Sodišča z načinom dodeljevanja sodnikov omogočajo manipulacijo postopka

Foto: Matic Stojs

Ni ravno običajno, da bi odvetniki sklicevali tiskovne konference, tako kot jo je sklical Radovan Cerjak, saj se kot odvetnik čuti dolžnega, da izpostavi stvari, ki se na sodiščih ne bi smele dogajati. Vedno znova prihaja na dan, da se na slovenskih sodiščih dogajajo nepravilnosti.

Radovan Cerjak je kot državljan in odvetnik izpostavil primer z Delovnega in socialnega sodišča, kjer se v triažni pisarni zadeve dodeljujejo sodnikom na netransparenten način. S takim načinom sodišče samo omogoča manipulacijo postopka. “Tako se lahko zadevo drži v triaži, dokler na vrsto ne pride pravi sodnik,” je poudaril Cerjak. Takšno delovanje pa ni ravno udejanjanje pravice do naravnega sodnika, ki je zapisana v ustavi. Po besedah Cerjaka se na vseh ostalih delovnih sodiščih zadeve, ki prispejo v podobne pisarne, dodeljujejo sodnikom na isti dan.

Na sodiščih obstajajo “insajderski” kanali
Na sodiščih pa se, ob vedno večjih nepravilnostih in vseh pomanjkljivostih, pojavlja tudi očitek o obstoju “insajderskih” kanalov. Očitki Cerjaka izhajajo iz dveh zadev. V eni je zastopal svet delavcev, v drugi pa današnjega predsednika sindikata voznikov. V obeh primerih je bila tožena stranka Javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP). Cerjak je povedal, da se mu je sum o netransparentnosti delovanja sodišča porajal, ko so drugo zadevo na prvi stopnji zaključili, ni pa bila še izrečena sodba, vendar je direktor podjetja LPP že poznal izid sodbe, za katero sta pozneje Cerjak in stranka prejela pisni odpravek.

“Nenavadno je, da nasprotna stran ve za odločitev sodišča, preden se odločba sodišča vroča nasprotnim strankam. Meni je predsednica delovnega in socialnega sodišča povedala, da se je to že zgodilo, in sicer enkrat na Višjem delovnem in socialnem sodišču.” Cerjak poudarja, da ga nihče ne more prepričati, da se takšne zadeve ne dogajajo tudi na Delovnem in socialnem sodišču: “Imam dokaz, da se je ta stvar dejansko zgodila.”

Prav tako je bila v vseh pomembnih tožbah sindikata voznikov ali sveta delavcev LPP, ki ju zastopa Cerjak in v katerih je bilo na nasprotni strani podjetje LPP, dodeljena sodnica Mirjam Jaklič Petrovič. Cerjak je dodal, da LPP zastopa odvetnica, ki je bila nekoč sodnica na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani. Cerjak je na podlagi suma netransparentnosti pri dodeljevanju sodnikov prosil za vpogled v vpisnik za dodeljevanje zadev sodnikom, vendar so mu na sodišču vpogled zavrnili z besedami, da zakon tega ne omogoča. V drugem poskusu pa so mu dejali, da vsebine ne morejo razkriti zaradi varstva osebnih podatkov.

Za koordinacijo je zadolžena ista sodnica, ki je vedno dodeljena Cerjakovim primerom
Cerjak je poudaril, da mu je predsednica sodišča, ko mu je bil dovoljen vpogled v vpisnik, dejala, da obstaja na sodišču specifičen način dodeljevanja zadev sodnikom, ker imajo poseben oddelek triaže. Cerjak je nato zahteval, naj mu pokažejo pravilnik, po katerem triažna pisarna deluje, vendar pa pravilnika po Cerjakovih besedah nimajo. Pisarna deluje po dveh odredbah, v eni izmed njih pa jasno piše, da je za koordinacijo in nadzor pristojna okrožna sodnica Mirjam Jaklič Petrovič.

“Današnja tiskovna konferenca je bolj izhod v sili. Enostavno nisem več vedel, kaj naj naredim, saj sem kot odvetnik dolžen narediti vse, kar mislim, da je za stranko potrebno. Imam potrditev, da je bila v tem primeru kršena ustavna pravica do naravnega sodnika, po tem drugega nisem mogel narediti. Želim, da bi se ta stvar drugače uredila. Očitno se pri nas nič ne premakne drugače kot pa z medijskim pritiskom” je za Nova24tv povedal Cerjak.

Cerjak je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da nikogar ne obtožuje, želi pa opozoriti na izjemno netransparenten način dodeljevanja sodnikov na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, ki mu po Cerjakovih besedah ni para v Sloveniji. Povedal je še, da sta obe omenjeni zadevi pravnomočni in da je v obeh vložil zahtevo za obnovo postopka in izključitev vseh sodnikov delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, prav tako višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani.

“Šli bomo na ustavno sodišče!”
“V kolikor naši vloženi zadevi za obnovo postopka ne bo ugodeno, potem smo pripravljeni, da gremo do Ustavnega sodišča. Ta trenutek pa lahko rečem, da ker gre za kršitev 6. člena Evropske konvencije za človekove pravice. Zadevo bomo internacionalizirali in poiskali pravico na Evropskem sodišču za človekove pravice. Upam, da tako daleč ne bo potrebno,” je poudaril Cerjak.

S. P. S.

 • PIA PlA

  Mafija je prodrla v vse pore naše družbe.
  Da se uradni postopki vodijo brez uradnih postopkov, je že davno jasno. Tako se lažje zadeve založijo in odložijo za nedoločen čas.

 • Shalalabayzer

  Sodišča so pri razporeditvi neodvisna…tudi od zdrave pameti.

  Včasih so pravniki vložili nekaj na sodišče in če jim sodnik ni bil všeč so izvedli preklic in ponovno vlogo, dokler niso dobili željenega sodnika.

 • VERZIFIKATOR

  KDO NI SODAR

  Od sodov služi si denar,
  sam sode izdeluje nove,
  ko veže hrastov les v okove,
  tak mož poklicni je sodár.

  Sodárjev dom pač ni sodišče,
  delavnica mu je sodarna
  in primerjava prav bizarna,
  podobnost naj se tu ne išče.

  Sodárstvo časten je poklic,
  sodar med častivredne sodi,
  v družbe slabe mož ne hodi,
  ker etike ga vodi klic.

  Sodar ve, kaj je hektoliter,
  spoštuje vselej mere prave,
  to del njegove je narave,
  pošten pri delu, dober, hiter.

  Mu mera vedno je enaka,
  saj zanj pravičnost je vrlina
  in ne glede na barvo vina
  enakovredna sorta vsaka.

  Naj naročnik bo kdor si bodi,
  volumen soda bo enak,
  o tem prepričan bodi vsak,
  pravilnih mer prav vsi so sodi.

  Če namreč kakšen bi sodár
  poljubno merico prikrajal,
  če manjše sode bi prodajal,
  bi rekli kajpak mu: slepar.

  Sodár-slepar ravna zavestno,
  da dvojna v rabi so merila,
  poklicna kršena pravila,
  a zanj je to le »delo vestno«.

  Umesten je zatorej glas,
  da takšen mož pač ni sodár,
  je le goljuf, capin, slepar,
  potreben zanj je drug izraz.

  Sodár se več mu ne prilega,
  je za sodarstvo to žalitev,
  primeren bo izraz bolj plitev.
  Kako naj reši se zadrega?

  Potreben tu ni učeník,
  da bi ponudil nam razlago,
  v slovarju najdemo podlago,
  to je izraz: gospod sodnik.

 • dež

  Naj poizkusi preko odvetniške zbornice ali z javnim pismom PD, PV, varuhinji in pravosodnemu ministru.

  Ker se je enako dogajalo že z dodeljevanjem spisov v okviru afere Patria – mislim, da je bil v zvezi s tem poseben prispevek na tem portalu, s pridobitvijo podpisnikov (odvetnikov) ne bi smelo biti problema.
  In že dolgo čakam, kdaj se bo kdo upal vso to samovoljo in goljufivost SI pravosodja razkriti Bruslju.

 • Antonius

  Če politikantski mafijci in kleptomani ne bi imeli nobenega vpliva na krivosodje ne bi bili politični mafijci ampak obsojeni zaporniki.
  Večinsko bo treba voliti SDS in novo Primcevo stranko, da se bo lahko krivosodno mafijo sleklo do nagega.

 • Olga

  Vse je treba storiti, da pridejo zadeve na mednarodno sodišče, saj krivosodje dela nezakonito in množično krši človekove pravice! Edina varovalka za zmago pravičnosti po letih kalvarije, je bilo ustavno sodišče, ki ga levaki želijo zapolniti s “ta pravimi”, torej levičarji! Že to je samo po sebi kršenje človekovih pravic!!!! Kaj bo storil Pahor, predsednik vseh Slovencev?????
  Kaj bo storil “sveti” Brglez po obisku pri papežu????
  Mu je obljubil, da bodo končno povrnili staršem denar za obvezno izobraževanje njihovih otrok v zasebnih šolah in sledili odločbi ustavnega sodišča???? Da bo uvedel verouk v šole?? Da bodo vrnili cerkvi premoženje???
  Ali pa mu je raje obljubil, da bo pustil odprte meje in da ne bo kršil človekovih pravic nezakonitim migrantom, ker Slovencem pa lahko????

  • Vera

   Brglez pa res ne sodi v Vatikan , čeprav ta sedanji papež ni niti senca Janeza Pavla II .niti predhodnika, ki še živi . Frančišek bo Brglezu vse obljubil, glede gozdov , šol itd. Vse bo tako, kot hoče Kučan .

 • Beli Sneg

  Sodišča so seveda vrh ledene gore. Da ne govorim o enaki situaciji tudi pri vseh drugih inšpektorjih in inšpektoratih, prve in druge stopnje, kako delajo družno delajo v korist raznih podjetij, od koder ji kapne podkupnina in ne v korist stranke oz. oškodovanca. Torej tudi uradniki v dobro plačanih državnih službah delajo koruptivno. Za svetle izjeme jaz ne vem, ker moj primer je ta, ki ga opisujem. Zdaj me zanima, kakšna bo situacija dalje na upravnem sodišču.

 • Beli Sneg

  Sem gledal odajo o problematiki na Novi. Odlično. Gospod Ilc je zelo iskren z odgovori, ker dobro pozna zgodovino slovenskega sodstva. Gospodu Cerjaku pa čestitam na korajži, da se izpostavlja za vse slovenske riti, ki čakajo da nekdo drug kaj spremeni.

 • gušto

  Točno to, kar pravi odv. Cerjak, se že desetletja dogaja na naših sodiščih in nihče nič ne pokrene.
  Preveč odvetnikov je “zlizanih” s sodišči.
  Le zakaj mora biti pri nas na vseh področjih, če se le da, vse narobe?

 • Svetovanje Mir Dobro

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!