Na pokopališču na Vidmu pokopali 150 žrtev komunističnih povojnih pobojev

Na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi je potekal pokop 150 žrtev povojnih pobojev, ki so jih odkrili v dveh breznih pri Konfinu. Pogrebno slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. 

Na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi je potekal pokop 150 žrtev komunističnih povojnih pobojev, ki so jih odkrili v dveh breznih pri Konfinu. Povojni poboji so sicer izraz za izvensodne pomore vojnih ujetnikov in civilistov neposredno po koncu druge svetovne vojne v Sloveniji. Izraz predstavlja povojne revolucionarne čistke, imenovane tudi čiščenja, ki jih je po vzoru sovjetske revolucije ukazalo tedanje jugoslovansko partijsko vodstvo. Množična grobišča, rezultat morije, pa so bila desetletja načrtno skrita pred javnostjo, čeprav so lokalni prebivalci vedeli zanje. V breznih, enega so poimenovali Konfin 1, drugega pa Konfin 2, še vedno ležijo žrtve povojnih pobojev, ki so jih izvedle nove komunistične oblasti, do ugotovitev pa so prišli na podlagi pričevanj domačinov in nekaterih drugih podatkov.

Iz brezna Konfin 1 so arheologi s pomočjo jamarjev leta 2006 odstranili 25 kubičnih metrov skal, lesa in blata. Na dnu so našli posmrtne ostanke 88 ranjencev, bolnikov in invalidov, najverjetneje iz domobranskih enot. Po ugotovitvah so bili odpeljani 24. junija 1945 ponoči iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani.

Pokopani bodo v skupnem grobu na Vidmu pri Dolenji vasi
Leta 2010 so po odredbi preiskovalnega sodnika raziskovalci Inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije odprli še brezno Konfin 2, ki leži nekoliko nižje od brezna Konfin 1, in tam izkopali še posmrtne ostanke najmanj 62 oseb, za katere pa ni znano, kdo so.

Nekatere od žrtev v breznu Konfin 1 je Inštitutu za sodno medicino uspelo identificirati, poroča STA. Njihove stegnenice, na podlagi katerih se opravi identifikacija, so predali svojcem, preostalo pa bodo v nedeljo pokopali v skupen grob.

C. Š.

 • soc

  Pravnukom klavcev pač noben zakon ne more več jemati nakradenega s strani klavcev. To je osnovni leitmotif vladajoče strukture. Nakradeno v 1945 in 1992-? bo tako kot po francoski revoluciji postalo legalno in samo po sebi umevno. Prosto ko pasulj za umevanje dogajanja včeraj, danes, jutri.

  • sprehajalec

   Znanstveno to imenujejo prvotna akumulacija kapitala, če boš pa kaj rekel, bodo pa kričali, da so bili Habsburžani tudi izvorno roparski vitezi.

   • Franc Šink

    ma pusti ga.

  • Drago Stubljar

   belcki raussss

   • Franc Šink

    Wie bist du ueberhaupt.???

 • sprehajalec

  Priročnik Kominterne, vodilo levičarjev med in po koncu vojne. Copy paste Oktobrske revolucije. Vse ostalo o narodnoosvobodilnem boju in borcih za svobodo je nakladanje, dodano kasneje zaradi olepševanja in opravičevanja pobojev po končani državljanski vojni. Žal se jih slavi še danes, kot lahko vidimo na Novi.

 • MEFISTO

  Komunist do komunista, grob do groba!

  • RATATA

   majka traži sina svoga … kot na Kordunu

  • Olga

   O povojnih usmrtitvah bi zagotovo kaj vedela naša Angelca in Janez, ker sta bila komunista.

   • MEFISTO

    A, to si ti prjatu razumni z Gorenjske in ne Olga!

    • Franc Šink

     Nema komunista mrtvoh dok mu je na vratu glava.

   • Olga

    Zloraba Nicka! Zločince iščite v svojih vrstah in pri Kučanu!

   • Steiermark

    debilček, ki se skrivaš pod vkradenim nickom, zakaj ne upaš nastopiti s svojim, ali te je strah, da se te bo prepoznalo in ugotovilo, da spadaš med komuniste, potomce ali celo same likvidatorje? Ostarelo pohabljeno nakladalo……

 • xtc

  Zločincem in familijam le teh ,bi morli pobrati že davno vse privilegije in jih javno zaznamovati kot zločince.

  • FRANC3

   Se strinjam. Toda dokler bodo na oblasti (mi jih volimo) sinovi in vnuki rabljev slovenskega naroda, ki so se poimenovali HEROJI, jim privilegiji ne bodo odvzeto.

  • Steiermark

   ter jih “pridružiti” njihovim žrtvam….

 • Olga

  To je komunizem, ki se hoče promovirati kot “demokratični” socializem s Kučanovim “demokratičnim obrazom”! Zločinci in paraziti!

 • FRANC3

  Laž je neumrljiva duša komunizma.
  Komunist in socialist je človek, ki je len, se mu ne da delati, rad pa bi živel na veliki nogo. Priložnost vidi v dobro plačani državni upravi in v lastnini soseda. Tudi zaradi tega komunisti in socialisti do danes niso obsodili nacionalizacije.

  • Steiermark

   …ne samo nacionalizacije, predvsem umorov, ki so jih zagrešili tudi iz pohlepa po imetju, svojih žrtev! In takšni še danes upravljao z nami, njihovi potomci pa kar iz najvišjih vrhov – socišč, policije, vlade itd.

 • tramal

  Morilci komunistični so dojenčke in male otroke primili za noge in z njimi udarjali v steno ,tako dolgo da niso umrli .To je povedala gospa iz srbije včeraj na nova 24 tv .Da ne omenjam drugih zločinov in mučenj .Gospa raziskuje partizanske umore v Sloveniji.Upam da je večina poslušala,ker komunistični podmladek sigurno ni.

  • Valter BraniSlav

   Kok pa je ta gospa stara da je to videla?

   • tramal

    Ta gospa hodi od morilca do morilca ki so se pokesali in ji povedo resnico ker so tudi sami sodelovali pri umorih.Izdala je knjigo o slovenskih morilcih med in po vojniBila pa je mlada ko je bila državljanska vojna.

    • Valter BraniSlav

     Se ji je tudi Tito izpovedal?

     • Steiermark

      Ne tito se je izpovedal tebi, ko ti je na uho šepetal, tisto, o “ljubičice bijelo”, medtem, ko te je tako “obdeloval” da ti je to pustilo trajne posledice, ki so vidne še danes! Bebec.

     • Valter BraniSlav

      In kdo ima zasluge da si ti ostala jalova ? Stara devica?

     • tramal

      Tito je na smrtni postelji dal poklicati župnika in se mu je izpovedal,če še ne veš.

     • Valter BraniSlav

      Vem vem. In zupniku je povedal kako zelo mu je bilo žal da ni pobil se več kolaboratorjev okupatorjev.

  • etrusk

   Čeprav malo pozno pa vendarle.Otrokom in malčkom so rezali vratove in jih metali v brezno. Kako , mi je pred smrtjo povedal ki je sodeloval pri tem. ker ni mogel več živeti niti umreti se je sodil sam.

 • Olga

  Buh jih je poklical k sebi!

  • Olga

   Zlorabljen Nick! Najplemeniti je član Antifa in nima spoštovanja do zverinsko pomorjenih ljudi! S svojim ravnanjem odobrava celo zlocin nad otroci, ki so jih komunisti iztrgali iz naročja mater in zmetali v brezna! Odobrava zlovpcin komunistov nad dojenčki, ki so jih zločinci pustili umreti na soncu zaradi vročinske kapi! To je zločinski komunizem s svojimi podporniki!

   • Steiermark

    Olga, kako pa naj “obsodi” svoje starše, ki so zagrešili te zverinske umore nad nedolžnimi ljudmi, medtem ko so jim pri živem telesu pili kri, se naslajali nad počasnim umiranjem itd. Tudi če se reče , da je to zločin, ki so ga zagrešili psihopatski morilci, s tem ne rešimo nič, ker imamo njihove potomce ali njih same, ki še vedno enako zločinsko razmišljajo in prikrivajo svoje zločine in nagnjenja……imajo pa tudi svoje potomce, ki nam znova komandirajo in nas zasužnjujejo, ropajo itd.

 • Drago Stubljar

  polit benzinom i zazgat fasiste

  • Olga

   Komuniste?

 • Valter BraniSlav

  Koliko od teh 150 je bilo Nacisticnih pomagačev?

  • Matija

   Pomojem da kar vsi, vsaj iz izkušenj sodeč. Klerofašizem je bil nekaj najhujšega, kar se je lahko zgodilo naši ubogi domovini. Izdajski pezdetki, namesto, da bi pomagal pri uporu proti okupatorju in iztrebljanju Slovencev in Slovenstva, so nacifašijem še pomagal pri deportacijah zavednih Slovencev v srednjeevropska kurišča in plinarne, ali pa so jih kar pobili. In zato so ti vrli domobrani bili še plačani od nacijev. Dejansko so bili nacifašistični plačanci proti lastnemu narodu. Fuj in bljak, gnusobe.

   • Drago

    A, po tvojem kar vsi. Precej primitivno razmišljaš. Tako kot tisti, ki so jih pobili, oziroma zločin izvršili.

    • Matija

     Maščevanje za grozodejstva, ki so jih klerofašisti izvajali, ni zločin, ampak je poravnava. Nobenmu ampak res nobenmu ni bilo treba sodelovat v nacifašističnih milicah proti lastnemu narodu in vsak bi lahko pokazal mičkeno domoljubne slovenske drže in se vsaj ne pajdašil z okupatorji če že ne deloval proti njimi.

     • Steiermark

      A temu, da ste uporabljali italjanske fašiste za izvajanje umorov, po vašem naročilu, nad zavednimi in vernimi Slovenci, to pomeni po tvoje “domoljubje”? Psihopatiću, to se imenuje klanje in posmrtno ropanje svojih žrtev! Največji divjaki, v pragozdovih v afriki, niso kaj takega sposobni storiti! Ti pa ja in celo zagovarjaš svoje zločinske psihopatske prednike ter odobravaš njihove zločine!

   • cosmosjasnovidec

    Vsak kateri je sodeloval z sovražnikom si je nedvomno res zaslužil kar je dobil z tem se strinjam.
    Vendar je dejstvo tako kot je meni poznano je tukaj ravno prišlo do velikega preobrata.
    Izdajalci kateri so sodelovali z fašisti so takoj po prenehanju vojne naenkrat postali komunistični borci kateri so se preoblekli tiste kateri so jih pa poznali oziroma vedeli kaj so med vojno počeli pa so pobili,da zakrijejo sledi za sabo.
    Ti povem,ko sem pred leti vzel eno parcelo na enem kraju z hišo vred sicer že precej staro kjer se je stegnil možakar takrat že v penziji prej je pa bil zaposlen na občini kot Načelnik vojnega odseka še za časa trajanja komunizma pred osamosvojitvijo Slovenije potem je odšel v penzijo.
    Na podstrešju smo našli v eni zaklenjeni skrinji veliko fotografij kjer je bil na njih on z fašistično oficirsko Nemško “SS” uniformo na nekaterih je bil še bolj kot navaden v črni uniformi (sedaj se več ne spominjam točno” mislim pa da je bila “ustaška črna”.
    Torej tukaj je mnogo ugibanj in nepojasnjenih zadev kdo je sploh med vojno kdo bil ter kdo je sodeloval in kdo ne z fašisti ter bil izdajalec.
    Ogromno fašističnih izdajalcev se je namreč kot komunisti vrinilo na visoke vodilne položaje od koder so izvajali poboje nad civilnim ter tudi komunističnim partizanskim ljudstvom.Komunistični pravi partizani so bili dobri ter pošteni partizani kateri se niso strinjali z bolševizmom in so bili na strani potlačenih državljanov zato jih je komunajzerska boljševistična golazenska drhal pod poveljstvom diktatorja “tita”pobila in pometala v jame.
    Da je diktator”tito”dal pobiti toliko državljanov je bilo tudi “stalinovo”maslo še najbolj verjetno je pa,da je tudi sam skušal skriti svojo pravo identiteto.
    Na kratko bom omenil samo:
    Pravi “tito”bi naj bil nekakšen ključavničar brez prsta iz KUMROVCA.
    Tale “tito”je imel vse prste ter je za navadnega KLJUČAVNIČARJA nedvomno bil preveč šolan ter izobražen.
    TOREJ KJE JE DIKTATOR TITO PRIDOBIL TAKO IZOBRAZBO TER MORAM PRIZNATI TUDI INTELIGENCO KATERE KOT KLJUČAVNIČAR NI MOGEL.
    Torej se je šolal v tujini in pa tudi v Avstriji kjer sta z Hitlerjem obiskovala enako šolo oziroma sta bila sošolca.
    Od tukaj tudi pojasnilo sodelovanja diktatorja “tita”oziroma komunajzerjev med 2.svetovno vojno z Hitlerjem ter ostalimi Italijanskimi in drugimi FAŠISTI.

   • Steiermark

    Morislki psihopatski koljači, pezdeti ste vi in vaši klavski predniki!

  • Steiermark

   ti in tvoji predniki ste hujši od vseh nacističnih pomagačev! Saj zločine ki jih je zagrešil tvoj “krušni oče” tito, ki te je zlorabljal, spolno in tudi naredil iz tebe duševnega kripla, tvoj biološi ološ, ata, kardel, pa te je “spočel” po svoji podobi – psihopatskega socialističnega bedaka! Pa saj nisi sam kriv, da si padel v kremplje teh krvavih spak, imaš pa vseeno posledice in zahojen si, kot drek na cesti!

   • Valter BraniSlav

    Od pomora izdajalcev je minilo 70 let. Kaj si medtem ustvarila ti? Zakaj si brez druzine? Zakaj si jalova? Zakaj nimaš potomcev?

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO STALINOVI PODREPNIKI NA OBLAST

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO VAJENCI STALINOVIH PODREPNIKOV NA OBLAST .

 • Janko Gedlička

  Žal nas je bilo veliko nevednežev, ki nismo nič vedeli o povojnih pobojih. Moji starši se mi niso upali nič povedati. Šele ob slovenski pomladi sem zanje izvedel. Takrat se je odprla pandorina skrinjica. Kakor še vedno drži vajeti v rokah kleptomanska udbomafija, je videti, da še vedno drži “razrednega sovražnika” ne sicer za goltanec, ampak za možgane.

 • Drago

  Komunizem ni še nobenemu narodu prinesel svobode in tudi našemu ne.

  • Matija

   Imperializem in klerofašizem še manj

  • Wizeman

   Pa saj še ni imel te priložnosti.

   • Steiermark

    kaj pa je bilo , potem tistih 45 let, ko so nam vladali in nas zapirali, likvidirali itd. v skladu z komunistično ideologijo in po vzoru največjih hločincev vseh časov, kot je bil marx, lenin, stalin , tito in ostala komunistična revolucionarna golazen, ki je po svetu zagrešila več kot 200 milionov nedolžnih žrtev?

 • MEFISTO

  To je rubrika za rdečega primitivca s tisoč nicki in v njej ne bom sodeloval.

  Ni se mogoče pametno in človeško pogovarjati z divjaki, kakršni so nickI Valter BraniSlav, Matija, Drago Stubljar, Olga….

  • Matija

   Aja? A če ravno delimo z vami vaših klerofašističnih misli in nazorov smo pa divjaki? Ma jbs ti mal nekam.

  • cosmosjasnovidec

   Za vse ne vem kako so pozabil si še pa na psihičnega zahojenega bolnika “JANEZ CEPAC” kateri ima ziher cirka 30 nickov tukaj na tem portalu.

  • Steiermark

   Kaj češ, Mefisto, to so samo titovi zlorabljeni pionirčki – posledice nimajo samo tam spodaj ampak tuddi v glavi! Njihov največji sovražnik je resnica!

   • Valter BraniSlav

    Tvoj največji sovražnik si ti sama. Vem da je življenje starih devic težko ampak za to ni kriv Tito. Za to so krive device same.

 • Anton

  lahko se “pohvalimo” , da smo na samem vrhu držav v Evropi/svetu, ki do sedaj še nismo obsodile totalitarnega režima (nacizem, komunizem, fašizem). Tudi to veliko pove o stanju duha v naši državi.

  sarkazem press

  • Wizeman

   Saj tudi cerkvenega totalitarizma še nismo obsodili, pa je povzročil daleč največ gorja na svetu.
   Sicer pa, komunizem ni režim. Predvsem pa ne totalitarni. Je zaenkrat samo ideja o pravični ureditvi in enakosti za vse. Nekaj podobnega, kot krščanstvo, le da brez božanstev. Tako komunizma kot krščanstva, vsaj delujočega, doslej še nismo imeli prilike spoznati.

   • Caetano

    Kakšna ”pravična družba”? Komunizem je blodnja o nekem ekonomskem bumu, ki bo sledil odpravi zasebne lastnine in popolni podreditvi posamezniki totalitarni kliki oz. partiji. Je fanatizem, ki preganja dvom v svoje kultne norosti. V ta namen so bili pripravljeni pobiti tudi pol ali dve tretjini ljudi, samo, da bodo ostali komunisti. Mi smo šli po tej poti vendar nas je pogojena zahodna pomoč, ki jo je vodstvo KPJ potrebovalo po sporu v zvezi z informbirojem, ko je šlo njim v notranje komunističnem sporu za kožo, rešila pred najhujšim rdečim genocidom, ki se je po vojni šele pripravljal po zgledu SZ ali rdeče Kitajske. Točno je bilo zapisano, da ”moramo skozi vse faze sovjetske revolucije”.

    • Valter BraniSlav

     Komunizma ne bi bilo brez nereguliranega kapitalizma.

     • Caetano

      Zdaj že pokojni dr. Sirc lepo opisuje kako so bili jug. komunisti povsem gluhi za Keynesa in podobne.

   • Steiermark

    Bedak z zamegljenimi možgani…..morda celo s plesnivimi!

    • Valter BraniSlav

     Ta bedak ni kriv da si ti jalova. Kriva si si sama.

  • cosmosjasnovidec

   Kdo bo koga obsodil,če so pa vsi potomci teh morilcev še vedno morilsko ter komunajzersko nastrojeni vlada,sodišča ter vsi ostali pomembnejši položaji so jih pa polni.
   Svojih komunističnih morilskih stršev,stricev itd. že ne bodo obsojali pa tudi par teh starin katere so morile so še žive čeprav stari.

 • Caetano

  Pobiti ranjence in jih zmetati v brezna je plod boljševiške ”civilizacije”. Je pa bil diktator Tito posebej pohvaljen od Stalina, da je od vseh takratnih komunističnih liderjev najbolj temeljito ”počistil” realno ali potencialno opozicijo.

  • Matija

   Pa ti res uživaš ko pišeš laži al se samo pretvarjaš?

   • Caetano

    Te stvari so znana dejstva.

    • Matija

     Dejstva za klerofašistični agitprop in ponarejevalce zgodovinskih dejstev.

     • Caetano

      Zgodovinska dejstva so šele v zadnjem času prišla na dan. Prej so bila v glavnem prikrita.

     • Matija

      Prej se s poboji nacifašistov in njihovih kolaborantov ni noben ukvarjal. Kot se s tem ne ukvarjajo v drugih državah vključno z nemčijo.

     • Caetano

      Ni se smel ukvarjati, kar je zelo velika razlika. Zloraba znanosti v politične namene dejansko. Sicer pa se s komunističnimi zločini med drugo svetovno vojno ukvarjajo tudi drugje:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrios_Psarros

      https://en.wikipedia.org/wiki/National_and_Social_Liberation

      https://casebook.icrc.org/case-study/european-court-human-rights-kononov-v-latvia

      https://it.wikipedia.org/wiki/Rolando_Rivi

      https://it.wikipedia.org/wiki/Eccidio_di_Porz%C3%BBs

     • Matija

      Kaj pa strani ki se ukvarjajo z nacifašističnimi zločini in zločini nacifašistični kolaborantov? Kaj pa zločini klerofašistov?

     • Steiermark

      V Civiliziranih deželah, kamor niso uspeli svojih krempljev stegniti zločinci – psihopatski komunisti (kar je dejstvo, ker je komunistične zločince gnala samo sla po krvi in klanju…. ter “zmagi” nad ubogimi , od njih zasužnjenimi ljudmi), kot npr. Nemčija, so že zdavnaj opravili z nacisti in z zločini katerih se nobeden Nemec neponaša, kot pri nas, kjer se še vedno ponašate z zločini komunistov, najbrž svojih, ter zločinov, ki so jih zagrešili vaši očetje, ki pa jim nikoli ni bilo sojeno, za izvajanje genocida, nad lastnim narodom!

     • Valter BraniSlav

      Zivim v civilizirani Angliji in ZDA. Tudi v teh dveh deželah so jalove zenske nesrečne tako kot ti.

     • Steiermark

      Caetano, dejstva so prišla na dan v zadnjem času, ker so jim “ušla” izpod nadzora, kot tudi druge telesne tekočine in vsebine, ki jim uhajajo brez nadzora, kljub plenicam!

   • dr Janez Sveti

    A misliš, da je deset tisoče ujetnikov PO VOJNI storilo množični samomor?
    Si pa res zagovornik čudnih idej, če uporabim nežen izraz.
    DR janez Sveti genij

    • Matija

     V bistvu so ga, posredno, s svojim sovražnim delovanjem proti lastenmu narodu in sodelovanjem z nacifašizmom.

     • dr Janez Sveti

      Za nerazmišljujoče in zabite je to razlaga, ki zadovolji njihovo razumevanje. Za nas pametne pa pove, daje pobijanje vojnih ujetnikov zločin, ki ne zastara. Bom poskusil vprašat. Ali res meniš, da razumeš razmišljanje takratnih ljudi, ki niso vedeli, to, kar mi vemo danes? A se tebi zdi, da komunistični teror, kot je pobijanje civilistov (Slovencev) in mučenje po gozdovih ni vzrok za obrambno reakcijo ljudi,ki so iz tega vzroka videli v komunistih smrtne sovražnike, ki jih ogrožajo bolj kakor okupator? Ali ni dandanes, naše sodelovanje z Natom v Afganistanu recimo sodelovanje z okupatorjem Afganistana? A se ti ne zdi, da tvoja preprosta in za moje pojme tvoja psihopatska razlaga, razumevanja za poboj desettisočev nora?
      Daj se zamisli kaj bi si mislil o meni, da pišem, kako je za bo proti islamu upravičen genocid v Srebrenici, ker so pobiti pač muslimani!!
      Upam, da nisi veliko razmišljal, ko si napisal to neumnost!
      DR Janez Sveti genij

     • Matija

      Najprej se je zgodila domača izdaja, kolaboracija z nacifašisti, nošenje nacifašistom ovaduške spiske nezaželjenih ljudi, ljudi ki se niso upogibali klerikalni in gosposki oblasti,…. Vidni ljubljani/notranjski klerofašisti do naravnost orgazmiral in lužicespuščal, ko so izdahovali hvalospeve fašističnim in nacističnim okupatorjem.. in to že takoj on začetku okupacije. Dej. ti sveti malce razmisli kake neumnosti pišeš.

     • dr Janez Sveti

      No..sem mislil,da me bodo prvi popljuvali nasprotniki komunistov. Kakorkoli. Ne se izogibat in zamolčat RESNIČNEGA RAZLOGA, zakaj so se ljudje obrnili na okupatorja po pomoč. Zaradi GROZODEJSTEV IN POBIJANJA, ki so ga izvrševali komunistični morilci, ki so kasneje celo popolnoma obvladovali narodnoosvobodilno vojsko-partizane. Je res ali ni? Kdaj in iz katerega vzroka so nastale vaške straže? Zaradi koga te vprašam? Ne delaj se neumnega in nevednega. Seveda nobena stran v vojni ni nedolžna in oboji imajo nedolžno kri na rokah. DEJSTVO JE, da so komunistični morilci pobili na najrazličnejše grozovite načine neprimerno veliko večje število SLOVENCEV in samo nekaj okupatorskih vojakov.
      Iz tvojega komentarja se lepo vidi, da si tudi sam eden od kandidatov, ki bi v primeru vojne z užitkom ubijal brate, ki se nebi strinjali s tvojo politiko.
      DR Janez Sveti genij

     • Milan Muhič

      Spoštovani Matija, pa mi vseeno dovoli,”kolaboracija, izdaja!” Leta 1941/42 so partizani, VOS, zahrbtno likvidirali veliko število nedolžnih Slovencev. Partizani Dolomitskega odreda so ropali, pobijali in požgali cele vasi, med katero je bila tudi Šentjošt. Tako so se ljudje teh krajev samoinciativno organizirali v vaške straže 17.6.1942 in to po krutem partizanskem masakru nad temi ljudmi, kar v svojih spominih doživeto opisuje preživeli teh krajev Janko Maček. Torej, žal in žalostno, brat partizan, boljševik, ki se je boril za stalinizem je začel moriti lastnega brata. Je to izdaja, kolaboracija, če se je polovica naroda uprla boljševističnemu nasilju? Dolomitsko deklaracijo 1942 pa upam, da jo poznamo, kakor tudi Čebinske sklepe KP iz aprila 1937. Malo modrosti in to brez podpihovanja skoraj že pozabljenih revolucionarnih strasti, pa resnično vsaj dandanes za odpuščanje in obžalovanje, pa res ne bi škodovalo.

    • ires

     kaj pa če so bili pobiti par mesecev prej

   • Milan Muhič

    Matija, to so še ne razčiščene travme Slovenskega naroda. Ko se je leta 1998/99 raziskovalo pomor ranjencev v juniju 1945, bi izpostavil le en primer od mnogih. “Oficir Križman je ukazal dvema partizanoma, da privlečejo iz prvega nadstropja, kasnejše okulistične bolnice sokrajana A. Heglerja. kateri je izgubil 8.5. na vlaku iz Kočevja obe nogi. Partizana sta, ko sta pregledovala po sobah klicala Hegler, kateri pa se ni oglasil, to sta sporočila Križmanu. Le ta pa njima ukaže, naj mu sledita in, tisti je iskani, na katerega bo pokazal z roko, Partizana sta ga vlekla do okna v prvem nadstropju in ga kod vrečo vrgla na dvorišče. Spodaj pa so ga brcali, še najbolj pa se je nad njim izživljala partizanka z daljšo kito Cveta Pelko, katera se je tudi sama hvalila s takim dejanjem na mitingu 1952, kjer je bil sprejem J.B. Tita v Dolenjskih toplicah, nakar so ga zvlekli kod ostale do Ljubljanice kamor so jih metali. Te mrliče je Ljubljanica naplavila pri zapornici, katere so morali, po pričevanju očividcev nemški ujetniki izvleči in so jih neznano kam odpeljali. Tako se je delalo s tistimi ranjenci, ki so bili popolnoma nezmožni za transport. In, to je le delček raziskovanj od resničnega dogajanja z ranjenci po končani revoluciji 1945.

 • Anton

  seznam morišč

  http://www.zaveza.si/prikrita-morisca-v-sloveniji/

  eno izmed njih je tudi v moji neposredni vližini , pri Škofji loki, vas Crngrob, pri Pevnem nad Škofjo loko v Matjaževi jami itditd, je kar nekaj morišč tam naokoli, ki še dandanes niso senirani. toliko o spravi!

 • Hribouc

  Hribouc • nekaj sekund nazaj

  Predlagam , prvikrat:

  POZIV g.nadškofu Zoretu in slovenski SŠK

  Slovenski Parlament ni sprejel in ni podpisal strinjanja z evropsko deklaracijo o tolitarizmih !
  To zato, ker je med nje vštet, kakopak, komunizem.

  Od
  slovenske katoliške /RKC in škofovske konference na čelu z nadškofom
  Zoretom zahtevam izjavo, ki bi naj veljala do podpisa omenjene evro
  deklaracije v slovenskem Parlamentu.

  Izjava naj vsebuje internocerkveno prepoved vabljenja komunistov in nj. somišljenikov na cerkvene slovesnosti in obrede v slovenskih katoliških cerkvah.

  Prisotnost predstavnikov prikritega in sploh ne več prikritega totalitarnega in kriminalnega
  režima z vsem velikim grehi na plečih, ki jih poznamo kot sistemsko
  kršenje človekovih pravic, krajo velikanskih razsežnosti kot je AK-
  avtocestni križ, TEŠ 6 in NLB ( 2.Tir v nastajanju) in predvsem
  zakrivanje in opravičevanje zločinskosti komunističnega zločina v
  revoluciji 1941-1991 je žaljenje temeljev državnosti in ustavnosti
  1.republike Slovenije in je žaljenje svojcev žrtev komunizma in
  banditizma ter žaljenje čistih Slovenk in Slovencev, ki želijo in delajo
  pozitivno in Dobro.

  S tem, ko vrh RKC stalno in kar naprej izraža
  tiho strinjanje z zločinskim barbarizmom Kučan- Roter-Golobičevega
  paradržavnega sistema, tako, da vabi predstavnike uzurpirane oblasti,
  ukradene države, pokradenih in aparthajdovsko drugorazrednih državljanov
  na slovesnosti v Božje hrame, izjavljam, da je to povsem, ekvivalentna
  odgovornost za vse negativno, kar se tukaj dogaja!

  Ista izjava naj upošteva prepoved udeležbe vseh in vsakega predstavnikqa RKC pri slovesnostih in
  sv,Mašah pri Ruski kapelici pod Vršičem.Žaljenje Boga, Sinu Očetovega in vsega Krščanstva na planetu Zemlja.
  To , kar je dejanska vsebina podvršiških “maš” je Bogoskrunstvo, nič boljše od črnih maš satanistov.

  Ko se diktator Putin pokriža pod Vršičem , je jasno, kam to svet pelje, to je pot hudega zla!

  Ni Ekumenizma brez Resnice in ga nikoli ne bo!
  RKC v teh primerih eklatantno drži vrečo paradržavnemu aparthajdu starih
  /novih boljševikov,terorizmu, nasilju nad drugačemislečimi in nad samimi
  Katoličani.
  TO SE MORA NEHATI TAKOJ!

  Jezus je vstopil v Očetov hram in zmetal na cesto trgovce, farizeje in tolovaje na cesto in to bo treba storiti za očiščenje Kristusove cerkve na slovenskem čimpreje!

 • Get Smart

  Pomni enkrat za vselej:
  Poglejmo, kdo so bili komandanti MURGL JUGOKOMUNISTIČNE bande
  RUSKO-POLJSKO-SRBO-RVACKEGA kaviar žida JOSEPHA BROZA TITA:

  komandanti —
  1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba

  2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )

  3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7.
  Korpusa

  3.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska);
  namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa

  4.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9.
  korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu

  5.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone
  (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije;
  komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.

  7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;
  komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone
  (Dolenjska); komandant 15. Divizije

  8.) Božović Radomir – Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona
  Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade;
  namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. Divizije

  9.) Ignjatović Radojica – Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30.
  divizije

  10.) Brajović Petar – Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve
  brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije;
  komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)

  11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. Divizije

  12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije;
  namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

  13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade;
  namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik
  komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.

  14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade;
  komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove
  brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. Diviziji

  15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. Korpusa

  16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije;
  komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

  17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona
  Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,

  18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3.
  bataljona Bazoviške brigade

  19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade;
  politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

  20.) Knežević Vladimir – Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona
  Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1.
  bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.

  21.) Jovanović Svetolik – Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je
  spremljevalec Šaranovič Milana.

  22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda

  23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir
  minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih

  24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade

  25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade

  26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar
  3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja
  1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3.
  bataljona Kokrškega odreda

  27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino;
  bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ

  28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.

  29.) Dedejić Boško – Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta
  3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant
  Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.

  30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade

  31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade;
  načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

  32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta
  Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade

  33.) Alfirević Petar – Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja
  Prešernove brigade

  34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. Divizije

  35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona
  v 31. Diviziji

  36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade

  37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade,
  operativni oficir 31. Divizije

  38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove
  brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove
  brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. Korpusu

  39.) Gliša Radomir – Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade;
  komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije

  40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v
  Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na
  najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah

  41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
  brigadi.

  42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
  brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade,
  politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

  43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove
  brigade.

  44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona
  Bazoviške brigade .

  45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona
  Bazoviške brigade.

  46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona
  Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.

  47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega
  komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.
  48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.

  49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške
  brigade

  50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2.
  bataljona Bazoviške brigade.

  51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

  52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

  53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.

  54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

  55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.

  57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

  59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.

  60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.

  61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.

  62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške
  divizije, operativni oficir Goriške divizije

  63.) Peraić Vladimir – Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2.
  Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda

  64.) Božić Lazo – Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15.
  brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade

  65.) Džordžević Branko – Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1.
  bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega
  odreda

  66.) Bratković Peter – Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2.
  Kokrškega odreda

  67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka
  za zveze pri 9. korpusu
  68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v
  Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade

  69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve
  brigade

  70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade
  71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3.
  bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije

  72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove
  brigade

  73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9.
  korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa

  74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade

  75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije

  76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade

  77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

  78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne
  čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije

  79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije

  80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri
  glavnem štabu NOV in POS

  81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona
  Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

  82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
  bataljona Gregorčičeve brigade

  83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični
  komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade

  87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade

  88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade

  89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli
  9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4.
  bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor
  podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa

  90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3.
  bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
  Gregorčičeve brigade

  91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije

  92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.
  93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v
  9. korpusu

  94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade

  95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade

  96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

  98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

  99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

  101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2.
  bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade

  102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. Divizije

  103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade

  104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3.
  bataljona Ljubljanske brigade

  105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta
  1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
  Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade

  106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade

  107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi
  brigade

  108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1.
  bataljona Kosovelove brigade

  109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade

  110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2.
  bataljona Kosovelove brigade

  111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve
  brigade
  112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. Diviziji

  113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. Diviziji

  114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični
  komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja
  Ljubljanske brigade

  115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. Korpusa

  116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični
  komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

  117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade

  118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski
  vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir
  Kosovelove brigade

  119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2.
  bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
  bataljona Gregorčičeve brigade

  120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade

  121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.

  122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove
  brigade, načelnik štaba 30. Divizije

  123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije

  124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član
  štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. Divizije

  126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade

  127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade

  128.) Vitković Ljubo

  129.) Popović Gregorij

  130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške
  brigade

  131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade

  132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade

  133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV

  134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete
  Cankarjevega bataljona

 • gost

  O tej temi bi rad slišal več, ker me nekaj osebno zanima, posebno, kar je napisal gospod Milan Muhič.
  Prosim, da se mi javi.
  L.P. gost

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!