Odbor 2014: “Mehanizmi udbomafije razkrinkani, a ti še vedno delujejo”

Foto: Robert Fojkar

Vztrajniki Odbora 2014 so se že tradicionalno zbrali pred Vrhovnim sodiščem, da bi opozorili na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v slovenskem pravosodju. Na skupščini Odbora so odločili, da bodo od sedaj naprej shodi potekali vsak drugi četrtek v mesecu na znanem kraju in času.

Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je uvodoma povedal, da živimo v državi, v kateri imamo predsednika vlade, ki trdi, da živimo v mafijski državi, ve pa ne, da je Zemljarič del udbovske mreže, in v državi, v kateri minister za pravosodje ne želi sprejeti sprememb za večjo transparentnost sodstva, pravi pa, da bo sekal glave na sodiščih. Živimo v državi, v kateri imamo grobove v gozdovih, pa nimamo nikjer nobenega, ki bi za ta brezčutna dejanja odgovarjal.

Foto: Odbor 2014

Foto: Odbor 2014

“Slovenija je posejana z zločini, pa ni nikjer nobenega zločinca. V Državnem zboru pa imamo ljudi, ki bi radi prepovedovali delo otrok v družini, prepovedovali striženje, če se s tem ne bodo strinjali. Gre za narobe svet in skrajni čas je, da se postavi na noge. Mi se bomo borili zato!”

Mehanizmi udbomafije že razkrinkani, a ti še vedno delujejo
Med govorci je spregovoril tudi nekdanji politični zapornik v primeru sojenja proti četverici JBTZ David Tasič in se uvodoma zahvalil vsem vztrajnikom, da že več kot dve leti vztrajajo pred stavbo, ki bi morala predstavljati hram demokracije. Izpostavil je, da kljub temu, da so razkrinkani mehanizmi udbomafije, danes še vedno ohranjajo velik vpliv na vodenje države, upravljanje medijev in politike: “Napočil je skrajni čas za spremembe, ki jih zahteva Odbor 2014.”

Prav tako je povedal, da civilnodružbena gibanja motijo tiste oblastnike, ki jih moti demokratični sistem: “Vidijo nas kot kot problem, kar ni prav. Pravi problem je v tem, da je naše sodstvo politično zmotivirano.”

Pot do prave demokracije je še dolga
Tasič je komentiral tudi nastop Primca v Državnem zboru, ko je z minuto molka šokiral poslance in še posebej predsednika Državnega zbora Milana Brgleza. “Prvič se je zgodilo, da je nekdo s tako mirno retoriko vrgel s tira režimske politike,” je dejal in za konec dodal: “Pot do demokracije je dolga, zato hvala, da hodite po njej!” Aleš Primc se je na komentar Tasiča odzval z naslednjimi besedami: “Moj namen nikakor ni bil sprovocirati kogarkoli, ampak izraziti spoštovanje in sočutje do vseh žrtev režimskega pravosodja.”

Foto: Robert Fojkar

Foto: Robert Fojkar

Odslej bodo shodi enkrat mesečno
Primc je sklical ljudsko skupščino odbora glede delovanja Odbora 2014 v prihodnosti. Predlagal je, da bi shodi potekali vsak drugi četrtek v mesecu. Iz ust množice vztrajnikov je bilo čutiti pritrdilnost, da bo s tem dodatno zagotovljena kvaliteta, ki je bolj pomembna kot kvantiteta.

Ko je bil predlog dan na glasovanje, je bil rezultat sledeč: 7 glasov proti in vsi ostali za. Podal je ugotovitev, da je sklep sprejet z večino: “Od sedaj naprej se vidimo vsak drugi četrtek v mesecu na znanem mestu. Naslednji shod Odbora bo tako 13. oktobra.”

Vztrajniki so tradicionalno obrnili hrbet zlorabam v slovenskem pravosodju, 20-sekundni molk pa so zmotili provokatorji na nasprotni strani stavbe in vzklikali: “Janša v zapor!” Na provokacije so se člani Odbora odzvali mirno in dostojanstveno, a vendar pogumno in nepopustljivo.

N. Ž.