Na Gorenjskem so otroci metali pirotehniko kar med ljudi

Foto: STA

Gorenjski policisti so obravnavali več primerov uporabe pirotehnike tam, kjer to ni dovoljeno. Med ljudmi, ki so spravljali v slabo voljo tiste, ki imajo radi mirne praznike, so bili tudi mladoletni otroci.

Gorenjski  policisti  so  med  vikendom sprejeli več prijav o nevarni rabi pirotehnike. Skupina otrok naj bi  v Kranju metala petarde blizu vrtca  pred  ljudi.  Na Šenturški gori naj bi se pirotehnika množično uporabljala med praznovanjem. V Radovljici naj bi neznani uporabnik vrgel petardo prijavitelju pod noge, prijave kršitev pa so policisti obravnavali še na Šucevi ulici v Kranju, na Jesenicah in v Ševljah. Vse  to  kaže  na  objestno  rabo  pirotehnike  in povzročanje nevarnih  situacij, ki bi lahko imele in so že imele resne posledice. Tako početje je prepovedano in nevarno, zabava  se lahko in se tudi pogosto konča z zelo slabo in grozljivo življenjsko izkušnjo. Kjer je bila povzročena materialna škoda, policisti preverjajo  tudi znake kaznivega dejanja.

Še v dveh primerih so policisti v Tržiču in na Jesenicah zasegli okoli 500 kosov nedovoljene pirotehnike, ki so jo uporabljali mladoletniki, ki so med najpogosteje poškodovanimi uporabniki pirotehnike. Pri toliko zasegih in prijavah kršitev je očitno, da sta učinek in zabava predvsem za mlade pomembnejša kot varnost ali kaj drugega.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le v času od 19. do 31. decembra
Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta  je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov kategorij 1 in 2 le pod nadzorom  staršev ali skrbnikov. Pri tem je treba upoštevati, da teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Prepovedana je tudi predelava pirotehničnih izdelkov, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ter preprodaja. Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Foto: STA

Foto: STA.

Kupci in uporabniki pirotehničnih izdelkov naj jih, če se jim nikakor ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje Ministrstva za notranje zadeve.

Ob nakupu preverite, če so na izdelku navodila za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsem pirotehničnim izdelkom. Pred uporabo izdelkov preberite navodila in jih tudi upoštevajte. Lahko se zgodi, da se pirotehnični izdelek ne ‘obnaša’ tako, kot zagotavljajo navodila. Z nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov se lahko hudo telesno poškodujemo in tudi zanetimo požar. Otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preskušajo svoje sposobnosti in pogum. S spreminjanjem pirotehničnega izdelka in z nepazljivo uporabo se bistveno poveča možnost poškodb. Z lastno ‘iznajdljivostjo’ lahko dosežejo, da nedolžen izdelek postane nevaren, posledice so lahko usodne.

Foto: STA

Foto: STA.

Ali so oslepitve, opečeni prsti, prestrašeni sosedi in materialna škoda vredni poka petarde?

Starši, bodite pozorni na nevarnosti in posledice objestne, neprevidne, nepremišljene in zlonamerne uporabe pirotehničnih izdelkov, da bi preprečili telesne poškodbe, grobo ravnanje z živalmi, vznemirjenje občanov in materialno škodo. Spoštujte pravico sosedov, otrok, starejših, da bi v miru uživali praznike, zato ne mečite petard v njihovo bližino ali pred njihove domove.

Branka Jurhar

 

 • Olga

  Ločitev cerkve od države!

  • AlojzZ

   Iz katere ustanove je pa ta prišla???

   • Mirkoca

    Iz cerkvene?

    • Olga

     Uporabljam lastno glavo!

     • tarantela

      Odpri jo še za kaj drugega, imam občutek, da imaš v njej le sovraštvo do Kučana in drugače mislečih.
      Mogoče bi tudi malce molila za mariborsko nadškofijo, da jim ne bi bilo treba razprodajat posesti in cerkev. Eno cerkev so prodali Hrvatom, drugo Avstrijcem itd.

     • Nata

      Veš, se bom kar vtaknila, ker sem ravno nekaj odgovarjala Olgi.
      Zakaj ne bi pisala o svojem sovraštvu ?? Ima vso pravico in verjetno tudi razloge. Kot večina nas na tem portalu .
      Mariborska škofija torej vrača svoje dolgove z razprodajo premoženja ……..ja, super , a ne ? Daj kakšne druge malo pocukaj za rokav, da bodo tudi odplačali, kar dolgujejo !!

     • tarantela

      No, Olga je zelo pobožna, vera pa prepoveduje sovraštvo, torej bi bilo lepo, ko bi vsaj malo zabremzala, vsaj ponavljati ji ni treba vedno enih in istih pripomb. Kar naprej eno in isto.
      Drugo, kar se tiče cerkve: tudi ona nam je napravila luknje v bankah. Samo v NLB okoli 500 milijonov, ki smo jih morali plačati mi vsi. No, sedaj pa cerkev, se pravi mariborska nadškofija prodaja gozdove in kmetijska zemljišča, skupaj okoli 500 hektarov, Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov in sicer za 5 milijonov evrov, že podpisano. V resnici bi morala država tej nadškofiji zapleniti premoženje v višini dolga pri NLB, se pravi dolga, ki ga je naredila nam vsem, ki smo ta cerkveni dolg plačali!!!

     • Nata

      Oh, a res? Zapleniti ?
      Ja, če bo za vse silne dolžnike enako – sem za !

     • Olga

      Prvič: moja vera ali ne vera je moja svobodna odločitev tudi po ustavi!
      Zvonovi pa, za razliko od Kučanovih Faktor banke in Probanke, vračajo državi svoj dolg (to tudi sami navajati zgoraj)! Boste tudi do Kučana tako ostri kot do cerkve?! Mimogrede, tudi jaz plačujem tuje dolgove, bonitete in privilegije!

     • Olga

      Resnica ni sovraštvo!
      Mene nihče ne podkupuje z izleti, zdravilišči, vozovnicami, klobasami in raznimi bonitetami, zato lahko vidim jasno!

   • slaipowi

    Tale gospa se na vse spozna. Tokrat je pozabila omeni Kučana, Murgle, rdečuhe… Ne ji zamerit, ker se ji zdi da je z udejstvovanjem tu politično aktivna

    • Olga

     Vi ste pa res en revež! Le čevlje sodi naj Kopitar!

     • slaipowi

      Jaz revež? Poglejte naslov članka, potem pazljivo prenerte članek in nato se analitično v vašem slogu lotite svojega komentarja. Mogoče vam pa kaj kapne…

     • Olga

      Ravnanje otrok je posledica NEVZGOJENOSTI!

     • slaipowi

      Ki jo bodo pridobili z veroukom v šoli? Čist ste zglajzala. No zdaj vem kam (vaš) pes taco moli. K cerkveni indoktrinaciji. Ste se že spovedala danes? Še enkrat bo treba.

     • slaipowi

      To se pa strinjam. Ampak cerkev jih tudi ne bo vzgojila v tej smeri. Prej v drugačni

     • slaipowi

      Jajo je napisal celo prošnjo da so ga sprejeli k tej združbi. Pa ste njegovi sledilci to “pozabili”. Jaz je nikoli nisem. Najbrž ste pa tudi vi ena tistih, saj drugače ne bi vedela da je bilo med gobarjenjem v Martuljku.
      Blagor ubogim na duhu…

     • Nata

      nesramnež………..pa, veliko pa ne veš, a ne ??Videl si J. prošnjo, o Dolančevem Martuljku pa prav nič ne veš ??

     • slaipowi

      Relativiziramo prošnjo. Prozorno…

     • Nata

      Nikar ne obračaj besed po svojem kopitu.

   • Nata

    Kdo pa ?? Alojz……..kdo ?

  • Nata

   Olga?

   • Olga

    V šoli ne dovolijo verouka! Kdo pa bo te otroke naučil spoštljivega odnosa do sočloveka? Levaški učitelji, ki jim natikači rdeče rutice in kape? Ministrica, ki si je izplačevala neobstoječo pripravljenost? Cerar s svojo vlado, ki nas ropa?

    • Nata

     + + + + + + + + Joj, na žalost prav vse drži.
     Vendar moram napisati, da mene te stvari skrbijo posledično !
     Nekateri levični že izjavljajo – glede financiranja zasebnih šol – da bodo potem še muslimani zahtevali enako ? Tole gre lahko potem kot domine !!
     Oglasila pa sem se zaradi klicaja . Če bi postavila vprašaj …………
     Vedno je dobro še malo razložiti zraven . Saj vidiš kako nekateri samo čakajo, da lahko nekoga popljuvajo .

 • samotoje

  Uporabo vseh pirotehničnih sredstev bi morali prepovedati v celotni EU. Petarde so pri nas prepovedane, švercajo pa jih iz sosednjih držav. Na starše se ne gre zanašati, saj so pogosto sami nezreli in nesposobni razumeti posledice pokanja in izživljanja nad ljudmi.

  • Olga

   Nek policist na HTV je rekel in dam mu prav! Rekel je, da popolnoma prepovedati pirotehnike nima smisla, saj bo začel delovati črni trg! Pravi tudi, da velikokrat celo starši nabavijo lastnim otrokom pirotehniko, ki njihovim otrokom ni dosegljiva zaradi starosti!?? Spet smo pri vzgledih in vzgoji (odnos do vrstnikov, starejših, živali….)! Empatija do sočloveka je na psu!

 • garfi

  pirotehnika nevarna in strašljiva enako kot teroristi
  fotografije raztrganih rok ni mogoče gledati

 • Georgi

  eno “petardo” okol uses pa bo stvar resena …mulci so pobezlal s tem mega petardodinamiti

  • Olga

   Drugo dobite vi od Mrakove! Zakon, se spomnite….?

   • Georgi

    jst ne dobim nic ker ne volim ne desnicarjev ne levicarjev…spremlam politiko zaradi humorja, da se nasmejim vsak dan

 • tarantela

  V Domžalah so policisti zasegli 500 kg nedovoljenih eksplozivnih sredstev. Možakar jih je na črno uvažal in prodajal predvsem mladoletnikom, otroci pa potem naprej sošolcem. To je tudi terorizem in zelo hud, saj škoduje redvsem otrokom!

  • svg

   To s terorizmom nima veze. Najprej se pozanimaj, kaj beseda terorizem sploh pomeni.

 • Ryuk

  Še en primer, ko prohibicija ne deluje. Z njo se je zgolj vzpostavil črn trg, kjer je možno dobiti še močnejšo pirotehniko, kot se je legalno prodajala pred tem.
  Nikogar ne moreš obvarovat pred samim seboj. Tudi s prepovedmi ne.

 • črnaovca

  Niso vsega krivi otroci temveč veliko več starši ki teh otrok ne vzgajajo jim dajejo denar ne vedoč za kaj ga uporabijo ali pa jim dajo celo deanr za nabavo pirotehnike samo da jim ne sitnarijo. V času brez demokracije smo preživeli tudi brez pirotehnike in za ravnanje maladoletnih otrok smo bili odgovorni starši

 • Karmen

  Lepi gorenjski konci, kjer pa je tudi največ uvoženih Slovencev.

  • tarantela

   Hm, pa mogoče veš, da je precej “čistokrvnih” Gorenjcev pravzaprav uvoženih iz Furlanije?

  • Anže Čimžar

   fotr tje biu uvožen k te j devou

 • Nata

  Jaz jih tudi nisem in je preopzno za kaj takega , pa se vseeno oproščam. Tu se skoraj vsi tikamo. Če pa mi nekdo napiše vi, pa seveda tudi jaz tako ravnam . Se ne bo ponovilo

  • slaipowi

   Nesramnež je spoštljiva beseda? V čem pa sem bil bolj nesramen od Olge? Poglejte kaj ste mi napisala prej? Opravičilo ni bilo potrebno sem ga pa vzel na znanje.
   Lep dan

   • Nata

    me veseli…….lep dan je pa že !A ne ?

 • Unikatna

  Bolj so krivi starši kot otroci! Prepovedati proizvodnjo in oglaševanje!

 • Adolf Hitler

  uprašanje če so bili to sploh otroc ali pa kamelo fukerji

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!