Na današnji dan pred 74 leti se je rodil nekdanji predsednik vlade in odličen finančnik Andrej Bajuk

Andrej Bajuk (Foto: STA)

Na današnji dan leta 1943 se je rodil nekdanji predsednik vlade in finančni minister v Janševi vladi dr. Andrej Bajuk, ki je zaradi svoje strokovnosti prejel nagrado za najboljšega finančnega ministra v Evropi. Nagrado mu je leta 2006 podelila revija The Banker. Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je zanj nekoč zapisal, da je bil “najboljši finančni minister v zgodovini Slovenije”.

Bajukova družina je v času druge svetovne vojne živela v Ljubljani, nato pa se je po koncu vojne izselila in tri leta živela v avstrijskih taboriščih. Leta 1948 se je preselila v Argentino, kjer je Andrej obiskoval osnovno in srednjo šolo. Leta 1964 je na mendoški Universidad Nacional de Cuyo diplomiral in magistriral iz ekonomije v skladu s posebnim programom v organizaciji Univerze v Chicagu. Poleg tega, da je v Svetovni banki opravljal delo pomočnika direktorja za Južno Ameriko, je opravljal tudi več različnih funkcij, saj je napredoval do mesta direktorja, člana predsednikovega kabineta in člana predsednikovega sveta.

Leta 2000 je vstopil v politično življenje
Leto 2000 je bilo zanj s političnega vidika prelomno, saj je zasedel prvi politični položaj kot vodja strokovnega sveta SKD+SLS, nato pa je bil imenovan za podpredsednika novoustanovljene (združene) stranke. Po tem, ko je bila istega leta Drnovškovi vladi izglasovana nezaupnica, ga je stranka SLS+SKD predlagala za mandatarja za sestavo nove vlade. Državni zbor Republike Slovenije ga je 3. maja 2000 potrdil za tretjega predsednika vlade, poleg tega pa se je odrekel argentinskemu državljanstvu. Stranka je v času njegovega vladanja razpadla in iz dela stranke je dr. Bajuk 4. avgusta istega leta ustanovil stranko Nova Slovenija, katere predsednik je bil do leta 2008.

Foto: Wikipedia

Podeljen mu je bil naziv najboljšega finačnega ministra v Evropi
Dr. Andrej Bajuk je funkcijo predsednika vlade opravljal sedem mesecev, nato mu je bil na državnozborskih volitvah oktobra 2000 dodeljen poslanski mandat. Leta 2004 je v času Janševe vlade začel opravljati funkcijo ministra za finance, ki jo je opravljal tako dobro, da mu je revija The Banker leta 2006 podelila naziv najboljšega finančnega ministra v Evropi.

Slabi rezultati na državnozborskih volitvah leta 2008 so bili tisti, ki so vplivali na umik dr. Bajuka iz političnega sveta, saj je zaradi neuvrstitve stranke NSi v parlament ponudil svoj odstop in za vršilko dolžnosti predsednice NSi je bila izvoljena Ljudmila Novak, ki je bila istega leta izvoljena še za predsednico stranke. Dr. Bajuk je v noči na 16. avgust 2011 umrl.

N. Ž.

 

 • G. Bajuk je bil Velik – Zaveden Slovenec – človek in finančnik, kot ga Slovenija še ni imela.
  Naj v miru počiva v domači zemlji, ki jo je tako ljubil !

  Slava njegovemu spominu !

  • Valter BraniSlav

   Slava Titovem imenu.

   • cosmosjasnovidec

    In tudi Hitlerjevemu saj sta si bila pol brata.
    Imela sta skupnega očeta nekega šiptarskega cigana po imenu Ahmudi Broz.

 • star profi

  Naj pociva v miru.

 • garfi

  Spoštovani,
  od torka, 3. oktobra 2017, do ponedeljka, 6. novembra 2017, poteka zbiranje podpisov za zakonodajni referendum proti uveljavitvi Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga sprejeli poslanci vladnih strank 19. septembra letos. V Slovenski demokratski stranki s predsednico Odbora za zdravje pri Strokovnem svetu SDS Alenko Forte na čelu podpiramo to pobudo.
  Zakon je škodljiv za slovenskega bolnika, saj bo posledica vseh novosti tega zakona
  DODATNO PODALJŠEVANJE ČAKALNIH DOB
  in UZAKONITEV ŠE VEČJE NETRANSPARENTNOSTI PORABE ZDRAVSTVENEGA DENARJA, ki ga zagotavljamo davkoplačevalci.
  Ob tem, da že danes čaka na različne preglede in preiskave 500 000 državljanov.
  Zato se pridružite civilni pobudi in delu strokovne javnosti in podprite referendum z oddajo svojega glasu proti uveljavitvi takšne škodljive zakonodaje.
  Nosilec pobude je gospod Jožef Ivan Ocvirk, 4208 Šenčur, p.p. št. 3, kamor je potrebno poslati overovljen obrazec.
  Kontaktna oseba za zbiranje obrazcev pa sem tudi osebno. Moj naslov je naveden spodaj.
  Hvala za podporo.
  Alenka Forte,
  Opekarna 1,
  1420 Trbovlje
  Tel. 031/ 302 308
  OBRAZEC
  https://www.sds.si/sites/default/files/documents/OBRAZEC%2C%20podpora-volivca-SLO_ZZDej-K_Form.pdf
  E-UPRAVA
  https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3305

 • Anton

  replika on ni bil Andrej Bajuk bil je DR Andrej Bajuk. Toliko o tem,kratko in jedrnato, pa nočem biti stem drobnakarski, snobovski akkorkoli že, če si ti titule ostali zapisujejo, naj se ga zapiše tudi pred tem velik možem.Pričakujem opazke na moj kmentar, sploh od strani levakov.

  • opazovalec

   Anton, če te že moti izpuščanje titul, potem napiši pravilno, v naši šprahi se piše dr. A.B. menda je imel pokojni minister doktorat. Sicer je pa v latinskem svetu, recimo Italija, vsak diplomant “dottore”.

 • MEFISTO

  Nekoliko ga imajo na vesti tudi krščanski socialisti Nove Slovenije, še posebej prva krščanska socialistka Ljudmila Novak.

  Kar je res, je res, in se mora govoriti.

 • Olga

  Gospod Bajuk je bil moralna in strokovna avtoriteta, prava slovenska elita! Hvala mu za vse!

 • FORT WORTH

  Moz casti, vreden spostovanja, strokovnjak na svojem podrocju, velik Slovenec in domoljub.
  Slovenija mu je pomenila VSE.
  Za nobeno ceno se nebi slajdasil s Kucanovimi boljseviki.
  Ljudmila je brezhrbtenicno pokleknila in se pogodila s Kucanom.
  Baje je bolj demokraticen, kot Jansa…
  In po vseh teh saltih ona kandidira za predsednico drzave in naivno upa, da bodo komunisti glasovali zanjo. Hehehe
  Ne ve pa, da so jo porinili na tanek led od koder ni resitve…

 • Viktorh

  Res je!
  Bil je Gospod.
  Imel sem čast, da sem ga osebno poznal in z njim širil lokalne odbore.

  • indijanka

   Izjemno si ga opisal, Viktorh. Bil je Gospod. Vlival je zaupanje.

  • Zgornji

   GOSPOD JE VEČNO NA VEKE SAMO EDEN !!! ! !!!

 • MEFISTO

  Kako lahko pojasnite, da Ljudomila Novakova misli oziroma je prepričana, da je boljša od dr. BAJUKA?

  In to tista Ljudomila, ki gre v Fatimo, da bi videla Marijo, prikaže se ji pa Janez Janša.

 • Valter BraniSlav

  Isti letnik kot Mick jagger pa za mrtev.
  Dokaz vec da so droge, seks in Rock&Roll zdrave.

  • cosmosjasnovidec

   Ne vem kdo pravi,da niso.
   Pozabil si še na alkohol.

   • Valter BraniSlav

    Tocno. Pozabil sem alkohol, KOMUNIZEM in največjega sinu naših narodov in narodnosti maršala SFRJ nesmrtnega Josipa Broza TITA.

  • Zgornji

   KLE SI PA POVSEM MIMO UDARIL – SPET – ŽAAAL !!! ! !!! ČE BI BAJUK TOLIKO ZAPRAVIL ZA DOHTARJE KOT MICK KI SE KOPLJE V DENARJU, POTEM BI TUDI MALO DLJE ŽIVEL .

 • samotoje

  Imeli smo dr. Bajuka, pravega gospoda in strokovnjaka med takratnimi LDS in SD pobalini. Zdaj imamo Ljudmilo Novak. S konja na osla. Zdaj pa slišim, da je vlada podprla kandidaturo Gorana Klemenčiča za komisarja za človekove pravice !!!! pri Svetu Evrope. Ko že misliš, da niže ne moremo pasti, se zgodi še to. Dr. Pučnik in dr. Bajuk, odpustita jim, saj ne vedo, kaj delajo.

 • cosmosjasnovidec

  Ne bom razpravljal o tem kar je bil in kaj ne moram pa poudariti,da se je govorilo marsikaj ravno obratno o njem kot je tukaj opisano in tudi sam vem veliko kako je takrat bilo.
  A se bom zaenkrat zadržal in ne bom komentiral,ker tako več nima smisla.

  • Ja, imaš prav.
   Do njegove prerane smrti, so LEVI mediji o njem napisali veliko LAŽI, čeprav je s starši zapustil domovino, kot dveletni otrok.

   Pokopan je bil z državniškimi častmi.

   Naj počiva v miru !

 • Valter BraniSlav

  Ze ni bil tak super finančnik saj ni obogatel tako kot Skrabec ali jaz.

 • Zgornji

  PREVEČ JE PRERAD SEXAL . ŽAL.

  • indijanka

   Tudi tebi bi seks koristil :).

   • Zgornji

    Joooj, bejby, tudi jaz sem tako mislil preden se je zgodilo. Ampak, šele čez čas se je pokazalo, Kakooo Zelooo mi je Škodoval sex, ko sem se tako Uničeval v ženskah . Žal. Žal sem izgubil precej Energije + Dragocenih let + telesnega Zdravja zaradi te zarvade pohote ki je Skrita Past Satanova.
    V Prihodnje nebom več tako Neumen kot sem bil .
    Če bo le še kaka prilika … če mi bo le Bog spet poslal kako bejbo.
    Tokrat Nebom zabluzil.
    Amennn !!!
    Lp do tedaj :-)
    God-Is-Love <3 :-) <3

    • indijanka

     Pozdravček, po eni strani mi je tvoja teorija zanimiva. Lepo prosim, da jo predstaviš doktorju Janezu alias vesoljcu. Mogoče mu daš malce misliti…meni ne uspe.

     • Zgornji

      Ojhooojjjjj :-) :-* :-)
      Ja, saj sem mu jo predstavil , ampak žal tudi on ni hotel razumeti, ker je preveč samovšečnoNapuhnjenoPokvarjen . Taki nikakor nočejo priznati svojih napak oziroma grehov, zato rajši lažejo sami sebi če že ne tudi drugim ker tudi nezmorejo prenesti porazov. Žaaal.
      Problem v sexanju je , da z spolnimi izločki Oba spola Izgubljata Najdragocenejšo Najsorodnejšo Življenjsko Energijo Duše . In to se potem kaže kot pomanjkanje Življenjske Energije, katero potrebujemo za Premagovanje-Reševanje vsakdanjih preizkušenj in težav v medsebojnih odnosih in nasploh skozi življenje. Ko pa problemi narastejo , se zaradi zmanjšanja Duhovne Energije Duše zmanjša tudi zmožnost reševanja-premagovanja vsakdanjih problemov . Posledica je nesoglasje med partnerjema, razprtije, razhajanja, in končno razpad zveze. Temu se reče “Zakonska stiska” . In, dandanes tega Ni malo , samo zato, ker se ljudje preveč predajamo užitkom pohote, ki je huda hinavska skrita težka past .
      No, pa lep + energijsko poln dan ti želim :-) :-) :-)

     • indijanka

      :) v domišljavosti vesoljček presega vse, kar jih poznam. V njem pa ni niti kančka pokvarjenosti. Če bi zmogel skromnost, bi njegove misli dosegle številna srca. Skromnost je najvišja oblika samozavesti in zanjo potrebuješ mir v srcu. Ga imam pa kljub oceanu razlik, ki naju ločujejo, vseeno rada in nisem strpna do kritik na njegov račun :).

     • Zgornji

      Oooo, jaaaa, pri meni se je pa razkril z njegovo pokvarjenostjo , … ampak, kakor pač sam hoče , … se mu bo že še pokazalo njegove grehe-napake . Jaz se nebom več toliko obremenjeval, ker imam že z svojim pragom dovolj pometanja ;-)
      Lep pozdraw ti želim iz Nebeških višaw, nekoč nižaw, čaw :-)

     • Zgornji

      Ojhooojjjjj :-) :-* :-)
      Ja, saj sem mu jo predstavil , ampak žal tudi on ni hotel razumeti, ker je preveč samovšečnoNapuhnjenoPokvarjen . Taki nikakor nočejo priznati svojih napak oziroma grehov, zato rajši lažejo sami sebi če že ne tudi drugim ker tudi nezmorejo prenesti porazov. Žaaal.
      Problem v sexanju je , da z spolnimi izločki Oba spola Izgubljata Najdragocenejšo Najsorodnejšo Življenjsko Energijo Duše . In to se potem kaže kot pomanjkanje Življenjske Energije, katero potrebujemo za Premagovanje-Reševanje vsakdanjih preizkušenj in težav v medsebojnih odnosih in nasploh skozi življenje. Ko pa problemi narastejo , se zaradi zmanjšanja Duhovne Energije Duše zmanjša tudi zmožnost reševanja-premagovanja vsakdanjih problemov . Posledica je nesoglasje med partnerjema, razprtije, razhajanja, in končno razpad zveze. Temu se reče “Zakonska stiska” . In, dandanes tega Ni malo , samo zato, ker se ljudje preveč predajamo užitkom pohote, ki je huda hinavska skrita težka past .
      No, pa lep + energijsko poln dan ti želim :-) :-) :-)

      •Uredi•Odgovori•Deli ›

  • Nezaslišano je, da ti napišeš nekaj tako opolzkega o že pokojnem in visoko spoštovanem
   nekdanjem predsedniku države dr. Andreju Bajuku, ki je zaradi ljubezni do domovine v življenju toliko pretrpel pa …………………. (malo razmisli o sebi !), ker očitno o njem ne veš NIČ.
   Janez Janša ga je izredno cenil in marsikaj bi bilo v Sloveniji drugače – boljše, če bi ga še imeli.

   • Zgornji

    Ja, že -že , … ampak, … Zlagal se pa Nisem, … in, če žal pač nekdo Nezmore Prenesti Resnice, … naj jo mar zato zamolčim ?? No, prikrivanja Resnice se pa tudi negrem . Amennn !!! ! !!!

    • Potem pa DOKAŽI, da je RESNICA to, kar si zgoraj zapisal, sicer pa utihni in ne opravljaj ( ne čenčaj neumnosti), ker zelo, zelo dvomim, da si bil kdaj v njegovi spalnici.
     Zelo nekulturno in nemoralno je to, kar trdiš in pisariš.
     Želiš mogoče očrniti spoštovanega dr. Andreja Bajuka samo zato, ker je bil dolga leta, kot otrok slovenski izseljenec in Katoličan in tega ni nikoli prikrival ?
     Malo previdnosti, ti ne bi škodilo !

     • Zgornji

      No, ne vem če je bil katoliban, oziroma izseljenec, in tudi za očrnjevati ga nimam razloga , … Vendar pa vem, da je preveč sexal, tako kot Janez, ker je bil plešast , kar je posledica pretiranega grešenja v nečistovanju !!! ! !!! Aaamennnnnnn !!! ! !!!

     • Kdo je to katoliban ?

     • Zgornji

      Ma, jaz to kar tako rečem , včasih za Katolike, … so me ravno tu gor naučili teh for , … ali pa katolistane , ipd … ;-)

  • Zdaj pa še brišeš tvoje opolzkosti – nezaslišano !
   Nisi toliko moža, da bi bil sposoben stati za svojo besedo !!!

 • Olga

  Z Andrejem sva se ga velikokrat skupaj nacukala. Alkohol ga je spravil v grob.

  • TROL in KRADLJIVEC nickov, niti mrtvih ne pustiš pri miru.

   Sramuj se tvojega početja, če se sploh zavedaš, kakšne traparije počenjaš !

 • kokobily

  Za dve reči, ki jih je uzakonil, smo mu lahko nadvse hvaležni.
  1. davčno napoved za dohodnino ne izračunavamo več sami, ampak (kot napoved) jo dobimo s strani FURSa
  2. enotna olajšava v tej napovedi (prej si moral sam seštevati račune za knjige, izobraževanje, zdravila..)
  O ostalem, pa rajši ne bi…(nagrada za lizanje riti €finančnikom, kar nas je, finančno nepripravljene, pahnilo v € območje..)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!