Kljub nasprotovanju zakonu o lekarništvu in katastrofi v zdravstvu, bosta Desus in SD podprli ministrico

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo danes poslancem DeSUS-a in SD-ja predstavila svoj odgovor na interpelacijo, ki so jo vložili poslanci SDS. Interpelacija bo predvidoma v torek in se nanaša na številne nepravilnosti v zdravstvu, ki je že na robu svojega propada. 

Milojka Kolar Celarc  bo poslancem DeSUS-a in SD-ja v toku današnjega dne predstavila svoj odgovor na interpelacijo. Na njej se bo zagovarjala predvidoma v torek. Interpelacijo so sicer vložili poslanci SDS. Trenutno je videti, da komplikacije in težke besede v zvezi s sprejemanjem zakona o lekarniški dejavnosti niso spremenile tega, kar so napovedale partnerice – da bodo Kolar Celarčevo podprle.

Lekarnarji in koncesionarji niso slišani
Te namreč  že dlje časa opozarjajo na številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki so posledica trenutne zakonodaje o lekarniški dejavnosti, in ki jih nov predlog zakona na žalost ne rešuje, ki je v parlamentarni obravnavi in za katerega stroka pravi, da ni primeren ter je celo škodljiv, ne samo za paciente, marveč tudi izvajalce lekarniških dejavnosti. Država se želi postopoma izmika svoji obveznosti plačevanja zdravstvenih storitev, ki naj bi bile na voljo predvsem tistim, ki si jih lahko privoščijo.

Strokovno združenje lekarnarjev Slovenije že predstavilo svoja stališča
V omenjenem združenju so že predstavili svoje poglede na predlog Zakona o lekarniški dejavnosti, ob čemer poudarjajo, da so na ministrstvu preslišali vse njihove strokovne pripombe. Po njihovem mnenju bi takšen predlog zakona dolgoročno vodilo v zamiranje koncesionarstva v lekarništvu. Obenem so navedli možnost ustavnega spora.

Slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu
V največji opozicijski stranki navajajo podatke OECD, po katerih naša iz proračuna država za zdravstvo nameni manj denarja, kot ostale države v povprečju, hkrati pa se največja bolnišnica v državi UKC Ljubljana utaplja v velikem minusu, saj je v prvem polletju pridelal kar 12 milijonov izgube. Posledice finančnega primankljaja so slabša dostopnost zdravstvenih storitev, preplačan medicinski material, kadrovski primankljaj ter osiromašena nujna medicinska oprema.

Dolge čakalne vrste
Kot enega najbolj obremenilnih očitkov ministrici, v SDS omenjajo izjemno dolge čakalne vrste na prvi ambulantni pregled, saj je po uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na prvi pregled čakalo več kot 114 tisoč pacientov, čakalne dobe pa se podaljšujejo iz meseca v mesec. To po njihovem vodi v poslabšanje možnosti za ozdravitev, še posebej pri hudo obolelih.

Korupcija v zdravstvu
V SDS še opozarjajo, da korupcija močno prežema zdravstveni sistem in je tudi vzrok za povečanje stroškov v zdravstvu, kar so pred časom opozorili številni zaposleni v zdravstvu. Kot dokaz so predložili izjave mnogih delavcev in vodilnih v zdravstvu, ki so potrdili, da imajo nekateri dostop do najvišjih predstavnikov države, kjer lahko “dosežejo svoje.” Po njihovem mnenju je o korupciji seznanjena tudi ministrica Kolarjeva, vendar o problematiki zgolj molči in ne naredi ničesar.

D. M., STA