Komaj 17-mesečna Žana umrla zaradi zdravniške napake, izvedenec pa želel razbremeniti zdravnico?

Foto: Mediaspeed

Na mariborski pediatriji je življenje mnogo prezgodaj izgubila Žana Namestnik, ki je štela komaj 17 mesecev. Sodni izvedenec Milan Čižman naj bi, tako opozarjajo naši viri, na sodišču trdil, da je smrt deklice nastopila kot posledica možganskega edema, česar pa naj se ne bi dalo dokazati. Tožilec Darko Simonič je priznal, da so bili na obravnavi dokazani nekateri indici, ki bi lahko kazali na nekorektno ravnanje izvedencev ali celo kaznivo dejanje.

Viri Škandala24 trdijo, da naj bi sodni izvedenec Milan Čižman na sodišču na glavni obravnavi maja letos dejal, da ni mogoče dokazati, da je smrt deklice nastopila kot posledica možganskega edema, ki je bil posledica rotavirusa, saj obducent menda ni shranil tkiva, da bi se to lahko ugotovilo. Trditev so preverili pri Čižmanu, ki je dejal, da tega ni nikoli trdil. Še več, odgovoril je: “Obducent je shranil tkivo in bilo je na voljo.” Viri Škandala24 so sicer prepričani, da je želel Čižman obdolženo zdravnico Olgo Krajnc razbremeniti kazenske odgovornosti, kar pa po njegovih besedah ne drži, in ob tem sprašuje: “Zakaj bi jo branil? Pričam po vesti in svojem znanju o poteku okužb z rotavirusi ter zapletih. Že v prvem poročilu o izrednem strokovnem nadzoru leta 2009 so bili navedeni izvidi naknadnih preiskav na rotaviruse. Mislil sem, da je sodnica seznanjena z vsemi poročili izrednih nadzorov, ki so bili napisani. Jaz nimam izvidov, so pa navedeni v poročilu.”

Odvetnik o zavržnem ravnanju
Zgodba je Čižmana domnevno postavila na laž nekaj dni pozneje, ko je pričal obducent Rajko Kavalar. Ta naj bi na obravnavi pred Okrajnim sodiščem v Mariboru pričal, da so tkivo umrle deklice shranili in da ga je to kot izvedenca v tej kazenski zadevi prosil prav Čižman. Kavalar naj bi to opravil in ugotovil, da je bil izvid na rotavirus negativen. Slednje smo preverjali tudi na UKC Maribor, vendar nam na zastavljena vprašanja niso odgovorili, sklicujoč se na pacientovo zasebnost, kar velja tudi ob pacientovi smrti. Je bil pa toliko bolj zgovoren odvetnik družine umrle deklice Franci Matoz, ki pravi: “Po mojem mnenju je ravnanje izvedenca v konkretnem primeru skrajno nedopustno, lahko bi rekel celo zavržno, seveda, če izpoved obducenta drži.” Deklica je sicer umrla že leta 2009, vendar očitno tudi po osmih letih niso znani vzrok in okoliščine smrti.

Foto: Mediaspeed

Bruhanje, driska, vročina
Po več ur trajajočem bruhanju, driski in povišani telesni temperaturi je bila 17-mesečna Žana na pediatrijo mariborske bolnišnice sprejeta marca 2009. Dežurna zdravnica Olga Krajnc bi morala po oceni naših virov skrbno oceniti klinično stanje otroka, zabeležiti stanje dehidracije in medicinskim sestram dati jasna navodila v zvezi z zdravljenjem otroka. V obtožbi Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru je zapisano: “Otroku se je zdravje tako zelo poslabšalo, da je prenehal dihati in se mu je zaustavilo srce (asistolija); zaradi opustitve skrbnega spremljanja stanja in vitalnih znakov otroka pa medicinski sestri (njuno ime in priimek hranijo v uredništvu Škandala24, op. p) tudi nista ustrezno in pravočasno začeli z oživljanjem, posledica vsega nevednega pa je bila, da je otrok nato 1. 4. 2009 ob 9.35 umrl.”

Malomarno zdravljena?
V tej tragični zgodbi pa nikakor ne gre pozabiti občutkov staršev umrle deklice, ki ne le, da so izgubili svojo hčerko, ampak so prisiljeni tudi poslušati domnevne laži o svoji Žani. “Grozno. Nimaš besed, ampak, hvala bogu, da se je tako razpletlo, da so se našli dokazi o laži. Izvedenec Čižman je bil zelo nečloveški tudi do naju kot do staršev,” je novinarki Škandala24 v solzah dejala mama umrle deklice Suzana Golob. “Toliko podoživljanja vsak dan … Njena sestrica dvojčica odrašča, pa vendar smo prisiljeni v sodne postopke in podoživljanje. Ko poslušaš laži, povrhu pa še ta neprimeren odnos, je vse še toliko težje.” Strta je dodala, da upa, da bo sodni epilog čim prej, “v poduk drugim. Nič ne moremo dobiti, midva nisva v nobenem primeru zmagala, Žane ne bova dobila nazaj. Vztrajava samo zato, da se take stvari ne bi več dogajale. Še vedno je zelo boleče, tudi zato, ker je avstrijski izvedenec predložil vse dokaze, da bi se ji dalo pomagati – in tudi kako. Nikoli in nikdar se ne bova mogla sprijazniti, da bi ji lahko pomagali, pa ji niso. Ni obsodbe, ki bi lahko omilila bolečino.” Tuji izvedenec Peter Voitl iz Avstrije naj bi namreč ves čas jasno argumentiral, da je smrt nastopila zaradi dehidracije in napačnega malomarnega zdravljenja.

Celo kaznivo dejanje? Za komentar so povprašali tudi Darka Simončiča, višjega državnega tožilca in vodjo ODT v Mariboru, in sicer, ali bo vložil obtožni predlog zoper Čižmana, če se izkaže, da so informacije našega vira točne, ter ali naj bi bilo pri Čižmanu zaznati krivo izpoved. Odgovoril je, “da so na zadnji obravnavi bili določeni pokazatelji, ki bi lahko kazali na nekorektno ravnanje izvedencev ali celo kaznivo dejanje, vendar pa tega za zdaj ni mogoče z gotovostjo trditi. Okoliščine v tej zvezi bodo jasnejše po naslednji glavni obravnavi.

Škandal24, H. M.

 • Lepo da vztrajate. Pohvalno. Malo nas je vztrajnih.

  • Valter BraniSlav

   Vztrajate v pljuvanju v lastno skledo?

 • Valter BraniSlav

  In zakaj je zdravnica kriva?
  Zato ker je Slovenka in kot taka nespoštovanja v državi hlapcev in dekel?

 • indijanka

  Žana, bo našla mir tam nekje za mavrico, šele, ko se sojenje zaključi. Kako lahko to traja 8 let? Iz kakšnega materiala je narejena ta zdravnica, da se v tem času ne zlomi, preneha živeti s takim bremenom nad seboj in se sooči z odgovornostjo. Uboga starša. Kako težko pot sta si zastavila.

  • rrrrr

   Zelo me čudi, draga Indijanka, da te redaktor spet ni zabrisla v purgatorij. Kako si le upaš napisati besede kot so mavrica, mir, odgovornost, podvomiti o materijalu zdravnice in zaključiti z ubogimi starši.

   • indijanka

    Imajo še čas. Včeraj je bil moj komentar brisan uro po objavi.

   • MEFISTO

    Kot pri vseh resnih in pametnih medijih ter ljudeh je nezažejena le LGBT mavrica, ki so nam jo zagabili pa sami LGBT-jevci.

    Mavrica je sicer lep naravni pojav.

    Tudi mi smo mavrični, ker imamo različna lepa stališča do vsakdanjih in manj vsakdanjih problemov, vprašanj in dogodkov.

    Tudi mož tisočerih nickov je mavričen,, ker ima množico različnih nickov, med katerimi pa nekateri res puščajo vtis, da so mavrični v onem neprivlačnem pomenu.

    • indijanka

     Nekoč sem ti že razložila, zakaj smo mamice izgubljene otroke poimenovale mavrični otroci. Saj poznaš tisto zgodbo o spektru svetlobe, tako ljubemu očem, kjer te na koncu čaka zaklad.

     • MEFISTO

      To si lepo povedala.

   • Viktorh

    No, če sem pravilno opazil, sem pred minuto prebral, da jo je včeraj brisal.
    Ko pa se resetiral, njenega komentarja ni več.

    • indijanka

     Včeraj so mi 3 krat so mi brisali komentar. Prvič šele po uri, potem pa 2 x takoj po objavi. Potem sta moj komentar objavila Ana in Mark. Komentar sem za preizkušnjo obesila tudi pod drugim člankom, kjer je obstal, dokler ga nisem sama zbrisala. Torej ne gre za besede. Razmišljamo o tem, da ta brisanja oziroma označevanja SPAM ov prihajajo od zunaj in s strani Nove24

     • Viktorh

      Direktor mi je napisal, da pripravljajo spremembe /nastopile naj bi 4.9. z moderatorjem/.
      Jaz tega nisem opazil, sem pa registriral, to kot pri tebi.
      Komentar ostane dokler stran ne osvežiš, potem pa izgine, če je bil izbrisan.
      Prav vseeno mi je kaj delajo, pri meni so izgubili zaupanje in verodostojnost.
      Očitno jim gre za veliko komentarjev, kar se odraža pri klikih, denarju sponzorjev in …

     • indijanka

      Preberi si moj komentar pod člankom o Kendi. Ne verjamem, da bi komentar brisal moderator Nove. Komentar ni žaljiv.

     • Viktorh

      “Naj mi kdo razloži, kaj je s tem člankom narobe, da so mi ga na Novi24 3x preprosto zbrisali? Je preveč ošvrknil sistem? Sistem brez etike in empatije, ki se razglaša za SOCIALNI. Sistem v katerem varnost poiščejo lahko le bogataši ali pa brezdelneži. Bljek! Fuj in Fej…in fuj in fej Nova24, ki očitno podpira to. Pa še nekaj.. isto komentar sem objavila tudi pod drugim člankom. Kot test ali je brisanje posledica tehnične blokade ali človeškega faktorja. No, ne gre za tehniko. Pod drugim člankom je obstal. Tasilo sorry, ker ti nisem verjela!”

     • MEFISTO

      Mož tisočerih nickov mi je na tem portalu, ko sem od administratorja zahteval, da ga naj zaradi njegovih brutalnih in podivjanih komemntarjev odklopi, odgovoril, da se mu ne bo nič zgodilo, ker naj bi Nova potrebovala čim več komentarjev, kajti le ti prinašajo denarce.

      In mož tisočerih nickov je menda zaslužen, da portal še živi.

      Načelnost, resnica in dober namen pa so menda za take ničvredne portale kot je MMC – jev in drugih ekskluzivno režimskih medijev.

      Hvaljen Jezus!

 • MEFISTO

  Ne razumem, zakaj se razburjate zaradi takih malenkosti, kot je sedemnajst mesečna deklica, ki je umrla prej, kot se je sploh zavedla svojega minljivega življenja.

  Na pediatrični kliniki so otroci, mlajši in starejši od nje, serijsko umirali, pa “nikome ništa” in še bodo.

  Gledajte pozitivno na probleme in verjemite vladi in ministrici za ljudsko zdravje, da je z našim zdravstvom ter državo vse v redu in da kaže še na bolje.

  Tudi nedolžno ljudstvo je včeraj s plebiscitarno večino pokazalo, da jo ljubi ter zaupa svoji ljudski oblasti in da jo podpira.

  Kaj hočete še več!?

  Ljudje vseh starosti pa so in še bodo umirali.

 • RATATA

  Klinična slika slovenskega zdravstva in sodstva kristalno jasno kaže na pohabljeno pokvarjenost.

 • xtc

  Vse to se v Sloveniji dogaja zaradi zlizanosti sodstva zdravstva,izvedeništva in politike, ki pa vse to druščino veže skupaj.Če bi bilo vse sprivatizirano bi bilo bistveno drugače,tako pa drug drugemu držijo štango.Dejstvo je ,da tuji izvedenci sesipavajo naše tako odzunaj,kot tukaj kot perive kurnike,a so naši sodniki prepričani v prav naših-zakajj že?
  Hja leva politika,nesposobnost,klienteliuzem in sorodstvo so vezni člen korupcijske verige,ki se utrga takoj ko zadeva zaide na tuja sodišča,zato skušajo levaki na vsak način zadeve v tej smeri preprečiti,tudi z podtikanji svojih kadrov tam,da nato četudi z kaznivimi dejanji ali na meji le teh prikrivajo ali zavlačujejo postopke tudi tam,pred vsem to velja za ESČP in Evro sodišča.

 • rrrrr

  Sociologi bi tak časovni razvoj opisali kot Dialektični materializem, ali od komunizma do levega fašizma.
  V času komunizma, Otroci s Petrička. V času levega fašizma, Neža, Žana in koroška dečka.

  • MEFISTO

   Otrok torej ne pustijo le umirati, temveč jih tudi kradejo.

   Po ustnem izročilu so pred komunisti pri nas nazadnje kradli otroke le Cigani in Turki

 • Olga

  Namesto, da bi medicinska stroka na podlagi takšnih tragičnih dogodkov napredovala in se kaj naučila, s pometanjem pod preprogo in ščitenjem vpletenih s strani raznih medicinskih “izvedencev” (skorumpirancev, ki ščitijo drug drugega), naprej ogrožajo paciente, saj se celo iz smrti otrok (!) nič ne naučijo!
  Tako lahko odgovorni za smrti otrok kot Kenda, postanejo celo SVETOVAKCI, ki jih mora zdravstvo plačevati, namesto da bi takoj izgubili mesto in izginili v pokoj, če ne celo v zapor!
  Do tega je pripeljala negativna selekcija in kolektivna “odgovornost”, ki sta iznajdba komunistov! Samo, da so “naši”….?!

 • baubau

  Zdravniki so samo zmotljivi ljudje,za kaos v našem zdravstvu pa niso toliko krive zmote in pomote,temveč prefinjeno organiziran kriminal-ta posledično povzroča tudi večje število napak.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!