Intervju z nadškofom Uranom: “Kar je Božjega, bo ostalo, kar je človeškega, bo propadlo”

Alojz Uran (foto: Demokracija)

Ob vsakoletnem praznovanju velike noči kar nekako pozabimo na postni čas, ki je ne samo čas priprave na praznik, ampak predvsem čas, namenjen osebnemu spreobrnjenju. Tudi o tem smo se v času po pepelnici pogovarjali z upokojenim ljubljanskim nadškofom Alojzom Uranom, ki se je pred časom vrnil iz nekajletnega izgnanstva in sedaj še bolj zavzeto opravlja svoje dušnopastirsko poslanstvo. V januarju je praznoval 25. obletnico svojega škofovskega posvečenja, v škofa ga je tedaj posvetil papež Janez Pavel II.

Nadškof Alojz Uran se je rodil leta 1945 v Gameljnah pri Ljubljani. Po maturi na bežigrajski gimnaziji se je vpisal v bogoslovno semenišče, leta 1970 je bil posvečen v duhovnika. Sprva je bil tri leta stolni kaplan v Ljubljani, nato pa je v Rimu opravil katehetsko pedagoško specializacijo. Od leta 1977 do leta 1980 je bil rektor malega semenišča v Ljubljani, od leta 1980 dalje pa župnik župnije Ljubljana-Šentvid. Konec leta 1992 je bil imenovan za pomožnega škofa v Ljubljani, na praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja 1993, ga je papež Janez Pavel II. posvetil v škofa. Decembra 2004 je bil umeščen za ljubljanskega nadškofa. Pet let pozneje se je vodenju škofije odpovedal in odšel v pokoj. Nekaj let je živel v Trstu, leta 2016 se je vrnil v Ljubljano. Prebiva v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, v župniji torej, ki jo je pred škofovskim imenovanjem vodil dvanajst let. Del njegovega intervjuja, ki je bil posnet ob začetku postnega časa, smo objavili že v tiskani izdaji Demokracije, tokrat pa objavljamo prvi del celotnega intervjuja na spletu. Drugi del bomo objavili jutri.

Pogovarjava se v vaši rezidenci v Zavodu sv. Stanislava. Tu je bil na obisku papež Janez Pavel II., tu je po upokojitvi stanoval tudi Alojzij Šuštar.
Prvi, ki je tukaj bival, je bil Janez Gnidovec, prvi rektor te ustanove, ki je nato postal prizrensko-skopski škof, pozneje so bili še drugi stanovalci. Tu so prebivali tudi kasnejši direktorji Zavoda sv. Stanislava, po upokojitvi leta 1997 pa je tu do smrti živel nadškof Šuštar. So pa to stanovanje pripravili za papeža Janeza Pavla II., ker so takrat iz Vatikana svetovali, da bo na sedežu ljubljanske nadškofije težko varovati papeža, zato so predlagali še alternativno lokacijo. Takrat so Zavod sv. Stanislava ravno obnavljali. Ker sem bil sam odgovoren za priprave na papežev obisk, sem poskrbel za ureditev tega stanovanja, kjer je nato stanoval nadškof Šuštar, sedaj pa jaz.

Verjetno imate posebne spomine na nadškofa Šuštarja, navsezadnje ste bili njegov tesni sodelavec, od leta 1993 tudi kot pomožni škof. Je tudi vaš soimenjak, vajin zavetnik sv. Alojzij pa je tako kot sv. Stanislav prav tako zavetnik mladine.
Z nadškofom Šuštarjem sem bil povezan že pred škofovskim imenovanjem prek različnih dejavnosti na škofiji, predvsem v katehetskem svetu, kjer sem najbolj aktivno deloval. Ko se je odločalo o tem, ali bi prosili za vrnitev zavodskih prostorov Cerkvi, da bi nadaljevali poslanstvo, ki je bilo nasilno prekinjeno z drugo svetovno vojno in revolucijo, sem začutil, da bi lahko izkoristili ugoden zgodovinski trenutek, ki se kasneje verjetno ne bi več vrnil. Nadškof Šuštar je bil predvsem oče svojim duhovnikom, doživljal sem ga kot skrbnega in čutečega za dobro. V teh prelomnih časih, ko je Slovenija postala samostojna, si je nadškof Šuštar zelo prizadeval, da bi dosegli te tisočletne sanje naših prednikov.

Sv. Janez Pavel II., ki ste ga že omenili, vas je tudi posvetil v škofa. Po navadi škofe posvetijo v domačem okolju, vi pa ste šli na posvetitev v Rim.
Verjetno so bili razlogi za to. Kar zadeva službo pomožnega škofa, je po smrti škofa Stanislava Leniča kar nekaj časa trajalo, da je ljubljanska nadškofija spet dobila dva pomožna škofa. Bilo je veliko poizvedovanj in priprav. In ker je papež vsako leto na praznik Gospodovega razglašenja posvečal škofe, sem takrat prišel na vrsto. Čas priprave je bil zelo kratek, saj sem bil za škofa imenovan sredi decembra 1992, posvečen pa že tri tedne kasneje. Papež sam je namreč izrazil željo, da bi me on posvetil. To se je zgodilo 6. januarja 1993. Bilo nas je enajst posvečenih z različnih koncev sveta. Že nekaj let prej je bil v Rimu posvečen beograjski nadškof Franc Perko. Tako da sem drugi v tem času, ki ga je posvetil sveti oče. In ko gledam fotografijo tega posvečenja, čutim, da je to velika milost. Neka redovnica iz Hrvaške me je v pismu spraševala, ali se zavedam, da me je za škofa posvetil svetnik. “To pomeni, da boste morali skozi večjo preizkušnjo, da boste tudi vi svetnik,” je zapisala.

Do škofovskega posvečenja pa ste dobrih dvanajst let vodili župnijo Ljubljana-Šentvid. Verjetno je kar velik izziv, sredi pastoralnega leta zapustiti župnijo.
Obljubil sem pokorščino že pri mašniškem posvečenju in skušal to izpolnjevati. Zato zaupam škofu ordinariju, ki me je tudi predlagal svetemu očetu za škofovsko imenovanje. Tukaj je šlo za poslanstvo, ki sem ga prejel kot škof, posvečen od papeža, kar je izredna milost. Župljani so takrat dejali, da je škoda, ker odhajam, vendar je to tudi priznanje za župnijo, kjer sem »dozorel« za škofa.

Pred seboj imam vaš škofovski grb. Je vran na njem namig na vaš priimek?
Da, povezan je s tem, a tudi z mojo zgodovino. Nad Gameljnami je hrib Vranščica, ki je dobila ime po vranah, ki so prebivale v tamkajšnjih kraških votlinah. Moji predniki so prišli prav s tega hriba, sedanje Rašice, v Gameljne. In kdor je prišel z Vranščice, je bil Vran, tako je nastal moj priimek. Je pa župnik v Šmartnem pisal črko V na okroglo, tako da je moj oče že dobil priimek Uran. Tako da smo v atomskem veku dobili ta priimek (smeh).

V grščini pa vaš priimek namiguje na nebesa. Vsaj če se spomnim očenaša v grščini.
Nisem toliko strokovnjak za grščino, je pa zanimivo, da je prav v tem obdobju postal znan Uran kot planet in kot element.

Rojeni ste bili malo pred koncem druge svetovne vojne. Je res, da ste bili še v materinem trebuhu posvečeni Mariji?
Moj oče je bil z mnogimi sovaščani na Jakobovo nedeljo leta 1944 izgnan v Nemčijo, vedel pa je, da je bila moja mama že noseča z menoj. On je ostal v Nemčiji še po vojni, ker je bil tako izčrpan, da se ni mogel takoj vrniti. Moja mama je bila sama z dvema deklicama, doma je skrivala tudi ranjenega partizana. Vendar jih je nekdo izdal, Nemci so obkolili hišo in streljali vanjo, mama je doživela živčni zlom in zdravnik v Šentvidu ji je dejal, naj pozabi na otroka; če bo sploh ostal živ, bo imel hude posledice. Ko je prišla domov, je padla na kolena pred Marijo in rekla: Če bo otrok ostal živ in zdrav, naj bo tvoj. To mi je povedala šele 25 let pozneje, po novi maši, ker ni hotela vplivati s tem na mojo odločitev za duhovništvo.

Ni naključje, da tudi bližnja Šmarna gora nosi ime po Mariji.
Šmarna gora je nekaj posebnega, ker je en vrh pozidan, drugi pa ne, tisti je Grmada. In od tam so v turških časih opozarjali na bližajoče se Turke, tako da so prižgali grmado. Na drugem hribu je bila cerkev, kjer so utrjevali tabor. In zadnje zavetje ljudi je bilo prav na tej gori, zato je dobila ime. Vsi okoliški prebivalci smo bili zelo povezani s Šmarno goro, tudi naš največji poet dr. France Prešeren je imel na Šmarni gori strica duhovnika. In tam je zapisal: “Vsi, ki hodite na Šmarno goro, blagor vam.”

Na Šmarni gori poldne zvoni pol ure prej. Zakaj?
To izhaja iz dogodka, ko so ljudje na Šmarni gori molili, Turki pa so se bližali z veliko vojsko. Del med Grmado in Šmarno goro je bil močvirnat, konji so se jim pogrezali v močvirje. Ko pa je začelo zvoniti, so se obrnili nazaj. Zato še danes tam zvoni poldne ob pol dvanajstih.

Izbrali ste si škofovsko geslo “Da, oče”. Kaj želite z njim sporočiti?
Tako kot v molitvi očenaš molimo “Zgodi se tvoja volja”, hočemo na kratko povedati, da smo povsem v Božjih rokah, v Njem živimo, se gibljemo in smo. Ko sem izbiral škofovsko geslo, sem čutil, da je treba odgovoriti Bogu, ne katerikoli osebi. So pa vsi drugi tudi pripomogli, da sem lahko odgovoril Bogu. Tudi moj oče, ki je bil zgled velikega pričevalca. Ko je bilo najteže, je šel na kolena in sklenil roke. Zato sem vedel, kaj moram storiti: skleni roke in prišla bo pomoč.

Kot vidim, nosite lesen naprsni križ, ki je pri škofih navadno kovinski. Je to naključje?
Ta križ je povezan s Sveto deželo, kjer sem prebival trikrat po tri mesece, potem ko sem se odpovedal vodenju nadškofije. Bival sem na Gori blagrov, kjer je rastla zelo stara terebinta. Ko je grozila nevarnost, da se bo zaradi umetnega namakanja posušila, je prišla delegacija jeruzalemske univerze in je drevo sondirala. In pokazalo se je, da je to drevo staro okoli 2400 let. To pomeni, da je slišalo Jezusove besede govora na Gori. Velikokrat sem bil ob tem drevesu in sem premišljeval o skrivnosti življenja. Bilo je zelo debelo drevo, ne prav visoko. Predvsem skorja je bila zgodovinski relikt, a je varovala notranjost. In prav moj leseni križ me povezuje s Sveto deželo.

Če se še vrneva k sv. Janezu Pavlu II.: leta 2005 je odšel v Očetovo hišo, kot je sam dejal. Vi pa ste tedaj dejali, da je bil kot oče. In da ste hvaležni, da ste ga imeli.
Drži. In papež si je celo zapomnil ime mojega rojstnega kraja, ker je moj pranečak sodeloval v Rimu pri bogoslužju. Takrat ga je papež vprašal, kako mu je ime, pa ni razumel in je odgovarjal le »Gameljne, Gameljne«. In naslednji dan, ko smo šli k papežu na sprejem, je papež to povedal, pa tudi kasneje. Ko sem šel kot nadškof v Rim, da se zahvalim za imenovanje za ljubljanskega ordinarija, me je papež Janez Pavel II. blagoslovil in položil roke name. In sem čutil njegovo očetovsko skrb in da me blagoslavljajo roke svetnika.

Za Slovenijo je bilo to njegovo zadnje škofovsko imenovanje?
Drži.

Kakor vidim, vam dela ne zmanjka, niti sedaj ne, ko ste v pokoju. Kaj lahko počne upokojeni nadškof?
Takrat, ko sem bil pomožni škof, sem bil precej mlajši, zdaj sem že starejši, tudi slabše zdravje je naredilo svoje. Vendar lahko rečem, da imam prav sedaj tisto pravo poslanstvo, da sem lahko pastir. Ko sem bil ordinarij, sem imel veliko administrativnih zadev, ki so zahtevale veliko časa in potrpljenja. Sedaj imam predvsem stike z romarskimi skupinami. Vidim, da je dandanes romanje zelo lepa možnost, da se z ljudmi srečam, da se oni srečajo med seboj in da se povežemo tesneje z Bogom. In to je dodana vrednost turizmu.

Se vas je kakšno romanje posebej dotaknilo?
Tu bi spomnil na neko daljše romanje, in sicer z avtobusom v Santiago de Compostela. Bilo je deževno, sploh nismo vedeli, ali bomo lahko kje maševali. Potem pa so tam izvedeli za našo skupino, ki da jo spremlja škof. Pa so rekli, naj pridem v zakristijo, Slovenci znate vse jezike. Nekaj španščine tudi znam, pa so mi rekli, naj vodim bogoslužje. Ko sem rekel, da pridige v španščini nimam, so mi rekli, naj pridigam po slovensko. In sem slovensko pridigal, čeprav je bila velika večina takih, ki niso razumeli. Takoj po maši pa je v zakristijo do mene prišel slovenski romar in mi dejal, da je prav tisti dan končal več kot 800 kilometrov dolgo romarsko pot, ko je stopil v cerkev, pa je zaslišal slovensko besedo. “Sem bil kar v nebesih,” je rekel.

Tudi Medžugorje vam ni tuje, ne glede na številne polemike o tem, ali sedanji papež Medžugorje podpira ali ne.
Verjetno je kar res, kar je rekel nadškof Šuštar ob začetku prikazovanj v Medžugorju. Rekel je: “Če bi se v Ljubljani toliko molilo kot v Medžugorju, bi se tudi v Ljubljani dogajali čudeži.” Predvsem je pretresljiva molitev pa množično spovedovanje, ljudje se spreobračajo, odkrivajo svoj smisel življenja, mnogi prihajajo v obupu in so nato rešeni. Kaj je res, se bo še pokazalo, nič se ne mudi. Papež ni ne potrdil ne zavrnil, ampak je rekel samo, naj opazujemo življenje tam. Kar je Božjega, bo ostalo, kar je človeškega, bo propadlo.

Gašper Blažič, Demokracija

 • Marija

  Čakam na drugi del.

 • AlojzZ

  “Kar je Božjega, bo ostalo, kar je človeškega, bo propadlo” In ker je pekel naredil človek, bo propadel.

  PAPEŽ MA PRAV! IN NAS MA RAD!

 • Get Smart

  Na takih primerih se lahko spomnimo, kaj pomeni stara prispodoba “krasti čas Bogu” in ljudem.
  Puhlice, floskulice, malce resničnih dogodkov iz otroštva … in?
  Čemu to koristi?
  Koristi OČUVANJU TEKOVINA MURGL JUGOKOMUNISTIČKE REVOLUCIJE nje.

  U LJubLJaNJama se mole bistveno bolj kot u Međugorju in tudi “čudeži” so pogostejši,
  tako pogosti, da so takorekoč vsakdanji — in to bi morali URANI sporočati ljudem,
  namesto floskulic, puhlic itd.

  V LJubLJani (torej v Lublani) je ŽUPAN opičjak,
  najboLJš avstralopitek na svjet nje — mar ni to čudež?
  Je.
  Kako pa se je zgodil ta čudež? Ker so se in se U LJubLJanama še vedno molijo

  K SVOJEMU “bogu” = s a t a n u = KOMINTERNA = KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE

  ki v imenu očuvanja tekovina revolucije kot po čudežu nje nastopi opice na okupirana mesta v državi.
  Sledimo?
  Kako potekajo MAŠE U STOŠČAH:

  Za koga? Za Partiju!
  Za koga? Za Tita?
  Za koga? Za Jugoslaviju?

  “Druže TITO, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
  “Druže TITO, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
  “Evviva communismo!”
  “Bandiera rossa la triumfera!”

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

  • Get Smart

   Resnica, Uran, Božja RESNICA, za međugorja in ostale floskulice in puhlice lako ćemo nje.
   Samo RESNICA osvobaja ljudi od “satanističnega” okupatorja.

   Kaj je rekel Kristus: “Vade retro me SATANA!”.

   Tako bi torej moral tudi Uran JASNO in GLASNO reči
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNIM satanističnim kreaturam.

   A slišimo?
   Urani bi morali UČITI LJUDI prepoznati SATANA v preoblekah, v “NOVIH-OBRAZIH”
   MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE oz. KOMINTERNE,
   ne pa sračkati puhlice in floskulice.

   Torej, molitev je v LJubLJani in tudi v Lublani kvečjemu preveč, ne premalo,
   PREMALO je RESNIČNEGA NAUKA,
   ki edini lahko OSVOBODI LJubLJano in vso SLOVENIJO
   satanistične=KOMINTERNISTIČNE=MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE,
   ki torej lahko LJUDI OSVOBODI
   jarma
   “SMRTNIH NEPRIJATELJA LJUDI”, kot si satanske kreataure same pravijo.

   Pamet v glavo.

 • Maja

  zadnjo besedo ima vedno smrt ! ko človeka ne bo več, tudi boga ne bo več…religije bodo izumrle s človeštvom vred.

  • PIA PlA

   Drži, zelo poenostavljeno drži. A Bog ni religija, Bog je Stvarnik vsega, tudi vesolja. In ko se bo vesolje sesulo samo vase, se bo zopet pojavil Bog in začel ustvarjati.

   • bednick

    Kako pa ti to veš?

    • Anton

     Nič ni zihr. Tud v hiši cvetja je baje mivka v trugi.

     • Osti jarej

      …sej hitler in njegovi največji “usmiljenci”,so baje tudi s pomočjo vatikana spyzdili v j.ameriko….pa še kam

     • Anton

      Nekam so moral zbežat pred podivjanimi komunisti. Zdaj pa to ne bo več potrebno saj je vaš novi ljubljeni vodja rimokatoliški komunist ljubitelj Hitlerja.

  • Anthon

   Bejž no, da se bo to zgodilo?

 • bednick

  “Kar je Božjega, bo ostalo, kar je človeškega, bo propadlo”
  ————————-
  Torej, človek ni božji !!!
  In nekateri celo verujete vanj.
  Dobr so vas nategnili.

 • Osti jarej

  …ostalo bo samo božje in ko…,če bo ….ustvarjal znova… Stvarnik…..vas in vam podobnih ne bo naredil

 • Osti jarej

  ..drgač pa…….tistim,ki verjamejo v cerkveni cigumigu…enga zajca,ki na rdeče barva jajca

 • Get Smart

  Zadeva je preprosta, gre za Slovenijo.
  Ali bo poštena, pravna, pravična, resnicoljubna, SVOBODNA = KULTURA ŽIVLJENJA,
  ali
  pa bo
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNO MUSLIćKULTI KOMINTERNISTIČNA,
  torej lopovska, morilska, lažniva, pedofilska, pedrska, pasjejebska … diktatura MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNIH ZLOČINCEV proti človeštvu.

 • Get Smart

  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM…

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Rožle
 • Artur

  “Kar je Božjega, bo ostalo, kar je človeškega, bo propadlo”
  Ne boste ga (naroda) več čikali treba enkrat reči bobu bob brez sprenevedanja:
  https://www.youtube.com/watch?v=IWn4lG47AU0
  https://www.youtube.com/watch?v=xnF8VOoNl40

 • ĐĐ Style

  Obogateni Uran in njegove floskule, še kakšna pametna na račun režimskih časopisov nam manjka od njegove uzvišenosti Rodeta

 • Artur

  Grški filozof Epicurus o bogu:

  “Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent.
  Is he able, but not willing? Then he is malevolent.
  Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
  Is he neither able nor willing? Then why call him God?”

  Prevod:
  “Ali Bog želi preprečiti zlo, pa ga ni zmožen? Potem ni vsemogočen.
  Ga je zmožen, pa noče? Potem je zloben.
  Je zmožen in želi? Od kod potem prihaja zlo?
  Ga ni zmožen niti ga noče? Zakaj bi ga potem sploh imenovali Bog?”

  • Osti jarej
   • Artur

    In bog to mirno gleda in dovoli Ah ja seveda vsakemu je podaril svobodno voljo ena se je s svojo svobodno voljo celo zaljubila v drevo in se želi z njim celo poročiti. Jaaaa ker bog ma vas raaad in so mu ljube tudi takšne radosti njegovih ljubjenih otrok .
    https://www.youtube.com/watch?v=tgf2ArZ5mP0

    • AlojzZ

     Niso mu ljube. Bogu niso ljube take bedarije, milo zapisano bedarije. Trpi in je žalosten. Če bi imeli lastne otroke in bi jih imeli resnično radi, bi vedeli o čem pišem.

     • Artur

      Zakaj pa ne navsezadnje je tudi ona njegov ljubljeni otrok takšno jo je ustvaril z njeno svobodno voljo in s takšnimi njenimi devijacijami kaj ima potem za biti žalosten in trpeti zaradi tega , če ima tudi on pri tem prste vmes.

    • Osti jarej

     …vprašanje je,ali imamo modrost in pogum poslušati

  • AlojzZ

   Bog ima človeka tako rad, da mu je dal popolno svobodo. In človek je v tej svobodi naredil zlo.

   • Artur

    Ja a rad ga ima ? A res? Zakaj ga ni ustvaril popolnega in zakaj mu je takšnemu nepopolnemu kao podaril svobodno voljo potem pa ga pustil da se pajca v svoji nepopolnosti brez da bi bil zmožen duhovno napredovati ali kako? Popolnost pomeni zmožnost tudi se učiti iz napak in jih ne ponavljati zakaj ga ni ustvaril polpolnega v tem smislu in mu olajšal pot do popolne svobode in blagostanja ?

    • AlojzZ

     K popolnosti sodi tudi razlikovanje med dobrim in zlim. In tega v raju ni mogoče narediti, ker je tam samo Dobro. Pa je zato moral človek na Zemljo, da tu pokaže svojo popolnost.

     K popolnosti sodi tudi Ljubezen. Ljubezen z velikim L. Značilnost Ljubezni je med drugim tudi ta, da včasih narediš za drugega kaj, kar ti ne paše. Greš za drugega ven iz cone lastnega ugodja.

     Ste popolni, gospod Artur? Se vsak trenutek odločate za Dobro in Ljubite? Ko bo odgovor : “JA!”, boste tudi našli odgovore na vaša vprašanja.

     • Artur

      Ste popolni, gospod Artur? Se vsak trenutek odločate za Dobro in Ljubite? Ko bo odgovor : “JA!”, boste tudi našli odgovore na vaša vprašanja.???!!!

      Ne nisem popoln, nobeden ni popoln !

      Pa je zato moral človek na Zemljo, da tu pokaže svojo popolnost. ???!!

      Kako jo je pa pokazal do zdaj pri vsem svojem obstoju ? A s tem sranjem na svetu kot ga imamo zdaj ja hvala lepa za to ker je moral človek to dokazovati po njegovem ukazu in na takšen način na zemlji . Ja kaj je pa zdaj to ? Neuspel božji eksperiment od vsemogočnega ?
      Kaj je naslednja njegova poteza ? Še en potop nad vsem živim in Jovo na novo pa bo morda potem le uspelo dokazovanje popolnosti njegove preživele ljubljene dečice ? Wake up people :

     • AlojzZ

      Naslednja poteza Boga? Pa pustil vas bo vaši usodi. In čakal. Če boste imeli preblisk, se mu boste opravičili in rešil vas bo vaše bede.

      Ne mi sedaj pisariti, da je višek sreče, ko po krščanskem časopisju pišeš, da ni Boga.

     • Artur

      Pa pustil vas bo vaši usodi. In čakal. Če boste imeli preblisk, se mu boste opravičili in rešil vas bo vaše bede. ??!!

      Uauuuu se pravi zaradi kiksov v njegovem neuspelem “božjem” eksperimentu, ki naj bi se mu reklo človek in zaradi trpljenja človeka v zvezi s tem bi se mu moral človek preko prebliskov še opravičiti, če pa človek ne more imeti prebliskov je obsojen na bedo, ker se mu zato ne more opravičit zato pa naj bi ga pustil njegovi usodi. In čakal? Čakal ? Kaj čakal ? Opravičilo ? Ja pajade pa kaj še?
      Ta božja značilnost me močno spominja na ošabnega nečimerneža, ki ni sposoben pri sebi izvesti ene same poštene samorefleksije.

     • dob

      Plus dobiš od mene.
      Moj Bog ima rad ateiste, ki se sprašujejo o njem in o sebi, pa o Njegovem Namenu, ki ga ima z nami.

      Ne maram tistih, ki ne zahtevajo jasnih odgovorov in se zadovoljijo s preprostim: tako piše v Sv.Pismu, in tako mora biti!
      Tak je približno komunistov odgovor na realnost, ki nam jo oni ustvarjajo. To pa sami delajo takšno, da je čimbolj podobna Manifestu Partije.

      Pridni komunisti so pohabljeni ljudje brez lastne Volje, s polomljenimi udi in v klečečem položaju pred Partijo.
      Pridni verniki so pa…. tudi ljudje brez lastne Volje, s polomljenimi udi in v klečečem položaju pred Cerkvijo.

      Moj Bog pa pravi: Ne ponižujte se! Stojte zravnano in govorite tisto, kar mislite in čutite. Ne bojte se.

     • dob

      >>Naslednja poteza Boga? Pa pustil vas bo vaši usodi. In čakal. Če boste imeli preblisk, se mu boste opravičili in rešil vas bo vaše bede.<<

      To dela Lucifer.
      Oče tega ne počne svojim otrokom.

      Če mislimo, da vojna popravi zavožene stvari, izvaja korekture ter usmerja popravke za vse tisto, kar je v Stvarstvu narobe, potem je prav, če si zamislimo naslednjo primerjavo.

      Recimo, da si vse Sovraštvo, kar ga je na planetu, predstavljamo kot gmoto ledu, za iceberg, kakršen je potopil Titanic. Svetovna vojna od tega Sovraštva odkrhne ledu za en ta mali viski!
      Za toliko se je tačas ta gora Sovraštva zmanjšala zaradi Prve in Druge Svetovne vojne! Toliko o koristnosti vojn!

      Toda v naravi stvari je, da vse potuje od podzavesti k Zavesti, in ne narobe; tako kot voda ne teče navzgor (ker za to skrbi gravitacija), tako tudi Zavest skrbi, da se vse končno vrne k njej.

      Mi se zdaj temu upiramo zaradi institucionaliziranega boga, ki mu je ime Krivda, ona nas usmerja in o vsem namesto nas odloča. V resnici odloča naša podzavest in le malo kdaj zavest.

      Zavesti ne zaupamo, podzavest pa nas preprosto izsili.
      Če zdaj naredim primerjavo med Očetom in Luciferjem, potem gre ta približno takole:
      Zunaj močno dežuje. Bog vljudno pozvoni na hišni zvonec in vpraša, če sme naprej, da ne bo stal zunaj na dežju. Nato v predsobi počaka, da mu služabniki sporočijo gospodarjevo voljo. Ko mu gospodar dovoli, da sme naprej, si sezuje čevlje in počaka, dokler ga nekdo pospremi v hišo. Tako to naredi Bog, ki je ustvaril VSE!

      Lucifer pa vdre v hišo in skupaj s celotnim spremstvom (od katerega je več kot polovica pravnikov) zasede vso hišo. Od gospodarja zahteva, da je takoj postrežen in obravnavan kot Bog. Oziroma, tako kot si on predstavlja, da je treba obravnavati Boga.
      Če se gospodar ne odzove dovolj hitro, mu Lucifer primaže klofuto, da gospodar odleti čez sobo. Ostali gledajo in se Luciferja bojijo. Gospodar se ga boji.

      Ko ob naslednjem dežju Bog potrka, mu nihče ne odpre. Ker je zunaj mokro, ne marajo, da jim moči po tleh.
      Ko pa zaslišijo Luciferjevo limuzino – on se namreč pripelje z velikim pompom – se mu že od daleč priklanjajo in mu odpirajo vrata, da bi pokazali svojo gostoljubnost, ker jih je počastil z obiskom.

      Lucifer je uspešen, ker ljudje igrajo njegovo igro. Igrajo Luciferjevo igro po Luciferjevih pravilih!
      Rezultat te igre, ki ji je ime uspešnost, v okolju, ki zahteva uspešnost, je ta, da uspešnost postane merilo za vse. Uspešnost lahko šteješ, primerjaš, se z njo postavljaš, jo daš v žep in jo neseš v banko. Kdor je bolj nečloveški, brezobziren in je večja surovina, se bo dlje obdržal na oblasti.

      Ljudje, ki ob okroglih obletnicah pokolov in pomorov skrušeno pravijo "Nikoli več….", v sebi razmišljajo: Nasilje se vendarle splača, ker je uspešno. Bodimo pametnejši od drugih, nagovorimo jih, naj ne bodo nasilni, ker jih bomo tako laže nadzorovali, mi pa se svojemu maščevanju ne bomo odrekli, ker se nam splača.

      Ko bolje pogledaš – kaj pa je Lucifer ustvaril?
      Nič! Ničesar ni ustvaril. Samo preprodaja tisto, kar je ukradel Očetu in Materi.

     • FRANC3

      Dvomim, če te bo Artur razumel.

     • dob

      Zdaj ne gre več za osamljenost posameznega človeka, zdaj gre za osamljenost človeštva.

      Človeštvo to občuti kor stisko, ki ji ne ve imena. Materija ne sprejema več količine vseh zatajenih stvari, ker jih je prepolna, zato kosti rinejo iz Zemlje ven, telesa vstajajo, ker Planet ne prenaša več laži in sprenevedanja.
      Nabiralo se je skozi zgodovino in se nabralo! Zdaj pa Zemlja ne more več.

      In v stiski ljudje počnejo čudne reči. Sovraštvo zdivja in ker je brez pravega gospodarja, ker mu nihče noče biti oče, ga tudi nihče ne ustavlja. Vsi pravijo: Zlo, to so tisti drugi…

      Človeštvo je temu celo nadelo ime. Zlo je kultura. Pozna ga religija, vsaka ideologija ga ima in ga imenuje drugače. Vsi ga drugače interpretirajo. Reči, da ga ga nihče ne mara, je isto, kot reči, da ga imajo vsi radi in da ga hočejo. Zavidajo ga drug drugemu!

      Rodiš dva otroka, oba sina, eden je “dober”, drugi “slab”. Pregovorna Kajn in Abel!
      Eden pooseblja “dobro”, drugi je slab in zato poosebljeno “zlo”. Tisti, ki je “dober”, ti je blizu in ti je zato drag, drugega ne maraš, ker je tebi grd in je hudoben! Nič ne uboga, ne posluša, kar mu govoriš in vse počne po svoje. Tega pač ne maraš! Kot da ni tvoj sin.
      Raje bi videl, da ga ne bi bilo.
      Razmišljaš: kaj ko bi se Zla rešil, potem bi ostalo samo Dobro…
      Zveni logično!

      Vzameš mačeto in sinu, ki je Zlo, odsekaš glavo. Ostane ti samo dobro.

      Ostane ti torej sin ki je Dobro in ostaneš ti sam, ki si Dob… kajti Zla ni več! Iztrebil si ga. Jasno, da ostane samo Dobro, kaj pa naj drugega še ostane, če si pa Zlo izkoreninil?

      Toda sin, ki je Dobro, je imel svojega brata rad.

      Zato meni, da si ti zdaj Zlo. Razmišlja kot ti, kar ni nič narobe, saj si ga ti sam tako vzgajal. Vzame še on mačeto in tebi odseka glavo.

      Potem se skriva. Boji se srečanja z drugimi ljudmi, ker so morda zli, predstavljajo mu Zlo, on pa je še naprej Dobro. Ampak – z dvomom v sebi: kaj pa, če…?!
      Zato od tega dneva naprej, ta “kaj če…”, ne rojeva več Dobrega! Resnici na ljubo, ne rodi niti Zla, rojeva Dvom.

      Dvom rodi dvom, in tako naprej. Dvom sam ustvari delitev na Dobro in Zlo! Tako rešuje lastno predstavo o tem, kako je bilo ustvarjeno Stvarstvo. Brez nekakšne predstave o tem, kakšno je Stvarstvo in kako je v resnici urejeno, kako deluje – pa ni mogoče živeti!

      Sčasoma narediš kulturo, ki naj bi po tvojem ohranjala Dobro. Zakaj pa ne bi, saj iztreblja Zlo! To je naloga tvoje kulture, tvojega naroda. Zato so narodi, države, ustvarjeni, mar ne?!

      Toda Zlo je v vsaki kulturi različno interpretirano! Poleg interpretacije ima Zlo še različne oblike, različne razlage okrog tega, kako je nastalo. Obstajajo različne teorije in povsod velja, da je treba ZLO izkoreniniti in ga iztrebiti. Preprosto: odsekati mu glavo.
      To je najlažje.

      Tako pravi Cerkev, tako pravijo komunisti, tako trdijo fašisti in tako pravijo tudi nacisti. In tako trdi zdaj Islam.
      Torej je svet naravnan po njihovi podobi. Lepo jim uspeva. Čestitam!

     • Mojca pokraculja

      Ja dob, težko je kadar spoznaš kako osamljeni smo( lahko).
      “I used to think that the worst thing in life was to end up alone.
      It’s not. The worst thing in life is to end up with people who make you feel alone.”
      Robin Williams

     • AlojzZ

      “Tako pravi Cerkev …”
      Ah! Recimo raje posamezni duhovniki, ki so malo skrenili z Jezusove poti. Za Jezusa namreč velja:

      Nalomljenega trsta ne bo zlomil in tlečega stenja ne ugasil, zvesto bo delil pravico. (Iz 42,3)

      Gospod Dob pa tu o nekem sekanju glav, o pravici, da on odloča, kdo je Zlo …
      NE! To ni Jezusova Cerkev!

     • dob

      Predvsem to ni Moj Bog.
      Za druge ne morem trditi, ker drugi bogovi uporabljajo prevajalce in posrednike. Moj Bog pa posrednikov ne potrebuje, mi kar sam pove.
      Nič telefonskih central torej, prek katerih naj bi komuniciral z Bogom (in plačeval žetone!). Bog ni naprodaj.

    • FRANC3

     Že Alojz, ti je odgovoril. Bog je ustvaril človeka s svobodno voljo. Če človek ne bi imel svobodne volje, bi imel nagon in bi bil ŽIVAL.
     Razlika med živaljo in človekom je svobodna volja človeka!

   • FRANC3

    +++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Striker

  Ko se je odločalo o tem, ali bi prosili za vrnitev zavodskih prostorov Cerkvi, da bi nadaljevali poslanstvo, ki je bilo nasilno prekinjeno z drugo svetovno vojno…..

  Torej, objekt so med WWII prevzeli okupatorji, po zmagi revolucije leta 1945 pa novi oblastniki kot povračilo za vojno škodo, ki jo Italija in Nemčija nista poravnali. In ker tudi zdaj še vedno nočeta slišati o vrnitvi vojne škode, Italija se celo postavlja na stran zmagovalcev, je treba vse premoženje odvzeto cerkvi leta 1941 in vrnjeno po letu 1991, TAKOJ vrniti nazaj v državno last, oz. ga RKC lahko odkupi po dejanski vrednosti. Pridobljena sredstva pa gredo tistim, ki so v WWII utrpeli škodo s strani okupatorjev in njihovih pomagačev.

  • Vera

   Nemčija je vojno škodo povrnila že zdavnaj takratni Jugoslaviji, toda žal Slovenija od tega ni dobila niti pare . Cerkvi so odvzeli zakonito pridobljene dobrine ( gozdove ) in ostale nepremičnine , zato jim jih nima nihče pravice spet odvzeti, saj je tako odločilo US RS ( ustavno sodišče RS ).

   • cosmosjasnovidec

    Nemčija je škodo že vrnila vendar so ves denar pograbili balkanski leni smrdljivci,ker ga je diktator “tito-posušeni kurac”vsega rinil tja.
    Namesto denarja je pa v Slovenijo naseljeval balkansko čefutarsko golazen,ker je mislil,da se bo ta čobanska stoka vsaj malo civilizirala a se je bedak zajebal.
    Tukaj v Sloveniji je ostal sam čefutarski odpad kateri sodi na smetišče.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

   • Striker

    Zakaj pa potem cerkev ne more pokazati podatkov o plačilu za gozdove, ki so jih prodali Ruardiju pred WWI? Pa so jih kar dobili nazaj. Pa tudi Nemčija ni bila edini okupator, tudi Italija je bila okupator. In Nemci niso plačali NIKOMUR nič, samo iz Marshalovega plana so dajali brezobrestne kredite, ki pa jih Juga ni v celoti poplačala, pa so se nam kot 16% delež “zapufanosti” Jugoslavije pripisali. Cerkev naj pa raje vrne dolgove Zvonov, pa tudi davke, ki jih edini kot pravna oseba ne plačujejo. Samo iz davkov za njihove storitve bi poplačali pol dolga RS iz časov Jugoslavije. Za dolgove iz dajatev od leta 1991 pa bo treba tistega, ki je to dovoljeval, malo bolj stistniti

    • Vera

     Čeprav je danes največji cerkveni praznik, ti bom vseeno odgovorila, na tvoje napačne trditve . Cerkev je nekoč dobila gozdove in druge nepremičnine od bogatih ljudi, ki so se zaobljubili , če bo bolnik , ki so ga imeli pri hiši ozdravel-a , da bodo dali del bogastva ali pa celotno premoženje Cerkvi . Enako so delali in še delajo mnogi starši , za katere otroci v starosti ne poskrbijo . Od kod naj ima Cerkev račune, ko pa so dobili nepremičnine v dedovanje ? ? ? Malo premisli, danes na Veliko noč je idealna priložnost , da si opereš vest zaradi pisanja lažnih trditev .

     • Striker

      Ja, ampak so jih prodali Ruardiju zato, ker je rabil les za plavže. Nazaj so jih dobili pa z goljufijo, saj jih niso nikoli kupili nazaj. Kar pa je bilo fevdalnega premoženja v RKC jim je itak že dunajski cesar odvzel. In če bi sledila cerkev Jezusovemu nauku, bi bil vatikanski trezor prazen, ne pa nabit z zlatom, dragimi kamni in denarjem. In tale črni papež Frančišek je itak rekel, da pekla ni, tako, da cerkveni mitarbajterji lahko mirno nadaljujejo z lažmi in pedofilijo. Sicer pa zame to ni noben praznik, isto sranje kot 25. maj v Jugi. Papež Frančišek je umival noge radikalnim islamističnim migrantom, za zahvalo pa se je zgodilo tole:
      https://www.gatestoneinstitute.org/12076/iraq-christians-disappeared Komaj čakam napis, da bo pisalo, da je iz EU izginilo 80% muslimanov, ampak na enak način kot na BV

 • xtc

  Sosed je razlagal,da je včeraj župnik pridigal,da pošteni naj ne sledijo slabim zgledom levih in naj barvajo ,danes pirhe ne kot levi svoja jajca z dvemi cigli.

  • Miro

   saj ni čudno da si tak butelj, če v takem okolju živiš

   • cosmosjasnovidec

    Če ti bedak ne bi bil večji butelj od njega ne bi čital njegovih komentarjev teslo pritegnjeno.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

    • xtc

     Bolijo ga neprijetne resnice to je njega težava.

  • Osti jarej

   …ja…pa rdeča je strogo prepovedana

   • xtc

    Po končanem postopku so vijoličnata ali pa črna.

 • dob

  “Kar je Božjega, bo ostalo, kar je človeškega, bo propadlo”

  NE!

  Bog je Zavest o tem kdo smo, ki gradi sebe iz človeške izkušnje v Manifestaciji. Ni ga večjega znanja v vesolju, kot je znanje človeštva, ko ga vsega skupaj sešteješ iz vseh življenj, kar jih je človeštvo kdaj živelo in so ga posamezniki v njem gradili skozi svoje izkušnje. In ko se temu prikloniš – se ti Moj Bog prikloni!
  Moj Bog imam samo eno “slabost”: Neskončno ljubi človeka! Neskončno veruje v človeštvo. Če ga vprašam, Bog, ali ti veruješ vase???
  Mi odgovori: jaz verujem vam, v vas verujem, z vami se “religiozen”. Ker ste vi moja religija, moje upanje, moja želja, moji – VSE!
  Ko sebi ne zaupate, ko sebe sovražite, me to boli in me prizadeva. Toda kljub temu nikoli ne obupam in nikoli ne neham verjeti v vas. NIKOLI!!!

  Nikoli nisem in nikoli ne bom, ker mi moje Srce ne dovoli, da bi podvomil v vas. In kar moje Srce hoče, to vedno dobi!
  V Vesolju ni nič starejšega ali mlajšega – od mojega Srca.
  Želel sem, da bi Srce bilo, in je bilo.
  Nastalo je iz moje potrebe po njem, hotel sem, da bi obstajalo, oba z Materjo sva to hotela, in tedaj se nama je rodilo Srce in uravnovesilo Vesolje.
  Ravno tako, kot sem jaz, Bog, nastal iz tvoje potrebe po meni! Zdaj sem ravno takšen, kakršnega si me vedno hotel imeti, in veš kaj – ta vloga mi je zelo všeč!
  Zdaj šele sem pravi Jaz.

  Vi, človeštvo – ste moje Srce!

  • Osti jarej

   ….hudirjevo ga mora boleti….najbrž ima že vsaj 666 bajpasov in enako število menjav……

 • Maja

  Problem je v tem, da Slovenci premalo potujejo po svetu in imajo zelo ozko znanje o verah in bogovih po svetu. Krščanstvo je mlada Religija v primerjavi z znanimi drugimi bogovi…zapisi iz Kitajske zgodovine ali Indijske je za Slovenca črna luknja. Aburigini in Indijanci pa so nekje vmes v filozofiji nastanka boga. Le kaj porečejo dinozavri za svoje izginotje…je to božja volja ? da pobije in iztrebi živalske in rastlinske vrste na Zemlji in drugih planetih…še pred prihodom človeka.

  • AlojzZ

   “Le kaj porečejo dinozavri za svoje izginotje…je to božja volja ? da pobije in iztrebi živalske in rastlinske vrste na Zemlji in drugih planetih…še pred prihodom človeka.”

   Marsikaj govori, da so ljudje in dinozavri živeli v istem času. Le da mi tega ne smemo vedeti, ker so tako časovno črto narisali evolucionisti, da bi dresirali ljudi, da ni greha. Priznanje Boga namreč pomeni, da ni greha.

 • Bonifacij
 • Bonifacij

  Snegulčica in sedem palčkov, Božji sin, Pepelka in palček Smuk…

  https://youtu.be/VNoiLP_tE7g

 • cosmosjasnovidec

  Zanimivo pa je kako so se levuharji ter komunajzerji prislinili na vse maše in udeležbe kjer so pojedine čeprav so brezbožni in v boga ne verjamejo.Sam tovariš “kurčanovič”je bil pri maši v eni cerkvi na Prekmurju.
  Gnide parazitske hinavske kar dokazuje,da res večjega gnoja ni od teh smrduhov.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • Jakob Kovač

   V cerkev gospodovi je vsak dobrodošel,ti pa si ne zaslužiš da stopiš vanjo,ker širiš sovraštvo!

 • Osti jarej

  …g.uran….a večjega križa pa niste našli?….mam jest doma enega polmeterskega….vam ga podarim…nič računam,tud ofra ne….no,dober tek,pa naj se vam ne zaleti šunka ali pa potica……sploh ob pomisli,da mnogi otroci na veliko noč,ko je kristus ,po vaše, ponovno vstal….nimajo kaj v usta nesti….

  • cosmosjasnovidec

   Imaš prav.
   Lačni so zaradi lopovske levaške golazni katera je svet pahnila v katastrofo,revščino ter lakoto.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

   • Osti jarej

    …kakopak….če bi si upal….lahko je anonimno frajerja špilat…..brzina (pobeg)je tvoja vrlina…

 • Osti jarej

  …glede na to,da mu nihče nič ne more,je tudi tale najmanj božji sin

  https://www.youtube.com/watch?v=4wxzM2OxlGQ

 • xtc

  Ja prav je povedal;”Kar je božjega bo ostalo,kar je kučanovo levakarsko bo propadlo”.

 • garfi

  šokantno, globalistični papež, pekel na zemlji
  Is the Pope Catholic?
  https://www.youtube.com/watch?v=IR7TSEzdNr8&t=690s

  • Soave
   • garfi

    pravijo, da ni zanikal svojih besed
    odpadel omet je tudi neko znamenje

    • Soave

     Garfi, novinarji za branost napišejo vse. Kaj naj pa zanika, če ni povedal , tako kot je napisal lastnik tega levega ital. časopisa.

    • Soave

     ?? prosim, malo več napiši.

 • Soave

  Spoštovani g. Uran !
  Jaz , na vašem mestu, ne bi nič več razlagala, ne bi dajala intervjujev – razen za Družino, Ognjišče. Zakaj ?

  Ker ne dopuščata komentiranja na način, kot ga dovolijo drugi. Med njimi je tudi Nova- žal !!
  Vsak takle članek postane kost, ki ga komentatorji oglodajo do kraja.Sploh ne preberejo, ampak se vtaknejo v popolnoma nevažne zadeve.

  Jaz vam – skupaj smo muzicirali pri zboru Consortium Musicum, ki letos zaključuje svojo sijajno koncertno pot – voščim blagoslovljeno Veliko noč.
  In, da bi mi vsi, ki smo se leta družili ob naši in tuji , krasni sakralni glasbi, užili mirno starost. Saj so nam moči za borbo opešale in, nekako zgrešili smo pravo smer.

 • Get Smart

  Na takih primerih se lahko spomnimo, kaj pomeni stara prispodoba “krasti čas Bogu” in ljudem.
  Puhlice, floskulice, malce resničnih dogodkov iz otroštva … in?
  Čemu to koristi?
  Koristi OČUVANJU TEKOVINA MURGL JUGOKOMUNISTIČKE REVOLUCIJE nje.

  U LJubLJaNJama se mole bistveno bolj kot u Međugorju in tudi “čudeži” so pogostejši,
  tako pogosti, da so takorekoč vsakdanji — in to bi morali URANI sporočati ljudem,
  namesto floskulic, puhlic itd.

  V LJubLJani (torej v Lublani) je ŽUPAN opičjak,
  najboLJš avstralopitek na svjet nje — mar ni to čudež?
  Je.
  Kako pa se je zgodil ta čudež? Ker so se in se U LJubLJanama še vedno molijo

  K SVOJEMU “bogu” = s a t a n u = KOMINTERNA = KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE

  ki v imenu očuvanja tekovina revolucije kot po čudežu nje nastopi opice na okupirana mesta v državi.
  Sledimo?
  Kako potekajo MAŠE U STOŠČAH:

  Za koga? Za Partiju!
  Za koga? Za Tita?
  Za koga? Za Jugoslaviju?

  “Druže TITO, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
  “Druže TITO, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
  “Evviva communismo!”
  “Bandiera rossa la triumfera!”

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in

  Resnica vas boosvobodila.«

 • Get Smart

  Resnica, Uran, Božja RESNICA, za međugorja in ostale floskulice in puhlice lako ćemo nje.
  Samo RESNICA osvobaja ljudi od “satanističnega” okupatorja.

  Kaj je rekel Kristus: “Vade retro me SATANA!”.

  Tako bi torej moral tudi Uran JASNO in GLASNO reči
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNIM satanističnim kreaturam.

  A slišimo?
  Urani bi morali UČITI LJUDI prepoznati SATANA v preoblekah, v “NOVIH-OBRAZIH”
  MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE oz. KOMINTERNE,
  ne pa sračkati puhlice in floskulice.

  Torej, molitev je v LJubLJani in tudi v Lublani kvečjemu preveč, ne premalo,
  PREMALO je RESNIČNEGA NAUKA,
  ki edini lahko OSVOBODI LJubLJano in vso SLOVENIJO

  satanistične=KOMINTERNISTIČNE=MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE,

  ki torej lahko LJUDI OSVOBODI
  jarma
  “SMRTNIH NEPRIJATELJA LJUDI”, kot si satanske kreataure same pravijo.

  Pamet v glavo.

  • Jakob Kovač

   Bolan si Kristus uči nekaj drugega ,ti pa si slabši od Satana!

 • Get Smart

  Zadeva je preprosta, gre za Slovenijo.
  Ali bo poštena, pravna, pravična, resnicoljubna, SVOBODNA = KULTURA ŽIVLJENJA,
  ali
  pa bo
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNO MUSLIćKULTI KOMINTERNISTIČNA,
  torej lopovska, morilska, lažniva, pedofilska, pedrska, pasjejebska … diktatura MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNIH ZLOČINCEV proti človeštvu.

  • Get Smart

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
   je
   AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • Get Smart

  Samo RESNICA osvobaja = DEJSTVA.

  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • žogica

   A si zakupil reklamni prostor na Novi?

 • PIA PlA

  Neka ženska je sanjala, da je prišla v veliko trgovino in na svoje veliko presenečenje za pultom našla Boga:
  “Kaj prodajaš?” ga je vprašala.
  “Vse, kar ti srce poželi.” ji odgovori Bog.

  Ženska ni verjela svojim očem, a se je vseeno odločila, da bo zahtevala tisto najboljše, kar si človeško srce lahko zaželi:
  “Hočem mir za dušo, ljubezen, srečo in modrost, pa še pogum.”

  Potem malo razmisli in reče:
  “Tega nočem samo zase, temveč za vsakega na tem svetu.”

  Bog se nasmeji: “Mislim, da me nisi prav razumela, draga moja.Ne prodajam plodov, temveč samo seme.”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!