Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim je bil osrednji komunistični proces proti povojni inteligenci

Foto: WIkipedia

V Arhivu Republike Slovenije so predstavili knjigo “Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim – epilog” avtoric dr. Mateje Jeraj in dr. Jelke Melik. Knjiga je natančno osvetlila proces zoper Nagodeta in še 14 drugih posameznikov, ki ga ocenjujejo kot enega od osrednjih procesov, s katerim je komunistična oblast po drugi svetovni vojni obračunala s svobodomiselno povojno inteligenco, ki je želela demokracijo. V tokratni knjigi pa sta avtorici osvetlili dogajanje po procesu oz. prizadevanja, da bi prišlo do njegove razveljavitve.

Knjiga govori o tako imenovanem Nagodetovem procesu, enem najbolj znanih političnih procesov iz obdobja po drugi svetovni vojni, ki je potekal pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije. Proces je bil namenjen predvsem zastraševanju tako dejanskih kot potencialnih političnih nasprotnikov, predvsem iz vrst starih političnih strank. Obtoženi naj bi na različne načine nasprotovali režimu, vohunili za zahodne obveščevalne službe ter celo pripravljali oboroženo vstajo proti Federativni ljudski republiki Jugoslaviji. Kazni so bile drastične, saj so bili trije obsojeni na smrt z ustrelitvijo, večina preostalih pa na visoke zaporne kazni. Proces pa se je končal tudi z obsodbo 15 slovenskih izobražencev.

Osrednji proces, s katerim je komunistična oblast po drugi svetovni vojni obračunala s svobodomiselno povojno inteligenco
Avtorici dr. Mateja Jeraj in dr. Jelka Melik sta knjigo “Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim” predstavili že leta 2015. Knjiga je natančno osvetlila proces zoper Nagodeta in še 14 drugih posameznikov, ki ga novinarji ocenjujejo kot enega od osrednjih procesov, s katerim je komunistična oblast po drugi svetovni vojni obračunala s svobodomiselno povojno inteligenco, ki je želela demokracijo. V tokratni knjigi pa sta avtorici osvetlili dogajanje po procesu oz. prizadevanja, da bi prišlo do njegove razveljavitve, poroča STA.

Jelka Melik navaja, da je do nadaljevanja prvega dela knjige prišlo na pobudo Draga Demšarja, odvetnika, ki je umrl januarja letos. Ob predstavitvi prve knjige ga je namreč zanimalo, zakaj avtorici nista predstavili tudi prizadevanj za razveljavitev procesa, kar se je sicer zgodilo leta 1991. “Najprej sva mislili, da bo knjiga, ki bo nastala, zelo tanka, nato pa sva našli kar precej zanimivega gradiva in pomenljivih podrobnosti, ki niso bile ali pa so bile premalo znane,” je povedala.

Nihče od njih pa ni dočakal ne javnega opravičila, ne javnega obžalovanja
Melikova je tudi poudarila, da je le nekaj obsojenih po ugodeni zahtevi za obnovo postopka doživelo razveljavitev sodbe in odstop tožilstva od pregona leta 1991. “Nihče od njih pa ni dočakal ne javnega opravičila, ne javnega obžalovanja v smislu kritike delovanja povojnega sodstva.” Prav to naj bi avtorici spodbudilo, da sta začeli s pregledovanjem delovanja sodstva od leta 1947 do razpada Jugoslavije. V knjigi seveda ne manjka izjav, ki so jih na različnih zasedanjih izrekli takratni vodilni slovenski in jugoslovanski politiki.

Po besedah slovenskega zgodovinarja Petra Vodopivca so slovenski politiki, tožilci in sodniki na sestankih v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja razmišljali predvsem o tem, kako povojno sodstvo razbremeniti odgovornosti za povojne politične procese in kako Zvezo komunistov razbremeniti očitkov o vodenju takšnih procesov, medtem ko jim za ostalo ni bilo veliko mar. Vse skupaj se je nato začelo spreminjati šele z demokratičnimi procesi v Sloveniji.

“Knjiga želi pokazati, na kaj bi morali biti pozorni danes”
Po besedah Mateje Jeraj knjiga ni samo vpogled v preteklost, pač pa želi tudi pokazati, na kaj bi morali biti pozorni danes. Skrbeti bi nas morala premalo razumljena vloga arhivistov in brezbrižnost javnosti pri spreminjanju kazenske zakonodaje, ki ima velik vpliv na življenje ljudi.

D. Š.

 • garfi

  komunistiĆni proces patrija je logično nadaljevanje
  komunajzli očitno nikoli ne bodo odgovarjali
  še več Butalci jih nagrajujejo z milijardami

 • luckyss

  Ni dvoma da so si “komunajzerji” po vojni priborili oblast in moteče dejavnike eliminirali…

  Torej, bolj preprosto povedano, so pač pobili konkurenco..
  Če bi zmagali podporniki Hitlerja, bi bilo seveda drugače…žrtev bi bilo verjetno trikrat več..Dolfi je kuril že izven “kurilne sezone”..
  Nehajte že jamrat, ker niste bili na pravi strani…na strani zaveznikov in zmagovalcev…
  In bodite srečni, ker lahko trenutno še gobcate stvari zaradi katerih bi šli npr. v Nemčiji direktno v zapor..

  • KAPIBARA

   V Nemčiji je ZidareviĆ plačal miljon kazni, da ni šel v zapor.
   Tu se je pa preseraval in se še… !!
   Tu pa obsojajo ljudi z razlago: Neugotovljenega dne+ Ne ugotovljena oseba+ Ne ugotovljena vsota+ NE ugotovljenem kraju+ Ne ugotovljenem…. itd !!

   • Gavnar

    Tudi gotovino s katero je plačal avto, račune, mesečne stroške,…
    je dobil na neznanem kraju, od neznane osebe, na neugotovljen način,…
    Imel pa jo je ?

    • Olga

     Mislite Milana Kučana? Res je dobival denar kar na roke! Šefa partije in Udbe ne sme nihče preiskovati! Tudi v Zvezdo, na ministrstva…. gre osebno, da bi se izognil prisluhom….Drug dan pa vlada Bratuškove pade….

     • rabbit

      Pa 400.000 daril samo iz Elana,koliko so plačevala še druga podjetja Krka , Lek, Petrol itd.

     • traktor

      Mafija si pač vzame varščino. Povsod je tako.

    • sprehajalec

     Govnar, tisti stari Volvo ti pa ne gre iz glave?

     naslednje vprašanje je, kje bi Ivan janez dobil denar za popravila in servise, saj vemo, da je Volvo zelo drag za vzdrževanje in so rezervni deli hudo dragi….

     • Gavnar

      Volvo je bil nov, Ivan mogoče tega ne ve ? Komunajzer.
      Denar za vzdrževanje pa saj veš,
      na neznanem mestu, ob neznanem času, od neznane osebe,…
      Glavno, da ga ima, ane ?

     • sprehajalec

      Ful luksus v primerjavi z najbolj priljubljenimi levičarskimi znamkami, Audi pa Bemfl.

     • Gavnar

      Kako pa naj levičar Ivan ve kaj so Bemfli ?

    • KAPIBARA

     ZidareviĆ pa v osebnem bankrotu, pa mu kolesar ukrade 100.000 evrov v gotovini ??
     J.J: dobiva plačo !!

     • Gavnar

      Med enim komunajzerjem Ivanom in drugim isto imenskemu komunajzerju res ni popolnoma nobene razlike.
      Oba sta pokradla, kar sta lahko.
      Zidarević je bil pač bolj sposoben, dr. Šiptarević pa je bolj uspešen na akademskemu nivoju.

     • KAPIBARA

      Ne bodi skromen in omeni tudi ĆukanoviĆa z častnim doktoratom u zda

  • Olga

   Komunisti imajo na vesti 200.000 MILJONOV kruti umirjenih ljudi! V Sloveniji je bil izveden genocid! Po vašem komentarju sodeč, cilj opravičuje sredstva in odobravate genocid?

   • luckyss

    Komunisti, Fašisti, Nacisti, Verski fanatiki…ali pa morilci “kar tako, ker lahko”..
    So krivi za milijone žrtev…krive pa ste naivne in butaste ovce, ki vas pastirji kadarkoli lahko pasejo kot leve ali desne…Ponavljam..butaste ovce lahko vodijo celoten narod v propad..
    In na tem področju Olga ..”kapo dol”..
    Poleg tega je definicija genocida jasna in je ne moreš omenjati v tem kontekstu..

    • Olga

     V Sloveniji je bil izveden genocid! Komunisti so želeli tako definicijo, ki bi njihov zločin izključevala….seveda, tudi ostali zločini zastarajo zaradi njih!???? Vendar, malo morgen!

     • luckyss

      Saj to ti govorim…definicija genocida !!!
      Pa saj nima smisla…Tukaj govorite o levih fašistih, komunističnih katolikih in “brezmesnem tatarcu” …
      V bistvu vam sploh ni jasno, da se temu portalu in hišnim komentatorjem posmehuje 90 % normalnih Slovencev…
      Te strani jemljemo kot nadomestek “Pavlihe”..vi pa ste nekakšni “dvorni norčki”, ki se svojega stanja sploh ne zavedate..Torej nekakšen film kot je Trumanov show…
      Bedno do amena..

     • Olga

      Definicija genocida je spremenjena, na žalost komunistov in njihovih podpornikov!
      Zato ste non stop na “Pavlihovih” straneh in celo kradete Nicke in jih zlorabljate? Le kdo vam verjame, “dvorni norček”!
      “Bedno do amena”…

     • luckyss

      Ja, saj je po vašem tudi kolaboracija bila “nujna”..torej je sprememba definicije genocida ..”mala malca”..
      Saj pravim, da vas v bistvu nihče ne jemlje resno…je pa ta stran zanimiva, če se človek hoče sprostit ali nasmejat z družbo…;))

     • antimur

      Kreten komunajzerski, po tvojem abotnem kracanju bi dejal, da si kakšen presranec kot je butasti Möderndorfer, ali pa kateri iz golazni, ki jih je skotila komunajzerska antislovenska politika. Ker kaj bolj pametnega ji ni uspelo narediti.

     • Soave

      Hvala !!! Ti pa že odidi enkrat. Kar ne moreš, ali ne ?? Saj edino tule lahko gobcaš, kot si zgoraj očital nam .

     • tarantela

      Dobro, da sem šla prej lulat, če ne bi mi od smeha ušlo, ko berem Tvoje komentarje. Hvala!!!

     • Saj si res pav liha. Ampak v ta portal pa si zaljubljen.

  • macon

   Tebe jebe logika, ker nismo nobeni domobranci in njihovi potomci, Za razliko od tebe smo pač spregledali komunajzeraj.

   Že Francov primer mi pokaže, da so bili najbolj paranoični klavci komunajzarji: Stalin, Tito, Pol Pot, Mao so vsi na vrhu števila žrtev, pariral jim je samo nacionalsocialist Hitler.

   A za p!3denje proti rdečim lopovom bomo šli v zapor? V to smer se rdeči režim seveda obrača, ampak bo šlo v EU malo teže skozi.

   • luckyss

    Očitno ste najbolj butasti politični opredeljenci..
    Pobijajo pa “levi in desni”..mislim pa, da so v zadnjem času za največ žrtev zadolženi večni prinašalci demokracije..ZDA..

  • if

   Do Barbarosse 22. junija 1941 je bil vaš nazor del nacifašistično-komunusične sprege, ki je svoj barabarizem začela s skupnim razbijanjem Poljske, potem, sta se sporazumno usmerila vsak v svojo smer, tudi na JU.
   6. aprila 1941 so bil Tito&Njegovi kolaboranti z nacisti!

  • sprehajalec

   Nikoli ne bi bilo žrtev trikrat več. To je čista laž. Tudi na norveškem jih ni bilo, ne v Franciji, ne v beneluxu.

   Žrtev je bilo veliko le tam, kjer so zmagali komunisti, ki meščanskih sodišč ne priznavajo, temveč le ljudska. Če bi sodili po meščanskih sodiščih, bi bilo krivdo treba dokazati. na ljudskih je ni treba dokazovati.

 • Viktorh

  Udeleženci procesa na strani države so bili odlikovani, vsi so napredovali kot heroji komunizma.
  Še pomnite, tovariši…

  • komar marko

   kaj ne, saj so si zaslužili! Če si normalen, takih stvari NIKOLI ne spesniš!

 • radames

  Kot zanimivisost naj povem, da se je Črtomir Nagode kot doktor gradbenih ved že pred 2. vojno ukvarjal z železniškim prehodom preko kraškega roba nekako v smeri Koper-Divača.

  • xtc

   No vidiš,če bi danes prišel z boljšimi in cenejšimi rešitvami,bi se mu zgodil Nagode 2,sreča ,da ga ni več.

  • komar marko

   zato so pa vedeli zakaj so uprizorili montiran proces!

  • dež

   Andrej Umek je v enem od svojih razmišljanj v zvezi z 2. tirom napisal, da se je Nagode ukvarjal s tehnično rešitvijo ideje o gradnji železniškega predora Vrhnika-Vipavska dolina in Vipavska dolina-Koper, a je žal zaradi montiranega procesa ni nikoli dokončal.

 • Olga

  Kršilci Ustave in zakonov v krivosodju so zločinci! Še danes krivisodje s političnimi konstrukti izključuje politične nasprotnike iz politicne tekme in skrbi za oblast komunistov! Zato morajo tudi oni odgovarjati!

  • Prle

   Ne vem, kaj čakaš, vloži obtožni predlog in pravici bo zadoščeno. Simpl ko pasulj.

   • komar marko

    me sekiraj se. Tudi ti si dewl problema in ne rešitve!

   • macon

    Zelo logično, na sodišče, ki krši zakone in pravice nekaj vložiš, da bo zadoščeno pravici.

    A te je logike učil Tihi ali kak tretji komunajzar? :)

    • luckyss

     Tito je prvi” izumil” rek “ne priznajem ovaj sud”..Potem so to kopirali vsi njegovi učenci..tudi JJ..

     • komar marko

      ja in kaj TITO pomeni! Tudi v VELIKOVCU ga niso priznali!

     • if

      Edin prav je imel JJ.
      Sodišče je zastaralo samo sebe!

     • sprehajalec

      Kakor obrneš, od vseh sodišč je bilo komunistično še najmanj pravično, ker je sodilo na razredno ideološki osnovi.

      Nekako tako kot danes, ko sodi na osnovi pripadnosti. In debeline tošlja.

     • cosmosjasnovidec

      To je seveda izrekel sam zase druge je pa dal pobiti smrduh komunajzerski.

    • komar marko

     Tajna Internacionalna Teroristična Organizacija- Le kaj je TITO!

     • luckyss

      Pa moraš ravno Goebbelsa citirat ?!
      Ubogi reveži ;))

     • sprehajalec

      Levičarju odgovarjaš z Levičarjevimi citati. Čisto simpl.

      Joseph Goebbels: Warum sind wir Sozialisten?

    • Viktorh

     Saj veš, da je brez šol…

   • Olga

    Srbska posla…. Vas iritira resnica? Tudi za “neodvisne” raste palica! Pa za JLA oficirje tudi…

   • sprehajalec

    Ovadba konča v sodničinem košu Prle. Tako kot naprimer vse ovadbe za Zokija.

    Naši pač, trdno v sedlu.

    • Prle

     Ne boš verjel, tudi Ivanova ovadba je končala v košu. Zanimivo.

     • sprehajalec

      Košu Ustavnega sodišča. Levičarske ovadbe končajo že na občinskem.

     • Prle

      Koš je isti na US in občinskem sodišču.

     • sprehajalec

      Na uS je koš precej višje. Se moraš zelo potruditi, da ga zadaneš. ne tako kot na občinskem, kjer sodnica čeprav nizke rasti lahko zabija.

 • komar marko

  Nekaj me žalosti. 70 let po končanih NOROSTIH so se začeli dogajati MONTIRANI PROCESI. In leta 1913 tam okoli se zopet pojabvijo MONTIRANI PROCESI. In kaj imajo ti procesi skupnega? ISTE AVTORJE. BIRIČE, ki pije jo nam kri!

  • Gavnar

   Mislim, da Zoran na koncu ne bo obsojen. Bo zastaralo. Tako kot pri vsakemu tapravemu komunajzerju.
   SDS že pripravlja pasulj. Za slavje.

 • soc

  Zato se danes za inteligenco lahko prodajajo Darko Vidmar, Milan Brglez, Vesna Vuk Godina… in stotnije učiteljev in diplomantov slovenskih družboslovnih fakultet.

  Razumnikov, ljudi širine in globine Sirca, Jančarja, Pučnika, je na rovaš načrtnega uničenja njihovih prednikov na Slovenskem (povsem analogno poljem smrti Pol Pota precej kasneje) žalibog res malo.

  Že to marsikdo zmotno umeva, da je slovenski izraz za inteligenco “izobraženci”. Ja, slednjih, vsaj formalnih, imamo pa na tone.

 • sprehajalec

  Partija je naredila negativno genetsko selekcijo, saj je eliminirala obetavne gene. Sedanje stanje inteligence in razumništva v Sloveniji to v popolnosti dokazuje. Pravzaprav je šlo za načrten genocid.

  • tarantela

   Ježešna, jest sm pa mislila, da ste vi inteligenca in razumništvo, kle pa neki jamrate, da je bila narejena negativna genska selekcija. A to pomen, da pozitivnih genov ni več, sicer maš pa prov, ko prebiram tale portal…

   • Olga

    Zakaj pa ne greste na “gensko” boljši portal?

    • Krtača 20

     Tih bod baba usekana!

     • sprehajalec

      Nasilni gen? Zatajevan, vendar prej ko slej bruhne vem, kot pri tvojih prednikih?

   • sprehajalec

    Najboljše je partija likvidirala Tarantela.

    • Prle

     Zanimivo, da so tebe zgrešili.

     • sprehajalec

      Verjetno zato, ker so bili predniki tehnično NOB, vendar so zelo kmalu spoznali vse zablode komunizma.

     • Prle

      Spreobrnjenci?

     • sprehajalec

      Ne, kruh so dali pač vsakomur, ki je prišel mimo. Pa rešili so nekega partizana gotove smrti.

      So ga hoteli tovariši kam tam pred hišo likvidirati. Pa so jih preprosili da ne.

     • Prle

      Jasno, če je pa hotel par žensk posiliti.

     • sprehajalec

      Ne poslali so ga na stražo mitinga, pa pozabili nanj. Pa je bil jezen, pa alarm je sprožil. Potem so bili pa oni nanj….

      V partizanih je šla glava za kaj takšnega. Računa se, da je bilo žrtev takšnih likvidacij 6000.

     • indijanka

      Trpežen si :)

    • Krtača 20

     To se pa spet lažeš! Če bi bli najboljši, bi se znajdl pa kej nardil iz življenja. A očitno se niso. Torej ne morejo bit najboljši.

     • sprehajalec

      Po vojni je bilo tako kot kasneje pod Pol Potom v podobnih okoliščinah že nositi očala sumljivo, češ da si preveč bral ob slabi svetlobi in si intelektualec. Kaj boš naredil iz življenja v takšnih okoliščinah, ko te privedejo pa likvidirajo?

 • Janez

  TA ” NAGODETOV PROCES”?!
  SODBE KPS STALINSKEGA SODIŠČA IZ LETA 1947 – SO BILE RAZVELJAVLJENE !
  Ta
  PRAVNI NAČIN SE MI ZDI OK
  – ZA RAZVELJAVITEV VSEH KPS, KPJ – “SODB “?
  VKLJUČNO S TISTIMI MEDVOJNINIMI
  IN POVOJNIMI – OBSODBAMI TISOČEV LJUDI – NA SMRT !
  Šlo
  JE ZA TIPIČNA KP STALINSKO MARXISTIČNA ” kvazi- SODIŠČA ” !
  Z
  INDOKTRINIRANIMI TOŽILCI
  – KAR JE PRIZNAL TUDI – Vladimir KRIVIC , tedanji tožilec ! L.r. J. KOMENDA

 • Olga

  Vsaka oblast je od boga! Pravici je bilo zadoščeno!

  • sprehajalec

   Krtača se je prelevil v Olgo….

  • Janez

   Hja !
   Težave z logiko imaš.
   Torej
   JE BILA TUDI NEMŠKA OKUPATORSKA OBLAST – OD BOGA?
   In ?
   JE BILO NEMŠKIMI STRELJANJI TALCEV
   – in STALIN PARTIZANOV – “PRAVICI ZADOŠČENO” Po tvoje ? Nekaj ne štima? L.r. J. KOMENDA

 • Peter

  Prle, tarantela, kratača…pač branijo tekovine revolucije.
  Morate pa priznati, da smo napredovali.
  V sojenju v zadevi Patria niso po cestah postavili zvočnikov in nagnali ljudi k poslušanju in vpitju parol.
  Skratka, napredek je več kot očiten, no.

  • if

   He!:)

 • Caetano

  Nagode, Furlan, Vodetova, Sirc itd. so bili veliki borci za demokracijo, tako kot v novejsem casu Pucnik in Jansa.

 • Janez

  JA!
  NAGODETOV PROCES JE DOKAZ,
  DA
  Z MORILSTVOM PRIDOBLJENA PO
  T – DO OBLASTI
  – KPS STALIN KOMUNISTOM – NI BILA DOVOLJ.
  TISOČI MRLIČEV, NESODNO POBITIH NASPRTNIKOV OMUNIZMA – NISO BILI DOVOLJ !
  V
  PREŽIVELIH – SO MORALI ” UBITI” ŠE SNVOBODO – RAZUMA !
  Nagodetov proces je bil – se zdi – KP UKAZ : NE RAZMIŠLJAJTE” Zagotovo – to. L.r. J. KOMENDA

 • radames

  Še ena zanimivost in naključje.
  Ljubo Sirc, na procesu obsojen na smrt in kasneje pomiloščen, je v svoji knjigi Dolgo življenje po smrtni obsodbi, zapisal, da je bil kasneje (okoli leta 1960/61) v Indiji. Tamkašnji angleški veleposlanik ga je povabil na izlet v Nepal. V Katmanduju je za las zgrešil srečanje s prvo slovensko odpravo v Himalajo (vrh Trisul). To odpravo je vodil Stane Kersnik, ki je bil upravnik sodnih zaporov v Lj. takrat, ko je bil Sirc tam zaprt. Omenjeni Kersnik je bil tudi iniciator rušitve kapelice na Kredarici.
  Torej je jasno, da je odpravo vodil udbovec.

 • Janez

  SKRATKA !
  NUJNA JE
  – TEMELJITA , PRAVNO STROKOVNA, URADNA R. SLO – R E. V. I. Z. I. J A !
  Vsega
  NA VKPB BOLJŠEVISTIČNI, STALIN -KOMUNISTIČNEGA
  – SODNEGA SOJENJA
  IN NESODNEGA OBSOJANJA : NA SMRT IN NA OSTALE KAZNI. To je očitno in nujno. L.r. J. KOMENDA

  • kensy

   se dobro, da imamo svojo vojsko, tako bomo lažje nardili konec tej komunistični zalegi!

   https://www.youtube.com/watch?v=DJsJCW2MZSo

   • kensy

    in se znamo druge vojake usposabljati, celo hosovce
    http://stranpoti-osamosvojiteljev.blogspot.si/2011_01_23_archive.html
    bomo že pospravli te komuniste!

    • Janez

     Hm !?
     Le
     ex KP, ZK TOTALITARISTIČNO NESNAGO SI BODO MORALI ?
     Izmiti s i n iz sebe.
     Umiva se le dojenčke.
     ODRASLI SE MORAMO – UMIVATI SAMI. L.R. J. KOMENDA

     • radames

      Tega usraneta je najbolje pustiti pri miru.
      Odgovoril sem mu samo zdaj.

     • kensy

      A sta vidva kriminalca in slabiča zgleda, da se zato tako razburjata, če samo dam link na stran,zato vsi vztrajno nekam lezete nekomu, sekta bedasta podla

    • radames

     Potomci boljeviških zločincev že grozijo, kakor so grozili na naših tleh od leta 1920 naprej. In potem so prišli na oblast z najstrahotnejšim zločinom nad slovenskim narodom v vsej njegovi zgodovini. Raje umolkni, usrane!

  • Valter BraniSlav

   Skratka, nujno je živeti tukaj in zdaj, NE pa v preteklosti

 • Peter

  Oj squaw, si blizu…
  Tom Petty je šel v večna lovišča…dve kitari zate, no…
  Ja, dobro je biti kralj, no…
  https://www.youtube.com/watch?v=6aogOR8c8Q4

 • Janez

  Ing. Črtomir NAGODE !
  VELIK ČLOVEK – MORDA ?
  MORDA BO DOBIL TRAJEN SPOMENIK Z IZGRADNJO PROGE ” 2. TIR”
  PO NJEGOVI. – GEOLOŠKO NAJBOLJSMISELNI ZMISLI !
  O TUNELU GLOBOKO POD KRAŠKIM ROBOM – SKOZI TRDNII DOLOMIT POD
  POVRŠINSKIM APNENCEM !
  Bog daj – da bi bilo tako !
  Mi verni Slovenci verjamemo kot Janez Krstnik – v moč – vode.
  A
  HUDE GREHE ZOPER ŽIVLJENJA DRUGIH – IZMIJE LE ” VODA KESANJA – SOLZE KESANJA”
  V
  TEJ “VODI KESANJA” SE BODO MORALI UMITI
  – “NAŠI” PO-KOMUNISTI ! Prej ne bodo ” delovali” normalno – na nobenem področju. L.r. J. KOMENDA
  P.s.
  ZAPIS O NAGODETOVEM PROCESU.

  http://www.delo.si/kultura/knjiga/montiran-proces-zakaj-so-se-bali-crtomirja-nagodeta.html

 • Peter

  Čudno, na MMC, kjer delajo reklamo za vsaki dve potiskani strani, ki si ne zaslužita naziva knjiga, o tem izidu ne poročajo.
  Le zakaj ne, ker so uravnotežen medij, najbrž…

  • Olga

   ….komunističnih zločincev!

 • Valter BraniSlav

  Stara jajca…
  Zakaj ne živite tukaj in zdaj?
  Preteklosti ne morete spremeniti, prihodnost pa lahko.
  Kaj boste danes naredili da bo prihodnost boljsa?

  • MEFISTO

   Kaj bomo storili, da bo prihopdnost boljša, sprašuješ.

   Preko mej bomo pregnali vse titoiste , jugonostalgike, komuniste in druge rdečkarje ter plenilske levičarje in udbaše ter Sloveniji vrnili nasmeh in upanje.

   • Valter BraniSlav

    In zakaj niste tega že davno naredili? Kaj vas ovira?

    • MEFISTO

     Smili ste se nam.

     Toda, zdaj je konec usmiljenja.

     • Valter BraniSlav

      Vzrok ni v temu da imas usmiljenje.
      Pac pa v temu da nimas ne jajc ne pameti da bi kaj storil sam zase…

  • tramal

   Brez resnične preteklosti ni države,v sedanjosti pa se bomo rešili bedakov kot si ti.

   • Valter BraniSlav

    Mene se enostavno ne morete resiti. Ze 40 let namrec bivam zunaj meja nekdanje SFRJ, najvec casa z zeno preziviva v UK in ZDA, v Slovenijo hodiva na dopust.
    Bilo pa bi bilo zelo koristno da se vi sami resite tega da za vse svoje neuspehe krivite nekoga tretjega….
    In ker so to vecinoma mrlici (Tito , Kardelj, Kidric , Macek ipd) se ne morete izkopati iz svoje situacije.

 • Silka

  Proces je bil le prikaz za javnost, da v Jugoslaviji velja pravo, četudi komunistično. Pravi obraz komunističnega prava pa je Huda jama in brezana širom Slovenije, napolnena s trupli “pravne države”

  • Ašnaj Zenaj

   Preberi si od Janeza diplomsko naogo

   • Silka

    Janez je druga generacija, ki nima s krvavimi rokami nič skupnega. Tudi sam sem bil komunist eno leto, dokler nisem spoznal resnice. Ker so mi vtepli v glavo, da gre za edini pošten družbeni red. Vsak ima pravico spemeniti lastno ideološko usmeritev, celo vero. Odpad so le tisti, ki to spremenijo zelo pogosto in se vedno postavijo pod najvišjo zastavo.

    • Ašnaj Zenaj

     Kukr jaz vem komunizma v Sloveniji ni že 25 let

     • Silka

      Premalo veš ali se pa delaš slep. Še vedno so na oblasti ali skriti v ozadju kot palček iz Murgelj ali Zemljarič v “zdravstvu”. Pa Madina gnezdo ortodoksnega komunizma.

     • Ašnaj Zenaj

      Se strinjam s teboj ampak nekdo je rekel enkrat komunist vedno komunist večina poslancev je imelo kolokor toliko vodilno vlogo v negdanjem sistemu ko imaš enkrat oprano glavo rabišleta,da jo spet umažeš ne moreš pa trditi da so samo levi politiki komunisti ker lahko čisto legitimno sklepaš da so tudi desni politiki ,ker seveda izhajajo iz istega sistema,komunisti.Pri milijonskih projektih pa v isti žakl mečejo vsi skupaj družno in veselo

     • Štalmajster

      Da niso v ozadju tisti, ki iz koristoljubja spremenijo vero, “pripadnost narodu” ime, priimek,…… in se infiltrirajo v vse vladne, nevladne, verske, finančne … institucije v državah po svetu. (crypto judaism).
      https://www.youtube.com/results?search_query=secret+behind+comunisem

     • MEFISTO

      Vidiš, da nič ne veš.

      Komunisti so še vedno na oblasti.

      Le ta razlika je, da nas zdaj ne uničujejo biološko, temveč ekonomsko in moralno.

     • tramal

      So komunisti samo da so se že desetkrat preimenovali.Čakam da se preimenujejo v hudičevo stranko kar tudi so.

     • Ašnaj Zenaj

      Pazi da te Janez ne povleč za ušesa.

   • Iva

    Ali si nevedni papagaj ali plačanec režima?
    Zakaj so komunistični oblastniki skrivali zločine za množico betonskih zidov. Koliko smo bili stari, ne le JJ, ko je prišlo do odkritja Hude jame in ostalih komunističnih zločinov?

    • Ašnaj Zenaj

     A se ponavljam

     • MEFISTO

      Ja se, s pomočjo množice nickov!

      Ko se boš pobotal s pametjo, se pa spet kaj oglasi.

    • Ašnaj Zenaj

     3.843€ da tle nakladam

   • Janez

    No !
    “Ašnaj” odgovori – na mojo uganko tebi. Par zapisov višje. L.r. J. KOMENDA

 • MEFISTO

  Veliko se ne sekram okrog Nagodetovega procesa.

  Komunisti so bili eni in drugi.

  Komunist pa je po večni definiciji slab človek in zločinec.

 • Iva

  Po besedah Mateje Jeraj knjiga ni samo vpogled v preteklost, pač pa želi tudi pokazati, na kaj bi morali biti pozorni danes.

  Danes imamo kontinuiteto tega dogajanja, ki ni bilo le povojno, ampak se je začelo že med vojno (VOS-ovske likvidacije). Lansko leto izdana knjiga Martina Breclja “Anatomija političnega zločina” nazorno prikazuje, zakaj “je bilo treba” 1944 leta v Trstu ubiti krščanskega socialca Stanka Vuka, ki se je ob padcu fašistične Italije, po prihodu iz zapora, pripravljal za odhod v partizane.

  Peter Vodopivec NI BIL pripravljen podpisati peticije za obsodbo vseh totalitarizmov – leta 2015, ob izdaji in predstavitvi knjige o Nagodetovem procesu v Arhivu. Tudi tedanji direktor Arhiva ne! Ta dejstva povedo, da pravoverna zgodovinska stroka molči, ko je treba bobu reči bob!

  Proces Patria ni bil nič drugega kot sofisticirana oblika umora (likvidacije) političnega nasprotnika!

  ZREŽIRANI proces proti dr. Milku Noviču ni nič drugega kot prikrivanje delovanja znanstvene udbomafije. Znebili so se dr. Jamnika (ustrelitev), ki je tedaj napovedal tiskovno konferenco, celo leto pa je dobival smrtne grožnje.
  Da bi se sledi za morilci zabrisale, že tretje leto držijo v priporu nedolžnega znanstvenika, celotna SLO politična in sodna oblast to ve(!) in nič se ne zgodi. Pri zločinu nad nedolžnim človekom sodelujejo Majhenič (NPU), Žgajnarjeva (SDT) in Koleta (Okrožno sodišče), ustavni sodniki (razen Jakliča in izločenega Šorli) pa pokvarjeno sodelujejo pri kršenju človekove pravice, braniti se s svobode!!!
  Slovenistan!

 • Janez

  Dr. UMEK !
  NAŠ NAJVEČJI STROKOVNJAK
  KI
  PA GA
  “KARDELJ” DR. CERAR

  NI PRITEGNIL V EKIPO ZA GRADNJO PROGE DIVAČA- KOPER

  ZA INFRASTRUKTURNE OBJEKTE
  JE V SETOVNEM SLO KONGRESSU POVEDAL,
  DA
  JE GEOLŠKO NAJBOLJ STROKOVNA IN VARNA
  ZAMISEL – PROJEK
  O DALJŠEM , GLOBOKEM

  TUNELU SKOZI ČVRSTI DOLOMIT, KI SE NAHAJA NA KRASU

  POD VRHNJO PLASTJO – NESTABILNEGA – TOPLJIVEGA APNENCA.
  SKO

  – O GRADNJI TUNELA POD – KRAŠKIM ROBOM (ČRNI KAL) – AVTORSTVO ING. Č. NAGODETA !
  TEGA ING. ČRTOMIRA NAGODETA,
  KI JE BIL 1947. LETA OBSOJEN – NA SMRT..
  UPAJMO !
  Da
  BO DR. UMEK
  IMEL PRILOŽNOST PREDSTAVITI JAVNO – NA TV !
  TO
  GEOLOŠKO NAJBOLJ VARNO IN TUDI NE ZELO DRAGO ZAMISEL, PROJEKT ING. N A G O D E T A !

  LETA 1947 – JE KPS ZLOČINEC K I D R I Č – KONKURENTU ING. NAGODETU
  S
  TEM STALINSKIM PROCESOM
  IN Z USTRELITVIJO – LIKVIDACIJO – ING. NAGODETU – PREPREČIL
  IZVAJANJE NJEGOVIH
  – POZITIVNIH ZAMISLI, PROJEKTOV, KI BI BILI V VELIKO KORIST IN V NAPREDEK – SLOVENIJI.
  VESEL,
  VESELI BOMO,
  ČE
  BO DR. A. UMEK –
  DOBIL MOŽNOST JAVNE PREDSTAVITVE KVALITETNEGA PROJEKA ING. Č. N A G O D E T A !
  Si
  POZITIVNI ČLOVEK – ING. ČRTOMIR ZASLUŽI SPOMENIK – SREDI LJUBLJANE !
  IN
  REALIZACIJO NJEGOVEGA NAD 70 LET PROJEKTA TUNELA POD KRAŠKIM ROBOM.
  ODDOLŽIMO
  SE
  VELIKEMU ČLOVEKU ING. NAGODETU
  – VSAJ – NA TAK NAČIN !

  Kaj?
  SE BOMO VEDNO. VALJALI V TEM PO-KOMUNISTIČNEM – NIZKOTNEM,
  ETIČNO
  UMAZANIJI,
  V BLATU MANIPULACIJ, OSEBNIH OKORIŠČANJ Z JAVNIM DEARJEM ITD. L.r. Janez KOMENDA

 • Franjo Trojner

  To ni sodstvo, to je inkvizicija! In tudi danes ni nič drugače, naše sodstvo krni ugled države , za v dobro pravne države bi bilo bolje, da naše sodstvo takoj ukinemo in poprosimo Avstrjisko državo, da naloži njihovemu sodstvu pristojnosti še za Slovenijo.

 • Franjo Trojner

  Pri komunistih so se vedno zbirali vsi moralni in etični izmečki družbe, katerim je bila Marxova ideologija samo paravan, da so lahko počeli vse svinjarije, ki so jim prišle na pamet zraven pa še brezsramno bogateli. In tudi danes ni nič drugače, vsi ti stari in novi etični in moralni izmečki naše nove demokratične družbe, ki so namerno zafurali tranzicijo, uničili pravno državo, povzročili več milijardno bančno luknjo, nelegalno oprali 1 milijardo $ v državni banki NLB in ki na kriminalen način ropajo naš državni proračun in izvajajo krivosodje pripadajo široki paleti levih strank, katere jim služijo samo za paravan, da lahko nemoteno počnejo vse svinjarije, ki jim pridejo na pamet zraven pa še brezsramno bogatijo. Da je temu tako smo si pa krivi sami, ker leta 1991 nismo izvedli LUSTRACIJE in nam danes vsi NELUSTRIRANCI nemoteno počnejo vse svinjarije še kr naprej. TEH POKVARJENIH NELUSTRIRANCEV SE NA MIREN NAČIN LAHKO REŠIMO SAMO Z LUSTRACIJO. ŽIVEL ZDRAV REVANŠIZEM!

 • Janez

  ENA
  PSIHOTERAPEVTSKA
  UGANKA !
  ZA “NAŠEGA” TEŽAŠKEGA PROVOKATORJA “LUCKYSSA, AŠNAJA ITD.”

  TOREJ?
  EDEN OD GLAVNIH SLO KP STALINISTIČNIH – “KRIVIČNIH TOŽNIKOV” TOŽILCEV V TEM
  IN
  OSTALIH STALINSKIH MONTIRANIH SOJENJIH PRI – NAS !
  TA – KASNEJE KESAJOČI SE KPS STALINSKI TOŽILEC – JE IMEL – SINA !
  Ta
  TOŽILČEV SIN – TUDI PRAVNIK
  SI
  JE
  KOT NAJSTNIK – SPALNICO “POMALAL” V ČRNO. SPAL JE V ČRNI SPALNICI.
  MI
  JE TO OVEDAL MOŽ MOJE SESTRE – SOŠOLEC TEGA ” TOŽILČEVEGA SINA”
  KDO
  JE
  “ZNANI PRAVIČNIŠKI PRAVNIK” ZASTOPAJOČ ZLASTI PRAVICE NE-SLOVENCEV?
  SIN
  STALINSKEGA – POZNO SKESANEHA TOŽILCA – JE !
  NJEGOV
  SIN SE JE PREOBRAZIL, SE. IZOBLIKOVAL
  V BOLESTNO PRAVIČNIŠKEGA PRAVNIKA, KI GA VSI POZNAMO PREKO TV? L.r. J. KOMENDA

  • Ašnaj Zenaj

   To je povedal mož od moje tete ki je stric od mojga brata ki je mama od moje sestre ki ima sošolca ki kije gluh nonjegov ata pa jevse to vidu itd.pa ti bi še kar lapou v tri krasne

   • tramal

    Če česa ne razumeš ,vsaj tiho bodi da ne bo cela slovenija vedela kakšen bedak si.

    • Ašnaj Zenaj

     Saj se da tudi brez žalitve z Božjo pomočjo i z kjubeznijo v srcu se vse da

     • MEFISTO

      Toda, prav ti, kar naprej žališ zdravo pamet.

     • Ašnaj Zenaj

      A loviš moje komentarje vidi da sem zadel v polno

   • Janez

    No !
    PA POVEJ VSAJ TO – S KAKŠNIM?
    Z
    NAJVIŠJIM – SODNIŠKIM MESTOM – JE BIL ” NAGRAJEN” NAJBOLJ
    ZNANI TOŽILEC
    S KPS STALIN- KOMUNISTIČNIH PROCESOV – PRI NAS? L.r. J. KOMENDA
    P.S.
    TO
    Z DRUŽINSKIM IZVOROM “KARDELJASTIH” R. SLO PRAVNIKOV – BO ENKRAT TUD TREBA – JAVNO, V PARLAMENTU – RAZČISTITI.
    Celo znani ex preds. Ustavnega sodišča gospod Petrič – je pred časom na TV REKEL:” SAJ NE VEM, ČE JE V REDU, DA TAKO RAZMIŠLJAM – KO JE BIL PA MOJ OČE – V PARTIZANIH”
    OČITNO JE,
    DA DRUŽINSKI IZVOR SODNIKOV – ŠE KAKO VPLIVA – NA PRESOJO SODNIKOV.

 • Janez

  ŠE ENA !
  NIČ TEŽKA UGANKA !
  ZA
  “NAŠEGA” “TEŽAKA”-EX KP ZK, SD, SMC, DESUS, ZL+” ZK – GNEZDAŠKEGA”PROVOKATORJA !
  S
  KAKŠNIM ?
  Z – NAJVIŠJIM SODNIM”” POLOŽAJEM – JE BIL. – ” NAGRAJEN” ?!
  NAJBOLJ
  ZNANI “KRIVIČ-NI” TOŽNIK – TOŽILEC V SVOJI “SLUŽEČI” VLOGI,DELU” ZA KPS? L.r.J. KOMENDA

 • MEFISTO

  Če se ne motim, so v tej isti dvorani po montiranem kazenskem procesu, ki ga lahko primerjamo z dachauskimi procesi, obsodili tudi Janeza Janšo.

  Zgodovina ni učiteljica življenja, ker raja iz nje ni nič naučila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!