Pozor! V jajcih odkrili insekticid fipronil, ki se uporablja za uničevanje in zatiranje uši, bolh in drugih žuželk

Foto: iStock

V dveh vzorcih jajc nosilcev živilske dejavnosti so našli prisotnost fipronila, poroča Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Fipronil je insekticid, ki ima širok spekter delovanja in se uporablja za uničevanje in zatiranje uši, bolh, moljev in drugih žuželk. Znotraj Evropske unije je sicer njegova uporaba dovoljena le v fitofarmacevtskih sredstvih, vendar v Sloveniji od leta 2004 ne beležimo niti enega sredstva s to snovjo. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na podlagi analiznega izvida sporočil, da jajca, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost fipronila, ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi, ki bi jih zaužili. Uporaba fipronila je dovoljena v biocidnih izdelkih za zatiranja mrčesa, mravelj in zajedavcev, uporablja pa se tudi kot veterinarsko zdravilo za zatiranje zajedavcev in bolh pri hišnih živalih, ne pa tudi pri živalih, ki jih uporabljamo pri prehrani ljudi.

Dolgotrajna izpostavljenost pri poskusnih živalih pokazala škodljive učinke na jetrih in ščitnici
Za poskusne živali je fipronil akutno strupen po zaužitju, vdihavanju in stiku s kožo. Toksikološke študije fipronila pa so tudi pokazale, da ta sicer ne draži kože ali oči in ne povzroča alergij po stiku s kožo, pri enkratni ali pogosti izpostavljenosti insekticidu pa vpliva na živčevje psov, kuncev, podgan in miši. Pri tem je treba dodati, da so bili vplivi na živčevje vidni tudi pri mladičih podgan, ki so bile breje med izpostavljenostjo insekticidu, je pa dejstvo, da učinki izginejo po končani izpostavljenosti. Škodljivi učinki na jetrih in ščitnici poskusnih živali se pokažejo po dolgotrajni izpostavljenosti fipronilu, na podlagi študij pa sklepamo, da fipronil ne povzroča raka in ni mutagen.

Foto: iStock

Med znaki akutne zastrupitve s fipronilom pri ljudeh so glavobol, omotica, bruhanje, tesnoba,  slabost in mravljinčenje ter krči v delih telesa. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin navaja, da so bili pri večini zastrupljenih znaki akutne zastrupitve v obliki blagega in prehodnega značaja.

Pojav škodljivih učinkov na zdravje ljudi zaradi uživanja jajc s prisotnostjo fipronila je najbolj obširno ocenil Nemški inštitut za vrednotenje tveganja in na podlagi najvišje izmerjene količine fipronila v jajcih in piščančjem mesu v Evropi ugotovil, da pri odraslih osebah občasno uživanje onesnaženih jajc in piščančjega mesa ne predstavlja tveganja za pojav škodljivih učinkov, tveganje pa se lahko pojavi pri otrocih.

Nina Žoher

 • RATATA

  Ja nič. Bomo pa pšance jedl.

  • Olga_10

   In začeli nesti jajca?

   • RATATA

    Jaz jajca ves čas ponosno nosim.

    • Batman

     Si pa ta prav petelin! Take rabmo.

     • RATATA

      Te bom kljunil, če me boš dražil.

 • Peter

  u mojih že ne, no.

  • Batman

   Upam da redno ješ ananas. Če veš kaj mislm?!

 • Morala

  No…kako nas počasi zastrupljajo…jejte zdravo hrano in to…

  Sem se smejala starejši ženički, stari 72 let, ko ji je osebna zdravnica zaradi zvišanega holesterola dejala, da kaj ne sme več jesti…je rekla, da je stradala takrat, ko ni imela denarja in na stara leta ne misli stradati….

  • Peter

   Starost je modrost, no.

  • Batman

   Res mi ni jasno zakaj bi poslušal zdravnike. Mislim da ti pove, da zate nekaj ni dobro. Kaj pa on ve. Stari ljudje so se malo namazali s žavbo pa je blo. Zdaj pa sto in in tablet. Sama kemija! Ni čudno da so včasih imeli tako dolgo življensko dobo!

 • Olga_10

  Slovenija je bila vedno “in”! Laž, krajo…imamo že 70 let! Zdaj “najbolj moralni” izganjajo še blagoslov iz javnih prostorov!

  • Batman

   72 let če smo natančni. Prej je bilo vse rožnato. Na drevesih je rastel denar, vsak je na vrtu imel nafto in pivo je teklo v potokih.

   • Olga_10

    Prej so ljudje živeli od lastnega dela! Standard smo imeli enak kot Avstrijci!
    Danes od našega dela živijo komunistični priviligiranci in njihovi podrepniki! Standard imamo daleč za Avstrijo! Prehitevajo nas vsi po vrsti! Tudi tisti, iz katerih smo se včasih norčevali!

    • Batman

     Čista resnica. Še dobro da imam tri ljudi, ki mi na vrtu pridelajo zelenjavo in sadje. Ter skrbijo za prašiče. Da imam za preživet. Od svojega dela bi verjetno res težko živel.

     Meni osebno je bilo najhujše, ko me je prehitel en nor voznik ko sem imel ravno pravšnjo razdaljo med mano in vozilom pred mano. Potem se je norec vrinil pred mano. Milim kaj boš dosegel. Kolona je!

 • xtc

  Verjetno so se malce zmotil ta jajca so bila namenjena na recept za levake.

  • Batman

   Zgleda da jim je malo spodletelo ker je novica prišla v javnost.

   • xtc

    Saj veš kako se bolhe ,uši,steniceipd paraziti spravljajo stran.

 • Batman

  Nebi rad neki na slepo ugibal, ampak bi rekel da je desna politična stran zastrupila jajca zato da lahko okrivi desno. To se dogaja že več let! Kar spomnimo se na nore krave, ptičja gripa, pa pogin čebelj in še bi lahko našteval.

  • OrangeHitler

   Zagotovo. In to v spregi s Kučanom, ki je vsako jajce osebno pregledal, če je dovolj strupeno in jih nato predal Antifa, ki jih je nastavljala po Mercatorjih :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!