Konec je spraševanja o prihodnosti – rezultati mature so tu

Foto: STA

Vsi dijaki, ki so v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, bodo danes seznanjeni z rezultati svojega dela. Pristojni na Državnem izpitnem centru in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič bodo na novinarski konferenci predstavili splošen pogled na dosežke dijakov.

Na novinarski konferenci bodo z Državnega izpitnega centra, ki skrbi za izvedbo splošne mature, spregovorili njegov direktor Darko Zupanc, predsednik komisije za splošno maturo Blaž Zmazek in predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular.

Na letošnji maturi manj dijakov kot lani
Letos se je na spomladanski rok mature prijavilo 7003 dijakov, kar je manj kot lani, ko je bilo 7278 prijav. Številke sledijo splošnim trendom v srednjem šolstvu, saj število tistih, ki opravljajo splošno maturo, zaradi zmanjševanja števila dijakov upada.

Dolga pot od eseja do rezultatov
Prijavljeni na spomladanski rok splošne mature so s preizkusi začeli v začetku maja, ko so pisali esej pri predmetu slovenščina. Esej so pisali na podlagi izbrane literature. Letošnji izbranki sta bili deli Ločil bom peno od valov Ferija Lainščka in Ana Karenina Leva Nikolajeviča Tolstoja.

Konec maja je sledil pisni izpit iz angleščine in drugi del izpita pri slovenščini. Do sredine junija do potekali pisni izpiti pri ostalih predmetih, v drugi polovici istega meseca pa ustni izpiti.

Dijaki, ki so opravljali poklicno maturo, so rezultate izvedeli že pred enim tednom.

A. R., STA

 • Mojca pokraculja

  Pa kakšen butast naslov članka? Šele sedaj se bo začelo spraševanje o prihodnosti ? A jo sploh imajo in kakšno?

  • Anton

   se strinjam nelogičen naslov

   • Franc Šink

    Tu ni logike.

  • maturant

   Bl bogo, tako kot so nam prpravle prejsne generacije. Vi.

   • Mojca pokraculja

    Maš čist prou, samo ne bi rekla, da smo prejšnje generacije sploh kaj prpravle. Tle je problem, ker nismo nč naredl proti kraji in plenjenju, smo samo nemo opazoval, nikoli javno nič reagiral, ampak si rekl moji otroc nej študirajo pa bo vse o.k. Mi bomo že nekako prišli do penziona. In politika bo prpravla delovna mesta, haha zraven pa uničevala gospodarstvo.
    Pa še neki, tko mimgrede, moja generacija je ravno tista, ki ima na eni strani na grbi svoje otroke- mlade brezposelne, na drugi strani pa starše- obnemogle in s takimi penzijami, da si še upokojenskega doma ne pokrijejo.Razumi če moreš , a je to sploh kakšna država !

 • Anton

  odlični v šoli, nezmožni kritičnega razmisleka

 • FreedomAndDemocracyNOT

  matura nima vec smisla, vprasanja se ponavljajo zadnjih 20 let, vsi se napiflajo na pamet, kot so ze uspod pisal, ni kriticnega razmisljanja, ni kognitivne logike. Pac mrtvaki, ki jih bodo naprej pral na univerzah. Potem pa reality check, po ponosni copy paste diplomi iz googla, bodo ugotovil da delodajalcem dol visi za ta kos papirja in bodo zahteval prakticno znanje in pa izkusnje, katerih pa seveda velika vecina ne bo imel…

  • maturant

   Iz prve roke ti lahko povem da se ne napiflamo vsi, in da kriticnega mislenja se kr dost je. In ne, nisi edinstvena snezinka, ki z zvrhano mero kognitivne logike vse pogrunta in kar ve kako se je vseeh 7000 mladih ljudi prpravlal na maturo. Pametni ljudje so vedno bli in bojo, isto pa velja tud za mrtvake, vse metat v en kos je pa pac kratkomalo retardirano.

 • indijanka

  Matura. Zanimiv korak. Sama ga imenujem korak prevzemanja odgovornosti. Za vse je enaka in nihče njenega rezultata ne more več pripisati priljubljenosti pri profesorjih, ampak samo sebi in svojemu delu. Vloženo je ogromno dela in veselje ob rezultatih je nepopisno. Veselim se z njimi. Naša prihodnost so.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!