Na današnji dan je umrl velik slovenski igralec, režiser in pedagog Ignacij Borštnik

Ignacij Borštnik (Foto: WIkiedia Commons).

Na današnji dan je umrl Ignacij Borštnik, slovenski gledališki igralec in režiser, po katerem je poimenovana najvišja slovenska gledališka nagrada. Ustvaril je prek 400 gledaliških vlog v Ljubljani in Zagrebu in velja za sodobnega utemeljitelja slovenskega gledališča. 

Rodil se je 1. 7. 1858 v Cerkljah na Gorenjskem. Po nekaj razredih gimnazije in učiteljišča v Ljubljani se je zaposlil kot bančni uslužbenec v ljubljanski podružnici češke banke Slavija, kjer je njegovo nadarjenost opazil Ivan Hribar in mu pomagal priti do igralskega poklica. V letih 1885/86 je obiskoval dramsko šolo na Dunaju, po vrnitvi v Ljubljano pa je postal prvi igralec, režiser in umetniški vodja slovenskega gledališča ter igralski vzgojitelj. Gledališke predstave so se odvijale v starem gledališču l. 1987 (do požara), pa tudi v ljubljanski čitalnici.

Morda vas zanima tudi članek o Ivanu Hribarju: Ivan Hribar, ljubljanski župan in politik

Nesoglasja v domovini so ga pognala v tujino
Sodeloval je pri odprtju Deželnega gledališča in pripravil Jurčičevo predstavo Veronika Deseniška; v njej je nastopal in jo tudi režiral. Leta 1993/94 je gostoval v Zagrebu, naslednje leto je bil povabljen v Zagrebško Dramo kot igralec. Zaradi nesoglasij z upravo in neprimernimi igralci ter slabega repertoarja se je odločil za ustvarjanje v Zagrebu. Tam je ostal skoraj do smrti, čeprav se je z gostovanji pogosto vračal na ljubljanski oder.

V zrelem obdobju nagrajen za pionirsko delo v domovini
V kriznem času 1913/14 je vodil ljubljanske dramske predstave. Leta 1919 je bil povabljen kot član obnovljenega gledališča in kot profesor na ljubljanskem konservatoriju. Umrl je l. 1919 — dva tedna po zadnjem nastopu.

Sprva znani klasiki, nato moderni dramski liki
Sprva je pričel z znanimi avtorji in igral glavne like Schillerjevih, Gogoljevih, Ibsnovih, Shakespearovih dramskih del; uprizoritve modernih realistično-naturalističnih del so mu bile najbolj pri srcu. Pozneje je uprizarjal sodobna hrvaška dela. Po letu 1900 je igral tudi Cankarjeve drame, ki jih je uprizoril in odlično interpretiral Kantorja iz Cankarjevega Kralja na Betajnovi.

Zakaj je po njem poimenovana najpomembnejša slovenska gledališka nagrada?
Kot utemeljitelj umetniškega gledališča je bil Borštnik prvi sodobni režiser in mojstrski oblikovalec najzahtevnejših vlog. Igral je predvsem razmišljajoče ibsenske in strindbergovske like. Oblikoval je tudi pesniško zbirko Spustite zagrinjalo, napisal igre Stari Ilija, Ni moj okus, Ponesrečena glavna skušnjava. Sodeloval je celo pri nastajanju prvih hrvaških filmov.

A. B.