Mariborski nadškof Cvikl poudarja, da se mora Cerkev približati mladim

Aoljzij Cvikl (Foto: B.O.)

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki se udeležuje škofovske sinode o mladih v Vatikanu, je danes ob začetku srečanja ocenil, da mora Cerkev mladim prisluhniti in se posloviti od tipske miselnosti. Kot je še dejal, je sinoda svet v malem, ki razmišlja o skupnem problemu, tokratna pa po njegovem ni le o mladih, ampak tudi z mladimi.

Za mlade je po besedah nadškofa značilna indiferentnost, “da niso nikjer”. A ko so mladi spomladi v pripravah na sinodo v Rimu povedali, kaj želijo in pričakujejo od Cerkve, so dejali, da bi radi odprto, dialoško, iskreno Cerkev, ki bi jim prišla naproti, je še dejal.

V odgovoru na vprašanje, kako bi se Cerkev približala mladim, je Cvikl na prvo mesto postavil poslušanje. Ponovil je tudi misel papeža Frančiška pri današnji maši ob začetku štiritedenske sinode, da se mora Cerkev posloviti od logike “vedno smo delali tako”. “Posloviti se moramo od tipske miselnosti in se približati mladim, ki niso nikjer ujeti, so nenehno v gibanju,” je poudaril nadškof. Po besedah nadškofa tokratna sinoda ni le o mladih, ampak tudi z mladimi, saj bo na srečanjih v okviru sinode med več kot 400 udeleženci poleg skoraj 200 škofov, 50 kardinalov, šestih patriarhov, strokovnjakov in predstavnikov drugih ver sodelovalo tudi več kot 30 mladih z vsega sveta. Ti bodo poslušali in tudi podali svoje predloge. Med mladimi sicer ni nikogar iz Slovenije.

“Sinoda je svet v malem, ki razmišlja o skupnem problemu,” je poudaril Cvikl. Kot je dejal, je tokratno sinodo papež danes primerjal z drugim vatikanskim koncilom, katerega naloga je bila prenova Cerkve, da bi lažje odgovorila na takratne potrebe. “Tako tudi danes, ko so se zadeve spremenile, Cerkev išče mlad obraz, da bi odgovorila na potrebe in želje mladih ter naredila korak proti njim,” je pojasnil nadškof.

Cvikl pričakuje, da bo sinoda težka, saj so razmere v cerkvah zelo različne. Nova dimenzija sta po njegovem škofa iz Kitajske, ki ju bo, kot je dejal, zanimivo slišati. Srečanje, ki se bo zaključilo 28. oktobra, bo po besedah nadškofa obsegalo tri korake. Prvi bo spoznavanje, v drugi fazi se bodo posvetili vprašanju, kaj mladim pomenijo Cerkev, vera in poklicanost, tretji korak pa bo oblikovanje smernic za prihodnost. Na podlagi zaključkov sinode bo papež pripravil posinodalno spodbudo mladim, ki bo predvidoma objavljena marca ali aprila prihodnje leto. “Upam, da bomo prihodnje leto, ko bo leto mladih, že imeli smernice, da bi v Sloveniji lahko pripravili slovensko sinodo, na kateri bomo videli, katere smernice lahko prenesemo k nam, katere moramo oblikovati sami,” je še dejal mariborski nadškof.

C. Š.

 • dob

  Cerkev se mora približati mladim?!
  Pa ne takšna, kot je! Prav zaradi njene zaostalosti, dogmatizma, zaradi propagiranja Krivde… so mladi šli h komunizmu.

 • Osti jarej

  ..jjaaa……..se je prevečnajstrkrat približala mladim….zato zgublja na zaupanju in veljavi….le kakšne so vrednote osebka ,ki spolno zlorabi otroka,ki hodi v cerkev…..kje je vera in strah pred božjim srdom……mar ne verjamejo,da bog obstaja kajti,če bi,potem kaj takega nikoli,ampak res NIKOLI ne bi počeli

 • Vera

  Nič ne bi mladini škodovalo, če bi šli raje več v cerkev kot v diskača , kjer ni več morale, etike , domoljubja, temveč samo razvrat . Duhovniki bi morali spet imeti z mladino ob sobotah ” mladinska srečanja ” , kjer bi se pogovarjali o problemih , doma, v šoli , prisostvoval bi naj kakšen strokovnjak- inja , ki bi mladim pokazal-a ” pravo pot ” . Tudi k cerkvenim pevskim zborom jih je treba povabiti , saj ” kdor poje, slabo ne misli ” !

  • Djuro Sumar

   Bi se ob sobotah malo onegavili z mladino.

   • RATATA

    Bolnik papirniški!

    • Djuro Sumar

     Matkurba, sm žje 9 let u penzjoni.

     • RATATA

      Predolgo! Vse si zafuru, zdaj pa pametuješ in ti ni nič nerodno, ko mi iz varžeta jemlješ! Meni in mojim otrokom!

  • Djuro Sumar

   Saj ni treba vedno v diskača (včasih tudi), lahko si aktiven športnik, šahist, ribič, čebelar itd.itd.
   Koristno bi bilo tudi, da bi si gospa Vera vzela svoj dragoceni čas in šla vsako soboto s svojimi otroki in vnuki v planine, v gozd, kolesarit ali pa samo na sprehod, pa bi za mladino storila več, kot vsi župniki sveta.

  • Jože

   Nič ne bi mladini škodovalo, če bi šli raje več v cerkev.
   A ZATO DA BI FARJI IMELI VEČJO IZBIRO

  • dob

   PONIŽNOST IN SPOŠTOVANJE

   Ko človek ob molitvi sklene roki in poklekne pred Bogom, ne ve čisto točno pred kom ali čim kleči. In ko se pogovarja z Bogom, po navadi ne ve s kom govori, ker je nekaj nedoločenega in nedoločljivega tam daleč stran onkraj Teme, ki je ogromna in prazna in sega daleč… stran od njega!
   K temu se obrača in prosi za pomoč.

   V resnici človek v molitvi poklekne pred sabo, pa se tega ploh ne zaveda.
   Poklekne en človek pred človeštvom in ponižno sprejme pogovor z zavestjo vsega človeštva. Pogovarja se z (za)vestjo prednikov in vseh tistih, ki sploh še niso rojeni, tudi oni so del iste zavesti.
   Zavest prednikov, potomcev, sodobnikov… je pa tako ogromna, tako okrutno nepriznana in neupoštevana kot naš Bog, kot naša enotna Zavest… To so ogromni spomini, čustva in izkušnje vseh, ki so kdajkoli živeli tu na Zemlji!

   In tedaj, ko kleči, je človek, posameznik, za trenutek molitve eno z njimi. Pred njimi poklekne in pred sabo kleči, ker vsi oni so on sam. Zato poklekne s spoštovanjem in ponižnostjo, obe dlani pritisne na srce in tedaj njegovo srce bije z njimi vsemi – zanje! Z njim, zanje, zase.
   Toda, ko spet vstane – ni več ponižen. Tedaj je ponosen.

   In tudi ko je ponosen, ni sam ponosen, z njim je ponosen Bog in je ponosno vse človeštvo in vsi ljudje. Bog je ponosen nanje in nanj, ponosen je na človeka, na to bitje, ki kleči pred samim sabo s spoštovanjem – ker misli, da kleči pred Bogom!

   Misli, da ni vreden, da bi pokleknil pred sabo in tistim, kar predstavlja.
   In vendar kleči, pa če to ve ali ne, ker pripada svoji vrsti, v tihem sporazumevanju z njo, s predniki, s samim sabo, z lastnim srcem. Tedaj govori z Bogom kot s sebi enakim: Bog, glej me! Jaz sem TI.

   Morda njegovi možgani tega še ne zmorejo – toda njegovo Telo to že ve, in njegovo Telo govori Bogu zanj.
   Bog pa, ki kleči pred njim, ker ne more klečati pred sabo, mu odgovarja: res si Jaz!
   In nista več sama tedaj, ne človek ne Bog!

   Ko smo ponižni, smo pred sabo ponižni, ko smo spoštljivi, smo do sebe spoštljivi. Ko pokleknemo v molitvi, pred sabo pokleknemo in sebe spoštujemo.

 • Djuro Sumar

  Škoda je debatirati o njihovih zlo delih, napakah, nazadnjaštvu. Govorim o vseh verstvih na planetu.
  Najkoristneje za vse ljudi sveta (razen tistih, ki lagodno živijo od svojih ovc) bi bilo, če bi se vse cerkvene ustanove samo ukinile.

  • Morala

   To nikakor ne podpiram, da vernim odrekate vero v Boga….kot da so ateisti brez kriminala, brez zla…sami dobri in pošteni, odkriti (če verjameš)…nimam nič proti veri, le naj je nihče ne vsiljuje…

   • Djuro Sumar

    Pozorno še enkrat preberi moj komentar. Pravim, da bi se vse verske USTANOVE samoukinile. Da človek veruje in moli, ne rabi ne pastirja, ne cerkve, ne mošeje. Predvsem pa, naj svoji veri služi z dobroto.
    Kriminal pa seveda nima prav nobene zveze s teizmom in ateizmom, niti s politično ideologijo, raso, nacionalnostjo itd. Zločin je v bistvu pohlep.

 • RATATA

  RK Cerkvi svetujem, da se odpove celibatni paralizi, kajti šele takrat se bodo za dušebrižništvo odločali tudi tisti drugačni od dosedanjih. Tako bo nabor obsežnejši in s tem normalnejši.
  Ti “drugačni” bodo mdr. mnogo bolj verodostojno predavali o družini in o zakonskem življenju, zagotovo pa jih bo lažje poslušati. Tudi bolj zanimivo bo, če bodo navajali lastne primere.

  • Warrior princess

   Čudno se mi zdi zakaj je pedofilija v cerkvi tako razširjena. Normalen človek, ki je spolno vzdržen se ne bo iz potrebe lotil otroka, ker mu to ni v naravi. Bojim se, da se za duhovniške poklice pogosto odločajo moški, ki imajo prav pedofilska nagnjenja. Se bojim koliko tovrstnih motencev je tudi med običajnimi učitelji, pa se stvari pomedejo pod preprogo.

   • RATATA

    Zato se naj končno celibat odpravi!

    • FORT WORTH

     Potem bi se izenacili s pravoslavci.
     To pa ne gre !

     • Štajerc

      Še hujše… z Evangeličani…

     • Warrior princess

      Zakaj pa ne??? Malo manj denarja bo šlo v Vatikan, ki je v bistvu pridobitniška organizacija. Cerkev bo v prihodnosti izgubila še več vernikov, ker je nad njo vsak dan večji madež. Veš kaj se zgodi s pedofili v zaporu? Osamiti jih morajo sicer ne pridejo živi ven.

     • FORT WORTH

      Gre za tradicijo, ki je stara, kot krscanstvo.

     • Štajerc

      Nikakor. Gre za papeževo “afnanje” iz, če se ne motim, 12. stoletja.

     • Warrior princess

      Mislim, da je čas da se gre tudi cerkev v korak s časom. Tudi na takšen način bi lahko premagali muslimanizacijo.

     • FORT WORTH

      Zgodil bi se naval mladih nun v Vatikan.
      In vse bi naenkrat morali deliti.
      No way. Hehehe

     • Warrior princess

      Hahaha. A veš kako veseli bi bili potem? Farani bi še rajši prišli k maši , ker bi bili duhovniki dobro razpoloženi in zadovoljni, dobra volja pa je nalezljiva. :-))

     • RATATA

      Zadostuje šunka in pirhi ter hren, potica, pa žegen ob veliki noči, krisban za božič, mlado vino ob novini, s klobaso in kislim zeljem, do Martinovega pa mošt in kostanj…. pa še kaj se da našteti…
      Ti je Cvikl povedal, da baj bo konec z nekimi starimi logikami in miselnostjo od nekdaj smo tako delali!
      Naj se poje hostija in popije vino v njegov spomin. Naj se dela to v INRIjev spomin. Običaji so naši in lepi, nauki se pa naj malo prilagodijo, zdaj ko imamo internet no.

     • RATATA

      Naj se pa s protestanti, ki so manj zafnanini in nafrfuleni, pa knjige v slovenščini so pisal…

     • Warrior princess

      Medtem, ko jih je Hren veselo zažigal.

    • Warrior princess

     Seveda vzdržnost niti približno ni izgovor za pedofilijo, kar je nekaj časa nazaj ravno na tem portalu govorila verna gospa, češ da padejo duhovniki v tovrstno skušnjavo ravno zaradi vzdržnosti. Neee! Pedofilija je huda motnja, ki jo ima veliko ljudi, ki se odloča za to vrsto poklica, kajti, če res želijo seks, faranke še prerade dajo saj so nekatere v cerkvi dvakrat na dan. Tudi tukaj bi lahko rekel Bršič : “Pustite naše otroke in ženske na miru in si ga drkajte na roke!”

     • RATATA

      Farank ne spremljam sicer, toda zavestno iti v “poklic” (kot pravijo so poklicani), kjer je zapovedana vzdržnost je nekaj hudo bolnega oz. mora biti nekaj hudo narobe po mojem mnenju. Pač. Težko me kdo prepriča no.

     • Warrior princess

      To je proti človekovi naravi in Jezus celibata ni zapovedal, kajti Jezus je bil dober človek in ljubezniv, ljubil je ljudi.

     • RATATA

      Bolj ženske.

     • Warrior princess

      Ne. Vse ljudi je imel rad ne samo ženske, celo sovražnike je razumel. Jezus je bil zagotovo izjemno super človek, ki bi ga imel tudi ti rad, če bi ga srečal.

     • RATATA

      Ampak bil je opankar, Karantanci pa ne nosimo opankov! Jaz bi si rajši kakšnega meni bolj naravnega Gozdnega Jožo Hribouca našel za kamerata.

     • Warrior princess

      Jaz imam tudi opanke, take s kamenčki, ki se svetijo v soncu. Kaj pa naj bi Jezus nosil, če je bilo vroče po tvoje? Bata škornje? Ne ga srat zdaj, no. Opankarja poznam samo onega nepismenega na čelu Ljubljane, ki ne zna z denarjem delat in mu odpisujejo dolgove.

     • RATATA

      On je lublanski isus kristus. Oboževan in še četrtič izvoljen.
      Iz finferja dela drobiž in iz mesta čefursko selo. Čidežnik je, rop je že vedel da ima potencial.

     • Warrior princess

      Je pač ćefurantsko navdahnjen, česar ne skriva. Ampak tudi za take palca raste.

     • Warrior princess

      Verjamem pa, da so ga ženske oboževale, ker je bil kul tip. Iz vode je delal vino in zdravil je bolne z dotikom rok.

     • dob

      O, UČITELJ!
      Nam ženskam je življenje pisano z grobo pisavo,
      naši moški so robati in naše srčne želje v njihovem svetu kaj malo pomenijo…
      Toda, tvoj pogled je blag in dotik topel, ti nas razumeš.
      Dotiki naših moških pa so hrapavi in njihove kretnje gospodovalne, robate, takšne, ki ne prenesejo upora.

      Lastne misli, pravica neizpolnjene želje, da upa in hrepeni po izpolnitvi, tu ne preživijo dolgo. Namen moškega je nam ženskam – ukaz, in naša življenja poznajo več udarcev kot poljubov ali nežnosti! In verjemi, da tudi poljubi največkrat niso prav nežni in so nam zato včasih udarci ljubši.

      V svetu moških je Bog moški, moški pa – Bog.
      Ženska je samo zemlja po kateri hodi; vredna spoštovanja, če je rodovitna in daje, upoštevana le toliko, kolikor ji lahko vzame.
      A ko se zvečer obrne k molitvi, da se za rod zahvali – k Očetu dvigne pogled, le Njemu Srce odpre.

      In ti, naš učitelj, tako dober in blag, si izbral čednost!
      Moške nam jemlješ, očete in sinove, da iz njih narediš učence za svojega Boga.
      Srce jim vzameš, ko jim pripoveduješ o skupnem Očetu.
      Drugačen Svet obljubljaš od tega našega, toda, me imamo samo tega, drugega ne poznamo.

      Naši možje bi lahko bili ljubimci nežni, svojim otrokom pa boljši očetje, s Tvojo blagostjo v sebi in z Njegovim Blagoslovom!

      Ljubezen Tvoja, tako neskončna in Očetu tvojemu, Bogu našemu, tako ljuba, toda glej, našemu telesu – tako neuporabna!
      Mojo dušo polniš, telesu pa je tvoja Ljubezen največkrat v posmeh in udarec v želodec.

      Ko boš odšel, bodo naša Srca hrepenela po Tebi. Ko bomo rojevale otroke v Svet, bodo imeli tvoje oči, v njih te bomo iskale, trepetale in se bale, da bodo nekoč odšli iskat Boga.

      Tako kot ti zdaj nam jih bo vzel!

      ….. in šli bodo brez besed iskat Očeta, ker bodo v sebi nosili naše hrepenenje in nemoč.

     • Warrior princess

      Odlično napisano, samo ni pisano na mojo kožo, vsekakor pa pritiče mnogim ženskam.

      Jaz imam svojega boga, tako kot vi gospod Dob.

     • Warrior princess

      Tega se je spomnila organizacija, da se denar, ki se staka ne preliva na potomce. To so si izmislili pretkani manipulatorji in sicer zgolj iz lakomnosti.

   • antimur

    Več kot je resnične pedofilije, vsaj kar se duhovništva tiče, je v glavnem načrtovan napad na RKC. Je pa res, da je potrebno vse prasce, ki se lotevajo otrok najstrožje kaznovati in jih javno dati na pranger, brez skrivanja, seveda, če so krivi. Danes je že postalo zelo moderno in kul, če si bil spolno nadlegovan. Veliko je pa izmišljenih zadev, ki gredo bolj ali manj za odkrit napad na katolike.

    • Warrior princess

     Veš poznam učitelja v osnovni šoli, ki je pri telovadbi nadlegoval punce, pa je napredoval v ravnatelja. Premalo se govori o osnovnih šolah in preveč izpostavlja samo duhovnike. Naj se govori tudi o učiteljih in trenerjih.

    • RATATA

     Tudi napadov je veliko! Res. Inštituciji RKC, torej Vatikanu se zameri predvsem izbira fašista dučeja in zaveznika nacista hitlerja za edinega pravega preprečitelja boljševizacije. Tudi hrvatske, njune skupne merionetne in genocidne nacifašistične tvorbe ne gre pozabiti pri “čiščenju” pravoslavja.
     O zgodovini, močno povezano s Slovenci (Oglej in, roko na moje veliko Srce Slovencem hudo škodljivi SaltzBurg + protireformacijo) pa nihče nič ne reče, da moramo sami iskati dejstva.

    • FORT WORTH

     ++ in to levaki se izdatno potencirajo !!

 • Vera

  Vas štiri ( 4 ) imam blokirane , zato se ne trudite mi ugovarjat ! :)

 • RATATA

  Ravno ta “tipska miselnost” od katere se je, kot pravi Cvikl potrebno posloviti,
  kakor tudi odpraviti logiko, da “so vedno delali tako” je tisto, kar oddaljuje mlade in malo manj mlade v novejši dobi od jemanja Cerkve kot prave skrbnice ljudi v dobri veri.
  Pomembno je ugotoviti tudi, da niti slučajno ne deluje vzgojno nauk “nastaviti drugo lice”, ko si jih že fasal po prvem (ponižnost),
  kot ne smatram za ustrezno spovedovanje grehov in odkupovanje z molitvijo ter vplačilom za odpuščanje, namesto da bi bilo zavzeto stališče stalnega kesanja in življenja z grehom, ki te opominja (omalovaževanje greha – tolaženje in ponovitvena nevarnost).
  Premalo pa se tudi poudarja pomoč (le)pomoči potrebnim in samo tem, ki si sami ne morejo pomagati(!) in nikakor ne brezkompromisna pomoč, saj to ljudje brezvestno in egoistično izrabljajo (uzurpacija neupravičenih pravic in razrast lenobe)!

  • Warrior princess

   Odlično napisano, pa tudi zelo pogumno.

   • RATATA

    Bmk, tko mislim in tko povem! Saj sem prilagodil enmal no.

   • dob

    Ponovim: Odlično napisano, pa tudi zelo pogumno!

 • Hribouc

  Je suis Kristjan!

  ————————–

  AMPAK, me boli glava.
  DOKLER SE NE POČISTI VATIKANSKA FRANČIŠKOVA ŠTALA; BODITE ŠKOFJE RAJE LEPO TIHO !

  Mimogrede, vprašanje NOVI 24 : KAKO , DA NISTE OBJAVILI 2. VIGANOJEVEGA PISAMA FRANČIŠKU ?

  Vigano
  naslovil novo pismo na papeža Frančiška in McCarricka

  28. 9. 2018 | Mojca M. Štefanič

  https://www.druzina.si/…/vigano-naslovil-novo-pismo-na…

  PSI LAJAJO, FRANČIŠEK BULDOŽIRA DALJE, SLOV. CERKVENI VRH JE SALAMENSKO TIHO ?
  ZAAAKAJ TAKO, g.ZORE ?

  • Vera

   Zore ni ravno tiho, saj se rad druži z levaki . Nadškof g.Cvikl opozarja samo glede pasivnosti vernikov , predvsem mladine . Veliko so krivi starši, ker mladim preveč popuščajo . Moja generacija se je družla ob sobotah , v nedeljo smo šli k sv.maši , popoldan so pa prišli obiski .

   V jesenskem času smo hodili po kmetijah pomagat spravljat krompir, koruzo , zvečer smo kožuhali ( ličkali ) ob petju , po opravljenem delu smo bili pogoščeni z belim v peči spečenim kruhom , nato smo še plesali . Nič nam ni bilo težko . Vera in druženje sta balzam za dušo in telo !

   • Djuro Sumar

    Pa neumnost tudi. Malo poglej skozi okno, smo namreč leta 2018 in socializma ni več. Ljudje nimajo časa hoditi v cerkev, še vaških veselic ni več, pa ličkanja koruze, pa kruh tudi nihče več ne peče doma v krušni peči. Ja, včasih je bila za Malo mašo vedno veselica na Topolovcu, danes pa ni več tako, kajti imamo kapitalizem in se je treba boriti za ljubi kruhek.
    Starši so res krivi, saj večina ne želi, da hodijo njihovi otroci in vnuki k pedofilom v cerkev.

    • RATATA

     Vaških veselic ni v komunajzrskem zasavju in v radečah!

   • Jože

    Narobe
    VERA JE OPIJ ZA LJUDSTVO

    • Vera

     Vera je sveta , ne opij !

 • montyamp

  Možgani ki premorejo več kot kokošji , znajo biti pri ljudeh včasih zelo težko breme .
  Sublimacija v psihološkem smislu , lahko naredi čudež , če je le pravilno usmerjena.
  Zato vera v nekaj ki bo pomagalo pri uresničevanju blodenj in iluzij , nastavlja pasti sanjačem in to s pomočjo realistov s skurjenimi možgani , ki pod pretvezo dobrotništva živijo na tuj račun , kot slovenski komunist fašisti zadnjih 80 let od poštenih in zgaranih Slovencev .

 • antimur

  Kar Frančišek govori o oddaljevanju od mladih, je morda res, toda bolj zaskrbljujoče je, da se cerkev s tem vodstvom oddaljuje od katolikov in klečeplazi pred muslimanskimi pritepenci. V Sloveniji zvesto stoji za njim Zore, pa verjetno še kdo.

  • Djuro Sumar

   Imaš prav. Pravi katolik mora sovražiti islamiste. In seveda ateiste obvezno.

   • Jože

    Gyuro Kako že gre tista zapoved:
    LJUBI SVOJEGA BLIŽNJEGA

   • antimur

    Ma kaj se ti mešaš med normalne komentatorje, spizdi po zasavski cesti proti murgelskemu bunkerju, potem pa vsi z zločincem Kučanom in kriminalcem Jankovićem naprej za balkan in to čimprej.

 • Antonius

  Namesto 2000 let starega atoniranega mijavkanja, povabite v cerkev skupino U2, pa se bo mladih trlo v cerkvi in okoli nje.
  Nič ne bo narobe tudi, če cerkvena inštitucija še enkrat prisluhne Kristusu, kaj bo rekel o bogastvu nakopičenem v Vatikanu. Pa kalvarijo v Londonu obešenega bančnika Calvija naj mu ne pozabijo omeniti, ko jim bo povedal kar jim gre.
  Cerkev se mora približati mladim?! Tudi o Bogu in Kristusu bi se lahko potrudi spregovoriti na bolj sodoben, mladim razumljiv način.
  Eno je biti konzervativen, nekaj povsem drugega je pa danes ponujati 2000 let staro *konzervo*, kot nekaj *frišno* svežega. Pa tudi aktualno dogajanje v družbi bi lahko kdaj pokritizirali. Jaz bi to naredil že zaradi bolj *frišne* *konzerve*, če bi bil župnik.¸Je pa res, da se trudijo. Priporočajo nam, naj v krščansko ljubeče srce sprejmemo šerijatarje, na razvojni stopnji zgodnjega srednjega veka.

  • RATATA

   cerkve imam rad, Cerkve pa ne maram.

 • PORK Amashina

  Ma ja.S papežem vred naj najprej prenehajo s tem butastim razumevanjem ekstremnih islamistov.

 • učko

  Cerkev naj se mladim nikakor več ne približuje, da jim naumo tiste maline porezal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Djuro Sumar

  Najbolj pomembno za Slovenijo je, da nikakor ne dovoli v šolah veronauka, ker bi spridili že naše najmlajše.

 • črnaovca

  O saj se cerkev zna dobro približati mladim še preveč če pogledamo koliko je žrtev pedofilije.

  • RATATA

   Slišim te zgrevanega, kot da te noben ni hotel in te še vedno noče, kar res zaskrbi, da boš umru nedolžen.

  • Djuro Sumar

   Ampak to je približevanje od odzadi.

  • Vera

   Malo se razglej še po drugih ustanovah , ne samo po eni !

 • FORT WORTH

  Pred leti sem ob neki priliki vprasal duhovnika ali jim je interes krstiti cim vec ljudi ?
  Odgovor je bil presunljiv.
  Ne !!
  Ga bo v teh casih srecala pamet ??

 • bojan

  cerkev zavaja mlade v satanizem, zame so to satanisti ne pa božji posredniki … jst sem se iz nje izpisal… moja duša je smo moja, dokler jo ne dam upravljat drugim mi nič ne morejo… jaz cerkev vidim ko krivca za mnogo prelite krvi nedolžnih skozi stoletja, da o pedofiliji ki je najhujša oblika greha sploh ne govorim.

  V boga je dovolj da vrjemete v svojem srcu, cerkev pri tem absolutno ni potrebna.

 • Lea Pralines

  pedofili pa res ne dajo miru…..blefirajo ko molijo boga…

 • Andrej

  Občutek imam, da večina spodnjih komentatorjev sploh ni prebrala članka. RKC ni enako pedofilija. Niti križarske vojne, niti čarovnice. Res je, da so vse to v zgodovini imeli, a ne vedno tako, kot nas v šoli in po “pravovernih” medijih učijo. Samo za primer. Trenutno zaradi pedofilije v zaporu sedi približno 60 ljudi, od tega sta dva duhovnika. Še eden je preveč, ampak kdaj ste nazadnje slišali, da je v zaporu zaradi pedofilije učitelj? Pa jih je veliko.
  Mediji ne izpustijo nobene prilike, da ne bi poročali o PARADI PONOSA, kjer je udeleženih kakih 100 ljudi. Kdaj so pa nazadnje poročali o ORATORIJIH, kjer je vsako leto udeleženih na tisoče otrok? Nobene pedofilije, nasmejani obrazi, dobra volja.
  Ko bo vaš otrok v najstniški dobi kukal v svet: kam ga boste usmerjali? V LGBT, kjer bodo naredili vse, da se bodo staršev odkrižali in vzgajali po svoje? V RKC, kjer pravijo: pridite, starši, skupaj vzgajajmo? Preden človek odgovori na to vprašanje se mora najprej sam vase zazreti in delati na sebi. In skušati realno pogledati na stvari, ne pa kar vsegliharsko goniti eno in isto. Konec koncev se je RKC v zadnjih desetletjih bolj spremenila kot si nekateri morejo priznati.

  • Soave

   + + + bravo !!

 • Soave

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!