Milan Zver: Mi smo imeli potencial postati nova Švica. Pa nismo.

Foto: Nova24TV

Kako uspešen je slovenski izobraževalni sistem? Ali so slovenski diplomanti na evropskem trgu dela konkurenčni? Kaj je Erasmus+ in ali smo Slovenci zapečkarji? Kdo v javnem sektorju si v resnici zasluži dodatek za stalno pripravljenost in zakaj to niso profesorji? Kako in zakaj je Slovenija v svojem razvoju od 90-ih let naprej počasi zaostajala za drugimi državami EU?

Evropski poslanec Milan Zver je bil minister za šolstvo in šport v obdobju med letoma 2004 in 2008, danes pa med drugim deluje v odboru za kulturo Evropskega parlamenta, kamor sodi tudi izobraževanje. Hkrati je stalni poročevalec Evropskega parlamenta za evropski program Erasmus plus na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa.

Celoten intervju si lahko ogledate nocoj ob 19.30 na Novi24TV.

Včasih radi rečemo, da mladi iz Slovenije bežijo oziroma da prihaja do tako imenovanega bega možganov. Imate tudi vi tak občutek?
Niti ne. Morda smo celo še preveč zapečkarski po nekih kulturnih usmeritvah. Slovenci se radi vračamo domov – tudi če gremo v tujino, se na stara leta radi vrnemo domov. Na to kaže že veliko leposlovnih del, ki zajemajo ravno ta fenomen. Je pa res, da dandanes ni več mogoče živeti v neki zaprti družbi. Mladi radi potujejo in to je zelo dobro. Program Erasmus poteka že od leta 1987 in je med mladimi verjetno najbolj prepoznavna blagovna znamka. Poznajo jo tako dobro, da so jo pred dvema letoma vzeli kot krovno ime za vse tovrstne projekte v Evropski uniji. Izobraževanje je suverena politika vsake države članice. Za države, ki so se kasneje priključile prvotni skupini članic Evropske unije, je zelo pomembno, da poskušamo prepoznati in prevzeti dobre prakse, ki jih vidimo pri drugih. Za to sem si zelo prizadeval že kot minister.

Na kak način?
Spomnim se, da sem Slovenijo takrat vključil praktično v vse mednarodne raziskave na vseh področjih od osnovnega do srednjega šolstva pa tudi fakultet. Razlog je bil predvsem ta, da bi videli, ali smo sploh primerljivi in ali smo dovolj konkurenčni, ali opremljamo mlade z ustreznimi znanji in vrlinami. Lahko rečem, da je bila ta poteza pravilna, saj so se šole seveda skupaj z učitelji in učenci še bolj pripravljale na te mednarodne preizkuse in z veseljem rečem, da smo bili vselej dokaj dobri.

Mi smo v vseh panogah znanja, tudi športnih, primerljivi tam nekje do najstniških let, tam nekje do petnajstega, šestnajstega leta. Kasneje pa ne več. Tudi zaradi sistema financiranja, ki je v Sloveniji obrnjen na glavo. Slovenci vlagamo izjemno veliko v vrtce, veliko tudi v osnovno šolo, manj v srednje šolstvo, najmanj pa na visokošolsko raven. Posledica tega je seveda, da so naši študentje premalo konkurenčni, premalo je uporabno njihovo znanje, še manj pa uporabljivo.

Vi ste bili tako visokošolski učitelj kot minister. Kako gledate na afero z dodatki na stalno pripravljenost, ki so si jih izplačevali profesorji? Sedaj je nekako potihnila … 

Bi rekli, da je slovenski diplomant, deniva družboslovne smeri, ko gre v tujino, s svojim znanjem zares konkurenčen na evropskem trgu dela?
No, v splošnem bi lahko rekli, da je konkurenčen. Veliko je delovnih mest tudi v Evropskem parlamentu, kjer so se mladi sami znašli, naredili sprejemne izpite oziroma intervjuje in bili sprejeti na zelo zahtevna delovna mesta. Pri Slovencih je tako: tudi če šola ni dala dovolj znanja, smo dovolj sposobni, da se prerinemo ali pa prebijemo skozi življenje na tuje. Imamo v sebi nekaj tega preživetvenega nagona. To se mi zdi dobro, zato smo tudi kot majhen etnični organizem preživeli. Dejstvo je, da danes formalni šolski sistem izgublja svoj monopol, mladi namreč pridobijo dobršen del svojega znanja, veščin pri neformalnem izobraževanju. To postaja vedno bolj pomembno v sodobni družbi. To sicer ne pomeni, da moramo formalni šolski sistem opustiti – nasprotno, vendar ga je treba prilagajati sodobnim zahtevam, narediti veliko bolj fleksibilnega. Predvsem ga moramo približati gospodarstvu, predvsem na področju poklicnega izobraževanja bi se morali učiti skozi delo oziroma prakso in ne biti ves čas v učilnicah.

Milan Zver je bil v letih med 2004 in 2008 minister za šolstvo in šport. To so bili najpomembnejši poudarki v času njegovega ministrovanja:

“Slovenija je nekoč imela potencial postati nova Švica. Pa ni.” Zakaj, boste izvedeli nocoj ob 19.30 na Novi24TV.

Zakaj se kurikulumi tako počasi spreminjajo?

V intervjuju Zver razloži, katera omrežja in monopoli “držijo nazaj” oziroma zavirajo napredek Slovenije. Kdo želi odprto Slovenijo, ki bi konkurirala drugim državam EU ter z njimi sodelovala, in kdo je bil proti? Katera politična opcija je proevropska in katera želi zaprti sistem, v katerem bi lahko v miru vladala? Več na Novi24TV ob 19.30.

Anja Dangubič

 

 • svatne

  Tele “švicarske” so navadne abote! Za začetek bi bilo dobro opaziti KAJ SMO! Gospodom se očitno niti ne sanja! Beda.

 • Svinsk zrezk

  Mislm da mi nikol namo tud s od svice

 • karpelec

  Ja, marsikaj bi morali spremeniti v sistemu izobraževanja.Najprej bi morali profesorji pridobiti delovne izkušnje še kje drugje kot na fakulteti, nato pa sistem izobraževanja povezati s prakso.
  Iz fakultet prihajajo diplomiranci invalidi. Eni se znajdejo, eni pa so nezaposljivi, ker se precenjujejo.Marsikaj se da nadoknaditi in spremeniti, če bi se le držali načela; njegovih napak se nikoli ne spominjaj, svojih pa nikoli ne pozabi.
  S poštenim delom in pridnostjo bi lahko ujeli pridih po s od Švice.

 • MEFISTO

  Nismo druga Švica, smo pa zato postali Grčija, z močnp tendenco, da postanemo druga Severna Koreja.

  Malega Kim Jon Una pa tudi že imamo.

  • bolimeđoko

   In roman o Levstiku Pogine naj pes tudi, ha, ha,

  • indijanka

   Danes si v elementu. Najlepša hvala za smeh.

 • Viktorh

  “Slovenija je nekoč imela potencial postati nova Švica. Pa ni.”

  S tem ciljem se je resno spoprijela le Janševa vlada 2004 – 2008.
  Pozneje pa so kar tekmovali kdo bo Sloveniji napravil več škode.

  Vse kaže, da je največja nesreča za državo Cerar.

  • rrrrr

   Ne samo pozneje po letu 2008. Tudi prej. Drnovšek ni samo delal škodo v času vodenja svoje vlade. On je oškodovanje t.i. družbene lastnine celo začrtal in uzakonil. Napr. zakone o prevzemih, zakone o sankcioniranju kraje nacinalne lastnine itd. Za nameček pa je pomilostil še edino tatinsko podgano obsojeno in celo že zaprto, D. Kovačiča ( leto 2006).
   Tako da je treba biti previden v izjavah, kdo od bande štirih je najbolj gospodarsko sesul Slovenijo: Drnovšek, Pahor, Bratušek ali Cerar. Vsi so zaslužni!

   • Viktorh

    ..kar naj tekmujejo…

 • intel345

  glede na to da smo imeli PRAV VSAKO MOŽNOST postati nova švica v evropi, na balkanu, vzhodnji evropi in podobno. pa so nato levičarji s svojo zaostalo politiko CK ZKS ki je črpala prav iz jugoslovanske socialistične ureditve to edino možnost ZAUSTAVILI. 12 let smo imeli levičarske vlade od osamosvojitve do danes. to je bilo obdobje nazadnjaštva, zaostalosti in tehnične pohabljenosti. šele janševa in desne vlade v sloveniji so pokazale resni napredek, suverenost in razvoj tehnologije, znanosti in kulture

 • tarantela

  A ni šel ta gospod tudi skozi slovenski šolski sistem? Pa da kritizira znanje v športnih panogah? Saj ga ne morem jemati resno!

  • bolimeđoko

   Zdaj pa tudi ti nisi resna tarantelca. Kakšne ocene si imela v šoli ?
   Si kdaj sedela tudi v oslovski klopi ?

   • tarantela

    Sem hodila v šolo, ko je bil Zver minister za šolstvo in šport , se mi še dons pozna.

    • MEFISTO

     V tebi se je nakopičila zapuščina več rodov.

     Si hodil do petdesetega leta v osnovno šolo?

  • MEFISTO

   Si pozabil, da brez Zvera ne bi bilo Planiškega športnega Centra?

   • tarantela

    Če se ne motim in me spomin zapuščine več rodov ne vara, imamo v Sloveniji kar veliko športnih panog, v katerih je kar precejšnje število športnikov. Ni vse Planica. Je veliko, ni pa edina vredna podpore.

 • dr Janez Sveti

  “Milan Zver: Mi smo imeli potencial postati nova Švica. Pa nismo.”

  Seveda nismo! Saj ne znamo govorit po nemško.
  Dr Janez Sveti slovenŠČina

  • Peter

   Pa italijansko pa francosko pa retoromansko, kakor tudi govorijo v Švici.
   Mogoče pa zato ne, no.

   • dr Janez Sveti

    Eni tudi turško.
    Dr Janez Sveti genij

    • Peter

     Čedalje več, ja.

 • Poštenje velja

  Levaki in sds ste ista sodrga to je to.

 • totex39

  Joj kakšna Švica neki. To sanjarjenje o njej nima smisla predvsem pa ne s to levičarsko – jugonostalgično vlado, k zavira marsikatero našo pravilno rešitev.

 • Zveru ne zaupam, ker..
  https://youtu.be/PKyyhFV-oFU

  • MEFISTO

   Najbrž se Zver zdaj zaradi tebe zelo sekira.

  • tarantela

   Tega še sam ne verjame, enostavno bere s trotlbobna.

   • ..po naročilu.

    • tarantela

     In za peneze.

     • MEFISTO

      Eankostranični trikotnik in tarantel, sta že našla drugi itir?

     • tarantela

      Mava že raketo, sva pred časom.

     • MEFISTO

      Torej sto let za opicami.

 • Peter

  Imeli smo potencial postati nova Švica.
  Pa nismo postali niti Slovenija, no.

  • Mojca pokraculja

   To je point ! Niti Slovenija, ker to je država zla in uničevanja. Kar se tiče Zvera, naj neha nakladat in gojit neke blodnje o potencialih, ki bi nas poplejali v drugo Švico.
   Ja ja sej potenciale še dons mamo, ampak česa pa nismo nikoli imeli, ne leta 91 , še manj dons_ REDA IN DISCIPLINE. To pa lahko vzpostavi samo pravna država. Rimljani so rekli: “Gorje državi, ki nima dobrega sodstva!”. Torej lahko si zatakneš vse potenciale za klobuk, če maš razsulo v državi s sodstvom na čelu.

 • Borut Stari

  Matej Avbelj, Finance 2.7.2016:”V Sloveniji nimamo političnih strank
  Slovenski problem ni samo, da nimamo politične stranke, ki bi jo volil(i) zato, da bi se končno obrnili v smer neke skromne družbene normale. Slovenski problem je, da, če upoštevamo merila, da stranka deluje kot institucija. Stranka, ki je več kot seštevek aktualnih članov in ki znatno presega konkretno strankarsko elito ali vodjo, ki je ustanovljena na dolgi rok, ki ima dolgo tradicijo, ki je predvsem finančno stabilna in avtonomna političnih strank sploh nimamo. Čeprav smo na prvih demokratičnih volitvah postavili strankarski ustroj, ki je spominjal na dobro urejene evropske demokracije, se je v naslednjih letih slika povsem popačila in dokončno spridila. Ob opisanem institucionalnem gnitju so, seveda, zgnile tudi politične stranke. Kaj imamo danes? Jalov nabor političnih društev, samooklicanih list, ki so identične svojim (razvpitim) voditeljem, za katerimi je prazen nič”.
  Srečno v naslednji vojni!.

 • Jojo

  Naj bom jasen svica je svica zato ker niso v EU. Slovenija ni svica zato ker smo sli v EU diktaturo. Pred eu smo imeli vec kot 90% samooskrbe danes smo odvisni od uvoza…. Eu taka kot je, je skodljiva za razvoj in blaginjo drzave…

  • plus Švica je Švica zaradi svojih trezorjev, anonimnih trezorjev..

   In lahko imamo izobraževalni sistem takšen ali drugačen, druga Švica ne bomo nikoli, niti nikoli ni bilo možnosti za to, to o drugi Švici je besedičenje za naivne ki nasedejo na takšne pravljice..

   • sprehajalec

    Tudi Slovenija ima kar nekaj trezorjev, anonimnih. Slovenski narod jih je dosedaj že tretjič nafilal.

   • intel345

    poniževanje lastne države je pa tudi za naivne

  • Kučko pod pručko

   Naj bom tudi jaz jasen. Švica je bila Švica že tedaj, ko EU še ni obstajala. Slovenijo pa ni uničila EU diktatura ampak murgelska. Vsa škoda in vse mizerno stanje, v katerem smo se znašli, ima domovanje v Murglah.

   Strinjam pa se, da EU ni neka super tvorba. Članstvo v njej ima tako dobre kot tudi slabe učinke. Odvisno od nas pa je, koliko pozitivnega znamo iz tega izvleči!!!

   • kekec

    Dokler bodo komunisti in murglcvergl na oblasti pozabi na Švico.

   • Okra tatoo

    To je tako kot bi jaz lahko rekel, da so tisti, katerih intimna opcija je druga politična smer, kot je moja, škodljivci. Zraven pa naštel cel kup argumentov, ki jih bi nabral od kdovekje. Slovenija je lahko spodobna država, če je večina voditeljev spodobnih. Med temi so tudi tvoji. Ker pa smo toliko vsaksebi, se ne bomo poenotili v načinu dela in poti do cilja. Lahko se poenotimo edino v cilju. In druga Švica mira obstajati kot Kralj Matjaž pod goro Peco. Cilj, ki ne more biti nikoli dosežen, ampak je vzor. Lahko pa si Ti, kot najpametnejši, kot Milan je, izbran za prvega po Milanu, da nas povedeš. Janez je odpovedal, izgleda tudi Milan, njegoca desna roka.

    • Peter

     Ti lahko rečeš, kar hočeš.
     Dejstva pa ostajajo, no.

    • Kučko pod pručko

     Prvi in največji pogoj za uspeh katerekoli države je, da jo imajo tisti, ki jo vodijo, radi. Če tega ni, so vse pobožne želje po boljšem življenju že v kali zatrte. In vsa tragedija Slovenije je v tem, da ji poveljuje Kučan, katerega najintimnejša opcija je ohranitev Jugoslavije, na našo domovino, na predrago Slovenijo se pa požvižga. Zato Okra, ne kaži na Janšo, ki je milijon procentov drugačen človek od murgelskega škodljivca No. 1!!!

     • Okra tatoo

      Rad ali nerad, nihče nima rad draginje. Tukaj smo pa že pri intimni opciji. Ali človek intimno hoče cel lajf plačevati in podpirati tisto, kar je intimna opcija nekoga, moja pa na primer ni. Lahko gremo od vaškega otroškega igrišča pred hišo ali pa do načina financiranja študija ali bančne luknje. Moja intimna opcija je, da naj si vsak plača vse sam, vendar imam tudi intimno opcijo govoriti v svojem jeziku. Zdaj pa postanem bipolarec. Slovenik shizofrenik, ki ga neprestano strašijo, da boš moral to in ono, vse moral za minimalno eksistenco. Intimna opcija enega levičarja je, vsi plačajo, vsi koristimo. Desnaka pa jaz plačam, jaz koristim. V prvem vsi izkoriščajo, v drugem pa jih nekaj izkorišča. Ker vsi prispevamo preko davkov, vsi plačamo. Denarja pa še ni dovolj, ker ga nekdo pokrade, tako, da jih malo izkorišča. Tisti pri koritu, pa na vrhu, ostali pa malo ali nič. In jaz kot prestrašen se naenkrat odločim, da to ni moja intimna opcija. Ko j. Kučija. Ali pa Jankota, jaz tako ne morem živet. In moja intimna opcija postane dežela Kralja Titota. Vsi vsi žalujoči ostali pa v luft. Kaj se jaz to grem. Namesto da bi mi vi ustvarili intimno opcijo doma. Drugo Švico, moram żalovati za enim Nadomestkom. To je moj intimen svet in samo to me še drži pokonci. Tisti, ki bi nas lahko pred leti povedel v drugo Švico je bil Milan. Ni bil Jože, Janez ali Lojze, na katere smo se opirali. Bil je en mali zanikrn Milan, ki je bil tako mali, da ga ni nihče opazil. Pravi palček velikih ćarobnih moči. Ja, njegova intimna opcija pričarati eno spodobno drżavo na ta tla, se je tudi sfižila. Ker nihče več ne verjame v njegove čarobne moči. Izgleda, da bomo na koncu morali sami. Tako kot vedno. Brez palice pa ne bo šlo. Dajte nam palico.

    • macon

     Z levimi kriminalci na partizanskih temeljih ni možen napredek in razvoj. Prej si boš to razjasnil, prej boš šel sam naprej.

     Nimamo kaj biti enotni z norimi levimi kriminalci, to ni stvar različnega svetovnega nazora. Vi si izgleda predstavljate, da moramo vsi enotno zamižati, ko eni kradejo in uničujejo, ker to pač tako je, mi ostali pa lahko gradimo razvoj in napredek. Po mojem je to otročji in duševno bolan pogled.

     • Okra tatoo

      To si boš moral razjasniti ti. In prej ko boš to naredil, prej boš napredoval. Pravilno si ugotovil, da kraja nima svetovnega nazora. Vendar, v isti sapi ugotavljaš, da se hočeš spraviti samo na tiste, ki ne kradejo tako, kot je v tvojem območju zaznave. Tudi sam se s tabo strinjam, da je kraja lahko na levi in desni način. Z levo ali desno roko. Eni kradejo tako, da vzamejo tam, kjer vidijo trenutni višek, eni si pa to na dolgi rok sistemsko zagotovijo. Predvsem pa imajo vsi kriminalci eno skupno lastnost. Ne plačajo davka. Pa smo zopet pri eni veliki organizaciji, ki sliši ime na RKC in ne plačuje nobenih davkov. Vrši kulturno vlogo in ne plača davkov. Ne na avtorske pravice, ne na nobeno drugo muziko. Pobira denar in druge velike prispevke, vendar, jaz od tega nimam nič. Tebe mogoče v tem niso ukradli, ker dobiš od njih nazaj vsaj nekaj kulture. Jaz ne dobim nič. Drugi so kmetje. Pravično bi bilo, da jaz, ko kupim nekaj direktno pro kmetu, ta mi izda račun, ker ima registrirano in dobi subvencije od mojih davkov, medtem, ko sam ne plača nič ali pa zelo malo, da sem oproščen plačila prometnega davka državi in da ga namesto mene plaća kmet. Tako sem pa preko kmeta dvojno okraden. No takih cvetk o sistemski kraji bi bilo lahko za cel dan. Ker pa to ni moja intimna opcija, bom za zdaj ustavilvin odgovoril ali vsaj poskušal v toku dneva. Uživam nedeljsko popoldne in pozdravljam.

  • macon

   Švica je Švica, ker pri njih cel svet pere in shranjuje denar, do tega pa so prišli, ker so se izognili vseh evropskih vojn v 18., 19. in 20. stoletju. Slovenija je lahko vesela, da je postala del EU, ne mislim pa enako o članstvu v Natu.

  • Jojo

   Vidim da niste dojeli bistva. Bistvo je da dokler ne bomo samostojni kot je bila svica v celi svoji zgodovini nikoli ne bomo napredovali. Vedno smo bili pod nekom , ki nas je tlacil na dno. Prvo austrijski imperij, potem komunjare sedaj pa se eu. Dokler ne bomo samostojni nebo kruha pa lahko mamo miljarde evrov vredne banke…

 • Kučko pod pručko

  Z Zverovo trditvijo, da smo imeli potencial postati nova Švica, se ne morem strinjati. Morda smo po letu 1991 res mislili, da je tako, a smo se motili, kar so potrdili kasnejši dogodki. Vse naše namene in dobre želje so bile že v osnovi onemogočene, saj so ljudje, ki so imeli drugačno najintimnejšo opcijo razmišljali drugače. Njim ni šlo za to, da bi Slovenija postala del najrazvitejšega kosa Evrope, ampak, da bi si spet povrnili oblast in na njej tudi ostali.

  Kučan, ki je bil dokumentirano najostrejši nasprotnik samostojne Slovenije in za sabo potegnil celoten levi politični pol, je v Demosove vrste infiltriral svoje ljudi, ki so kmalu začeli delovati. Razminirali so slovensko Pomlad, zasedli vse ključne pozicije in pričeli uničevati podjetja in tovarne. Vse to so si lahko zagotovili, ker je murgelski mogotec držal trdno v rokah celotni medijski prostor, sodstvo, bančništvo, gospodarstvo in represivne organe. Da pa si je vse to utrdil, je uvozil v našo domovino nove in nove volivce iz bivše Juge.

  Tako Zver, do sedaj nismo imeli niti najmanjše šanse, da bi se nam želja o novi Švici uresničila. Toda ne smemo obupati, kajti vse še ni izgubljeno. Ko bo največji slovenski škodljivec zapustil obličje Zemlje, se bodo tudi Kranjcem vremena zjasnila in v daljavi se nam bo pričela vse bolj svetlikati podoba Švice!!!

 • Zver GSO je tvoja velika napaka. Kako si mogel !

  • janez.pokoncni

   Kaj je pesnik s to nebulozo želel izdahniti?

   • V Evropskem parlemantu je glasoval za GSO. Vemo da so gensko spremenjena semena smrt za ljudi v vseh pogledih. Mogoče se s tem ne bi strinjal samo glasnik korporacij Bohanec.

    • janez.pokoncni

     Načenjaš temo, o kateri je potrebno imeti kar nekaj znanja za resno debato.
     Vse kar danes gledaš, je posledica genskih sprememb. Tudi ti si plod sprememb genetike.

     Svet je nekako razdeljen na dva dela. Fitoformacija in GSO. Osebno sem prepričan, da je GSO 1000x manj škodljiv kot fitoformacija seveda pa je najboljše, in sam imam možnost, da živim v skladu s tem prepričanjem, če se uživa hrana, ki ni tretirana niti s kemikalijami, niti ni doživela v zadnjih letih laboratorijskih genskih sprememb.

     • Darth Vader

      intelekt pa ni tvoja vrlina, kajne?

     • janez.pokoncni

      Ta je rezerviran za idiote kot si ti. Mi zabiti pač moramo razmišljati s slamo.

     • Darth Vader

      a te kej boli, če si brez miselnega potenciala in ti nekdo pove javno, da nimaš intelekta komentirati te situacije?

     • janez.pokoncni

      Zelo, sploh, ko mi to pove takšna intelektualna avtoriteta kot si ti.

     • Darth Vader

      tako, vidiš, sam da se razumemo

     • Sinko saj kar vre iz tebe. Kdo bi si mislil! Ne zaradi tebe ampak zaradi drugih; GSO je ne samo počasno ubijanje človeka, še hujša škoda nastane v naravi. Ne bom podajal dokaze, ki jih še predobro poznam. To boš moral sam.

     • janez.pokoncni

      Sinko :)
      Nakladači se repenčite na področjih, o katerih se vam sanja točno toliko kot o jedrski fiziki. Sliši se sicer “kunštno”, ampak nimate res blage veze.

     • Le počasi in spoštljivo, pa bo življenje lažje. Kaj je znanje in kaj je objektivno? Kaj pride iz ega in kaj iz duha? Ne zdiš se mi čisto napačen, tako da se mi ne zdi pametno, da te postiskam ob zid. Veliko informacij se nam ponuja in če sprejemamo samo zaradi nekega čustvenega ozadja smo že zašli. Objektivno je skrito v nas, pa to ni ego… Biti sposobni prebaviti ponujeno in sprejeti samo resnico, to je velik zalogaj ob katerem padajo tudi največji.

 • Rožle

  Gradili smo malo Švico….nastala je pa mala Yugoslavija…..

 • sprehajalec

  Slovenija je imela potencial postati druga Švica, nekoč leta nazaj. Niti nam Švica ni tako oddaljena. Tako po muziki (vsaj če greš iz naših večjih mest ven), kot po kulturi. Z Švico nas povezuje kar nekaj stvari, od Alp, smučanja, telic, mleka, sira, planšarjev do stvari, ki niso nikoli bile raziskane, če pa so bile, so bile pa zasmehovane.

  Henrik Thuma je prvi opazil podobnost imen gora v Švici in v Julijskih Alpah. In navad.
  Pokojni Lucijen Vuga je izpeljal povezavo med švicarskimi Retijci čez italijansko pokrajino Ladino s svojim jezikom in ljudmi, do izgubljenega arhaičnega otočka v romanskem svetu, doline rezije in Rezijci.
  na jugu ob italijanski meji je dolga ozka dolina Val Tessin, kjer je skupnost Vosco Gurin kjer govorijo nemški dialekt Guriner deutsch https://als.wikipedia.org/wiki/Gurinerdeutsch

  Ampak kot je Peter rekel spodaj, najprej moramo postati Slovenija, potem se lahko pogovarjamo naprej o Švici.
  Torej skupnost individualcev strogo “s svojim”, ki se potem kot Švicarji povezujejo v lokalne skupnosti (mimogrede nam to “naši” celo mečejo naprej, poglejte v švici pa to gre), ampak tam se ve, čigavo je kaj.

  Nič “našega”.

 • Duhec

  Zver je politik z najmanj karizme… z njim se desnica ne bo okrepila.

 • Anton

  bil je čas zato, se strinjam, bil ej čas lustracije, pa ste zamudili oz smo azmudi svoj vlak, v demos vrste smo sprejeli medse kukovičja jajca, ki so zrušile tedanjo edino do sedaj demokatično izvoljeno oblast od akr smo v samostojni Sloveniji. tedja bi morali Kučana in njemu podobne kazensko preganjati, vsem ki so imeli kakršnokoli funkcijo v tednajem režimu v udbi oz podobno onemogočiti politično udejstvovanje. Do tega ni prišlo, prvič zaradi mehkužne politike pomladanskih strank, oz Demosa drugič nainosti in tretjič neiskrenosti nekaterih akterjev tako an desnicvi kot levici.

  • Kučko pod pručko

   Do lustracije in kazenskega pregona članov Partije ni prišlo, ker je prebrisani Kučan izrabil svojo moč, ki jo je imel nad mediji in lansiral teorijo o maščevanju, ki ga bodo deležni s strani desnice. S to tezo so strašili pred dr. Pučnikom, češ, da se bo za vse, kar je prestal v sedemletnem zaporu, znesel nad levo politično opcijo. Ob vsaki priložnosti smo slišali njihove svaritve in tako so Pomladniki naredili največjo napako, ker so nasedli Kučanu in mu brez lustracije omogočili ponoven prevzem oblasti, s katero nas uničuje še danes!!!

 • Stajerka

  po toči zvoniti je prepozno…..tudi DEMOS nosi del krivde, žal…….
  me pa zanima nekaj drugega, kar prav tako sodi v kontekst barabij…..NOVA24TV javno vas sprašujem , ali boste stopili med delavce Luke Koper oz. protestnike in jim dali priložnost, da povedo v čem je srž problema…….res je, da marsikaj iz tega shoda bode v oči, je pa tudi res, da je poniževanja in zaničevanja malega človeka s strani aktualne vlade DOVOLJ……toliko podcenjevanja, poniževanja in zaničevanja do današnjih dni ni premogel še noben voditelj države…….
  kar se tiče medijev so puntarji že zavzeli stališče do določenih medijskih hiš (POP TV)……mogoče tudi do vas, pa tega ne priznate javno, ali pa se politično ne strinjate z njihovimi zahtevami in enostavno nočete, da javnost sliši njihova stališča in mnenje????

  • Krtača17

   Čakamo odgovor…. tudi mene zanima…

  • Darth Vader

   socializem in komunizem sta pohabila možgane….tudi parazitarstvo se ne bo dolgo obneslo, sploh pa ne za tolk časa, kot bi si nekateri želeli, ker tolk denarja, kolikor vsi želijo “pravic” v Sloveniji ni in ga, dokler ne bomo imeli močnega gospodarstva, tudi ne bo…..če pa je popolna blokada poslovnega sistema način za “terjanje” svojih pravic…..bodo pa pokazali poslovni rezultati in ne par 100 debilov…..dlje časa kot je blokirana, večjo korist ima Rijeka in Trieste…..da nav kdo slučajno zmotno pomislil, da je Luka Koper sploh potrebna v tem prostoru ;)

   • Stajerka

    ne tulit v prazno kot aktualna vlada……Luka Koper pod trenutnim vodstvom DELA DOBRO…..ZAKAJ torej menjave in vsa štala s strani VLADE????
    odkar se je Cerar pričel motat po Primorski, se je pričelo SRANJE, dobesedno!!!

    • Darth Vader

     no jaz, ki nimam od luke koper nobene koristi, ne finančne ne gospodarske, sem še vedno mnenja, da je zblojenim komunistom in socialistom potrebno vzeti velike ekonomske sisteme, da ne bodo sral z neko delavsko revolucijo leta 2016…..pa da bodo končno začel delat za svoj dnar, ne sam izsiljeval…..

  • Duhec

   Bravo… Nova a bo kaj???

  • Olga

   Ali bodo Novo 24TV sploh pustili blizu, saj vidite transparente?!!! Med osamosvojitveno vojno in vojno na Balkanu so istomišljeniki pobijali tudi novinarje! Kakšni mali ljudje? Plače imajo dobre! Pa tudi pedigre!

 • if

  Živimo v državi političnega kriminala!

  Pogled Ane Zagožen, hčerke pokojnega politika Zagožna, ki je bil procesiran tudi v aferi Patria!
  https://www.youtube.com/watch?v=uQPj7RaE9Gs

 • Rožle

  Vse bivše republike Yugoslavije bodo dokončno pozabile svojo ex.državo,,, Samo Slovenija bo ostala še ostala in sanjala o njej …!

  • Olga

   Oni so najprej Hrvati, Srbi…na zadnjem mestu komunisti, naši so pa najprej KOMUNISTI, nato pa tisoč let nič!

 • Olga

  Nehajmo jadikovati! Volitve! Izvolimo demokratično večino! Opravimo lustracijo na vseh področjih (sodstvo, šolstvo, mediji …). Postavimo za ministre poštene ljudi. Prepričana sem, da jih premoremo! Vmes pritiskajmo z državljansko nepokorščino tam, kjer se ne strinjamo! Odjavimo medije, ki pljuvajo po nas! Poglejmo, kateri politiki so sluzasti in se obračajo po vetru in jih postavimo na smetišče zgodovine! Mladi sem prepričana, se bodo vrnili v Slovenijo, če bomo pripravili ustrezno klimo! Prinesli pa bodo nekaj neprecenljivega – poleg znanja tudi demokratične vrednote!

  • Traktor

   Olga for president.

 • xtc

  Ja;imeli smo potencial;ampak vse do izvolitve Kučana za predsednika države;do zavrnitve lustracije;do neodstranitve NOB KOMUNISTIČNE ROPOTIJE IN DO POVRATKA YUGO IN RUSOFILIJE:

 • janez.pokoncni

  Tole ne velja za vse, velja pa za večino!

  Vedno in zmeraj odloči o kvaliteti življenja večina. Kam pelje večina Slovenijo vidimo vsi. Verjetno si skoraj vsi želimo švicarskega standarda, ampak pod pogojem, da bi sami kot posamezniki lahko ostal leni balkanci, s polnimi usti pravic o dolžnostih pa se seveda ne bi pogovarjali. Skratka imeli bi Švico le, da bi švicali drugi. Slovenija ni samo politično večinsko opredeljena v levo, Slovenija je res zelo, zelo leva!

  • Viktorh

   Hi, hi, te bodo klicali na odgovornost.
   No, imamo pa kar veliko levajzerjev, ki živijo bolje kot Švicarji, pa delajo le škodo.
   Poglej današnji dan. Iz luke Koper sta odpeljali dve polni ladji v Trst. Raztovor tega luki prinese 150 evrov, železnici 130… po kontejnerju…Bo Cerar odgovarjal za to?

   • janez.pokoncni

    Točno tako!

    Saj recept ni ZF. Demagogi pod pretvezo levičarskih parol držijo v enem posebnem norem filmu večino, ki jih “demokratično” podpira na volitvah.

    Glede Luke pa sem že včeraj povedal recept ;

    Upravo pridrži policija zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja 240/I KZ-1. Uprava ima mandat voditi podjetje, ne pa organizirati sebi naklonjene delničarje, da se prepreči menjava upravi naklonjenih članov nadzornega sveta.

    Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi vsem, ki tam blokirajo podjetje in vso državo.

    Izredna skupščina delničarjev, za katero ni nujno, da je v Kopru, da ne bi bilo “ulice” in menjave nadzornikov.

    Takoj po koncu skupščine seja nadzornega sveta in menjava uprave.

    Izterjava podjetju povzročene škode od uprave in protestnikov.

    • Viktorh

     Mislil sem, da naš “moralnež” pozna in zna uporabljati Zakon o gospodarskih družbah in Zakon o delovnih razmerjih. Resorni minister je blefer, gospodarski pastir. Če bi imeli dobrega pravosodnega ministra, bi vladi lahko avtoritativno svetoval…
     Raja pravi, da gre za spontani upor, ker pač kršijo pravila stavke, ki ni napovedana. Oblast, ki ne obvlada svojega dela, se pač obnaša tako kot se – neučinkovito.

   • črnaovca

    Zakaj bi odgovarjal Cerar, odgovarjajo naj tisti ki so ta nezakonit štrajk organizirali. Kje v normalni državi ce lahko delavci uprejo lastniku. Saj ne gre za pravičnost temveč za denar ki ga črpajo iz Luke in ker so se nekateri ustrašili da bo tok presahnil so z lažmi naščuvali delavce k uporu

    • Viktorh

     Da, prav Cerar je predstavnik lastnika Luke. Ker je nesposoben, ne zna udariti po mizi in tistih, ki jih je imenovala vlada, spraviti v red. V skupščini ima svoje predstavnike – v večini. V Nadzornem svetu ima večino in z levo roko lahko zamenja upravo…

     • Olga

      … ampak še nima navodil iz Murgel!

    • janez.pokoncni

     Imaš skoraj prav, ampak ima prav tudi Viktor.
     S prevzemom vlade, prevzame vsaka vlada v upravljanje tudi državno premoženje. Cmerarjeva odgovornost se začenja pod vprašaj postavljati pravkar. Do sem še res ni v bistvu nič kriv na temo Luke, sedaj pa bo postal kriv, če bo tudi tokrat ukrepal, kot ukrepa zmeraj – ne ukrepa!

     Prvi znaki, da bo povsem “falil” so že tukaj. Po najavi razrešitve so se pokakali (govorim o vladi) in niso umaknili “spornih” nadzornikov, nasedajo populizmu in popuščajo zblojeni drhali namesto, da bi zaščitil državno lastnino, ki so jo dobil v upravljanje, itd. V bistvu pravkar še 1x demonstrira svojo neodločnost in upravičuje vzdevek Cmerar.

 • črnaovca

  Biti Švica pomeni prevzeti tudi njihove navada in kulturo, Tam politiki odstopijo že za dosti manj ko je to da ne vedo od kod jim denar, tam so v javne sketroju poprečno nižje plače kot v gospodarstvu in daljši delovni teden, tam se dela in delavci ne štrajkajo kar tako ker lastnik kot pri nas v Luki ker se bojijo za privilegije. Ja veliko veliko je razlik in samo politično čvekanje o tem kako bi lahko bili Švica če bi bili mi na oblasti seveda še ne pomeni da bi bilo od tega kaj tudi res. Vsakemu politiku priporočam eno leto življenja in dela v Švici, če ga bo dobil ker bo treba dealti ne čvekati

  • macon

   Janša je bil odstopljen kot predsednik vlade, čeprav je bilo vse nakladanje o parceli v Trenti navadna laž, Janković še danes nemoteno krade kot župan v Ljubljani. Apliciraj ta pravila na komunajzarje, ker za njih ne veljajo.

   • Aton

    Kaj pa klinika v Avstraliji?

 • centurion

  Zakaj je v Helvetii Švica in v Sloveniji balkanija in ne Švica?
  Ker Švica
  -nima toliko Bosancev in balkancev
  -nima komunistov
  -nima Murgel, ima Davos
  -predvsem ni nikoli imela Kučana, razen na kliniki, ko so
  Milanu brezuspešno iskali hrbtenico za operirat.

  • Darth Vader

   pa Senici so rinček šivali pa jajca v Švici, ko so mu jih pogrizli bullmastifi

 • drzavljanslo

  Odgovor na naslov ker članka nisem bral. Slovenija ne more biti Švica, ker nima Švicarjev. Slovenci so za hlapce rojen in hlapce vzgojen narod. Slovenijo vodijo in na račun Slovencev živijo Srbi. Polna jih je javna uprava, zdravstvo, energetika, komunala (zato bi radi vodo v ustavo), rtvslo, pop, drugi mediji, radii,… Slovenijo obvladujejo Srbi, za poceni delavno silo pa uporabljajo naivne in hlapčevske Slovence ter revne Bosance.
  V Švici med ljudstvom in politično elito velja tihi dogovor, da na pomembne funkcije v državni upravi ne spustijo nobenega tujca; če pa tu in tam koga spustijo se mora pa ta več desetletij dokazovat kot zvest in koristen Švicar. Da ne omenjam, da ne prenašajo nobenega tujega in glasnega govorjenja tujcev na javnem prostoru. Če se priseljenec ne vede primerno njihovim standardom hitro izgubi možnost za državljanstvo.
  K nam pa smo privlekli pol juge (in to večinoma najmanj izobražene) in o tem za hlapca rojen Slovenček nima mnenja. Zgradi mu socialno stanovanje, plačuje socialo, izobraževanje, slovenski otroci hodijo v tujino ker je že za njih premalo služb,… slovenski starši z opranimi možgani iz socialističnih časov in nesposobni kritičnega razmišljanja (pravzaprav kakršnegakoli razmišljanja) pa še kar podpirajo komunistične izdajalce in srbske “gazde” na volitvah.
  Mi smo od Švice oddaljeni toliko kot kakšna Belorusija zato predlagam, da si za prvi cilj izberemo Češko ali Slovaško.

 • Kučko pod pručko

  Z zamikom sem si na Novi24TV ogledal odlično oddajo, zadnjo Hobotnico. Predsednik parlamentarne komisije za ugotavljanje nastanka bančne luknje. g. Anže Logar me je navdal z optimizmom, saj vidim, da v Sloveniji živi še dovolj pametnih ljudi, ki bi radi popeljali državo v lepšo prihodnost. Moje mnenje je, da je pravi strokovnjak, ki se spozna na finance. Svojemu poslanstvu, da se bo končno enkrat razkrilo, kdo je za katastrofalno stanje v Sloveniji odgovoren in da se bo krivce postavilo za rešetke, je predan in dela v tej smeri. V svojem jasnem pojasnjevanju ni kazal niti najmanjše želje po maščevalnosti, ampak trezen pristop h končanju naše agonije.

  Vesel pa sem tudi spoznanja, da ima SDS v svojih vrstah človeka, ki bi bil po mojem mnenju pravšnji za prevzem desnice, ko bo Janša, preveč utrujen od nenehnih napadov pokvarjene murgelske združbe nekoč zapustil politiko in se posvetil svoji družini. Vidim, da ima Slovenija prihodnost!!!

  • Darth Vader

   Logar je kr dobr, ma potencial…..vprašanje pa je, kako bo postopal NPU, ker parlamentarna preiskovalna komisija ni organ, ki ima represivne pristojnosti po KZ-1…..

 • Slovenci kot potomci velikega naroda smo že dolgo časa tarče različnih združb, ki nas kot jezikovno skupino želijo uničiti. Do sedaj je to uničevanje zelo uspevalo. To o Švici so pač samo idejne floskule in brez smisla. Če bi hoteli resnično voditi novo državo, to ne bi šlo na miren način in zaradi porazdelitve moči izzid ne bi bil samoumeven. Vse ostalo so samo sanjarije. Brez radikalnega preobrata nimamo veliko možnosti za zavladanje v Sloveniji. Levaki so samo sluge svetovnih sivih gospodarjev in to je bistvo težave.

  • janez.pokoncni

   “Slovenci kot potomci velikega naroda ”

   Aja??

   • Ne samo velikega – ogromnega. Karantanija (v času Karantanije) je bila samo ena od dežel Slovencev. Naš dom je bil od roba Rusije do roba Francije ali še več kot to. Slovenci smo slovenski jezik in to je bilo povsod tam. Vsa zgodovina, ki je uradno podana je lažna. najprej so germani priredili retrogradno za lastno prisvajanje tujega, potem pa še južni sosedi.

    • Aton

     Torej smo stalni luzerji?

    • janez.pokoncni

     Aha, to govoriš o svojih prednikih vendar si pozabil dodati , da gre za obdobje, ko se ti še niso spustili iz dreves.
     Bemtiš od kje se jemljete? Kaj jeste? Karkoli že , vam močno škodi.

     • Darth Vader

      čigavi pa so tvoji predniki?

     • janez.pokoncni

      Čigavi? Pojma nimam kdo si jih je lastil.

     • Darth Vader

      ziher so bli iz migrantske kvote, pa se ti generacijo kasneje še vedno ne počutiš kot doma v Sloveniji ane?

     • janez.pokoncni

      Moram priznati, da si izgleda dosegel cilj. Preveč primitivcev se je nabralo tukaj in uspešno prevzemate ta portal, to ne pelje več nikamor. Uživajte!

     • xtc

      Se čudiš;levaških plačancev in trolov je v izobilju;počakaj ;da država rikne in da jo prevzamejo tujci takrat bo konerc te neumnosti:

     • Darth Vader

      res je preveč levaških plačancev tukaj gor, ki poizkušajo debilizirati legitimne debate, tko da je vsake tolk časa potrebno mal izpostavt glavne, da ostali sokomentatorji vidijo trolčke z roga :)

     • janez.pokoncni

      To se pogovarjamo o tebi. Debil, ki vsepovprek žali res glavne z namenom osiromašiti portal in pregnati komentatorje. Tako delujete leva mafija na vseh področjih. Deskriditacija, podtikanje, žaljenje.
      Na tvojo “srečo” smo tebe razkrinkali.

     • Darth Vader

      ko te takole opazujem in berem recimo komentarje okoli luke koper klasični marsistični levičar, kot si ti, želi ohraniti državno lastništvo, vsaj tako je razbrati iz tvojih predlogov, kako bi mogl sledit hieararhiji pravnih aktov glede ohranjanja recimo operativne luke in češ kdo bi moral po mizi udart…..pri vsem tem širokem ekonomskem znanju, ki ga poseduješ, bi pa ja lahko izustil magično besedico privatizacija kajne al so malce iz skupne sklede preveč mamljive :) in kdor take vun strela je zame levičar v glavo, ki nima blage veze o ekonomiji….kar pa po eni strani sploh ni čudno, saj je mnogo desničarjev pravzaprav blagih levičarjev…..niti nimajo razjasnjenih vseh lastniških in upravljalskih razmerij ekonomskih sistemov, niti ne poznajo tržnih pristopov, pravzaprav si delujočih ekonomskih sistemov niti ne znajo predstavljati, ker nikoli niso s svojim kurcem mlatili po koprivah…..tko da used se dol pa mal razmisl o globalni ekonomiji

     • janez.pokoncni

      ???? Haha? Jaz želim ohrantii državno lastništvo???
      To si ti razbral iz mojih postov????

      Pokvarjenec pokvarjeni. Sem te spregledal že včeraj. Svoje bolane levičarske nebuloze skušaš podtakniti drugim. Baraba pokvarjena, počneš to, kar tvoji vzornki počno Janši.

     • Darth Vader

      copy/paste tvojga zmazka: ”

      Imaš skoraj prav, ampak ima prav tudi Viktor.
      S prevzemom vlade,
      prevzame vsaka vlada v upravljanje tudi državno premoženje. Cmerarjeva
      odgovornost se začenja pod vprašaj postavljati pravkar. Do sem še res ni
      v bistvu kaj dosti kriv na temo Luke, sedaj pa bo to postal , če bo
      tudi tokrat ukrepal, kot ukrepa zmeraj – ne ukrepa!

      Prvi znaki, da
      bo povsem “falil” so že tukaj. Po najavi razrešitve so se pokakali
      (govorim o vladi) in niso umaknili “spornih” nadzornikov, nasedajo
      populizmu in popuščajo zblojeni drhali namesto, da bi zaščitil državno
      lastnino, ki so jo dobil v upravljanje, itd. V bistvu pravkar še 1x
      demonstrira svojo neodločnost in upravičuje vzdevek Cmerar.

     • janez.pokoncni

      In??? Če državno premoženje je in je že tukaj 45+25, dokler se ga ne znebimo (prodamo, razbijemo, skurimo) ga je treba upravljati.

      Sicer pa, nehaj, ni se ti treba več afnati. Spregledali smo te. Gre za levičarsko barabo, ki je prišla na ta forum delati sranje. Vse je jasno!!

     • Darth Vader

      točn to, na mednarodnem ponderju daš razpis, da se išče profesionalna uprava in nadzorni svet, ki je po upravljalski pogodbi dolžan zagotavljat določene računovodske kazalnike, predvsem donos na lastniški kapital in v 1 mesecu imaš vse zamenjan….kar se tiče tvojega brcanja v prazno in ugibanja glede tega kaj sem in kaj nisem, zveni prbližn tko, kot da bi dejansko obstajal en ekonomski analfabet, ki je prišel razsvetlit, nas, nevedo in neuko množico v dobri veri, da bo na disqus forumu razložil vsem, svoje pravljice o upravljanju državnega premoženja, znanju ekonomije, politike, mimogrede še mal slovenske zgodovine in slovenske psihe, ker to ti v lajfu daje tist občutek, da si pomemben in da te nekdo res posluša :D

     • Darth Vader

      upam it še clo dlje in trdit da nimaš blage veze, zakaj bi morala vlada, ki je izvršilna veja politične oblasti, upravljati take preproste gospodarske družbe kot je ena uboga luka, ampak ker tko pač je od nekdaj trobiš dalje da mora sploh obstajat državno premoženje oziroma ekonomski sistemi v lasti politike…..trobiš neke cenene populizme, ki so blizu slovenski desnici in streljaš v prazno, zraven pa še mal žališ intelekt povprečnega ekonomsko pismenega pravega desničarja

     • Darth Vader

      danes nova24tv.si, jutri Slovenijo ;)

     • janez.pokoncni

      Kreteni kot si ti povzročajo desnici izjemno škodo. Mene si našel naslavljati z levičarjem, migrantom in ne vem s čem vse??
      Pri tebi gre očitno za zblaznelo levo opico, ki se je odločila tolči po udarnih komentatorjih in jih s tem nekako odvrniti od portala, kar bo v mojem primeru izjemno težko – zakaj, bi se zvalil po podu, če bi ti zaupal enega izmed ralogov.ti.

     • xtc

      Kučanov;PUTINOV;Titov; Maov in še kak katekizem v obliki čaja:

   • xtc

    Saj se ve KATEREGA ;saj poznaš ono iz Yuge “Nas i ::::::::::: ima dvesta miljona”:

 • elh

  Potem je postal predsednik vlade Pahor in je šlo navzdol. In smo mislili, joj takega bučka pa še ne. No, treba je priznati, Pahor je še najbolj svetla zvezda na levi. Nato hiter skok nazaj Janše, začetek reform, prvi cagarji so že pokazali navzgor, zgodila se je ulica s podporo protikorupcijske komisije, ničelna toleranca tedanjega notranjega ministra do kakršnekoli nepravilnosti magari samo sumljivega suma korupcije, padec vlade, nova vlada s tokrat žensko, levičarjem ustreznega tipa in temu ustreznega intelektualnega dometa in mislili smo, da smo na dnu. Ne, dno je še dodatno poglobil sedanji šef slovenske vlade. Morda je nekdo, nekoč prevečkrat na trdo pojahal konja? Nič več ne verjamem, da je to dno, ker verjetno imajo levi še dosti všečnih in ubogljivih marionet, ki so kadri situacijo še dodatno zavoziti. Vprašanje je, če je sploh vsaka situacija v katero nas lahko levica privleče rešljiva? Če bi Janševa vlada namesto Pahorja bila takrat izvoljena, bi bili Švici vsekakor bližje, trenutno pa se ji z vsakim dnem odmikamo. Ne samo Švici, tudi Poljski, Slovaški, Češki, Madžarski, Slovence izrivajo tujci, ki jih je preveč v parlamentu, da bi bil to parlament, ki bi delal za Slovenijo, ki se tako imenuje izključno po avtohtonih prebivalcih Slovenije – Slovencih, ki nas tujci prezirljivo kličejo Slovenceljni.

 • garfi

  Z VOLIvci in ignoranti lahko samo švicamo

 • albusa aquilae

  si naredil vse, kar je (bilo) v tvoji moči?

 • MEFISTO

  “Tetka iz ozadja pravi:
  03. 07. 2016 ob 11:11
  Mislim,da bo na naslednjih volitvah NSi povečala število izvoljenih poslancev medtem,ko bo SDS izgubila nekaj poslanskih sedežev.Običajno se v svojih napovedih ne motim.”

  Ste videli, kakopje samozavesten mož stoterih nickov.

 • Slobajker

  Ka bo zver zdaj pametn sam je bil del tega pa je naredil kaj drugo kot si zrihtal fajn službo pa verjetno še komu !!!

 • Aton

  Imeli smo potencial za ustanovitev KP.

 • MEFISTO

  Moram ob priliki vprašati Zvera, kako si predstavlja Slovenijo kot drugo Švico s Kučanom in drugimi rdečimi tovariši ter z možem stoterih nickov.

  • indijanka

   Mogoče kot poseben murgelski kanton?

   • MEFISTO

    Bosta prišla z Njegovo Svetostjo?

    Če bo priden, bo lahko spal pri nama in se učil.

    • indijanka

     Zmatrala bi me veš..vsaj po besedah sodeč.

     • MEFISTO

      Spet bi vse ostalo na meni.

      On je tak filister, da še sebi ne privošči užitka.

     • indijanka

      Povabilo ga bo nasmejalo.

     • MEFISTO

      Časi so resni, vidva bi se pa samo smejala.

     • indijanka

      Ne gledaš nogometa? Islandci beli up Evrope. Njihov premier sedi med navijači. Naš si pa še do Luke ne upa.

     • MEFISTO

      Boli me za nogomet, saj veš kaj!

      Kako je že temu organu rekel Desusov Krjavelj?

      Sicer pa čakam na finale, v katerem bosta po napovedi Njegove Svetosti igrali Slovenija in Brazilija.

     • indijanka

      :) pol kužka paziš in vrt. Lepo. Drži. Njegova Domišljavost se ne spozna na nogomet.

     • MEFISTO

      Še ne veš, da je z geniji, bogataši in lepotci en sam križ

     • indijanka

      Ljubi Mefisto, že tako in tako vročina moti mojo koncentracijo v službi, sedaj naj pa še sanjarim o počitnicah z Mefistom in Njegovo Svetostjo. Kdo bi vedel, če bi pravilno zapisala vse vajine globoke zamisli in s kuho ustregla vsem vajinim apetitom.

     • MEFISTO

      Bojim se, da sem se prenaglil, ker sem izrazil pripravljenost, da vzamem Njegovo Svetost za podnajemnika v posteljo.

      Ker je genij, bogat in lep, bo mislil, da mu zato ni treba nič delati, pa bo vse garaško delo pri tebi prepustil meni.

 • don g

  veste kaj g.Zver ,Švica obstaja in se razvija že nekaj stoletij,zato vas prosim da ne nakladate in zavajate Slovencev da bi lahko prehiteli Švico v nekaj letih

 • AlojzZ

  “Milan Zver: Mi smo imeli potencial postati nova Švica. Pa nismo.”
  Da, res je. Res pa je tudi, da Švicarji ne bi izvolili na Milana ne Janeza.

  • Beli Sneg

   Sem prepričan da Švicarji tistega Milana iz Murgelj nebi volili. Če bi bili Švicarji tudi nebi bilo pomembno koga bi volili, važno bi bilo samo da ni rdeč pajac.

 • naropano bogastvo shranjeno v Švicarskih trezorjih dela Švico Švico. Slovenija ne bo nikoli Švica. In prav je tako

  • MEFISTO

   71 let se že trudite, da se to ne bi zgodilo in uspelo vam je.

   Kor je Švica ena sama, je bila doslej tudi Sverna Koreja ena sama.

   Kot kaže, ne bo več dolgo tako.

  • MEFISTO

   Zdaj sem se spomnil!

   Mar nisi rti nekoč z nafto v zadnjem hipu rešil Švice, da niso njeni tlačani zmrzovali?

 • janez zorman

  Mala Švica postaja Albanija. Kdor ne verjame naj gre pogledat. Bo hudo presenečen nad njenim hitrim razvojem in čistočo !

  • Slobajker

   Mast te bodo pa vsi šiptarji zbežali nazaj dol Juhu !!!

 • evroposlanci živijo boljše kot narod v Švici..

 • Osti jarej

  …jp,res….ste se,vsi skupaj,pomatrali,da ni postala…..bo pa skor kmal ,kakor albanija…

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  ..ksihti eni….

 • Osti jarej

  ..sram naj vas bo…vse,ki ste glasovali ZA..!!

 • Osti jarej

  ..sram naj vas bo…vse,ki ste glasovali ZA..!!

 • Iza Demos

  No vsaj njemu in njegovim slovenskim kolegicam in kolegom, ki se vrtijo v raznih EU organih, je vstop SLO v EU omogočil, da imajo Švico! Davke in prispevke plačujejo v Belgiji in jim ni treba nič doplačevati razlike v dohodnini in prispevkih kot migrantom, ki delajo v Avstriji. Njihove plače + pavšalni mesečni materialni stroški pa segajo v nebo. So pred nastopom funkcij poskrbeli za ustrezen člen v zakonodaji. In kdo to plačuje, ve se, mi davkoplačevalci! Kok smo mi ene ovce…………..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!