Po smrti brata se je v Katarinino hišo naselila njegova ljubica, na sodišču iztržila pravico bivanja v njegovih prostorih, zdaj pa želi zajeten kup denarja, da bi se izselila

Photo: Nova24TV

Katarina Samec se je rodila staršema, ki sta po treh letih zakona izgubila prvega otroka v prometni nesreči. Od takrat njeno družino ves čas spremlja kalvarija. Oče je pil celo življenje in izvajal nasilje. Zaradi njega je v alkohol zapadel tudi sin. Katarini ni bilo lahko, v družini je imela dva alkoholika, mama je bila kar 22 let dializni bolnik. Zgodba se je začela zapletati po očetovi smrti, ko je brat leta 2003 svojo mamo prisilil, da je vse premoženje prepisala nanj. A čeprav je šlo za preužitkarsko darilno pogodbo, po kateri bi moral za mamo skrbeti vse do smrti, je zanjo v resnici skrbela zgolj Katarina. Kljub temu, da je imela tudi sama osebne težave, saj sta se partnerjem razšla.

Mama je umrla leta 2005, Katarinin brat pa je vinjen v baru spoznal prijateljico, ki je imela tudi sama težave s svojim partnerjem. Čeprav je imela doma moža in otroke, je občasno prihajal k njemu in tam prespala. Omenjene gospe brat Katarini nikoli ni predstavil, občasno so jo opazili, ko se je smukala okoli hiše. Tako je bilo vse do leta 2012 ko je Katarinin brat umrl zaradi raka trebušne slinavke. Ljubica je bila ob njegovi smrtni postelji, mesec dni prej pa je zaradi bolezni pokopala tudi svojega moža. V mesecih, preden je brat umrl, a je že bil na zdravljenju, se je gospa naselila v hišo, katere večinski lastnik je bila naša sogovornica. Pa čeprav nikoli ni bila prijavljena na tem naslovu.

Naša sogovornica jo je večkrat pozvala, naj hišo zapusti, a se vsiljivka ni pustila odgnati. Poklicala je celo policijo, ki se z zadevo ni želela ukvarjati. Katarini so večkrat obljubili, da bodo posredovali, a telefon je nato venomer zvonil v prazno. A to še zdaleč ni bila edina težava, s katero se je morala ukvarjati naša sogovornica. Vsiljivka je namreč prenehala plačevati bratove položnice. Na dan njegove smrti pa je z bančno kartico izpraznila njegov bančni račun. Na sodišču je trdila, da ji je to naročil pokojni, a slednji je bil pred smrtjo v komi in ni mogel govoriti. Da zadeva še bolj smrdi, razkriva dejstvo, da je imela gospa po svojem pokojnem partnerju v lasti hišo, v kateri zdaj živijo njeni otroci in vnuki.

Ekipa Drugorazredni je bila na obisku v Mostah. Na lastne oči smo preverili, da je zaradi sodnega pravdanja hiša v zelo slabem stanju.

Vsiljivka ves čas želi samo denar, hiša pa propada
Vsiljivka je vložila zahtevo za stanovanjsko pravico in jo tudi dobila 7. maja leta 2013. Katarina Samec, čeprav je bila večinska lastnica hiše, te odločbe ni prejela, zato se je pritožila. Sodišče se je izgovarjalo, da je sodnik naredil napako, a vseeno odločilo, da sta brat in vsiljivka živela v zunajzakonski skupnosti. Katarina se je pritožila na višje sodišče, a jo je zavrnilo. Ustavno sodišče je pritožbo zavrglo. Naša sogovornica pa trdi, da se bo borila do konca, pa četudi bo morala po pravico na Evropsko sodišče za človekove pravice.

“To je moja rojstna hiša, hiša mojih staršev in ne bom pustila, da mi jo vzamejo,” je povedala objokana sogovornica, ki je zdaj primorana v spodnjem nadstropju svoje hiše deliti na pol pregrajeno stanovanje z vsiljivko. Težava je tudi v tem, ker hiša propada, saj je ni mogoče obnavljati. Dokler je namreč sodno pravdanje še v teku, morata po navodilih sodnika obe sostanovalki skupaj s Katarininim sinom (določili so ga za skrbnika hiše) za vsako popravilo doseči soglasje in predložiti račun. Toda vsiljivka se na noben račun ne želi podpisati, njena edina želja je že od vsega začetka, da jo Katarina izplača. Zahtevala pa je nerazumno ceno v višini 75 tisoč evrov.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]

 • Miro Jereb

  Hja…tako kurbe delajo….

  • ahnenpass

   Aha, ponekod so socialistični oligarhi izselili cele bloke.

 • Valter BraniSlav

  Kaj se pritozuje da sta bila starsa alkoholika. Samo da nista bila istospolen par je vazno!

  • ahnenpass

   Nič od tega ni važno, te socialne okoliščine so patetične in zelo enostranske, nikoli ne slišimo stališč vseh vpletenih, mrtvih pa itak ne morejo nič več vprašati.
   Saj ni treba, morajo obstajati jasna pravila kaj komu pripada, barabije se pa ne sme legalizirati. Kar naj se ga vsi zapijejo, če jim tako ustreza, državo morajo zanimati samo pravice, red in lastništvo. Lahko se kvečjemu osebno tožarijo, kdo se je komu bolj zameril in izpadel pred javnostjo večji idiot, pa to.

   • Valter BraniSlav

    Zelo racionalen odgovor.
    Govoris kot Romana Tomc.
    Tvoje mesto je v politiki. Dobis moj glas na volitvah.

    • MEFISTO

     Mar napoveduješ lastno kandidaturo?

     Ti vsaj ne bi bil podkupljiv, ker boš šel v politiko grozljivo bogat.

     • Valter BraniSlav

      Tako kot Taoranzen!

  • MEFISTO

   Oboje je zelo grda razvada in lastnost.

 • ahnenpass

  Zgodba se začne s kapitalom, darilna pogodba ne more presegati nujnega deleža, v tem se mi zdi največji problem. Po kakšni logiki je sin dobil od mame vse, sestra pa nič, darilna pogodba gor ali dol, mati bi lahko sinu zapustila denar in osebne predmete, kot je na primer avto, nikakor pa zemlje in hiše, ki je pripadala celi družini.

  Ker se bratova prijateljica ni nikoli poročila ali s privoljenjem sestre pridobila stalno bivališče v njegovem delu hiše, stanovanjske pravice ne more dobiti niti po smrti spornega nosilca pravice. Samo to mora dokazati na sodišču, da si brat nikoli ni mogel lastiti cele hiše in torej tudi ni imel pravice odločati o njeni lastnini, pa je zmagala.

  • AlojzZ

   Pišuka! Ta tip je pa pameten! Smemo vedeti ime, koga naj volimo?

  • indijanka

   Zelo nenavadna zgodba. Vključuje celo praznjenje računa na dan smrti. Če ga je praznila prej in bila pooblaščena na računu ok, če pa ni bila pooblaščena in je praznila račun kasneje gre za krajo. Sicer pa brat ni dobil vsega, ker je bila gospa večinski lastnik hiše pred njegovo smrtjo. Vsaj tako piše zgoraj.

   • MEFISTO

    Še ena okrepitev na strani izbornega strokovnjaka za slovensko jezikoslovje in civilno pravo.

    • indijanka

     Hmm..Mefisto pozdravljen. S stališča pravnih dejstev je zgodba nedosledna. Tko, da edini nauk te zgodbe je, da si ljubica običajno ne želi samo ljubezni. Ker si znan zapeljivec bodi previden!

     • MEFISTO

      Ni me strah.

      Zate vem, da sta poštenje in zvesto srce nekaj mest pred denarjem.

     • indijanka

      ❤ lep dan ti želim Mefisto.

     • MEFISTO

      Kako naj bi bil pred menoj lep dan, če ste pa že itak komplicirano družinsko zmedo, še bolj zapletli

     • Valter BraniSlav

      Si v resnici tako lepe kot v ikoni?

     • MEFISTO

      Brke brije.

     • indijanka

      Slikca me je spomnila na mojo mladost in na cilj, ki ga želim doseč, ker izžareva mir.

     • Valter BraniSlav

      Mene pa spominja na ljubezen mojega zivljenja, mojo zeno in edino zensko zadnjih 40 let Alexis Gomez
      Juan Vicente je bil njen dedek. Imel je 99 otrok, pa nikoli porocen.

     • indijanka

      Lepo je prebrati tvoje zapise o ženi. Ne razumem pa, zakaj ne odpreš srca, če ti je dobro. Veliko ljudi tu je ujetih v svojo zgodbo. Toplina jim ogreje srce, prijazna tekmovalnost spodbudi, vse preostalo pa zapira globine uma.

     • Valter BraniSlav

      Slovani smo izredno rigidni ljudje. Ce ni vse prav tako kot si v mladosti predstavljamo smo nesrecni. Zato imamo visok kolicnik samomorilnosti.
      Latino nacije so drugacne in druzina jim pomeni najvec. Druzina in vera v boga.
      Moja zena je verna katolicsnka, jaz pa nisem veren. Vendar sva oba fanaticno predana otrokom in vnukom.
      Jaz sem mnogo ur posvetil delu, zena nikoli ni bila v sluzbi. Ker sem prezivljal zeno se je ona lahko 100% posvetila otrokom. Zato najini otroci niso ne narkomani ne luzerji ampak uspesni starsi ki se razmnozujemo kot zajci.
      Jaz sem prispeval $$$$$, zena vse drugo…zato jo ljubim.

   • Stajerka

    kaznivo dejanje……pooblastilu preneha veljavnost, z minuto smrti je premoženje predmet zapuščine preminulega…….v današnjih dneh je slednje dokazljivo, do sekunde, natančno…..

    • indijanka

     Drži.

    • Karmen

     Tako je v zakonu, v praksi pa polnoma drugače. Ko je umrla moja mati, so mi na banki svetovali, da naj poiščem pin kodo in na bankomatu izpraznim račun.

     • indijanka

      :)zelo slab nasvet so ti dali.

     • Karmen

      Jaz sem to naredila, nisem pa ogoljufala brata. Sem mu povedala. Na računu ni ostalo več veliko denarja, ko so bili vsi pogrebni stroški plačani. Na banki so dejali, da ga je bolje zapreti, kot pa navesti v dedno maso, ker bodo stroški poslovanja veliko požrli, ko bomo čakali na sodno obravnavo.

     • indijanka

      Zanimiva pripoved. Dobra praksa stroške vodenja ukine. Saj s tem računom ni več mogoče poslovat. Sedaj je to že itak mimo. Je pa tako praznjenje računa prepovedano in če bi se oglasil brat, bi imela ti velike težave večje od stroškov, ki bi se nabrali do zspuščinskega postopka. Dolgujem ti se recept za orehovo torto. Ko bom za računalnikom in bom imela malce več časa ti ga pripnem.

     • Karmen

      Je vedel, denar sva si razdelila. Lep dan.

    • Karmen

     Niti ne, če računa ne navedeš v sodno maso. Dediči so po smrti poklicani na upravno enoto, kjer povejo, kaj je pokojni imel.
     Sama poznam več primerov, ko so takoj po smrti izpraznili račune pokojnika, tudi moja mami in njena sestra. Vendar je bilo to v dogovoru obeh dedinj.

  • MEFISTO

   Doslej sem zmotno mislil, da si podkovan le v slovenski slovnici, zdaj pa z grozo spoznavam, da si enak strokovnjak tudi na področju družinskega, dednega in stanovanjskega prava

  • Karmen

   Smo imeli podoben primer na našem koncu. Zmagala je tista, ki je lagala, ker je bilo sodišče v navezi z odvetniki in njo. Ogljufali so pravega lastnika, vse skupaj jim je pa uspelo zato, ker je zadeva zastarala.
   Ogoljufanec prez premoženja danes živi v domu za ostarele, partnerka je pa vse pogonila.

 • Stajerka

  čakte malo……nekaj ne štima……bila je poročena in sodišče ji je priznalo izvenzakonsko skupnost z ljubimcem….pogoj za izvenzakonsko skupnost je bivanje na skupnem naslovu najmanj 6 mesecev, dokazljivo s prijavo bivališča ali pričami…..ne moreš pa ti imet, uradno priznanih, dveh statusov v isti domeni…….to NE pije vode – al je dezinformacija al pa je sodišče totalno fsekalo mimo, ne verjamem da zaradi strokovnosti, prej zaradi kakšnih drugih interesov……

  • rabbit

   Drugi ljubimec je policist.

  • MEFISTO

   Samo nick si zamenjal.

   In to zato, da boš zadevo tako zakompliciral, da še Indijanki ne bo več nič jasno.

   • Stajerka

    tebi nekaj dogaja??…pa sam ne veš kaj??……si Slovenec in iščeš rešitev??…..no, tokrat je nisi našel :))

 • MEFISTO

  Ne razumem, zakaj vam ni nič jasno!

  Kot da ne bi poznali osnov družinske politike, ki se je izoblikovala v zadnjem mandatu, ki ji pokorno sledijo tudi sodišča.

  Šlo je za heteroseksualno zvezo, kolikor je še sploh bila seksualna, ki je ideološko zavržen status.

  Sodišče je upravičeno premoženjsko kaznovalo pokojnikove sorodnike, ker take nenormalne spolne .zveze niso pravočasno preprečili.

 • Aichmbsi

  Pa ste vsi takoj odvetniki.
  Glede na to kako je sestavljen članek, kako so se le njene sodne pritožbe.
  Če odvetniki in sodišče ne more pravično razsodit pol pride samo še v poštev voda, pesek, cement in dva ajmara.

 • Johan

  V Sloveniji vlada mafija, kriminalci in krivosodje. Pravica je samo za tajkune radikalno levico in mafijo !

 • Hun

  zapiti Slovenčki po vukojebinah…standard

 • Burek Burecki

  Zalostno ampak tako deluje pravodostvo. Ce v nekem gospodinjstvu zivis 5 let te ne morejo vrzt ven na cesto… Edino kar lagko naredis je, da priskrbis stanovanje z katerim bo tretja oseba zadovoljna in se tja samovoljno preseli. Isto gre za vozisca do hise, vrtove itd…

 • Soave

  Kako neverjetno trapasto, da se ljudje takoj ne zaščitijo in pozanimajo. V današnjih časih si sicer vse mogoče kar se tiče osebnega življenja lahko privoščiš .Toda, pri denarju in posesti se pa vse neha.
  Pa še čivk o starših !! Takšnih in drugačnih. Ki nimajo prav nobene pameti !!
  Ki zaradi Bog ve kakšnih vzrokov, povzročijo takele težave.

 • Viktorh

  Alkohol, kurbarija…

 • župnik cefizelj

  zgodba je luknjasta kot pogum ivana janše. predlagam, da svečkarji dodajo na seznam še tole šentflorjansko kurbarijo. za to je specializiran sam ivan janša grosupeljski strahopetec in posrane, ki je vse svoje pankrte in ljubice primerno nagradil.

  • sprehajalec

   cefizelj, ki pa v življenju zaradi svojega zunanjega izgleda ni imel priložnosti videti ne žene, kaj šele ljubice, mu je pa fovš.

   • župnik cefizelj

    jaz sem zavezan celibatu. no, kdaj pa kdaj ga tudi prekršim s kakšno otožno tercialko.mislim, da sem tvojo mamo zadnjič tolažil. mal bingeljnovga olja in je takoj svet lepši.

    • sprehajalec

     Tudi najbolj otožne terciarke imajo okus. Kot pravijo na jugu, “ne bi ga dirala ni u skafandru, cefizlja”

  • MEFISTO

   Ahnenpass se je pred dvema urama dokazal z vrhunskim poznavanjem civilnega prava, zdaj ga pa še ostali nicki dopolnjujete. in skušate popraviti vtis, pa vam ne gre od rok.

  • slosin

   Pride seksualni manijak k psihiatru na testiranje.

   Psihiater nariše na papir kocko in vpraša manijaka ‘kaj je to ?’
   ‘Naga baba’
   psihiater nariše krog in vpraša, ‘kaj je to ?’
   ‘Naga baba’
   psihiater nariše trikotnik in vpraša, ‘kaj je to?’
   Naga baba…
   Psihiater ‘vi ste pa res čisto obsedeni od sexa’
   Manijak ‘seveda, če mi pa rišete same svinjarije’….

   Pride manijak Cefizelj k psihiatru na testiranje.
   Psihiater nariše na papir kocko in vpraša manijaka Cefizlja: ‘kaj je to?’
   ‘Janez Janša,Janez Janša’……..
   ……..
   …….

   • Obseden je tudi z duhovniki, kar dokazuje z avatarjem.
    Človek, naj te bo SRAM – če sploh si človek !

   • indijanka

    odlično

   • Steiermark

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • primsek

     čita štrovs pokopava mrtve nemške vojake, zato toliko križev

   • primsek

    pride slosin na testiranje, in preden mu karkoli pokažejo, začne odgovarjat : janez janša, janez janša..
    psihiater ga vpraša, ali ravno izpred sodišča, ali se je enostavno zaciklal in mu preskakuje plošča

 • Caetano

  SDS daje dosti predlogov za boljši položaj ljudi in za spodbujanje ekonomije. Vendar so skoraj praviloma vedno zavrnjeni s strani korumpirane levičarske koalicije.

 • Olga_10

  Krivosodje, ki ščiti lopove!

 • bubamara

  Tukaj nekaj ne štima. Kdo je lastnik hiše?

  • Duhec

   Obe….

 • Duhec

  Ženska je po možu dobila njegovo dediščino, ki ji pripada…. sestrica bi pa mela vse in joka po tvju.

  • Osti jarej

   ..je bil zgolj občasni ljubimec…v času “ljubovanja”je bila še poročena in samo občasno je prihajala in pri bratu tarnajoče gospe prespala………po moje ni glih tako ajnfoh…glej;tvoj ima ljubico in ,ker nenadoma umre je del tvojega imetja ,na polovico ,njen….zato,ker jo je pripeljal v flet ali bajto ,ene trikrat,ko te ni bilo doma….tukaj gre za sestro,a vseeno

   • Duhec

    Ja zgleda da je v oporoki dal njej, te j ljubici… če nista bla poročena, ne vem. Otrok očitno ni mel…

    • bubamara

     Ni treba oporoke. Avtomatično je zakonit dedič, ker sta živela v zvezi in tako lahko zahteva najmanj nujni delež; to je 25% vrednosti nepremičnine.

     • Osti jarej

      morajo kar lepo dokazovati skupno gospodinjstvo…in celo določeno dobo mora trajati,da se tretira,,kot zunajzakonska skupnost….sem gledala prispevek…nič ni bilo rečeno,da bi z oporoko kaj zapustil svoji ljubici…..ona je samo sestro pokojnega obvestila,da ne bo plačevala položnic njenega brata….a pobasala pa bo……ma,v tej državi prosperiraš samo,če si brezsramna pijana ali pa zadeta baraba…tudi na sodiščih….očitno

     • neny

      ne slučajen uporabit pogojnika :) ima vse adute v rokavu.

     • neny

      z lune padla? :)

   • bubamara

    “Ljubica je šla na sodišče in dobila stanovanjsko pravico, ker je sodišče ugotovilo, da sta živela v zunajzakonski zvezi.” Ta detajl je kritičen in kaže na to, da je ljubica zelo spretna in pozna sodno prakso. Verjetno pa brez poznanstev na sodišču ne bi dosegla stanovanjsko pravico po smrti partnerja.

 • toxico

  pol če bi k meni eni prišla živet za en teden in bi jaz umrl bi ji kar moje premoženje pripadalo lol

 • bubamara

  Takšna je realnost. Sodišča so polna takšnih zadev. Odvetnikom se pa tudi smeji.

  • slosin

   …sodniki pa popizdevajo…

 • MEFISTO

  Profesor Emeritus kazenskega prava je na hitro sklical tiskovno konferenco in slovenski javnosti zagrozil, da bo vrnil vse svoje diplome, doktorat, profesuro, častni naslov in vsa odlikovanja ter preklical vse svoje strokovne in politične zablode,če se bo izkazalo, da nicki enega in edinega na čelu z ahnenpassom obvladajo kazensko pravno teorijo in prakso v enaki meri kot civilno pravo.

  Konkretnega primera pa ob tako močni strokovni konkurenci enega in edinega ni hotel komentirati.

 • FUCK COMMUNISM

  Eni ljudje nimajo nobenih moralnih in ne eticnih vrednot. Zalostno pa je, da takim neotesanim izmeckom sodisca stojijo ob strani in jim dovoljujejo take poteze in obnasanje. Sej tisti prasici se lahko kaksna nesreca zgodi, recimo…

 • MEFISTO

  Naš mali vnukec, ki ima za seboj šele tri pomladi in ki že ima punco, je na vprašanje, kaj bo postal, ko bo velik, samozavestno odgovoril:

  “Ko bom velik, bom bil Mefisto!”

  • dr Janez Sveti

   Ubogi otroci v kakšnem peklu živijo!
   DR Janez SVeti genij

   • MEFISTO

    Si se svojih spomnil?

    • dr Janez Sveti

     Ne. Na tvoje sem mislil.
     DR Janez Sveti Razumevajoči

     • MEFISTO

      Prepozno, to bi moral takoj povedati.

     • dr Janez Sveti

      Saj sem vedel, da ti je malo mar za tvoje potomce. Vidiš, komunjare za svoje lepo poskrbijo.Sicer jih uničijo mentalno, vendar ravno takšni so poptrebni za nadaljevanje politike.
      DR Janez Sveti futura

  • primsek

   to je očitno družinska in dedna deformacija. upajmo, da bo mali do svojega petega leta spregledal in videl, da je bilo navdušenje nad v glavo bolnim dedom otroška iluzija

 • Morala

  Ko se gre za dediščino, takrat po navadi se pokaže pohlep.Zakonodaja je nepravična!! Ne more ljubica imeti enakih pravic kot sestra! Če bi ne imela rada mater, za njo sploh ne bi skrbela in kaj bi potem bilo. V takšnih primerih bi se moralo brata razdediniti.

 • Pezde

  Zelo neodgovorno je od tistih, ki umirajo, da ne poskrbijo za te stvari takrat, ko je še čas. Črno na belem mora biti, kaj je od koga, ne pa, da se gre na neko zaupanje (se bodo že zmenili in si pošteno porazdelili). Nikjer pa ne piše, da je ta brat svoji ljubici na papirju karkoli zapustil, kako si torej lahko lasti hišo? Sestra je edini preživeli svojec. Gospa naj najame nekoga, ki bo tisto veščo prisilno izselil ven, druge ne vidim. PRASICA! KURBA!!! Hočemo izvedeti njeno ime!!!

 • neny

  Zakone piše pravo – tretja veja oblasti. Gospa bi morala imeti še 70 jurjev v žepu za odvetnike, ne sam za frajlo od nikoder pa bum.

  https://www.youtube.com/watch?v=SJfUYTfdoR4

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!