Nekdaj v službi državne varnosti, kasneje v službi Balkanskega bojevnika

foto: STA

Iz Urugvaja je včeraj preko videokonference v zadevi Balkanski bojevnik pričal Anastazij Martinčič. Slednji je bil v isti zadevi v Južni Ameriki obsojen na 13 let in pol zapora. Na vprašanja sodnice in tožilke ni želel odgovarjati, saj ni dobil zagotovila, da zaradi pričanja v Sloveniji ne bo preganjan. Po njegovem so sicer obtoženi krivi.

Martinčič, ki so ga ujeli v Urugvaju z dvema tonama kokaina, pri čemer naj bi sodelovali tudi nekateri obtoženi iz zadeve Balkanski bojevnik, ni želel pričati na sodišču, dokler mu le-to ne bo zagotovilo statusa zaščitene priče.

Po njegovih besedah so kazniva dejanja povezana tudi z drugimi kaznivimi dejanji, zaradi katerih bi bil ob prihodu v Slovenijo deležen pregona. Eno izmed vrste kaznivih dejanj je po njegovih besedah povezano tudi z umorom Miša Vujačića v hotelu Slon leta 2003.

Kljub zagotovilom sodnice in tožilke, da mu ne morejo ponovno soditi, saj je v zadevi že bil sojen, je vse odgovore zavračal. Povedal je le, da pozna vse obtožene v zadevi Balkanski bojevnik in podrobnosti vseh kaznivih dejanj. Omenil je še, da gre za osebe, “za katere ve cel svet, da so krive,” dejal pa je tudi, da po vsem tem, kar so naredili, nihče od njih “ne bi smel biti na svobodi niti en dan.”

Martinčič zase dejal, da je nekdanji udbovec
Pričanje je na trenutek zvenelo precej komično, saj je Martinčič sodnici očital, da mu ne želi dati imunitete, zanjo pa trdil, da je koruptivna in želi obtožene osvoboditi. Sam pa je zase še dodal, da je nekdanji sodelavec Službe državne varnosti in podrobno pozna ozadje celotne zadeve.

Urugvajski dokazi bremenijo osem do petnajst slovenskih obtožencev, ki naj bi sodelovali pri trgovanju in prenosu kokaina iz južne Amerike v Evropo s pomočjo manjših ladij.

K. Ž.