Na današnji dan je umrl veliki mislec, politični disident in utemeljitelj slovenske države, Jože Pučnik

Jože Pučnik (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine) Slovenije

Na današnji dan leta 2003 je v Nemčiji umrl mislec, politični disident, politik, osrednji utemeljitelj slovenske demokracije in države, Jože Pučnik. Po izobrazbi doktor filozofije in sociologije ter profesor svetovne književnosti, po političnem prepričanju pa evropski demokrat in nasprotnik slehernega totalitarizma, je Jože Pučnik s svojim življenjem in z delovanjem odločilno vplival na razvoj Slovenije v svobodno in odprto družbo.

Dr. Jože Pučnik je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz filozofije in svetovne književnosti. V komunistični Jugoslaviji je bil zaradi svojih člankov leta 1958 obsojen najprej na devet, leta 1964 pa še na dve leti zapora. Leta 1966 je odšel v Nemčijo, kjer se je preživljal s priložnostnimi deli. Ker mu je bila diploma ob aretaciji v Ljubljani odvzeta, je v Hamburgu znova začel študirati filozofijo, sociologijo in pedagogiko ter leta 1971 doktoriral. Na univerzi v Lueneburgu je do 1989. delal kot višji akademski svetnik.

Sredi osemdesetih let je znova začel objavljati članke v Sloveniji (Nova revija) in z njimi formuliral zahteve po večstrankarskem parlamentarnem sistemu. Ko se je konec osemdesetih let vrnil v Slovenijo, je postal osrednja osebnost demokratičnega vrenja. Zoper njega je bil znova vložen predlog za kazenski pregon, vendar pa se je enopartijski jugoslovanski režim pod pritiskom demokratične opozicije sesul, preden je uspel pregon zoper Pučnika realizirati.

Povezal demokratične sile in zmagal na prvih volitvah
Dr. Jože Pučnik je bil soustanovitelj Socialdemokratske stranke in od novembra 1989 do 1993 njen predsednik. Leta 1989 je postal predsednik Demokratične opozicije Slovenije DEMOS, sestavljene iz nekomunističnih strank, ki je aprila 1990 zmagala na prvih svobodnih in večstrankarskih volitvah. Vladna koalicija Demos je izpeljala demokratizacijo institucij in pravnega sistema ter uresničila svoj najpomembnejši cilj: osamosvojitev Slovenije. Leta 1993 je Pučnik prepustil vodenje stranke Janezu Janši. Svojo politično pot v letih 1992–1996 je nadaljeval kot poslanec Državnega zbora in predsednik parlamentarne Preiskovalne komisije o raziskovanju povojnih množičnih pobojev.

Do svoje smrti je dr. Pučnik aktivno posegal v slovensko in evropsko politično življenje, napisal je številne članke, ki so osmišljali novo demokracijo, govorili o njenih slabosti ter odpirali pot novi politični kulturi. Tudi po umiku iz aktivne politike je ostal oster kritik politike Janeza Drnovška in Milana Kučana ter se zavzemal predvsem za popravo krivic, izhajajočih iz bivšega totalitarnega režima.

Za vedno nam bodo ostale v spominu njegove zgodovinske besede, ki jih je izrekel na plebiscitni dan, 23. decembra 1990: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!”

Za svoje zasluge je prejel najvišje državno odlikovanje
V znak spoštovanja in hvaležnosti za njegovo delo in za prispevek pri uveljavljanju demokracije in slovenske države je bil leta 1999 dr. Jožetu Pučniku podeljen naziv častnega predsednika Slovenske demokratske stranke.

22. junija 2006 mu je takratni predsednik države posthumno podelil najvišje odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije. Leta 2006 je bil ustanovljen Inštitut dr. Jožeta Pučnika, ki vsako leto v marcu pripravi prireditev ‘Pučnikovi dnevi’.

Jože Pučnik je umrl leta 2003 v Nemčiji. Pokopali so ga v njegovem domačem kraju Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Pogreba se je udeležila množica ljudi.

 M. P.

 • macon

  Pučnik je bil poštenjak in slab politik, ker se je pustil prevarati kučanu, ki je z njim prevaral in potem oropal tudi slovensko državo.

  Naj počiva v miru.

  • janez cepec

   ni biu sam Kučko tist, ki ga je prevaru, jih je blo u njegovmu ožjem krogu kr precej, začenši z ljubljenim vodjem na čelu

  • ogledalo

   O ljubljenemu, ki mu je “zaril nož v hrbet” pa nič?!

  • Olga

   Prevarala ga je Srbkinja, Spomenka Hribar, v imenu Milana Kučana!

 • MEFISTO

  Od smrti še k življenju.

  30. decembra lanskega leta je Janez Zemljarič, ugleden gospodarstvenik, prezrto dopolnil 88, Milan Kučan, ugleden večni politik in lastnik Slovenije, pa bo v soboto ob skromni malici praznoval 76 pomladi..

  • Poštenje velja

   spominjali se jih bomo po kraji , lopovstvu in izdaji. Še hčere in vnuki bodo nosili njihove križe!
   Očiščenje prihaja- kmalu!

  • Nata

   Barabe živijo dolgo, ker se za nič ne sekirajo ! Saj oni sekirajo druge !!

 • Poštenje velja

  Bil je pravi pošteni in ponosni Slovenec!

 • janez cepec

  vsaka mu čast, nkol ni počepnu, raj je biu zaprt, (pa u zaporu ni sladoleda dubu, pa srbohrvašk tud ni govoru), nč se ni grebu za kešno predsedstvo ZSMS, rajš je šu u Dojčland, pa tam doštudiru. ko se je vrnu je biu nosilc osamnosvojitve, kompanjonu pa si ni glih tapravih znou izbrat, raznorazni so se mu prlimal. zato je biu zagrenjen in razočaran. nakonc so ga zjebal, tko de se dones uhka u grobu obrača, glede na to, kva deva njegov vajenc z sztranko SDS.

  • Olga

   Tam je zaradi vaših ponovno študiral isto, saj mu komunistična oblast ni hotela izdati diplome za opravljen študij! V Nemčiji je diplomiral in naredil celo doktorat!
   Vašim so pa izdajali diplome za nič! Isajlovićeve “diplome” tovarišica ne najde!?? Seveda ne, ker jo je dobil na lepe oči!

   • ogledalo

    Kaj ni ćelavi ljubljenec končal FSPN, katere naslednica je FDV?! Doktorat iz Prištine je intelektualni presežek? Seveda je smrtni greh, primerjati Pučnika in ivana! Slednji prvemu ne seže niti do mezinca na nogi. Ne kot demokrat, še manj kot intelektualec!

    • janez cepec

     je je, maš prou, Ivan je eden in edini, pistaelj in pesnik od nedavna. če doktorira pa pit začne, bo še Prešerna prekosu

     • Olga

      Slovenska nevoščljivost! Če ne moreš biti boljši, pa diskreditiraš ali pa človeku prevzameš ime in se greš ceneno “umetnost”, ki jo “naši” bogato nagradijo!

     • janez cepec

      ja sej tok slab pa men ne gre, de b’ se u Janšo preimenvou

    • Olga

     Janša je očitno častna IZJEMA! S svojim delom doma in v TUJINI se je DOKAZAL! Kdo na levici mu seže do kolen?!

 • ogledalo

  En od tistih, ki je bil umaknjen iz stranke, katere ustanovitelj je bil. Tudi poimenovanje letališča po njem ne more sprati grenkobe avtokratizma v “demokratični” stranki!

  • Olga

   Komunistična propaganda, ki je milijon svetlobnih let daleč od resnice!

   • sončnica

    ..kot “zgodba” o veri?!?

   • ogledalo

    Dimitrij Rupel: ” Sprašujem se samo, ali moj odhod Janši koristi, in nisem prepričan, da mu. … Janša se je nekoč razšel tudi z Jožetom Pučnikom, čeprav danes o njem …”

    • Olga

     Rupel se sprašuje?!! Jaz se sprašujem, zakaj vi delujeta proti demokraciji?

 • Olga

  Z njegovo smrtjo je nastala velika praznina! Hvala mu za vse, kar je naredil za Slovenijo, kljub neskončnem trpljenju, ki so mu ga zadali komunistični zločinci! Bil je velik človek, sposoben in pokončen in je lahko vzgled vsem, tudi mladim rodovom!

 • mojadezela

  Kaj ga ni uničil JJ? Drugače pa vsa čast dr. Pučniku.

  • Poštenje velja

   izprijeno res izprijeno kaj nekateri levaki izjavljate

   • Anton

    kaj sploh odgovarjaš na provokacije.

  • Johan

   Ti si dembil !

  • Nata

   Res upam , da se bo te govorice enkrat za vselej zaustavilo.
   Kako ga je uničil ? Razloži prosim.

 • Borut Stari

  In pohabljeni Slovenski volivci so na prvih predsedniških volitvah namesto utemeljitelja slovenske države izvolili izdajalca domovine Slovencev.

  • if

   ++++++++++++++++++++++++

 • FORT WORTH

  Imamo kje v Sloveniji (razen letalisca) Pucnikov spomenik ali po njem poimenovano ulico ali trg za vse,kar je storil,da lahko danes zivimo v Samostojni in Neodvisni drzavi Sloveniji ?
  Imamo pa se vedno vse revolucionarje !

  • totex39

   Točno to je največja svinjarija te zavožene države.

  • Nata

   iMAMO. v Lenartu. Mestni park se imenuje po njem .
   Se pa dobro spominjam pljuvanja in gobezdanja ob preimenovanju Letališča Brnik.
   Sramota.

 • totex39

  Gospod Pučnik je bil velik svetovljan in idol nas mladih ko smo šele stopali v politiko. Imeli smo srečo, da smo ga poznali in bili v njegovi bližini. Škoda, da nas je tako hitro zapustil in še enlrat velik poklon za tako velikega slovenskega domoljuba kot je bil on.

 • if

  Vaša dela in življenje dokazuejo, da ste delali dobro. Ste najpomembnejši tvorec samostojne Slovenije. Z vam značilno neizčrpno duhovno močjo upanja, vizije, spospobnosti in vztrajnsoti ste premagali zlo prejšnjega režima.
  Za predsednika države ste tekmovali z zadnjo in hkrati prvo osebo prejšnjega totalitarnega režima, ki je kako leto prej izjavila “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni
  nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

  Volilci vas niso priznali za predsednika samostojne RS. Posledice so strašne!

  Kako vas vidim jaz, teist, veren?
  Vaše življenje in delo vas umeščata k Stvarniku, Bogu, osebi dobrega, ki ste jo odnosno zajeli z besedami “sem ateist”. Prosite Stvarnika, da bo Slovenija postala skladna z vašimi demokratičnimi cilji.

  Jože Pučnik, počivajte v Miru.

 • centurion

  Izjemen človek, izjemen vizionar.
  Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!
  Danes pa si njegovi rablji pripisujejo zasluge za osamosvojitev Slovenije.
  Škoda, da ni dočakal še osvoboditve Slovenije in Slovencev.

  • Nata

   + + + ++ + + + + + + + +

 • xtc

  Če bi bilo enaindevedeset več Pučnikov;Janš in nebi bilo raznihHribarjev;Bučarjev;Lojzekov in še koga takega bi bili danes res druga Švica;zako pa smo lažniva komunistčno Lažgoška greznica;ki vse bolj zaudarja in vse bolj tone v lastnem d******:

 • Rožle

  Zavedne domoljubne Kure so me 123 pobrisale, ko sem samo omenil Jožeta Pučnika…. pri vremenu, ker v tej smeri tako ali tako ni nobenega članka…

  • ogledalo

   Bedanc te bo!

 • tarantela

  Pučnika so zradirali desni. Škoda!

 • Novakec1

  Po moje mu je malo nerodno ker vidi kakšna je ratala slolandija. Slabo zastavljeni temelji.

 • Adolf Hitler

  umru ali bil umorjen to je uprašanie?

 • Caetano

  Škoda ga je bilo, slovenskega Havla!

 • Novakec1

  Ja, je postavil temelje za propad slovenstva. Lahko tud zbrišete, je pa to gola resnica.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!