Jutri vljudno vabljeni na 1. tabor Gibanja za otroke in družine.si

Foto: Gibanje za otroke in družine.si

Gibanje za otroke in družine.si vljudno vabi na 1. tabor, ki se bo odvil jutri, 16. oktobra 2016, ob 11.30 v Slovenski Bistrici na livadi ob župnijski cerkvi. Jutrišnji dogodek nadaljuje tradicijo slovenskega taborskega gibanja, ki je bilo še posebej živahno od sredine 19. stoletja, ko se je na Slovenskem zvrstilo kar 18 taborov. 

Tabori so bili v preteklosti predvsem kulturno-zabavni dogodki, na katerih so bile med drugim podane zahteve po uvedbi slovenskega jezika v šolah, združitvi vseh Slovencev v eno deželo, znižanju davkov itd. Bili so množično obiskani, saj se jih je v povprečju udeležilo okrog 6.000 ljudi. Med najbolj obiskanimi je bil tabor v Vižmarjih v Ljubljani leta 1869, ki se ga je udeležilo kar 30.000 Slovencev.

Foto: Gibanje za otroke in družine.si

Foto: Gibanje za otroke in družine.si

Tabori so bili tako izjemnega pomena za Slovenke in Slovence, saj smo na njih prvič množično predstavili svoje zahteve in tako dali jasno vedeti, v kakšni državi želimo živeti.

Jutrišnji tabor bo vesel družaben dogodek
Prvi tabor Gibanja za otroke in družine.si bo, tako kot je to veljalo pred 150 leti, radosten družaben dogodek, na katerem se bodo srečali stari prijatelji, podana pa bo tudi priložnost za sklepanje novih prijateljstev. S predstavitvijo Taborske deklaracije bodo na taboru predstavljene tudi zahteve, v kakšni državi želimo živeti mi in naši potomci.

Kot osrednja govorca bosta na dogodku nastopila Metka Zevnik in Aleš Primc, msgr. Marjan Turnšek pa bo daroval sveto mašo.

Tokratni tabor bo posvečen nesrečnima koroškima dečkoma v upanju, da se čimprej vrneta nazaj k svojima starima staršema.  

N. Ž.