Vlada pripravlja nov migrantski center v Črnomlju – civilna iniciativa napoveduje protest

Fotografija je simbolična

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini v sredo napoveduje protest proti načrtovanemu migrantskemu centru, ki ga pripravlja vlada za nezakonite migrante.

V zadnjih dneh so v omenjeni civilni iniciativi izvedeli, da se v občini Črnomelj pripravlja vzpostavitev migrantskega centra. Bivalniki oz. zabojniki za občino Črnomelj so po njihovih navedbah že pripravljeni. Vlada naj bi v resnici nameravala sprva vzpostaviti le prehodni center, tega pa nato hitro spremeniti v nastanitvenega. Ob tem predsednica iniciative, Maja Kocjan, pojasnjuje, da prehodnih centrov ne bo več, humanitarnih prevozov iz ene države v drugo pa prav tako ne.

Belo Krajino bo migrantska problematika dolgoročno zaznamovala
Nastanitveni center pa naj bi bil vse kaj drugega kot prehodni, kjer se migranti lahko zadržijo le do 72 ur, saj v nastanitvenih centrih ostajajo. Migrantski center je sicer načrtovan v Črnomlju na Vražjem kamnu na vadbišču Športnega kinološkega društva Bela krajina. V ureditev tega prostora so Belokranjci vložili ogromno dela. Samo 50 metrov stran pa je poligon, kjer trenirajo njihovi otroci in mladostniki nogomet. Prav tako je v bližini trim steza, ki jo Črnomaljci redno uporabljajo in so jo težko pričakovali. Ministrstvo pa naj bi se zanimalo tudi za zemljišča na območju Vinice in Preloke.

(za objavo) Nov migrantski center - v Črnomlju bodo novi nastanitveni objekti za migrante 1

Črnomaljska občina ne more biti “Karitas”, saj se sama spopada z revščino
Ta občina je po navedbah predstavnice že omenjene iniciative preveč obubožana, da bi občani lahko na to pristali, vendar ne samo zaradi degradacije prostora, marveč tudi zaradi dejstva, da je občina Črnomelj v velikem razvojnem zaostanku, zato je namestitev migrantov pri njih nesprejemljiva. Brezposelnost v občini presega 22 odstotkov in je nad kritično mejo ter pomeni izredno žgoč problem.

Kar za tretjino manj dohodkov od slovenskega povprečja in razvojni zaostanek
Povprečna bruto plača v občini Črnomelj je bila v letu 2015 kar za 29 odstotkov pod slovenskim povprečjem, razmere v gospodarstvu pa so zelo slabe. Poleg tega se je število delovnih mest v tej občini v zadnjih nekaj letih prepolovilo. Bela krajina potrebuje razvoj in ne še dodatne obremenitve s strani države, njihova občina pa je že tako pozabljena s strani slednje. Majhna in skromna Bela krajina naj bi bila že tako ali tako brez podpore s strani države.

Ljudje so obupani
“Ljudje komaj shajajo, mladi pa odhajajo in se ne vračajo. Belokranjci in Črnomaljci na to enostavno ne morejo pristati in tudi ne bodo tiho,” pravijo. Civilna iniciativa zato pripravlja javni protest, hkrati pa župane vseh treh občin javno poziva, da podprejo njihovo iniciativo.
Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini ima tudi svojo stran na družbenem omrežju Facebook: https://www.facebook.com/Civilna-iniciativa-proti-migrantskemu-centru-v-Beli-krajini-189583048135446/?pnref=story

Podobne težave tudi v Mariboru
Nov azilni dom pa se pripravlja tudi na območju Maribora, kar med tamkajšnjimi meščani povzroča kar nekaj slabe volje. Oblast namreč namerava urediti ta objekt kar v bližini enega od tamkajšnjih vrtcev in šol, ob čemer je potrebno še posebej izpostaviti, da lokalne oblasti in občani sploh niso bili povprašani za mnenje glede tovrstnih podvigov. V ta namen želi Nova ljudska stranka (NLS) zbrati podpise za sklic izredne seje mestnega sveta Mestne občine Maribor. Zanimivo se zdi dejstvo, da je bilo o tovrstnih namerah vlade obveščeno zgolj vodstvo omenjene mestne občine.

Domen Mezeg