Kazenska ovadba proti Damjanoviču zavržena

Foto: sta

Proti direktorju Slovenske filharmonije Damjanu Damjanoviču uperjeno kazensko ovadbo, ki jo je vložila sindikalistka in predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše, je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo.

Ovadba s strani violinistke Kopšetove, sicer pa predsednice stavkovnega odbora orkestra Slovenske filharmonije, proti Damjanoviču je bila vložena lanskega 19. decembra na Policijski postaji Ljubljana Center. Ta je Damjanu Damjanoviču očitala kaznivo dejanje kršitve pravic pri upravljanju in kršitve sindikalnih pravic. Vendar pa je bila s sklepom Okrožnega državnega tožilstva z dne 16. marec 2017 ovadba zavržena.

Damjanovič želi s tožbami oprati svoje ime
Spomnimo, stavkajoči v Slovenski filharmoniji so še nedolgo nazaj zahtevali zamenjavo dirigenta Uroša Lajovica, prav tako pa na čelu ustanove niso želeli več Damjanoviča. Vendar pa je Damjanoviču uspelo razveljaviti sklep o izvedbi notranje revizije v Slovenski filharmoniji, ki je bil po oceni sodišča nezakonit, zato ga je odpravilo, poroča Topnews. Damjanovič je sicer na delovnem sodišču vložil tožbo proti sindikatoma Sviz in Glosa ter stavkovnemu odboru.

Kopšetova je Damjanoviču očitala kršitev sindikalnih pravic, torej, “kdor s kršitvijo predpisov ali splošnih aktov prepreči ali onemogoči delavcem uresničevanje pravic do sodelovanja pri upravljanju ali te pravice zlorabi ali ovira njihovo uresničevanje”, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Enako pa se kaznuje tudi, kdor “s kršitvijo predpisov ali splošnih aktov prepreči ali onemogoči delavcem svobodno združevanje in sindikalne dejavnosti ali ovira uresničevanje sindikalnih pravic ali prevzame sindikat”.

M. S.

 • Olga

  Sindikalisti so politični delavci! Ve se, zakaj Damjanoviča ne marajo! Ni pravega pedigreja!

 • baubau

  Stavkajoči,bodite vendar dosledni: podajte raje odpoved, in se zaposlite drugje,če vam tu ni všeč-svobodni ste…za odlične umetnike se povsod grebejo,mar ne? Samoupravljanje pa je passe in dovolj je umetnikov,ki bodo radi zasedli vaše dobro plačane službe.

 • rubec

  Kazensko ovadbo si prej zasluži majmun ki je to violinistko sploh vzel v bend. Ta bi prej pasala za lonce v kakšni menzi. Ali pa v lonce.

 • Viktorh

  Takšno slabo delavko bi morali suspendirati.

 • Anton

  Dokler so nas Nemci učili igrati na gosli ni bilo nobenih težav.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!