Panvita tajkuna Polaniča išče delavca, ki se spozna na obredno klanje. Bo moral vzklikati Alahu akbar?

Foto: epa

O tem, da je Slovenija preplavljena s halal izdelki in klavnicami, smo že poročali in zdi se, da se bodo stvari samo še stopnjevale. Podjetje Panvita je namreč na svoji spletni strani objavilo razpis za delovno mesto Proizvodno skladiščni delavec – Obredno klanje. Če podrobno pogledamo, kaj to obredno klanje predvideva, pa to med drugim pomeni tudi, da bi delavec moral pred zakolom izgovoriti Alahu akbar. Kako daleč bodo stvari še peljali?

Halal je tisti, ki muslimanu zapoveduje, kaj sme jesti in kakšen mora biti način priprave hrane. Certifikat halal v Sloveniji podeljuje Mešihat Islamske skupnosti in pri nas je že kar nekaj takšnih podjetij, ki imajo ta certifikat. Več o tem si preberite tukaj.

Poznate predpise, ki veljajo za obredno klanje?
A stvari so šle tokrat še korak dlje. Na spletni strani Panvite so objavili oglas, v katerem so iskali proizvodno-skladiščnega delavca, ki bi se spoznal na obredno klanje. Danes sicer povezava do tega oglasa ni več dostopna. Zakaj, nam v Panviti še niso utegnili pojasniti, smo pa oglas še pred izbrisom shranili. Kot je razvidno iz razpisa, bi morala biti oseba, ki bi se želela prijaviti na omenjeno delovno mesto, seznanjena s predpisi, ki veljajo za obredno klanje halal. Kaj točno to pomeni in kakšne konkretne zadolžitve bi imel delavec, smo se pozanimali v podjetju Panvita, a odgovora do zdaj še nismo prejeli.

Oglas, objavljen v oktobru, ki je bil pozneje izbrisan.

Obredno klanje halal
Izdelki, ki že polnijo tudi police po Sloveniji in imajo etiketo halal, morajo izpolnjevati stroga pravila o čistosti mesa. To med drugim pomeni neizpostavljenost možnosti stika s prepovedanim mesom – svinjino, mrhovino in drugimi “nečistimi” jedmi, predpisana pa je tudi zahtevana metoda obrednega klanja (Dhabihah in Bismillah). Torej metoda, s katero bi morala biti očitno seznanjena tudi oseba, ki bi se prijavila na prosto delovno mesto v Panviti.

Tako izgleda obredno klanje živali (foto: iStock)

Osnovni pogoji, ki morajo biti zadoščeni glede na metodo obrednega klanja, so naslednji:
1. Oseba, ki zakolje žival, mora biti musliman (izjemoma je lahko tudi kristjan ali Jud).
2. Treba je sprejeti nijet (namen, odločitev).
3. Oseba, ki žrtvuje žival, mora biti mentalno zdrava in prisebna.
4. Izgovoriti mora besede “Bismillah Allahu Akbar” pred zakolom (kar v prevodu pomeni: “V imenu Boga. Bog je velik.”).
5. Prerezati mora vratni žili, sapnik in požiralnik.

Ob tem je treba ponovno poudariti, da takšen način ubijanja po slovenski zakonodaji sodi med nehumane oblike usmrtitve živali. Slovenska muslimanska skupnost (SMS) je sicer predlagala razveljavitev 25. člena Zakona o zaščiti živali, ki za zakol določa, da je treba žival prej omamiti. Pri nas bi torej spreminjali zakon na slabše, medtem ko so se na primer v Švici odločili za prepoved takšne krutosti. O tem pa razmišljajo tudi v drugih državah članicah EU.

Dejan Židan, minister za kmetijstvo (foto: STA)

Židan v Panviti, ko so začeli s halal izdelki
Spomnimo še, da je bil nekdaj, natančneje od januarja 2007, predsednik uprave Skupine Panvita naš kmetijski minister Dejan Židan. Ta zdaj v javnosti sicer ni naklonjen razveljavitvi zakona, kot ga želi muslimanska skupnost, a kot je poročal portal Slovenec.org, je Panvita s programom halal začela v letu 2008, kar pa je ravno v času, ko je bil tam tudi še minister Židan. Tako je bil najverjetneje tudi seznanjen s postopkom obrednega klanja, a je o tem v javnosti molčal. Tako kot glede vseh ostalih pojasnil v povezavi s problematiko molčijo v podjetju pod vodstvom tajkuna Petra Polaniča.

Kako daleč lahko to še vodi in kdo vse se bo še zgledoval po podjetju Panvita ter iskal delavce z znanjem o obrednem klanju halal?

B. V.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!