstvom še dolgo trajal”

  Hja, bomo kmalu videl, kaj bodo na to rekli “begunci”. Glede na to, da njih motijo absolutno vsi običaji krščanskega sveta se bojim, da jih bo zelo kmalu motil tudi pust. Garant bodo v tistih, malo bolj strašnih maskah, prepoznali alaha in s tem tudi kršenje njihovih pravic.

  • Peter

   Bomo sami ukinili take običaje, de ne bi slučajno žalili naših gostov, no.

 • janez55

  manjkala sta samo generala Glanzkopf in Krkovitsch. Slab znak za župana SDS Sušnika.

 • Tomaž

  Na vsak cirkus se zberejo ljudje za ksj resnega ni nikogar. Res pomrav bedno veseljaska Slovenija.

  • Zgornji

   TOOOOOOOČNOOO TKOOOOOOO !!! ! !!! ŽALOSTNO !!!

 • herman

  Pusta bo treba lustrirat kot ostanek poganskega totalitarnega sistema. Na grmado z njim!

  • Zgornji

   TOOOOOOOČNOOO TKOOOOOOO !!! ! !!!

 • Valuk

  Poganstvo nima skupnih točk s totalitarizmom.
  Latinski pojem paganus je kakor neznanega izvora, torej najverjetneje izhaja kar iz poganka, poganjka … saj so ga za časa rimskega imperija uporabljali za lokalne poganke, kmete, nevojake …
  Murglskosrbski jugokomunistični totalitarizem ni poganski, ampak je kaviar-židovski, je torej na glavo postavljen monoteistični, je torej satanistični.

  Deset JUGOKOMUNISTIČNIH zapovedi:

  1. Troedinost, troedini bog Tito — Partija — Jugoslavija je tvoj edini bog. Ne imej drugih bogov poleg tega.

  2. Ne delaj si podob ničesar, kar ne bi bilo podoba Tita in komunistične zvezde.

  3. Ne izgovarjaj po nemarnem ime pederasta, pedofila in klavca Josepha Broza Tita.

  4. Spominjaj se Josepha Broza Tita, posebej 25. 05., po njem imenuj ulice, trge.

  5. Spoštuj pederasta, pedofila in klavca Josepha Broza Tita in njegove apostole kućane, jankoviće, golubiće, jakiće, lukšiće, masleše, fišere, borate, cerare, isajloviće, bavcone, tureke … ter apostolke vuk godine, diklićke, makarovićke i tako dalje do tokija.

  6. Ubijaj Slovenke, Slovence in njihove otroke ali pa jih žive betoniraj.

  7. Nečistuj s psi po garažah.

  8. Kradi Slovencem in ostalim poštenim in delavnim državljanom Slovenije.

  9. Laži in pričaj po krivem proti ljudem.

  10. Želi si in ukradi vse, kar pripada poštenim ljudem.

  »Po njihovih delih jih boste spoznali. In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila. Postali boste svobodni.«

  • janez cepec

   KRETEN

 • janez cepec

  ma ti, tle spodi, si pa totaln idijot. pa kva si use skup pomešu, kreten naumn, sej te sploh nism prebrau do konca. govor je o karnevalu, ti pa še enga stavka , sori poveda, nisi skup sklamfu, pa že bluziš o jugokomunizmu. totaln si kreten, pa kva majo skupnga Tito, pa Pust, aja, če pa damo še vašga ljubljenga vodjo zraun, pol smo pa tam, maš prou . usi so totalni IDIJOTI

 • garfi

  v jugobutalah je vedno pust

 • Nada

  Dan nazaj sem čitala o 75 letnem nemškem upokojencu, ki je imel vsa leta nazaj veselje, da se je za pusta našemil v zamorca, letos pa so ga zaradi tega obtožili rasizma in se ne sme več maskirati v svojo priljubljeno masko:
  http://m.focus.de/politik/deutschland/fastnacht-in-fulda-streit-um-schwarze-schminke-kein-neger-mehr-beim-karnevalsumzug_id_6698801.html

  Danes na ptujskem karnevalu pa mi je srce kar zaigralo, ko sem v povorki zagledala tudi vaščane ene od ptujskopoljskih vasi, ki so se našemili, kot so imeli napisano, v: “Afriška vas ZULU.”
  Srce mi je zaigralo zato, ker v naš konec še le niso prišli, za Ljubljano dvomim, da je že niso zasedli, tisti, ki ljudjem ne dopuščajo več niti svobode veselega pustnega šemljenja.

 • Iza Demos

  Bravo I.K.! Končno nekaj pozitivnega brez politike, namigovanj in nategovanj.

 • Beli Sneg

  Prav zanimivo. Kar sem po TV-jih spremljal so se upali delat norca iz Trupove družine, pa Merkelca je tudi nekje bila, Cmere, manekena pa nikjer. Ali se iz njih ne upajo delat norca??? Aja to se je dogajalo samo JJ. Zdaj so pa Murgle oziroma “samoomejitev” samih slovenskih državljanov (ne Slovencev) dosegla željeno: ta vlada predobro dela da bi se iz nje delali norca. Bravo Butalci, tisti ta pravi pa tudi tisti na maškaradi.

  • Nata

   +++++++++ dobro opažanje !

 • Zgornji

  Ljudje se še vedno vse preveč radi skrivajo za maskami svojih karakterjev oziroma lažjo !!! ! !!! BOLNIKI DUŠEVNI !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!