Kandidat za sodnika Ustavnega sodišča RS Klemen Jaklič je glas tistih, ki so jim kršene človekove pravice

Foto: sta

Klemen Jaklič, kandidat za sodnika Ustavnega sodišča RS, velja za glasnega, a ob tem dodaja: “Toda glasen kdaj? Ravno in zgolj ob kršitvah človekovih pravic in zaradi kršitev človekovih pravic! Vse moje izjave, vključno s tistimi na Twitterju, so se vedno nanašale na kršenje temeljnih človekovih pravic.” 

V predsedniški palači se je predstavil dr. Klemen Jaklič, predavatelj in raziskovalec na Univerzi Harvard, sicer pa kandidat za mesto sodnika, ki mu 26. marca letos poteče mandat.

Izjemno moralno pokončna osebnost
Mednarodno uveljavljen strokovnjak ustavnega prava, predavatelj ustavnega prava in raziskovalec na harvardski univerzi je v svojem govoru izpostavil, da ga je za kandidata za sodnika Ustavnega sodišča RS predlagal Svetovni slovenski kongres (SKK) ob podpori vodilnih avtoritet ustavnega prava na svetu – štirih profesorjev Univerze Oxford in Univerze Harvard, ki so svojo podporo utemeljili na dveh dimenzijah – prvič, dolgoletna tesna povezanost z njegovim znanstvenim delom in dosežkih na ustavnopravnih področjih, področje človekovih pravic, ter drugič, ko so zapisali, da gre v primeru Klemna Jakliča za moralno pokončno osebnost, ki je predana napredku demokracije, človekovih pravic ter zvestobi pravu. Dodajajo, da so prepričani, da bi kot sodnik Ustavnega sodišča RS dal velik prispevek najvišjih odlik. “Ob takšni podpori in takšnem predlogu ter hkratnem zavedanju, da dobršen del te javnosti tudi želi, da bi relativno mlajše generacije pravnikov, izobražene v tujini, v mojem konkretnem primeru na področju ustavnega prava, tudi doprinesle nekaj k razvoju slovenske pravne države, sem dal soglasje k temu predlogu,” je povedal Jaklič ob predstavitvi novinarjem.

Jakličeva pot se je začela na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer se je v zadnjih letih študija začel posvečati ustavnemu pravu in diplomiral na temo Odločanje ustavnega sodišča, analize vrednostnih sistemov ustavnih sodnikov. Po zaključeni diplomi se je prijavil na dve ameriški univerzi Harvard in Yale ter bil sprejet na obe, “izbral pa sem Harvard, ker je imel na tem področju, na ustavnem pravu, najboljši program”.

Tujci nad njim navdušeni in ga podpirajo pri njegovi kandidaturi
V tujini je bil 17 oziroma kar 18 let, v vsem tem času pa je v njem rasla ideja, da bi prispeval k razvoju slovenske ustavnosti, ki se je začela s sprejetjem prve demokratične slovenske ustave. Njegovi prvi poskusi, da bi se vrnil v domovino in začel uresničevati ta cilj, žal niso bili zelo uspešni, “zato se je razvleklo na 17, 18 let moje tujine. Je pa ta vizija prepričala takrat tiste, ki so me sprejeli na tiste univerze, s katerimi sem kasneje delal, katerih kolega sem kasneje postal in ki me med drugim nekateri od teh tudi danes podpirajo za to mesto”.

Delal pod mentorstvom Nobelovega nagrajenca
Magistriral je na harvardski pravni fakulteti iz ustavnega prava z nalogo Zavezujočnost odločitev ustavnih sodišč, primerjalna analiza nemškega in ameriškega modela. “To nalogo sem opravil z najvišjo oceno v letniku, kar mi je omogočilo napredovanje v doktorski program prav tako ustavnega prava, kje je vpis zelo omejen – na leto sprejmejo deset kandidatov od 250 magistrantov. Imel sem to srečo, da sem lahko delal z vrhunskimi ustavnopravnimi avtoritetami ter da sem bil izbran v ozko skupino doktorantov, ki je delala pod mentorstvom Nobelovega nagrajenca prof. Amartya Sena.”

Njegovo doktorsko delo najboljše s področja evropskega prava in evropske pravne misli
“Kot nekdo, ki je preživel toliko let v tujini in se posvečal specializaciji ustavnega prava, se zavedam te sreče, ki sem jo imel. Obenem je bilo težko, bilo je tudi trpljenje živeti toliko časa izven domovine, imel pa sem tudi veliko srečo, kajti brez tovrstnega mentorstva mi ne bi uspelo prodreti v te globine ustavnega prava, za katere mislim in za katere drugi menijo, da sem prodrl.” Velik plus Jaklič vidi tudi v tem, da se je njegova pot nagnila na primerjalno ustavnopravno področje, “da sem začel tudi z vzporednim doktorskim študijem na Oxfordu. Namreč, šlo je za idejo mojih mentorjev, da bi bilo najbolje združevati obe dimenziji, tako evropsko kot ameriško, kajti to, da človeku neprecenljiv avtentičen uvid v ustavnost obeh sistemov, kar je, pravijo, redkost tudi v svetovnem merilu”. Leta 2008 je tako doktoriral na Oxfordu iz evropske ustavnosti in se vrnil na Harvard, kjer je začel predavati z doktoratom. Obenem pa je končeval svoj drugi doktorat, ki ga je končal leta 2011 s področja evropske demokracije in človekovih pravic, zanj pa prejel nagrado harvardske dekanje za najboljše delo s področja evropskega prava in evropske pravne misli.

Ves čas je bil aktiven v svojem znanstvenem delu, saj je avtor ali soavtor pri več kot 200 prispevkih s področja ustavnega prava, objavljenih v tujini in doma. “Moje najpomembnejše delo do sedaj je leta 2014 objavljena znanstvena monografija pri Oxford University Press z naslovom Ustavni pluralizem v Evropski uniji. To je prvo in edino znanstvena monografija, ki jo je pri tej vodilni založbi objavil katerikoli slovenski pravnik do sedaj. Ta dosežek nacionalnega pomena po mnenju mednarodne skupnosti presega nacionalni okvir.”

Na njegovo pobudo ustanovili Zavod za brezplačno pravno pomoč v Sloveniji
Poleg številnih strokovnih združenj je Klemen Jaklič tudi ocenjevalec ustavnopravnih člankov in monografij za objavo pri vodilnih mednarodnih znanstvenih revijah. Prav tako je aktiven v Sloveniji, seveda, kolikor mu dopušča čas. “Na mojo pobudo smo s kolegi pravniki v Sloveniji ustanovili Zavod za brezplačno pravno pomoč, ki prispeva k razrešitvi številnih življenjskih stisk ljudi iz socialno ogroženih okolij.” V zadnjih štirih letih se je uvrstil na seznam najvplivnejših slovenskih pravnikov.

“Meni pripisovati politično strankarsko vezanost je neutemeljeno in celo absurdno”
Omenil je tudi govorice o njem, ki temeljijo na neresničnih in napačnih sklepanjih. “Nikoli nisem bil član nobene politične stranke. Strank ne poznam bolje kot vsak drug povprečen državljan. Nikoli nisem delal za nobeno stranko ali pisal kakšnega strankarskega programa ali bil osebni prijatelj kakšnega pomembnega strankarskega človeka. S strankami preprosto nimam nič. Res pa je, da sem vedno na glas povedal, ko sem sam pri sebi ocenil, da je šlo za temeljne kršitve z mojega področja, to je s področja človekovih pravic. In seveda, ko mi je moja oddaljenost od Slovenije to omogočala. Glede na to je meni pripisovati politično strankarsko vezanost neutemeljeno in celo absurdno, to pa zato, ker se v vseh razpisih do sedaj dejansko pojavljajo kandidati, ki so tesno strankarsko vpeti. Med temi so, recimo, predsednik politične stranke, aktivni dolgoletni politik neke druge politične stranke, pa kandidati, ki sodelujejo pri pisanju strankarskih programov in podobno. To so tesne strankarske vpetosti. Pri meni tega ni. Ali pa na primer kandidati, kot smo jih tudi imeli do sedaj, ki so bili v tesnem dolgoletnem osebnem prijateljstvu s kakšnimi vodilnimi politiki.”

Glas tistih, ki so jim kršene človekove pravice
Dodal je še, da je kot pravnik s področja človekovih pravic drugačen, ker je – glasen. “Toda glasen kdaj? Ravno in zgolj ob kršitvah človekovih pravic in zaradi kršitev človekovih pravic! Vse moje izjave, vključno s tistimi na Twitterju, so se vedno nanašale na kršenje temeljnih človekovih pravic. Ravno to opozarjanje in ostra kritika zoper kršitve človekovih pravic pa je imanentna dolžnost pravnikov iz akademske sfere, še posebej, če delujejo na področju človekovih pravic. Ti namreč posvečajo svoje kariere spoznavanju človekovih pravic, študiju, le ti najbolje vedo, kaj je do neke kršitve, hude kršitve, v resnici prišlo. Na njih je torej, da na kršitve, ki jih zaznavajo, opozarjajo, da so ‘učinkoviti psi čuvaji’ zoper kršitve ali celo potencialne kršitve. Zato za akademske pravnike, ki so dolžni izpolniti svoje poslanstvo v družbi, velja ravno nasprotno od sodečih sodnikov. Za akademske pravnike velja široko polje ostre kritike, če naj učinkovito opravljajo svojo vlogo in izpolnijo poslanstvo v družbi,” je bil še kritičen Jaklič.

Marjanca Scheicher

 • lukamiha

  Tegale popolnega demokrata Jakliča pa razne Krtače in Tarantele sploh ne morejo razumeti, ker so preveč omejeni in zamejeni, skratka tudi popolnoma enoumni,res žalostno!

 • montyamp

  Evropsko in ameriško ustavno pravo , je za HLAPCE banditsko murglosrbske udbopartijske teroristične celice , televizija .

 • Olga

  Dragi gospod Jaklič! Se boste morali navaditi! Če si pošten, te komunisti takoj “včlanijo” v SDS!

 • montyamp

  Mi pa imamo srbske Bosance , s sarajevskimi diplomami in to na vrhovnem sodišču .
  Mujo je reku , da so Bosanci imeli mobitele že pred 500 leti , zato imajo komunisti rajši bosanske yugo-pravnike .

 • montyamp

  Jaklič , kako se ti da , rdeče opice učiti ustavnega prava ???
  Za začetek , ko bo Drava tekla nazaj v Avstrijo , bo “””mogoče””” promila komunistov vedela čemu služi pravo .
  Do takrat pa , težka bo Slovenci , KRI NI VODA .
  Komunisti bodo kar obdržali banditsko pravo , kaj bo magarec z orglicami .

 • AboutTown

  Po naslovu sklepam, da je desničarček.

  • totex39

   Ti si pa levičarsko pezde, ki mu ne segaš niti do prstov, pa nehaj klobosat bedarije.

   • AboutTown

    “Klobosat”? Ok…
    Kreten zafukan.

    • pajot

     Majmun.

  • skrajna resnica

   po umotvoru sklepam da si komunajzlček

   • AboutTown

    Res je! Odlično. Po mojem je pa moj avatar malo pomagal, a ne? Idiot.

  • soc

   Po skritem profilu sklepam, da si FDV/Mladinin provokatorček s spet novim nickom. Naj ti sonce sreče nikoli ne zaide in naj ti Kučan dobro poplača.

   Takoj na ignore, zbogom.

   • RATATA

    Z Bogom sem že jaz ničkoliko takih poslal!
    Počasi jih bo treba s kom drugim pošiljat, saj ne vem, če bo Bog sfolgal toliko gnusob popedenat.

    • samsara

     Morda bi jih začeli pošiljati ‘s küćanom’, tja kamor spadajo.

     • RATATA

      Veš da mi le grde besede v misel prihajajo. Nič spodobnega se ne spomnim.

   • AboutTown

    Ja, res. In to izjemno dobro plačan. Levičarjev sploh ni. So samo plačani desničarji. Aaahhahaaha1!!!!!! Idiot.

    • pajot

     me veseli. Jaz sem pa Pajot.

 • Ana Job

  Mogoče bo udbovska klika na sodiščih zdaj manj ,, izgubljala,, oporoke. Upam, da bo g. dr. Jakliču uspelo držati bando bolj na kratko. Takšni, kot je on so nam nujno potrebni.

 • indijanka

  Končno prava novica za pomladni dan. Polna upanja. Vračajo se “možgani”. Širok pogled, svoboden duh in občutek za ljudi. Takih poznavalcev prava pri nas primanjkuje.

  • soc

   Tvoj optimizem vedno pozitivno vpliva na mojo cinično skepso!

   • indijanka

    Moj dan je lepši, ko te zasledim med komentatorji.

 • Aron

  Strokovnjak, a politicno profiliran in osebnostno neprimeren.

  • totex39

   O kakšni politični profiliranosti govoriš, za tak položaj je potrebna strokovna neodvisna oseba, kar pa ima on vse.

  • indijanka

   Osebnostno neprimeren?

  • Nata

   No, kaj pa je narobe , če je politično profiliran ? Verjetno smo prav vsi nekako opredeljeni. Tisti izraz – neodvisen – me preveč spominja na neuvrščene.
   Saj menda ne moremo vsi enako misliti.Se morda vračamo nazaj v 50 leta prejšnjega stoletja ?

  • skrajna resnica

   Če kritiziraš farso Patrija si politicno profiliran in osebnostno neprimeren, čeprav imaš dva doktorata iz najboljših univerz na svetu.

   Če taisto sodbo spoštuješ kot doktor profesor ustavnega prava te za nagrado nastavijo za predsednika vlade.

   • soc

    Če porečeš, da je toti tipičen primerek nadpoprečno razgledane (…) SLO levice in da je slednja pri nas na oblasti skoraj neprekinjeno od 1945, ti je jasno, kje smo.

    V riti.

    • skrajna resnica

     Ne obstaja, so samo nerazgledani povprečneži, drugače ne bi bili del “SLO levice”.

     On je tipični primerek Ne jamram, ker seksam, pis ljubav bok!

   • Aton

    Človekova pravica je, da je KP na oblasti…

    • RATATA

     Pri vas doma.

     • Aton

      Pri nas ne, ampak povsod drugod!

     • RATATA

      Točno, ti nimaš r v imenu.

   • Aron

    Klemen Jaklic ‏@kjaklic
    Ajde Šorli, stisni komija. Ta teden ga dej. Rovari po deželi ter nam preprečuje vladavino prava in ljudi.

    kot sem rekel, funkciji neprimeren

    • skrajna resnica

     funkciji neprimerni so VSI pravniki, ki NISO kritizirali te farse (torej 99,9% bavconovih pripravnikov).

  • sodnikisozločinci

   Vsak normalen človek je politično opredeljen, tu ne mislim na članstvo v stranki. Paziti bi morali le na to, da v intitucijah ne prevlada eno politično mišljenje, ker to vodi v totalitarizem, pri enakomerni zastopanosti bi se pa iskalo soglasje in ne bi bilo diktata. Jaz osebno mislim, da sodniki ne bi smeli skrivati svojega političnega prepričanja, tako bi sodišče pridobilo več zaupanja, tej hinavščini – izjavam, da so politično neopredeljeni, ne verjamem. Kar pa se tiče osebnostne primernosti, mislim da bi jih najmanj polovica sodnikov padla na psihološkem testiranju.

 • seniorka

  Odličen ddr. Klemen Jaklič! Nalijte čistega vina Slovencem, da bodo končno spoznali, kaj pomeni to, da so človekove pravice za vse enake in da političnih procesov ni in ne more več biti.

 • ney

  Točno to rabimo- neodvisne ustavne sodnike, da niso vezani na nobeno stranko in da imajo znanje ter so sposobni.
  Držim pesti, ddr. Klemenu Jaklič.
  Dokler bodo na čelu države nesvobodni ljudje(sodniki) na vajeti drugih, država ne bo svobodna.

 • RATATA

  Ko smo že pri dobrem vinu …… Raje kot iz deci kozarca pijem po osminkah (1/8).
  No, to je podobno kot ena devetinka ustavnih sodnikov.
  Še štiri pametne in poštene bi rabila Slovenija na ustavnem sodišču.

  • samsara

   Vrlini, ki ju omenjaš, veljajo v küćofevdu za oteževalne okoliščine.
   Vprašaj Murglovo, će ne verjam’š. Ona že dolgo ve kako pa kaj, glede menjave ustavnih ‘sudij’.

 • Nata

  Jaz ga pravzaprav občudujem. Ima kar veliko poguma jasno zastopati svoja stališča in javno izražati svoje mnenje.
  Da o strokovnosti sploh ne govorim !

 • soc

  Klemen Jaklič je edini vrhunski pravnik v RS, ki bi lahko prispeval k reševanju pravic večine pred agresivnimi manjšinami. Pred islamisti, Legebitro, Srbi, feministkami, kolesarji, harekrišnami in vsemi ostalimi, z Napoleoni iz ustanov vred. Upam, da bo murgelska fronta tokrat pokleknila, vsaj začasno.

  (Zakaj začasno? Podobnika so ujeli in nevtralizirali pri ljubici, bogve kje utegnejo najti Jakliča.)

  • RATATA

   So že napovedali, da ga bodo iskali na laži zato, ker je poudaril, da ni strankarsko opredeljen.

  • sodnikisozločinci

   Klemen Jaklič ima vlogo odišavljenega, lepo vezenega prtička položenega čez kup dreka, da ne bi več vohali pravosodnega smradu.

   • soc

    Uf. Sam sem imel doslej zelo drugačen pogled nanj glede na izjave v ključnih pravosodnih zadevah, vključno s spremembami v pravosodju samem. Resda pa gospodiča osebno ne poznam, zato sem morda zavedèn. Lahko pojasniš, gre morebiti za kake utemeljene osebne zamere?

    • sodnikisozločinci

     Ne gre za zamere, pravim samo, da ena lastovka še ne prinese pomladi. Tudi, če bo zagovarjal pravilna stališča, bo vedno preglasovan, njegova prisotnost in ločena mnenja pa bodo s pomočjo javnih trobil prikazovala Ustavno sodišče, kjer so vsa stališča o posameznih zadevah enakomerno zastopana. Bolje da ga ne potrdijo kot ustavnega sodnika, pa naj bodo tam sami rdečkarji, da se ta farsa enkrat neha. Pravosodju je treba vzeti legitimnost, lustracija posameznikov ne pomeni nič, ker se bodo ostali le potuhnili, ob prvi priložnosti ko bo pritisk popustil, pa se bodo hoteli maščevati. Takšni kot je Jaklič pa bi proces odvzema legitimnosti tej zločinski družbi le otežili.

     • soc

      Tam nekje od svojega cca štiridesetega dalje sem izrazit sovražnik kakršnegakoli nasilja v politiki, revolucionarnega in protirevolucionarnega. Pa nikoli nisem bil flower-power vernik. In v mladosti sem razmišljal drugače. Zdaj bom verjetno kmalu dedek.

      Namreč, če gremo po poti, ki jo predlagaš, lahko končamo zgolj v nasilju. 82(+/-)-letne oblasti in tistih, ki smo proti njej. Si tega želiš?

     • sodnikisozločinci

      Meni izkušnje pravijo, da dobi človek običajno vedno manj od tistega kar zahteva. Do nasilja pa bo verjetno prišlo brez našega vpliva, oblast noče popustiti z vsiljevanjem kolonizatorjev, v celi Evropi vre, včasih okoliščine pripeljejo do tega, da se lažje odločiš za izgubo življenja kot samospoštovanja.

 • xtc

  Mednarodnopriznan in ugleden?
  In tujci ga podpirajo?
  Polnoma nesprejemljiv za levake;kaj si o takih oni mislijo si lahko ogedate po premnogih žalostnih krajih v Sloveniji:

 • sodnikisozločinci

  Kaj je zdaj to?!

  Temu Jakliču pojete hvalospeve, kot da bi bil najmanj svetnik, če že ne prerok neke nove religije, vere v pravno državo, katere sveta knjiga je Ustava, glavna verska dogma pa nedotakljivost in brezmadežnost človekovih pravic, kateri smejo razlagati le svečeniki, oblečeni v vijoličaste ornate, imenovani ustavni sodniki.

  Solit se pojdite!

  • Anthon

   Človekove pravice in temeljne svoboščine obstajajo, pa če ti na glavo postaviš. Pravilno jih pa sme razlagati samo študiran ustavni pravnik.

   • sodnikisozločinci

    Požvižgam se jaz na “študirane ustavne pravnike”, meni le ti z ustavo v roki delujejo nebogljeno na podoben način kot frigidna ženska, ki dobi kurac v roko. Ta njihova študiranost je prej lobotomiranost s srpom in kladivom.

    Moja zahteva po lustraciji slovenskega pravosodja poslana odboru 2014, ki je ostala brez odgovora:

    Ne spomnim se, da bi kdo do zdaj priznal, da je bil njegov sorodnik
    partizan navaden zločinec in da NOB ni bilo, pač pa revolucija, ki je z
    iztrebljenjem izkoriščevalskih razredov – se pravi z genocidom nad lastnim
    narodom (kar je najhujše izdajstvo in zločin, vsak odpor proti
    komunističnim partizanom pa častno dejanje) pripeljala na oblast
    komunistični arijski razred, delavski razred. Kateri pa to pravzaprav ni
    bil, saj so bili komunisti delomrzneži in lenuhi, nesposobni s poštenim
    delom služiti kruh, poleg tega pa še sadistični psihopati, ki jih ni niti
    malo pekla vest zaradi umorov sposobnejših od njih z namenom prisvojitve
    njihovega premoženja.

    Nihče, prav nihče do zdaj ni priznal zločinov svojih sorodnikov, sploh pa
    ne pravniki. Pri njihovem odnosu do komunizma in njegovih žrtev ne gre
    samo za posameznike, ki so bili udeleženi pri montiranih sodnih procesih proti sovražnikom komunističnega režima, ampak za splošno mentalno pohabljenost večine pravnikov v Sloveniji, kateri še vedno dojemajo komunizem kot nekaj dobrega in zaradi česar nobeden od komunističnih zločincev v 23 letih obstoja nove, baje pravne države, ni bil obsojen. To jih postavlja ob bok nacističnim sodnikom, Janez Janša pred slovenskim neokomunističnim sodiščem je v enakem položaju kot Jud pred nacističnim sodiščem. Rešitev pravne države v Sloveniji je možna le na enak način kot v Nemčiji po vojni: popolna lustracija vseh pravnikov in uvedba prisilne sodne uprave nad Slovenijo najmanj za dobo 10 let.
    Zakaj je prav lustrirati vse pravnike bom ponazoril s primerom: Zgodi se prometna nesreča. V tistem trenutku je tam reševalec, ki v ponesrečencu prepozna soseda, ki ga je dobil v postelji s svojo ženo (neke vrste razrednega sovražnika). In mu reče: ne bom ti pomagal, ne boš več spal z mojo ženo. Zraven stoji množica ljudi, ki opazujejo dogodek in se strinjajo z reševalcem. Ponesrečencu nihče ne ustavi krvavitve in zato
    umre. Za smrt tega človeka so krivi vsi prisotni, ne samo reševalec, tudi
    vsi ostali bi lahko pomagali, pa niso naredili nič. V 23 letih niso pristojni tožilci in sodniki naredili prav nič, da bi bili npr. Ivan Maček, Lado Ambrožič Novljan, Bojan Polak Stjenka, Mitja Ribičič,
    Zdenka Kidrič… obtoženi in obsojeni za njihove zločine! Ostali pravniki
    so bili ob tem popolnoma brezbrižni, razen nekaterih redkih posameznikov,
    ki so protestirali – kot tista ena lastovka, ki ne prinese pomladi.
    Lustrirati je treba vse slovenske pravnike. Skoraj vsi so, če že ne
    ščitili komunistične zločince, bili ob tem odobravajoče tiho.

    • Anthon

     In v kakšni povezavi je Klemen Jaklič s to tvojo lamentacijo?

   • Franc Novak 1979

    No fino, mu bom prinesel moj primer osebno v roke, da se ne bo napihoval po časnikih. Ki ga je kljub evidentim sodnim goljufijam, tudi US zavrnilo, ker se ni hotelo ukvarjati z dejstvi, ampak je samo preverjalo, če sem se prav pritoževal. In ker sta tako višje kot vrhovno sodišče samo Copy/paste sodbe naredila,je bilo vse OK. In moja človekova pravica do fer sojenja je bila zaradi povezav nasprotne strani na sodišču pohojena kot pasji drek.

 • RATATA

  Zarad Klemna bo še najbolj Borut gvirau!

 • ptr

  Pazite, da ne bo spet kakšna prevara glede domnevnih dogovorov in vezane trgovine. Za fiskalne svetnike so glasovali še danes. V skladu z dogovorom jih je podprla tudi SDS. Jutri je na vrsti glasovanje za ustavne sodnike. Menda se glasuje za vsakega posebej. Najprej so na vrsti preostali trije. SDS jih v skladu z dogovorom podpre. Na koncu pride še Jaklič. Ker so vsi komunisti že “na varnem”, se pri Cmerarjevih najde dovolj pez*etov, ki prekršijo dogovor, in Jaklič ne pride skozi.

 • samsara

  Vse njegove vrline, veljajo pri udbokomunistični kontinuiteti častilcev rdeče zvezde, za oteževalne okoliščine.

 • Ruggedplant

  Vso spoštovanje in podpora Klemnu! Eden redkih javno izpostavljenih Slovencev za katerega lahko iz srca rečem, da mi dviga poteptan ponos biti Slovenec! Ne daj se rdečemu establishementu, napovej mu sveto vojno in kdor te bo skušal odstraniti, bo moral odstraniti tudi nas.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!