Komunistični “heroji” so brutalno morili nedolžne mladoletne otroke

Kosti so nem, vendar zgovoren dokaz krutega zločina (Foto: STA)

Zgodb o komunističnem nasilju iz medvojnega in povojnega časa je toliko, da bi lahko o njih pisali leta in leta, pa ne bi prišli do konca. Srhljive pripovedi, osebne izpovedi in celo časopisje tistega časa, govorijo o okrutnosti in strahopetnosti “hrabrih” partizanskih borcev. Na današnji dan, leta 1942, se je prav tako odvila ena od okrutnih zgodb v kateri je življenje izgubil radoživ 10-letni otrok.

Ta tragična zgodba govori o mladem fantu Poldetu Petku, preprostemu fantu iz Škocjana pri Turjaku. Bil je šegav in dovtipen fant, ki je kljub svoji starosti (10 let) sam zase razstavljal suho robo na ljubljanskem velesejmu. Imel je tudi svoj paviljonček. Bil je tudi pogumen, saj se pred svojimi rablji ni skrival. Dejal je: “Jaz pa se ne bom skrival, saj nikomur nisem nič storil.”

Postal je žrtev sprevržene logike komunistov
Če prebiramo časopisje iz tistih časov lahko preberemo naslednje: “Lanskega novembra so komunisti pridrli v vas Škocjan pri Turjaku ter se zaleteli v Petkovo hišo. V hiši – bilo je zadnjega novembra – je bil oče in njegova sinova Lojze in Polde. Lojze je takoj začutil nevarnost ter se je skril v peč, kjer ga rablji niso našli. Polde pa je mirno dejal: ‘Jaz pa se ne bom skrival, saj nikomur nisem nič storil.’ Pa ni nič pomagalo. Zvezali so ga in ga z očetom odvlekli na Mokrc. Oče se je med potjo tako srečno prevalil po neki strmini navzdol, da se je lahko skril in nato ubežal. Sina Poldeta Petka pa so vlačili dolgo časa s seboj in ga mučili, nazadnje pa ubili. Umoriti ga je dal glasoviti rabelj Rebolj. Njegovega groba niso še našli, ker je na Mokrcu vse polno grobov, v katere so komunisti zagrebali svoje žrtve.”

V tem članku iz leta 1942 se pokaže vsa grozota komunistične revolucije. Danes so nasledniki morilcev in njihovi oboževalci polni besed o tem, kako je pri žrtvah šlo za izdajalce in kolaboratorje. A zgodovinsko dejstvo ostaja, da so se med vojno “hrabri” partizani skrivali po gozdovih in terorizirali lokalno prebivalstvo. Šele ko je bila zmaga nad nacizmom zagotovljena, pa so prilezli iz svojih skrivališč in kot dobro preživela in organizirana vojaška para-struktura izvedli krvavi genocid nad Slovenskim narodom in prevzeli oblast. Zgodba Poldeta Petka pa pove vse o tem, koliko je šlo res za izdajalce in kolaboratorje.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Šlo je za preproste, kmečke, katoliške ljudi, ki so bili komunistom na poti samo zaradi svojih prepričanj in vere. Deset letni fant, ki ni bil ničesar kriv, je bil okrutno mučen in umorjen s strani komunističnih klavcev. Da bi partizanskim morilcem rekli živali, je žaljivo do živali. Tisti, ki so izvajali poboje, ki so morili ženske in otroke, niso nič drugega kot psihopati, ki jim je vojna dala priložnost, da pokažejo svojo pravo naravo. In te pošasti danes časti slovenska levica in si zanje izmišljuje izgovore. Zavržno do konca. Deset letnemu Poldetu, ki je pred seboj imel še celo življenje, pa nihče ne more povrniti časa, ki bi ga preživel na tem svetu.

Aleksander Rant

 • tarantela

  Pogumen oče!

  • soc

   Pa en sila luciden komentator.

  • pajot

   Jebi se,pička zagamana.Prav privoščil bi ti,da se znajdeš v enaki situaciji. Poscala bi se od strahu. Najverjetneje.

   • tarantela

    Jaz bi ostala ob svojem otroku!!! In velika večina mater tudi!!!

    • pajot

     Tvoji klicaji mi povedo vse o tebi.

    • sprehajalec

     Že iz tvojih prispevkov se vidi, da bi pobegnila. S tastaturo si pa vsekakor junaška.

 • željudin

  tako je to. nekateri pač pobijanje otrok in nosečnic po hišah imenujejo kar narodnoosvobodilni boj. mi pa jim za te “usluge” plačujemo mastne penzije…

  • Hribouc

   Niso jih samo po hišah.
   Odpeljali so jo, jih, v logorju zasliševali in počeli z njo/njimi ravno kar so hoteli.Ko so se naveličali, so jo/jih vrgli v jamo, 30m globoko.Eden se je hvalil po oštarijah :”Babura me je skoraj potegnila za sabo!” Še tri dni je javkala iz jame. Drugo so za lase privezali nad jamo na bukovo vejo in se izživljali nad njo.Nihče ne ve kako dolgo.Nazadnje so odrezali lase in zgrmela je v jamo. Odrezani lasje so še leta 1946 bila na tisti veji.
   Krimska jama pričuje strahotno zgodbo rdeče boljševiške groze !

 • Antonius

  Skupni imenovalec o zlaganem partizanarskem boju proti okupatorju je spoznanje, da je revolucionarna zločinska svojat najbolj podlih, zahrbtnih strasti, pod blagovno znamko eNOBe, morila svoj narod, da je lahko po zavezniškem porazu fašizma in nacizma, še enkrat s komunizmom okupirala svobodo in ugrabila oblast.
  Danes so pa potomci in politični dediči morilske svojati za čuda izvoljeni.

 • xtc

  Če pogledamo vodeče iz OF vidilne slovenske revolucionarje in njihove predhodne kariere:;lahko hitro ugotovimo;da gre za lenuhe;prestopnike;tatove;nekateri so bili celo kriminalci;drugi zločinci iz španske vojne;falirani študenti itd_skratka opisati se jih da z emo oz dvemi besedami barabe in kriminalci_zato tudi rabote na terenu niso bile drugačne:
  Seveda pa je imelo pobijanje več smeri;nekaj izživljanje svojega iztirjenega jaza;maščevanja taka ali drugačna;ropanje in v zadnji fazi iztrebljasnje političnbih nasprotnikov ter sorodnikov;ter likvidacijo morebitnih dedičev premoženja pobitih;ter likvidacijo izobraženih in intiligentnih ter podjetnih Slovencev;ki jim je narod zaupal bolj kot gošarjem_zraven pa še čim bolj ustrahovati narod;vendar pa je treba vedeti vsa ta pobijanja niso bila nenačrtna ampak zelo dobro načrtovana in tudi namen i so bili jasni:

  • sprehajalec

   Znani revolucionar in kasnejsi drzbenopoliticni delavec Miha Marinko se je prezivljal s krajo kur. Po vojni je imel zadrege, ko so ljudje med govori skandirali “kurji tat”.

   • pajot

    ne samo to. V okolici Radeč so ga imeli za piromana. Zelo rad se je napovedal na kosilo in seveda zagrozil s požigom senika ali česa drugega,če mu ni bilo ustreženo.Nek meni znani kmet je rekel leta 1945,ko je bil marinko izvoljen za predsednika vlade ali nekaj podobnega: “Najebali smo.”

 • sprehajalec

  Kar tako naprej nova. Naj berejo. Radi bi sicer mir, pa pogled naprej. Taksni clanki motijo. Ozdravitev naroda pa je mozna le s tem, da se narod sooci z temnim v sebi. In ozdravitev je mozna le preko vedenja, cesa so posamezniki v tem narodu zmozni.

  • samsara

   Kdor se iz zgodovine ne uči, jo ponavlja.

 • Caetano

  Ja. Poboji pa so se nadaljevali tudi se dolgo po vojni. Ravnokar berem kako so udbovci po odobritvi Kraigherja leta 1950 pobili dva pripadnika Jehovovih pric. Tej locini so takrat ocitali, da noce sluziti vojaskega roka in da siri protidrazvno propagando, kot npr. da bo Jehova kmalu prisel in obsodil brezbozne komuniste, ki lazejo ter krivicno vodijo ljudi. Oba omenjena so v zaporu mucili zato so se bali, da bi ob morebitnem sojenju prislo kaj vec o tem na dan.

  Znano je tudi, da so v priblizno istem casu ubili tudi vecino obsojencev iz dachauskih procesov, saj so ob uradni usmrtitvi ubili le dva ali tri. Tudi njih niso mogli izpustiti ceprav so vedeli, da niso krivi ker so bili uradno ze mrtvi pa tudi mocno muceni in prepusceni v zaslisevanje bivsim gestapovcem ki so jih komunisti ujeli.

  • sprehajalec

   Jehovci so vefno motili socialiste in komuniste. Hitler jih je strpal v koncentracijska taborisca, komunisti so jih preganjali tukaj, posebno naslado pa je imela jna z njimi zaradi ugovora vesti. Zato so sli kaksni tudi cez mejo.

 • dež

  Bral včeraj na twitterju, da so leta 1944 podtaknili eksplozivno napravo v meščansko šolo na Jesenicah. Umrlo 7 deklic, starih 9 in 10 let.
  Gotovo so Turnšek in njegovi v Združenju za vrednote NOB izjemno ponosni na to pogumno dejanje v boju proti okupatorju.
  In kar je zanimivo, če želiš kaj o tem dogodku najti na googlu, ni, ni, miška vzela.

  • sprehajalec

   Pripisali pa so jih okupatorju. Polovica Jesenic nosi ime po komunistu Cufarju, ki je nacrtoval razstrelitev delujocega plavza. Kar bi porusilo tudi del Jesenic. Delavci so mu to na sreco preprecili.

   • dež

    Človek razume, da se med vojno zgodi marsikatera svinjarija, ki se ne bi smela. Od čiste maščevalnosti do kolateralnih žrtev. Da greš razstreliti šolo polno otrok ali zažgati stavbo polno civilistov, moraš biti pa totalno zblojen.

    • sprehajalec

     Komunistu življenja razen lastnega, nikoli niso nič pomenila. Za dosego višjega cilja, je bil pripravljen žrtvovati množice življenj soljudi.

     • McBobo

      Kar je največja žalost je; da to komunajzersko sra… še kar traja. Za njih 2sv. še kar traja. Pa če ni več nemcev, pa muslije not vlečejo, da bodo ja čim več slovencev pobili. Ne zavedajo pa se, da bodo med zaklanimi tudi njihove hčere in sinovi ter njihovi najbližji, ne samo neznani sonarodnjaki slovenci.
      Nenazadnje bi rad videl njihove bebave ksihte, ko jim bodo musliji pred očmi zaklali ljubljene in bebava vprašanja, ki jim bodo silila iz oči; zakaj pa koljete in posiljujete mojo hčer/sina, saj sem vas jaz/mi komunisti omogočili, da ste lahko sem prišli.

  • Hribouc

   Zdaj bo to po novem občinski praznik žalovanja!

 • Hribouc

  Žalostna zgodba čudovitega zapisa, kapo dol g.Rant!

  Teh zgodb je na tisoče!

  Potreben je Zbornik, kot , na primer, Črne bukve, bolj izdelano, kratko, jedrnato in pregledno po datumih nastanka. Vse na enem mestu.
  Recimo, ja, odličen primer, Črna knjiga komunizma – pregled za Evropo, 9 avtorjev.

  to , kar berem danes, n.pr., da ustanovijo društvo za čaščenje JBTita je nagraužno do kraja!

  Ravnokar sem končal branje TITOVA VELIKA PREVARA od Petra Battyja , študija NO Revolucije od A do Ž !
  KATASTROFA ! Uradno, po Rankoviću : 620.000 pobitih v imenu revolucije, tuji viri navajajo 1milijon!
  3.mesto na svetu za Leninom in Stalinom!

  NUJNO : SPREJETI ZAKON O PREPOVEDI MALIKOVANJA KOMUNIZMA in RDEČE ZVEZDE!
  Kazen : ZAPOR in denar!
  Prvi : Turnšek
  Drugače propademo v dreku komunizma!

 • if

  Pred dvinsedemdesetimi leti so komunisti razstrelili potniški vlak v bližini današnje Pivke.
  Ranjenih je bilo okrog 120 civilistov, umrlo jih je osemdeset, med njimi mnogo otrok. http://nova24tv.si/slovenija/crna-kronika/zivinsko-ravnanje-s-civilisti-je-dokaz-da-nasim-rdecim-kmerom-med-vojno-ni-slo-za-svobodo-ampak-za-oblast/

  • dež

   Zanimivo, podobno kot pri OŠ na Jesenicah, dogodek skrivajo, ker so pobili tolikšno število civilistov. Ali zanalašč ali po pomoti, lahko samo ugibamo.
   Na povezavi http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/lorencin-domen.pdf imaš diplomsko nalogo, ki obravnava napade partizanov na ž.p. v SI med 2ww. Sicer nisem prebral v celoti, samo preletel po datumih, a tega dogodka pri Pivki ni omenjenega.

 • McBobo

  Lahko samo upamo, da bo resnici in pravici zadoščeno na onem svetu.

  • FRANC3

   Zagotovo. Samo to je izven človeškega vpliva. Tudi nekaterim ni logično, da morilci niso kaznovani že na tem svetu.
   Toda, v Sv. Pismu piše:”Moja pota niso vaša pota in moje misli niso vaše misli”.

 • svatne

  Generalno: Ali so morili Slovence v Julijski Benečiji FAŠISTI ali je nasilje in eliminacijo izvajala DRŽAVA ITALIJA?
  Prav tako: Ali so po naših deželah morili KOMUNISTI ali oborožene sile države FNRJ? (Če kdo ne ve: Oblast – seveda vključno pomore – so izvajale Jugoslovanska armada, enote KNOJ in OZNA – vse pod neposrednim poveljstvom Josipa Broza – Tita, maršala Jugoslavije, priznanega od vseh zmagovalcev v II. vojni).
  Če opazimo, da vpitje “fašisti so morili” dejansko pomeni odvezo ITALIJI, (ki je dejansko Zlo, ki je izvajalo morijo), ni daleč do spoznanja, da je vpitje KOMUNISTI v resnici prikrita odveza JUGOSLAVIJI. Zlo in krivec vse strahotne morije Slovencev v 20. stletju je bila Jugoslavija.

  • Caetano

   Ko omenjas Italijane. Navodila VOS so opredeljevala Italijane na Primorskem za manj nevarne od npr. slovenskih sredincev. Cetudi so sredinci kaj pomagali partizanom so jih komunisti, ki so brez dvoma vse vodili imeli za nevarne nasprotnike, konkurenco, ki ni toliko kompromitirana kot so rekli in bi kasneje lahko ovirala revolucijo. Nekatere so tudi ze med vojno ubili.

   Glede Italijanov pa so bila navodila, da naj se zbira podatke, ce so povezani v kako organizacijo, ki nasprotuje prikljucitvi Primorske Jugoslaviji.
   Ce niso vkljuceni v kaksno taksno organizacijo fasisticno ali tudi antifasisticno zaenkrat niso nevarni tudi, ce so zadrzani do komunizma. Torej za Slovence veljajo bistveno strozja merila.

   Opisana navodila veljajo za zadnji dve leti vojne, prej je veljajo da bo o tem kam bodo ta ozemlja prikljucena odlocalo v kateri drzavi bo prej izvedena rdeca revolucija v Italiji ali Jugoslaviji. Proti koncu vojne je bil odgovor ze znan.

 • cploger

  Banditi. Niso jih zastonj tako imenovali. Njihovi potomci bi se jih morali odkrito sramovati.

  • FRANC3

   Na Gorenjskem so jim rekli ”GOŠARJI”, ker so se vedno skrivali v hostah, ki jim Gorenjci rečejo GOŠE (gošče).

   • domovina mili dom

    Tudi na štajerskem so gošarji iz goš prihajali.

 • dob

  Žalostno je, da je treba nekoga prepričevati o tem, da je umor nekaj groznega in slabega.

 • FRANC3

  Predlagam ponovno uvedbo oddaje ”ŠE POMNITE TOVARIŠI”. V tej oddaji so se ”heroji” spominjali vseh podrobnosti. Če bi te ”heroje” danes povabili pred mikrofon, bi se jim mogoče povrnil spomin!!!??? Verjetno bi znali našteti vsaj še 300 lokacij, kjer so pobijali in metali v brezna mrtve in žive. Pa tudi kakšnega imena ”heroja” ki je pobijal, bi se spomnili.

  • pajot

   V glavnem so pripovedovali,kako so bežali. Heroji.

 • Iza Demos

  Do leta 1980 sem poslušala zgodbe kako so ta beli, domobranci pa črna roka pa ustaši pa četniki pa fašisti mučili in morili pošten slovenski narod, ki se je združil v boju proti fašizmu, sedaj pa od leta 1995 poslušam kako so komunisti mučili in morili pošten slovenski narod, ki se je združil v boju proti komunizmu.
  Življenje je sedanjost. Mi pa smo se zataknili v preteklosti. Ni dobro!

  • pajot

   Prihodnost še pride. menda bo krvava.

  • domovina mili dom

   Je hudir, ko pa venomer z rdečo zvezdo strašijo in spodbujajo zgodovino.

 • domovina mili dom

  Kje ste bili ljudje leta 91 in nadalje, da bi takšne prispevke obelodanili. To je manjkalo. Pa danes ne bi bilo Lažgoš in ostalih totemov komunizma.

 • BananaNjam

  Dne 25.11.1943 so domobranci planili v Črno vas na Barju in
  odurno zahtevali od prebivalcev, ki so že spali da naj se oblečejo in gredo z
  njimi. Zasilno oblečene so zvezali in jih z vso naglico, suvajoč jih s kopiti
  pušk gnali v temo. Zamanj je bilo vprašanje, kam in zakaj jih peljejo, jok in
  prošnje. Poveljnik domobrancev v barjanski šoli, 30 letni Franc Frakelj, ki si
  je nadel ime Petra Skalarja (da bi morda kot bivši bogoslovec tudi na zunaj
  spominjal na svoje veroboriteljsko poslanstvo) je vodil ta pošastni sprevod.
  Med njimi je bil tudi Viktor Berlot iz Galjevice. V tem sprevodu so bile
  sledeče žrtve:

  Vsa rodbina Melikova, gospodarja 50 letni Ivan in 58 letni
  Franc, 56 letna Marija, 14 letni Bojan in 15 letni Slavko, 14 letna Vera Škraba
  in 44 letni Anton Škraba. Angela Modičeva in 19 letna Stefka Vidmarjeva.
  Vaščani so od daleč z očmi in ušesi spremljali to nočno grozoto. Kmalu so
  slišali obupno vpitje in krike smrtne groze, nato tri rafala iz mitralijeza,
  posamične strele iz pušk in končno eksplozijo ročne bombe. 16 ljudi je padlo.
  Med njimi otroci.

  Na morišče je prišla sodna komisija, ki se je ustavila na
  posestvu Marije Škafarjeve iz Črne vasi. Št. 177. Domobranski poročnik Franc
  frakelj pa jo je odgnal in komisiji zagrozil. Ljudje so načli ob jarku ob gošči
  pozneje 11 trupel, za vasjo pri gošči pa dva grobova. Še dolgo so ljudje kazali
  okrvavljeni kol in zobovje 14 letne Vere Škraba, ki je ležalo raztreseno po
  morišču. Ugotovilo se je, da so bili na istem mestu umorjeni od domobrancev še
  sledeči: Lojzka in Ivana Leneršičeva, Antonija Golobova, Milko Kaizer, Vinko,
  Jera,Tilka ter Roman Ukmar, Jože,Marija in oba Franca Brancelj, Jože Javornik,
  Alojzija Benetova, Helena Modičeva, Jože Vidmar, Marija Aličeva, Marija
  Verbičeva, Martin in Pavla Furlanova, Pavla Jankovičeva, Franca Škrabova, Minka
  grumanova, Janez,Marija,Lojzka Grebenčeva, Francka Strumbljeva, Ivana Lesičeva,
  Marija Podržajeva, Franca Tanckova, Alojz in Albina Škafarjeva, Ivana Bolhova,
  Anton Jesih in še mnogo drugih, ki jih pogrešajo.

  Umor Marije in Lojzke Grebenčeve je tako razburil
  prebivalstvo, da je poveljstvo domobrancev v Velikih Laščah pisalo hčerki
  pokojne 1.6.1944 pismo v katerem so opravičuje, da ta umor ni v zvezi s kakim
  poveljem domobrancev. Opozarja jo, da naj napiše partizanom, da je v nevarnosti
  njeno življenje in življenje mnogih drugih ljudi za katere vedo, da živijo s
  partizani v dobrih odnosih. Grozi pa da bodo domobranci izvajali posledice, če
  se odpeljane osebe v treh dneh ne vrnejo. (Glej stran 37 pismo Podlesnika).

  Domobranci se izgovarjajo da so imenovani odpeljani na
  prisilno delo v Nemčijo. Toda dočim so trupla ubite Marije Aličeve, Ivane
  Škrabove in Jakoba Modica ležala še nezakopana v gošči, so sporočili iz
  Nemčije, da so tam umrli. Očitno je da igrajo Nemci z domačimi krvoloki pod
  istim klobukom.

  Toda narod pozna krivce in ljudski glas je božji glas, ki ne
  utihne! Nedvomno je odgovoren poveljnik domobranske posadke Podpeči Leopold
  Pristavec, veletrgovec iz vasi Jezero, ki je kriv smrti Marije Verbičeve z
  Jezera in Antona Modica iz Vrbljanj.

  Po njegovem nalogu so morili domobranci :« FRANC TELBAN IZ
  PRESERJA, TONE URŠIČ IN JANEZ CIMPERMAN IZ JEZERA JOŽE MODIC, JANEZ JURČEJ IN
  JANEZ ZALAR IZ PODPEČI.

  Ivana Bolha je bila ustreljena za zidom ižanskega
  pokopališča. 14 dni so jo imeli zaprto v barjanski šoli. Usmrtili so jo
  10.11.1944, ko je okoli 25 domobrancev pod vodstvom komandanta Fraklja in
  Oblaka obkolilo Iško vas in odpeljalo 10 žrtev, od katerih pa so partizani z
  nepričakovanim napadom rešili 8, domobranci so umorili le staro ženico, ki jim
  ni mogla ubežati.

  • Franc Šink

   No povej mi koliko ljudi so domobranci pobili do leta 1943 ? In še to mi povej zakaj so domobranci sploh nastali.

   • BananaNjam

    Vse to sem vam dal gor, da vam pokažem, da akcija vedno povzroči reakcijo. Med vojno je to vedno skoraj 100% ZOB ZA ZOB. Vojna človeka poživinči. Vsi ti zapisi ti to lepo predočijo. Te zapise pa sem dal gor zato, ker Nova24 nima jajc prikazati tega obdobja, ne da bi pri tem hujskala pol naroda proti drugi polovici naroda. Že večkrat sem tukaj zapisal, da pogrevanje razprtij izpred 70 let pomeni samo to, da tisti, ki to počno, nimajo pojma, kako bi delali povezovalno za naš narod v sedanjosti, ne da bi ga pri tem sprli. Za vse ostalo imaš na voljo zgodovinske knjige. Če seveda že nisi zaslepljen s sovraštvom.

    • pajot

     Daj gor,lepo te prosim,še kaj so počeli komunisti z nedolžnimi civilisti v času vojne.

     • BananaNjam

      To je dala gor že Nova24. Mislim, da je zdaj uravnoteženo.

     • Anonimni_Profesor

      Razlika je, da so bila vsa ta hododelstva znana, ta ki jih sedaj objavljajo pa prikrita.

      Novinar je naredil napako samo v tem, da je podcenil boje z okupatorjem, ker tega ni bilo tako malo.V mojem kraju so partizani npr razbili okupatorjevo postojanko ob progi. Sedem okupatorjevih vojakov je padlo v boju, enega pa so ujeli, ostali so pobegnili. V sodelovanju z Britanci so partizani tako sesuli progo, mostove, minirali tunele itd. da je Nemci do konca vojne niso mogli uporabljati.

      In pa premalo se omenja na Novi24 NDH, ki je tudi bila okupator, katerega hudodelstva nad Slovenci so bila v SFRJ v glavnem prikrita.

     • Nata

      Veš , ne more biti uravnoteženo ……. Že po številu ne !!
      Da ne govorimo o vzroku in posledici

 • BananaNjam

  NOČNA GROZOTA NA SAVI

  V noči 2.7.1943 se je ponovilo podobno zverstvo. Tudi med
  temi morilci je bil Viktor Berlot iz Galjevice. Domobranci so pobrali kmeta
  Franca Pečana in sina Franca, ki se je šele vrnil iz internacije,

  Ivano Vidmarjevo, Franca Škrabo, kmeta Krašnerja in
  magistratnega slugo Franca Jevca. Zvezane so zmetali v kamion. Ko se je ta
  ustavil, bilo je ponoči, so žrtve slišale šumenje reke. Navezali so jih na vrv
  in odpeljali bliže na breg. Domobranci oboroženi z revolverji so jim pobrali
  dokumente:«Obudite kes! Bliža se vam zadnja ura!« je bil ukaz. Sneli so jih z
  vrvi in jih povezali dva po dva. Nekdo je posvetil z električno svetilko.
  Spoznali so da stoje ob lastnih odprtih grobovih. Tedaj je Jevec napel vse
  sile, da je vrv počila in se pognal v beg. Streli so pokali za njim, vendar mu
  je uspelo pobegniti. Vsi ostali so popadali pod morilskimi streli.

  Tudi tokrat je prišla komisija, a ostal je le zločin, krivci
  in komedija. Nad 110 Barjanov je bilo pomorjenih.

 • BananaNjam

  MORILEC SE SPREHAJA

  Komedija je bila tudi z umorom Blažiča (ali Babiča) iz
  Bruhanje vasi. Dne 25.11.1943 ga je aretiral podnarednik 1. Domobranskega
  bataljona iz tehnične srednje šole Anton Štrubelj iz Zdenske vasi v dobrepoljski občini, ga z
  dvema pajdašema odpeljal v gozd za Rakovnikom, ga ustrelil v glavo in v hrbet
  ter ga oropal za 7000 lir, ki jih je žrtev imela pri sebi. Prišla je komisija,
  Štrubelj pa je prost hodil po Ljubljani. Isti Štrubelj pa je v istem času
  aretiral mater treh otrok Marijo Pirman po domače Padarjevo iz Podgorice v
  okraju Videm-Dobrepolje. Njen mož je bil takrat še v internaciji, Štrubelj jo
  je peljal v gozd za pokopališčem, jo prisilil, da je slekla plašč, sezula
  čevlje, snela prstan in mu vse to izročila, dala mu je vse svoj denar. Upala je
  da se s tem reši. Toda zverina jo je nato ustrelil. Tudi to je Policijska
  komisija čez nekaj dni pometla pod prag, Štrubelj pa je prost hodil po
  Ljubljani.

  Enako je storil z Ivo Strandovo iz Zdenske vasi.

 • BananaNjam

  ZLOČINI SE VRSTE

  14.7. zvečer so domobranci odpeljali z njenega doma ženo
  Ivana Janežiča iz Orlove ulice, dom pa docela izropali. Zamanj so jih iskali
  svojci po vseh zaporih. Poročilo pravi da so gospo Janežičevo mater treh otrok
  našli ubito v nekem jarku na Barju.

  Domobranci iz posadke v šoli na Barju, kjer je poveljeval že
  imenovani Frakelj, so 15.7.1943 ubili Janeza Mavca, tesarja na Gornjem Golem,
  konec Decembra ali v začetku Januarja 1944 pa Frančiško Tancek. Mavca je
  aretiral domobranec Franc Stojc, zidar na igu.

  V tistem času so domobranci umorili Anico in Kacjana
  Zatlerja, delavca iz Savelj pri Ježici. Izropali so njuno stanovanje in stvari
  njegove sestre Urške Velušček, članice Pokrajinskega Komiteta Komunistične
  Partije za Primorsko. Krivec tega umora je mitničar Jože Dovč iz Stožic, ki je
  med vodji domobrancev na Ježici.

  • Caetano

   15.7. 1943 domobrancev se ni bilo. Nastali so konec sept. 1943. Navajas zelo dvomljive stvari.

   Res je sicer da je v casu domobranstva tudi protirevolucionarna stran poostrila teror, vendar je treba tudi upostevati, da je bilo to ze po pobojih civilistov 1942 leta, po Krimski jami, Turjaku in Grcaricah, Jelendolu in Mackovcu.

 • BananaNjam

  GOLOBRADI MUČITELJI NA POLICIJI

  Na Policiji se prične strahotno mučenje in pretepanje. Tam
  so zdaj najeli nove moči, odkar so odšli kvesturini: golobrade mladiče,
  dijačke, razvajene gospodke, smrkavce, ki se jih drži še materino mleko.
  Jetnika bijejo s kopiti pušk in z obteženimi jermeni ob sviranju gramofona. Sto
  do tristo udarcev po telesu, dokler se žrtev ne onesvesti. Naslajajo se ob
  mladih dekletih, ki jih slačijo in žalijo v njihovi ženski časti. Nekateri od
  teh zločinskih malopridnežev so znani. : dr. Loh, sodni pripravnik, sedaj
  policijski komisar, znan ovaduh, Srečko Rus, sin ravnatelja zavarovalnice
  »Dunav«, neki Menart, Anton Por, Strubelj, brataAdamiča iz Št. Petrske ceste,
  jurist Franc Robič z Mlade Gorejurista Drago in Marijo Kobi iz Maribora, Pajk
  in Koritnik, osmošolca, tajni policijski agent šestošolec Žitnik rafael Kumar,
  Zupančič, Urančič, Lukšič, Frummar, Veler, Eder, Kolka, Alfred Kralj itd…

  Ženske so bile tako mučene in tepene od te sodrge, da so
  morale v bolnišnico: Sonja Gomzijeva, sestri Permetovi, 15 letna Vida Ostrčeva,
  Nada Ropičeva, Angela Smoličeva in Cita Potokarjeva, vse v starosti od 21 do 26
  let. Dalje Milena Žigonova, Bojana Velikonjeva, Milena Kosirnikova, Jožica
  Zadnikarjeva, Julija Resnikova in še sto in sto drugih ŽRTEV.

  Beaz sledu so izginili od 9. Do 12. 1. 1944 aretirani Tone
  Turk, Dana Škrabova, oba iz Rudnika, Miha Kunej z ženo in Hvala iz Galjevice.
  Izginili so magistratni uradnik Stane Klemenc, jurist Rudolf Škrabelj in drugi.

 • BananaNjam

  NOVE NOČNE GROZOTE NA SAVI

  Sava je medtem naplavila več
  trupel, med njimi moško in žensko truplo, ženska je imela iztaknjene oči, moški
  pa prerezan trebuh.

  Okoli 5.2. so našli pri D.M. v
  Polju dve neznani ženski trupli.

  Tudi iz Ljubljanice na
  Kodeljevem so potegnili možko truplo s strelom v tilnik in zevajočimi ranami na
  glavi.

  18.1. So potegnili iz
  Ljubljanice truplo 40 letnega mizarja Čekona nekje od Hotedrščice, ki sta ga
  par dni poprej vsega pretepenega peljala dva domobranca proti Karlovškemu
  mostu, od koder je bilo slišati strel.

  Na Ježici je bil ubit neznanec,
  ki je bil aretiran Novembra v Tavčarjevi ulici.

  V Mostah so domobranci v
  Vodmatski ulici prijeli nekega Medveda in ga še isti dan ustrelili.

  V Dravljah je bilo najdeno
  žensko truplo, v spodnji obleki.

  Ženska je bila ubita z več
  streli v pljuča. Že poprej je bila ranjena od domobrancev a se je v bolnici
  pozdravila. Domobranci so ponjo prišli v bolnico jo odvlekli v Dravlje in tam
  ustrelili.

  Medicinec Danilo Gomišček,
  aretiran v Levstikovi lekarni, bi mogel razkriti strahoten, tajanstveni molk
  teh naplavljenih utopljencev. Ponoči so ga domobranci peljali k Savi na breg,
  da bi ga mučili in ubili, vendar se je z drznim sunkom iztrgal in skočil v
  Savo. Streljali so za njim in mislili da se je utopil. Fant pa je dva dni moker
  in premražen čepel na nekem kozolcu in nato težko zbolel za pljučnico.

  Brezimne žrtve domobranskega
  nasilja tako izginjajo in le valovi Save in Ljubljanice in samotni gozdovi bi
  mogli odkriti vso tajnost strahotnih zločinov.

  29.12. 1943 so domobranci na
  poti iz iške vasi pretepli 72 letno Malnarjevo mater, jo odvlekli v zvonik,
  pretepli kakor živino in sramotili. Domači so jo našli ustreljeno v grmovju za
  cerkvijo.

  27.1.1944 zopet Ig. Ponoči so
  odpeljali Južeta Šušteršiča, p.d. Šalovega, iz iške vasi, Marijo in Lojzeta
  Ponikvarja iz Staj, Janeza Ruperta in Urško Japljevo iz iške vasi, Franca
  Čebularja, Marijo in 14 letnega Jožeta Čebularja z Iga, Ivana Furlana in
  Martina Pirca iz Matene. Zvezane so pripeljali z močno domobransko stražo na
  travnik. 25 minut od Črne vasi. Kriki žrtev so se slišali v Črno vas. Pobili so
  jih s topim orodjem. Glave so jim bile tako razbite, da svojcem niso dovolili,
  da bi jih pred pogrebom še enkrat videli. Zlasti Martin Pirc je moral biti zelo
  razmesarjen, ker nihče ni smel blizu. Urška Japljeva, šivilja iz Iške vasi je
  bila umorjena dne 1.5. 1944 na matenskih travnikih pri Kozlarjevi gošči.

 • BananaNjam

  SV. URH PRI DOBRUNJAH

  Kmalu dobi nasilje novo področje. D.M. v Polju in
  cerkvica sv. Urha pri Dobrunjah sta imeni ob katerih zastane človeku kri v
  žilah.

  Tam uganja domobranstvo svojo
  krvoločnost, ki se stopnjuje do blaznosti.

  Posadka domobrancev pri sv.
  Urhu pri Dobrunjah je štela 60 mož. Med krvoloki so partizanski dezerterji
  Franc Židan iz Bizovika, ki so ga videli kako si je po klanju umival krvave
  roke. Drugi je Franc Janežič iz Javorja, ki strelja žrtve z mitralijezom. V
  odboru ki sodi med življenjem in smrtjo so : Alojz Peterca in Anton Prepeluh iz
  Dobrunj, Jože Miklavc iz Bizovika, Franc Zrinšek iz Zg. Hrušice, Franc Jakoš,
  Anton Ložar iz Bizovika, ki ga ljudje imenujejo največjega bizoviškega krvnika.
  Leta 1942 je sestavljal Italijanom sezname, ki naj jih usmrte in tistih, ki naj
  jih pošljejo v internacije.

  Žrtve streljajo pri cerkvici
  Sv. Urha. Iz okraja Dobrunje so tam ustrelili trgovca Miho Jančarja iz Zadvora
  in uradnico Justino Trtnik.

  Tam so bili ubiti ljudje, ki
  jih je posadka iz Sv. Urha pri Dobrunjah odpeljala : Strah iz Sostrega, Polonca
  Kocijančič in Žagar. Prvega je aretiral Jerančič, drugega Kukovica, oba iz
  domobranske posadke pri D.M. v Polju. 20 ljudi iz te okolice je izginilo.
  Ljudje si ne upajo več iz vasi v vas in se drže doma. Nasilneži pa izganjajo
  ljudi ki imajo svojce pri partizanih ponoči iz hiš in jih mučijo ter pobijajo.

  Od Novembra 1943 do srede
  Februarja 1944 so postrelili pri Sv. Urhu 200 ljudi. Tako se je pohvalil eden
  izmed krvnikov. V zaporu jih imajo stalno 10-20. Preden jih ustrelijo jih
  strahotno mučijo. 31.12. 1943 je bilo ustreljenih 16, 6.1.1944 pa 13 žrtev.

  Škrabo so vlačili za lase po
  tleh in mu izruvali cele šope las. Nek domobranec ki mu pravijo »Štajerc Pepe«
  mu je metal goreče vžigalice na roke in ga s cigaretnim ogorkom žgal po obrazu.
  4 ure so ga pretepali, eden mu je sedel na vratu, drugi na nogah, bili so ga po
  nosu, po ušesih, obraz pa je bil ena sama rana. Ko so se prvi utrudili so jih
  zamenjali drugi. Na dvorišči so mu streljali mimo glave in ga tepli s pleteno
  vrvjo po podplatih. Dvakrat je padel v nezavest.Končno so ga vrgli na beton pod
  stopnice in ga tam pustili tri dni brez vsega tudi brez vode. Mad mučilci je
  bil tudi 16 letni brat kmeta iz Ježice Cikota in neki Dolenc.

  27.12. je bil iz Hrušice
  odpeljan k sv. Urhu čevljar Alojz Dimnik in je tam izginil. V kleti župnišča v
  Dobravi so 4 grobovi in tam je izginil. V to klet zapirajo žrtve in jih tam
  mučijo in trpinčijo. Pri D.M. v Polju je postojanka domobrancev, ki se posebno
  odlikuje po svojih nasiljih. Daleč naokrog širi stalno grozo in trepet. Nihče
  ni varen pred njo, še od drugod vodijo žrtve sem na pokolj. Komandant posadke
  je bil sprva neki Cefin, pozneje pa bivši Jugoslovanski podporočnik Pikelj iz
  Ljubljane. Dalje so v tej posadki: Ernest Pikelj, nadporočnik Blinov iz
  Sneberja, por. Dolčič iz Zadobrove, Mlinar, por. Milan Holežan(Haložan?) iz
  vevč, Janez Dimnik iz Studenca, znan predkaznovani tat. Z njimi sodelujejo še
  omenjeni Jakob Kukovica, Ivan in stane Kukovica (slednjega imenujejo glavnega
  krvnika pri Sv. Urhu in je uradnik papirnice v Vevčah). Brata Matej in Stane
  Resman, Habič, Petkovšek, Hiršeger, Martin Kraner. Ljudje dolže ŽUPNIKA JANEZA
  KETTEJA IN LOMOVŠKA, da podpirata to tolpo.

  Slednji je v Kašlju streljal
  neko noč skozi okno v hišo neke vdove, ki ima 4 otroke, da so žena in otroci
  trepetali od strahu. Zavedna dekleta v Polju morajo snažiti vojašnico. Pri tem
  jih pretepajo groze s smrtjo, jih ponižujejo z italijanskimi vlačugami itd.
  Reševa iz Polja, Janez Dimnik iz Studenca in Blinov iz Sneberja so preoblečeni
  v partizane vdrli v hišo gostilničarja v Sneberjah in vse izropali. Zahtevali
  so denar in telico. Grozili so s smrtjo vsakomur ki bi izdal.

  Streljajo prašiče, zavijajo
  vratove kokošim, naropano blago pa ponoči tihotapijo na nemško stran.

  Prav tako preoblečeni v
  partizane so domobranci pri D.M. v Polju Aprila 1944 odpeljali in pobili
  bivšega partizana, ki je bil obsojen od italijanov na dosmrtno ječo, Pavla
  Omahna, ki ga je izdal Anton Židan, dalje delavca Antona Tavčarja, Andreja
  Snoja, Ivana Jurco in njegovo ženo Pepco, vse iz Slap, Jožeta Kočmana iz Ponove
  vasi pri grosupljem, Antona Kokalja iz Zadobrove, ki ga je izdal Milan Hepš iz
  Zadobrove. Ostale je ovadil Nace Jeriha iz Slap. V pijanosti je sam povedal da
  je bil zraven ko so jih ustrelili domobranci. Prvo so ustrelili Jurčevo ženo,
  nato vse ostale s strelom v tilnik, trupla so pometali v Savo, ki jih je
  pozneje naplavila. TU SE JE PRVIČ POJAVIL NAZIV ČRNA ROKA o kateri bomo pozneje
  še večkrat govorili.

  Ti zlikovci so vabili partizane
  naj se vrnejo domov in jim obljubljali da se jim ne bo nič zgodilo. Toda bilo
  je kot v Jesenski Ofenzivi ko so nemška letala trosila nekakšne letake
  »legitimacije« s katerimi naj se partizanski dezerterji javijo pri Nemcih ali domobrancih,
  a so potem vse pobili. Tako sta tudi takrat nasedla dva partizana. Gerjol in
  Intihar. Ubili so ju z dvema drugima vred na Lavrici. Do 17.4.1944 je Sava
  naplavila nadaljnih 21 umorjenih trupel.

 • BananaNjam

  NOČNI POKOL VRBLJENJČANK

  Za nešteto strahotnih primerov
  ve le noč in morilci. Okoli 20.4. so pri D.M. v Polju in na Ježici pobrali 14
  ljudi, jih postrelili in zmetali v Savo. Ta ali oni teh strahotnih primerov
  pride na dan in z vso jasnostjo obžari zločinsko, morilsko divjanje slovenskih
  branilcev vere! Eden takih primerov je umor enega moža in 10 deklet iz
  Vrbljenja. Dne 27.1.1944. Ta pokolj je izvedel že omenjeni Franc Frakelj s
  svojo likvidatorsko sodrgo, ki je sestavljena takole: Njegova najožja pomagača
  in telesna stražnika sta Jakob Anželjc in Alojz Benko oba iz Vrbljenj. Dočim je
  Martin Oblak iz Vrbljenj vodja morilske podskupine, znan kot najbolj krvoločen
  tip v barjanski dolini. Med njimi so tudi Franc Požar iz Strahomerja, Jože
  Grum, domobranski narednik iz vasi Podkraj pri Tomišlju, Pepek Švigelj iz
  Bresta, po poklicu konjski mešetar in njegov brat Franc Švigelj, šofer, ter
  Franc in Ludvik Stojc iz Iga. Slednji je vodil Decembra napad na Gospodarsko
  komisijo na Barju, ko so umorili Franca Sivca z Golega in Janeza Belaja, ravno
  tako iz Golega, ki je bil 14 dni mučen potem pa ustreljen v Kozlarjevi gošči.

  27.1.1944 ponoči je ta morilska
  »likvidatorska skupina« prišla v Vrbljenje. Zbudili so takoj kmeta Martina
  Furlana, ki je bil zaradi svoje poštenosti in odločnosti splošno priljubljen,
  njegovo sestro Pavlo, Lojzko, Micko Kocjanovo, dalje mater 8 otrok franco
  Strumbljevo, ki ji je mož umrl v internaciji na Rabu. Ivano Lesicovo, hčer
  pobožne rodbine, Minko Tekavčevo, mater 6 letnega otroka in Angelo Kumšetovo,
  ki je pozneje svoj strašni doživljaj izpovedala v zapisniku. Vsi so se morali
  takoj obleči in oditi z njimi. Dobro zastražene so gnali proti šoli na Barju.
  Govorili so jim da bodo poslani v Nemčijo, ker simpatizirajo z OF. Kumetova je
  med zlikavci dobro spoznala Požarja iz Strahomerja, ki jim je med potjo grozil
  s kopitom in jih potem zmerjal s prekletimi kurbami, ter Oblaka in Anželjca iz
  Vrbljenja. V šoli jih je sprejel Franc Frakelj in jih začel zasliševati.
  Štrubljeva je prosila Požarjevega, naj se usmili njenih osmih otrok in naj jo
  spusti. Ta pa se je nanjo zadrl: » MARŠ, PREKLETA KURBA STARA!«

  Med tem so iz Mokarjeve
  trgovine pripeljali še Pavlo Jankovičevo in ženo Toneta Škrabovega, katerega so
  zlikovci že poprej ubili v Kozlarjevi gošči, mater 10 mesečnega otroka in 6
  letnega otroka in njeno sestro Mimo, vse tri iz Tomišlja.

  Vseh deset žensk in Furlana so
  peljali na Pruzzijevo cesto, kjer jim je Frakelj sam zavezal roke na hrbtu in
  nato zavezal po tri osebe skupaj. Pri
  tem pa se jim je rogal: » Zdaj je enkrat za vselej konec vaših norčij! Meni
  tako nimajo koga ubiti, pa če sam padem, nič zato.« In eni od njih, ki je bila
  nevesta: » Sta mislila, da vaju bo zvezal duhovnik, pa vaju bom kar jaz.«

  Po tem ciničnem zasmehovanju so
  odgnali žrtve proti Rudniku. Na Iškem mostu se je stari Furlan odtrgal in začel
  bežati, a dosegli so ga streli morilcev. Oblakov ga je kar prerešetal z mitraljezom,
  drugi pa so ga še mrtvega tolkli s kopiti pušk.

  Pod tem groznim vtisom so gnali
  žrtve dalje skozi Rudnik, Lavrico in Škofljico na grad Lisičje. Ves čas pa se
  zabavali z žaljivkami, češ da so preklete kurbe in jim napovedovali, da gredo v
  smrt, ker jih bodo postrelili. Ženske so jokale, prosile in stokale. Na gradu
  Lisičje so si privoščili še poslednji posmeh.

  Odpeljali so jih v kapelo, kjer
  jih je duhovnik izpovedal, Obhajilo pa so jim odklonili.

  Božji namestnik se je dal
  zlorabiti, da je prišel v temni noči na
  poziv morilcev v to kapelo dajat poslednjo tolažbo žrtvam, za katere je vedel
  da padajo pod morilčevo roko brez povoda in pristojne sodbe. Nedolžne in
  poštene, pomorjene le zato ker so drugače mislile kot ta morilska drhal.

  Ta duhovnik ni zakričal na ves
  glas: » Stojte morilci, ne tako!« in ni kril s svojim telesom matere osmero
  otrok, kdorkoli je, osem nedolžnih otrok, takih ki jim je Kristus velel, da naj
  jih puste k njemu, ga preklinja in ga obtožuje pred Bogom. Pred ljudstvom pa ga
  bomo z morilci vred poiskali mi!

  Le enemu od tolpe se je zganilo
  srce. Mlad domobranec je tiho dejal: » Ne morem vam pomagati, Domači so vas
  pripeljali in obsodili.«

  Po spovedi so žrtve spet
  zvezali, jih gnali ven in postavili v vrsto pred grajski zid. Angeli Kuštenovi
  se je izvil krik: »Danes streljate vi nas, ni pa več daleč dan ko bodo drugi
  vas!«

  Požar je poskočil kot bi ga
  pičil gad in se zakadil vanjo jo začel tepsti in rjovel: » TIHO PREKLETA KURBA!
  ZAKAJ PA PARTIZANI NAS MORIJO? JAZ SE BORIM ZA VERO IN ZA KRISTUSA!«

  Ena je vzhlipela: » mar nas
  boste kar tukaj?«

  Vodili so jih še 20 metrov
  niže. Med tem pa si je Kumšetova Angela osvobodila roke iz vezi. Ko je zaslišala
  krike štirih domobrancev z mitraljezi, ki so stopali za njimi : » Pazite
  spredaj! Hitro, hitro!« jo je nekaj vrglo naprej, skočila je v noč, ni vedela
  kako in kam le vedela je da mora čim prej proč od tega kraja smrti. Slišala je
  drdrati mitraljeze za seboj, nekaj ji je škrtnilo v ramenih a bežala je čez drn
  in strn, padala, se kotalila navzdol, se pobirala in spet bežala. Še dolgo so
  doneli za njo presunljivi kriki žrtev in mitraljezov rafali. Ko se je ustavila
  in prisluhnila krikov ni bilo več. Pomirila se je in sezula čevlje, splezala na
  drevo in zagledala luči v Ljubljani. Tako se je znašla in drugi dan popoldan
  prišla do ljudi, ki so ranjeno rešili.

  Aprila smo že prejeli poročilo
  da so domobranci pobili vso rodbino Kumšetovo, očeta, mater in hči. Takrat so
  njih trupla še vedno ležala med Iško vasjo in Igom.

  Tudi iz Žalimelj so izginile 4 ženske, ljudje
  so ugotovili da so ubite. Hkrati so iz Iga odpeljali 30 ljudi, o teh trde
  poročila da so pobiti.

  V začetku Maja so aretirali 140
  uradnikov bančnih zavodov. Vse na Policiji mučene in izstradane ljudi izroča
  potem komisar dr. Maks Loh Nemcem in jim sestavlja transporte, ki gredo v
  Nemčijo. Moške pošiljajo v koncentracijsko taborišče v Dachau, ženske pa v
  mecklemburško pokrajino. Vsak mesec odhajata po dva takšna transporta.

 • BananaNjam

  V TABORIŠČE ALI V SMRT

  Premnogo žrtev, ki so bile
  ubite, mučene, odpeljane v uničevalne nemške internacije ali na prisilna dela
  tukaj ne omenjamo. Ženske pošiljajo v Festanburg, Raxenbruck, moške in ženske v
  Dachau ali Mauthausen, sezname sestavlja ovaduh Loh. Jetnišnica je polna jetnikov, glavni rabelj
  je upravnik Hlebec. Mnogo transportov gre v nemške internacije, aretacije so
  včasih množične. Vzroki so različni. Nekaterih vesti še ni mogoče preveriti,
  mnogo poročil se je izgubilo, marsičesa pa sedaj razumljivo še ne smemo
  poročati. Toda ni daleč čas ko bomo lahko objavili vse. Naj narod izve iz
  kakega razbojniškega gnezda so izleteli morilci. Kje so položili svoja morilska
  legla, kdo so bili in kaj so storili, da bo vsem na vse strani očitno, kako
  pokvarjeni drhali je nasedel naš slovenski človek.

  Moštvo političnega oddelka
  ljubljanske Policije, ki je odgovorno za
  vsa zverstva ki se počenjajo tam je sestavljeno takole: MARKO BAJUK,
  IVAN BERGANT, OSKAR BORIN, JANKO BORŠTNIK, MARJAN BORŠTNIK, IGOR BRUSNIKIN,
  GABRIJEL CENČIČ, IVO ČESNIK, NACE ČRETNIK, FRANC ČRUNGOLJ, MAKS DIMNIK, JOŽE
  DOLINAR, ŠTEFAN DRENŠEK, BOJAN DUBROVIČ, BOŽO EILETZ, FRANC FAŠUN, FRANC GABER,
  FRANC GODEC, JANEZ GOSTINČAR, FRANC
  JANTSCH, AVGUŠTIN JELOČNIK, ANTON JENKO, ALOJZ JORDAN, MARJAN KAIZER, PETER
  KLOBOVS, DRAGO KOBI, MARLO KOBI, FRANC KOCUTER, FRANC KOLARIČ, BORIS KORUN,
  MARJAN KORITNIK, DANILO KOŽUH, MIHA KREGAR, JANEZ KREPFL, MIRKO KREK, MILO
  KRUŠIČ, KVEDER JOŠE, MATIJA LAZAR, ANTON MASTNAK, FRANC MIHELIČ, CIRIL MILAČ,
  BOGO PESTOTNIK, LOJZE PIRC, GABRIJEL POTOČNIK, BLAŽ POTOČNIK, FRANC PEPEVNIK,
  STANISLAV PEVEC, BOGOMIL PUST, FRANC PAJK, LJUBO PETEK, ANTON POLAK, IVAN RANT,
  RADO ŠKOFIC, JOŽE SEME, CIRIL SEGA, MARJAN ŠUŠTERŠIČ, ZLATKO TOMŠIČ, VINKO
  TRŠKAN, FRANC LAHOVIČ, ZVONIMIR VUGA, JANEZ VIZINTIN, STANE ULČAR, STANE
  ZIHERL, HERMAN ŽUPAN, JURIJ ZAKRAJŠEK, BENJAMIN ŽVAN.

  V Trnovem je prišla v
  stanovanje bivšega jugoslovanskega oficirja Ravnika Rudolfa domobranska
  patrulja, ki se je izdala za ČRNO ROKO in oficirja vpričo žene, ki je bila v
  sedmem mesecu nosečnosti v postelji ustrelila.

  4.5. je šel finančni preglednik
  Simon Rekar čez rudniški blok proti svojemu čebelnjaku. Ko je dospel do
  čebelnjaka, ga je domobranec ustrelil. Ženi so rekli da zato ker je bil partizanski
  kurir, čeprav pri preiskavi pri njem niso našli ničesar kar bi nakazovalo na
  njihove trditve.

  V tistih dneh je bil odpeljan v
  Nemčijo jugoslovanski general Janeš in več oficirjev, ker niso hoteli stopiti k
  domobrancem. Ko niso dobili doma nekega dekleta ki so ga iskali so odpeljali
  njeno 60 letno bolno mater in sestro, ki je imela doma otroka. Izjavili so da
  bodo obe poslali kot talki v Begunje, če se iskana ne bo sama javila. Na
  ljubljanski Policiji pretepajo ženske s sto, dvesto ali tristo udarci. Med prste jim devajo svinčnike in stiskajo
  roke. Neko 50 letno gospo so obdolžili da je zbirala denar za podporo OF in jo
  tako pretepli da je imela na nogah počeno kožo od kolena naprej.

 • BananaNjam

  IG IN IŠKA VAS – MORIŠČI

  V Ipki vasi in na Igu nasilje
  ne odneha. 7.4. so domobranci v Iški vasi prisilili Antona Japlja, da je moral
  odpeljati naropano blago na Ig. Toda škoda bi bilo pustiti lepega konja in voz.
  A lastnik bo obtoževal. Ah, to je preprosto. Saj Kozlarjeva gošča ni daleč. Tam
  je že grobov in celo nepokopanih trupel. Zato so Japlja odpeljali tja in ga tam
  ubili. Aprila je njegovo truplo še ležalo tam ob dveh truplih neznancev,
  moškega in ženskega.

  V Črni vasi so domobranci več
  družin popolnoma izropali in mnogo ljudi zaprli. Prav tako v Kotu pri Igu ,
  kjer so kradli živino, živila in kokoši. Požrešnost teh »kristusovih borcev« je
  nepopisna. Teden dni stare zajčke in brejo zajklo so na mestu skuhali in
  pojedli. Prijeli so Alojza Anžela. Zasliševal ga je kaplan Štefan Kraljič, ki
  je sedaj domobranski oficir in kurat.

  »Vse terence bomo pobili« so
  govorila usta tega služabnika božjega Janželu.

  »Navsezadnje bomo dobili v roke
  vse partizane«

  S Kraljičem je tudi turjaški
  grof, skupaj hodita na pohode in fevdalec upravlja minomet. V krvi mu je še da
  bi uničeval slovenskega kmeta. Ko je Janželj slišal da bo ustreljen je izrabil
  ugoden trenutek in pobegnil, ter povedal kako se mu je godilo.

  V Šmarjeti so kradli domobranci
  pod vodstvom komandanta Cvetkoviča. Preoblekli so se v partizane in plenili
  predvsem živino in živila. 16.4. so od tu odpeljali 40 ljudi, stare ženice, ki
  so težko hodile so zmerjali s kurbami in jih suvali s kopiti.

  Franc Frakelj je nadaljeval
  svoje grozotno delo neprestano. Postal je nekakšen inspekcijski oficir in
  zasliševal žrtve. Sredi Aprila so domobranci na Barju spet odpeljali 13 oseb. 6
  od teh je zaslišal Frakelj osebno in jim namenil usodo ki jih je zadela.

  18.4. so domobranci pobrali v
  Ljubljani 10 simpatizerjev OF, jih odpeljali v Ljubljanico, kjer so jih
  postavili z obrazi proti reki in ustrelili. Trupla so pometali v vodo.

  Konec Aprila so imeli
  domobranci na Igu zaprtih 40 ljudi. Od teh vemo da so ubili Alojza Viranta iz
  Klade, ki se je poprej skrival pred njimi. Ustrelili so tudi kmeta Janeza
  Zakrajška iz Podstrmca. Krivdo so zvalili na partizane.

  Maja so domobranci iz Iga in
  sosednjih postojank ustrelili kmeta Pirca iz Matene in Miho Pirmana, odpeljali
  so iz Matene Janeza Požarja, Franca
  Tavžlja, Maksa Juha in Franca Petrinčka. Z Iga so odpeljali gostilničarja Ivana
  Strumblja. Ustrelili so tudi neko kuharico ker pri sebi ni imela osebne
  izkaznice. V Kozlarjevi gošči pa je bilo nato 9 novih grobov.

  Na Rudniku je bil odkrit grob s
  30 žrtvami z Rudnika. Ni še odkopan. Imena še niso znana. Vemo pa da so
  domobranci okoli 8.5. ubili Uršičevo družino na Igu, mater in dve hčeri. Micka
  je bila ubita z dvemi streli. Našli so truplo, krilo je bilo dvignjeno, v
  trebuh in spolovila pa je bila suvana z nožem.

  24.4. ponoči sta prišla h kmetu
  Šublju na glince dva moža in zahtevala sina. Stari Šubelj je takoj prepoznal
  enega od domobrancev, ki je imel v rokah revolver in mu rekel: »Vidiš koliko dobrega sem storil tvojemu
  očetu, ti pa mi boš umoril edinega sina?«

  Vsa družina je na kolenih
  prosila, naj jim prizanesejo. Lopova sta vse izgnala na dvorišče in sina
  ustrelila. Očetu pa zagrozila da ga bo doletela ista usoda če bo izdal.
  Domobranci drugi dan niso nikogar pustili k pogrebu, ŠIRILI PA SO GOVORICE DA
  SO MORILCI PARTIZANI, kar bi morda kdo celo verjel, če ne bi stari Šubelj
  domobrancev spoznal in ovadil.

  Še vedno nosi Ljubljanica ubite
  žrtve. Še Junija so opazili ljudje truplo mladega dekleta, ki je priplavalo po
  vodi. Zahtevali so od domobrancev naj truplo potegnejo ven iz vode in ga
  pokopljejo. Oni pa: » Kaj nam mar, še stroške bomo imeli s tem.«

  V gozdu pri Dravljah so Junija
  opazili 4 nove grobove. Ropajo pa tudi tu. V gručah po 10 domobrancev pridejo
  in prosijo hrane, hkrati pa kradejo prašičke in teleta, kokoši, svinjino, mast.

 • BananaNjam

  ČRNA ROKA

  “Črna roka” je znamenje bližajoče se groze. Ta
  cvetka je zrasla iz gnoja, ki ga pljuskajo domobranske golide po slovenski
  zemlji. Morilci si pomažejo obraz s sajami ali nosijo krinke. Vedno nastopajo
  ponoči. A vsaka skrita stvar postane očitna. Danes vemo, kdo vleče za žico teh
  lutk. V glavnem je ta tolpa sestavljena iz nekaterih dezertrejev in skrivačev,
  velik del pa je iz domobrancev. Nastopajo kot samostojne skupine. “Črna roka”
  je izrazito gestapovska organizacija, ima pa tesne zveze tudi z domobranci in
  mihailovičevci. Love terence, napadajo patrole in kurirje in ako jih ne
  pobijejo takoj, jih izročajo Nemcem.

  ·
  Prvič se je pojavila meseca marca. Zanimivo je,
  da se je to zgodilo neposredno po znanem sestanku v hotelu “Continental” v
  Trstu pod vodstvom ministra gestapa Himmlerja, ki se ga je udeležil tudi
  Mihailovičev zastopnik Jevdjevič. Tri dni nato je bil sestanek v Ljubljani, ki
  so se ga udeležili mihailovičevski major Karel Novak, znani Rudolf Žitnik,
  bivši podban dr. Pirkmajer, dr. Ante Kožar in prosluli italijanski izdajalec
  dr. Marjan Zajc.

  ·
  V Ljubljani so člani “Črne roke” Leopold
  Srebrnjak iz Grosuplja, k je hotel izkoriščati ženo nekega partizana Justino
  Guserjevo. Ko mu to ni uspelo je njo in njeno prijateljico ustrelil za
  letališčem v Ljubljani, dalje Jože Biželj s Studenca pri Ljubljani, Nace Jeriha
  s Slap, znan pijanec in ovaduh, Jože Smrdu s Studenca, poročnik Pikelj in dr.
  Ciril Žebot, znani fašistični plačanec in organizator bele garde, ki je imel in
  izvrševal naloge širšega obsega. Najbolj viden pa je znani denunciate s
  sodnije, sedaj policijski komisar Loh, eden izmed voditeljev božičnih racij v
  Ljubljani l.1942, ko so vrgli belogardisti s pomočjo Italijanov v ječo okoli
  1000 Ljubljančanov. Jedro tvorijo Erlichovi “stražarji”, ki so ultraklerikalni,
  versko fanatični in nestrpni elementi, ki so pripravljeni za sleherno dozdevno
  prednost cerkve prodati najvišji narodni interes in ki so pod Erlichom
  stremeli, da bi bila Slovenija pod italijanskim ali papeževim protektoratom.
  (Dokument divizije Isonzo 1. Nr. 3576)

  ·
  Zelo naklonjen je “Črni roki” policijski šef dr.
  Hacin, med vodji v Ljubljani se imenuje Miha Jenko, župan v Mostah, dalje
  domobranski kurat Križaj v činu nadporočnika, ki igra vlogo nekakega sodnika,
  izvršitelji obsodb Tumpej, Kobi, Koritnik in njegov sin Močnik, ki pretepava
  pri zaslišanju, Tome in njegov sin, bivši jugoslovanski kapetaan, sedaj stotnik
  domobrancev. Nemci so očito, da bi potolažili razburjeno javnost, zaradi
  preočitnih zločinov, nekatere člane te “Črne roke” zaprli. Takoj so začeli
  trditi v klerikalnih krogih, da je “Črna roka”
  sokolska in mihailovičevska, ni pa klerikalna. V resnici pa delujejo v
  njej vsi, kakor dokazujejo imena.

  ·
  “Črna roka” v Ljubljani je ustrelila
  jugoslovanskega poročnika Rudolfa Ravnika, ki je bil bolan na revmatizmu. Trije
  mladiči so se pripeljali z avtomobilom ponoči in izvršili umor. V zvezi s “črno rook” e 7 utopljencev, ki so
  jih potegnili iz Ljubljanice. Izsiljujejo tudi denar. Neka ženska je dobila
  poziv od “Črne roke”, naj izroči po
  prteku par dni 2000 lir na tisto mesto, kjer je dobila pismo, pri tem pa so ji
  grozili s smrtjo. Po Ljubljani je splošno znano, da je “Črna roka” odpeljala
  vseučiliškega profesorja dr. Franca Šturma, za katerim je izginila vsaka sled.

  ·
  Zaradi pretenj “Črne roke” se je več ljudi, ki
  so nam poimensko znani, preselilo v Neemčijo.

  ·
  Neka mladenka je bila zaprta v prisilni
  delavnici, v kateri neki nemški narednik posebn zversko postopa z jetniki. Ta
  mladenka je vila določena za transport v nemčijo, a so na predvečer prišli
  ponjo fantiči s policije. Čez par dni pa so jo našli ubito v gramozni jami
  skupaj z več moškimi.

  ·
  Akcije “črne roke” izvajajo samo mladi ljudje.
  Policija jim daje na razpolago avtomobil in imajo tudi pristop v policijske
  zapore. Teror “Črne roke” nam je v zadnjem času javljen tudi z okolicee
  Postojne in Logatca. Pri tem so udeleženi vidnejši predstavniki domobrancev.

  ·
  Tudi v okrežju
  Litije se pojavlja “črna roka”, ki prihaja z Dolenjske in terorizira
  prebivalstvo. Zakrivila je preselitev mnogih družin. Ko je v Ljubljani v teku
  maja dobilo 11 oseb od “Črne roke” grozilna pisma, je neka ženska nesla posmo
  na nemško poveljstvo. Nemec ji je dejal:”Vi ste enajsta, ki je določena za
  umor. Pripravite se na smrt ali na odhod v nemčijo!” Še isti večer je bilo vseh
  11 odpeljanih v Nemčijo.

  ·
  “Črna roka” ima svoje odbore in likvidatorske
  skupine po vsej deželi.

  ·
  V zadnjem času je “Čra roka” zaradi odpora vse
  javnosti spremenila svojo morilsko taktiko. Žrtve zločinci zvlečejo v gozdove,
  ki jih deloma kontrolirajo tudi partizani in nato vržejo krivdo nan je. Na
  Rudnikuu so napadli nekega kmeta, oblečeni kot partizani. Kmet pa se jih je z
  orožjem branil in enega od njih ustrlil. V Podlipoglavu so ponoču nekemu kmetu
  izsilili 15 000 lir. Javilo pa se je to s pripombo, da so storilci pustili za
  seboj sled v gozdu, da so torej bili partizani.
  Terezija Przek iz Osredka pri cerknici je bila ustreljena ponoči iz 13.
  Na 14. 3. V čelo, lice in prsa. V aktu je označeno, da je prišla iz gozda, da
  je torej partizanksa. Pod Ježico je bila najdena pri Savi krsta, ki je bila pri
  vzglavju okrvavljena. Na vseh hišah, od katerih je osumljen kak družinski član,
  da je pri partizanih, je bila na Ježici nalepljena “Črna roka”. Dne 20.3. v
  Mostah odpeljanega delavca Alojzija Tavčarja so našli v Savi pri Lazah 20.5. s
  prerezanim vratom, delavca Omahna iz Most, odpeljanega isti dan, pa so našli v
  Savi pri Lazah.

  ·
  Domobranec Bogdan je s sadističnim veseljem
  pripovedoval, kako so na Dolenjskem prijeli neko dekle iz Ljubljane, jo
  ustrlili v obe nogi, prijeli pod pazduho in vrgli v ogenj. Frane Smrekar iz
  Češnjic je pripovedoval, kako je streljal na ljudi, ki so jih ponoči pobirali
  iz njihovih domov. V eni noči so jih pobili 42; med njimi tri noseče ženske.
  Streljali so jih v tilnik in jih zmetali v neke jame na hribu. 8 jih je
  streljali, sami mladiči od 17 do 20. Leta. To pa se je zgodilo pri Sv. Urhu.

  ·
  Katehet na trgovski akademiji, kjer je vsak
  mesecpolitična debata in se lahko oddajajo anonimna vprašanja, je imel dosti
  gradiva za odgovore na vprašanje:”Kaj je Črna roka?” Rekel je:”To je od
  zakonite oblasti dovoljena organizacija, ki ji je poverjena naloga delati red.”

  ·
  Na vprašanje, če smatra za pravično, da brez
  sodbe more ljudi, je dejal:”Kdor dela to, kar mu je po zakonu dovoljeno, ne
  dela ničesar protizakonitega in se ne sme obsojati. Preden se je oblast odločila
  za takšno odredbo, je stvar gotovo vsestransko preštudirala. Ne smemo gledati
  na posameznike, temveč na stvar kot celoto, nan auk duševno najvišjih
  modrijanov, ki streme res samo za tem, da človeštvo rešijo pogube!”

  ·
  K takemu “verouku” ni treba pojasnila. V Hrušici
  se je primerilo, da je celo pater Fidelic iz Stepanje vasi poslal pismo z
  mrtvaško glavo, v katerem z grožnjo od nekoga zahteva spisek oseb, ki delajo za
  OF.

  ·
  Na strani 22 omenjeni invalid, poročnik Rebolj
  je bil ustreljen od dveh lopovov, od katerih je imel eden črna očala. Eden ga
  je vprašal, kje je izgubil nogo. Ko je odgovoril, da pri preobratu Jugoslavije
  sta pahnila ženo proč in z več streli invalida ustrelila, odnesla pa razne
  drobnarije. Na vrata sta po odhodu natisnila pečat črne roke.

  ·
  V noči od 24. Na 25. Aprila so popolnoma
  izropali rodbino Alojzija Kosarja v Novih Jaršah in odpeljali njegovo ženo
  proti tomačevem. Za njo ni sledu.

  ·
  Ponoči so odpeljali mater petih otrok Poldo, ki
  so jo našli čez 14 dni v mivki ob Savi s polomljenimi udi in tako razmesarjeno,
  da jo je mož spoznal le po obleki. Zlato zobovje ji je bilo izruano.

  ·
  Na ljubljanskem letališču so našli tri trupla
  deklet rez glav.

  ·
  18..5. je bil ustreljen Martin Jordan na Verdu,
  ko je pasel kozo.

  ·
  500m od dolenjskega bloka smo kmetje orali in
  pri tem našli tri trupla.

  ·
  2. junija so spet našlli na aerodromu v
  opuščenih ajrkih dve trupli mladih deklet z razbitimi lobanjami. Ena od the je
  bila oblečena samo v perilo. Očividec je zatrdil, da sta bili trupli v jarkih
  kakih 4-5 tednov.

  ·
  Ena izmed likvidatorskih skupin ima svoje gnezdo
  v 15. Domobranski četi na Škofljici. Nekdo izmed njih se je pohvalil, da je
  eden od “Črne roke” 18.junija na
  Dolenjski cesti ubil dve, druga skupina na Škofljici pa tudi dve osebi. Na blok
  prihajajo črnorokci maskiani in domobranska straža jih pusti skozi, če ni
  nemške patrole v bližini. Pri svojih zverstvih trosijo letake s pozivom, da se
  naj vsi Slovensi strnejo v borbi za poštene ideale!

  ·
  V taki borbi, v katero so se strnili vsi mračni
  elementi na Slovenskem, so v noči od 9.junija v Dravljah maskirani morilci
  pobili profesorja Tehnične srednje šole Štirna in njegovo 18-letno hčerko. Vse
  področje je bilo od te borbe okrvavljeno. Ubijalci so izropali vso zlatnino.

  ·
  Na bloku pa so se razburuli domobranci:”Kaj se
  razburjte! Kaj mislite, da smog a mi?! “ Toda morilci so bili oblečeni v
  domobranske uniforme, preko njih so potenili nekake cunje, obraze in roke pa so
  si namazali s sajami. Po umoru so pustili na zidu znak Črne roke.

  ·
  Isto noč od 8. Na 9. Julija so verjetno isti
  zločinci ubili sestro profesorja Franca in Antona Vodnika.

  ·
  Vsa poročila, ki z velikim težavami prihajajo iz
  Ljubljane stalno navajajo ista imena. Za voditelja “Črne roke” označujejo dr.
  Marjana Zajca, Rudolfa žitnika, trgovca Frenka Odona, Franca Juvana, čevljarja
  Krupeja, Božidarja Leskovca, jurista za Bežigradom. Na primorskem imenujejo med
  vodilnimi člani majorja Bitenca in domobranskega oficirja Emila Savellija,
  uradnika čekovnega urada, ki nosi nemško odlikovanje. V Dornberku sodelujejo
  Dušan Brce, Sinigoj, saksida in Pavlica. Zvezo s “črno roko” vzdružuje Rudolf
  Guštin. Janko Debeljak z Dolenjske cest je izjavič, da bodo vsakogar
  likvidirali po najkrajši poti, ki je zadostno osumljen. Ko so ustrelili
  mežnarja Presetnika in njegovo sestro, je izjavil domobranski kapetan na Ježici
  Marjan urbas:”Sava je dovolj globoka za take ljudi:” Na Ježici sodeluje pri
  “črni roki” policijski agent Jože Pernišek.

  ·
  Imenuje se izvršni odbor “Črne roke”:Kreiper,
  Jeločnik, Rupnikov osebni čuvaj Džin, t.j. Slavko Krek, Kociper in inž. Sodja.
  Kot glavne člane “Črne roke” označujejo poročila Franca Šaleharja, ki deluje na
  Lipoglavu. V okolici Šentruperta spade k taki bandi Oton podlesnik. Skupino
  vodita Marko Jakoš in Jože Deželan.

  Radi se predstavljajo z novo
  “ilegalo”, ki je zelo priljubljena pri Nemcih. Vodja take ilegale je bil neki
  Grum, ki je zbral 80 fantov, med njimi so bili tudi voditelji “Črne roke”:
  JAnez Marn, Rado Prijatelj, Rado Šalehar, dr. Smajd, major Bitenc, Smrsu in
  Križman.

  ·
  Ta
  motna golda krvi, solza in trupel je motna tudi v vsem drugem. Domobranci,
  “črna roka”, ilegala, vera. Dr. Marjan Zajc trdi, da je “Črna roka” nacionalna,
  dr. Juvan, da je klerikalna. Je pa – zločinska.

  ·
  Na
  vrhniki se je 27. Aprila 1944 sestal odbor v katerem sta advokata Marjan Marolt
  in Stanko Zupan, bivši občinski tajnik Jerina in lekarnar Hočevar Stanko. Odbor
  ima za svoje delo 4 agente z nemškimi legitimacijami in po 6000 lir mesečne
  place. Naloga the agentov je odkrivati terensko mrežo in zbirati material za
  “likvidacijo” simpatizerjem OF.

  ·
  Na
  Dolenjskem je vodja te tolpe Janez Marn, jurist iz Hudega pri Trebnjem, s
  prevzetim imenom Črtomir, zato se imenujejo njegovi banditi večkrat tudi
  “Črtomirovci”. Mož je partizanski deserter in je imel celo vidno mesto v naši
  vojski. Je pa brez prave narodne zavednosti, brez občutka za tovarištvo in
  požrtvovalnost, ljubitelj lagodnega življenja in nezdravo ambiciozen. Pozabil
  je, da so m Italijani ubili očeta in požgali hišo. Sam izgubljenec je šel sedaj
  med izgubljence in se postavil na čelo bandi, ki mori nedolžne ljudi. Njegov
  namestnik Drago Prijatelj iz Ponikev, intendant Janez Saje, brat Jožeta. Pri
  sebi imajoo tudi duhovnika. Ta odred se pomika po vsej pokrajini, sestavljen je
  iz dveh čet, ki imata 17 mitraljezov in več brzostrelk. Banda se je pojavila v
  različnih krajih, pri Šentrupertu, Sv. Križžu, Čatežu in Primskovem, v
  dolomitih in na Notranjskem. Njena nasilja in zverstva bomo opisali pozneje.

  ·
  V
  Logatcu se je sestal odbor “Črne roke” 16.aprila 1944 b župnišču. Navzoči so
  bili neki Leskovšek iz D. Logatca, Cankar iz Nove vasi, Arher, Anton Maček in
  nam že znani Viktor Berlot ter sklepali o umori 7 ljudi, ki so jih tudi tisto
  noč umorili. O tem pozneje.

  ·
  V
  Grosupljem se je krila “Črna roka” pod nazivom “informacijski štab”, ki so mu
  pripradali Kužnik, župan okoliških vasi Alojz Mehle, Nace Ahlin, cene Mehle,
  Zavrl itd., ki so naravnost strahotno morili vse, kar je prišlo na njihovo
  listo. O njihovih zverstvih bomo govorili pozneje.

  “Črna roka” deluje tudi v trstu, kjer ima na vesti umor dr. Stanka Vuka in
  njegove žene. Belogardist Jazbec je sporočil žrtvi smrtno obsodbo.

  ·
  Pojavila
  se je tudi na gorenjskem in Primorskem. V postojanki Velikih Lašč je 7 članov
  “Črne roke”, med njimi brata Ivan in Jože Peček, iz Medvedjeka pri Velikih
  Laščah, oba partizanska dezerterja in bivša belogardista. Zlikovca se
  preoblačita po štirikrat dnevno, stikata med ljudmii, včasih v civilu, včasih v
  raznih vojaških oblekah.

  ·
  Vodja
  “Črne roke” v Kočevju je havelka Danilo, bivši uradnik OUZD. Člani se shajajo v
  dveh bunkarjih na levem bregu Rinže proti Črni hosti. Havelikov izvrševalec je
  Alojz Vodušek. Vseh članov je v Kočevju 82. Sestavili so spisek oseb, ki jih je
  treba internirati in po tem spisku je bilo 19.8. odpeljanih iz Kočevja 75
  ljudi.

  ·
  Proti
  nepoučnemu ljudstvu se krije “Črna roka” z nevidezno ilegalnostjo, je pa v
  zvezi z Nemci, od katerih dobiva denar, orožje in opremo. Njen agitator na
  Notranskem, Kaplan Ivan laurih, je priznal, da deluje Črna roka pod krinko
  ilegalnosti. V vasi Podlipa so se srečali “Črtomirovci” in Nemci in sta se
  komandata tolpe pozdravila. Imajo celo nekak program, namreč samostojno
  Slovenijo (brez Koroške) v federativni kraljevini Jugoslaviji pod kraljem
  Petrom II. Program je dalje “protikomunističen”, smatra se – po besedah dr.
  Branka vrčona – za sestavni del redne jugoslovanske vojske. Glede na zveze z Nemci, ki so gori omenjene
  in v zvezi s časom nastanka, pa je upravičen sklep, da je ta program le pesek v
  oči, da pa je “Črna roka” v resnici nekakšen domobranski gestapo, ki ga
  uporabljajo Nemci spričo svoje stistke na fronti.

  ·
  In
  tako lahko trosijo listke s svarili, podpisanimi po naslikani črni roki, njena
  slika na zidu bodi napoved bodočih ali sled že storjenih zločinov neposlušnim
  ljudem. Ljudje v Ljubljani skrivnostno izginjajo. Le nov grob, ki se pokaže ob
  kakem samotnem gozdu, truplo, ki ga naplavi sava ali ki ga potegnejo iz
  Ljubljanice, krik smrtnega strahu v samotni ulici ali strel – to so sledovi
  “Črne roke”. Iz objema žena, od otročičev trgajo očete in može, od skrbnih
  staršev fante in dekleta, brez izbire, brez izjeme, brez milosti. Vse mora
  pasti, kar se ne ukloni, kar ne veruje, da je zveza z nemškim okupatorjem
  rešilna za Slovence.

  ·
  Ali
  bodo ljudje spregledali? Se bodo
  zavedli, da jim sedi na tilniku sedi vedomec, ki jim pije kri? Kdaj, če ne
  sedaj, bodo zvrgli s sebe ta jarem?

  ·
  Fašistično
  – domobranski terror v Ljubljani pa se nadaljuje. Dr. Rainer je razpisal
  mobilizacijo za letnike 1923, 1924, 1925, ne meneč se za statut še vedno
  “italijanske pokrajine”, da prebivalci te pokrajine niso vojno obvezni.
  Zagrozil je celo z represalijami družinam, če bi se svojci odtegnili vojaški
  službi. Bedake in lahkomiselneže, zapeljance in prisiljence pa je ujelo to
  nasilje v svoje mreže, ko so dne 20.4.1944 prisegli zvestobo Adolfu Hitlerju,
  največjemu krvniku slovenskega naroda in človeštva.

  • Caetano

   Nobenega takšnega sestanka s Himmlerjem ni bilo. To so včasih predstavljali javnosti na Sv. Urhu. Sploh pa so Nemci majorja Novaka iskali, kot sodelavce angleške IS in da bi se šel pogovarjat s Himmlerjem je komunistična manipulacija. Črna roka se je začela uporabljati kot znak pred omenjenim sestankom februarja 1944, sploh pa to ni bila neka prava organizacija, ampak je šlo bolj za uničevanje terenske mreže OF, pri čemer se Črna roka, kot znamenje ni vedno uporabljala.

   Rupnik je dal navodilo proti koncu 1943, da je samoumevno, da je treba izven ljub. bloka uničiti terensko mrežo OF in da aretacije niso potrebne, samo v Ljubljani je treba nujno aretirati osumljene in jih izročati potem policiji oz. tudi Nemcem. Nekateri poveljniki pa so to v smislu totalne vojne izvajali zelo na široko in pobijali tudi sorodnike partizanov, komunistov in ljudi, ki niso bili komunisti ampak le zavedeni ali pa dejansko tudi nasprotniki partije. Recimo disidentka Angela Vode, ki so jo v tem času tudi aretirali domobranci in predali Nemcem.

   Pri svojem naštevanju nisi omenil, da je domobranska policija po ukazu Nemcem aretirala celotno ljubljansko judovsko skupnost, aretirane pa izročila Nemcem. A se komunistom to ni zdelo potrebno vključiti v svoje evidence zločinov njihovih nasprotnikov, ker so bili to v glavnem kapitalisti?!

   • BananaNjam

    Kaj se repenčiš? Saj znaš tudi sam raziskovati preteklost! Tole si kar sam potrdil: “da je domobranska policija po ukazu Nemcem aretirala celotno ljubljansko judovsko skupnost, aretirane pa izročila Nemcem”. Torej so domobranci aktivno sodelovali pri genocidu nad židi.

    • Caetano

     Vodja domobranske policije Hacin je bil verjetno že pred drugo svetovno vojno agent gestapa.

     • BananaNjam

      ???

 • BananaNjam

  TEROR NA
  DOLENJSKEM IN NOTRANJSKEM

  ZAČETEK

  Kmalu po končani veliki jesenski ofenzivi so začeli
  domobranci sami ali pod vodstvom Nemcev iz utrjenih postojank vdirati na posamezne
  dele osvobojenega ozemlja.

  Ob razpadu Italije so Nemci v Planini obesili tri vračajoče
  se internirance, pozneje je bilo tam ustreljenih 13 talcev, ki so bili
  privedeni iz Notranjske. Požgali so hišo Rudolfa Rusa, ki sta jo Nemcem
  pokazala IVAN SELAK in JOŽE TEGELJ.

  Prve dni Novembra 1043 je prišel domobranski poročnik 37
  letni Franc Debevc iz Borovnice, bivši uradnik pri vzajemni zavarovalnici in
  eden izmed glavnih voditeljev bele garde v Borovnici, k materi želez. Čuvaja 28
  letnega Toneta Majarona v čuvajnico blizu borovniškega mostu in vprašal za
  sina.

  Ko mu je odgovorila, da je v službi je potegnil revolver in
  ga naperil v njeno čelo. : » To bo njegova služba!«

  11.11. je to grožnjo izpolnil. Ponoči so prišli 4
  domobranci, poročnik FRANC DEBEVC, FRANC ORH iz Borovnice, IVAN KOVAČ, p.d.
  PRISTAVČEV z Brega. Odvedli so fanta kakih 50 m daleč po progi in ga tam
  ustrelili. Truplo so položili na železniške tire, da bi umor prikazali kot
  železniško nesrečo. Strojevodja prihajajočega vlaka pa je truplo opazil, pravočasno
  zavrl, ugotovil da je ustreljeno in ga potegnil s tira. Domači župnik CIRIL
  JERINA ni dovolil žalostinke na njegovem grobu.

  Domobranci iz Rakeka so odgnali drugega čuvaja in ga pri
  Verdu ustrelili. To je bil Strmšek, ki so ga s silo odtrgali od žene in obupano
  jokajočih otrok. Isti zločinci so ustrelili neko 70 letno ženo iz Zale in
  pustili truplo nepokopano v gozdu.

  10.12. so domobranci iz Kostanjevice aretirali Lojzeta
  Vegela iz vasi Brezovica nad sv. Križem. Odpeljali so ga v Kostanjevico in ga z
  debelim trtnim kolom do smrti pretepli.

  11.12. 1943 so v Hrastini nad Ostercem na Laptah isti lopovi
  pobili do smrti dva mlada fanta, Jožeta Kukiča in Jožeta Sintiča oba iz St.
  Ruperta, ki ga bomo še večkrat srečali.

 • BananaNjam

  MORILCI IN SODNIKI

  10.12. sta v Breški vasi, okraj Št. Jurij, Miha Kostrevec in
  Bruno Hercog kuhala žganje. Domobranska patrola pretvarjajoč se da so partizani
  ju je poprosila za okrepčilo. Čim pa sta tako podprla partizane so planili nad
  njiju, ju zvezali, tolkli, odpeljali v dolino, tam ubili in ju pustili v mlaki
  krvi gola na cesti.

  Zaklal ju je lastnoročno NACE PENCA, ki mu je ljudstvo dalo
  ime »MORILCA ŠENTJERNEJSKEGA OKRAJA«.

  Vse ljudstvo je obsojalo ta zločin. Domobranci so se morali
  oprati in najti krivca. Zato so kmalu zatem vdrli v vas Pristava pri Sv. Križu
  v hišo Ivana Žnideršiča. Vodil jih je Nace Penca, spet preoblečene v partizane.
  Pozdravili so z našim pozdravom »Smrt fašizmu-Svoboda narodu!« in obtožili
  Žnidaršiča umora Kostrevca in Hercoga. Pred hišo so uprizorili sodišče. Žrtev
  se je zagovarjala da je somišljenik OF in da je vedno podpiral partizane, pa da
  zato vendar ne bo ubijal drugih somišljenikov OF. S peklenskim zadovoljstvom je
  potem Nace Penca zasadil nož v njegova prsa. : » Vidiš, partizanski pes, tako
  znamo zasliševati!« Dvajsetkrat ga ja zabodel do smrti. Nato so ga oplenili, si
  denar razdelili, vola pa odgnali k svoji posadki v Kostanjevico, govoreč
  ljudem, da so krivca umora Hercoga in Kostrevca kaznovali, vola pa zaplenili
  partizanom. Po Žnideršiču so postali žena in otroci brez sredstev.

  V začetku leta 1944 so domačini pri Črnem vrhu pri Logatcu
  ujeli učiteljico Ljubo iz Zadloga. V Hotedrščici so jo javno zasramovali, v
  Logatcu pa tako pretepli, da ji je viselo meso iz telesa. Odvlekli so jo dva km
  iz vasi, jo tam ustrelili, zvlekli v grmovje in pokrili s snegom.

 • BananaNjam

  MAŠČEVANJE »JUNAKOV«

  10.1.1944 so Nemci in domobranci pri Rakitnici napadali
  Cankarjevo brigado. Ker pa niso imeli uspeha in so sami utrpeli velike izgube,
  so z minometi in z zažigalnimi kroglami zažgali poslopja kmetom, Francu
  Kaplanu, Antoniji Beligoj, Karlu Goršetu in Antonu Trdanu, v vrednosti
  predvojnih 410.000 din. Po ponovnem neuspelem napadu pa so prišli v hiše in z
  vžigalicami zažgali vsa gospodarska poslopja z gospodarskim orodjem in serom
  vred, dasi v bližini ni bilo nikake vojne akcije.

  Oškodovanci so: Jože Henigman, Franc Trdan, Neža Trdan,
  Franc Lovšin, Janez in Anton Henigman, Franc Beligoj, Franc Klun, Janez
  Vidervol, Franc Gorše, Janez Trdan, Jože Oražen, Janez Hočevar, franc Levstik,
  Franc Henigman, Franc Debeljak, Franc Mrhar, Marija Černe. Tem ljudem so
  zgoreli skednji, seno in gospodarsko orodje v vrednosti 645.00 din.

 • BananaNjam

  NOČNI POKOL

  13.7.1943 so domobranci iz Borovnice ubili Ivana Demšarja.
  Nalog za ta umor je dal domobranski major Ludvik Kolman, 42 letni odvetniški
  pripravnik iz Štajerske. Med morilci so bili domobranski narednik FRANC URH,
  CIRIL KRŽIČ, IVAN KOVAČIČ ter IVAN in ANTON KOVAČ.

  23.7. 1943 so domobranci odgnali 70 letno mater padlega
  partizana, Marijo Gradišar iz Zale pri Rakitni in jo 10 minut od Rakitne
  ustrelili. Drugi dan so truplo našli ljudje, ki so grabili listje. Sum pada na
  bivšega jug. Por. MAKSA KUNSTLJA.

  29.1.1944 ponoči sta Jože Horvat, sodni uradnik iz
  Kostanjevice in njegova žena zaslišala ropot po vratih. Na vprašanje kdo je so
  zunaj odgovorili da so partizani. Ker pa nista odprla, so nočni obiskovalci
  udrli skozi okno. Žena se jim je postavila naproti, a eden od zlikovcev jo je
  udaril s pištolo po glavi. Zbežala je ven in videla da so domobranci obkolili
  hišo. Jože Horvat se je med tem skril na podstrešje. Domobranci pa so ga našli.
  Dobil je strel v stegno in čeljust, ter udarec s kopitom po glavi. Onesvestil
  se je. Zvlekli so ga iz hiše ga zunaj davili, končno pa so mu razbili glavo, da
  je brizgala kri in možgani na vse strani. Žena je spoznala IGNACA PENCO in
  domobranca BECA iz Sevnice. Umor je bil izvršen po nalogu komandanta
  Benedičiča, bivšega odvetniškega koncipijenta iz Celja, domobranca v
  Kostanjevici.

  Januarja so Nemci ubili pri Rašici Toneta Škerla, tajnika
  okrajnega odbora na Velikih Laščah in ga pokopali kar ob cesti. 27.5. pa so
  truplo spet odkopali in ga zagrebli na pokopališču na Turjaku.

 • BananaNjam

  TEKMUJEJO V UMORIH

  1.2.1944 je prišla domobranska patrola iz postojanke Lisičje
  v Malo vas v okraju Št. Jurje-Šmarje, ter odpeljala delavca Janeza Virška
  neznano kam. Med domobranci so bili : JOŽE ŠKERJANC iz Cerovega, IVAN MEHLE iz
  Porove vasi, IVAN ŠKERJANC iz vasi Udje. Julija pa se je izrazil IVAN MEHLE, da
  je šel Janez Viršek na oni svet, ker mu je on zadnji dal vode, za katero ga je
  prosil.

  23.2. so udrli domobranci v Šmarjetno pri Novem Mestu in
  odpeljali 2 ženski in 1 moškega. V vinjem vrhu pa so zajete ljudi pretepli.
  Kmalu nato so v bližini Kostanjevice potegnili iz Krke več strahotno
  iznakaženih trupel.

  26.2. so domobranci v vasi Cegelica pri Novem Mestu ubili
  terenca Antona Čampo in razglasili, da so ga ubili partizani.Ponoči so vdrli v
  vas Ljubica, pretepli in brcali neko ženo, češ da je njen mož v partizanih in
  jo zmerjali s svinjo, ker ni hotela povedati kje je mož.

  Pri sv. Križu so domobranci divjaško streljali v okna
  nekaterih hiš. Grozili so da bodo pobili in poklali vse partizanske rodbine, če
  se bo njihovim družinam kaj pripetilo. Očeta nekega partizana pa so odpeljali.

  V Marcu je bilo najdeno na Marofu nad Volavčami truplo Mine
  Borove, žene pesnika Mateja Bora. Nemci so jo 15.2. ranjeno zajeli pri Vavti
  vasi, jo naložili na nosila in domobrancem veleli naj jo odnesejo. Ti pa so jo
  pobili in jo vrgli z nosili vred v grmovje, kjer so jo potem našli.

  Februarja 1944 so logaški domobranci na zverski način pobili
  sekretarja Franca iz Logatca. Morilci so ANTON BONAČ, JOŽE JERZEJČIČ, FRANC
  RUS, ANTON TRPIN in ANDREJ ŽIGON.

  V Marcu se je tudi na dolenjskem pojavila Črna roka pod
  vodstvom JANEZA MARNA-ČRTOMIRJA in Sajeta in začela izvajati teror v omenjenih
  krajih Višnje gore, Stične, Št. Vida in Vel. Gabra. Z njihovim sodelovanjem so
  Nemci iz okraja Št. Vid v teku enega tedna pet družin preselili neznano kam.

 • BananaNjam

  RAZBOJNIŠKO GNEZDO V GROSUPLJU

  Ko so Nemci in Domobranci zasedli grosuplje, so prišli z
  njimi župan Ivan Mehle iz Stare vasi, Ivan Hren iz Malega Mlačeva, ki ga
  imenujejo ljudje »krvnika« propalica žandar iz Steklas iz Grosuplja,Jaka
  Kastelic iz Hrastja, Janez Travnik iz Mlačeva, Ivan Mehle, Alojz Mehle iz
  Perovega, Janez vidic iz Beljčjega vrha, Anton Godec iz Račne in Ivan Ahlin iz
  Plešavice so že Italijanom denuncirali ljudi in jim pošiljali sezname oseb, ki
  jih naj ustrele ali pošljejo v internacijo. Ljudja imenujejo kot stare ovaduhe
  Vido Bedenčičevo in njenega očeta, Bajžlja, Jako Kastelica in Dežmana iz
  Police, ki so vodili iz okoliških vasi žene, starce bolnike in otroke v
  grosupeljske zapore, kjer so jih mučili, pretepali in pobijali. Pri tem so
  sodelovali Anton Boštjančič iz Malega Mlačeva, Jože Horvat in podpor. Kavčnik
  iz Trebnjega. Žrtve v zaporu in mučilnici pri Butkoviču slačijo do nagega, jih
  pretepajo, stopajo s čevlji na vrat in glavo, večkrat trpinčijo do nezavesti.
  Cele dneve se je po Grosuplju slišalo vpitje nedolžnih ljudi.

  Pozneje se je iz teh zlikavcev formiral takozvani
  »informacijski štab« Odpeljali so nešteto žrtev, med njimi so orožnik Poljčan,
  franc Marinčič, Polič z ženo, Šuligoj z ženo, Pepca Perne, Alojz Pucihelj,
  Polde Boštjančič, Anica Gale, Ciril Štrublej, Alojz Fink, Angela Mehle, Alojz
  Rus, Rode, Franc Bučar, Jože Mežina, Franc Majcen, Jože Okoren, Franc Škulj,
  Anica Svete, družina Dolinšek, Perkova,Škerjančeva,Kandaretova dekleta, Štefan
  Kočevar, Bušljar, Zalar in drugi. Od teh je bil samo Štrukelj izročen Policiji.
  Za ostalimi je izginila vsaka sled. Postali so žrtve grosupeljske bande.

 • BananaNjam

  POMAGAJTE NEDOLŽNI SMO

  Ko so domobranci napadli Polico, Višnjo goro in Št. Jurij,
  so žrtve vodili ponoči na morišča. Slišali so se kriki groze in vpitja na pomoč
  : » Pomagajte nedolžni smo!«

  Mnoge so odvedli v ljubljanske zapore. Pri tem jih je
  zasliševal Sedej, gradivo zoper žrtve so donašali JOŽE JANČAR iz Žalne, CVETO
  CVENK iz Gatine, MILAN SKUBIC iz Police, JOŽE in LOJZE HOČEVAR iz Stare vasi,
  KAREL AHLIN iz Grosuplja in drugi. Domobranski kurat MATIJA ŠČUK pa je te
  zločine zagovarjal, češ da je treba vse počistiti, sicer ne bomo zmagali.Pepca
  Erjavčeva, ki je bila članica Marijine Družbe se ga je pred smrtjo oklepala in
  prosila za življenje. Zaman, pasti je morala tudi ona zato, ker je imela brata
  v partizanih. Ljudje vedo za grobove žrtev v Grosuplju, Šmarju, Pod Zalogom,
  Lisičjem in pri Sv. Urhu in ne verujejo govoricam, ki jih trosijo domobranci,
  da so Erjavčeve, Galetove, Mencina in Puciher v Nemčiji.

  TUDI OTROKE MORE 2

  1.3. 1944 SO VDRLI Nemci iz Rakeka v jačini 500 mož in
  obkolili Dolenjo vas in Dolenje Jezero ob Cerkniškem jezeru. V Martinjaku so
  ujeli 15 letnega dečka, ki je bežal pre njimi na hrib Slivnica. Streljali so za
  njim in mu klicali stoj. Deček se je ustavil, se obrnil in dvignil roke. Zdaj
  se tarča ni več pomikala, lahko ga je bilo zadeti. Z 9 streli so ga ubili
  vpričo njegovih domačih. Dečku je bilo ime Mirko Premrov.

  POKOLI SE MNOŽE

  Iz gorenje vasi so domobranci 2.3. odpeljali Jožeta Grahuta
  in 2 dekleti, V Šmarjeti so aretirali učitelja Miheliča in kmeta Kirerja. Usoda
  teh ni znana. Lopovi so se razpršili po vaseh, streljali in metali bombe,
  ropali in strahovali ljudi.

  6.3. so domobranci v Rojah pri trebanskem vrhu v novomeškem
  okrožju ujeli tri partizane in dva druga, ki so jih strahotno mučili. Isto noč
  so mučili in ubili podpor. Miho Živca, ki so ga našli doma.

  Drugi dan so napadli okrajnega odbornika za Trebnje in
  partizana Toneta Grmovška iz St. Lovrenca. Prvi je pobegnil, drugega pa so
  ubili s 7 streli. Ljudje so spoznali v tej tolpi GLUŠIČA iz Mokronoga, JOŽETA
  in JANKA SAJETA, FRANCA SELEHARJA iz Blata, prof. OMAHNA iz Prudofa pri
  Trebnjem.

  Tretji dan so Nemci napadli vas Ribnico v okraju Straža in
  odpeljali tri fante, od katerih sta bila dva bolna. Hkrati so v Prapročah vzeli
  dvema kmetoma dva vola, več kokoši ter vso mast in meso.

  ŽRTVE OVADUŠTVA ŠT. 3

  10. IN 11. 3. SO Nemci po izdaji domobranskih ovaduhov iz
  zraka bombardirali vasi Zalno, Spodnjo Slivnico, Lepček, Zagradec, Plečivico. V
  teh krajih ni bilo naši edinic. V Žalni so bili ubiti 3 ženske, 3 otroci in 3
  moški. Skoraj vsi so bili somišljeniki domobrancev. V Slivnici so iz ruševin
  izkopali 7 žrtev, v Zagradcu 2. Razvaline so ostale od vasi Plešivica, Zavrtača
  in Nova vas. Enote naše vojske niso imele škode.

 • BananaNjam

  PADALCI

  Vsakemu Slovencu utripa srce hitreje, ko zagleda na nebu
  številne jate zavezniških bombarderjev in lovcev. Ve, da nosijo kazen za
  hitlerjevska zverstva nad nemške tovarne in plavže, rafinerije in skladišča.
  Včasih po kakem boju poškodovano letalo ne more naprej. Pokaže se bela pika –
  padačo, na njem pa ameriški letalec, ki išče rešitve na našem ozemlju. Ko
  pristine, zagleda rdečo zvezdo na kapah vojakov, ki mu hite na pomoč – in rešen
  je! Mnogokrat sem bil v družbi z njimi, z Londončani, z Južnoafrikanci,
  Newyorčani, Palestinci in Škoti. Sami mladi fantje.

  Tudi 19.3. se je rešil pilot nad Prečno. V vasi Rudo je
  prenočil pri Francu Vircu. Drugi dang a je povabil k sebi župnik, ga gostil in
  zadrževal, med tem pa poslal v Novo mesto po nemce, ki so ga zajli in odpeljali
  v Novo mesto.

  Na binkoštni ponedeljek, ko se se zavezniška letala vračala
  iznad avstrijskega ozemlja, se je na kamniško okrožje spustilo 8 padalcev, od
  katerih so jih 6 rešili partizani, dva pa sta padla v vas Podhruško v Tuhinjski
  dolini. Domobranska simpatizerja Franc Homer in Florjan Mesar sta se
  dogovorila, da ju bosta izročila Nemcem. Mesar, ki je znal angleško, ju je
  zadrževal. Dasi sta padalca hotela do partizanov, je to vaščanom zamolčal,
  njiju pa je prepričeval, da ne ve za partizane, ki so zelo daleč. Slednjič so
  prišli Nemci in domobranci, ter odvlekli padalca v Kamnik. Množice kamniškega
  okrožja so zahtevale kazen. Naši organi so oba izsledili – postavljena sta bila
  pred sodišče in 5.4. kaznovana s smrtjo. V utemeljitvi sodbe je rečeno, da njun
  zločin ni manjši, kot če bi ga izvršila nad pripadniki naše vojske.

  Ma vratih pri Čepovanu so domobranci iz Sv. Lucije zahrbtno
  napadli padalca Kneza in njegovo ženo. Knez je koroški Slovenec, ki je odšel v
  Ameriko, ko je Hitler zasedel Avstrijo in je bil v angleški vojski letalec.
  Domobranci so mu napravili zasedo in ko se je padalec v spremstvu žene oddaljil
  neoborožen od hiše, so ga napadli, a on je naglo odskočil in se pognal v
  prepad. Njegova usoda še ni znana. Ženo pa so pretepali, čeprav je bila v
  7.mesecu nosečnosti in jo slednjič ubili. Ljudje so s cvetjem zasuli njeno
  truplo. Žrtvi je izdal Kovačev Ador s Slapa.

  Neki letalec je padel z letala blizu Gorenje vasi pri
  Logatcu. Domobranci so ga pobili, mu razbili čeljust in mu pobrali iz ust zlate
  zobe, zaradi prstanov odsekali prste ter mu odvzeli uro in vse kar je imel.
  Njegov tovariš, ki je tudi padel med domobrance, je spraševal po Titu.
  Domobranec ga je hotel prijeti, padalec pa mu je pljunil v obraz in se srečno
  prebil do partizanov, ki so ga rešili.

  Dne 29.5. je strmoglavil ameriški bombnik nad Malo planino
  pri Kamniku. 2 člana posadke sta pri pristanku zgorela, 2 pa sta bila ranjena.
  Oba so partizani tako rekoč iztrgali okupatorju iz rok. Pozneje so našli še 2
  padalca, ki sta se skrivala. Ker so enega izmed padalcev partizani izrgali iz
  rok gestapovcev, so Nemci iz jeze zažgali 3 hiše. Dne 2.4. je bil veličasten
  pogreb obeh mrtvih pilotov na Mali planini, ki so se ga udeležili vsi vodilni
  člani našega gibanja.Častna četa je oddala salvo, grob so obložili s kamenjem
  in položili nanj venec planinskih rož. Na križ so položili čeladi pokojnikov,
  identiteta trupel se ni dala ugotoviti.

  Domobranski časopis “Za blagor očetnjave”, ki izhaja v Novem
  mestu, pa je v številki 95 z 20.3.1944 s posebnim zadovoljstvom poročal, kako
  so zavezniške avione nad krškim poljem napadli nemški lovci in da je bil uspeh
  tega več sestreljenih ameriških letal in padalcev, da je samo v domobranske
  roke prišlo 5 Američanov, Nemci pa so jih dobili še več.

  Domobranski komandant Mrak iz Brasnic je v Šentjerneju
  govoril ljudem, naj ne verujejo, da Angleži nosijo partizanom obleko. Obleka,
  ki jo nosijo partizani, je last tistih Angležev, ki jih partizani pobijejo,
  kadar se rešijo iz letal.

  Kmalu smo zasledili tudi v “Slovencu” in “Slovenskem domu”
  posebno propaganda, namreč, da mi zavezniške letalce, ki se s padalom rešujejo
  na naše ozemlje pobijemo!

  Domobranci se v svojem lističu “Za blagor očetnjave” št. 109
  od 4.4.1944 norčujejo iz angleških padalcev v pesmici v kateri jih imenujejo s
  psovko John Bull in opisujejo, kako partizani poberejo padalcem škornje, jopič,
  bluzo, srajce, hlače, pas, prstan, uro, mošnjo, čokolado in topak. Profesor
  Šubic je celo dodal temu ilustracije.

  Naj govori namesto mene npr. Ameriški letalec john I. Petit:
  “Dne 19.3. smo se vračali iz zračnega napada in hiteli na našo bazo v Italiji.
  Protiletalska obramba je zadela naš aeroplan, da smo morali odskočiti s
  padalom. Ko sem pristal na tleh, sta se mi približala dva dečka in m spremila
  do gruče ljudi. Po rdečih zvezdah na kapah sem jih spoznal za partizane.
  Odleglo mi je, čutil sem, da sem na varnem. Peljali so me v neko vas in me
  okrepčali, in neka žena, ki je govorila angleško, mi je povedala, da me bodo
  poslali v bolico. Sedaj se imenitno počutim, moje rane so skoraj zaceljene, in
  kmalu bom šel nazaj na svojo bazo. Partizani silno pazijo nan as, ravnajo z
  name, kot bi bili doma in nam dajejo najboljše, kar imajo. Kar se tiče
  zdravniške postrežbe, ne bi mogli imeti boljše. Prepričan sem, da bo vsak
  Američan, ki je nekaj časa preživel s partizani, povedal isto. Jugoslovanska
  Osvobodilna vojska je čudovita organizacija. Mnogo prispeva v tej vojni tudi s
  tem, da rešuje ameriške padalce. Hvaležen sem partizanom za vse, kar so storili
  meni in drugim Američanom”

  Primerjajmo, kako je ravnal župnik iz Prečne in kako mi,
  očitno posadko istega letala in istega dne!

  In še eno izjavo kapetana Jima godwina, šefa zavezniške
  vojne misije pri našem Glavnem štabu: “Kot šef anglo-ameriških zveznih
  oficirjev pri Glavnem štabu Slovenije se zahvaljujem NOV in POS in Slovencem,
  ki podpirajo Osvobodilno gibanje pod Titovim vodstvom, za njihovo izredno
  pozornost, prijazno ravnanje in zvestobo zavezniški stvari, ki jo kažejo tudi v
  tem, da prevažajo, hranijo, jemljejo pod krov in strežejo ranjenim ameriškim
  pilotom, ki jih je sestrelil nemški napadalec. Slišal sem lažne vesti, ki imajo
  svoj izvor v nemški propaganda, da so partizani razmrcvarili ameriške piloto in
  slabo ravnali njimi. Govoril sem s slehernim ameriškim pilotom, ki se je
  spustil na splovensko zemljo, odkar sem tu v službi, in vsak od njih mi je
  poročal samo, da so pristaši osvobodilnega gibanja v Sloveniji najbolje ravnali
  z njim. Letalci so mnenja, da ste čudoviti ljudje in ponosni so na to, da
  morejo biti z vami med vašo osvobodilno borbo. Zagotavljam vam, da sleherno
  zavezniško letalo, ki leti nad vašim ozemljem ve za vašo plemenito borbo za
  svobodo in vsakdo v srcu upa, da bo prišel v roke partizanom, če bo tako
  nesrečen, da bo sestreljen.”

  Domobranci torej zavezniške padalce ubijajo, skrunijo
  mrliče, jih izropajo, izročijo jih Nemcev in se javno v tisku vesele njihove
  nesreče. Mi jih rešujemo, negujemo in pošiljamo domov.

 • BananaNjam

  NASILJA NARAŠČAJO

  V začetku aprila so domobranci v Logatcu aretirali sicer
  znana jim nasprotnika, a drugače miroljubna prebivalca Pirnata Antona in Trčka
  Jakoba. Odpeljal so ju neznano kam, čez dva dni pa so potegnili njuni
  razmesarjeni trupli v bližini Logatca iz vode. Ubita sta bila s topim predmetom
  in ustreljena v tilnik. Med morilci sta bila tudi Franc Arhar in Jože
  Jernejčič.

  1.4. so člani “Črne roke” po izdajstvu obkolili hišo Ignaca
  Borštnerja v Metnaju nad Stično in zajeli patrol 3 vojakov. Naš bataljon VDV,
  obveščen o dogodku je vas v naskoku zavzel. Med kratko borbo, v kateri so
  “črtomirovci” izgubili enega mrtvega in več ranjenih (baje je bil ranjen tudi
  vodja te morilske tolpe Janez Marn – Črtomir), so pa jetnike naglo postrelili
  in zbežali. Ljudje so pripovedovali, da se duhovnik, ki je bil v tej tolpi, ni
  niti ozrl na umirajoče žrtve. Po bitki so svoje ranjence spravili k nekemu
  kmetu v Pristavi. Tam je nevredni služabnik božji dejal, da ni verjel, da so
  partizani taki junaki. Da pa so domobranci taki morilci, to se mu je očitno
  zdelo naravno.

  Iz Karteljevega so domobranci odpeljali Alojzija Loharja iz
  Zgornjega Kamenja v novomeške zapore. Iz okraja Šmarjete so odgnali Janeza
  Pelkota, ga odvedli v Belo cerkev, ga tam pretepavali in mu razbili ves obraz.
  Z njim so odvedli še 6 mož, ki niso hoteli stopiti v domobranstvo.

  Iz Pijave gorice so odpeljali Franca štruklja in 70-letnga
  Janeza Mehleta in ju zaprli v Grosuplju. Iz vasi Hrastje so odpeljali vse moške
  od 17. Do 45. Leta, ki se niso odzvali njihovemu mobilizacijskemu pozivu, jih v
  grospulju mučili in pretepali.

  V dobrunskem okraju so kar na cesti napadali in pretepali
  ljudi.V dobrniškem okraju pri Novem mestu so razmesarili in pobili tri
  prebivalce, med njimi Ano Slakovo z Rdečega Kala. Aprila so domobranci iz
  Logatca ponoči ubili v sobi doma Ano Rekarjevo, ker se je branila iti z njimi.

  3.4. so domobranci iz Grosuplja zaprli Janeza Glinška s Sapa
  pod pretvezo, da izdaja partizanom njihove bunkerje.

  5.4. so izvršili domobranci pohod nad Mirno peč. Med poji so
  ubili 2 neznanca in trupla pustili v gozdu. Ob tej priliki so spet razsajali
  nad mirnim prebivalstvom, streljali in morili, kakor pobesneli. Umorili s
  Franca Somraka iz. Velikega Kala, Franca Cesarja iz Okrljevca, jožeta
  Lenarčiča, Antona Žužka in njegovo ženo Frančiško vse iz Dolenje vasi, Janeza
  Progarja in njegovo hčer jožefo iz Hmeljčiča ter Avguština Gričarja iz velikega
  Kala.

  Jožeta Lenarčiča so najprej zversko mučili in ga nato na pol
  mrtvega ustrelili. Frančiščko Žužkovo so prebadali z bajoneti v spolovilo, ji
  izkopali oči ter pustili truplo ob cesti. Antonu Žužku so lomili ude in ga
  predirali z bodalom.

  Med morilci so ljudje spoznali Mavca iz Čemž, Matijevca iz
  Malega vrha, Alojza Kajžerja iz Biške vasi in druge. Mnogo ljudi so odgnali v
  Novo mesto, odkoder so jih istega dne odpeljali s kolono 50-80 ljudi v neznano
  smer.

  V noči od 6. Na 7.4. je takozvana “likvidatorska patrol” iz
  Kostanjevice v civilnih oblekah prišla v vas Ošterc do trgovine Martina
  Jurečiča. V hrvaškem jeziku so ga pozvali, naj pride iz hiše. Ko se je prikazal
  na pragu, so ga ustrelili. V vai Veliki Gaber so 7.4. domobranci vdrli v dom
  domobranskega dezerterja Matije Otrina, ki se je skrival doma. Verjetno so se
  bali, da bi mož mogel kaj izdati. Ubili so ga na mestu.

 • BananaNjam

  “LIK SLOVENSKEGA DOMOBRANCA”

  8.4. ponoči so spet udrli v Mirno poeč. Obkolili so hišo
  trgovca remica in zahtevali naj odpre. Na kuharičino vprašanje, kdo je, so
  odgovorili, da so partizani in da imajo pismo za partizane, ki so v hiši.
  Kuharica je odgovorila, da v hiši ni partizanov. Ko je Remičeva žena odprla, je
  domobranec zamahnil s kopitom puške proti njej, a se je pravočasno umaknila,
  tako, da jo je udarec le oplazil. Vdrli so v spalnico, vse razmetali, ukradli
  denarnico in 6 parov čevljev. 4 preplašenim otrokom so zabičali, da morajo
  molčati. Po tem so vdrli v stanovanje trgovčevega brata Alojza Remica v isti
  hiši. Njegovi hčerki so potegnili iz rok zapestnice

  Nato so divjali v hiši trgovca Osterca. Drhal je pridrvela v
  sobo ina na mestu ustrelila Osterca in njegovo ženo. Ustrelili so tudi proti
  prodajalki Milki Spendrovi, a je strel zgrešil in je še pravočasno pobegnila.

  Drugo jutro so bili okoli hiše in cerkve raztreseni listki,
  da je to delo opravila “Črna roka”. Vse ljudstvo je bilo pod vtisom velikonočne
  sobote, ko je na velikonočni ponedeljek pridrlo 200 domobrancev s 4 tanki. Pri
  maši je Kaplan pridigal za domobrance, nato so pred cerkvijo govorili 4
  domobranski govorniki. Nek student iz Bele Krajine je imel govor o “liku
  slovenskega domobranca”. Toda narod je ta “lik” občutil na svoji koži: umor in
  kri, rop in požig, mučenje in odvajanje v nemško sužnjost so njegova svojstva.

  Poveljnik domobrancev v Mirni peči je napovedal junaške
  akcije domobrancev proti partizanom in naglašal, da bo vsak partizan, ki se ne
  bo javil, dobil nož v hrbet in s kopitom puške po glavi. Glede Ostrčevih je
  izjavil, da sta bila dvorezen nož in da bo vsak nasprotnik prejel tako plačilo.
  Če pa se bo le eni domobranski rodbini skrivil las, bodo domobranci pobili
  primerno število partizanskih družin. Takšen je “lik” slovenskega domobranstva!

  Pred menoj leži uradni zapisnik o zverstvu domobrancev nad
  dvema vojakoma, z zdravniškim izvidom in mnenjem. Poročnik 8. Brigade Mirko
  Domazet je padel 11.4. od izstrelka v srce. Po smrti pa so domobranci truplo
  oskrunili z udarci kopita puške, ki mu je lice raztrgalo in izbilo zobe. Hkrati
  je bil ranjen vojak Dušan Zebro, ujet in nato zaklan

  Skrunitev trupel, umor jetnikov, zversko izživljanje gnusnih
  nagonov, tudi to je “lik” slovenskega domobranstva.

  • sprehajalec

   Težko da so domobranci sestavili skupaj kar 4 tankete naenkrat. Daleč od tega, da bi imeli tanke. Še Nemci na našem ozemlju niso imeli tankovskih enot.

   • BananaNjam

    To so bili tankci in mogoče oklepna vozila.

    • sprehajalec

     Nekaj so imeli Semovente L 40. Tanketo. Za podporo pehoti, niso pa jih verjeto združevali v večje formacije.

 • BananaNjam

  “ŠENTJERNEJSKA NOČ” V LOGATCU

  14.4. so domobranci postavili zasedo v Podskrajniku na
  Notranjskem. Ta je na lepem ustrelila nič hudega slutečega Ludvika Lovka, ki je
  slučajno šel mimo. To je javno in odločno obsodil gostilničar Ludvik Obreza na
  Rakeku. 15.4. so prišli domobranci tudi nad njega in mu zaprli usta s tem, da
  so ga ubili. Toda bali so se ljudstva, ki je to zverstvo ogorčeno obsojalo,
  zato so truplo pokopali ponoči vpričo župnika Franca Novaka z Rakeka.

  Ni se še poleglo razburjenje na Rakeku, ko je pretreslo
  ljudi novo domobransko zverstvo, tokrat v bližnjem Logatcu. 16.4. se je sestala
  morilska tolpa v župnišču v Gorenjem Logatcu. Navzoči so bili Leskovec, po
  domače Tolačev Frankon iz D. Logatca, cankar Ivan iz Nove vasi, Jože Jernejčič
  tudi iz Nove vasi, Franc Arhar, Anton Maček, hlapec pri Trohi in nam že znani
  Viktor Berlot, imenovan tudi Janežič. Še isto noč so domobranci umorili na
  njihovih stanovanjih 7 oseb.

  Vdrli so v hišo rodbine Vilar in hoteli dobiti gospodarja.
  Ker ga ni bilo doma, so se zadovoljili z njegovo ženo Terezijo, ki so jo
  ustrelili v hrbet, nato pa v prsi še njegovo 20 letno hčer Danico. V hotelu
  Kramar so z 2 streloma v trebuh ustrelili hotelirko Kramerjevo.

  Zverine so odšle v Gornji Logatec in tam pokončali 19 letno
  Ančko in 23-letno Frančiško Mezetovo.

  Pijani krvi so vdrli v stanovanje gostilničarke “Pri
  Riharju” in umorili Faniko Smoletovo in Radomila Jermana. Zidar Martin Pečnik
  iz MArtinovega hriba pri Dol. Logatcu, pa jim je ranjeen ušel. Ta
  “Šentjernejska noč” je prevzela z grozo vso prebivalstvo. Saj so padli mirni
  prebivalci, zavratno, ko so spali doma.

  Kaj pravi propagandna brošura domobrancev z naslovom “200?”
  v točki 184? “Kdo so domobranci – Domobranci so slovenska narodna obramba,
  plemeniti narodni borci, ki se viteško bore proti največjemu sovražniku za
  vzvišeno svobodo slovenskega naroda.”

 • BananaNjam

  TOLPA KRVOLOKA MARKA JAKOŠA

  Ob priliki pohoda domobrancev v Šentrupert in okolico sta
  bila ujeta in ranjena Franc Smole iz Mirne in Jože Kotar iz Vrhtrebnjega.
  Smoletu so iztaknili oči, oba prebadali z noži tako dolgo, dokler nista bila
  mrtva. V morilcih so ljudje spoznali gostilničarja Jožeta Jakla iz Šentruperta,
  Franca Slapšaka, Antona Hočevarja iz Vrha pri Šentrupertu in Jožeta Brcerja.

  Patrola pod vodstvom domobranskega podnar. Marka Jakoša iz
  Roženberka je tudi zversko pobila krojača Leopolda zavrla iz Šentruperta. V
  raportu, ki ga je poslal Jakoš svoji komandi, je javil, da je bil Zavrl
  ustreljen na begu. Ta pa je imel leseno nogo in teči sploh ni mogel.

  Ta patrola se dolgo časa ni vrnila domov in poveljnika
  nadpor. 25. Čete je začelo skrbeti. S število 521 z 11.4.1944, Tržišče, je
  javil poveljniku zaščite okraja Novo mesto, da je pri odhodu čete iz Novega
  mesta v Tržišče pridružil svoji četi tudi skupino 17 fantov pod vodstvom
  podnar. Marka Jakoša, ki jih je sam izbral. Ta skupina je takoj po prihodu
  krenila proti šentrupertski strani in doslej še ni poročil od nje. Poroča, da
  je ta skupina sestavljena takole:

  • Iz 32. Čete: Marko Jakoš, Jože Šketa, Ivan Saje, Anton Kočevar

  • Iz 33. Čete: Alojz Kamovšek, Jože Korelc, Franc metelko

  • Iz 37. Čete: Ludvik Vovk, Alfonz Tratar, Franc Krmelj

  • Iz 38. Čete: Alfonz Zorec

  • Z 40. Čete: Viktor Malenšek, Franc, Hlebec, Jože in Martin
  Brcar, Jože Zakrajšek, Janez Golob, Jože Oražem, Franc Krnc.

  Ljudje so torej dobro spoznali nekatere izmed morilcev.

  • sprehajalec

   Veliko je domišljije v teh sestavkih. Verjamem, da je do ubojev prišlo, vendar da pobožni kmečki fantje kar čez noč začnejo iztikati oči pa druga grozodejstva v stilu srednjega veka, pa težko verjamem. Vse te zgodbe so nekako frizirane, da vzbudijo maksimalen odpor do storilcev. Konec koncev če je že bil kakšen psihopat, je vzbujal gnus pri drugih. Tudi pri komunistih je bilo tako, primer je bil Puklasti Miha iz Pohorja, ki je tako podivjal, da so ga sami likvidirali v hotelu Slavija.

   Te zgodbe so v stilu Paveličevih ogrlic iz srbskih ušes, pa polnem kozarcu iztaknjenih srbskih oči na pisalni mizi. Nobena novejša zgodovinska raziskava o čem takem pri Paveliću ni mogla tega potrditi.

   • BananaNjam

    Trupla govorijo drugače.

    • sprehajalec

     Po nekaj dneh ležanja, se na truplu zgodi marsikatera sprememba. Ki jo potem lahko pripišeš raznim nedelom. Bili so seveda primeri, vendar močno dvomim, da množični. Konec koncev gre za en narod, ene navade, ene sosede. Janez Slovenc je šel k ta belim, brat Tone Slovenc pa k ta rdečim. Janez je iztikal oči, mučil. Tone pa se je boril za narod, ščitil in varoval nedolžne in nemočne. Bedarija, ki ne pije vode.

 • BananaNjam

  “UBOGA SLOVENSKA DEŽELA”

  19.4. so domobranci ustrlili franca Zagorca, kmečkega Fanta
  iz Tolstega vrha pri Šentjerneju. Ustrelil ga je domobranec Janez Brulc. Iz
  Brusnic pri Stopičah, ki je te dni umoril tudi Fanta Franca Radovana iz
  Tolstega vrha.

  Iz Gor. Mokrega polja v istem okraju so na vse zgodaj 25.4.
  1944 odpeljali kmetu Jožeta Ambrožiča, ga v gozdu pretepali in ustrelili. Tudi
  tega ima na vesti Janez Brulc. Žrtev je zapustila 4 nedorasle otroke.

  22.4. so v gozd prevalje v istem okraju odpeljali Jožeta
  Liparja, oskrbnika gradu Prežek v Cerovem logu. Domobranska patrol ga je našla
  doma pri delu, ga odpeljala v šentjernej, kjer ga je poveljnik posadke Franc
  Pregelj takoj obsodil na smrt, brez vsakih formalnosti. Nato so ga odpeljali v
  gozd, ga najprej pretepli, mu strli roke, razbili glavo in ga končno ustrelili.
  Morilca sta: Martin Kranjc, kmečki sin iz Tolstega vrha in Janez Zelinger,
  kmečki delavec iz Dolža pri Stopičah. Žrtev je zapustila 5 majhnih otrok.

  Ta Franc Pregelj, doma iz Struge, je eden izmed izvržkov
  našega naroda. Po poklicu je trgovski pomočnik. Pregnan od Nemcev s Štajerske,
  je našel zatočišče pri šentjernejskem prebivalstvu, kjer je dobil mesto
  občinskega tajnika. Tu se je prodajal za denar italijanskemu okupatorju in
  postal plačan vohun. Pred menoj leže uradni italijanski dokumenti divizije
  “Isonzo” iz katerih je razvidno, da je ta franc Pregelj iz Šentjerneja pod
  špijonskim imenom “Vera III A” prejemal plačilo za svoje oderuštvo in je npr.
  7.38.1943 prejel za neko poročilo 500 lir. Opozoriti je treba na datum 7.8.
  1943, ker je bilo tedaj že konec italijanskega fašizma in je torej Pregelj
  nadaljeval svoje delo v službi t.i. badogljevcev, ki so bili po domobranskih
  trditvah naši zavezniki! Našlo se je tudi pismo kostanjeviškega kaplana z
  navedbo, koga naj Pregelj vse pošlje v italijansko internacijo.

  Ta tip je seveda spadal v domobranstvo in je poslal v
  Šentjerneju, kamor je prvotno prišel beračit, koder je na to vohunil in ljudi
  pošiljal v internacijo, poveljnik domobranske posadke in samozvani sodnik nad
  življenjem šentjernejčanov.

  Tako nosi ta človek odgovornost za vse, ki so jih domobranci
  zaklali in pobili. Razen v tem delu na raznih krajih omenjenih: Stanka Zagorca
  iz Orehovice, Janeza Okičkija iz Vrhpolja, Franca Zagorca s Tolstega vrha,
  Jožeta Lipaja iz cerovega loga, Jožeta Ambrožiča iz Zg. Mokrega polja, Franca
  Radovana iz Prapret in Mihe kostrevca iz Briške vasi, padli po njegovi krivdi:
  janez Kosmač, Tolsti vrh, Jože Kosmač, Gor.Stara vas, Anton Švalj, Kočarija,
  Jože Hudoklin, vrhpolje, Franc Bobič, Praproče, ciril Drobiž, Čadraže, ki so
  vsi padli blizugradu Tolsti vrh. Dalje, Stanko Koželj, Zapuže, Janez Kočman,
  Vrh, Alojz Gorjanc, Tolsti vrh, Neža Kotar, Ban, Janez Kovačič, gomila, Jože
  Pušava insin, Gomile, Franc Markovič in Tone Hvala, učitelja Alojz Pucelj in
  Anton Androja, ki so bili s sodelovanjem Preglja umorjeni v Stopičah.

  Če upoštevamo, da je italijanski okupator ustrelil izmed
  prebivalcev Šentjerneja 8 talcev, da je bilo od bombardiranja ubitih 15, da so
  Nemci ob vdoru postrelili 39 ljudi, potem vidimo, kako strašna usoda je zadela
  to mirno prebivalstvo pod fašistično domobranskem nasilju.

  23.4. so domobranci pri Gor. Lakencih ustrelili Antona
  Mlakarja, stanujočega v Gor. Polah. Ustrelil ga je v mraku v gozdu domobranec
  Rupar, z njim pa sta bila v patrol domobranca Franc Kočevar, Ivan Švajger, oba
  iz domobranske posadke v Tržiču. Ta umor je četa javila Poveljstvu zaščite
  okraja Novo mesto s štev.605 od 26.4.1944 s pretvezo, da je Mlakar hotel
  pobegniti in da bi ga sploh ne bili odpeljali, če bi jim ne bil tako zatrdno
  zatrjeval, da se bo spet vrnil v partizane.

  25.4. se je pojavila “Črna roka” v Notranjih goricah in
  ubila krojača Jožega Tomšiča. Zlikvci so zahtevali, da jim izroči vse cigarete.
  Odnesli so mu 500 lir denarja in ga s streli na pragu hiše ubili. Na kraju
  umora so pustili listek s sledečo vsebino:”Smrt komunizmu in njihovim
  pristašem. Danes je še čas! Kdor ni z name je proti nam! Ali res ne vidite
  uboge slovenske dežele? Kdo je kriv tega gorja? Smrt komunističnim izdajalcem!
  Odločite se! – Črna roka”

  Res, uboga slovenska dežela, če bi postala plen
  domobranskega in nemškega terorja.

  • sprehajalec

   Domobranski uboji so dokumentirani, imajo imena in priimke. Partizanski uboji so brezimni ter se o njih ni smelo govoriti

   • BananaNjam

    Oboje drži. Mogoče se dokumente o partizanskih zločinih še kje najde…

    • sprehajalec

     Dvomim, obstajajo bolj v ustnem izročilu, Partizani jih dokumentirali niso, časopisi in poročila nasprotne strani pa so onačena kot lažnjiva propaganda. Demonizacija je izbrisala obraze nasprotne strani, njihovo zgodbo, imena in arhive.

     • BananaNjam

      Kaj pa beograjski arhivi???

     • sprehajalec

      So prečiščeni, naj te ne skrbijo.

 • BananaNjam

  DOMOBRANCI PRISEGAJO

  20.4. JE NUDIL STADION V Ljubljani zanimiv prizor. Tribuna
  je bila okrašena s slovenskimi in nemškimi zastavami. Ob govorniškem odru so
  stali bobni, piramide pušk, 2 minometa, 2 strojnici in dva tanka.

  Vsi odličniki so bili tam zbrani. Mašo je daroval
  ljubljanski Škof dr. Gregorij Rožman. Ves prostor je bil napolnjen po
  domobranskih četah v sinjih uniformah. Z dvignjeno roko je skupinski vodja
  general Rosener-poznamo ga, podpisan je na odlokih o streljanju talcev- obšel
  vrste domobrancev, za njim prezident Rupnik, podpolkovnik Krener in drugi
  častniki. Rosener je pozdravil domobrance s »Heil Kameraden«, odgovorili so mu
  z »Zdravo«. Nastopili so govorniki, tudi krvnik Rosener je govoril. Povedal je
  da je 24.9. 1943 izdal povelje za ustanovitev slovenskega domobranstva.
  Naglasil je, da je njegov ukaz iz majhnih krdel belogardističnih legoinarjev
  vzrastlo slovensko domobranstvo in nastala je ugledna vojska. S pomočjo
  Velikonemškega rajha smo vas izvežbali, oblekli in oborožili. Danes ste
  nastopili za prisego, da se boste skupaj z nemško vojsko, z vojaško SS in
  Policijo borili za svobodno, čisto Evropo, Sprejemam vas v borbeno skupnost
  svojih vojakov in vas, tovariši iz slovenskega domobranstva, prisrčno pozdravljam.

  Vaša prisega,ki ima ozir na vodjo velikega nemškega rajha,
  bo držala zvestobo, ker kadarkoli bi bili v stiski in nevarnosti vi, se lahko
  zanesete nanj in na njegove može. Bodite pa mu tudi vi vedno zvesti.

  Podpolk. Krener je ponovil nagovor v slovenščini, oglasila
  se je godba, zaigrala k molitvi in začelo se je odigravati sramotno dejanje,
  začela se je prisega krvnikov Slovencev, Evrope in človeštva Adolfu Hitlerju.

  Tako so prisegli:

  »Prisegam pri vsemogočnem bogu, da bom zvest, hraber in
  svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo,
  stoječo pod poveljstvom Vodje Velike Nemčije, SS četami in Policijo, proti
  banditom in komunizmu, kakor tudi njihovim zaveznikom, svoje dolžnosti vestno
  izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem
  pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi bog pomagaj!«

  Hkrati so se vršile podobne dejavnosti po vseh domobranskih
  postojankah na Dolenjskem, Notranjskem in Primorskem. Tega dne je bil Hitlerjev
  rojstni dan.

  Človek z naravnim čutom sploh ne bi verjel, da je to po
  tolikšnih grozotah ki jih je hitlerizem povzročil Slovencem sploh mogoče.

  • Anonimni_Profesor

   Sem prebral ta tvoj izrezek o prisegi domobrancev. Komunisti so tudi leta 1943 sklenili pakt z nacisti, da bi se skupaj borili proti zaveznikom za katere so se bali, da bi se izkrcali ob Jadranu.

   Moj dolgo pokojni ata je tudi leta 1944 kot napisal spis ali razpravo z naslovom Slovenci narod, ki umira in organiziral sestanke med kmeti po vaseh ter jih nagovarjal in organiziral za podporo OF. Ni pa to sicer bilo v Ljub. Pokrajini. Pihnil je tudi enega SS policaja, ko so mu bili enkrat za petami.

   Lokalni domobranci so pa takrat pisali vsi demokrati, ki so stopili v nenaravno zvezo s komunisti bodo po vojni zatrti. In res so imeli prav glede tega.

   • pajot

    Malce prej so se spečali z nacisti. Ob podpisu pakta Ribbentrop- Molotov,kajpak.

    • Anonimni_Profesor

     Tudi takrat.

  • sprehajalec

   Na ta način je priseglo tudi (kot ocenjujejo 80.000) slovenskih fantov mobilizirancev v nemško vojsko. Pa do 500.000 norvežanov, Od tega 50.000 v SS. Pa so jih Norvežani po vojni sodili in likvidirali 37. Tukaj se je likvidiralo vse.

   • BananaNjam

    Mobiliziranci v nemško vojsko so ob prvi priliki prešli ali na rusko, angleško ali pa na partizansko stran. Tudi moji sorodniki so to naredili. Pri domobrancih je to bilo zelo redko.

    • sprehajalec

     Daleč od tega. Prehod na sovjetsko stran je bil smrtno nevaren. Kar nekaj teh zgodb sem slišal. Pa zavezniško tudi. Veliko jih je padlo, nekaj uspelo pobegniti nekaj končalo v ujetništvu. Jedro domobrancev so tvorili partizanski dezerterji, ki se niso strinjali z komunizmom, ali so kako drugače prišli v konflikt z komando. Pa nemški dezerterji, mobiliziranci. Nekaj pa so jih pobrali po hišah. V večini so verjeli, da bodo Slovenijo zasedli zavezniki in pomagali vzpostaviti meščansko vlado. Zagotovo bi zmagali v državljanski vojni, če bi odstranil vse tuje dejavnike.

     • BananaNjam

      To je pravljica za lahko noč. Na Štajerskem, Prekmurskem, Koroškem domobranstva ni bilo. Bilo pa je partizanstvo. Kako boš pojasnil odsotnost domobranstva tam, a?

     • sprehajalec

      Na Štajerskem in koroškem je bilo partizanstvo simbolično. Zaključilo se je z Pohorskim bataljonom. Nemci so se zagnali s policijo kot stekli psi na vsak poskus vzpostavitve. Zato je Jovanović skoval načrt zanosa partizanstva na Štajersko s pohodom 14. divizije. Ki pa je bila na poti do tja razbita s strani domačih enot rezervistov, Wehrmanschafta. Govoriti o partizanstvu na Štajerskem je smešno. V Prekmurju ravno tako, kot delu Madžarske. partizanstvo je bilo na Dolenjskem, zaradi ohlapne Italijanske okupacijske oblasti.

      Pravilo je bilo preprosto, Ni partizanov – ni domobranov. Zato jih tam ni bilo.

  • Hribouc

   Spet nabijaš tja vse po vrsti, hruške in jabke skupaj! A ti dobr plačajo tole kovanje?

   OPOMIN:
   KDO JE ZAČEL VOJNO : Švabi, Lahi, Madžari in NDH KDAJ? : 6.April 1941
   Koliko ljudi so pobili v letih 41-41 ? Odg: Par deset.

   KDO JE ZAČEL REVOLUCIJO? KOMUNISTI SLOVENCI/SLOVENKE KDAJ: 22.julij1941

   Koliko ljudi so pobili ? kado je bil tarča? Slovenke in Slovenci ne glede na starost

   1941 – do sredine 1942 so komunisti poklali, potolkli, postreljali in v luknje žive zmrcvarjene zmetali cca1800 povsem nedolžnih slovenk in Slovencev, celih družin in otrok.

   Koliko okupatorjev so pobili v istem času? Odgovor : sedem Lahov , nič Švabov

   Še enkrat si preberi, kaj so našli v krimski jami. 28 ljudi in od tega skoraj polovica žensk, nosečo žensko, tri otroke in devet mladoletnikov. Vse iz poletja 1942 !?

   Kdo je ustrahoval narod: gošarji komunisti
   Kdo je kradel ponoči po hišah hrano, denar in zlato? gošarji komunisti
   Kdo je zahrbtno justificiral in likvidiral: gošarji komunisti

   KDO SE JE UPRL ? Slovenski neoborožen kmet, delavec, Kristjan, oče, fant
   Kako se je uprl? Šel je k oblastniku-okupatorju se pritožit, da naredi red po mednarodnih zakopnih.Okupator je naredil milico in jim dal, ogroženim Slovencem flinte na en patron.Prepovedal jim je loviti gošarje po gozdu, dovolil le braniti hišo, dom in vas!
   To so bile Vaške straže! Gošarji komunisti jim pravijo Bela garda, da jih zasmehujejo in, da jih “obtožijo da so tagrdi, da so izdajalci slovenskega narioda”!

   Italija kapitulira in italijanski morilci in požigalci , skupaj v veliki kolaboraciji in izdajstvu z gošarji komunisti, ki postanejo partizani sesujejo vaške stražarje, ki se jih 1100preda, ker jim partizani garantirajo življenje ! 700 jih pokoljejo, potolčejo in postrelijo, kar tako brez sodbe!

   PREŽIVELI BEŽIJO V LJUBLJANO PO OROŽJE K NEMCEM; DA SE MAŠČUJEJO ZA VSO STRAHOTO, KI SO JIM JO KOMUNISTI NAREDI)LI 1941 – 1943 ! potem:Domobranstvo.

   KDO SE NE BI BRANIL , BRANIL SVOJEGA OGNJIŠČA, DRUŽINE IN VERE ?

   Med tem, ko Domobranstvo kolaborira (sodeluje) z Nemci, vse leto 1944 pa do konca v maju 1945 isto počnejo partizani, ki sklenejo več pogodb o sodelovanju, nenapadanju, predvsem ob prometnicah. Za nagrado jim Švabi celo dajo orožje, saniteto, itd ogromno tega !
   Partizanska kolaboracija in trgovanje z Italijani in z Švabi je še veliko bolj zapleteno, obsežno in svinjsko izdajalsko do naroda – le učili nas niso.Zdaj prihajajop knjige, ene za drugio, berite, ljudje!

 • BananaNjam

  NASILJE NARAŠČA

  29.4. popoldne so pridrli Nemci in domobranci iz posadke
  Vel. Lašče v vas Novi Kot nad Žigmaricami v hišo malega kmeta Jurija Mlakarja.
  Domače ženske so začeli zasramovati, da so kurbe in partizanske svinje. Ko je
  Mlakarjeva žena odšla molzti kravo je prišel za njo domobranec, naperil vanjo
  puško, češ da ima skritih v hlevu 6 partizanov. Žena je jokaje prosila naj ji
  dovoli da še enkrat vidi svoje otroke. To ji je dovolil, a ustrahovali so jo še
  naprej. Neki nemški vojak je predlagal da naj bi Mlakarjeve ne streljali, ampak
  zaklali z nožem. Ta predlog ni bil sprejet, odločili so se drugače. Pokradli so
  nekaj rjuh in blaga za spodnje perilo otrok. Vso družino so zaklenili v
  kuhinjo, nanosili vanjo in vežo slame, polili vse to z bencinom, zažgali in
  odšli nekateri proti Podklancu, drugi proti Žigmaricam. Ko so plameni že visoko
  švigali je nekdo naglo odprl vrata, da so lahko zbežali. Ta je odprl tudi hlev
  da se je rešila živina. Hiša in hlev pa sta pogorela.

  25.4. so prijeli domobranci 54 letnega Ignaca Jugliča, kmeta
  iz Dol. Jesenic pri Št. Rupertu, ko se je vračal iz svojega vinograda v
  Mlakovcu. Odpeljali so ga na Lepi Bod in ga tam ustrelili. V istih dneh so ob
  zidu tržiškega pokopališča ustrelili Ignaca Strmoleta.

  V Velikih Laščah so ponoči domobranci vdrli v spalnico žene
  post. Načelnika Selevška. Žena z dvema deklicama se je preplašena dvignila.
  Divjak je dvignil mitraljez.

  »Kje imaš moža!?« Mož je namreč v partizanih.

  »Kaj vprašujete saj veste bolje od mene, kje je.«

  Divjak zakriči nad otroki:

  »Vstanite! Ven!«

  Komaj sta deklici stekli ven iz sobe je zareglal mitraljez.
  »Otroci pomagajte!« je bil zadnji krik nesrečne žene. In otroka sta drugi dan
  pripovedovala vsem, kako so domobranci ustrelili mamico in kaj so bile njene
  zadnje besede.

  Zjutraj je prispela nemška patrola.

  » Ali vidita kaj so naredili partizani z vajino mamico?«
  vpraša posmehljivo vodja patrole.

  27.4. so domobranci odpeljali iz vasi Celevec v okraju
  Šmarjeta 8 ljudi, med njimi Franca in Miho Mesojednika, Stanka Jermana, Slavka
  Viranta in Ano Obstetar.

  29.4. so domobranci na Verdu pri Vrhniki z brzostrelko
  ustrelili skozi okno Jero Cankarjevo, spečo v postelji. Dobila je 28 strelov v
  trebuh. Isto noč so metali bombe skozi okna hiš Marješec, Japel, Turk,
  Šuštaršič in hoteli pobiti tudi te. Pri Ciglarju so na vežna vrata obesili
  bombo da bi eksplodirala v trenutku ko bi se odprla vrata. Po hišah so bile
  narisane črne roke in raztreseni listki s pozivom »Črne roke« da se naj
  partizanske rodbine presele v gozd.

  »172. Ali imajo ljudje dolžnost skrbeti za partizanske
  družine? Dolžnost skrbeti zanje imajo predvsem njih očetje in svojci, ki so jih
  zločinsko zapustili in pahnili v nesrečo.« (»200?)

  Zato tak poziv »Črne roke« Zato tudi ne skrbi zanje, ne dajo
  jim živilskih kart s svojih postojank, pobijajo jih, mučijo, onečaščujejo,
  odganjajo v nemško sužnost in požigajo njih domove.

  30.4. se je pojavila »črna roka« tudi v Čatežu in okraju Sv.
  Križ. Ko so vdrli Nemci in domobranci v okraj Trebelno, so ujeli Franca Pekolja
  iz vasi Grozje. Med domobranci je bil tudi novomeški advokat, sedaj domobranski
  oficir DEMETRIJ WEBLE.

  30.4. so ujeli domobranci Rudolfa Kirerja, vojaka na
  bolezenskem dopustu. Našli so ga doma in ga na mestu ubili. Enako so storili s
  prebivalcem Ladom Žnideršičem iz Radulje.

  Tega dne so ubili kmeta Franca Bartola iz Zagorice pri
  Karteljevem. Antona Progarja in Antona Pirnarja iz Št. Jurja, Miho Klemenčiča
  iz Golobinjeka in Alojza Fira iz Jablane. Slednji je bil belogardist pod
  zaščito v Novem Mestu in se je ob priliki vdora domobrancev v Mirno Peč javil
  doma. Ko se je vračal v svojo edinico ga je ubil znani domobranec Kajžer.

  Na cesti pod Sv. Ano pred Mirno Pečjo je moral gori omenjeni
  Bartol zlikovca s svojim vozom odpeljati do tja in gledati kako so Progarju
  lomili roke in noge in ga nato ustrelili. Ko je bil mrtev so utrelili še Bartola.
  Umore so izvršili domobranci – domačini iz Mirne Peči: » MAUC iz Čemš, ANTON
  METIJEVC z Malega Vrha in ALOJZ KAJŽER iz Biške vasi.

  V vasi Sv. Gregor pri Ribnici so domobranci istega dne
  iskali Franca Perovška, ki jim je bil znan kot sodelavec OF, a se jim je skril.
  Ko pa je popoldne šel v cerkev so ga tam ujeli, ga peljali pod vas Gašpinovo na
  poti v Vel. Lašče in ga tam ustrelili. 1.5. je bil pogreb, krste pa niso
  dovolili odpreti.

  Morilci so iz posadke Vel. Lašče, med njimi : » JOŽE in
  ALOJZ PETRIČ ter RUDOLF ADAMIČ iz vasi Hudi Konec, VINKO LEVSTEK in IVAN ZGONC
  iz vasi Junče, FRANC ZABUKOVEC – domobranski narednik iz vasi Krnče. Iskali so
  tudi Perovškovo sestro Angelo, ki pa je pobegnila, a so zagrozili, da bodo vse
  požgali, če se do 2.5. ne bo javila v Vel. Laščah.

  • pajot

   Moje mnenje o tebi in o tvojem dolgoveznem prispevku na tem forumu je: : Pojedel si preveč banan,prijatelj.” O komunističnih zločinih bi potrebovali deset debelih knjig. Si se kdaj vprašal,kdo je začel morijo nad slovenskim narodom? In ali ne bi ti,če bi ti klali tvoje otroke napravil isto? Postavil bi se v bran,najbrž. Tako kot so se domobranci. Branili so svoj dom.
   Začni prebirati še kakšno drugo knjigo. Črne bukve,na primer. Tam boš izvedel marsikaj,kar se je zgodilo,še preden se je narod uprl komunističnim psihopatom.

   • BananaNjam

    Slabo si me prebral prjatu. Tudi črne bukve sem prečital. Vsaka stran enostransko opravičuje svoja dejanja kot upravičena. Ubijati ni upravičeno (pa če si lev ali desen, kristjan ali ateist). Kot sem že napisal, vojna je Slovence poživinčila. Nikogar ne bom za takrat opravičeval. To ni moj namen. Resnica ima vedno več SENC, ne samo eno. Baje se Nova24 postavlja v bran resnici?

    • pajot

     Strinjam se s tabo. Vojna prinese najhujše zlo,kar si ga je mogoče zamislti.Vedno pa je poglavitno,kdo je začel. Ko so začeli komunisti s svojo morijo,domobrancev sploh še ni bilo. Spomni se Mavsarjeve družine,na primer.
     Vse do konca leta 1942,ko se je ustanovila prva vaška straža,so komunisti morili vsepoprek. Bi ti stal in gledal,ko ti koljejo otroka,ženo,očeta,mater? nedvomno bi jim vrnil,v enaki meri. In to so storili domobranci. žal,malce pozno in žal so izgubili vojno. jebi ga,zdaj pa imamo,kar imamo.penzioniranega Madžara in cel kup poniglavih roparjev in tatov,s cerarjem na čelu.

  • Nata

   Katerega leta pa se je to dogajalo ?

  • Hribouc

   Vaške stražarje so 100% sproducirali komunisti/partizani, to veš in ti je jasno in je zgodovinsko dejstvo.
   Njihova funkcija je bila braniti vas, domačijo in očuvati življenja 1941, 1942 in 1943 pred morilskimi tolpami tatov, banditov, gošarjev, ki še niso bili nikakršni partizani.
   Vaški stražarji niso smeli ofenzivno delovati proti partizanom, le braniti vasi-bili so v funkciji policije.
   Ob kapitulaciji Italije Vaški stražarji ponujajo partizanom sodelovanje, skupen boj proti okupatorjem- zavrnjeno!
   Po kapitulaciji Italije so jih komunisti/partizani premagali s pomočjo Italijanov in njih topništva v absolutno neenakih bojih po vsej Notranjski in Dolenjski. Za nagrado Italijani popolnoma nekaznovano odidejo domov in ne odgovarjajo za tisoče talcev, pobitih civilistiov, partizanov in za desetine požganih slovenskih vasi.Partizanska total kolaboracija na račun slovenskega naroda! Brez prisege, samo z podpisanimi pogodbami!

   Komunisti/partizani v teh bitkah zajamejo skoraj 1100 vaških stražarjev – večina se jih je predala potem, ko so v bitkah partizani garantirali življenje po predaji. Komunisti jih skoro 700 – vojnih ujetnikov, bratov Slovencev, zakoljejo ali postrelijo.
   STRAHOTEN IN PRELOMEN ZLOČIN , KI NAPOVE TOTALEN BRUTALEN OBRAČUN, POTI NAZAJ NI BILO, PARTIZANSKO VODSTVO SI MANE ROKE!
   B.Kidrič tiste dni: Pobili bomo vse, pa četudi ostanejo samo še trije Slovenci – samo, da so Komunisti!

   Vsi Vaški preživeli stražarji se zbero v Ljubljani in z nemško pomočjo ustanovijo novo policijo-Domobranstvo in vojna se razplamti z vso brutalnostjo. Brez opravičevanja, malo premalo vem, ampak velja trditev, da maščevanje in groza jeze in zamere zakuri slast ubijanja, še posebno terencev, aktivistov in njihovih ljudi, ki za poražene Vaške stražarje postanejo sinonim komunističnega zla.
   Komunistični valjar smrti, ki je samo v osemnajstih mesecih 1941 in 1942 spravilo pod rušo okoli 1800 popolnoma nedolžnih drugače mislečih ljudi, neoboroženih, neorganiziranih, ničesar krivih , kar je povzročilo nastanek Vaških straž na komunistično obilno veselje, saj so dobili “Belo gardo” po rusjaškem vzoru.

   TOREJ, Banana Njam, ti kar veselo pisari, se bomo še česa naučili.Spiši knjigo, recimo.
   Ampak-navajaj vire malo bolj , kot jih zdaj. Ampak vedi in si zapomni, da svetovnozgodovinski prvak so komunisti/partizani, ki v zlatem okvirju zlagane borbe proti okupatorju in še bolj zlaganega patriotizma izvedejo krvavo revolucijo-boljševiško, seveda, z masovnim pobijanjem, ni važno koga, samo čim več, tudi svojih (do 30%) samo, da je harala partijska bela smrt, za vsako ceno, brez krivde, samo, da se pobija – tisoči primerov.

   Zato pri nas, ki vsaj malozavestno vemo koliko je ura, s svojimi spisi ne boš naredil nobenega vtisa. Komisarji so bili celo veseli, ko so črnorokci in kak povampirjen Domobranec
   pokončali svoje žrtve- saj je ples smrti bil zahtevan , naklepno in načrtno in premišljeno skonstruiran – Moša Pijade in njegove izjave, da o Kardelju in obeh Kidričih-morilcih, ne govorimo…zanimivo ne ?

   Vem in zapisano je tisočkrat, da komunisti v Sloveniji in v Jugoslaviji niso vodili prioritetne borbe proti okupatorjem, pač pa proti političnim nasprotnikom. Četnike Draže Mihajlovića kot uradno vojsko Kralja Petra2 so pobijali prvenstveno in to z zavezniškim orožjem in municijo,
   ki so jo Churchill in Roosevelt dostavljali po zraku predvsem po zaslugi Churchila in njegovi stalinistićnih agentov v vojnih misijah in centrali v Kairu – beri P.Battyija : Velika Titova prevara,če ti kaj še ni jasno.Fantastični triller – fantastično dokumentarno branje – Revolucija je bila totalni nateg J.B.Tita ! v vsem razponu-brilijantno-Churchill pa taglavna nategnjena putana!

   Številke, a ne , Banana njam, kdo je koga in koliko, so zdaj dokaj skristalizirane. Vaši so svoje pokopali – samo mi jih moramo še pokopati, ker so jih tvoji komisarji zametali po najmanj 700 jamah, breznih in jarkih – večinoma kot vojne ujetnike, ki jih imata na vesti
   Ruski general J.B.Tito in slavni velikan, usrane v krvi do grla, Churchill, ki se družno cvreta v peklu pri svojem Satanu – koliko krivde pa nosi “velika” kraljica Elizabeta, se bo pa še malo razkrilo / tudi če se ne, tudi ona bo stopila pred Božji tron, naga in uboga in bo tam povedala kaj so britanski imperialci zakuhali po vsem svetu , v čudoviti Sloveniji , v dragulju Božjega stvarstva, planetu Zemlja!

   • BananaNjam

    “Vsi Vaški preživeli stražarji se zbero v Ljubljani in z nemško pomočjo
    ustanovijo novo policijo-Domobranstvo in vojna se razplamti z vso
    brutalnostjo. Brez opravičevanja, malo premalo vem, ampak velja trditev,
    da maščevanje in groza jeze in zamere zakuri slast ubijanja, še posebno
    terencev, aktivistov in njihovih ljudi, ki za poražene Vaške stražarje
    postanejo sinonim komunističnega zla.”

    Nekje sem že trdil isto, kar si že ti. Vojna človeka poživini. Domobranci so pa bili toliko poživinjeni, da so sklenili bratomorni pakt proti zavednim Slovencem z Nemci. V mojih očeh je to izdaja.

    • Hribouc

     Mislu s’m, da si resen laični, neodvisni, zgodovinoljub.
     Citiram:” Domobranci so pa bili toliko poživinjeni, da so sklenili bratomorni
     pakt proti zavednim Slovencem z Nemci. V mojih očeh je to izdaja.”

     Delno se strinjam, pojasni pa mi, definiraj kaj je to ZAVEDNI SLOVENEC in kdo je bil/so bili zavedni Slovenci/Slovenke.

     • BananaNjam

      Biti zaveden Slovenec pomeni, da si ponosen na svoj jezik, na svoj narod, svoje kulturno izročilo, svojo oblast in da se ne klanjaš tujcem na svoji zemlji ter jim služiš kot hlapec. Od tu lahko nadaljuješ še ti.

     • Hribouc

      Hvala, p’rjatu!Ne vem pa zakuga si pa nehu?
      A anmau nadaljujem? Boglonej. Razmišljam izkušenjsko in pridobhljeno po starših, po fotru partizanu pri 17 letih in po materi, ki so ji pobili očeta in brata domobranca. Takole gre ta saga, po moje, tudi:
      Biti zaveden Slovenec pomeni tudi biti, ne samo ponosen, ampak BITI zvest svojim prednikom, zvest njihovemu izročilu kulture, vedenja in ponosa, biti ponosen, Slovenka ali Slovenec pomeni biti vesel svoje zemlje, svoje vode, gmajne in njive in gozda in zraka Domovine in biti lačen njene svobode, kajti svoboda Domovine je še kako svobodna svoboda vsakega posameznika in
      njegovih ljudi, ki ga obkrožajo. Ponosen Slovenec pomeni biti zvest in absolutno svoboden v verovanju ali neverovanju svojih staršev ali zvest svoji pridobljeni veri ali neveri. Ponosen , Slovenka ali Slovenec pomeni živeti v slogi in pomeni deliti in širiti zrak in vodo in ogenj energije lastne Duše, ki je LJUBEZEN. Naučil sem se, da je Ljubezen gonilo vsega Stvarsta in je njegovo Počelo, njegov Big-bang (ki že ne velja več) No iz Big banga bo neka nova teorija nastanka.Fino. Mi Kristjani smo že pri svojem Big-Bogu, ki je kriv, da je bila v Začetku Beseda in Beseda je bila Bog, ki je po njej/po njem vse nastalo. Ta Beseda je bil Bog, je bil Začetek in je bil ena sama samcata Ljubezen, najmočnejša sila vsega Stvarstva, ker je bila, je in bo za veke vekov , ker je fantastična Energija, ki sploh ne mine.Ima lahko milijarde transformacij, mine pa nikoli. Tako, približno natančno so trdno in brez skrbi živeli in verovali moji predniki,Hranim vse nj.slike, njihov spomin in zavezo njim, da bodo oni na tej strani živeli v meni.Dokler ne pridem k njim, ki živijo v Večnosti pred ali pa že za vrati Novega Jeruzalema, ki nam ga je obljubil sin Ljubezni, ki je Bog Oče. Torej naš Big krščanski Bang – Bog.
      Ja živeli so tako do 6.aprila 1941, potem pa se jim je začel ta svet malo obračati in sukati. Prišli so glasovi, hudi glasvi in ropoptalo je po vratih.
      Bili so Gošarji komunisti, falirani študentje, postopači, žleht hlapci, kriminalci s kartoteko in ljudje brez Ljubezni.
      Kar tako so povedali, da so oni osvoboditelji slovenskega ljudstva in , da oni vse komandirajo. Pobrali so vso hrano iz kašče, odpeljali so edino kravo
      in vse prihranke, hoteli so vzeti najmljašega 16letnega Tončka in podtaknili so ogenj. Zjutraj se je samo še kadilo, očeta ni bilo in bila je mati s šesteroprezeblih in na smrt prestrašenih otrok, lačnih seveda, ki niso imeli kam iti!
      Tako je , p’rjatu , tvoj ponosen Slovenec, mojemu ponosnemu Slovencu uničil dom, razgnal družino, očeta pahnil k Italijanom po puško na en patron
      in ga za vedno naredil “izdajalca”.
      Zakaj že?
      ZATO, KER JE DO KONCA, DO SMRTI NA HRASTNIŠKEM HRIBU OSTAL ZVEST. Do konca, on je vedel, da gre v Večnost in , da bo večno živel.
      Ostal je zvest krščanski, ne katerikoli veri in postavi.
      HOTEL JE BITI SVOBODEN!
      Komunisti so mu hoteli vzeti svobodo, svobodo vere in postave in hoteli so mu vzeti navišje, Ljubezen, njegovega Boga!

      Stari oče, je vedel, da komunisti ubijajo na veliko vse, ki ne sprejemajo njihovega boga zla, padlega Angela, ki se kliče Hudič, Satan, Šejtan, Diavolo, Džavo in podobno.
      Vedel je, da ubijajo svoje nasprotnike serijsko, gladko, brez očitka vesti
      in brez kančka usmiljenja in, da večino žrtev pred smrtjo zmrcvarijo v sadističnem mučenju in ga, večinoma, zakoljejo, potolčejo z orodjem, z nožem ali pa preprosto, še živega vržejo v brezno. Poznan je primer iz Rdeče republike Loška dolina, ko so gošarji, trdi predvojni komunisti od doma odpeljali fanta ,Kandarejevega, nič krivega, krščanskega fanta in so ga na obrobju vasi, v gozdu, v bližini naselja, zverinsko mučili dolgo v noč, tako, da je tulil od mučenja, da je poslušalo pol doline. On je bil zjutraj mrtev mučenik, dolina pa na smrt prestrašena, Tisti, ki so ga živega rezali , so še danes heroji in imajo spomenike.Na tem in podobnih temeljih, 500 ljudi so komunisti zapisali svoji smrti v Loški dolini zaradi njihove drugačnosti, zaradi krščanske vere in zaradi nasprotovanja komunizmu.

      Oba sta bila ponosna Slovenca.
      Eden je ubijal. Je morilec. Z orožjem.

      Drugi je bil ubit. je žrtev. Nedolžna žrtev.Brez orožja.
      REVOLUCIJA – ne borba proti okupatorju!
      70 pobitih Slovenk in Slovencev za enega okupatorja.
      To je rezultat.
      In 4x slabše življenje v Udbokučanizmu kot v , recimo, avstroogrski Avstriji!

      Slovenski narod pa ima to kar ima. Greznico.Kalužo in močvaro.
      Toliko, dragi nabijač, BananaNjam.

      Še jih nismo našli, da bi jih pokopali.
      Komunisti nosijo svojo krvavo dušo Satanu in tam bodo z njim ostali za vse čase.Res ubogi idioti, polni zemeljske brezbožne slave.DREK!

  • sprehajalec

   Vsekakor je treba te zadeve še enkrat raiskati, zgoraj je podana le ena zgodba. Vsaka zgodba pa ima več plati. Že površen pogled pokaže hude kontradikcije.

   Tisto o vojaku na bolezenskem dopustu. Domobranci nikoli ne bi upali ubiti nemškega vojaka na bolezenskem dopustu, Ker bi si nakopali Nemce na glavo. Poleg tega Nemci niso spuščali po letu 1943 mobilizirancev domov. Verjetno je šlo za partizanski bolezenski dopust?

   Skratka sestavek bi bilo treba še enkrat temeljito raziskati. Tudi pripisane grozodejstva Nemcev, češ da so hoteli klati. akšna poročila od drugje po svetu so zelo redka. Gre za zgodbe sestavljene kmalu po vojni, z namenom demonizacije pobite strani.

  • Thurin

   Če hočeš nadzorovati dogajanje moraš imeti na obeh straneh agente.
   Domobranci so bili pobiti ker so bili izdani. V njihovih vrstah so bili
   krti, ki so skrbeli da je ogenj bratomorne vojne gorel. Domobranci so
   bili branik več kot tisočletnega narodovega izročila. Partizani so bili
   uporabne budale. Ekcesi dvojnih agentov ne bodo onečastili domobrancev.

   • BananaNjam

    Mnogi na obeh straneh so bili uporabne budale. Nekatere budale so to seveda plačale z življenjem.

 • avtohtoni neandartalec

  Zame mi nonmbeno življenje vredno več kot drugo, otrok je lahko isto pokvarjen kot odrasli.
  Za otroke rečemo, da so nebogljeni, ne razumejo kompleksnega sveta odraslih in težko poskrbijo za sebe, zato so izjema. Kaj vzeti okupatorju, ki je hotel pobiti vse otroke, ki niso bili potomci prebivalcev Atlantide, najlepše smo lahko to videli med obrambo Berlina, ko je Hitler žrtvoval še svojo mladino, čeprav je že zdavnaj izgubil vojno. Bi ubili otroka, ki je pravkar pokončal kup prijateljev? Kaj pa otroka, ki je namerno povzročil smrt tvojemu otroku? Potem je tu še naslednji fenomen, kako se maščevati nekomu, ki je ubil tvoje otroke, morda z umorom njegovih otrok. Zakaj bi bil otrok okupatorjev in domačih izdajalcev vreden več kot Slovenski in partizanski, kaj so pa mislili Slovenci prvega razreda, ki so kolaborirali z fašistično zverjo, da se bo zgodilo njihovim družinam? Aja, mislili so, da bodo pobili vse otroke Slovencev tretjega razreda, pod posebno zaščito nacistične države. Tam so jih pobijali industrijsko, ne glede na starost, spol ali karkoli, ker niso bili iz Atlantide, svoje otroke so pa učili, da je bilo to prav. Še danes verjamejo in učijo celo svoje otroke evgenične modrosti, zgleda so bili res od rojstva zavoženi.

  Nacisti niso nori, ne obnavljamo NOB zato, ker bi radi popravili preteklost, hočejo opravičiti današnji democid, nad tretjerazrednimi in izbrisanimi, nad otroki neprilagojenih staršev, ki so jih ogoljufali, oropali, deložirali in slekli do gat, zastrupili, poteptali in uničili, hočejo se maščevati velo za otroke, ki niso mogli biti rojeni, to je prava norost, ki se skriva za lažno spravo in izrojeno empatijo, danes se to dogaja, z opravičevanjem zločinov preteklosti jim omogočamo zločine SEDANJOSTI!

 • Anonimni_Profesor

  O pravni plati vojnih hudodelstev. Vsa ta dejanja ne glede na to katera stran v slovenskem notranjem spopadu jih je storila so zastarala najpozneje v 60. letih. Zakoni kraljevine Jugoslavije, ki so veljali do oblikovanja nove mednarodno sprejete vlade so postavljali mejo 20 let za zastaranje takih hudodelstev.

  Ne velja pa zastaranje za povojne poboje.

  • avtohtoni neandartalec

   Druga svetovna vojna ni bila samo še ena vojna, nacisti so hoteli ustvariti novo človeško vrsto, da bi lahko nastal Nov svetovni red, naša NOB je samo kup ideološkega sranja, ki ga zarukanci lajnajo že 75 let, da lahko opravičujejo vse mogoče in nemogoče svinjarije

   • sprehajalec

    Niso hoteli ustvariti vrste, temveč so jo le razvrstili v podvrste, tako kot Carl Linne na Švedskem 200 let prej. Pa Darwin kasneje…Slovence so postavili v najvišji razred in jih izenačili s seboj.

    • Anonimni_Profesor

     Osebo s katero si pišeš imam sicer blokirano. Vendar ne smeš pa Darwina primerjati z nacisti. Darwin je menil, da so razlike med rasami in da so zato ene civilizacije bolj uspešne, vendar je bil proti temu, da bi bile razlike takšne, da bi upravičevale suženjstvo, kar je bilo deloma še aktualno vprašanje v njegovih dneh. Kaj šele kako iztrebljanje. Tako, da če evolucija po Darwinovo privede do zmage bolj civilizirane rase nad manj to nima takšnih konsekvenc, kot pri nacistih. Danes vemo, da tudi civilizacijsko dosežki nihajo skozi zgodovino in so odvisni od množice faktorjev.

     Slovenci na Štajerskem in Gorenjskem naj ne bi bili Slovenci in so jih imeli za rasno drugačne od Kranjcev. Naj bi bili potomci Germanov, samo kulturo onesnaženi, oni pa naj bi to počistili.

     • sprehajalec

      Neandertalca poskušam malo provocirati, preproste trditve zahtevajo preproste odgovore. Nacisti so razvrstili človeško raso na sebi ustrezen način, nima to veze z Darwinom, to mi je jasno. Podlaga jim je bila Eugenika. Da so posamezne kulture superiornejše od drugih. Ta tema bo tudi v prihodnosti aktualna, kljub poskusom jo prepovedati oziroma jo narediti za tabu temo. Z zadnjimi odkritji genov doslej neznanih človeških vrst v posameznih populacijah modernega človeka in njihovem vplivu, bo vsekakor predmet mnogih polemik in razprtij. Ker v določeni meri si bo potrebno priznati, kar sami tv komentatorji že priznavajo, da belec na olimpijskem maratonu nima šans za medaljo, če je blizu desetega mesta slavijo to kot velik uspeh. Pa neproporcionalno ogromen delež nobelovcev judovskega rodu. Pa različni uspehi različnih rasnih skupin v šolah, kjer to raziskujejo itd. itd.

      Verjamem, da so hoteli Nemci narediti Štajerce, Korošce in Gorenjce drugačne od ostalih Slovencev, iz praktičnih razlogov ker so jih hoteli čim prej vključiti v svoje telo. Če bi po nekem nerealnem scenariju Italija kapitulirala, Nemci pa vojno dobili, bi tudi spodnje Kranjce in Primorce verjamem da vključili v Rajh, saj jih ne bi imeli kam dati. Konec koncev gre za kronske dežele. Belokranjce pa bi priključili Hrvatom. Da so ločevali Prve od drugih ne pomeni, da so jih imeli za rasno manjvredne. Konec koncev je šlo po njihovih Zakonih za arijce. Morda ne ravno nordijske, temveč bolj črne in nagnjene k pitju cvička in ne šnopca.

  • dež

   Ob dejstvu, da Nemci v letu 2016 obsodijo v konc. taboriščih zaposlene administratorke kot sokrive genocida, sem prepričan, da tudi vojni zločini 1941-45 pri nas niso zastarali.

   • Anonimni_Profesor

    Po veljavnem pravnem redu pri nas je tako. Hitlerjanski pravni red je bil v veliki meri razveljavljen, starojugoslovanski pa ne.

    • sprehajalec

     Z zasedanji Avnoja 1942 in 1942 je prišel nov pravni red, stari zakoni niso več veljali.

     • Anonimni_Profesor

      Konec 1942 in 1943 verjetno misliš. Ta zasedanja so bila podvigi revolucionarne KP klike. De iure je še vedno državo predstavljala legalna vlada, šele po sporazumu Tito-Šubašič in sestavi nove vlade DFJ se to menja. Tudi če imajo avnojski sklepi po dogovoru med legalno vlado in NKOJ določeno vlogo, priznano za nazaj so do takrat lahko predstavljali le de facto oblast. Poleg tega je tudi naše US že razveljavilo nekatere odloke OF, ki so bili prepoznani, kot nasprotni civilizacijskim normam tistega časa.

     • sprehajalec

      Vprašanje je, če bi Kraljevina procesuirala medvojne zločine, če bi zmagala in obstala seveda. Ključen bi bil srbsko hrvaški spor, saj v primeru zmage in obnove Kraljevine ne bi bilo internacionalističnega partizanskega gibanja, ki se v osnovi ni naslanjalo na nacionalnosti, temveč na razredne pripadnosti. Z drugimi besedami, nacionalizem ne bi bil prepovedan, kot je bilo to v primeru nove Jugoslavije. Meščanske stranke bi ponovno nastale na nacionalnih osnovah. Zato bi kraljevina postopala maksimalno v rokavicah, da ne vzpodbudi ponovno nacionalnih ter socialnih strasti. Zato bi po moje večina malih in nepomembnih zločincev odnesla brez kazni.
      Zato bi zakoni kraljevine kot praviš zagotovo veljali in tudi leto 60 bi bila neka meja. Sedaj v novih razmerah in z razvojem dogodkov kot je sledil, pa vemo kako je bilo. Ker je nova oblast proglasila narodnoosvobodilno vojno, potem po moje prav vsak zločin pade v kategorijo vojni zločin, ki pa ne zastara.

     • Anonimni_Profesor

      Nasprotno Hrvatje bi bili bolj strogo kaznovani.

     • sprehajalec

      Ne vem kako bi bili Hrvaje lahko še bolj kaznovani, saj je bila likvidirana celotna oblastna struktura NDH skupaj z velikim delom vojske. V primeru Kraljevine bi vseeno kot meščanska država morala ravnati v okviru pravosodja s sojenji in sodnimi pregoni. Osebna maščevanja kot pod komunisti bi bila preganjana. Vseeno je drugače, ali imaš za pravosodnega ministra dr. prava ali pa kovaškega pomočnika. Pa za sodnika diplomiranega sodnika ali pa rudarja.

      Osebno verjamem v nekakšen nacionalizem Kardelja v začetnem obdobju, pa tudi kasnejšem. V okvirih sovjetske republike Slovenije. Konec koncev je spisal nekaj knjig na to temo, kjer je primerjal Slovenskega in Tirolskega kmeta za kontra Srbskega Seljaka in gotovil večjo podobnost s prvim. Pa tudi Ustava 1974 je praktično uzakonila Republike s pravico do odcepitve.

     • Anonimni_Profesor

      Veliko pripadnikov NDH je prestopilo med komuniste in so se s tem izognili kazni. Enega iz Kopra sem celo poznal sam. Zelo zagret komunist in udbovec. Hrvatje tudi ozemeljsko niso izgubili toliko ozemlja, kot bi ga sicer. Kar so izgubili so dobili po drugi strani bolj pomembno ozemlje.

      Kardelj je znan po tem, da je deloval v korist Hrvatov in ne Slovencev pri risanju mej med republikami.

     • sprehajalec

      Ja, bilo je kar nekaj tega, prehajanja še sploh po izkrcanju v Normandiji, ko je bilo vsakemu jasno, da je vojna za Nemce izgubljena. Kolikor sem pa opazil, so sodobniki tistih časov na to gledali z nekakšnim razumevanje, pač mali človek poskuša preživeti. Šele zadnja leta se je pri nas začel pritisk dedičev NOB. Ki so veliko bolj zarukani, kot njihvi predhodniki.

      Meja na Mirni pa južneje je mit. Kranjci so istro izgubili sredi 19. stol, ko je Zagreb začel pošiljati svoje župnike in učitelje v Istro. Ki so privzgojili nacionalno pripadnost. Kranjci niso poslali nič. Zarukana Kranjska oholost in samovšečnosti. Sedaj cviliti je prepozno.

     • Anonimni_Profesor

      Tudi takrat so imeli komunisti za posebej koristne prestopnike iz PNF, ki so se v preteklosti izkazali z ovadbami za stare gospodarje.

      Mali ljudje so bili uporabni za kakonfuter ipd. Tudi interniranci, ki so se vrnili shirani iz Italije so bili praviloma manj uporabni od gornjih.

      Meja v Istri je taka kot je, kar precej po zaslugi Kardelja. S tem, da je dogovore s Hrvati zalil tudi s slovensko krvjo.

     • Caetano

      Ko tole berem sem se spomnil na primer Sarlota in Srebrnica. Komunisti uresnicujejo brezobzirno svojo agendo in poteptajo se tako lojalne pristase, ce se jim zazdi to oportuno. Vedno pa gre samo za to, da pridejo do totalitarne oblasti in da jo potem sirijo.

      Stalin in Tito sta se proti koncu vojne tako odkrizala starega agenta kominterne Sarlota, da bi se zabrisal dogovor iz casa sporazuma s Hitlerjem, ko je Satorov-Sarlo po nalogu kominterne in sporazumno s KPJ vodil politiko kolaboracije z Bolgari. KPJ je res zbirala v tem casu orozje jug. vojske za poznejso revolucijo, ko bo dala Moskva znak. Obenem pa ovajala pripadnike nekomunisticnega odpora okupatorjem, ker so bili oznaceni za sovraznike stevilka ena. Makedonska KP pa tudi tega ni storila, ampak je zahtevala, da je treba orozje predati Bolgarom, ki da so Makedonce resili jug. jarma. To pa vse, ker SZ Bolgarov ni hotela z nicemer izzivati. Tudi kasneje je bolgarska KP delovala le kot vohunska mreza, skoraj do konca vojne in Bolgarija je res bila v vojni samo z Anglijo ne pa s SZ, dokler jo ni Rdeca armada primorala k zamenjavi strani. Potem so bivsi okupatorji pomagali postaviti komunizem v Jugoslaviji, bolgarska vojska pa je obenem tudi veliko ropala in posiljevala.

     • Caetano

      Srebrnicev primer je pa spet zanimiv in zgovoren. Starega komunista in agenta kominterne prav tako kot Sarlota pospravita Tito in Stalin na zunaj pa prikazejo, da je utonil.

      Tu je bil problem odklona, ceprav le rahlega od linije KPS in KPJ in tudi mednarodnega komunizma. Srebrnic je kot internacionalist namrec predlagal v Crnomlju, da bi ustanovili na Primorskem mesano slovensko, italijansko republiko. To pa ni bilo skladno s trenutno taktiko, ki je morala med Primorci vzbujati duha narodnega upora proti zatiralskim tujcem. Moskva zasepeta Srebrnic je angleski agent. No, ko je vojne konec pa takoj sama KPJ-KPS predlaga isto, ko se odpre vprasanje mej. Komunisti so takrat mislili ustanoviti sedmo jug. republiko, mesano jug. ital. kljub prejsnjim obljubam.

     • Anonimni_Profesor

      Ob tem so pa Makedonce izganjali iz Velike Albanije. Res lepa zgodovina komunjar!

    • dež

     Sem malo pobrskal po googlu, mnenja so različna.
     Nekateri trdijo, da so zastarala, nekateri da samo po naši zakonodaji po ženevski konvenciji pa ne, tretji zopet da sploh niso zastarala po nobeni zakonodaji, skratka mineštra.
     Pripenjam en link in razmišljanje dr. Avblja, ki pravi, da niso zastarala, povezava na http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?id=63419.

   • Hribouc

    Saj zato pa imamo Dežmanovo Komisijo, da bo zločin nekaznovan in naši dragi enkart nekam, mogoče, kdo ve, celo prekopani iz ene luknje v drugo, iz ene grape na drugo dolino in to celo z blagoslovom mile in uboge, nebogljene cerkvene visoke hierarhije
    ob pomoči mehkih lobistov, kakega bogatuna, ki bi bil rad cerkveno zagreben na koncu
    tatinske kariere na visokih obratih…blagor nam, ubogim iz 2. in 3.kaste garjavih izdajalcev in zločincev!
    Ubokučanistan iz doline Černih vranov izpareva neznosno lahkotno in gre v končno pogubo za veke vekov, ker so tako hoteli ! Ne slišijo, ne vidijo in nočejo spoznati RESNICE. Ker žuli in peče.

  • sodnikisozločinci

   Jaz priznavam samo naravno pravo, pravo o katerem pišeš pa je nastalo po želji vladajočih barab, da se izognejo pravični kazni.

   • Anonimni_Profesor

    Pravo mora biti dobro definirano, drugače ni civilizacije.

 • avtohtoni neandartalec

  Nacional socializem je bil demokracija tistega časa, največja zabloda komunistov je bila, da so se jim zdeli Nemci napredni in so ustvarili mehko verzijo, nacional socializem po meri človeka in brez napak fanatičnih norcev.
  Naši komunisti so verjeli, da smo vsi iz Atlantide in da so bili judi marsikaj tudi sami krivi.

  • sprehajalec

   Nacional socialisti so bli le komunistični frakcionisti. Kar je pri levičarih največji greh, zato so se s takšnim besom pobijali me seboj. Zagrizen boj, kateri simbol bo nosila rdeča zastava revolucije, srp in kladivo, ali pač hakenkrojc.

 • Olga

  Ali ne delajo Islamisti danes isto???? Komunisti in Islamisti, ki jih Slovenija uvaža, so isti! Zločinci! Zločinci sodijo na sodišče in v zapor! Prav tako tisti, ki komunizma ne obsodijo in ga celo propagirajo! Svoji bažo pa uvažajo v EU! Na volitve in pokažimo vsem vrata!

  • McBobo

   Jaz se tolažim, da musliji ne bodo delali razlik med komunisti in nekomunisti. Za njih so vsi neverniki in vsem bodo rezali vratove.

  • Caetano

   Olga seveda danes ta trend o katerem govorimo nadaljujejo islamisti. Dva dni nazaj so npr. pakistanski islamisti ubili sedem indijskih vojakov, pred par dnevi pa je Al Kaida v Somaliji ubila vec civilistov, ki niso placevali davkov kakor jih nalaga seriat.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + +
  pa še besedica o tistem slavnem stavku – saj nisem nič naredil !!
  Hm ? Saj ravno to je za komuniste tsta rdeča ruta za bikce dražit !!
  Nič ni naredil ? Bomo že kaj našli z pomočjo lažnivcev, kradljivcev , hinavcev !!
  Vedno se najde kakšen , ki ima maslo na glavi !
  In tako se ta njihov komunajzarski svet lepo naprej vrti !

  • Hribouc

   Bravo, Nata!
   Zlo je vedno blo, je in bo, ker je Adam Evo za rit zagrabu, Eva pa Adama za koleno, da ju je moral, opozorjena, da se ne smeta onegaviti, pognal iz Raja na Zemljo in na druge planete, kjer
   sicer lahko seksata podolgem in počez, ampak zemlja jima rodi osat in trnje, otroci jima obolevajo in umirajo in za povrh jima nagajajo še barabe, tatovi, komunisti, kučanisti, nacisti,
   rdeči in črni fašisti, golazen, kače, ljudožerci, klu-klux-klan, tornadi, poplave, žled, potresi, lubadrji, strupene ose, cerarji, jankovići in ostale mutacije prekletih in izonegavljenih domišljavcev in iluzionistov. S tem je treba živet, Nata. Glavo, pokonci. In rada jih imej, ko se preganjaš z njimi, če ne boš bolj nastradala kot oni, Kajnovci.
   Bog s teboj in vse Dobro!

   • Nata

    Jankovići in ostale mutacije !! Dobra oznaka !!
    Lep dan , navkljub vsemu …

  • Hribouc

   Zastonj, kar tako ga že niso odpeljali!
   Nekaj je moralo biti!
   Nekaj je že naredu, da so ga!
   Kaj te briga, tiho bodi, de ne bojo še tebe, pa mir!
   ————————————————————————-
   KAKO TIPIČNO BUTNGLAVSTVO PO SLOVENSKO – V SRAMOTO NARODU !
   Betontanc slovenskega napuha.

   • Nata

    Tipično ja !! Zato pa še dolgo ne bo bolje !!

 • samsara

  Gnusno in prekleti naj bodo sprevrženi morilci nedolžnih Slovencev med 2SV!

  • Hribouc

   Ljubi svojega sovražnika!
   NE ŠIRI IN NE BETONIRAJ PREKLETSTVA, KER SE VRAČA K TEBI IN K TVOJIM DRAGIM!
   Vse Dobro,Stoj pokončno!
   Veš kako je pri karateju? Stoj mirno in , ko prileti pest, zasukaj glavo, zagrabi tisto roko in porabi vso njegovo energijo, da ga zabrišeš 5metrov daleč, brez, da rabiš svojo energijo.
   Recimo: Kučan in njegova “šola povzpetnikov” Udbokučanističnega NOVEGA RAZREDA, VSE ,KAR DELAJO SLABEGA, ZGRMI NAD NJIH IN NAD NJIH OTROKE ?
   Kapiraš?
   OK, torej globoko dihaj, lahko preziraš, pomiluješ in spuščaš njih zlobo preko sebe nazaj v pekel k satanu, k izvoru-tako bodo noreli od hude zlobe!

   Če pa boš preklinjal in klical prekletstvo ,pa bodo žareli od peklenske sreče, ker bodo videli, da so te dobili k sebi za svoje rabote širjenja zla !

   Ko je hudo :

   ZGINI , SATAN!
   Prepusti, predaj Bogu z jasno željo :”BOg, daj ti uredi!”, prepuščam ti. In tako bo Dobro.

   • samsara

    Kapiram in tudi dojemam (pa prakticiram) tematiko vzroka in posledice in še marsičesa, kar ne omenjaš, bolj kot si ti misliš, a ker sem še vedno nepopoln človek, kot tudi vsi tukaj, me določene tame ob določenih trenutkih nekoliko ‘premaknejo’. Si pač dovolim ta luksuz, občasno, ne glede na tvoje mnenje.
    Kako je pri karateju že dolgo vem, vem pa tudi kako in koliko boljše agresorjevo energijo preusmerijo proti njemu samemu nekatere druge veščine…
    Pa kako ‘hendlati’ z neprijetnostmi in neprijetneži brez kontakta, tudi na daljavo, brez karmičnega zapleta, ostati miren, zbran… A kot rečeno nihče tukaj in zdaj ni popoln.
    Že zdavnaj sem tudi prerasel takšne in drugačne religiozne nauke, kot mi npr. ti zdaj omenjaš in kot jih pridigajo tisti, ki niso nič boljši od njihovih poslušalcev. Marsikdaj še slabši od povprečja, gledano z vidika etike, morale, zaslepljenosti, samospoznanja…

    • montyamp

     STRPNOST MED RDEČIMI PODGANAMI = = = SAMOMOR

   • montyamp

    STRPNOST MED PODGANAMI = = = SAMOMOR

 • cosmosjasnovidec

  Psihopatski morilski komunajzerski izmečki so si seveda upali na neoboroženo civilstvo.
  Ko bi se pa morali zoperstaviti Nemcem so pa vsi posrani od strahu bili zakopani ter poskriti v jame.
  Ko so nemci zapustili Slovenijo so pa kar lezli ven in vsi bili nenavadni tovariši borci.
  Izkoristili so situacijo z vstopom v partijo ter pričeli z nekaznovanimi poboji.
  Te zveri so večina bili sosedje tistih katere so pomorili iz nevoščljivosti ženske pa se niso menile za njih zato so jih posilili ter pobili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!