Leo Oblak – brezkompromisen igralec, ki ga številni primerjajo z Borutom Jamnikom

Leo Oblak (foto: STA)

Tokrat pišemo o medijskemu mogotcu Leu Oblaku, ki ga tisti, ki so imeli kdajkoli z njim opravka, ocenjujejo kot inteligentnega, pragmatičnega in moralno brezkompromisnega (sprevrženega) igralca. Ljudi na začetku navduši, jim zleze pod kožo in sodelovanje pozitivno gradi do točke preloma, kjer se navadno razidejo interesi vpletenih. Na te točke je vedno dobro pripravljen in jih odigra z uporabo tudi najnizkotnejših sredstev. “Zvestobe, držanja besede ali vzajemnih moralnih načel ne pozna. Izbere, uporabi, zavrže. Njegov cilj je bil postati ključni medijski igralec na sceni, kar je po oceni sogovornikov tudi že dosegel. Mnenja so namreč, da v veliki meri obvladuje slovensko politiko – zagotovo tisti del, ki bi mu lahko kakorkoli ustavil načrte. Po rodu je Kraševec – trd, trmast in bridek,” nam je zaupal vir, ki Oblaka dobro pozna. Zaradi načina delovanja in vpliva ga številni primerjajo z Borutom Jamnikom.

O Leu Oblaku se ve bore malo, čeprav je na področju Slovenije monopolni radijski mogotec. Vendar pa Oblak že od začetka svoje kariere spretno in barvito gradi stike s politiko. Začel je s podporo SLS, nato pa je v devetdesetih prišlo do spretnega tajnega načrta rasti, ki ga je podprl vrh LDS. Spretno je skrbel za lobiranje na desni, terenski akterji LDS, s finančno podporo tajkuna Bojana Petana (seveda ob vedenju in soglasju Gregorja Golobiča), pa na levi. Dinamika naslednjih nekaj let je bila prevzemanje v povprečju 3 do 5 radijskih postaj letno. Originalen namen je bil tvoriti čim širšo lokalno mrežo, ki bi jo bilo mogoče uporabiti ob lokalnih volitvah, nato pa mrežo s skupno logistiko in programsko zasnovo pretvoriti v najmočnejšega igralca na državni sceni. Denar za operacijo je zagotovil Petan, ki je kljub različnim drugačnim namigom še vedno v tesni navezavi z LO. Druga ključna igralca pri tej operaciji sta bila Mojmir Ocvirk in Sandra Bašič Hrvatin.

Sprega z Golobičem je po letu 2008 najprej počila, nato pa se spremenila v pravo malo vojno. Petan je ves čas služil predvsem kot mirovni posrednik in tampon cona. Golobič je takrat precej naivno misli, da bo zgrajeno mrežo obvladoval “za večno”, a sta kmalu sledila odmik od dogovorjene uredniške politike in prevara številnih lokalnih pomočnikov, ki so jim bili ves čas obljubljeni lastniški deleži in odstotki od oglaševanja, pa je bilo njihovo delo na koncu pretvorjeno v Petanov delež. Stranka Zares se je nato neuspešno trudila zamajati radijski imperij. Oblak je bil na ta konflikt pripravljen in se je že prej prek mlajših predstavnikov povezal z NSi, prispeval velik delež k nastanku propadle stranke Državljanska lista.

Leo Oblak po podatkih dobro obveščenih virov za denar ponuja medijsko zaščito, in sicer na način, da posameznike sooči z morebitnimi medijskimi napadi, nato pa jim v zameno za denar in protiusluge ponudi “zaščito”.

Zaradi napadov na tajkuna Petana je odslovil novinarja Megliča
V zadnjem času je predvsem zanimiva njegova vloga v povezavi z liberalnim spletnim portalom PortalPlus. Zaradi delovanja ekipe novinarja Borisa Megliča je prihajalo na Dnevniku in širši poslovni sceni okoli Golobiča, predvsem tajkuna Stojana Petriča, do številnih glavobolov. V enem od obupanih poskusov so predlagali celo sestanek enega od piscev pod psevdonimom Kizo (gre za ekonomista Rada Pezdirja) s Petanom, na katerem naj bi se pogovarjali o ceni za ustavitev medsebojne vojne. Sestanek je bil tik pred zdajci odpovedan, nekaj dni zatem pa se je Meglič poslovil od PortalPlusa, njegov formalni lastnik pa je z darilno pogodbo postal Dejan Steinbuch. Slednji je zaradi osebne zadolženosti in dragega življenjskega stila povsem v rokah Oblaka.

Uredniška politika se po spremembi urednika ni bistveno spremenila, le člankov, ki bi tako prodorno in ciljno napadali Bojana Petana, ni več. V povezavi s časnikom Finance so se celo pojavili intervjuji in besedila, ki širšo javnost prepričujejo, da se je Petan umaknil iz aktivnega delovanja DZS, kar pa je vrhunski slepilni manever, saj je na njegovo mesto stopil preverjeni kader, Jože Jaklin.

Najraje ima ambiciozne blondinke
Velika posebnost Oblaka je tudi, da pri svojem delu s pridom uporablja tudi mlade dame, ki želijo postati novinarke. Osebno prisega na blondinke, ki iščejo medijsko pozornost in razgibano življenje. Zaradi načina delovanja in vpliva ga številni primerjajo z Borutom Jamnikom. Tudi delovanje je zelo podobno – iz ozadja, prek mreže lojalnih sodelavcev, z natančno investiranim denarjem.

Tisti, ki Oblaka poznajo, vedo povedati, da je karakter, ki se ne izogiba konfliktov in v njih celo zelo uživa. “Največji problem sodelovanja z njim je, da mu ni mogoče zaupati, saj njegovo celotno dosedanje poslovanje kaže, da je doslej prevaral prav vse svoje partnerje, morda z izjemo Petana,” radijskega mogotca opisuje poznavalec. Drugače povedano, v Sloveniji obstaja veliko ljudi, ki bi ga z veseljem utopili v žlici vode in potrpežljivo čakajo na to priložnost.

C. Š.