Slovesnost pred Barbara rovom je mimo – pieteta pa je očitno stvar zornega kota

Foto: STA

Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz rova Barbara v Hudi Jami se je začel že pred nekaj tedni, danes pa jih bodo pričeli prenašati v Spominski park Dobrava. Pred prenosom posmrtnih ostankov bo potekala slovesnost  v spomin umrlim. 

Na prostoru pred jamo izkopa bodo na željo svojcev umrlih pripravili žalno slovesnost z verskim obredom. Pietetne slovesnosti se bosta udeležila tudi predsednik države Borut Pahor pa tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, obred pa bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Dogodek, ki pove vse o levih politikih
Pahor in Kopač Mrakova bosta danes romala v Hudo Jamo, v imenu sprave, seveda. A te žrtve, ki so bile pobite na najokrutnejši način, niso niti identificirane. Prinesli jih bodo v gajbicah in te gajbice zakopali na drugi lokaciji. Ne gre za dostojen pokop, gre za prenos posmrtnih ostankov z ene lokacije na drugo.

Pieteta? (Foto: STA)

Pieteta? (Foto: STA)

Za primerjavo vzemimo žrtve iz Srebrenice. Tam niso nikogar pokopali, dokler ga niso identificirali. In naši levi politiki tako radi poudarjajo pokol muslimanov v tem mestu, nosijo rože in prižigajo sveče. Za domače ljudi, za Slovence, pa jim je vseeno. Za 100.000 mrtvih, ki ležijo po Sloveniji, zverinsko pobitih s strani komunistov, jim je vseeno. Za nekaj tisoč Bošnjakov pa ne. Oboje je zločin brez primere, a tak mačehovski odnos do očetov, mater, sinov in hčera lastnega naroda, ki čakajo na pravico, pa je svinjarija brez primerjave.

Pahor si želi spravo – ne pravice
Predsednik države je v pogovoru na TV Slovenija dejal, da gre za prelomni dogodek v dolgih desetletjih prizadevanj za spravo, čeprav to po njegovem mnenju še ne pomeni začetka sprave.

“Če je sprava stanje duha, je to prelomen dogodek. Mislim, da smo lahko zadovoljni, da čeprav smo dolgo odlašali z nekaterimi ravnanji, ki nas delajo bolj človeške, nas posameznike in družbo pa bolj dostojanstvene, z dogodki, ki so pred nami v oktobru, gledamo naprej z nekim upanjem. Ne gre le za naš odnos do preteklosti, v glavnem gre za naš odnos do prihodnosti,” je dejal po poročanju STA.

Pokop posmrtnih ostankov bo potekal 27. oktobra v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili predsednik Pahor in predstavniki Cerkve. Izkop, prenos in pokop naj bi bili končani v 17 mesecih.

A. B.