Kar 7 ovadb za 8 kaznivih dejanj na šempetrski urgenci

Foto: STA

Zaradi smrti na šempetrski urgenci je bila podana vrsta ovadb s strani novogoriških policistov. Med drugim so bile podane tri ovadbe zaradi povzročanja splošne nevarnosti in dve zaradi ponarejanja listin. Policisti so prišli do ugotovitve, da odgovorna oseba ni opravila svoje dolžnosti in priključila cevi na inštalacijo plinov na urgenci, dve osebi pa, ki za to dejanje nista bili nepooblaščeni, sta opravili napačno priključitev. 

V okviru predkazenskega postopka so policisti podali ovadbo za sedem posameznikov, ki so zakrivili osem različnih kaznivih dejanj, pri čemer je eno izmed  dejanj nastalo v obliki sostorilstva dveh oseb. Po podatkih STA so ovadeni moški državljani Slovenije, stari med 37 in 69 let.

Podlaga za ovadbo napaka pri oživljanju
Smrt 52-letnega bolnika, ki je letos marca umrl na šempetrski urgenci, predstavlja podlago za kazensko ovadbo, saj je bilo ugotovljeno, da je zaradi napake pri oživljanju umrl pacient. Namesto da bi bil pacientu med oživljanjem zagotovljen dostop do kisika, je ta po cevi prejel smejalni plin, kar je povzročilo njegovo smrt.

Foto: STA

Foto: STA

Pooblaščena in usposobljena oseba ni opravila svoje dolžnosti
Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije na novogoriški policijski upravi, je pojasnil, da so prišli do utemeljenega suma povzročitve kaznivega dejanja, da ena izmed pooblaščenih in usposobljenih oseb ni opravila svojega dela in priključila fleksibilnih cevi medicinskega pripomočka na inštalacijo medicinskih plinov. Namesto tega sta to opravilo izvedli osebi, ki za to nista imeli nikakršnih pristojnosti in strokovne usposobljenosti – iz tega razloga tudi tema dvema osebama očitajo kaznivo dejanje v obliki povzročitve splošne nevarnosti.

Foto: STA

Foto: STA

Obstaja utemeljen sum ponarejanja listine
Po besedah Pangosa je prišlo tudi do utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listine o izvedbi testiranj na sklopkah inštalacij medicinskih plinov, ki naj bi jo zakrivila ena izmed ovadenih oseb. Druga izmed oseb pa je ponarejeno listino uporabila in jo predložila pod predpostavko, da je prava.

Štirje posamezniki so osumljeni povzročanja splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti zaradi nepostopanja v primeru izvedbe inštalacij medicinskih plinov in montaže medicinskih pripomočkov. Pangos je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da med ovadenimi osebami ni ljudi, ki bi bili zaposleni v šempetrski bolnišnici ali na Ministrstvu za zdravje.

Zagrožene zaporne kazni tudi do 8 let 
Za storitev kaznivega dejanja ponarejanja listin je lahko zagrožena zaporna kazen do dveh let, za povzročanje kaznivega dejanja splošne nevarnosti in splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti pa je zagrožena kazen do osem let zapora.

Foto: STA

Foto: STA

Na podlagi strokovnih mnenj do števila smrti zaradi nepravilne inštalacije plinov 
Kriminalistična preiskava še vedno ni zaključena, saj policija še naprej zbira informacije o osebah, ki so sokrive za povzročitev smrti bolnika. Poleg tega pa so zaprosili tudi za strokovna mnenja na eni izmed neodvisnih medicinskih ustanov, ki bodo pripomogla k ugotovitvi števila umrlih zaradi nepravilne inštalacije medicinskih plinov. Do sedaj je bil v preiskavi potrjen zgolj en primer.

Kriminalisti so na podlagi dokumentacije ugotovili, da se je v “spornem” reanimacijskem stolpiču od začetka delovanja pa vse do danes zdravilo približno 7 pacientov, 140 pacientov pa v urgentnem centru.

Odzvala se je tudi šempetrska urgenca
Na izsledke policijske preiskave so se odzvali tudi v šempetrski urgenci in navedli, da je njihov interni strokovni nadzor takoj po tragični smrti razkril enake rezultate.

Sporočili so, da so uslužbenci šempetrske bolnišnice pri svojem delu ravnali vestno, in izrazili obžalovanje, da je marca letos prišlo do tragične smrti. Izrazili so upanje, da bodo preiskave čimprej pokazale na odgovorne osebe, in izrazili pripravljenost za sodelovanje z organi pregona pri razjasnitvi smrti bolnika.

N. Ž., STA