Oče enega najboljših opernih pevcev na svetu je bil obsojen na smrt na Teharjah

Lojze Debevec, oče genialnega opernega pevca Luke Debevca Mayerja, je bil vojni ujetnik na Teharjah, od koder pa mu je uspelo pobegniti. Luka se je sicer rodil v Argentini, a zagotavlja: “Slovenec sem, moja domovina je Slovenija.”

Oče enega najboljših opernih pevcev na svetu Luke Debevca Mayerja, Lojze Debevec, je bil vojni ujetnik na Teharjah, vendar pa mu je od tam uspelo pobegniti. Še sreča, saj se mu je kasneje rodil sin Luka Debevec Mayer, ki je danes eden najbolj zaželenih pevcev opernih arij na svetu. “To je poglavje zase, res pomembno poglavje v njegovem in tudi v našem življenju, ker so to močni pretresi, ki nas spremljajo vsa leta in se tudi iz njih učimo. Da odkriješ, kaj vse se lahko zgodi, ko ni pravega razumevanja, ljubezni in strpnosti. Ata je bil v Teharjah in je na srečo lahko svoje življenje rešil. Potem je šel domov, se poslovil od svoje matere, njegov ata je bil namreč že pokojni, in z 20-imi leti šel po svetu. To je res zgodba, ki te pretrese,” je v oddaji Aktualno na Nova 24 tv zaupal ta pevski virtuoz.

“Če starši ne bi govorili s takim veseljem o Sloveniji, me danes ne bi bilo tukaj”
Njegov ata, kot pravi očetu, je o tem poglavju svojega življenja govoril otrokom, na kar Luka Debevec Mayer pravi: “Njegova pripovedovanja so bila vedno povezana z razmišljanjem o človeku. Kako lahko človek naredi kaj lepega in česa vse je človek sposoben, ko se ne posveča več dobremu, lepemu, resničnemu … Zgodbe pa niso bile nikoli utesnjujoče, vedno je bil pogled naprej s pogledom nazaj, ker če si ukoreninjen in veš, od kod prihajaš, me verjetno ne bi bilo danes tukaj, če ne bi s takim veseljem starši govorili o Sloveniji. Niso me utesnjevali, so mi pa povedali vse, kar so oni doživeli in z veseljem sem odkril vse tisto, kar je meni lastno in kar je skoraj gensko prišlo v moj jaz.”

O Sloveniji vse samo najlepše
Kljub vsemu trpljenju, ki ga je bil njegov oče deležen kot vojni ujetnik na Teharjah, pa je Slovenijo svojim šestim otrokom opisoval z največjim navdušenjem, prav tako tudi njegova mama. “Prav zato nas ima vseh šest otrok zelo rada Slovenijo; trije živijo tukaj v Sloveniji, ostali trije pa v Argentini. Prikazala sta nam vsak kotiček Slovenije – tudi tiste Slovenije, ki je nista poznala, ker seveda v tistih časih, ko sta živela, ni bilo tako enostavno potovati po različnih krajih. Morja nihče od njiju ni poznal. Sicer pa sta govorila najlepše, predvsem pa o tem, kako je Slovenija raznolika. Vse njune dogodivščine in izkustva so bile zelo vezane na Slovenijo s srcem, z dušo, mišljenjem in velikim veseljem.”

“Slovenija je nekaj posebnega, je edinstven prostor na svetu glede na raznolikost, glede na to, da je tako majhna. Včasih se nanašamo na to majhnost, kot da nas nekaj utesnjuje, jaz pa mislim, da ravno v tem, da nisi preveč raztresen, vidiš lahko vse možnosti, ki jih ima Slovenija, zato sem res navdušen nad njo, ne samo zgodovinsko, ima toliko bogatega kulturnega izročila, ampak tudi glede narave. Slovenija ima stik z morjem, z ravnino, Alpe, proti jugu se spet drugače vije, kraška pokrajina, vinorodna področja, reke, ki se vijejo po Sloveniji, ljudje so različni, narečja,” opisuje Luka Debevec Mayer naš biser.

Kot domovino čuti samo Slovenijo, a ljubi tudi Argentino
Ta izvrstni pevec Slovenijo res odlično pozna, kar pa ne čudi, saj je bil prvič v Sloveniji leta 1990, od takrat naprej pa že dvajsetkrat. “Brez dvoma čutim kot svojo domovino Slovenijo. Ko sem se zavedal, da sanjam po slovensko, ampak to resnično: ko spim, sanjam po slovensko, ko sem to odkril, sem si rekel: “O tem ni več nobene debate.” Starša sta bila Slovenca, vsa moja kultura od otroštva naprej je slovenska, brez dvoma pa ljubim tudi Argentino kot svojo domovino. Katera je prava domovina? Ne bom rekel, da je prava ena ali druga. Ne bi niti rekel, da sta obe, ker kot domovino čutim res samo Slovenijo.”

Starša sta bila ekspresivna v življenju
Pomemben del Lukovih nastopov pa je prispevala tudi njegova mama, ki je bila amaterska igralka, veliko ur svojega življenja je namreč posvetila igranju in recitiranju, pripravljala pa je tudi igre za otroke. Njegov oče je bil zelo dober govornik, imel je talent izražanja. Oba sta pela tudi v zborih. “Bila sta ekspresivna v vsakdanjem življenju,” pravi Luka.

“Ponosen sem, da dobro govorim slovensko in poznam Slovenijo. To se mi zdi elitno, saj slovenščino ne govori veliko ljudi. Elitno v dobrem smislu, da znaš nekaj posebnega, kot bi imel en lep prstan ali lepo ogrlico in rečeš: “To je edina, tega nima nihče drug.” In na to je vsak ponosen.” Z vsakega potovanja v Slovenijo pa “prinese” v Argentino nove, sodobne slovenske besede, ki jih z veseljem pove svojim nečakom.

Oče in mama sta bila skupaj v italijanskih taboriščih, a sta se spoznala šele v Argentini
Oba starša Luke Debevca Mayerja sta bila Slovenca, mama Marija Mayer Ljubljančanka, oče Lojze Debevec pa je otroštvo in mladost preživel v Begunjah pri Cerknici. “Mama je v Argentino prišla v istem času kot oče. Najprej je šla na Koroško, potem sta bila iz Avstrijske Koroške istočasno v taboriščih v Italiji – sicer se nista prav tam spoznala, saj sta se spoznala v Argentini. Vedela pa sta eden za drugega ravno zato, ker je bila mama dobra igralka, v taboriščih so namreč delali tudi Shakespearja in nastopali – tudi z otroki ter v igrah s starejšimi ljudmi. Oče pa je bil športnik. Oba sta malo izstopala.”

Slovencem gre v Argentini dobro
Kako pa gre Slovencem v Argentini? Debevec Mayer nam je iz prve roke v oddaji Aktualno zaupal: “Gre jim dobro. Na splošno so se vsi ti Slovenci, ki so prišli praktično praznih rok po drugi svetovni vojni, pridno razvili. Slovenci v primerjavi z ostalimi narodi, ki so prišli v Argentino iz Evrope, še prav posebno, ker so tudi razvili neverjetne slovenske centre oziroma domove, kjer se je odvijala ne samo sobotna šola, ampak tudi kulturni nastopi, športne in duhovne organizacije, tako da je bilo res pestro in raznoliko. Ko sem bil majhen, so marsikateri moji sošolci, ki niso bili slovenskega rodu in s katerimi sem hodil v argentinsko šolo, rekli, če gredo lahko tudi oni z mano v ta dom.” V te ustanove še vedno zahaja, pogosto ima tam tudi nastope.

Luka Debevec Mayer, ki ga je Argentinsko združenje glasbenih kritikov že štirikrat razglasilo za najboljšega pevca Argentine, bo nastopil tudi na dobrodelni prireditvi to nedeljo na gradu Brežice v Viteški dvorani. Prireditev organizirata Dobrodelna ustanova Vrtnica in Ustanova Ivana Cankarja. Poleg opernih arij bo zapel tudi slovenske narodne pesmi, za katere pravi, da so mu ene najljubših. “Pri slovenski besedi, predvsem v peti, se počutim zelo domač,” pravi. Hkrati pa je zanikal tudi to, kar trdijo nekateri slovenski glasbeniki – da je prepevanje v slovenščini zelo omejeno in težko, kar pa je večinoma le plehek izgovor, zakaj pojejo v angleščini. “Presenečen sem nad tem, saj je slovenščina zame zelo pevni jezik in moram reči, da nimam tega pogleda samo jaz, ki sem Slovenec in imam svoje srce v slovenskem jeziku, ampak so tudi Argentinci in druge narodnosti presenečeni, kako se lahko v slovenščini tako lepo poje. Jaz z veliko lahkoto pojem v slovenščini in mi je zelo všeč, ne le zaradi čustvenih razlogov, ampak tudi zato, ker se slovenščina zelo lepo sliši. Svojemu profesorju petja v Argentini sem za hec zapel eno ario v slovenščini od Mozarta in je rekel, kako to dobro zveni in da ni nilčesar motečega. V Argentini je na sploh slovenščina smatrana kot zelo mehak jezik.”

Marjanca Scheicher

 • Nata

  + + + + + + + + dober članek . Naj se ve , kaj vse imamo Slovenci.
  Vrhunske športnike . umetnike , znanstvenike ……povrhu vsega pa še Prvo damo .
  Naslov pa le spremenite .Ni eden od najboljših na svetu !

  Je pa vsekakor dober .

  • samsara

   Imamo pa tudi vrhunske pokvarjence, ‘zločince prve kategorije’ in njim sorodne izrodke človeške vrste, legije psihopatov in sociopatov na vrhovih družbenih struktur…

   • Nata

    Ja, res je . V tem smo pa še najboljši !!

   • Steiermark

    Res je, vendar ti vrhunski pokvarjenci, največkrat niso niti slovenskega rodu, kajšele, da bi premogli ljubezen, do Slovenije, ki je njim in njihovim prednikom dala vse, celo to, kar nam avtohtonim v Sloveniji ne pripada! Celo vladajo nam, pošasti same ali njihovi potomci, rojeni z geni morilcev in zasužnjevalcev ter z željo po genocidu nad pravimi, avtohtonimi v Sloveniji, zato toliko gobcajo o , še, “prostoru v Hudi jami” in o “naravnem pravu”…..

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    TOČNO

 • svatne

  Nobenega procesa ni bilo! Čakala ga je smrt (ali: bi bil umorjen, če bi mu ne uspelo pobegniti) – ni dobro uporabiti sintagmo “OBSOJEN…”, ki vnaša napačno sliko dejanskega dogajanja – sistematične morije brez vsake pravne podlage. “Obsojenega” se justificira, usmrti, ne umori. Žrtve besnila med in po vojni so pomorjene brez sodnega postopka in sodbe.

 • Olga

  Iz Argentine bodo morali priti pravi Slovenci, kot je gospod Luka Debevc Mayer, da bodo naučili mlade rodove spoštovati domovino, slovensko kulturo in jezik! Srečno smo lahko, da imamo takšne ljudi!
  Naše “umetnike” moti slovenščina in pojejo v tujih jezikih, ker ne spoštujejo Slovenije in slovenskega jezika!

  • karlina

   Točno Olga, vsak dan znova in znova ugotavljam, da so nam ti rdeči krvniki uničili SLOVENSKI ROD in SLOVENSTVO, kot so ga imeli in ljubili naši predniki, pred letom 1940 in še vedno ga uničijejo.

  • BananaNjam

   Prvo prični upoštevati nas prave Slovence tu doma, potem pa povabi še ostale rojake.

   • Olga

    Zločinske komuniste?! Izvajalce genocida? Koruptivneže? Tatove? Ti imajo samo moj prezir! Spoštovanja si ne zaslužijo!

    • Nata

     Saj govorimo o muziki. Prelepi glasbi svetovnih in domačih skladateljev.Z akaj prezir ?
     Kam so nas za vraga pripeljali ti hudirjevi komunisti ??
     Mar res več ne ločimo zrnje od plev ?
     Kar veliko dobrega , zdravega zrnja je ostalo doma. Na svojih domovih . In nekaj pa je menda zraslo , a ne ?

     • Olga

      Pri volitvah se ne vidi!

     • Nata

      ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Pišem o državi , ki jo imamo .
      Ne o šmornu , ki smo , so ga skuhali
      O zrnju , ki je ostalo pač doma , v Jugi .
      Če ne bi veliko pokončnih ljudi , tudi umetnikov . delovalo pa svojih zmožnostih in možnostih v dobro Slovencev , kako bi bilo ?
      Pa , da se razumemo . Poznam in cenim g. Debevca .Tako , kot še kar nekaj argentinskih Slovencev – predvsem glasbenikov .
      In , ja – to je bil svetovni fenomen – ta njihova skupnost .

      Vendar , oprostite . Ne dovolim pa , da takole pišete , pišejo o nas, drugih ! Karlina je sicer umetnike dala v narekovaje . Verjetno je mislila umetnike laži , zavajanja – komuniste .

  • Nata

   Torej, ne vem katere umetnike misliš ? Ker pa je Luka koncertni in operni pevec, bom zagovarjala le te!!
   Prav nič jih ne moti slovenščina. Pojejo glasbo svetovnih mojstrov v originalnih, pa tudi v sijajnih slovenskih prevodih naših mojstrov !!
   Kakšno poenostavljanje !

  • Nata

   Saj jih je že cel kup !! In tudi oni so imeli kar nekaj prednosti pred drugimi .

 • karlina

  Koliko takšnih kulturnikov in izobrazencev so pomorili ti krvniki v Sloveniji in koliko jih je pobegnilo v tujino, pred sigurno smrtjo. V Sloveniji imamo bore malo pravih domoljubnih izobrazencev, vse ostalo, kar je ostalo komunistično, ni vredno, da jih nosi zemlja, itak vsak dan znova in znova dokazujejo čisto povsod.

  • Nata

   Ja, kaj pa vam je ? Imamo in smo imeli prave domoljubne izobražence !!! Vendar so bili odrinjeni na rob , zapostavljeni na vsakem koraku .Takrat smo zaradi svojega verskega prepričanja veljali za zatohle nazadnjake in danes se Zgodovina ponavlja ??
   Nekateri so šli v KPS, da so vsaj ” malo migali ” na svojem področju!! Jim prav nič ne zamerim.
   Prosim, ne povzdigujte ene na račun drugih.

 • Karmen

  Prijatelj je dejal, dobri Slovenci so šli v Argentino ali so v jamah, tu so ostali samo mladoletniki in izrodki.

  • Nata

   No, no ? Ta je pa lovska !!
   Nas je pa kar še nekaj doma, ki smo veliko naredili ,da imamo svojo državo. In, da se je veliko argentinskih Slovencev lahko vrnilo v domovino.
   Nismo bili ravno v življenjski nevarnosti. . . Lepo nam pa ni bilo! Pa smo vztrajali. . . doma !

   • Karmen

    To smo pa tisti , ki so bili mladoletni in njihovi potomci. Kapiš.

    • Nata

     Ja. In naši starši in stari starši in strici – so nam veliko povedali .

 • Bastian

  Luka stokrat bohlonej ker ste naš.To pomeni da si ponosen na slovenstvo,našo domovino.Kaj bi bilo da rdečih tolovajev ne bi bilo?Ne bi bili druga Švica,temveč PRVA sLOVEnija.Tako pa smo dežela grobov, rdečih retardirancev…..lopovov,morilcev, vse v navezi z bolano komunajzlarsko ideologijo.

 • radames

  Da! Debevec, priimek od Vrhnike, Borovnice, čez Menišijo do “Bajgn” in Cerknice!

 • ales

  Odličen intervju.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!